Experts kijken naar geluid windmolens

Bij alle windmolenprojecten gaan onafhankelijke experts kijken naar het geluid dat de windmolens voortbrengen. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) steunt dit idee van PvdA en VVD, zei zij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Er is veel zorg in de samenleving over het geluid", zei PvdA-Kamerlid Albert de Vries. Hij stelde mede namens coalitiegenoot VVD voor om bij elk project deskundigen te laten kijken naar het geluidsniveau, zodat er rekening mee kan worden gehouden bij de uitvoering. "Dan kan bijvoorbeeld de hoogte worden aangepast of kunnen er bomen worden geplant."

Schultz zei het idee te steunen, ook omdat het omwonenden het idee kan geven dat ze meer worden betrokken bij de bouw van windmolens. De experts zouden niet alleen moeten kijken naar het geluid, maar ook naar andere factoren die van belang zijn voor de omgeving.

Tegenstanders van windmolens zijn bezorgd over het laagfrequente geluid dat de turbines voortbrengen. Dat zou gezondheidsklachten veroorzaken bij omwonenden. Het kabinet wil de komende jaren duizenden windmolens op land laten bouwen.