CD: Status Quo - Bula Quo

dekatophetspek

Het zijn weer goede tijden voor de liefhebbers van ouderwetse rockmuziek. Nadat we eerder dit jaar al sterke comebacks hoorden van onder meer David Bowie en Black Sabbath, doet nu ook Status Quo een duit in het spreekwoordelijke zakje. Met het dubbelalbum Bula Quo zijn de Britse hardrockers alweer toe aan hun dertigste studioalbum in 45 jaar en heeft Status Quo nu ook een officiële soundtrack op haar naam staan.

Status Quo - Bula Quo

Bula Quo is namelijk de soundtrack van een door Stuart St. Paul geregisseerde komische actiefilm waarin we, naast de mannen van Status Quo, ook hoofdrollen zien voor onder meer Craig Fairbrass (Cliff Hanger, Rise Of The Footsoldier), Laura Aikman (Freight,Surviving Picasso) en Jon Lovitz (SNL, Friends). Voor de film zullen we nog moeten wachten tot begin juli, maar Status Quo leverde er een prima soundtrack voor af waarop we, naast een groot aantal bekende klassiekers van de band, ook een negental gloednieuwe liedjes aantreffen.

Voor de filmopnames van Bula Quo vertrokken de mannen naar de Fiji eilanden waar ook duidelijk inspiratie werd opgedaan voor de nieuwe pennenvruchten van de heren. Het album opent met 'Looking Out For Caroline', een liedje dat duidelijk een verwijzing is naar de succesvolle single 'Caroline' uit 1973. We horen meteen het vertrouwde geluid van de band, die daar al decennia lang hits mee scoort over de hele wereld. Ook bij 'GoGoGo', 'Running Inside My Head' en 'Never Leave a Friend Behind' klinkt de band, die anno 2013 bestaat uit Francis Rossi (zang + leadgitaar), Rick Parfitt (zang + solo-gitaar), Andy Bowden (toetsen), John Edwards (basgitaar) en Matt Letley (drums), nog steeds als een ouderwets fijne hardrockband. Bij liedjes als 'Run and Hide (The Gun Song)' - met bassist John Edwards op zang! - en 'All That Money' is het even wennen aan het nieuwe geluid van de band, maar het zijn zeker geen slechte nummers. Dat kunnen we dan weer niet zeggen van het tenenkrommende 'Mystery Island' en het flauwe 'Fiji Time', dat waarschijnlijk wel aan zal slaan bij eenieder, die ook kon genieten van 'You're In the Army Now' destijds. De eerste cd sluit vervolgens af met het eveneens vrolijke 'Bula Bula Quo (Kua Ni Lequ)', dat onlangs ook al als honderste single van Status Quo verscheen.

Op het tweede glimmende schijfje krijgen we vervolgens nog een tiental Status Quo klassiekers te horen, die ook voor de film zijn gebruikt. Zo opent cd 2 toepasselijk met 'Living On An Island', een nummer dat oorspronkelijk al in 1979 op single verscheen, maar dat voor deze soundtrack in een nieuw jasje werd gegoten. Zowel 'Frozen Hero' als 'Reality Cheque' zijn afkomstig van het album Quid Pro Quo uit 2011. Na de 'Bula Edit' van de John Fogerty-cover en wereldhit 'Rockin' All Over the World' is het tijd om de haren weer eens los te schudden. De rest van cd 2 is namelijk gewijd aan een zestal live-opnames van de tournee die Status Quo in 2010 deed. Zo horen we zeer aangename uitvoeringen van 'Caroline', 'Beginning of the End', 'Don't Drive My Car', 'Pictures of Matchstick Men' (helaas wel met een zeer drastisch einde), 'Whatever You Want' en 'Down Down'.

Met Bula Quo heeft Status Quo wederom een prima album uitgebracht, die zeker een plaatsje verdient in de collectie van liefhebbers van muziek zonder fratsen en andere flauwekul. 24 november is Status Quo te zien in de Brabanthallen in Den Bosch. Hoog tijd om de spijkerjasjes met de Quo-badges weer eens uit de kast te halen dus!