Haringvlietsluizen in 2018 op kier

Redactie

De Haringvlietsluizen gaan in 2018 bij vloed op een kier. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) besloten. Met het zogenoemde Kierbesluit voldoet Nederland aan internationale afspraken over vismigratie.

Twee jaar geleden werd al bekend dat de regering de sluizen toch op een kier wilde zetten. Eerder besloot het kabinet de sluizen dicht te laten. Het binnenlaten van zout water zou te veel kosten, onder meer vanwege de gevolgen voor de drinkwatervoorziening, en schade toebrengen aan landbouwgrond.

Vanwege de verplichtingen die internationale afspraken met zich meebrengen, is besloten de sluizen toch open te zetten. Andere landen hebben al geïnvesteerd in bijvoorbeeld sluizen en dreigden met schadeclaims als Nederland de afspraken niet nakomt.

De kosten van het Kierbesluit zijn nu geraamd op 75 miljoen euro. Door bepaalde 'zoetwatermaatregelen' moet alleen het westelijke deel van de Haringvliet zout worden. Betrokken partijen moeten de afspraken die de minister met ze heeft gemaakt over medefinanciering nog wel voorleggen aan hun achterban. Uiterlijk in het voorjaar van 2014 wil de minister de uitvoeringsovereenkomst ondertekenen.

Het Haringvliet werd in 1970 vanwege de Deltawerken door de Haringvlietdam van zee afgesloten. Daardoor kunnen trekvissen als zalm, zeeforel en glasaal de stroomgebieden van de Rijn en Maas niet meer bereiken.