FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 oktober 2010

[WK Turnen] Zonderland naar finale rek

Na Jeffrey Wammes heeft ook Epke Zonderland zicht geplaatst voor een individuele finale bij het WK turnen in Rotterdam. De Fries bereikte als zevende de toestelfinale op het rek. Vorig jaar behaalde hij bij het WK in Londen op dit onderdeel het zilver.

Op het onderdeel brug miste Zonderland net de finale. Hij is de eerste reserve, terwijl Wammes achter hem de tweede reserve is.

Inbreker laat alleen vriendelijk briefje achter

Een inbreker heeft maandag in een woning in Driebergen-Rijsenburg een briefje achtergelaten met een vriendelijke groet, maar hij nam niets mee. Onduidelijk is of de inbreker spijt kreeg of niets naar zijn gading kon vinden, zegt de politie.

De bewoner van de woning aan de Hoofdstraat ontdekte rond 18.15 uur dat er die middag in zijn huis was ingebroken. Tot zijn grote opluchting was er niets gestolen, maar waren alleen maar spullen verplaatst. Hij heeft wel aangifte gedaan van de inbraak.

De gebeurtenis doet denken aan de Duitse film the Edukators, waarin studenten inbreken in huizen van rijken. Ze stelen niets maar verplaatsen alle meubels en laten briefjes achter voor de bewoners. De politiewoordvoerder gaat er niet van uit dat de dader deze film gezien heeft, 'maar je weet nooit wat de situatie is'.

Homo's niet geweerd uit krijgsmacht VS

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft dinsdag wervingskantoren van de krijgsmacht geïnstrueerd niet langer rekruten te weigeren die openlijk verklaren homoseksueel te zijn.

Met de koerswijziging loopt het Pentagon vooruit op een verwachte rechterlijke uitspraak dat de wet die militairen verplicht te zwijgen over hun seksuele geaardheid niet langer gehanteerd mag worden. Het Pentagon maakt wel de kanttekening dat de zaak wordt teruggedraaid als het beroep van de regering wordt toegewezen. Het is nu al zo dat het leger niet mag vragen naar de geaardheid van militairen of rekruten.

Homoactivisten kondigden aan zich voor het leger te zullen opgeven om de aankondiging van het Pentagon te testen. Ten minste één rekruut in Texas zei bij een wervingskantoor van het leger te zijn afgewezen.

Homorechtengroepen drukken homoseksuelen die al bij de krijgsmacht zitten op het hart bij de huidige onzekerheid nog maar niet uit de kast te komen, omdat zij in problemen kunnen komen als het beleid wordt teruggedraaid.

Virgin concreter voor Van der Garde

Een stoeltje in de Formule 1 lijkt steeds dichterbij te komen voor Giedo van der Garde. De Nederlander is volgens het AD gisteren in gesprek met Lotus Racing en Virgin Racing geweest en kreeg bij laatstgenoemde team zelfs een racestoeltje aangeboden.

Van der Garde krijgt wel concurrentie van Jerôme D'Ambrosio die eerder al liet weten dat Virgin vijf miljoen dollar voor een stoeltje vraagt. Bij Lotus zou het gaan om een testzitje met de kans om in 2012 racecoureur te worden. De Nederlander is ook in gesprek met Williams en Force India, maar bij die beide teams zou het gaan om een rol als reserverijder zonder vooruitzichten op meer.

Ring van half miljoen gestolen in Rome

De politie van Rome is op zoek naar twee keurig in pak geklede mannen die dinsdagmiddag bij Cartier aan de Via Condotti een ring van een half miljoen euro hebben gestolen.

De mannen, veertigers en vermoedelijk afkomstig uit het buitenland, vroegen de verkoopster 'de duurste' ring uit de collectie te tonen. Toen de 'klanten' waren vertrokken, was ook de met briljanten afgezette ring verdwenen, meldt het persbureau Ansa.

Volgens de politie zagen ooggetuigen de mannen in een gereedstaande auto stappen. De politie wilde niet zeggen of ze op bewakingsbeelden staan.

Nader onderzoek naar diplomafraude

De Onderwijsinspectie gaat bij 34 onderwijsinstellingen nader onderzoek doen naar verkorte afstudeertrajecten. Bekeken wordt of bij deze hogescholen en universiteiten aan de kwaliteitseisen wordt voldaan. Dat laat de Onderwijsinspectie in een tussenrapportage weten.

Het onderzoek volgt op de kwestie rond de alternatieve afstudeertrajecten bij de Hogeschool Inholland. Daar konden studenten op een te gemakkelijke manier aan hun diploma komen. Hier loopt een parallel onderzoek.

Deze zomer heeft de inspectie bij alle 98 instellingen voor hoger onderwijs gevraagd naar alternatieve afstudeertrajecten. Bij 34 van hen waren er zorgen en wordt er verder gezocht naar mogelijke misstanden. In april 2011 hoopt de inspectie haar eindrapport uit te kunnen brengen.

Margaret Thatcher naar ziekenhuis

De Britse oud-premier Margaret Thatcher is dinsdag opgenomen in een ziekenhuis. Volgens Britse media moet ze behandeld worden voor een infectie.

Thatcher moest vorige week met griep verstek laten gaan op een receptie ter gelegenheid van haar 85e verjaardag. Zij stuurde verontschuldigingen aan de 150 genodigden.

De voormalige IJzeren Dame kwakkelt de laatste jaren met haar gezondheid.


Margaret Thatcher (Foto: Novum)

Vechtgames langer verbonden aan THQ

De rechten om games te maken en uit te geven rond de vechtcompetitie Ultimate Fighting Championship (UFC) zijn tot en met 2018 in handen van gamebedrijf THQ. De uitgever kreeg de rechten in 2007 in handen en bracht sindsdien UFC Undisputed 2009 en UFC Undisputed 2010 op de markt. Van deze spellen rond de UFC zijn respectievelijk 2,9 en 2,7 miljoen exemplaren verkocht. De UFC-competitie is vooral in de Verenigde Staten populair. Dat geldt ook voor de Mixed Martial Arts, waarover Electronic Arts deze week een game op de markt brengt.

In Nederland krijgen brute vechtsporten vaak negatieve publiciteit. Toch zijn games over de UFC wel degelijk populair, blijkt uit verkoopcijfers. In Nederland wist UFC Undisputed 2010 in mei de vijfde plaats in de top tien te bereiken. De editie van 2009 behaalde een jaar eerder de derde plaats.

UFC

Dode na aanval op Pools partijkantoor

Een gewapende man heeft dinsdag in een kantoor van de belangrijkste Poolse oppositiepartij Wet en Gerechtigheid in de Poolse stad Lodz één persoon doodgeschoten en een ander verwond. Dat heeft de politie gezegd.

De man bestormde het kantoor van de nationalistisch-conservatieve partij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski en opende het vuur. De politie wist hem uiteindelijk te overmeesteren. De 62-jarige man, Ryszard C., afkomstig uit het zuidelijke stadje Czestochowa, is ingerekend en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Het dodelijke slachtoffer, Marek Rosiak (62), was een assistent van een Pools lid van het Europees Parlement. De gewonde, Pawel Kowalski (39), assisteerde een plaatselijke politicus.

Kaczynski is de tweelingbroer van oud-president Lech Kaczynski, die in april bij een vliegtuigongeluk in Rusland om het leven kwam.

Uitslagen Champions League (19/10/2010)

Ajax heeft vandaag thuis tegen AJ Auxerre met 2-1 gewonnen. In de andere wedstrijd van die poule won Real Madrid met 2-0 van AC Milan. Hieronder vind je alle uitslagen en doelpuntenmakers van vanavond.


Groep E:
AS Roma (ITA) - FC Basel (ZWI) 1-3
 18' Frei 1-0
 21' Borriello 1-1
 44' Inkoom 1-2
 90+2' Gomez 1-3

FC Bayern München (DUI)  - CFR 1907 Cluj (Roe) 3-2
 28' Cadú 0-1
 32' Caduú 1-1 (e.d)
 38' Panin 2-1 (e.d)
 77' Gomez 3-1
 86' Culio 3-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Bayern München 3 3 0 0 9 7-3
2 FC Basel 3 1 0 2 3 5-5
3 FC CFR 1907 Cluj 3 1 0 2 3 5-6
4 AS Roma 3 1 0 2 3 3-6

Programma 3 november:
FC Basel  (ZWI) -  AS Roma (ITA)
FC CFR 1907 Cluj (ROE) - FC Bayern München (DUI)

 

Groep F:


 

Spartak Moskou (RUS) - Chelsea (ENG) 0-2
 24' Zjirkov 0-1
 43' Anelka 0-2

Olympique Marseille (FRA) -  MSK Zilina (SVK) 1-0
 48' Diawara

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 3 3 0 0 9 8-1
2 Spartak Moskou 3 2 0 1 6 4-2
3 Olympique Marseille 3 1 0 2 3 1-3
4 MSK Zilina 3 0 0 3 0 1-8


Programma 3 november:
Chelsea (ENG) - Spartak Moskou (RUS)
MSK Zilina (SVK) - Olympique Marseille (FRA)

 

Groep G:
Ajax (NED) - AJ Auxerre (FRA) 2-1
 7' De Zeeuw 1-0
 41' Suárez 2-0
 56' Birsa 2-1

Real Madrid  (SPA) - AC Milan (ITA) 2-0
 13' Ronaldo 1-0
 14' Ozil 2-0

Stand:

 

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Madrid 3 3 0 0 9 5-0
2 AC Milan 3 1 1 1 4 3-3
3 Ajax 3 1 1 1 4 3-4
4 AJ Auxerre 3 0 0 3 0 1-5

 Programma 3 november:
AJ Auxerre (FRA) - Ajax (NED) 
AC Milan (ITA) - Real Madrid  (SPA)

 


 

Groep H:

Arsenal (ENG) - FC Shachtar Donetsk (OEK) 5-1
 19' A. Song 1-0
 42' Nasri 2-0
 60' Fabregas 3-0 (Pen)
 66' Wilshere 4-0
 69' Chamakh 5-0
 82' Da Silva 5-1

Sporting Braga (POR) - Partizan Belgrado (SER) 2-0
 35' Lima 1-0
 90' Mattheus 2-0
 

 

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Arsenal 3 3 0 0 9 14-2
2 FC Shachtar Donetsk 3 2 0 1 6 5-5
3 SC Braga 3 1 0 2 3 2-9
4 Partizan Belgrado 3 0 0 3 0 1-6


Programma 3 november
:
FC Shachtar Donetsk (OEK) - Arsenal (ENG)
Partizan Belgrado (SER) - Sporting Braga (POR)

 

 


[CL] Uitslag Ajax - AJ Auxerre

Ajax heeft de Champions League-wedstrijd tegen AJ Auxerre met 2-1 gewonnen. De Amsterdammers speelden een goede eerste helft en kwamen via goals van Demy de Zeeuw en Luis Suárez op een 2-0 voorsprong. In de tweede helft had de ploeg het na het wegsturen van André Ooijer lastig, maar meer dan één treffer maakten de Fransen niet.

Ajax begon het duel tegen Auxerre met aanvallende intenties. De Amsterdammers kregen na vijf minuten spelen een kleine mogelijkheid via Demy de Zeeuw, maar hij kopte ruim over. Twee minuten later was het wel raak nadat Ajax de verdediging van de Fransen openreet, maar Rasmus Lindgren stuitte nog op doelman Olivier Sorin, maar De Zeeuw schoot daarna onberispelijk binnen: 1-0.

Ajax ging door met aanvallen, maar na 23 minuten tekende Roy Contout via een kopbal na een corner de gelijkmaker aan. Scheidsrechter Olegário Benquerença had echter in het vijfmetergebied een overtreding tegen Maarten Stekelenburg geconstateerd en keurde de goal af, waardoor Ajax goed wegkwam. Wat volgde was een rommelige eerste helft. Het was vlak voor rust Ajax dat er via een counter messcherp uitkwam en met Luis Suárez na aangeven van Mounir El Hamdaoui met buitenkant rechts in de lange hoek de 2-0 op de borden zette.

In de tweede helft kwamen twee ongewijzigde elftallen het veld op. Ajax begon met aanvallen, maar ook Auxerre probeerde haar aanvallende intenties te tonen. Na een fraaie aanval van Ajax kwam de Franse ploeg er snel uit, waardoor André Ooijer aan de noodrem moest trekken en met rood kon vertrekken. De vrije trap die volgde werd meteen door Valter Birsa onberispelijk binnengeschoten.

Ondanks dat het met een man meer was, stichtte Auxerre nauwelijks gevaar, maar halverwege de tweede helft moest Enoh toch een bal van de lijn halen. Ajax moest gedurende de tweede helft steeds verder terug, maar kwam er via Suárez een kwartier voor tijd toch nog gevaarlijk uit. De aanvaller verkeek zich evenwel op de mogelijkheid en raakte de bal zacht.

Zes minuten voor tijd werd het tien tegen tien nadat Auxerre-aanvaller Dennis Oliech slim dacht te zijn om met zijn hand de bal achter Stekelenburg te tikken, maar het werd opgemerkt en de Keniaan kon door zijn tweede gele kaart vertrekken. Niet veel later werd ook reserve-speler Jean-Pascal Mignot na commentaar op de leiding van het veld gestuurd. Nadat alle kruitdampen opgetrokken waren, stond na 90 minuten de 2-1 einduitslag op de borden.

AFC Ajax

2 - 1

AJ Auxerre

 7' De Zeeuw
 41' Suárez
   56' Birsa
 
 Gele kaart: Suárez (AFC Ajax), Hengbart, Grichting, Chafni, Mignot (AJ Auxerre)
 Rode kaart: Ooijer (55) (AFC Ajax), Oliech (85/2xg), Mignot (90+1) (AJ Auxerre)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Benquerença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Van der Wiel
Ooijer
Vertonghen
Emanuelson
Enoh
Lindgren
De Zeeuw
Suárez
El Hamdaoui
Sulejmani (Oleguer/60)
  Sorin
Hengbart
Coulibaly
Grichting
Dudka
Birsa
Pedretti
Chafni (Quercia/65)
Ndinga
Contout (Bourgeois/79)
Oliech

Gemeente helpt Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen lijkt voorlopig uit de financiële zorgen. De gemeente Emmen leent de noodlijdende dierentuin 1,4 miljoen euro. De belangrijkste reden is dat het gemeentebestuur zich de Drentse plaats niet zonder dierenpark kan voorstellen.

De gemeente stelt als voorwaarde dat het park gaat bezuinigen. De bezuinigingsplannen moeten voor 1 december op tafel liggen. Daarna besluit de gemeenteraad definitief of het park de lening krijgt. Het dierenpark had de gemeente in mei al om steun gevraagd.

Vorige week kwam naar buiten dat het park op een faillissement afstevent, omdat de personeelskosten van het park veel hoger liggen dan bij vergelijkbare recreatiebedrijven. Daar moet volgens de gemeente Emmen stevig op worden gekort. Ook moet de dierentuin een manier vinden om zijn schulden af te lossen.

Jean-Claude van Damme aangeklaagd

Jean-Claude van Damme wordt voor de rechter gesleept door zijn assistent. De 50-jarige acteur zou het vertikken zijn rechterhand te betalen voor diens geleverde diensten.

De assistent begeleidde de 'Muscles from Brussels' in 2008 tijdens de opnamen van The Eagle Path, waarin de acteur een kleine rol speelde. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad stond hij Van Damme bij tijdens verschillende reizen en trad hij ook op als zijn boekhouder, chauffeur, bodyguard en kok.

De Belgische acteur schoof zijn assistent zo nu en dan wat geld toe, maar lang niet zo veel als de twee van tevoren mondeling hadden afgesproken. Ook na diverse gesprekken en schriftelijke aanmaningen weigerde Van Damme over de brug te komen. In Hongkong kregen de twee het nog met elkaar aan de stok, waarop de acteur zijn assistent te lijf wilde gaan met een keukenmes.

Van Dammes rechterhand heeft nu een advocaat in de arm genomen in een poging zijn loon voor anderhalf jaar werk alsnog te ontvangen.


Jean-Claude van Damme (Foto: Novum)

Opvolger Trine ook naar Xbox 360

Het sprookjesachtige avontuur Trine 2 verschijnt op de Playstation 3 en pc en bovendien debuteert de serie op de Xbox 360. Dat hebben gamestudio Frozenbyte en uitgever Atlus bekendgemaakt. Het actie-avonturenspel komt niet in de winkel te liggen, maar kan uitsluitend tegen betaling worden gedownload. De Playstation Store, Xbox Live Marketplace en een nog nader te benoemen platform voor pc-gebruikers dienen als distributiekanaal.

Het eerste deel van Trine werd geprezen om de visuele presentatie. Vorig jaar september werd de pc-versie voorzien van de mogelijkheid om het spel in 3D te ervaren. De verwachting is dat Trine 2 ook de mogelijkheid biedt om het spel in 3D te spelen. In Trine 2 moeten een dappere ridder, een sluipende rover en een slimme tovenaar samenwerken om het kwaad te verslaan. Spelers kruipen in de huid van een van de personages en kunnen online samenwerken.


Hond bijt vrouw dood

Een hond heeft vandaag in het Duitse Kindelbrück zijn 57-jarige bazin doodgebeten. Het dier -een kruising tussen een Duitse herder en een rottweiler- viel de vrouw aan en beet het slachtoffer vervolgens.

Specifieke details over de aanval zijn nog niet bekend. De echtgenoot van het slachtoffer verkeert nog altijd in shocktoestand en kan nog niet ondervraagd worden. Wel is zeker dat de hond een dodelijk spuitje zal krijgen. In Duitsland zijn de laatste tijd meerdere incidenten geweest met rottweilers. In Thüringen werd in mei een kind door honden verscheurd en in september doodde een rottweiler een kleuter.

Gesink vindt parcours behoorlijk lastig

Robert Gesink ziet veel voordelen aan het vandaag gepresenteerde rittenschema van de komende Tour de France. De Rabo-troef reageerde opgetogen op het vele klimmerswerk waarvoor de organisatoren hebben gekozen.

"Het is een behoorlijk lastig parcours met vier aankomsten bergop. Voor mij is dat absoluut een voordeel, zeker met een aankomst op de Galibier", keek de klassementsrenner vooruit naar het spektakel in juli.

Gesink liet zaterdag de Ronde van Lombardije links liggen, omdat zijn vader eerder in Nederland betrokken was bij een zware valpartij in de Bart Brentjens Challenge. De nummer zes van de laatste Tour constateerde vandaag blij dat de 'Nederlandse' berg Alpe-d'Huez voor het eerst sinds 2008 terugkeert in het etappeschema. "Dat is natuurlijk top. Dat is niet alleen goed voor mij en de Rabo-ploeg maar ook voor de fans uit Nederland."

Moeder laat dochter als hoer werken

Een moeder uit het Australische Illawarra moet twee en half jaar de gevangenis in, omdat ze haar zestienjarige dochter aan een baan als prostituee had geholpen. De 43-jarige vrouw had het geboortebewijs van het zestienjarige meisje vervalst, zodat de tiener legaal als hoer aan de slag kon.
 
Het meisje heeft een jaar als prostituee gewerkt onder de naam 'Layla'. Ze werd verschillende keren door haar klanten gedwongen om drugs te nemen en om tegen haar zin seks te hebben. In een slachtofferverklaring verklaart de tiener dat ze door een hel ging en niet kan begrijpen hoe haar moeder kon toestaan dat ze seks had met vreemdelingen voor geld.
 
Door haar werk als prostituee kreeg het meisje een laag zelfbeeld. Ze deed een zelfmoordpoging en kerfde het woord 'slet' in haar been. De rechtbank nam het de vrouw extra kwalijk dat ze haar dochter prostitueerde, omdat bekend is dat het meisje erg labiel is. Wel hield de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de moeder. Zo was ze depressief en heeft ze een slechte jeugd gehad.

Messi lacht om interesse van Inter

Internazionale hoeft haar energie niet aan het binnenhalen van Lionel Messi te besteden. De Argentijn wimpelt de Italiaanse interesse gedecideerd af.

Messi heeft het prima naar zijn zin bij FC Barcelona en ziet dan ook geen reden om in de winter- of zomerstop te vertrekken. Inter-preses Massimo Moratti liet recent nog weten dat hij Messi graag naar Milaan zou willen halen.

"Maar hij maakte een grapje", reageert Messi kalm. "Ik wil Moratti bedanken voor zijn woorden, ook al waren ze niet serieus bedoeld. Ik ben nog steeds zeer gelukkig in Barcelona. Ik voel me hier thuis en hoop hier voor altijd te blijven."

In navolging van Moratti maakte ook trainer Rafael Benitez kenbaar een transfer van Messi wel te zien zitten. de pogingen blijken nu vruchteloos. Messi moet zo'n 150 miljoen euro kosten.

Peuter spoelt katje door wc

Een kitten heeft in Australië een hachelijk avontuur overleefd. Een driejarig meisje had het dier in de wc gestopt en vervolgens door het toilet gespoeld. De brandweer wist het katje uiteindelijk te redden.

De moeder van het meisje deed de ontdekking toen ze erachter kwam dat een van de vier pasgeboren katjes was verdwenen. De vrouw doorzocht het hele huis, maar kon de kitten niet vinden. Daarna kwam ze op het idee om haar dochtertje te vragen of ze wist waar het dier was gebleven. Het meisje vertelde dat ze het katje door het toilet had gespoeld.

De moeder hoorde niet veel later een klaaglijk gejank vanonder het huis en belde de brandweer. De spuitgasten braken de wc af en lieten een camera door de leiding zakken. Zo vonden ze het katje levend en wel. Het diertje werd vervolgens door de brandweerlieden naar boven gelokt.

De peuter blijkt al eerder voorwerpen zoals speelgoed, mobieltjes en geld door de wc te hebben gespoeld. De moeder heeft de brandweer beloofd haar dochtertje in het vervolg beter in de gaten te zullen houden.

Premier Curaçao spreekt Mark Rutte

Premier Rutte heeft dinsdagmiddag in Den Haag gesproken met de Curaçaose premier Gerrit Schotte. Ze hadden het onder meer over de geopolitieke verhoudingen in de Caribische regio en over de Nederlandse ambassades in nabijgelegen landen in Midden en Latijns Amerika.

Op 10 oktober is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden. De 36-jarige Schotte is de eerste premier. Hij lichtte aan Rutte toe hoe hij het eiland op een duurzame manier wil ontwikkelen, onder meer door het stimuleren van alternatieve energie, een vernieuwd energiebeleid, meer economische activiteiten en een betere afstemming van onderwijs en arbeidsmarkt. Dat meldt het kabinet van de gevolmachtigde minister van Curaçao.


Gerrit Schotte spreekt met Mark Rutte (Foto: Novum)

Grond Westermoskee mag bouwklaar worden gemaakt

De moskeevereniging Aya Sofia heeft toestemming gekregen om te beginnen aan de eerste fase van de bouw van de Westermoskee in Amsterdam-West. De grond waarop de moskee moet verrijzen mag bouwklaar worden gemaakt. Het is volgens een woordvoerder van stadsdeel Amsterdam West 'een klein stapje in de goede richting' in het prestigieuze en problematische bouwproject.

Aya Sofia wilde al eerder van start met de bouw van de moskee, maar het stadsdeel keurde het bouwveiligheidsplan niet goed. Dinsdag werd besloten dat iedere stap van het bouwplan individueel onder de loep wordt genomen. Omdat de grond nu bouwklaar mag worden gemaakt kunnen de eerste werkzaamheden beginnen.

De bouw van de Westermoskee is al jaren een hoofdpijndossier. Aya Sofia ligt overhoop met moederorganisatie Milli Görüs. Het stadsdeel en woningcorporatie Stadgenoot hebben beslag gelegd op het geld van Aya Sofia. De eerste symbolische paal op het Riva-terrein werd twee jaar geleden geslagen, maar daarna is er niet verder gebouwd.

Snelheidsmaniakken rijden 200 km/u op snelweg

Twee automobilisten hebben hun rijbewijs mogen inleveren omdat ze met 200 kilometer per uur over de snelweg scheurden. De twee snelheidsduivels werden dinsdag rond 15.00 uur op de A58 bij Kapelle door de verkeerspolitie gesnapt.

De 42-jarige man uit Oosterhout en de 25-jarige man uit de Wouwse Plantage mochten hun rijbewijs inleveren. Ook kunnen de laagvliegers een fikse boete tegemoet zien.

Clairy Polak weg bij Nieuwsuur

Clairy Polak is weg bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Dat bevestigde hoofdredacteur Carel Kuyl dinsdag. Polak zou voor het programma lange interviews op locatie gaan maken. "Maar die formule bleek niet te werken", aldus Kuyl.

De beslissing om te stoppen met de lange interviews op locatie is volgens hem 'in gezamenlijk overleg' met Polak genomen. "Er is geen sprake van enige animositeit." Hij gaat nu bekijken of de tv-presentatrice iets anders kan doen voor de NTR, de omroep die de actualiteitenrubriek samen maakt met de NOS. "Misschien een mooi interviewprogramma."

Polak was jarenlang een van de presentatoren van NOVA. Na de zomer kwam het nieuwe programma Nieuwsuur daarvoor in de plaats. Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke zijn de presentatoren.

Clairy Polak weg bij Nieuwsuur
Clairy Polak weg bij Nieuwsuur (Foto: ANP)

Vader Happy Days-familie overleden

De Amerikaanse acteur Tom Bosley (83) is dinsdag overleden. Dat heeft zijn manager bevestigd tegen Amerikaanse media. Bosley werd vooral bekend door de serie Happy Days. Daarin speelde hij de rol van Howard Cunningham, vader van het jaren '50-gezin.

Bosley, geboren op 1 oktober 1927 in Chicago, brak eind jaren '50 door met de musical Fiorello. Voor de hoofdrol in deze productie won hij in 1960 een Tony Award, de belangrijkste musicalprijs ter wereld. Na een reeks bijrollen in films en tv-series kreeg hij in 1974 een grote rol in Happy Days.

Daarna speelde Bosley onder meer in de detectiveserie Murder, She Wrote (sheriff Amos Tupper) en de hoofdrol in de misdaadreeks Father Dowling Mysteries. Vanwege de vaderlijke toon van zijn stem kreeg hij ook veel opdrachten om animatieseries in te spreken.

Vader Happy Days-familie overleden
Vader Happy Days-familie overleden (Foto: ANP)

FOK!forum genomineerd 'Taalzuurpruimverkiezing 2010'

Zoals, bijna, alle fora op het internet, heeft FOK! geen enkel beleid voor de spelling van de posts op het forum. Dat dit met grote regelmaat leidt tot hilarische spelfouten, mag bekend zijn. Legendarisch, op het forum tenminste, zijn bijvoorbeeld de vele verbasteringen van het woord 'sowieso'.

Dat de taal- en spellingsfouten ook leiden tot irritaties bij sommige bezoekers, is voor de meeste gebruikers ook geen onbekend fenomeen. De diverse taalfouten worden op het forum bijgehouden in de reeks "Originele taal- en spelfouten" (nu toe aan deel 46).

De taalpuristen, soms ook aangeduid als taalnazi's, krijgen 'bijval' van De Taalprof. Het FOK!forum is namelijk genomineerd voor de 'Taalzuurpruimverkiezing 2010'.

FOK! moet de twijfelachtige eer delen met onder andere Helen de Hoop, Wim Vriezen en Ronald Plasterk. Momenteel staat FOK! op de eerste plaats, met 16,9 procent van de stemmen.

Meepraten over de nominatie kan in dit topic.

Haase door in Stockholm

Robin Haase heeft zich bij het ATP-toernooi van Stockholm voor de tweede ronde geplaatst. De Hagenaar versloeg de Zweed Filip Prpic met 7-6, 3-6 en 6-4.

Haase had het moeilijk met het benutten van zijn breakpunten. Hij liet in de eerste set vier kansen op een break onbenut. In de tiebreak was Haase met 7-4 alsnog de sterkste.

Prpec kwam in de tweede set een break voor te staan. Haase kreeg de mogelijkheid om de Zweed terug te breken maar hij slaagde er niet in om zes breakpunten te verzilveren. Op 3-5 brak Prpec Haase opnieuw waardoor de Zweed de set naar zich toe kon trekken.

Haase, die zich na de tweede set liet behandelen voor een blessure, brak Prpic in de beslissende set gelijk in de eerste game. Die game voorsprong gaf de Hagenaar vervolgens niet meer uit handen.

In de tweede ronde neemt Haase het op tegen de als vijfde geplaatste Stanislas Wawrinka.

Christelijke asielzoekers bedreigd

In driekwart van de asielzoekerscentra worden christelijke asielzoekers bedreigd. In een op de drie centra is er sprake van fysiek geweld tegen christenen, blijkt uit een onderzoek van Stichting Gave, een christelijke organisatie die asielzoekers helpt. Een ruime Kamermeerderheid wil opheldering wil van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

In 21 van de 28 onderzochte centra worden christelijke asielzoekers gediscrimineerd. Dit loopt uiteen van bedreigingen tot fysiek geweld, veelal afkomstig van islamitische medebewoners.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil dat Leers een onderzoek instelt naar de omvang van het geweld. Hij noemt de uitkomsten van het onderzoek 'volstrekt onacceptabel'. "Het is verschrikkelijk dat mensen, die vaak vanwege hun geloof vluchten naar Nederland en hier veilig zouden moeten zijn, hier onderdrukt worden."

Voordewind wil dat de daders mogelijk uit de asielprocedure worden gezet. De vragen van Voordewind aan Leers worden gesteund door de VVD, PvdA, PVV, CDA, D66 en SGP.

Misogynie: vrouwenhaat

Uit de submit, van een heel gefrusteerd persoon:

Misogynie is een ander woord voor vrouwenhaat. Het komt van het Grieks misein (haten) en gyne (vrouw). Het is de tegenhanger van misandrie of mannenhaat. Ik haat vrouwen, en dan vooral om te beginnen mijn eigen moeder, die stomme munchausen by proxie hoer, die het niet verdient om te leven, die heel mijn jeugd ermee verziekt heeft, stomme hoer, en al die doktoren die ik ben langs gegaan aan de hand van mijn ziekelijke moeder, zodat zij de aandacht kreeg via haar zieke zoontje, die ze zelf ziek had gemaakt (o.a. door het toedienen van solventen), op haar ziekelijke manier, alleen maar aandacht, en die stomme doktoren hadden kennelijk niets in de gaten, zelfs niet toen ik op mijn 6e jaar s'ochtends vroeg door mijn benen zakte ik naar het ziekenhuis werd gebracht, en ze in mijn bloed allerlei stoffen vonden die in medicijnen zitten, zelfs toen ging er bij die gasten geen belletje rinkelen.

Op doping betrapte voetballer geschorst

Voetballer Roberto Cereceda, international van Chili, is voorlopig geschorst vanwege het gebruik van doping. Onlangs werd de verdediger positief getest op cocaïne en ook de contra-expertise liet hetzelfde resultaat zien.

Met steun van zijn club Colo Colo gaat Cereceda in beroep tegen de schorsing. Lokale media meldden dat de positieve test volgens de voetballer het gevolg is van het drinken van met cocabladeren gemaakte thee.

Overigens stelde de bondscoach van Chili, Marcelo Bielsa, Cereceda begin deze maand ondanks de test gewoon op in twee oefeninterlands in het Midden Oosten. Tegen de Verenigde Arabische Emiraten wist Cereceda zelfs te scoren.

Homofiele Saudische prins schuldig aan moord

De Saudische prins Abdulaziz bin Nasser al Saud is dinsdag in Londen schuldig bevonden aan de moord op zijn bediende. Dat heeft een jury bepaald. De bediende, Bandar Abdullah Abdulaziz, werd op 15 januari vorig jaar in een hotel in Londen doodgeslagen.

De strafmaat wordt woensdag bepaald. De 34-jarige prins, wiens grootvader een broer van de huidige koning van Saudi-Arabië is, kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Volgens de aanklager had de prins zijn bediende in het verleden vaker mishandeld. Op videobeelden is te zien hoe Al Saud zijn 32-jarige bediende in de lift van het hotel heen en weer gooit en slaat. Uit foto's van Abdulaziz op een mobiele telefoon zou bovendien blijken dat de mishandeling een 'seksueel element' kende.

Het Britse Openbaar Ministerie toonde ook aan dat de prins websites bezocht van escortbureaus en gigolo's bestelde. Ook zocht hij naar massagesalons voor homoseksuelen. Voor de homoseksuele praktijken alleen al staat de doodstraf in zijn thuisland.

Remedy zoekt producer voor "AAA 360 game"

In een vacature op Gamasutra zoekt Remedy, de ontwikkelaar van Alan Wake en Max Payne, een producer voor een "AAA 360 game". Aangezien de makers van Alan Wake er geen geheim van hebben gemaakt dat ze wel graag een vervolg zouden maken lijkt Alan Wake 2 een logische conclusie te zijn.

Remedy legde met Alan Wake ongeveer hetzelfde traject af als met Max Payne. Beide games waren erg lang in ontwikkeling (zo'n 5 jaar), maar een vervolg werd al een stuk sneller op poten gezet. Remedy is met zijn 43-man sterke crew één van de kleinste ontwikkelaars van grote titels.

Alan Wake verkocht iets minder goed dan gehoopt, waarschijnlijk vanwege de gelijktijdige release van Red Dead Redemption in de VS, maar desalniettemin lijken Microsoft en Remedy allebei geïnteresseerd in het maken van een vervolg. Als de engine eenmaal klaar is en het verhaal/gameplay in grote mate uitgestippeld is zal de ontwikkeling immers minder lang duren en dus minder geld kosten.

[Video] Biker ongedeerd na salto over auto

De Chinese politie is naarstig op zoek naar een mysterieuze motorrijder. De man knalde enige tijd boven op een kruisende pick-uptruck. De motorrijder maakte hierop een salto over de bestelwagen heen om vervolgens op zijn voeten terecht te komen.

Volgens de beschrijving van een filmpje van het incident vond het bizarre ongeluk op 21 juni plaats in Wenzhou. Op de beelden is duidelijk te zien hoe de motorrijder zich in de zijkant van een pick-uptruck boort die geen voorrang verleent. De man vliegt door de lucht, maakt een salto over de bestelwagen en maakt een perfecte landing. Vervolgens checkt hij de schade aan zijn tweewieler, klopt het stof van zijn kleren om uiteindelijk te voet zijn weg te vervolgen.

De politie van Wenzhou heeft in een laatste poging de motorrijder te vinden deze week de bewakingsbeelden van het incident vrijgegeven. De bestuurder van de bestelwagen, meneer Mei, beweert dat hij ten tijde van het ongeluk de macht over het stuur was verloren. Hij had nog even een discussie met de motorrijder over wie er nu schuldig was aan het ongeluk. Hierna belde Mei de politie om in de schuldvraag te bemiddelen, maar de beste man bleek al te zijn gevlogen.


De motorrijder heeft alle geluk van de wereld gehad, of het is Bruce Lee himself

Xbox.com gaat op de schop

Morgenochtend gaat Xbox.com op de schop en zal de gehele website een nieuw uiterlijk krijgen. Natuurlijk is een nieuw uiterlijk niet alles en zullen er ook een aantal nieuwe mogelijkheden aan toegevoegd worden. Morgenochtend 10:00 uur gaat Xbox.com en de forums even offline, Xbox Live zal er niet onder lijden.

Hieronder een aantal van de veranderingen en enkele screenshots;

  • In je browser je avatar aanpassen, pas kleding voor je iets aanschaft.
  • Bekijk al je berichten op één plaats.
  • Verbeterde meldingen omtrent je lidmaatschap
  • Familie berichtgeving waardoor je makkelijker ziet wat je familieleden allemaal doen op Xbox Live
  • Speel web-games met je vrienden via de site of de Windows Phone 7
  • Vebeterde manier van zoeken en browsen op de marketplace

Bekijk hieronder alvast enkele screenshots voor de vernieuwde website.

Nieuwe SiteNieuwe SiteNieuwe Site

'Hagi volgt Rijkaard op bij Galatasaray'

Gheorghe Hagi staat op het punt om Frank Rijkaard op te volgen als coach van Galatasaray. Dat meldt de Turkse krant Sabah. Rijkaard staat onder grote druk nadat hij afgelopen weekeinde al de vierde nederlaag van het seizoen leed, waardoor de Turkse topclub na acht speelronden slechts op de negende plaats staat.

Hagi was tijdens het seizoen 2004/05 al trainer van Galatasaray, maar beleefde er vooral als speler een succesvolle periode. In 2000 maakte hij deel uit van het team dat ten koste van Arsenal de UEFA Cup wist te veroveren. "Als ik een aanbieding krijg, kan ik die niet weigeren. Maar het is aan de voorzitter om een beslissing te nemen", zei de beste Roemeense voetballer aller tijden tegen Sabah.

Gisteravond vergaderde het bestuur van Galatasaray over de positie van Rijkaard. De uitkomst van dat gesprek is nog niet naar buiten gebracht. Bij een ontslag zou de Nederlander een afkoopsom van naar verluidt ruim drie miljoen euro in zijn zak mogen steken.

Arrestatiebevel voor Randy Quaid

Tegen Randy Quaid en zijn echtgenote is een arrestatiebevel uitgevaardigd. De Independence Day-acteur en zijn vrouw Evi kwamen niet opdagen bij een hoorzitting naar aanleiding van hun arrestatie in september. De rechter heeft de borg voor het stel vastgesteld op vijftigduizend euro.

Het echtpaar verbleef vorige maand enige tijd in een huis in Californië, zonder dat zij daar toestemming voor hadden. De twee beweerden dat zij de eigenaren van het huis waren, maar documenten toonden aan dat het huis al drie jaar op naam van iemand anders stond. Bovendien bleek dat ze er voor meer dan vijfduizend dollar schade hadden aangericht.

Randy en Evi Quaid werden gearresteerd wegens inbraak en moesten zich maandag in de rechtbank van Santa Barbara verantwoorden. Ze kwamen niet opdagen. Het echtpaar wordt volgende week dinsdag opnieuw bij de rechter verwacht.

Randy en Evi Quaid raken steeds dieper in de problemen. Ze worden al enige tijd verdacht van het plegen van fraude en werden eerder dit jaar ook gearresteerd voor een openstaande borgsom.

De 60-jarige Randy Quaid speelde rollen in Independence Day en National Lampoon's Vacation. Hij is de oudere broer van acteur Dennis Quaid.


(Foto: Novum)

Little Princess: naaktfoto's laffe actie

Little Princess van Oh Oh Cherso vindt het laten lekken van haar naaktfoto's een laffe actie. Dat zegt de 21-jarige die eigenlijk Roos heet in RTL Boulevard.

"Ik maakte ze toen ik nog jong was. Ik hield van een geintje. De jongen die de foto's online zette is laf." Verder zit ze er niet zo mee. "Ik ga ook geen nieuwe foto's maken. Hoewel, misschien vraagt de Playboy me nu wel."

De foto's zien (NSFW) kan onder meer hier en hier. Je mening geven over Little Princess kan hier!

Record bierdrinken stuit op verzet

Bierbrouwer Olm ligt onder vuur vanwege de recordpoging bierdrinken in Weesp voor studenten. De Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva), waarin de alcoholbranche verenigd is, noemt het een 'stompzinnige actie'. Het evenement zou op 7 november plaatsvinden.

De studenten, die via verenigingen en disputen uitgenodigd worden voor het evenement, wordt gratis bier in het vooruitzicht gesteld. "Het is niet alleen een marketingtruc die niet meer van deze tijd is, maar het is bovendien een overtreding van de reclamecode voor alcoholhoudende dranken waar iedereen zich aan moet houden", reageert Stiva-directeur Peter de Wolf.

Hij ergert zich aan het signaal dat uitgaat van de actie. "Juist in een tijd waarin een volledige alcoholbranche zich inspant om overmatige alcoholconsumptie tegen te gaan, komt de Olm brouwerij met een dergelijke actie." De Wolf wil een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie.

Clubarts Bayern gekrenkt: "Pijnlijk en niveauloos"

De vete tussen Bayern München en de KNVB houdt aan. Nu is het clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt die uithaalt naar de Nederlandse voetbalbond.

Vooral Henk Kesler moet het ontgelden bij de bekende dokter. Kesler zei bij zijn afscheid als directeur Betaald Voetbal van de KNVB dat zijn ontmoeting met Müller-Wohlfahrt leek op een aflevering uit de serie 'Allo Allo'.

De KNVB en Bayern München zijn verwikkeld in een ruzie omtrent de blessures van Arjen Robben en Mark van Bommel, die geblesseerd terugkeerden van interlands met het Nederlands elftal. "De uitlatingen van de voormalige voorzitter van de Nederlandse voetbalbond, die in de media breed zijn uitgemeten, heb ik als pijnlijk en uiterst niveauloos, ja zelfs lachwekkend ervaren", laat Müller-Wohlfahrt in een persverklaring weten, zo weet De Telegraaf.

"Ik betreur het zeer dat de discussie niet op het medische vakgebied gevoerd wordt, maar op een armzalig, persoonlijk niveau is afgegleden. Dit gaat me te ver. Het bewijst de immense onmacht tegenover mijn vaktechnische argumenten."

Cameron zet defensiebezuinigingen uiteen

Het moderniseren van het Britse nucleaire arsenaal wordt in de ijskast gezet, het aantal militairen wordt verlaagd en er worden minder militairen uitgezonden voor gevechtsmissies. De Britse premier David Cameron kondigde dinsdag de langverwachte stevige bezuinigingen in het Britse leger aan.

Cameron zette dinsdag de eerste herziening van de Britse defensie sinds 1998 uiteen, bedoeld om het begrotingstekort terug te dringen en de Britse militaire strategie, uitgedacht in de tijd voor de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001, te wijzigen. In totaal moeten zeventienduizend militairen, een hele vloot gevechtsvliegtuigen en een verouderd vliegdekschip verdwijnen.

Op de defensiebegroting van 37 miljard pond (42 miljard euro) moet acht procent bezuinigd worden. De Britse defensieuitgaven blijven wel boven de twee procent van het bruto nationaal product, een eis van de NAVO.

In de missie in Afghanistan wordt niet gesnoeid, beloofde Cameron. Wel staat er in de toekomst met dertigduizend man een kleiner contingent militairen gereed voor missies in het buitenland. In 2003 werden er nog 45.000 militairen naar Irak gestuurd.

Bij de landmacht moeten zevenduizend mensen verdwijnen, bij de luchtmacht en de marine elk vijfduizend. Daarnaast is er niet langer plek voor 25.000 man burgerpersoneel. Plannen om de vier Britse kernonderzeeërs te vervangen worden uitgesteld tot 2016.

Toch zijn er wel sectoren waar extra in geïnvesteerd gaat worden. Om een rol te blijven spelen op het wereldtoneel wil Groot-Brittannië de beveiliging tegen cyberaanvallen vergroten en meer geld besteden aan inlichtingendiensten.

Sigourney Weaver mogelijk toch in Avatar 2

Sigourney Weaver zegt dat haar personage dokter Grace Augustine uit Avatar wellicht terugkeert in een vervolg. Voor velen was het duidelijk dat de wetenschapper het einde van de film niet had gehaald, maar Weaver zegt dat dit niet helemaal klopt.

"Je hebt haar niet echt dood zien gaan", zegt de actrice tegen MTV. "Het is altijd link om zomaar dingen aan te nemen over de doden in een sciencefictionfilm", laat de 61-jarige actrice weten. "Er gebeurt 'iets', maar volgens mij wil James Cameron het nog open houden. Dus koop nog maar even geen rouwboeket."

Fans van Weaver kunnen hoe dan ook binnenkort hun hart ophalen. In de extra lange versie van de film die binnenkort op Blu-ray en dvd verschijnt, is ruim 45 minuten aan extra beeldmateriaal toegevoegd, waaronder ook scènes met dokter Augustine.


Sigourney Weaver (Foto: Novum)

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 42

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

AEK Larnaca blijft uitstekend presteren in de Cypriotische competitie. Ditmaal werd laagvlieger APOP Kinyras in eigen huis met 3-2 verslagen. Man van de wedstrijd werd Gregoor van Dijk. Hij was verantwoordelijk voor alle doelpunten van AEK Larnaca. Binnen het half uur leidde AEK Larnaca al dankzij twee doelpunten van Van Dijk. Na rust kwamen de bezoekers terug tot 2-2, maar een kwartier voor tijd besliste Van Dijk de wedstrijd. Behalve Van Dijk speelden ook Kevin Hofland, Danny Schenkel en Edwin Linssen de gehele wedstrijd. Dankzij de winst staat AEK Larnaca op een verdienstelijke derde plaats. De achterstand op koploper Anorthosis Famagusta bedraagt slechts twee punten. Anorthosis won zelf simpel met 4-0 van Ermis. Jeffrey Leiwakabessy begon opnieuw in de basis en speelde de gehele wedstrijd mee. 

SV Zulte Waregem verloor afgelopen weekend de thuiswedstrijd tegen Club Brugge met 2-3. Bij de bezoekers speelde Ryan Donk de gehele wedstrijd mee. Anderlecht verloor afgelopen weekend de topper tegen Cercle Brugge met 1-0. Mbark Boussoufa speelde de gehele wedstrijd bij Paars-Wit mee. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Oleg Iachtchouk. KSC Lokeren boekte afgelopen zijn vierde overwinning op rij. De uitwedstrijd tegen Charleroi werd met 1-2 gewonnen. Donovan Deekman startte bij Lokeren in de basis maar werd in de tweede helft vervangen voor Benjamin de Ceulaer. 

Adelaide gaat ook de komende week als koploper in van de Australische A-League. De ploeg deelde afgelopen weekend de punten met Gold Coast United. De wedstrijd betekende een onderonsje tussen twee landgenoten. Aan de kant van Adelaide speelde Sergio van Dijk de gehele wedstrijd mee, terwijl ook Bas van den Brink, in het shirt van Gold Coast United, dit deed. Laatstgenoemde ploeg bezet na dit weekend de vierde plek. Ook Melbourne Heart en Wellingtown Phoenix deelden de punten. In Nieuw-Zeeland werd het uiteindelijk 2-2. Aan de kant van de bezoekers speelde Rutger Worm de hele wedstrijd mee. Gerald Sibon, ook onder contract bij Melbourne Heart, zat een schorsing uit.

In de Engelse Premier League speelden Newcastle United, met Tim Krul in het doel, met 2-2 gelijk tegen Wigan Athletic waar Ronnie Stam in de basis begon. In de blessuretijd scoorde Coloccini voor Newcastle de gelijkmaker.

In de npower championship won Swansea City met 0-1 bij Reading. Scott Sinclair scoorde in de 35e minuut de enige treffer. Dorus de Vries  stond de gehele wedstrijd bij Swansea onder de lat. In de stand staat Swansea vierde met 19 punten uit elf wedstrijden. Plymouth Argyle, met Marcel Seip in de basis, ging met 2-0 onderuit bij Notts County. In de npower Football League 1 bezet Plymouth de negentiende plaats met dertien punten uit twaalf duels.

Celtic is net als aartsrivaal Glasgow Rangers ook in de achtste speelronde ongeslagen gebleven in de Schotse Premier League. The Bhoys wonnen met 2-1 bij Dundee United. Glenn Loovens was bij Celtic mede verantwoordelijk voor het tegendoelpunt van Celtic. Een schot van David Goodwille ging via de oud-speler van Feyenoord in het doel van Celtic. Hibernian won thuis met 2-1 van Kilmarnock en klom naar de achtste positie. Edwin de Graaf kwam bij de winnende ploeg vlak voor tijd als invaller in het veld. Hamilton, met Nigel Hasselbaink in de basis, speelde met 2-2 gelijk tegen hekkensluiter St Mirren. De voormalige PSV-jeugdspeler werd in blessuretijd naar de kant gehaald.

Brøndby IF blijft slecht presteren in de Deense competitie. Ditmaal werd er opnieuw niet gewonnen. Op bezoek bij FC Nordsjælland werd het 1-1. Remco van der Schaaf speelde de gehele wedstrijd mee en pakte na een ruim uur spelen een gele kaart. Door het puntverlies staat de ploeg na dit weekend op een vijfde plaats. De achterstand op koploper FC Kopenhagen groeide uit naar inmiddels zestien punten. Ook Esbjerg fB deelde afgelopen weekend de punten. Op bezoek bij AC Horsens kwam de ploeg niet verder dan 1-1. Tim Janssen stond de gehele wedstrijd in de spits bij Esbjerg. De ploeg staat na dit weekeinde op een teleurstellende voorlaatste plaats.

Guillano Grot heeft in Finland zijn ploeg FC Inter Turku aan een punt geholpen. De ploeg kwam in eigen huis eerst met 0-1 achter tegen MyPa, maar na een uur spelen kwam FC Inter op gelijke hoogte dankzij een treffer van Grot. Vijf minuten voor tijd pakte de spits nog een gele kaart. Dankzij het gelijkspel staat FC Inter na dit weekend zesde. De ploeg kan geen Europees voetbal meer halen. De achterstand op de plekken die daar recht op geven bedraagt, met nog één wedstrijd te gaan, zes punten.


Koploper in de Zweedse competitie, Malmö FF, heeft afgelopen weekend een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen huis verloor de ploeg met 0-1 van Kalmar FF. Rick Kruys begon in de basis bij Malmö, maar werd kort voor tijd gewisseld. Dankzij de nederlaag zag Malmö de concurrentie erg dichtbij komen. Helsingborgs IF staat met hetzelfde puntenaantal op de tweede plaats. Mjällby deed het afgelopen ronde een stuk beter. De ploeg won in eigen stadion met 2-0 van Halmstad. Spits Moestafa El Kabir opende na ruim een uur spelen de score voor Mjällby. Bij de bezoekers bleef Alexander Prent de gehele wedstrijd op de bank. Mjällby, dat afgelopen seizoen promoveerde naar het hoogste niveau, staat na dit weekend op een knappe zesde plaats. Met nog drie speelrondes te gaan kan de ploeg zelfs nog Europees voetbal halen. De achterstand op de nummer drie, welke daar recht op geeft, bedraagt zes punten.

 


In Italië ging Monza met 2-0 onderuit tegen concurrent Salernitana. Sander Westerveld deed de hele wedstrijd mee, maar kon niet voorkomen dat er tweemaal werd gescoord. Stefano Seedorf begon in de basis en werd in de 80ste minuut afgelost door neef Cedric.

In Bulgarije wist Levski Sofia overtuigend met 4-1 te winnen van Pirin Blagoevgrad en blijft hierdoor aan de leiding. Dustley Mulder deed de gehele wedstrijd mee evenals landgenoot Seringho Greene. Andwélé Slory viel een half uur voor tijd in.

Arka Gdynia heeft in Polen wederom een nederlaag geleden tegen Lechia Gdansk. Het team van Marciano Bruma ging met 1-0 ten onder, maar bleef op de twaalfde plek staan. Bruma deed de gehele wedstrijd mee.

Vanquish; bescherm de VS!

Vanquish, dat verschijnt op 22 oktober voor PlayStation 3 en Xbox 360 is het eerste spel dat bij Platinum Games ontwikkeld wordt door Shinji Mikami, vooral bekend van Resident Evil. Het spel wordt uigegeven door SEGA, en wordt volgens Mikami "een groot succes".

Vanquish speelt zich af in de nabije toekomst, waar de wereldbevolking dermate toegenomen is dat er gevochten moet worden om ruimte en bestaansmiddelen. De VS hebben een ruimtestation dat hen voorziet via energie van de zon, maar de Russen willen deze energie gebruiken om de VS aan te vallen... Aan de gamer de taak om dit te voorkomen.

 

Verschillende vechters in EA MMA-trailer

Vandaag is EA Sports MMA uitgekomen in Amerika en dat kan niet gaan zonder een launch-trailer waarin verschillende vechters elkaar knietjes geven en over de grond rollen met elkaar. Of het spel de al bekende UFC Undisputed-serie aankan moeten we nog even afwachten maar bekijk hieronder alvast de trailer.

EA Sports MMA zal aanstaande vrijdag in de Europese winkels liggen voor de PS3 en de Xbox 360.

Vacansoleil ontkent interesse voor Rui Costa

In tegenstelling tot wat enkele media deze week berichtten is er geen contact geweest tussen Rui Costa en het Vacansoleil Pro Cycling Team.

Team manager Daan Luijkx geeft aan dat er nooit interesse is geweest: “Bij het aantrekken van renners hebben we gekeken naar waar onze huidige ploeg zich nog kan versterken en naar het bewaren van een goede mix van kwaliteiten en nationaliteiten. Het team en de sponsoren hadden nu geen belang bij een Portugese renner en Costa is nooit een kandidaat geweest. Allerlei renners worden met ons in verband gebracht terwijl we al weken een lijst hebben met vijf kandidaten voor twee mogelijke plekken. Het is ondertussen wel vervelend om steeds toelichting te moeten geven op geruchten. Dit is niet alleen vervelend voor ons maar ook voor renners die weten dat ze nog kandidaat zijn.”

Gisteren werd overigens bekend dat Rui Costa is betrapt op doping.

Time Travelers komt naar de 3DS

In april van dit jaar kondigde Level-5 aan dat ze bezig waren met een game genaamd Time Travelers voor een nog niet uitgebracht platform. Vandaag heeft Level-5 op hun eigen Vision Event bekend gemaakt dat het spel naar de 3DS zal gaan komen. Een datum is nog niet bekend gemaakt.

Er zijn een aantal kleine details bekend gemaakt waaronder dat er twee karakters centraal staan, Skeleton en Mikoto Shinmichi. Beide kunnen de toekomst zien maar Skeleton is ook nog eens een terrorist. Level-5 heeft laten weten dat dit een spannende game zal gaan worden en dat dit hun eerste in deze categorie zal zijn.

 

Time TravelersTime TravelersTime TravelersTime Travelers

Ad Melkert overleeft aanslag Irak

Ad Melkert heeft een aanslag met een bermbom in Irak overleefd. Hij reed in een konvooi toen er een paar auto's achter hem een bom afging. Dat laat hij weten in een reactie tegenover de NOS. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn gevallen, maar Melkert, die als VN-gezant in Irak werkt, sluit dat niet uit.

De oud-PvdA-leider reed vanuit de stad Najaf naar het vliegveld, om vanuit daar terug te keren naar Bagdad. Onderweg ging een bom af die langs de weg lag. Een auto werd geraakt. Melkert wil niet speculeren of de aanslag specifiek op hem gericht was.

Het gevoel van... de Elfstedentocht!

Gisteren wisten we al te melden dat de Vereniging De Friesche Elf Steden bezig is met de voorbereidingen voor een eventuele Elfstedentocht. Ook op FOK!sport zitten we niet stil en zijn we bezig met de voorbereidingen van een heuse Elfstedenmaand.

Voor één van de onderdelen die we willen behandelen tijdens deze maand zijn we op zoek naar FOK!kers die willen vertellen over hun gevoel bij de Tocht der Tochten. Heb je deze tocht zelf ook ooit verreden dan nodigen we je natuurlijk van harte uit om je verhaal aan FOK!sport te vertellen.

Heb je interesse om, vermoedelijk in de maand januari, jouw verhaal of foto's over de Elfstedentocht op FOK!sport te lezen of te zien schroom dan niet om een mailtje naar ons te sturen. Je kunt mailen naar sport@fok.nl o.v.v. elfstedentocht.

Pentagon beschoten

Een onbekende heeft dinsdagochtend enkele kogels afgevuurd op het Pentagon in Washington. Niemand werd geraakt en het gebouw werd slechts licht beschadigd, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie.

De politie sloot tijdelijk enkele toegangswegen en voetpaden rondom het gebouw af nadat een omwonende had gemeld dat hij kort voor zonsopkomst schoten had gehoord. Onderzoek wees uit dat inderdaad enkele kogels het gebouw hadden getroffen. Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel kogels en welk kaliber zij waren.

De toegangswegen en voetpaden werden na korte tijd weer vrijgegeven, maar een nabijgelegen snelweg bleef nog enige tijd afgesloten in verband met sporenonderzoek.

[WK turnen] Turners geplaatst voor volgend WK

Bij het WK turnen in Rotterdam zijn de Nederlandse mannen al zeker van het WK volgend jaar. Het team van bondscoach Sadao Hamado staat momenteel dertiende na acht van de tien subdivisies.

In de resterende twee subdivisies komen nog maar tien volledige teams in actie. De Nederlandse mannen zijn hierdoor zeker van een plaats bij de beste 24 landen. Dat was de voorwaarde voor deelname aan het WK van volgend jaar.

Crossover tussen Prof. Layton en Phoenix Wright

Level 5 en Capcom vergaderen al een poosje en vandaag heeft Level 5 op hun eigen 'Vision Event' bekend gemaakt dat er een crossover gaat komen voor de 3DS. Deze crossover zal bestaan uit Professor Layton (de puzzelaar) en Phoenix Wright (de advocaat). Het spel zal in Japan "Professor Vs. Gyakuten Saiban" heten.

Het spel zal een mengeling worden van puzzels oplossen en mysterieuze crime-fighting. Volgens de baas van Level-5 zal het zijjn alsof twee series samenkomen om een film te maken. Shu Takumi, verantwoordelijk voor de Ace Attorney-series, zal het verhaal gaan schrijven en hij gaf een klein hint "Majo Saiban" en dat betekent "Heksenjacht of Heksenvervolging"

Bekijk hieronder de opgenomen trailer en wat artwork. Er is nog geen datum bekend en ook nog niet of het spel naar Europa zal gaan komen.

 

LALALALA

Cagliari bestraft voor racistische supporters

Voetbalclub Cagliari heeft van de Italiaanse bond een boete gekregen van 25.000 euro vanwege racistische uitlatingen van de fans afgelopen weekend. Mikpunt van de bejegeningen was de donkere aanvaller Samuel Eto'o van Internazionale.

De arbiter zag zich vanwege de misdragingen van de aanhang van de thuisclub genoodzaakt de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. De oerwoudgeluiden verstomden enigszins nadat de stadionspeaker de toeschouwers dwingend had toegesproken, waarna de wedstrijd werd hervat.

Eto'o nam op sportieve wijze wraak door het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.

Ecclestone verdedigt expansiedrift

Opperbaas Bernie Ecclestone heeft bekendgemaakt dat Europese grandprixraces misschien van de kalender zullen verdwijnen. De eerste die hiervoor in aanmerking komen zijn België en Turkije. In een interview met The Guardian liet de Brit dit doorschemeren.

Aankomende jaren zal de Formule 1 verder uitbreiden. Aankomend weekend zal Zuid-Korea voor het eerst aan bod komen, volgend jaar komt India op de kalender, een jaar later komt Amerika weer terug en in 2014 zal ook Rusland op de kalender terug te vinden zijn.

"We zijn een wereldkampioenschap, dus per definitie moeten we in verschillende delen van de wereld aanwezig zijn. We hebben de moed gehad om onze vleugels uit te slaan", zegt de bijna 80-jarige Ecclestone.

Dreigbrief bij Nederlandse ambassade Colombia

Bij de Nederlandse ambassade in Colombia is vorige week een dreigbrief bezorgd. De afzender zegt gelieerd te zijn aan de rebellenbeweging Farc. De brief is ook bij ambassades van andere landen bezorgd en is gericht tegen de gehele diplomatieke gemeenschap, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag na berichtgeving van de Wereldomroep.

De brief is overgedragen aan de politie in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Over de aard van de bedreigingen wil een woordvoerder van het ministerie geen uitspraken doen. "De brief maakt nu deel uit van het politieonderzoek." Ook over eventuele verscherpte veiligheidsmaatregelen houdt hij de kaken op elkaar. "Daar doen we nooit mededelingen over."

Een verband met het Nederlandse Farc-lid Tanja Nijmeijer lijkt onwaarschijnlijk, omdat de brief niet enkel bij de Nederlandse ambassade is bezorgd en de bedreigingen gericht zijn aan alle ambassades.

Frankrijk staakt, Sarkozy blijft vastbesloten

Heel Frankrijk is in rep en roer en in steeds meer beroepssectoren breken stakingen uit. Gemaskerde jongeren raakten dinsdag slaags met de politie en staken in steden verspreid over het land brandjes aan. Franse luchtverkeersleiders legden het werk neer, met ernstige vertragingen en vele annuleringen tot gevolg.

President Nicolas Sarkozy is echter vastbesloten. Hij zei dinsdag het als zijn plicht te zien om de pensioenhervorming door te voeren. Daarnaast zwoer hij de 'raddraaiers' aan te pakken en de openbare orde te herstellen. Voorts betoogde de president dat het in een democratie niet aangaat dat olieraffinaderijen het werken onmogelijk wordt gemaakt waardoor benzinetekorten ontstaan. "Dat kan niet in een democratie waar mensen zijn die willen werken."

De demonstranten proberen te voorkomen dat het Franse parlement een wet aanneemt die de pensioengerechtigde leeftijd verhoogt van 60 naar 62 jaar. Velen vrezen dat dit een eerste stap zal zijn in de uitholling van de Franse sociale zekerheid, die uiteindelijk plaats zal maken voor een 'Amerikaans kapitalisme'.

De conservatieve regering van Sarkozy benadrukt dat een pensioengerechtigde leeftijd van 62 jaar nog altijd een van de laagste in Europa is, maar onder de hervorming gaat ook de leeftijd waarop iemand recht heeft op een volledig pensioen omhoog van 65 naar 67 jaar.

In Parijs liepen zo'n zestigduizend mensen in een protestmars van het Place d'Italie, in het zuiden van de stad, naar het Hotel des Invalides, waar Napoleon begraven ligt. De protestmars verliep vreedzaam, maar werd wel begeleid door tal van agenten. Minder rustig verliepen protestacties in andere steden, waar jongeren veelal de confrontatie met de politie zochten.

Door de demonstraties dreigt het wegverkeer ernstig te worden ontregeld. Automobilisten is aangeraden niet de weg op te gaan. Vrachtwagenchauffeurs hebben met blokkades een aantal doorgangswegen afgesloten. Ook werknemers van raffinaderijen hebben het werk neergelegd, waardoor steeds meer tankstations zonder benzine komen te zitten.

'Verbijsterde' Paul neemt stappen tegen KNSB

Schaatscoach Ingrid Paul neemt juridische stappen tegen de schaatsbond KNSB, die haar heeft geschorst voor een poging tot omkoping bij de Olympische Spelen in Turijn.

In een dinsdag uitgebrachte persverklaring spreekt Paul de beschuldigingen in het onderzoeksrapport van de Commissie Turijn tegen. "Ik sta perplex van de door NOC*NSF en KNSB opgelegde sancties en ben verbijsterd over de gang van zaken", meldt ze.

De sportkoepel en de KNSB maakten zaterdag bekend dat schaatsster Gretha Smit en Paul tot en met de Olympische Spelen van 2014 niet aan de slag mogen in de Nederlandse schaatswereld.

'Juventus wil Krkic overnemen van Barcelona'

Bojan Krkic staat in de belangstelling van Juventus. Krkic komt dit seizoen amper aan spelen toe onder trainer Josep Guardiola. De talentvolle aanvaller gaat gebukt onder de zware concurrentie in de voorhoede van Barça. Juventus wil hem in Turijn een kans geven op meer minuten. Dat meldt Radio Cedana Ser.

Naar verluidt hebben ook Inter en Arsenal belangstelling voor de 20-jarige Spanjaard. Trainer Guardiola wil hem echter niet laten gaan. Hij ziet Krkic als een van de sterren van de toekomst bij Barcelona.

Asfalteerder zwaargewond bij ongeval

Een 26-jarige wegwerker is dinsdagochtend zwaargewond geraakt toen hij klem kwam te zitten tussen zijn eigen asfalteervoertuig en een vrachtauto die daarachter stond geparkeerd. Het slachtoffer uit Huizen is buiten levensgevaar, zegt een woordvoerder van de arbeidsinspectie.

Het ongeluk gebeurde rond 10.15 uur op de Zuidpolderweg in Muiden. De Huizer stond op de asfalteermachine en kwam toen hij achteruitreed door nog onbekende oorzaak met zijn onderlichaam klem te zitten.

Personeel van een traumahelikopter heeft eerste hulp verleend, waarna hij met een ambulance naar een ziekenhuis is gebracht. Hoe het ongeluk kon gebeuren wordt nog onderzocht.

Ontruiming na bommelding in centrum Venlo

Een gebied in het centrum in Venlo is dinsdagmiddag afgezet na een bommelding. De politie kreeg een melding dat er een bom zou liggen bij de Rabobank in de Peperstraat die om 16.00 uur zou afgaan. Rond 16.45 uur bleek dat de melding vals was. De bank en de directe omgeving waren uit voorzorg enige tijd ontruimd.

Volgens een woordvoerder van de politie kwam de melding over de bom rond 15.30 uur binnen. Een halfuur later zou het explosief volgens de melder afgaan, maar dat gebeurde niet. Bomexperts hebben de bank onderzocht en niets gevonden. De omgeving is weer vrijgegeven.

De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de valse melding.

NEC-doelman Babos onder het mes

NEC moet het langer zonder doelman Gabor Babos doen. De 35-jarige Hongaar moet onder het mes en is naar verwachting de rest van dit jaar nog aan het revalideren, meldt de Nijmeegse eredivisionist dinsdag. Babos heeft last van rugklachten. Een rustperiode bracht niet genoeg verlichting voor het probleem.

Babos speelde de eerste drie competitieduels nog voor NEC, maar daarna besloot de medische staf dat rust de routinier goed zou doen. De Hongaar wordt in het Nijmeegse doel vervangen door Jasper Cillesen. De 21-jarige sluitpost keepte al zeven wedstrijden in het eerste.

Schleck: "Galibier zorgt voor beslissing"

Andy Schleck is tevreden over het parcours van de Tour de France van 2011, dat vanmiddag in Parijs werd gepresenteerd. De Luxemburger, die dit jaar de tweede plaats pakte, kijkt nu al uit naar de bergritten in de Pyreneeën en de Alpen.

"Ik denk dat het nog zwaarder zal zijn dan in 2010, want er is één aankomst bergop meer," aldus Schleck in een eerste reactie. "Ik denk dat de Galibier voor de beslissing zal zorgen. Die is lang, zwaar en hoger dan 2.500 meter. Alpe d'Huez is mythisch, maar het is niet de Galibier."

Daarnaast liet Schleck ook weten dat het niet uitmaakt in wat voor bergmassief een wielrenner rijdt. "Heel veel renners zeggen dat ze beter zijn in de Alpen dan in de Pyreneeën of omgekeerd. Maar het blijft gewoon bergop rijden, dus dat is eigenlijk hetzelfde."

Tot slot was de Luxemburger erg blij met het feit dat er niet te veel tijddritten in het schema zijn opgenomen. "Dat blijft mijn zwakke punt. Maar ik verkies een tijdrit over 43 kilometer op de voorlaatste dag boven een tijdrit op de eerste dag."

FC Twente niet bang voor Arnautovic

Marko Arnautovic keert morgenavond even terug in De Grolsch Veste. De Oostenrijkse aanvaller speelt dan met zijn club Werder Bremen tegen zijn oude broodheer, FC Twente. Deze wedstrijd wordt in het kader van de Champions League gespeeld.

"Iedereen in de groep kent de kwaliteiten van Arnautovic," aldus Michel Preud'homme, trainer van FC Twente, over Arnautovic. "Marko kan op meerdere posities uit de voeten en is een sterke speler. Dat heeft hij de afgelopen tijd wel bewezen bij de nationale ploeg van Oostenrijk, waar hij drie keer scoorde in twee duels."

Ook Marc Janko kent Arnautovic. De voetballers treffen elkaar regelmatig bij de Oostenrijkse nationale ploeg. "Ik heb nooit problemen met hem gehad, ik vind hem een goeie kerel," aldus de spits van FC Twente, die daarmee naar het gedrag van zijn concurrent refereerde. "Marko kan het verschil maken, maar hopelijk houdt hij zich tegen FC Twente in."

Janko denkt overigens niet dat Arnautovic extra gemotiveerd is, nu hij het tegen FC Twente moet opnemen. "Iedere speler is altijd gemotiveerd in de Champions League."

Rosberg had op meer gehoopt in 2010

Het duel tussen Nico Rosberg en Michael Schumacher werd voor het seizoen als een van de meest interessante teamduels van de grid gezien. Rosberg bracht het hier zeer aardig vanaf, maar baalt over het aantal punten.

"Het seizoen heeft eigenlijk twee gezichten", aldus Rosberg. "Aan de ene kant kan ik erg tevreden zijn als de vergelijking tussen mij en mijn teamgenoot wordt getrokken, maar als je kijkt naar absolute resultaten, had ik wel op iets meer gehoopt."

"Toen ik tekende, dacht ik dat Jenson Button mijn teamgenoot zou worden. Toen dat niet doorging, hoopte ik op een snelle, ervaren coureur. In dat opzicht was ik blij toen Schumacher erbij kwam. Ik wist echter niet wat ik moest verwachten op andere punten. Ik kende Schumacher niet persoonlijk en wist van zijn vriendschap met Ross Brawn. Ik wist niet in hoeverre dat een impact op mij zou hebben, maar alles is goed gekomen."

"Ik weet niet of we volgend jaar kunnen winnen, dat is moeilijk te zeggen. Ik hoop natuurlijk om het gat met de top te dichten, het is geen groot gat, maar dat vereist veel werk."

[Upd] VVD draait over dubbele nationaliteit

De VVD heeft zijn standpunt gewijzigd over de onwenselijkheid van dubbele nationaliteit voor bewindslieden, maar weigert uit te leggen waarom. Maandag liet de partij weten het 'geen issue' te vinden dat de nieuwe staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner een Nederlandse en Zweedse nationaliteit heeft.

Rutte zei in 2007 wat anders
In 2007 vond VVD-leider Mark Rutte echter nog dat het toenmalig PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak zou 'sieren' als zij haar Turkse paspoort zou opgeven. Daarmee zou zij 'andere Turkse Nederlanders een signaal' geven.

Het opgeven van een tweede nationaliteit was toen volgens Rutte nog een 'fundamenteel punt' dat aanduidde dat iemand 'voor de volle 100 procent' had gekozen voor Nederland. Een keus die volgens Rutte 'desnoods wettelijk' afgedwongen moest worden.

De PVV van Geert Wilders maakt een groot probleem van de kwestie. De gedoogpartij van het kabinet Rutte-I wil dat Veldhuijzen van Zanten-Hyllner haar Zweedse paspoort opgeeft. De 57-jarige werd in Zweden geboren, en woont meer dan 50 jaar in Nederland. Of Wilders ook nu een motie van wantrouwen indient als zij dat weigert, is onduidelijk.

VVD geeft geen uitleg
De woordvoerder van de VVD-fractie weigert uit te leggen waarom de partij anders denkt over de dubbele nationaliteit van Albyarak dan over die van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Pikant detail is dat Wilders zich eerder specifiek over Zweedse paspoorten voor bewindslieden uitliet in het dubbele nationaliteit-debat met toenmalig PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb. "Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort had ik nu precies hetzelfde gezegd", aldus Wilders over de Marokkaanse nationaliteit van Aboutaleb.

Update 16:48
Niet alleen Rutte, maar de hele VVD lijkt een draai gemaakt te hebben op het issue. Op de VVD-website komt men het volgende standpunt tegen: "Als iemand de Nederlandse nationaliteit wil verwerven, dan moet hij afstand doen van zijn oude nationaliteit. Een dubbele nationaliteit impliceert een loyaliteit naar twee landen. Het verhoudt zich niet tot regels en wetten die uniek zijn per land: dienstplicht, stemrecht, belastingplicht en huwelijksrecht."


Geert Wilders in 2007 over dubbele paspoorten voor bewindslieden

Eenderde Xbox-eigenaren koopt XBLA-games

Ongeveer dertig procent van alle Xbox 360-eigenaren koopt wel eens een Xbox LIVE Arcade-game, volgens Foundation 9 - één van de meest succesvolle Xbox LIVE-ontwikkelaars.

James North-Hearn, CEO van de moederstudio achter de ontwikkelaars die bekend zijn om hun werk aan games als OutRun Online Arcade and Super Street Fighter II Turbo HD, zegt dat er een nieuwe mijlpaal is gehaald en dat het alleen maar beter wordt.

"We estimate there are about 16 million game purchasers out there currently. The 360 numbers are somewhere between 40 to 50 million, depending on who you listen to. It's pretty healthy. 30 per cent of the hardware base is not only online and using Xbox Live, but it's all those and buying games. It's got to be encouraging for that type of distribution going forward." 

Hoewel Sony's PSN nog niet zo groot is, verwacht North-Hearn wel een succes. Ook geeft hij aan dat complete digitale distributie helemaal nog niet zo gek ver van ons afstaat. "We're strong believers that the market will move to both online and to digital distribution at some point, almost exclusively. The unknown is just what the timing of that is. PSN and XBLA are both great platforms for that to build upon."

"Connectivity and digital distribution, and dare I say cloud solutions are all where the market's going to go. XBLA and PSN are in a great position."

Het einde van de gratis nachtkijker is nabij.

Ferguson bevestigt: "Rooney wil weg"

Sir Alex Ferguson heeft bevestigd dat Wayne Rooney niet langer bij Manchester United wil blijven. Enkele dagen geleden gingen er ook al hardnekkige geruchten dat de 24-jarige aanvaller op wilde stappen.

"We zijn net zo verbijsterd als iedereen. We begrijpen niet waarom Wayne zou willen vertrekken. Maar de deur is nog steeds open voor hem", was het commentaar van Ferguson. Rooney zou inmiddels ook niet meer open staan voor een verlenging van zijn contract en wil The Mancunians zo snel mogelijk verlaten.

Manchester City zou Rooney naar verluidt voor een flinke zak met geld over willen nemen.

Benítez wil met Inter best afhankelijk zijn van Eto'o

Samuel Eto'o is dit seizoen al een paar keer belangrijk geweest voor Inter. Trainer Rafael Benítez zegt niet afhankelijk te zijn van de spits.

De Spaanse oefenmeest zou het overigens niet erg vinden om van een speler afhankelijk te zijn. Kijkend naar vorig seizoen zou dat niet eens zo'n gek idee zijn. "Vorig jaar was Inter voor een groot deel afhankelijk van Diego Milito en toen wonnen ze drie prijzen", zegt Benítez op een persconferentie.

"Als we dit jaar afhankelijk moeten zijn van Eto'o om te winnen, dan vind ik dat goed. Als we hetzelfde kunnen doen als vorig seizoen en drie titels winnen, dan ben ik tevreden. We willen hetzelfde bereiken als vorig jaar, alleen moeten we nu in een aantal dingen verbeteren."

Tottenham hoopt Inter daar niet bij te helpen. Woensdagavond staan de twee clubs tegenover elkaar in Milaan. "Tottenham heeft veel geld geïnvesteerd en is daardoor beter geworden. Ze hebben veel kwaliteit en willen dan ook resultaat halen."

500 miljoen dollar voor Kinect-campagne

Microsoft gaat de reclamecampagnes voor Kinect en de Windows Phone 7 groots aanpakken. De softwaregigant heeft laten weten dat zij voor Kinect 500 ruim miljoen dollar zal uittrekken en voor de Windows Phone 7 ongeveer 400 miljoen dollar.

Microsoft heeft ook al verduidelijking gegeven over waar deze enorme bedragen aan uitgegeven gaan worden. Er zijn onder andere contracten gesloten met: Pepsi, Kellogg's, Youtube en Burger King. Kellogg's zal 40 miljoen dozen bedrukken naar wens van Microsoft, Pepsi zal heftzelfde doen maar dan met 400 miljoen blikjes. Youtube zal de homepage volledig in stijl van Kinect en Windows Phone 7 presenteren. Wat er is afgesproken met Burger King is nog niet bekend gemaakt.

Het feit dat Microsoft zoveel geld in marketing pompt is niet vreemd, aangezien er op beide markten enorme concurrentie is. De PlayStation Move verkoopt goed en het marktaandeel van de iPhone en andere smartphones is ook niet misselijk.

 Kinect

Politie toont compositietekening 'Vondelparksteker'

De recherche is nog steeds op zoek naar de man die donderdagnacht in het Vondelpark in Amsterdam een 23-jarige man neerstak. Het onderzoek heeft tot nu toe geen aanhouding opgeleverd. Met het verspreiden van een compositietekening hoopt de politie dat de dader wordt herkend.

Het slachtoffer zat rond 01.45 uur met zijn vriendin in het park toen hij plotseling door een onbekende man werd gestoken. Het slachtoffer probeerde weg te komen maar zakte na vijftig meter in elkaar. Agenten reanimeerden hem kort daarop, waarna hij naar een ziekenhuis gebracht voor een operatie. De dader rende het park in.

De politie neemt de zaak hoog op en heeft een groot team op de zaak gezet. De dader zou een blanke slanke man van ongeveer 30 jaar zijn. Hij is ongeveer 1,90 meter, met een onverzorgd uiterlijk. Hij had een groen trainingspak aan en droeg een een petje opvallend hoog op zijn hoofd.

De compositietekening wordt dinsdagavond vertoond op AT5, in Opsporing Verzocht en Hart van Nederland. Het opsporingsprogramma Ter Plaatse van TV Noord Holland besteedt er woensdag aandacht aan.

ANWB verwacht vrijdag zeer drukke avondspits

Het verkeer moet vrijdag rekening houden met een zeer drukke avondspits. Dan begint de herfstvakantie in de regio Noord. De ANWB verwacht de eerste drukte al rond het middaguur. Tegen 17.00 uur zijn de opstoppingen op hun hoogtepunt. Na 19.30 uur zijn de meeste files vermoedelijk weg.

Afgelopen vrijdag was het ook erg druk in de avondspits. Op het hoogtepunt stond er 370 kilometer file. Behalve dat toen de vakantie voor de regio's Midden en Zuid begonnen, regende het ook behoorlijk. Het lijkt erop dat aanstaande vrijdag ook regen valt tijdens de avondspits.

Het verkeer naar het zuiden heeft nog een extra belemmering. De A2 ten zuiden van Eindhoven gaat vrijdag rond 21.00 uur dicht tot zaterdag rond het middaguur. Hierdoor moeten tienduizenden automobilisten omrijden.

De ANWB adviseert verkeer dat vrijdagavond of zaterdagochtend naar België of Frankrijk moet via Breda te rijden. Vakantiegangers kunnen ook kiezen voor de route via Venlo en Maastricht.

Op de wegen in het midden van het land zoals de A1 en A2 vanuit Amsterdam, de A12, A27 en A28 vanuit Utrecht en de A50 rond Arnhem is het naar verwachting vrijdag het drukst.

Twintig maanden geëist voor verkrachting in cel

Tegen een gevangene in Heerhugowaard is twintig maanden cel geëist voor anale verkrachting van een medegedetineerde. De 26-jarige man uit Delft verkrachtte zijn slachtoffer volgens het Openbaar Ministerie in Alkmaar onder meer met een bezem. Daarnaast dwong hij hem tot orale seks.

Het 41-jarige slachtoffer werd ook ernstig mishandeld, maar het OM weet niet zeker of de man uit Delft dat heeft gedaan. Bij het slachtoffer werd een hakenkruis in zijn borsthaar geschoren. Ook werd aftershave over zijn borst gegooid en in brand gestoken. Justitie heeft vrijspraak gevraagd voor de mishandelingen.

De verkrachting zou september vorig jaar hebben plaatsgevonden in de gevangenis Westlinge in Heerhugowaard. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Onderzoeksraad wil tractorrijbewijs verplichten

De Onderzoeksraad voor veiligheid wil dat het kabinet een verplicht rijbewijs invoert voor bestuurders van tractors. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport over de ongelukken die gebeuren met landbouwvoertuigen op de openbare weg.

Jaarlijks vallen gemiddeld zestien doden en honderd gewonden bij verkeersongevallen met tractors. De slachtoffers zijn uitsluitend fietsers, voetgangers of automobilisten, nooit de bestuurders van tractoren.

De ongelukken worden vooral veroorzaakt door het onveilige karakter van het landbouwvoertuig zelf. Zo is het zicht van de bestuurder slecht, maar ook zijn tractoren in het donker vaak slecht herkenbaar en mogen de voertuigen erg breed zijn. Uit het onderzoek blijkt verder dat bestuurders vaak onvoldoende rekening houden met de risico's voor andere verkeersdeelnemers; zo rijden zij vaak op de openbare weg wanneer dit voor het werk niet nodig is.

In de Tweede Kamer woedt al jaren een discussie over de invoering van een verplicht tractorrijbewijs. Nu mag iedereen van 16 jaar en ouder achter het stuur van een tractor kruipen.

De raad van Pieter van Vollenhoven vindt het opmerkelijk dat zo weinig regels gelden voor het besturen van een tractor, terwijl het verkeer in Nederland erg druk is. "Zo wordt niet gecontroleerd of een landbouwvoertuig aan de veiligheidseisen voldoet voordat het wordt toegelaten tot de openbare weg."

Daar moet verandering in komen. Landbouwvoertuigen moeten aan dezelfde regels voldoen als andere motorvoertuigen, vindt de Onderzoeksraad. Dan gaat het om een periodieke keuring, het voeren van een kenteken en een verplicht tractorrijbewijs. Ook bestuurders van 18 jaar en ouder die het B-rijbewijs al hebben, moeten een apart rijbewijs halen voor het besturen van een tractor, vindt de raad.

Het rapport van de raad valt in goede aarde bij brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland, die 'zeer verheugd' reageert. "TLN wijst al jaren op de risico's voor de verkeersveiligheid wanneer beroepsgoederenvervoer met landbouwvoertuigen plaatsvindt." De aanbevelingen en conclusies van de Onderzoeksraad worden dan ook 'volledig onderschreven'.


'Voortaan alleen nog met rijbewijs tractorrijden' (Foto: Novum)

'Canada pakt verdachte liquidatie Dubai op'

De Canadese politie heeft een verdachte opgepakt die te maken zou hebben met de geruchtmakende moordaanslag op een Hamaskopstuk in Dubai in januari. Dat meldde Dahi Khalfan Tamim, de politiechef van Dubai, dinsdag.

Volgens de politiechef willen de Canadese autoriteiten geen details over de arrestatie geven. De moordenaars zouden in januari de hotelkamer van Hamaskopstuk Mahmoud al-Mabhouh ingeslopen zijn. Daar verdoofden ze Mabhouh met een spierverslapper, waarna ze hem verstikten. De politie verdenkt agenten van de Israëlische inlichtingendienst Mossad van de moord. De moordenaars reisden met valse paspoorten naar Dubai.

Israël heeft schuld bekend noch ontkend. Eerder werd in Polen een vermoedelijke Israëlische agent opgepakt in verband met de moord. Hij werd uitgeleverd aan Duitsland en daar op borgtocht vrijgelaten.

Fans Werder Bremen niet welkom in centrum Enschede

Supporters van Werder Bremen die afreizen naar Enschede voor het duel met FC Twente zijn niet welkom in het centrum van de stad. Twente verwacht 1200 supporters van de club uit de Bundesliga bij de wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Alle beschikbare kaarten zijn uitverkocht.

De fans van Werder zullen echter weinig van de omgeving Enschede zien. Ze moeten zich namelijk verzamelen op een perkeerterrein buiten de stad alwaar zij hun kaarten voor de wedstrijd in ontvangst mogen nemen. Daarna worden alle fans per bus naar de fanzone in de buurt van het stadion vervoerd.

De maatregelen hebben niets te maken met eventuele rellen. Dit zijn normale maatregelen voor een buitenlandse club die zich met een omvangrijke aanhang meldt bij de Tukkers.

ASADA schorst wielrenner om pakketje

Wielrenners worden tegenwoordig ook uitgesloten van deelname, als ze geen positieve test hebben ingeleverd. Stephen Hines is hier het levende bewijs van. De douane onderschepte namelijk een pakket met het verboden middel clenbuterol, dat aan de renner was geadresseerd.

Dit was voor de Australian Sports Anti-Doping Authority (ASADA) een goede aanleiding om Hines uit de koers te nemen. De renner heeft inmiddels te horen gekregen, dat hij voor de duur van twee jaar is geschorst.

Het middel clenbuterol is de afgelopen weken volop in het nieuws geweest, nadat Alberto Contador een positieve test afleverde. De internationale wielrenunie (UCI) heeft de zaak nog in onderzoek. Tot die tijd is de Spaanse Tour-winnaar in elk geval voorlopig geschorst.

Jaar jeugddetentie en tbs in zaak Dirk Post

De rechtbank in Lelystad heeft de 16-jarige Jaap van der H. dinsdag veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, met aftrek van voorarrest, voor de moord op de 14-jarige Dirk Post uit Urk. Daarnaast is Van der H. veroordeeld tot gedwongen behandeling in een inrichting voor jeugdigen.

De rechter achtte overtuigend bewezen dat hij Dirk opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Van der H. stak de jongen met 47 messteken dood. Tijdens het steken heeft hij tijd gehad om over zijn handelen na te denken, maar desondanks is hij doorgegaan, aldus de rechter.

De veroordeelde lijdt aan een ernstige ontwikkelingsstoornis en ook werden kort na zijn aanhouding psychotische verschijnselen vastgesteld, zo stelde de rechtbank. De rechtbank wil deze omstandigheden niet in een mildere straf tot uiting brengen, aangezien verdachte voor zijn ernstige daad al volgens het mildere jeugdrecht wordt berecht. Maar het is wel van groot belang dat Van der H. blijvend hulp krijgt in de vorm van een behandeling, zo stelde de rechtbank.

De straf is volgens de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Van der H. heeft, na eerdere ontkenningen, uiteindelijk toegegeven dat hij zijn plaatsgenoot vorig jaar november heeft vermoord.

Twee andere verdachten, een 13- en een 14-jarige jongen, werden conform de eis van het OM vrijgesproken. In verband met de jeugdige leeftijd van de verdachten heeft de rechtbank de zaak achter gesloten deuren behandeld. De uitspraak dinsdag was openbaar.

Jaar jeugddetentie en tbs in zaak Dirk Post
Jaar jeugddetentie en tbs in zaak Dirk Post (Foto: ANP)

Forse schorsing voor Lindenbergh

Olaf Lindenbergh moet de komende drie wedstrijden van FC Volendam vanaf de tribune bekijken. De verdediger van de ploeg uit het Palingdorp kreeg afgelopen vrijdag direct rood, nadat hij een speler van tegenstander Go Ahead Eagles bij de keel pakte.

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) legde Lindenbergh dan ook een forse straf op. De verdediger kreeg een schorsing van vier duels, waarvan één voorwaardelijk.

Ook Thijs Sluijter haalde het einde van de wedstrijd niet. Vlak voor rust kreeg hij namelijk zijn tweede gele kaart en kon vertrekken. De aanvaller is hierdoor automatisch geschorst voor het volgende duel, dat FC Volendam tegen RBC Roosendaal speelt.

Selecties EK baanwielrennen bekend

De bondscoaches van het baanwielrennen, Robert Slippens en Rene Wolff, hebben hun selecties voor het naderende Europees kampioenschap, dat in november in Polen wordt gehouden, bekend gemaakt.

Bij de mannen zijn Tim Veldt, Arno van der Zwet, Levi Heimans, Sipke Zijlstra, Peter Schep, Roy van den Berg, Yondi Schmidt, Hugo Haak en Teun Mulder aangewezen.

Vera Koedooder, Amy Pieters, Amy van Dijk, Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar vormen de vrouwelijke selectie tijdens het EK, dat op 5 november in Pruszkow van start gaat.

Britse vrouw die kat in vuilnisbak gooide beboet

Een Britse vrouw die door een beveiligingscamera werd opgenomen terwijl ze een poes in een vuilcontainer gooide, heeft dinsdag in Coventry bekend schuldig te zijn aan dierenmishandeling. De 45-jarige vrouw gaf geen verklaring voor haar gedrag, maar zei dat ze 'in een fractie van een seconde' een foute beslissing had genomen.

De videobeelden van de vrouw, die op internet werden geplaatst en inmiddels door meer dan 1,2 miljoen mensen zijn bekeken, laten zien dat de vrouw eerst de 4 jaar oude poes Lola aait, voordat ze het dier in het nekvel grijpt en in de vuilcontainer smijt. De poes zat vijftien uur opgesloten in de container, voordat ze werd gered.

De vrouw kreeg een boete van 250 pond (285 euro) en moet ook de juridische kosten, elfhonderd pond (1257 euro), betalen. Daarnaast besloot de rechter dat de vrouw de komende vijf jaar geen dieren mag houden.

Het bewuste filmpje

Brand Groningse scholen vermoedelijk aangestoken

De brand die zaterdagochtend twee Groningse scholen verwoestte, is vermoedelijk aangestoken. Dat laat de politie dinsdag weten.

De brand ontstond volgens de politie aan de buitenkant van het gebouw. Mogelijk is vlakbij de school een vuurtje gestookt, dat oversloeg naar het pand. Een technische oorzaak lijkt uitgesloten. De politie onderzoekt de zaak nog.

De twee scholen bevonden zich in een schoolcomplex in de Groningse wijk Gravenburg. Ten tijde van de brand, die rond 06.30 uur ontstond, was niemand in het gebouw aanwezig. Voor de 950 leerlingen wordt alternatieve schoolruimte gezocht. Ze zijn deze week vrij.

China verhoogt rente

China zal woensdag voor het eerst in drie jaar de rente verhogen. Het belangrijkste rentetarief voor leningen stijgt met 0,25 procentpunt, maakte de Chinese centrale bank dinsdag bekend.

Volgens analisten is het besluit ingegeven door zorgen over de hoge prijzen voor binnenlandse goederen en de aanhoudende inflatie. China rapporteerde onlangs dat de inflatie over de maand augustus op 3,5 procent uitkwam. Economen verwachten dat dit in september 3,6 procent zal zijn.

Toch komt de renteverhoging als een verrassing omdat hoge functionarissen tot dusverre hebben verklaard dat de inflatie onder controle is en dat hogere rentetarieven mogelijk buitenlands kapitaal zouden kunnen aanzuigen.

Breukink: "Prettige verrassing"

Erik Breukink liet zich dinsdag in Parijs bij de presentatie van het etappeschema voor de Ronde van Frankrijk van 2011 aangenaam verrassen. "Met name het lage aantal individuele tijdritkilometers verbaast me. Het is een prima parkoers voor Robert Gesink", concludeerde de technisch directeur van de Raboploeg.

"Ik vind het een opvallend schema waarbij ik het parkoers van de tijdrit nog niet ken maar ik denk dat die op zich niet heel vlak zal zijn. De aankomsten bergop zijn behoorlijk lastig. Robert houdt van dat soort aankomsten. Zeker, zoals bij de Galibier, als het boven de 2000 meter komt. Het is een Tour voor pure klimmers, meer nog dan dit jaar. Andy Schleck zal ook zeer tevreden zijn. Veel zal afhangen van de aanwezigheid van Alberto Contador. Hij is toch de beste klassementsrenner van zijn generatie."

Breukink: prettige verrassing
Breukink: "Prettige verrassing" (Foto: ANP)

UCI neemt de tijd voor zaak Contador

De internationale wielerunie UCI laat zich niet opjutten in de kwestie van tourwinnaar Alberto Contador. Dat zei UCI-voorzitter Pat McQuaid dinsdag bij de presentatie van de Tour de France 2011. Volgens de Ier gaat het om 'een heel belangrijke zaak'. "We moeten volkomen zeker zijn voordat we een beslissing nemen."

Contador is voorlopig geschorst nadat in een urinestaal uit de Tour de France een kleine hoeveeleheid sporen van de anabole steroïde clenbuterol werden gevonden. De 27-jarige Spanjaard, die de Tour dit jaar voor de derde keer won, claimt dat hij het middel via besmet vlees binnenkreeg.

Volgens McQuaid onderzoeken de UCI en wereldantidopingautoriteit Wada de zaak. Hoelang het onderzoek nog duurt, kon hij niet zeggen.


UCI-voorzitter Pat McQuaid(Foto: Novum)

Casillas pakt tegen AC Milan record af van Kahn

De Champions League-wedstrijd tussen Real Madrid en AC Milan wordt een speciale voor doelman Iker Casillas. De Spanjaard bereikt namelijk een mijlpaal.

Casillas speelt vanavond zijn 104de wedstrijd in de Champions League. Hierdoor pakt hij een record af van de voormalige doelman Oliver Kahn.

De eerste keeper van Real Madrid is vooral zijn club dankbaar voor het record. "Madrid heeft me de kans gegeven de 104 te kunnen bereiken, iets wat misschien bij een andere club niet gelukt was. Na elf jaar heb ik het moment van afscheid nemen nog lang niet bereikt", zegt hij tegen UEFA.com.

"Om eerlijk te zijn heb ik aan wedstrijden tegen Italiaanse ploegen meer slechte dan goede herinneringen", vervolgt Casillas. "Van Juventus heb ik een aantal duels verloren. De balans is niet in ons voordeel, maar statistieken zijn er om ge-update te worden."

Volgens Casillas is het duel met AC Milan de eerste serieuze test. "Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste echt grote wedstrijd van het seizoen is. Milan heeft een ploeg met enkele grote namen. Ik hoop gewoon dat we goed spelen en onze supporters met een goed gevoel achterlaten."

Senna hoopt op verbetering in Korea

Coureur Bruno Senna hoopt in Korea met zijn team meer succes te boeken. Dit omdat het voor iedereen een nieuwe baan is. Tevens liet de Braziliaan doorschemeren welke eigenschappen een auto moet hebben voor een goed resultaat op het Koreaanse circuit.

"Het zal zeer interssant zijn om voor het eerst naar Korea te gaan", aldus Senna. "Niemand is nog op het circuit geweest en het ziet er uitdagend uit. Het is een mix van langzame bochten en lange rechte stukken, waarna er een paar lange, zwiepende bochten komen. Je hebt een auto nodig met een goede stabiliteit onder het remmen en prima tractie."

"Het is allemaal wat onbekend, maar het is voor het eerst dat iedereen vanaf nul begint, dus hopelijk kunnen we een goed resultaat behalen."

Moszkowicz: OM niet-ontvankelijk

Het Openbaar Ministerie moet niet-ontvankelijk worden verklaard in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft Wilders' advocaat Bram Moszkowicz dinsdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Moszkowicz maakte bezwaar tegen de inhoud van het bevel waarmee het Amsterdamse gerechtshof in januari vorig jaar opdracht gaf aan het OM om vervolging in te stellen. Het hof constateerde dat Wilders schuldig was, terwijl hij tot dat moment nog niet eens verdachte was. Daarmee schond het hof volgens Moszkowicz het principe dat iedereen als onschuldig wordt beschouwd, totdat het tegendeel is bewezen.

Het OM was in eerste instantie tot de conclusie gekomen dat de uitspraken van Wilders niet strafbaar waren. Volgens Moszkowicz had het hof het OM best opdracht mogen geven om alsnog vervolging in te stellen. Dat had alleen 'met tact en voorzichtigheid' gemoeten. In plaats daarvan leest Moszkowicz 'groeiende boosheid en verontwaardiging' in het bevel van het hof.

Omdat Wilders' rechten als verdachte zijn geschonden, moet het OM niet-ontvankelijk worden verklaard, stelde Moszkowicz. Dat houdt in dat de rechtbank besluit dat de zaak tegen Wilders niet verder wordt behandeld.

Vorige week bleek dat het OM niet van gedachten is veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak. Moszkowicz kan zich daarin vinden. Hij is het alleen niet eens met het OM dat het niet ter zake doet of Wilders de waarheid spreekt over de islam. "Wilders maakt haat van anderen zichtbaar, en waarschuwt daar met klem voor. Don't shoot the messenger, zou het motto van deze strafzaak kunnen zijn."

Wilders staat terecht voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. De uitspraak van de rechtbank wordt op 5 november verwacht.


(Foto: Novum)

Toch vierde zege voor Van Hummel

Kenny van Hummel heeft dinsdag toch zijn vierde ritzege in de Ronde van Hainan geboekt. De Nederlandse renner behaalde gisteren al zijn vierde overwinning in de Chinese etappekoers, maar moest deze weer inleveren. Hij werd gediskwalificeerd vanwege stayeren achter de ploegleiderswagen in de slotfase.

Van Hummel nam vandaag wraak in de negende en laatste rit over 226,1 kilometer van Dongfang naar Sanya was hij de snelste in de massasprint. De eindzege in de wedstrijd was voor de Kazach Valentin Iglinskii.

Vooronderzoek Europese Commissie naar clubs

De Europese Commissie is een vooronderzoek gestart naar de gang van zaken bij de Nederlandse voetbalclubs Vitesse, Willem II en MVV. Een woordvoerder van EU-commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) heeft dit dinsdag laten weten naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

De commissie gaat onderzoeken of de clubs ongeoorloofde steun hebben ontvangen van hun gemeente. Er zijn daarover de afgelopen maanden klachten binnengekomen. Als die klachten gegrond blijken te zijn, zal er een vervolgonderzoek komen. Dat zou kunnen leiden tot sancties voor de gemeenten en de clubs.

Volgens de Europese regels moet een gemeente die een stadion in bezit heeft dit gebruiken voor meer dan alleen voetbal. Vaak gebeurt dat echter niet en dan zou een club geen financieel voordeel mogen hebben van het gebruik van het stadion.

Vooronderzoek Europese Commissie naar clubs
Vooronderzoek Europese Commissie naar clubs (Foto: ANP)

Becker neemt Schoorel de maat

Benjamin Becker heeft het ATP-debuut van Thomas Schoorel ruw verstoord. De Duitser klopte de 21-jarige Amsterdammer in Stockholm met 6-3, 6-0. Schoorel had zich via de kwalificaties naar het hoofdschema in de Zweedse hoofdstad geslagen. Dat was hem nog nooit eerder gelukt bij een ATP-toernooi.

Schoorel begon prima aan de partij en ging tot 3-3 gelijk op met Becker, de nummer 59 van de wereld. Ook toen de Duitser in de zevende game een break pakte, gaf Schoorel niet op. De nummer 171 van de wereldranglijst kreeg direct twee kansen om terug te breaken. Toen dat niet lukte, denderde Becker door en gunde Schoorel geen game meer.

Later dinsdag komt ook Robin Haase nog in actie in Stockholm. Hij treft de Zweedse qualifier Filip Prpic.

Politiebewaking na bedreiging op schoolmuur

Een handgeschreven bedreiging op een schoolmuur in het westen van de Canadese stad Vancouver heeft geleid tot intensieve bescherming van de politie.  

De politie zegt dat de boodschap voor niemand in het bijzonder is bedoeld, maar de agenten willen geen risico nemen. Volgens verschillende bronnen zou in de bedreiging de datum 19 oktober worden genoemd. De bedreiging op de muur wordt onderzocht en voor de zekerheid wordt er ook in de omgeving van andere middelbare scholen in Vancouver gesurveilleerd.

De politie zegt met het schoolpersoneel samen te werken om de veiligheid van de scholieren te waarborgen en uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de boodschap op de muur.

[Update] Black Ops gestolen en verkocht in de VS

Er zijn een hoop mensen die met smart wachten op de release van Call of Duty: Black Ops. Hoewel de meeste mensen netjes wachten tot de game in de winkels ligt, was er een man in de Verenigde Staten die het wachten zat was.

De beste vent brak in bij een lokale drukkerij en stal daar een kopie van de game. Hij heeft vervolgens meerdere kopieën gemaakt en verkocht aan zijn vrienden. Één van die vrienden, met de nickname 'Ungodly Leaker', is lid van een hacker-forum dat al eerder betrokken was bij het 'lekken' van Halo: Reach. Op hetzelfde forum had hij een foto geplaatst met de disc in zijn hand en een paar opmerkingen over de game.

Treyarchs community manager Josh Olin heeft geprobeerd lid te worden van het forum, om op die manier te onderhandelen met degenen die een kopie in hun bezit hebben. Dit mocht helaas niet baten, want Olin werd geband van het forum. Na veel moeite kwam Olin in contact met een ander lid van het forum, tijdens het contact tussen Olin en het forumlid werd duidelijk gemaakt dat als iemand de game zou verspreiden de hele site zou worden afgesloten. Hoe dit zal aflopen lees je uiteraard op FOK!games.

Update:

In het eerder genoemde forum vertelt 'Ungodly Leaker' zijn kant van het verhaal. De beste man wil in zijn post  zijn excuses aanbieden en alle onduidelijkheid uit de wereld helpen.

Volgens 'Ungodly Leaker' heeft hij nooit een exemplaar in handen gehad en is er nooit ingebroken bij de drukkerij. Volgens hem is het een medewerker van de drukkerij geweest die een aantal exemplaren heeft verkocht. Op het moment dat het gerucht ging dat er legitieme exemplaren te koop waren, hebben hij en zijn team dit onderzocht. Het bleek inderdaad dat iemand ze verkocht, nadat het geld was ingezameld en er iemand was gevonden die bereid was om de game te halen, begon alle ellende.

De persoon die verantwoordelijk was voor het ophalen van de game, heeft deze nooit afgeleverd. Hij vertelde dat de FBI de game van hem had afgepakt en hij hem dus niet meer had. Ondertussen is er wel contact geweest tussen Olin en 'Ungodly Leaker', Olin vertelde dat hij de FBI er niet heeft bij gehaald.

'Ungodly Leaker' geeft verder aan dat hij dus wel bezig is geweest om een exemplaar te krijgen, maar gewoon is opgelicht.

Black Ops

F16's onderscheppen bommenwerpers

Twee F16's van de Koninklijke Luchtmacht hebben dinsdagmiddag boven de Noordzee twee Russische bommenwerpers onderschept. Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht laten weten. De twee vliegtuigen van het type TU-95 MS (Bear) werden enige tijd door de Nederlandse toestellen begeleid en vlogen uiteindelijk weg.

Het is voor de tweede maal in ruim een maand dat Russische langeafstandsbommenwerpers in Europees luchtruim worden gesignaleerd. In de nacht van 15 op 16 september kwamen Britse, Deens en Duitse toestellen in actie vanwege twee Russische toestellen.

Dinsdag kwamen eerst Deense en Britse toestellen in actie voordat de Nederlandse straaljagers van het zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) opstegen vanaf de luchtmachtbasis Leeuwarden.

F16's onderscheppen Russische bommenwerpers
F16's onderscheppen Russische bommenwerpers (Foto: ANP)

Scholier klimt na conflict in kerktoren

De 12-jarige jongen die dinsdagochtend na een conflict op zijn basisschool in Koog aan de Zaan wegrende en op het dak van een nabijgelegen kerk klom, is weer veilig beneden. Dit heeft de politie bekendgemaakt. De brandweer heeft hem met een hoogwerker naar beneden gehaald.

De jongen zat ongeveer een uur op het tientallen meters hoge dak. Hij was erop geklommen via de kerktoren en weigerde naar beneden te komen. De brandweer plaatste vangnetten rond de kerk en hulpverleners probeerden hem 'naar beneden te praten'. Uiteindelijk was dit gelukt.

Scholier klimt na conflict in kerktoren
Scholier klimt na conflict in kerktoren (Foto: ANP)

Jongen (13) rijdt huis binnen met auto

Een 13-jarige jongen is dinsdagochtend tegen de gevel van een huis in Maastricht aangereden. De auto vernielde de muur en stond met zijn wielen in de kamer. De vader van de jongen hield aan de aanrijding een gebroken heup over.

De jongen zat met zijn ouders in de auto. Op de terugweg van een ritje naar de huisarts voelde de vader zich niet zo goed en werd afgesproken dat de zoon zou rijden. De jongen reed weg na wat uitleg, maar trapte op een gegeven moment op het gas in plaats van de rem, waardoor de rit eindigde in de woning aan de Langwaterstraat.

De Maastrichtse jongen en de vader droegen geen gordel en sloegen beiden met hun hoofd tegen de voorruit. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Schouwburgbeheerder opgepakt voor corruptie

De voormalig beheerder van de stadsschouwburg en concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen is dinsdag opgepakt op verdenking van het aannemen van giften. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem dinsdag. De 63-jarige man uit Ravenstein is directeur van het bedrijf Mensec, dat de schouwburg en het concertgebouw beheerde. In ruil voor de giften zou hij contracten hebben vergund aan de gevers.

De gemeente Nijmegen, de enige aandeelhouder van het concertgebouw en de schouwburg, deed in januari aangifte. Tijdens het daaropvolgende onderzoek zijn in juni de woning van de verdachte en een cateringbedrijf doorzocht.

De man heeft volgens het OM van januari 2007 tot mei vorig jaar als directeur van Mensec giften aangenomen van twee catering- en horecabedrijven in ruil voor het afsluiten of voortzetten van een contract. In een geval zou hij zich ongeveer vijftigduizend euro hebben laten betalen, in het andere 6500 euro. Ook zou de directeur om een gift hebben gevraagd in ruil voor verlenging van een contract.

Ook de directeur van een van de bedrijven die het geld gaf, een 46-jarige man uit Leur, is aangehouden. Hij wordt verdacht van het betalen van giften. Beide verdachten zitten vast.

De 63-jarige man stapte in april vorig jaar al op, nadat aan het licht kwam dat hij had gelogen over zijn arbeidsverleden. Zo had hij ten onrechte op zijn cv gezet dat hij piloot voor de KLM, wethouder in Rotterdam en topvolleyballer was geweest. Daarvoor lag hij ook al onder vuur vanwege zijn salaris, dat meer dan twee ton zou hebben bedragen. De kwestie rond schouwburgbeheerder leidde tot het aftreden van de Nijmeegse wethouder van financiën, wonen en facilitaire diensten Peter Lucassen (SP).

Undercoveragenten controleren Amsterdamse horeca

De gemeente Amsterdam zet undercoveragenten in om cafés en discotheken te betrappen op discriminatie aan de deur. Dat bevestigt een gemeentewoordvoerder na berichtgeving hierover in Het Parool. De proef loopt al een tijdje en volgens de gemeente zijn de eerste bevindingen 'zorgwekkend'.

De zogeheten 'mystery guests' proberen in tweetallen bij horecagelegenheden binnen te komen. Het gaat om gemixte koppels van mannen en vrouwen, zowel van allochtone als autochtone afkomst. Om hoeveel agenten het gaat, wil de gemeente niet kwijt.

Discriminatie aan de deur is de gemeente en burgemeester Eberhard van der Laan een doorn in het oog. Met de proef willen gemeente, politie en justitie de omvang van het probleem in kaart brengen. "Bij sommige kroegen en discotheken wordt stelselmatig gediscrimineerd aan de deur", zegt de woordvoerder.

De undercoveragenten letten op alle vormen van discriminatie aan de deur. "Maar meestal worden mensen in de horeca buitengesloten op basis van hun afkomst", weet de zegsman. Vooral Marokkanen komen er volgens de woordvoerder vaak niet in.

Feyenoord twijfelt over Beenhakker

Er bestaat een mogelijkheid dat Feyenoord en Leo Beenhakker na dit seizoen uit elkaar gaan. De directie van de Rotterdammers hult zich nog in stilzwijgen omtrent het verlengen van het contract van de technisch directeur.

Feyenoord is namelijk niet tevreden over de resultaten van Beenhakker, die zich regelmatig negatief uitlaat over het wel en wee binnen de club. Daarnaast verwijt men Don Leo ook dat hij een matig aankoopbeleid voert.

Voor aanvang van dit seizoen slaagde Feyenoord er niet in om grote namen binnen te halen. Van de vier aankopen, die afgelopen zomer werden gedaan, laten twee spelers zich regelmatig in het eerste elftal zien, namelijk Ruben Schaken en Fedor Smolov. Beenhakker zegt echter van niets te weten en maakt zich naar eigen zeggen ook niet snel druk.

G. Milito niet tegen FC Kopenhagen

FC Barcelona kan woensdag a.s., tijdens het Champions League-duel tegen FC Kopenhagen, niet over Gabriel Milito beschikken. De Argentijn kampt met een blessure aan zijn dijbeen, die hij tijdens de training opliep, en staat naar verwachting twee weken buitenspel.

Naast de afwezigheid van Milito kan trainer Josep Guardiola mogelijk ook niet beschikken over Carles Puyol en Xavi. Achter de namen van dit tweetal staat nog een vraagteken, omdat ze beide nog licht geblesseerd zijn.

FC Kopenhagen gaat in groep D verrassend aan kop en pakte tot nu toe zes punten uit twee duels. FC Barcelona staat op de tweede plaats en heeft twee punten minder. De Catalanen zullen dus alles moeten geven om de eerste plaats voor zich op te eisen.

Ribéry over tien dagen weer inzetbaar

Bayern München kan over tien dagen weer een beroep doen op Franck Ribéry. Dit heeft een bestuurslid van de ploeg uit Beieren, Christian Nerlinger, vandaag aan het Franse blad France Football laten weten.

Aanvankelijk zou Ribéry vier weken nodig hebben om te herstellen van een blessure aan zijn voet, die hij op 21 opliep. De diagnose bleek uiteindelijk iets te optimistisch ingeschat, waardoor trainer Louis van Gaal nog enkele dagen moet wachten.

Ribéry keert naar verwachting in de competitiewedstrijd tegen sc Freiburg weer terug.

Tweedaags F1-weekend nog mogelijk

Het voorstel om het Formule 1-weekend in te korten tot twee dagen is nog niet van de baan. De Formula One Teams' Association denkt nog steeds na over een nieuwe invulling van het weekend en richt zich daarbij met name op de vrijdag. Deze wordt mogelijk geheel anders van opzet of zal helemaal gaan verdwijnen.

"Het klopt dat de teams in Japan met elkaar hebben gesproken over het aanpassen van het raceweekend. Die gesprekken zijn nog steeds gaande. De eerste stap was het uitwisselen van ideeën. We zullen binnenkort meer details bekendmaken, al moet ik daarbij wel opmerken dat niet alleen de teams hierover gaan," zei een FOTA-woordvoerder tegen GPUpdate.

[Upd] EC onderzoekt 'ongeoorloofde' staatssteun Eredivisieclubs

Vitesse, NAC en Jupiler League club MVV worden onder de loep genomen door de Europese Commissie in Brussel. De komende tijd zal worden gekeken naar de staatsteun, die deze clubs kregen vanwege de financiële nood waarin zij verkeerden. De Europese Commissie onderzoekt of deze steun wel geoorloofd was. Het onderzoek is gestart nadat er de afgelopen maanden klachten zijn binnengekomen over de overheidssteun.

Een gemeente die een stadion bezit zal dit gebruiken voor meer dan alleen voetbal volgens de Europese regelgeving. Vaak wordt dit echter nagelaten. Maar dat betekent ook dat er niet verdiend mag worden door de betreffende club op een stadion in het bezit van de gemeente.

Als uit het vooronderzoek blijkt dat de klachten gegrond zijn, zal er een vervolgonderzoek komen. Daaruit kunnen sancties komen vanwege de geleverde staatsteun tegen de gemeenten én de clubs. Hetgeen weleens de doodsteek voor de betrokken clubs zou kunnen zijn.

Update 13:49 uur

Het blijkt dat niet NAC maar Willem II onder de loep genomen zal gaan worden door de Europes Commissie. De gemeente Tilburg heeft de noodlijdende Brabantse club een lening van 1,2 miljoen euro verstrekt om een deel van de schulden af te kunnen lossen, iets wat nader onderzocht gaat worden.

Dirk Scheringa over aangifte tegen DNB

Voormalig topman van DSB Bank Dirk Scheringa heeft dinsdag aangifte gedaan tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De aangifte is ingediend omdat DNB de op haar rustende geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Daardoor heeft het kunnen gebeuren dat er gelekt is en wereldkundig werd dat DNB de noodregeling voor DSB Bank had aangevraagd.

Het lekincident is niet onderzocht door de Rijksrecherche. De Rijksrecherche heeft vorig jaar de opdracht gekregen om te onderzoeken welke persoon aan de pers zou hebben verteld dat de noodregeling was aangevraagd. Een dergelijk onderzoek is praktisch onmogelijk uit te voeren omdat journalisten zich kunnen beroepen op hun verschoningsrecht. Dit wil zeggen dat journalisten niet verplicht zijn hun bronnen prijs te geven.

Het onderzoek is bovendien irrelevant. De wet bepaalt namelijk dat slechts één instantie de noodregeling mag aanvragen en dat is DNB. Niemand anders kan dat beslissen. Het is daarom aan DNB om een eventuele aanvraag voor een noodregeling geheim te houden.

Dirk Scheringa stelt dat DNB de aanvraag niet geheim heeft gehouden. "Er waren voorafgaand aan de rechtszitting over de noodregeling die op zondagavond 11 oktober 2009 plaatsvond, al ruim 500 personen geïnformeerd over de door DNB ingediende aanvraag. Daartoe behoorden personen die niet van deze aanvraag op de hoogte mochten zijn. Verder is gebleken dat DNB geen maatregelen heeft genomen om het indienen van de aanvraag geheim te houden. DNB beschikte ook niet over een protocol, hoe te handelen bij het indienen van een aanvraag. Van de zijde van DSB Bank waren slechts 16 personen op de hoogte, en aan de zijde van DNB meer dan 300 personen."

Scheringa noemt het schenden van de geheimhouding 'funest' en vindt een onderzoek naar de schending noodzakelijk. "De Commissie Scheltema heeft dit onderzoek niet gedaan omdat aan haar die opdracht niet was gegeven. De Rijksrecherche heeft dit evenmin gedaan, nu aan haar een andere opdracht was gegeven."

"Doordat als gevolg van de bankrun die ontstond na het lekincident de noodregeling alsnog werd toegewezen, zijn talloze mensen gedupeerd. Duizenden medewerkers raakten hun baan kwijt. Veel klanten voor wie we net een regeling hadden getroffen leven nu al een jaar extra in onzekerheid, omdat die regeling na het faillissement niet meer werd uitgevoerd. Ongeveer 4000 mensen met meer dan 100.000 euro op hun DSB-rekening en zo'n 3700 mensen met een achtergesteld deposito zijn hun geld kwijt. Mijn doel is er voor te zorgen dat zij hun geld terugkrijgen. De onderste steen moet dan ook boven wat betreft het lekincident," aldus Scheringa.

Tourbaas: "Snel duidelijkheid rond Contador"

Tourbaas Christian Prudhomme hoopt dat er snel duidelijkheid komt in de dopingaffaire rond Alberto Contador. De Spanjaard won dit jaar voor de derde maal de Ronde van Frankrijk, maar werd tijdens de koers betrapt op het verboden middel clenbuterol, waardoor hij door het UCI voorlopig geschorst is.

"We hopen dat het wachten niet te lang meer duurt. Wij wachten op de conclusies van de wielrenunie UCI en van wereldantidopingbureau WADA. Het is zeer wenselijk om snel uitsluitsel te krijgen," zei Prudhomme vlak voordat hij het etappeschema voor de Tour de France van 2011 onthulde.

Contador ontbrak vandaag bij de presentatie in Parijs. Hij zegt dat de minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn bloed is gekomen door vervuild vlees. De UCI onderzoekt deze bewering en zal later bekend gaan maken of de Spanjaard verder vervolgd wordt of vrijspraak krijgt.

Gemeenten noemen kabinetsplannen onuitvoerbaar

De gemeenten dreigen een aantal plannen van het nieuwe kabinet niet uit te voeren, als ze niet meer geld en meer bevoegdheden krijgen. Dat laat de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Ralph Pans maandag weten.

Als voorbeeld noemt hij de jeugdzorg. Het kabinet wil de gemeenten hiervoor verantwoordelijk maken, maar bezuinigt er wel meteen driehonderd miljoen euro op. Ook schrijft het rijk precies voor hoe gemeenten de jeugdzorg moeten vormgeven. Hierdoor komt de jeugdzorg 'nog verder onder druk' te staan, waarschuwt Pans.

"Ook wij weten dat er bezuinigd moet worden", zei Pans dinsdag op Radio 1. Maar gemeenten 'passen ervoor taken uit te voeren onder voorwaarden die onrealistisch en onuitvoerbaar zijn'. Hij eist meer geld en meer zeggenschap voordat de gemeenten akkoord gaan met de voorstellen van het kabinet. De VNG rekent erop om met het kabinet hierover 'tot goede afspraken' te kunnen komen, aldus Pans.

Hillen haalt CDA-campagne onderuit

De campagne van het CDA in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni ging over 'volstrekt verkeerde dingen'. Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dinsdag bij de presentatie van een evaluatierapport van de jongerenafdeling van zijn partij.

Het CDA werd tijdens de verkiezingen gehalveerd. Dat kwam door een onduidelijke boodschap, weinig vernieuwende mensen op de kandidatenlijst en een gebrek aan sprankelende personen, concludeert het CDJA.

Voorzitter Jeroen van Velzen sprak dinsdag van een 'pijnlijke vorm van verlamming' waaraan zijn partij de afgelopen jaren leed. De boodschap was 'vaag en onduidelijk'. Dat in combinatie met een 'fletse fractie', een 'krampachtig kabinet' en een 'kleurloze campagne' leidde ertoe dat de CDA-kiezers het massaal lieten afweten.

Hillen, die samen met CDA-prominent Frans Andriessen een eerste exemplaar van het rapport in ontvangst nam, zei een 'groot aantal' van de gesignaleerde problemen te delen. Zo ging het tijdens de verkiezingscampagnes vooral over de cijfertjes: hoeveel miljard iedere partij wilde bezuinigen. Dat is verkeerd, omdat de boodschap 'achter de plannen' niet werd verteld. Mensen moeten juist worden overtuigd langs inhoudelijke lijnen, zei de minister.

De commissie-Frissen komt nog met een uitgebreid rapport naar de verkiezingsnederlaag. De CDA-jongeren hebben niettemin 'belangrijke brandstof' geleverd voor het debat over de toekomst van de partij, aldus Hillen.

Andriessen, partijcoryfee die ook betrokken was bij de oprichting van het CDA, schrijft de nederlaag ook toe aan de deelname van de voormalige partijtop in het vorige kabinet van premier Jan Peter Balkenende. Zowel de directeur van het wetenschappelijk instituut - Ab Klink - als de partijvoorzitter - Marja van Bijsterveldt - trad toe tot het kabinet, waarmee de partij werd 'afgeroomd' en het machtsevenwicht werd verstoord.

Zij sloten zich vervolgens af voor de rest van de partij, aldus Andriessen. "Die club rond Jan Peter Balkenende had natuurlijk nooit mogen ontstaan." Dat gebeurt nu opnieuw, zei Andriessen. Vooral bij de VVD, maar ook in mindere mate bij het CDA. "De liberalen zullen daarvoor de rekening gepresenteerd krijgen."

Rusland neemt deel aan NAVO-top in Lissabon

De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag een uitnodiging voor de NAVO-top volgende maand in Lissabon aanvaard. Op een bijeenkomst met de leiders van Frankrijk en Duitsland in het Franse Deauville zei Medvedev volgende maand naar Portugal te zullen reizen.

Medvedev sprak met bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy over nauwere samenwerking op het gebied van veiligheid in Europa. Daarnaast kwamen onderwerpen als samenwerking binnen de G8 en de G20, de Iraanse nucleaire kwestie en het vredesoverleg voor het Midden-Oosten aan bod.

De deelname van de Russische president aan de NAVO-top is mogelijk een teken dat Rusland de banden met het bondgenootschap wil aanhalen. Ook de Amerikaanse president Barack Obama komt in november voor de top naar Portugal.

Demon's Souls binnen het uur uitgespeeld

"Als je Demon's Souls binnen het uur uitspeelt ben je niet menselijk," aldus VG247. Het tegendeel is bewezen. Een Japanse man, met username alternalw, heeft het spel in 54 minuten en 54 seconden uitgespeeld. Het bewijs staat op Youtube, en is hier te vinden.

Het spel werd deze zomer uitgegeven voor de PlayStation 3, en wordt qua moeilijkheid gekwalificeerd als "a proper bastard". Het spel kreeg lovende kritieken en verschillende awards, en is vooral berucht om de hoge moeilijkheidsgraad, wat er volgens vele critici voor zorgt dat het een echte uitdaging is.

Demon's Soul

 

Roosendaal komt RBC tegemoet

De gemeente Roosendaal komt voetbalclub RBC tegemoet. De ploeg uit de Jupiler League krijgt van de lokale overheid acht jaar de tijd om een bedrag van 263.000 euro met betaling van rente af te lossen.

"Omdat RBC nu gewoonweg niet kan betalen, beschouwen we een betalingsregeling niet als steun maar als een oplossing die voor zowel de gemeente als de club positief is," zegt de wethouder financiën van Roosendaal Toine Theunis tegen de gemeenteraad. Hij is positief gestemd over RBC omdat er fors gesneden is in onder meer de spelerssalarissen en er volgend jaar weer een positief resultaat verwacht wordt.

Kopers Super Meat Boy krijgen vroeg kerstcadeau

Wanneer je geïnteresseerd bent in de game Super Meat Boy, een extreem lastig 2D-platform spel dat morgen op de Xbox 360 verschijnt, kun je er maar beter snel bij zijn. De twee makers van de game, Team Meat heeft het beste voor met hun fans en trakteren ze daarom op een vroeg kerstcadeau.

De makers wilden al iets voor hun fans doen, maar wisten niet wat. Na enige tijd brainstormen dachten ze eraan om hun nieuwste game tijdens kerst goedkoper te laten worden, maar dit vonden ze lullig voor de mensen die het spel bij de launch kochten. Daarom hebben ze met Microsoft gebabbeld en zal de game tijdens de launch maar 800 MS Points (ongeveer tien euro) in plaats van 1200 punten kosten. Deze aanbieding zal maar korte tijd duren.

Dit is de eerste keer dat Microsoft zoiets doet en het zal door een andere actie van Microsoft zelfs mogelijk zijn om de game gratis te krijgen. Wanneer je namelijk 2400 MS Points uitgeeft in oktober krijg je er 800 voor terug. Dit zou in principe betekenen dat Super Meat Boy gratis zal zijn. Nog steeds niet overtuigd? Morgenochtend zal het spel uitkomen voor de Xbox Live Arcade, waarin uiteraard ook een gratis trial te downloaden zal zijn.

Super meat boy

Man springt uit vliegtuig na mislukte crashpoging

Een 26-jarige man die een eind wilde maken aan zijn leven had een briljant plan bedacht om zelfmoord te plegen. De Duitser huurde zaterdag een vliegtuigje inclusief piloot met als doel dit te laten crashen. Helaas dacht de piloot nog lang niet aan sterven en verweerde zich kranig tegen een poging de Cessna te kapen. Omdat de beste man toch met alle geweld zichzelf om zeep wilde helpen, sprong hij uit het vliegtuigje zijn dood tegemoet.

De levensmoede man deed zich zaterdag voor als toerist en stapte in Augsburg in een vliegtuigje om een rondvlucht boven München te maken. Eenmaal op een hoogte van vijfhonderd meter aangekomen, haalde hij een mes tevoorschijn en viel de piloot aan. Deze laatste wist de aanval te pareren waarop de man geen andere keuze had dan het vliegtuig uit te springen.

Ondanks dat de 42-jarige piloot steekwonden in zijn gezicht en handen had, wist hij de kist te landen in Augsburg en de politie te bellen. De piloot blijkt vroeger te hebben gevlogen in de Duitse luchtmacht, hetgeen volgens de politie zijn geluk is geweest. Het lichaam van de zelfmoordzuchtige man werd overigens ontdekt door een vrouw die het lichaam uit de lucht zag vallen. In het appartement van de jongeman heeft de poltiie een afscheidsbrief aangetroffen.

Taliban in Fryslân

Dieuwke pakt kordaat de krant over van haar vriendin. “Afghaanse Taliban waarschuwen het kabinet Rutte dat de uitvoering van het anti-islambeleid van Geert Wilders kan leiden tot een aanslag. Dit zegt Zabiullah Mujahed, een woordvoerder van de Taliban.” Swaantsje wist het zweet van haar voorhoofd en wurmt zich uit haar zwarte trainingsjasje met witte slankheidsbanen. Dieuwke legt de krant naast zich neer en knielt naast het bankje. “Wat doe je nu?” Vanonder de bank mompelt Dieuwke terug: “Koffertjes! Op zoek naar koffertjes!”

Nieuwe volken in Civilization V

Vanaf volgende week kunnen gamers gebruik maken van twee DLC packs voor Civilization V. 2K Games bevestigde dat het ene Download Center pack gratis is, en het andere aangeschaft kan worden voor € 3,99. Vanaf 25 oktober kunnen de packs verkregen worden via de digitale kanalen.

Het gratis pack; the Mongols Civilization and Scenario Pack roept de sterkste leiders op om Genghis Khan en zijn Mongoolse ruiters te begeleiden, en zo het grootste koninkrijk ooit te vormen. Het biedt de mogelijkheid om kleine dorpjes uit te laten groeien tot grote naties.

De andere uitbreiding, the Babylonian Civilisation Pack, was voorheen alleen beschikbaar voor spellers die de Civilization V Digital Deluxe editie aangeschaft hadden, maar is nu verkrijgbaar voor iedereen. Hierin kunnen spelers in de huid kruipen van Nebuchadnezzar II, een Babylonische koning. Met behulp van de Babylonische Bowmen (gespecialiseerde boogschutters) kan het koninkrijk uitgebreid worden om de titel Nebuchadnezzar the Great te verdienen.

Civilization V DLCCivilization V DLCCivilization V DLCCivilization V DLC

Blessure zet Hadouir maand buitenspel

Anouar Hadouir kan vier tot zes weken niet voetballen. Dat meldt Roda JC op de website. Zondag raakte de spelmaker van de Limburgers in de wedstrijd tegen Vitesse (4-1) geblesseerd toen hij na een kopduel verkeerd neerkwam. Daarbij liep hij een enkelblessure op.

Hadouir lijkt door zijn blessure vijf duels te moeten missen. Roda noemt de competitieduels met NAC Breda, NEC, Willem II en Feyenoord en het bekerduel met Go Ahead Eagles.

De 28-jarige speelde dit seizoen tot nu toe acht van de negen duels van de nummer vier in de Eredivisie. Daarin scoorde hij één keer.

Militairen oefenen in Nederlands regenwoud

Het overdekte tropische regenwoud Burgers' Bush in Arnhem wordt deze weken na sluitingstijd gebruikt om militairen te trainen. Het elfde bataljon van de Luchtmobiele Brigade bereidt zich hier voor op een oefenmissie in Senegal.

Het dierenpark Burgers' Zoo beschikt met Burgers' Bush over een trainingslocatie die door de beplanting, hoge luchtvochtigheid en broeierige temperatuur lijkt op de omstandigheden in het Afrikaanse regenwoud.

Sportinstructeurs bereiden de militairen voor op zware arbeid onder andere klimatologische omstandigheden. Doel van de training is om de acclimatisatieperiode in Afrika te verkorten en eventueel warmteletsel te voorkomen. Het programma bestaat onder meer uit hardlopen met en zonder bepakking, push-ups, sit-ups en oriëntatieoefeningen.

Verzoeningsgesprekken Hamas en Fatah uitgesteld

De geplande verzoeningsgesprekken tussen de Palestijnse Hamas-beweging en Fatah zijn uitgesteld. Een reden voor het uitstel werd niet gegeven. Hamas zei dinsdag alleen dat vertegenwoordigers van Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, hebben laten weten het voor woensdag geplande overleg niet te zullen bijwonen.

Fatah en Hamas zijn ernstig verdeeld sinds Hamas-strijders in de zomer van 2007 Fatah uit de Gazastrook verdreven en er de macht overnamen. Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever.

Vorige maand kwamen beide partijen overeen deze week in de Syrische hoofdstad Damascus verzoeningsgesprekken te starten. Er wordt nu een nieuwe datum gezocht, aldus Hamas.

FNV geschokt door 'geniepige' bezuinigingen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is 'geschokt' door de manier waarop het nieuwe kabinet bezuinigt op de uitkeringen voor jonggehandicapten en mensen in de bijstand. Dat schrijft Jongerius in een brief aan de Tweede Kamer. "Dat is gewoon geniepig, een ander woord heb ik er niet voor."

Jongerius heeft in de brief het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV uitgebreid geanalyseerd. Haar conclusie is dat het akkoord 'grotere tegenstellingen tussen arm en rijk, tussen ziek en gezond, tussen markt en overheid en tussen allochtoon en autochtoon' creëert.

Vooral de hervorming van de bijstand en de uitkering voor jonggehandicapten en mensen die in een sociale werkplaats werken raakt Jongerius. Het nieuwe kabinet wil die uitkeringen samenvoegen tot een regeling, met als uitgangspunt dat deze groepen naar vermogen gaan werken. "Mensen mogen niet afhankelijk worden gemaakt van een uitkering", staat in het regeerakkoord.

De hervorming levert ook geld op. Hierdoor komt een 'substantieel deel' van de bezuinigingen terecht op de schouders van de 'allerzwaksten in de samenleving', stelt Jongerius.

De FNV wil verder dat het kabinet kiest voor een 'geleidelijke exitstrategie' uit de financiële crisis, in plaats van achttien miljard te bezuinigen. Op die manier kan niet alleen eerst de werkloosheid worden teruggedrongen, het zorgt ook voor een veel evenwichtiger spreiding van de kosten van de crisis, aldus Jongerius.

Parcours Tour de France 2011 bekend

Vandaag is in Parijs het parcours van de 98e Tour de France, die volgend jaar wordt verreden, gepresenteerd. De Ronde van Frankrijk begint op 2 juli met een rit van 191 kilometer en eindigt op 24 juli met de traditionele finish op de Champs-Élysées.

De tweede etappe van de Tour de France 2011 is de ploegentijdrit, die 23 kilometer lang is. In deze etappe kunnen de eerste verschillen gemaakt worden. De langste etappe van de deze ronde wordt op 7 juli verreden. Deze rit is namelijk 226 kilometer lang.

Natuurlijk zijn er ook dit jaar weer aankomsten bergop, namelijk vier. Dat betekent dat de klimmers in het peloton weer flink aan de bak moeten. Het dak van de Tour ligt dit jaar op de Col Angel, die een hoogte van 2.744 meter kent. Daarnaast wordt ook de Nederlandse berg, de Alpe d'Huez, weer aangedaan.

De achttiende etappe in de Tour de France heeft inmiddels het stempel 'koninginnerit' gekregen. In deze rit moeten de renners drie Alpen-reuzen, waaronder de Galibier, bedwingen. De laatstgenoemde berg is tevens de finish van die dag en met een hoogte van 2.645 meter ook meteen de hoogste finish bergop ooit.

In de staart van de Ronde van Frankrijk is nog een individuele tijdrit opgenomen, die 41 kilometer lang is. In dit soort etappes kan nog veel gebeuren, maar de verwachting is dat de beslissing in de Alpen wordt gemaakt.

Op het FOK!forum vind je de route en een plattegrond van het parcours!

Ecclestone: "Toekomst Belgische GP in gevaar"

Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone is de toekomst van de Grand Prix van België serieus in gevaar. De Waalse overheid steunt momenteel de race op Spa-Franchorchamps, maar mocht dit verdwijnen dan lijkt de wedstrijd in de toekomst niet meer op de kalender terug te keren.

"Zonder support van de overheid zouden ze waarschijnlijk plaats moeten maken omdat ze het niet kunnen veroorloven. Hetzelfde geldt voor de Britse Grand Prix," zei Ecclestone tegen The Guardian.

Ondertussen staat wel een andere race weer op het punt van de kalender te verdwijnen. In Turkije kampen de organisatoren met tegenvallende bezoekersaantallen. "Misschien beslist iemand dat ze een pauze nodig hebben, want commercieel werkt het niet. Turkije heeft een geweldig circuit, misschien wel het beste, maar het publiek raakt maar niet enthousiast. Ik weet niet hoe dat komt."

Ecclestone is blij dat de Grand Prix van Zuid-Korea dit weekend wel doorgang kan vinden omdat de race lang op het punt stond geschrapt te worden. Het Yeongam-circuit is net op tijd klaar om het circus te kunnen ontvangen.

Paul de Leeuw tevreden

Paul de Leeuw is tevreden over zijn tv-programma de MaDiWoDoVrijdagshow. Ondanks alle kritiek en de lage kijkcijfers zegt de jolige VARA-presentator dat inhoudelijk gezien het gestreefde niveau bereikt is. "We hebben vorige week echt een onwijs leuke week gehad met heel veel leuke dingen. We staan. Het programma staat nu", aldus De Leeuw op radio 3FM.

"Er rijdt sinds maandag ook een MaDiWoDo-bus door het land. Je kunt een paar keer in de week opstappen en dan ga je naar ons toe."
De Leeuw wil met de  speciale bus meer sfeer in de studio krijgen: "Het is gezelliger in de zaal. We hadden vorige week bijvoorbeeld vijftig mensen uit Doetinchem. Er is dan meer sfeer. Een clubhuissfeer. Voor een dagje uit, kun je bij ons terecht."

De show van De Leeuw is elke werkdag te zien om 22.00 uur op Nederland 3.


Paul de Leeuw tevreden over zijn MaDiWoDoVrijdagshow (Foto: Novum)

'Stille' single van Radioheads Thom Yorke

Radiohead-zanger Thom Yorke gaat een wel heel bijzondere single uitbrengen. Samen met de Britse premier Cameron, tennisster Andy Murray en anderen brengt hij een single uit die bestaat uit twee minuten stilte.

Het liedje, dat 2 Minutes Silence gaat heten, is een eerbetoon aan gevallen soldaten. Het nummer zal 7 november worden uitgebracht, vier dagen voor de Britse Remembrance Day. Die dag worden oorlogsslachtoffers herdacht, voornamelijk van na de Eerste Wereldoorlog.

"In plaats van een nummer op te nemen, dachten we dat het publiek het schrijnende effect van stilte en de duidelijke associatie met herdenking zou begrijpen," aldus Chris Simpkins, generaal van het British Royal Legion, een liefdadigheidsorganisatie van het Britse leger.

Het is niet de eerste keer dat er een stille single wordt uitgebracht. In 1952 composeerde John Cage de single 4'33, die - je raadt het al - een ruime vierenhalve minuut stilte bevatte.

Tijgertje Sanny overleden

Het drie maanden oude tijgertje Sanny heeft dinsdagmorgen een epileptische aanval gehad die hij niet heeft overleefd. Hij is dinsdagmorgen om kwart over zeven overleden in het circus Belly Wien.

Maandagmiddag werd het jonge dier nog geopereerd aan staar. Door een zeer ernstige vorm van staar was hij vrijwel blind. Tijdens de operatie ging alles goed. Het ontwaken uit de narcose verliep redelijk. Gedurende de nacht zijn er echter problemen ontstaan volgens de dierenarts. Helaas werd de epileptische aanval dinsdagochtend hem fataal.

De behandelend artsen zijn verslagen door het overlijden van het tijgertje. Sanny zal nu overgebracht worden naar de Faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht waar de exacte doodsoorzaak onderzocht zal worden.

Tientallen doden door overstromingen in Vietnam

Overstromingen als gevolg van zware regenval hebben in Centraal-Vietnam tot dusverre aan minstens zestig mensen het leven gekost. Negentien slachtoffers zaten in een bus die door het water werd meegesleurd. Van de buspassagiers wisten achttien zich in veiligheid te brengen of konden worden gered.

De overstromingen staan los van supertyfoon Megi, die maandag toesloeg in het noorden van de Filipijnen en daar tien mensen het leven kostte. Megi wordt in de loop van dinsdag in Vietnam verwacht. De cycloon gaat gepaard met vloedgolven, zware slagregens en meedogenloze wind.

Fallout: New Vegas-gameplay

Lekkere donkere humor in Fallout New Vegas. Zo donker dat je je af en toe afvraagt of je er wel mee mag lachen. Ik bedoel kinderen die je bedanken omdat je de kop van een gigantische gemuteerde rat afschiet, wat hen voorziet van een verse lading rauw vlees is niet helemaal ok, toch? Hier voor jullie alvast een gameplay-videootje om er vast in de sfeer te komen voor de review die later deze week op hier op jullie favoriete site te lezen zal zijn.


Van Nistelrooy kon in 2006 naar Bayern München

Ruud van Nistelrooy vertrok in 2006 van Manchester United naar Real Madrid, maar dit had ook zomaar Bayern München kunnen zijn. Dit liet de international van het Nederlands elftal vandaag in het blad Sportbild weten.

"Na het WK van 2006 waren Bayern München en ik in een vergevorderd stadium van de onderhandelingen," lichtte Van Nistelrooy toe. "Als Real Madrid niet op de proppen was gekomen, zou ik naar Bayern zijn gegaan. Het was moeilijk, maar heb ik Uli Hoeness persoonlijk verteld dat ik, ondanks dat we al zover waren in de gesprekken, een club als Real Madrid niet kon laten lopen."

Enkele jaren later koos Van The Man alsnog voor een avontuur in Duitsland en ging voor Hamburger SV spelen. De Nederlander speelde tot dusver 19 competitiewedstrijden voor de ploeg uit Hamburg en trof daarin negen keer doel.

Groninger overvalt politiebureau

In Groningen heeft zich vanochtend een opmerkelijke overval voorgedaan. Om half tien drong een man het politiebureau op de Rademarkt binnen en bedreigde de baliemedewerkster met een schaar. Hij eiste geld en drugs.

De inmiddels gealarmeerde politie was vrij snel ter plaatse.

De malloot werd ingerekend, maar niet naar het politiebureau overgebracht want daar was hij al. De baliemedewerkster heeft aangifte gedaan van bedreiging. Of zij ook aangifte heeft gedaan van onbedwingbare, hysterische lachbuien vertelt het verhaal niet.

Groningen wordt de laatste paar weken geteisterd door een golf van overvallen.

Ook Farmville sluist informatie door

Mensen die een Facebook account hebben kunnen niet alleen door het gebruik van dubieuze apps hun privé-gegevens (ongewild) doorsluizen aan derden. De tien populairste apps van Facebook, waaronder het boerderijspel Farmville van Zynga, zenden de gebruikersinformatie naar minstens 25 gegevens- en advertentie-bedrijven. Dit staat in scherp contrast met de regels die zowel Facebook als de bedrijven hanteren.

Drie van de genoemde apps geven zelfs informatie over de vrienden van gebruikers door. Farmville, inmiddels met meer dan 59 miljoen gebruikers, doet hier ook aan mee. Als verdediging wordt aangedragen dat alleen het unieke ID-nummer van gebruikers wordt gedeeld, geen namen. Een bedrijf kan met dit ID echter altijd informatie achterhalen, van slechts de naam van de gebruiker, als het account helemaal op "privé" staat, tot foto's, leeftijd, woonplaats en meer van dat soort informatie, als het account openbaar is.

Een woordvoerder van Facebook verklaarde dat ze aandacht voor de zaak hebben en de programma's die de informatie doorsluizen eventueel gaan afsluiten.

Facebook is een sociale netwerksite die wereldwijd gebruikt wordt. In juli 2010 had Facebook een half miljard gebruikers. Mensen met een Facebook-account kunnen via verschillende applicaties online-spellen spelen met hun Facebook-vrienden, waaronder het genoemde Farmville.

farmville

Mascherano: "Liverpool herpakt zich nog wel"

Javier Mascherano verdiende zijn brood vorig seizoen nog bij Liverpool, maar staat nu bij FC Barcelona onder contract. Toch kijkt de Argentijn met lede ogen naar de situatie bij zijn oude werkgever, die in de Premier League inmiddels op de voorlaatste plaats staat.

"Liverpool heeft me veel gegeven. Ik heb daar vrienden en heb veel gevoel bij de club. Het is erg ongelukkig en tegelijkertijd vreemd om hen in deze positie te zien," liet Mascherano tijdens een persconferentie weten.

Toch denkt de 26-voudig international van Argentinië dat de selectie van Liverpool sterk genoeg is om de weg naar boven weer te vinden. "Als ik zie welke spelers Liverpool heeft en wat voor een grote club het is, zullen zij zich gaan herpakken."

NMa onderzoekt prijsafspraken garnalensector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek naar prijsafspraken in de garnalensector begonnen. Aanleiding voor het onderzoek zijn berichten in de media hierover, meldt de kartelwaakhond dinsdag. Ook zouden er afspraken zijn gemaakt om de vangst te beperken om de prijzen op te drijven.

Vorige week kwam de sector in het nieuws, nadat een vrachtwagen in het Noord-Hollandse Den Oever waarmee de garnalenvangst van twee vissersboten werd vervoerd was klemgereden. De lading werd uit de vrachtwagen gehaald, over het wegdek gegooid en overgoten met diesel.

Zo'n twintig personen zouden hebben deelgenomen aan de actie. De bestuurder van de vrachtwagen werd ongemoeid gelaten. Na de vernieling van de garnalen gingen de daders er direct ervandoor.

Volgens de politie was de aanleiding van de actie dat de benadeelden zich niet hadden gehouden aan prijsafspraken. Ook de voorzitter van een producentenorganisatie stelde in de media dat met de garnalenverwerkers een prijsniveau was afgesproken dat alleen te handhaven was als de aanvoer in toom zou worden gehouden. Als iemand zich niet aan de afspraken houdt, zou de rest dat niet pikken.

NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch zegt geschrokken te zijn van de berichten. "Ik wil in het kader van hoor en wederhoor van de sector weten hoe de vork in de steel zit. Immers kunstmatige prijsopdrijving door onderlinge afspraken tussen vissers benadelen de consumenten."

De NMa heeft de sector eerder al boetes opgelegd van in totaal ongeveer zes miljoen euro, nadat uit een onderzoek in 2003 bleek dat er verboden vangstbeperking- en prijsafspraken voor Noordzeegarnalen werden gemaakt tussen vissersorganisaties. De NMa stelt meerdere malen duidelijk te hebben aangegeven waar de grenzen voor samenwerking in de garnalensector liggen.

Squasher Anjema snel uitgeschakeld

Squasher Laurens Jan Anjema is al in de eerste ronde van het Super Series-toernooi in het Egyptische El-Gouna gestrand. De 27-jarige Nederlander ging meteen onderuit tegen de Egyptenaar Karim Abdel Gawad.

Gawad kwam in het hoofdtoernooi door de Nederlander Dylan Bennett in de laatste kwalificatieronde opzij te schuiven. Anjema begon in zijn partij tegen de Egyptenaar sterk, maar moest na vijf games toch het hoofd buigen: 11-7, 11-6, 7-11, 9-11 en 9-11.

Wenger houdt vertrouwen in Liverpool

Arsène Wenger houdt vertrouwen in de toekomst van Liverpool. De trainer van Arsenal zal dat een van zijn grote rivalen vorige week overging in andere handen, waardoor de club in financieel opzicht gered is, maar sportief gezien staan The Reds er niet goed voor met een voorlaatste plaats in de Premier League.

"De ploeg heeft daarvoor veel te veel kwaliteit in huis," zei Wenger. "Voetbal is nu eenmaal een sport waarin je snel naar beneden kan zakken, maar moeilijk omhoog kan klimmen. Het is en blijft een spelletje met mensen en dat maakt de sport fragiel. Vertrouwen is belangrijk, en dat kun je zomaar kwijtraken op het niveau waarop teams als Liverpool en Arsenal wedstrijden spelen."

Scheringa doet aangifte tegen DNB

Voormalig DSB-eigenaar Dirk Scheringa doet een jaar na de val van zijn bank aangifte tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens Scheringa heeft DNB de geheimhoudingsplicht geschonden.

Scheringa doet aangifte tegen een aantal directieleden van DNB, namelijk Nout Wellink, Lex Hoogduin, Joanne Kellerman en Henk Brouwer. Hij zegt dat zij verantwoordelijk zijn voor het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers.

DSB-curator Schimmelpenninck is nog altijd bezig met een onderzoek naar het faillissement van DSB. Volgens hem krijgen spaarders nog honderdveertig miljoen euro van de failliete bank. De spaarders die een achtergesteld deposito hebben zijn hun geld waarschijnlijk kwijt. Negentig procent van de oude DSB-medewerkers heeft inmiddels een nieuwe baan.  

Volkswagen bespreekt F1-toekomst in november

Volgens voormalig autocoureur Hans-Joachim Stuck zal de Volkswagen Groep in november de mogelijkheden gaan bespreken om de Formule 1 te betreden. De mogelijkheid bestaat ook dat de Duitse autofabrikant voor een andere optie gaat.

Volgens de geruchten wil Volkswagen met Porsche als motorleverancier de Formule 1 vanaf 2013 binnen gaan komen. Audi lijkt minder waarschijnlijk, omdat het merk momenteel werkt aan een nieuwe auto voor Le Mans waarmee de concurrentie met Peugeot aangegaan moet worden.

VW-vertegenwoordiger Stuck wil niet ingaan op alle geruchten omdat alles pas in november besproken wordt. Toch lekte er weer een gerucht naar buiten dat het Duitse bedrijf ook de mogelijkheden om de NASCAR te betreden serieus lijkt te overwegen.

'Dikkerds kosten meer dan rokers'

Mensen met serieus overgewicht kosten de zorg meer dan rokers. Dat komt doordat rokers eerder doodgaan en dus minder lang leven met beperkingen.

"Van roken ga je dood, door zwaarlijvigheid word je afhankelijk van anderen", zo vat econoom Mieke Reuser van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut haar onderzoek naar risicofactoren voor zorgafhankelijkheid samen.

Reuser promoveert deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vond uit dat mensen met matig overgewicht niet eerder doodgaan dan mensen met een normaal gewicht, maar ze hebben op oudere leeftijd wel meer gezondheidsklachten.

Bij mannen leven de dikkerds zelfs langer dan degenen die aan de magere kant zijn. Alleen extreme zwaargewichten gaan eerder dood, maar daarvan zijn er volgens de promovenda relatief weinig.

'Dikkerds kosten meer dan rokers'
'Dikkerds kosten meer dan rokers' (Foto: ANP)

Vluchten naar Frankrijk geschrapt

Op luchthaven Schiphol zijn dinsdagochtend zeven vluchten naar Frankrijk geschrapt vanwege stakingen van Franse luchtverkeersleiders. Het betreft onder andere vluchten naar Nice en Parijs. Volgens een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland zijn niet alle vluchten naar Frankrijk geannuleerd, omdat niet alle luchtverkeersleiders staken. Ook zijn dertien vluchten vanuit Frankrijk naar Nederland gecanceld.

Ook overvliegend vliegverkeer kan hinder ondervinden van de stakingen. Reizigers naar Spanje en Portugal moeten volgens de woordvoerder rekening houden met vertragingen, omdat vliegtuigen waarschijnlijk om moeten vliegen. De Franse luchtverkeersleiders staken vanwege de plannen van president Sarkozy om de pensioensleeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar.

Ook het wegverkeer dreigt ernstig te worden ontregeld. Automobilisten is aangeraden niet de weg op te gaan. Vrachtwagenchauffeurs hebben met blokkades een aantal doorgangswegen afgesloten. Ook werknemers van raffinaderijen hebben het werk neergelegd, waardoor steeds meer tankstations zonder benzine komen te zitten. Scholen houden dinsdag hun deuren gesloten en veel studenten sluiten zich aan bij het protest.

Wulff: Turken in Duitsland moeten Duits leren

De Duitse president Christian Wulff vindt dat Turken die in Duitsland wonen Duits moeten leren. Wulff zegt dit dinsdag tegen de Turkse krant Hurriyet aan het begin van een vijfdaags bezoek aan Turkije. Op Wulffs programma staan ontmoetingen met Turkse leiders en ook zal hij als eerste Duitse president het Turkse parlement toespreken.

In Duitsland is inmiddels een debat losgebarsten over de integratie van de miljoenen buitenlanders, onder wie veel Turken, in het land. Kanselier Angela Merkel heeft gezegd dat Duitslands pogingen een multiculturele samenleving te creëren zijn mislukt.

"We kunnen onze ogen niet sluiten voor het feit dat immigratie in Duitsland een aantal problemen met zich heeft meegebracht. De basis voor de oplossing van veel van de problemen is gelegen in het leren van de Duitse taal", zei Wulff tegen Hurriyet.

Nog zeker vier F1-races in Singapore

Het lijkt er op dat het Formule 1-circus tot minimaal 2014 in Singapore neer zal gaan strijken. Het contract voor het Marina Bay-circuit loopt weliswaar in 2012 af, maar de Formula One Administration kan dit contract met vijf jaar verlengen.

De regering van Singapore is er nog niet uit of het de race in de toekomst nog wel doorgang moet laten vinden. Daarom zal er een onderzoek naar de kosten en baten van de race worden gedaan, maar dit kan nog wel een jaar op zich laten wachten. Mocht de regering van Singapore tegen stemmen, dan zal, volgens Channel NewsAsia en the Straits Times broadsheet, de race tot minimaal 2014 op de kalender blijven staan. Na dat jaar bestaat de eerste mogelijkheid om onder het contract uit te komen.

Mulder: "Baanwielrennen wordt ondergewaardeerd"

Teun Mulder is niet genomineerd voor de titel Wielrenner van het Jaar, iets wat hem steekt. De baanrenner pakte in maart in Kopenhagen voor de derde keer uit zijn carrière een wereldtitel en voor de tweede keer was dat op de kilometer. Toch werden louter wegrenners genomineerd.

"Wakker lig ik er niet van. Maar ik baal er wel van. Dit geeft eens te meer aan dat baanwielrennen nog steeds niet als volwaardig wordt gezien in ons land," zei Mulder vanuit Amsterdam waar deze week de Zesdaagse gehouden wordt.

Voor dit jaar zijn Robert Gesink, Bauke Mollema en Koos Moerenhout genomineerd. "Niets ten nadele van die jongens. En ik weet ook wel dat niet iedereen het daarmee eens zal zijn, maar het is niet de eerste keer dat het gebeurt. In 2008 veroverde ik goud, zilver en brons op het WK, oftewel drie medailles. Toen zat ik er ook niet bij."

"En helemaal bizar is dat Theo Bos nog nooit verkozen is tot de beste wielrenner van Nederland. Heb je zijn erelijst wel eens bekeken? In 2006 werd hij met overmacht wereldkampioen op de keirin en de sprint. Hij werd zelfs verkozen tot Sportman van het Jaar, maar geen Wielrenner van het Jaar. Dat zegt eigenlijk wel genoeg toch? Ik heb besloten om er ook niet naartoe te gaan."

Bos haakte vanwege ziekte af bij de Zesdaagse. Mulder doet mee op de sprintonderdelen. "De zesdaagsen zijn altijd bijzonder. En het is perfect om me voor te bereiden op de vier Wereldbekers van dit seizoen," zei Mulder die zich al voorbereidt op de Olympische Spelen in Londen die in 2012 gehouden worden. "Op het WK zal ik me richten op de keirin, sprint, teamsprint en kilometer. In Londen zijn de eerste drie olympische onderdelen. Dit jaar werd ik vierde op het WK tijdens de keirin, dus op dat onderdeel behoor ik tot de wereldtop. Op de Spelen zet ik dan ook in op eremetaal."

GroenLinks wil meer toezicht particuliere jeugdzorg

Aanbieders van particuliere jeugdzorg moeten gaan voldoen aan kwaliteitseisen. Ook moet de aanbieder een registratieplicht krijgen en moet de Inspectie Jeugdzorg toezicht op ze houden. En instellingen die onverantwoorde hulpverlening geven, moeten kunnen worden gedwongen hun opvang te sluiten.

Daarvoor pleit GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi, die hierover een initiatiefwetsvoorstel gaat indienen. Dibi zegt met het voorstel te komen nadat de samenleving de laatste jaren regelmatig is opgeschrikt door 'zorgwekkende berichten' over misstanden bij niet door de overheid bekostigde aanbieders.

Door wachtlijsten bij de reguliere jeugdzorg plaatsen Bureaus Jeugdzorg jongeren steeds vaker bij particuliere bedrijven. Eerder meldde de Inspectie Jeugdzorg nog dat kinderen 'onacceptabele risico's' lopen omdat er geen enkel toezicht op deze particuliere opvang is.

Bij deze ongecontroleerde vorm van opvang worden kinderen vaak ondergebracht bij iemand thuis of op een boerderij. De bedrijven beweren dat ze crisiszorg, begeleiding en behandeling aanbieden. Bij veel organisaties zou de winst echter zo belangrijk zijn dat ze er weinig belang bij hebben de opvang zo kort mogelijk te houden. Hoe langer een kind blijft, hoe meer ze er namelijk voor krijgen. Dat brengt volgens de inspectie dan ook onacceptabele risico's met zich mee.

Het Kamerlid stelt in een persbericht het onbegrijpelijk te vinden dat kwetsbare kinderen het risico lopen onverantwoorde zorg te ontvangen. "Nu is het zo dat iedereen uit het zicht een groep zorgbehoevende kinderen kan opvangen. Zo vanzelfsprekend als het is dat een particuliere oogarts aan eisen voldoet, zo vanzelfsprekend moet het zijn dat een particuliere jeugdzorgverlener deskundig is en kwaliteit biedt."

In een interview met de Volkskrant zegt Dibi dat onduidelijk is hoeveel kinderen precies bij particuliere aanbieders zijn ondergebracht. Uit cijfers van de provincies zou blijken dat Bureau Jeugdzorg in augustus 113 kinderen doorverwees maar dat zou slechts het topje van de ijsberg zijn, aangezien ook andere instellingen kinderen op eigen gezag doorverwijzen naar een particuliere aanbieder.

'Ook Ajax wil Willem Janssen aantrekken'

Na Feyenoord en FC Twente heeft naar verluidt ook Ajax zijn zinnen gezet op de diensten van Willem Janssen. De middenvelder van Roda JC steekt momenteel in goede vorm en is na het huidige seizoen transfervrij, waardoor hij de clubs voor het uitkiezen heeft.

Het lijkt er volgens de Telegraaf op dat FC Twente de beste papieren heeft. De ploeg uit Enschede wilde na het vertrek van Kenneth Perez, Nashat Akram en Cheik Tioté Janssen al voor dit seizoen vastleggen, maar de clubs kwamen er niet uit. Daarom is Denny Landzaat nu door de Tukkers aangetrokken.

Feyenoord lijkt bij voorbaat al kansloos om Janssen binnen te halen. "Ik heb gezegd dat ik niet naar een club ga die geen verbetering is ten opzichte van Roda. En volgens mij staat Feyenoord op dit moment derde van onder," zei de middenvelder hier zelf over.

Woods: "Heb in de spiegel gekeken"

Tiger Woods heeft dankzij een roerige tijd in zijn privéleven veel over zichzelf geleerd. De Amerikaan zei tijdens een telefonische persconferentie voor de Chevron World Challenge dat hij op de weg terug is en dat de topprestaties op de golfbaan weer snel zullen volgen.

Vorig jaar kwam naar buiten dat Woods vele buitenechtelijke affaires had, waardoor hij voor zijn vrouw Elin diep door het stof moest. Ondanks dat ze aan de relatie gewerkt hebben zijn ze nu toch gescheiden. "Er komt nu weer wat rust. Iedereen raakt gewend aan de nieuwe situatie. Ook met de kinderen gaat het goed."

"Ik heb lang en heel streng naar mezelf in de spiegel gekeken. Het beviel me niet echt wat ik zag. Maar ik heb veel geleerd over mezelf en heb geleerd hoe het fout is gegaan en waarom. Het was niet fijn, maar ik ben er wel sterker uitgekomen," zei Woods die denkt dat het op de golfbaan ook weer goed komt. "Het gaat steeds beter. De manier hoe ik heb gespeeld bij de Ryder Cup. Het goede gevoel zit er aan te komen."

Meer steun voor verlaging ontwikkelingsbudget

Het aantal Nederlanders dat vindt dat de overheid minder geld moet uitgeven aan ontwikkelingshulp is gestegen van 34 procent in 2009 naar 45 procent dit jaar. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek in opdracht van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

De reden is niet zozeer dat de hulpmiljarden verkeerd worden besteed, licht onderzoeksbureau Motivaction dinsdag toe in de Volkskrant. "Men vindt dat eerst de economische situatie in eigen land op orde moet worden gebracht." Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd nog maar 0,7 in plaats van 0,8 procent van het nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp te besteden.

De NCDO reageert vrij laconiek op de cijfers. "Nog altijd wil een meerderheid - 55 procent - dat het overheidsbudget gelijk blijft, of zelfs wordt verhoogd", zegt directeur Frans van den Boom in de krant. "Meer dan de helft meent dat de problemen in ontwikkelingslanden zo groot zijn dat we niet kunnen toekijken zonder te helpen." Maar het verbaast hem niet dat mensen zeggen dat in tijden dat het slecht gaat ook bezuinigd moet worden op ontwikkelingssamenwerking.

[NHL] Leafs leiden eerste puntverlies

De Toronto Maple Leafs hebben gisteren thuis hun eerste puntverlies geleden in de NHL. Na overtime werd er van de New York Islanders gewonnen. De eerste vier wedstrijden werden allen in winst omgezet. Man van de wedstrijd werd Islander John Tavares met een goal en een assist. De 41-jarige goalie Dwayne Roloson stopte 29 van de 30 schoten op doel.

Na een eerste periode zonder goals brak New York-aanvaller Matt Moulson de ban. Uit een pass van Tavares scoorde hij met een backhander. Later in de periode dacht Kris Versteeg de gelijkmaker gemaakt te hebben, maar de goal werd afgekeurd omdat hij de puck klaargelegd zou hebben met zijn stick hoog in de lucht. Verder werd er niet meer gescoord in deze periode, ondanks een overwicht van de Leafs.

Halverwege de derde periode dacht de thuisploeg alsnog gelijk gemaakt te hebben via Colby Armstrong. Hij wipte van achter het doel de puck tegen de rug van goalie Roloson aan, maar uit de replay bleek dat de puck de doellijn niet gepasseerd had. De Leafs bleven drukken en werden ruim twee minuten voor tijd toch beloond voor hun goede spel. Phil Kessel maakte de gelijkmaker met zijn vijfde goal van het seizoen. "Het was geweldig om terug te knokken en in ieder geval dat punt nog te halen," aldus Armstrong.

In de overtime periode ging het namelijk alsnog mis voor de ploeg uit Toronto. John Tavares, die in de omgeving van Toronto opgroeide en veel familie en vrienden op de tribune had zitten, maakte de winnende treffer door een pass van verdediger James Wisniewski zonder hem aan te nemen binnen te rammen.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Toronto Maple Leafs New York Islanders 1-2 (OT)
New York Rangers Colorado Avalanche 1-3
Pittsburgh Penguins Ottawa Senators 5-2
Tampa Bay Lightning Dallas Stars 5-4
Chicago Blackhawks St. Louis Blues 3-2 (OT)

Terpstra en Marvulli leiden Zesdaagse Amsterdam

Franco Marvulli en Niki Terpstra leiden na de eerste dag van de Zesdaagse in Amsterdam. Het Zwitsers/Nederlandse duo heeft tot nu toe 48 punten verzameld. De Duitsers Roger Kluge en Robert Bartko en het Nederlandse koppel Pim Ligthart en Jens Mouris hebben 46 punten verzameld.

Na de eerste dag in Amsterdam zijn er in totaal zes duo's die nog in dezelfde ronde zitten. Onder hen zijn ook nog Leon van Bon en Danny Stam.

Simpsons katholiek volgens Vaticaanse krant

De Amerikaanse animatieserie De Simpsons is goedgekeurd door het Vaticaan. Volgens de officiële krant van het Vaticaan, Osservatore Romano, zondag zijn de Simpsons katholiek.

De krant citeert uit een onderzoek door een priester, die een aflevering van De Simpsons uit 2005 analyseerde, getiteld 'De Vader, de Zoon en de Heilige Gastrol'. Daaruit zou volgens de priester blijken dat "The Simpsons een van de weinig televisieprogramma's voor kinderen is waarin het christelijke geloof, religie en vragen over God terugkerende thema's zijn".

De producent van de serie Al Jean reageerde in Entertainment Weekly in shock. "We hebben duidelijk laten zien dat Homer niet katholiek is. Ik denk echt niet dat hij op vrijdag geen vlees kan eten."

De serie The Simpsons is bezig aan het 22e seizoen en is daarmee een van de langstlopende televisieseries ter wereld.

Simpsons katholiek volgens Vaticaanse krant
Simpsons katholiek volgens Vaticaanse krant (Foto: ANP)

Popstars op maandag weer in de lift

Popstars heeft qua kijkcijfers weer de stijgende lijn te pakken. Maandagavond stemden 959.000 tv-kijkers af op SBS6, ruim 100.000 meer dan vorige week. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

SBS6 verhuisde de talentenjacht vorige week naar de maandagavond wegens de concurrentie van The Voice of Holland (RTL4) op vrijdagavond. Sindsdien zit Popstars weer in de lift.

Overigens staan de cijfers in schril contrast met de ruim drie miljoen kijkers die vrijdag naar The Voice of Holland keken. De meeste kijkers, ruim 2,5 miljoen, stemden maandagavond af op Spoorloos (KRO). Het consumentenprogramma Radar van de TROS wist 2,1 miljoen kijkers aan zich te binden. Door de concurrentie van de publieke omroepen staat Popstars op de zestiende plaats in de lijst van meest bekeken programma's.

Dode bij kettingbotsing op de A58

Door een kettingbotsing op de A58 richting Breda is een dode gevallen. Het slachtoffer zou de bestuurder van een vrachtwagen zijn die in de sloot is terechtgekomen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De rijbaan ten hoogte van Etten-Leur is afgesloten voor het verkeer. Bij het ongeluk zijn meerdere auto’s en vrachtwagens betrokken. Twee vrachtwagens liggen op hun kant. Hierbij is een lading karton op de rijbaan terechtgekomen.

Op de A58 staat ten gevolge van het ongeluk een file van 10 kilometer. De ANWB adviseert bestuurders die naar Rotterdam willen, om te rijden via de A17 en de A16.

De la Torre nieuwe bondscoach Mexico

José Manuel de la Torre zag gisteren zijn droom werkelijkheid worden. Hij is verkozen tot de nieuwe bondscoach van Mexico, zo meldt de officiële website van de Mexicaanse voetbalfederatie.

De la Torre was de enige kandidaat nadat Víctor Manuel Vucetich om persoonlijke redenen was afgehaakt. De nieuwe bondscoach volgt Javier Aguirre op, van wie het contract na het WK in Zuid-Afrika niet werd verlengd.

De la Torre moet de Mexicanen naar de wereldtitelstrijd van 2014 in Brazilië leiden. Hij is nu nog werkzaam bij de club Toluca, maar begint eind december met zijn nieuwe functie. "Mijn hele leven is dit mijn droom geweest," aldus de opgewekte nieuwe bondscoach van Mexico.

Aanval op parlement en ministerie Tsjetsjenië

Opstandelingen hebben dinsdag het parlement en het ministerie van landbouw in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny aangevallen. Daarbij zijn doden gevallen. Speciale legereenheden hebben inmiddels beide gebouwen omsingeld, melden verscheidene Russische persbureaus.

Volgens het persbureau Interfax zijn de separatisten de burelen van de voorzitter van het parlement binnengedrongen, waar vervolgens een schietpartij uitbrak. De voorzitter zou ongedeerd zijn gebleven.

De roerige Russische regio Tsjetsjenië kampt al jaren met separatistisch geweld. Hoewel Rusland al diverse malen gemeld heeft de strijd tegen de opstandelingen in haar voordeel te hebben beslecht, blijft het onrustig. De laatste maanden worden weer steeds meer aanslagen gepleegd.

Wilders niet blij met betoging EDL

PVV-voorman Geert Wilders distantieert zich van de demonstratie die wordt georganiseerd door de extreemrechtse organisatie English Defence League (EDL). De bijeenkomst, die volgende week zaterdag moet plaatsvinden op het Museumplein in Amsterdam, is bedoeld om Wilders een hart onder de riem te steken.

De demonstratie vindt een paar dagen voordat er een uitspraak in de strafzaak tegen Wilders wordt gedaan plaats. In De Telegraaf zegt Wilders dinsdag echter dat hij niets met de demonstratie heeft en ook niet met de EDL.

De bijeenkomst dreigt uit te lopen op een gewelddadige confrontatie, omdat steeds meer organisaties naar het Museumplein zouden willen komen om hun mening over Wilders kenbaar te maken. De EDL heeft voor de demonstratie een demonstratievergunning aangevraagd.

Volgens Wilders denken mensen dat de demonstratie op zijn verzoek wordt geregeld. Hij stelt de EDL echter alleen uit de krant te kennen en er nooit contact mee te hebben gehad. "Als die demonstratie er komt: ik verafschuw alles wat met geweld te maken heeft. Als er ook maar enige kans is op geweld, heb ik liever dat het wordt afgeblazen. Ik moet er niet aan denken dat er straks tussen voor- en tegenstanders een veldslag wordt geleverd."


Geert Wilders (Foto: Novum)

Stakingen Frankrijk breiden zich uit

Het openbare leven in Frankrijk wordt dinsdag flink gehinderd door stakers en demonstranten tegen de plannen van de Franse president Nicolas Sarkozy om de pensioenleeftijd te verhogen. Mogelijk krijgen ook reizigers in andere Europese landen last van de acties, met name in het luchtverkeer.

Personeel op luchthavens, buschauffeurs, postbodes en de mensen die geldautomaten van biljetten moeten voorzien sluiten zich naar verwachting dinsdag aan bij de al stakende medewerkers van olieraffinaderijen en actievoerende truckers.

Op de internationale luchthaven Roissy Charles de Gaulle wordt de helft van de vluchten geannuleerd. Op andere luchthavens, waaronder de andere Parijse luchthaven Orly, een derde van de vluchten.

Stakingen Frankrijk breiden zich uit
Stakingen Frankrijk breiden zich uit (Foto: ANP)

Tien doden door tyfoon Megi in Filipijnen

De supertyfoon Megi die maandag toesloeg in het noorden van de Filipijnen heeft daar aan tien mensen het leven gekost. Megi richtte ook veel materiële schade aan. Voorafgaand aan de komst van de cycloon waren duizenden mensen geëvacueerd.

Met windsnelheden van 225 en windstoten tot 260 kilometer per uur was Megi de zwaarste tyfoon in de Filipijnen sinds vier jaar. Megi ging maandag aan land bij Palanan Bay, in de noordoostelijke provincie Isabela, en zette zijn weg voort over de bergen van het noordelijke eiland Luzon naar het zuiden van China.

In Zuid-China zijn zo'n 140.000 mensen geëvacueerd. Ook Vietnam, dat eerder door overstromingen werd geteisterd, maakte zich dinsdag op voor de komst van Megi.


Tyfoon Megi eist zijn tol (Foto: Novum)

Alle verdere ins en outs over Megi lees je natuurlijk in dit topic, te vinden in ons forum De Elementen.

'Bekentenis in omkopingszaak pepperspray'

De Amerikaanse producent van een bepaald merk pepperspray heeft een volledige bekentenis afgelegd over hoe hij steekpenningen aan een Rotterdamse politieman betaalde. Zijn bedrijf haalde zo het contract binnen om de Nederlandse politie te voorzien van het goedje. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. De krant is in het bezit van de bekentenis uit 2009.

De bekentenis is van directeur van het bedrijf Defense Technology Richard Bistrong, die al twee jaar met justitie in de VS zou samenwerken in ruil voor strafvermindering. Het zou gaan om de grootste omkopingszaak waar de Amerikaanse justitie ooit mee te maken zou hebben gehad en waarbij meer dan twintig handelaren op diverse plekken in de wereld ambtenaren en politici zouden hebben omgekocht om contracten binnen te slepen.

Begin dit jaar werd bekend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek was gestart naar mogelijke corruptie bij de aanschaf van een bepaald merk pepperspray.

Uit een aanklacht van de Amerikaanse justitie in een groot omkopingsonderzoek bleek destijds dat een Rotterdamse politieagent in 2001 mogelijk vertrouwelijke informatie heeft doorverkocht aan een Amerikaanse fabrikant van pepperspray.

Een tussenpersoon zou vijftienduizend dollar hebben gekregen; geld dat geheel of gedeeltelijk was bestemd voor de Rotterdamse agent. Met de verkoop van de pepperspray aan het KLPD was een bedrag van 2,4 miljoen dollar gemoeid.

De rijksrecherche wil volgens de Volkskrant niet ingaan op de bekentenis van Bistrong.

Turkije roept Nederland op matje om plannen kabinet

Turkije heeft maandag de Nederlandse zaakgelastigde in Ankara op het matje geroepen. De Turkse regering maakt zich zorgen over passages in het regeerakkoord die gevolgen hebben voor Turken. Ook zorgt de gedoogsteun van de PVV aan de regering voor opgetrokken wenkbrauwen, meldt de Volkskrant dinsdag op basis van ingewijden in de Turkse hoofdstad.

Turkije wil onder meer opheldering over plannen die de sociale zekerheid beperken voor Turken die zijn teruggegaan naar hun vaderland. Daarnaast wil de Turkse regering weten hoe serieus de plannen zijn van het kabinet zich in te zetten voor aanpassing van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Turkije.

Onlangs bepaalde de rechtbank in Rotterdam dat Turkse immigranten met een verblijfsvergunning niet onder de inburgeringsplicht vallen, omdat het verplicht opleggen van een inburgeringsexamen strijdig is met het associatieverdrag. Het kabinet is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan, maar als de uitspraak in hoger beroep worden bevestigd, dan is het kabinet van plan de regels aan te passen, zodat Turken wel onder de inburgeringsplicht vallen.

Volgens een Nederlandse diplomaat worden er ook vragen gesteld over de standpunten van PVV-voorman Geert Wilders over de islam. Daar wordt op geantwoord dat zijn standpunten niet worden gedeeld door de Nederlandse regering.

Recordvangst marihuana in Mexico

Eenheden van het Mexicaanse leger en de politie hebben in de grensplaats Tijuana minstens 105 ton marihuana in beslag genomen. De drugs waren bestemd voor de Verenigde Staten. Tijuana ligt vlakbij het Californische San Diego. Het betreft de grootste vangst van marihuana in Mexico in jaren.

De drugs werden in beslag genomen bij invallen in drie wijken. Er zijn in totaal elf verdachten opgepakt. De marihuana zat verpakt in tienduizend pakjes. De pakjes werden gevonden in huizen en woonwagens. Legergeneraal Alfonso Duarte Mujica maakte het nieuws bekend op een persconferentie. De vangst werd op de persconferentie getoond aan de aanwezige journalisten.


(Foto: Novum)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de gekkigheid van Kirsten Verdel.

Kirsten Verdel. Gisteravond bij Pauw en Witteman. Dat het een schande is, dat door de schuld van De Nederlandsche Bank het imperium van Dirk Scheringa, DSB, failliet is gegaan. Ze spreekt Scheringa nog regelmatig, en het gaat niet zo goed met hem. Een van zijn drie kapitale villa’s heeft hij al moeten verkopen, dus dat is erg. En Scheringa vindt het verschrikkelijk dat 7.000 spaarders het schip in zijn gegaan.
 
Is die rare kijk van Kirsten Verdel op de geschiedenis van Dirks oplichtersbank verwant aan een milde vorm van het Stockholm-syndroom? Je zou het haast denken. Kirsten is geruime tijd intensief met de oppermachtige Scheringa opgetrokken:

'CDA verloor door huidige partijcultuur'

Het CDA deed het zo slecht tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen doordat de partij een onduidelijke boodschap, weinig vernieuwende mensen op de kandidatenlijst en een gebrek aan sprankelende personen had. Ook de breekpunten die de partij van tevoren al had geformuleerd, deden de partij de das om tijdens de verkiezingen van 9 juni.

Dat staat in een evaluatierapport van de CDA-jongeren, dat dinsdag wordt gepresenteerd, meldt Trouw dinsdag. Het CDA haalde tijdens de afgelopen verkiezingen 21 zetels, twintig minder dan de partij had.

De jongeren zijn vooral kritisch over de huidige partijcultuur, die te veel op zichzelf gericht zou zijn en te weinig op contact met de samenleving. De partij kent een verstikkende consensuscultuur, veel politici zijn te technocratisch in hun handelen en te onduidelijk in hun communicatie.

Politici worden geselecteerd op basis van geslacht, geloof en regio en niet op basis van inhoudelijke en communicatieve competenties. Standpunten komen daarnaast niet voort uit een bredere visie op de samenleving, maar uit pragmatische overwegingen waar belangengroeperingen tevreden mee moeten worden gesteld.

Ook heeft de partij flinke steken laten vallen en waren bijvoorbeeld de campagnes van het CDA te veel gebaseerd op peilingen en strategieën en te weinig op de inhoud. De manier waarop Kamerleden die een samenwerking met de PVV niet zagen zitten is de jongeren eveneens een doorn in het oog. Zaken als de buitenechtelijke relatie die voormalig CDA-staatssecretaris Jack de Vries met een ondergeschikte had, doen de partij eveneens weinig goeds. Het CDA zou immers de partij van het gezin, normen en waarden zijn.

De komende verkiezingen moet het CDA volgens de jongeren uitgaan van de eigen kracht en een heldere hoofdboodschap formuleren met daaromheen het liefst drie inhoudelijke speerpunten.

KNVB wil toplanden strikken voor oefeninterlands

De KNVB wil voor de nabije toekomst toptegenstanders strikken voor oefeninterlands van het Nederlands elftal.De Nederlandse voetbalbond is volgens Voetbal International bezig om Argentinië, Brazilië, Frankrijk en Italië te strikken. Ook wil de KNVB een oefenwedstrijd tegen Duitsland.

"Het is de bedoeling dat Oranje tegen al die landen zowel uit als thuis speelt", zegt Jean Paul Decossaux, bestuurslid commerciële zaken van de KNVB, tegenover Voetbal International. "We zijn ook in gesprek over wedstrijden tegen Argentinië en Brazilië."

Door het succes op het WK is er meer mogelijk. "Vroeger was dit in ieder geval financieel ondenkbaar, maar we merken nu door het succes van Oranje op het WK dit we soort opties krijgen. De waardering van ons WK-succes is in het buitenland vele malen groter dan in Nederland zelf. Argentinië en Brazilië willen graag tegen de vice-wereldkampioen spelen."

Dodental mijnramp China loopt op

Het dodental als gevolg van de mijnramp in China zaterdag is opgelopen tot 31. Zes kompels worden nog vermist. Dit is maandag vernomen van de autoriteiten van het Oost-Aziatische land.

Ten tijde van de ontploffing in de kolenmijn in de stad Yuzhou (provincie Henan) waren 276 kompels onder de grond aan het werk. 239 van hen wisten levend uit de mijn te komen.

Volgens officiële cijfers kwamen vorig jaar ruim 2600 mijnwerkers in China om het leven. Volgens arbeidersorganisaties ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger, doordat veel ongelukken zouden worden toegedekt. Het hoge sterftecijfer in de mijnsector wordt vooral toegeschreven aan inefficiëntie en corruptie.

Dodental mijnramp China loopt op
Dodental mijnramp China loopt op (Foto: ANP)

EU-ministers eens over aanpak euro-zondaars

Europese ministers van financiën zijn het maandag eens geworden over nieuwe regels voor de staatsschuld en de overheidsfinanciën.

Landen die te veel uitgeven krijgen een boete als de meerderheid van de landen in de eurozone het erover eens is dat de regels zijn overtreden. De overeenkomst is minder streng dan sommigen hadden gewild. De Europese Commissie wilde bijvoorbeeld dat er automatisch een boete zou worden opgelegd.

Ook Duitsland was voor een automatische sanctie, maar onder druk van Frankrijk heeft het die eis laten vallen. Duitsland en Frankrijk stelden maandag in een gezamenlijke verklaring wel dat 'budgetbeheersing en procedures voor de coördinatie van economisch beleid versterkt moeten worden'.

Volgens de regels van het Stabiliteitspact moeten landen die de euro als munt voeren hun financieringstekort onder de drie procent van het bruto binnenlands product houden. De staatsschuld mag niet meer bedragen dan zestig procent van het bbp.

Lodeiro maakt rentree bij Jong Ajax

Nicolás Lodeiro heeft gisteravond zijn rentree gemaakt bij Jong Ajax tegen Jong PSV.

De Uruguayaanse middenvelder raakte afgelopen zomer geblesseerd op het WK in Zuid-Afrika. De talentvolle speler brak zijn middenvoetsbeentje en stond drie maanden aan de kant. Na een lange revalidatie maakte hij gisteravond zijn rentree. Tegen Jong PSV maakte Lodeiro zijn rentree op De Herdgang.

Lodeiro kon Jong Ajax niet aan een overwinning helpen. PSV won met 2-1. Ajax eindigde de wedstrijd met negen man aangezien Ricardo van Rhijn en Rodney Sneijder tegen een rode kaart aan liepen. Aan de kant van PSV kreeg Funso Ojo rood.

[WK turnen] Nederlandse turners moeten lang wachten

Pas rond de klok van tienen weten de Nederlandse turnmannen vandaag wat hun prestaties van gisteren hebben opgeleverd. Oranje staat halfweg de kwalificaties bij de wereldkampioenschappen turnen in Rotterdam elfde. Een plaats bij de beste 24 landen is nodig om plaatsing af te dwingen voor de mondiale titelstrijd van volgend jaar in Tokio.

In de strijd om het bereiken van de meerkampfinale bezet Jeffrey Wammes halfweg de twintigste plaats op de geschoonde lijst. De beste 24 turners - maximaal twee per land - plaatsen zich voor die finale. Voor de toestelfinales gaat het om de beste acht. Epke Zonderland staat vierde op rek, zesde op brug. Wammes is vijfde op sprong en zevende op rek. De turners van Japan leiden na de eerste dag. Vandaag komen nog sterke turnlanden als Rusland en China in actie.

Turners moeten lang wachten
Turners moeten lang wachten (Foto: ANP)

'Filebestrijding op losse schroeven'

Plannen voor het aanleggen van meer asfalt, investeringen in het spoor en de fileaanpak worden mogelijk niet uitgevoerd. Aardgasopbrengsten die voorheen naar een speciaal fonds gingen waaruit nieuwe wegen en spoorbanen worden gefinancierd, verdwijnen voortaan rechtstreeks in de schatkist.

In het regeerakkoord staat over het fonds daarnaast dat 'de onbelegde ruimte' ten goede komt aan de algemene middelen. Deze 'onbelegde ruimte' betreft alle plannen die wel door het vorige kabinet zijn aangekondigd, maar nog niet officieel zijn bekrachtigd door de ministerraad. Dat meldt De Telegraaf dinsdag op basis van welingelichte kringen rond het Binnenhof.

Welke plannen worden geschrapt, wilde het ministerie van infrastructuur nog niet bekendmaken. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom stelt dat in het regeerakkoord staat dat tot 2020 6,5 miljard euro wordt bezuinigd op wegen, water, milieu en kennis en innovatie en dat daardoor de filebestrijding geheel zal stilvallen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees denkt dat het fonds zal worden afgeschaft. Hij stelt dat het kabinet niet bereid is echte hervormingen in te voeren en daarom maar geld weghaalt bij projecten die de economie aantoonbaar beter maken.

Nijntje sleept kloon Kathy voor rechter

Nijntje, een creatie van tekenaar Dick Bruna, staat vandaag in de rechtbank tegenover haar Japanse kloon Kathy. De gang naar de rechter is gemaakt omdat volgens Bruna het Japanse bedrijf Sanrio misbruik maakt van de populariteit van Nijntje en hij daar schade van ondervindt.

Kathy is volgens Bruna op dezelfde eenvoudige manier vormgegeven als Nijntje. Het enige verschil is de strik op het hoofd. Kathy wordt sinds vorig jaar door Sanrio gebruikt als afbeelding op speelgoed en kleding. Dick Bruna is van mening dat hij hiermee financieel geschaad wordt en dat ook zijn auteursrecht wordt geschonden.

Bruna eist vandaag voor de Nederlandse rechter onmiddellijke stopzetting van de productie en verkoop van Kathy-producten, op straffe van 50.000 euro per dag dat het bedrijf doorgaat.

Ramos mist duel met Milan

Real Madrid moet het vanavond zonder Sergio Ramos doen tegen AC Milan in de Champions League.

De rechtsback van Real Madrid kan niet in actie komen vanwege een knieblessure. Het lijkt erop dat Alvaro Arbeloa zijn plaats zal innemen in de achterhoede van Real. De wedstrijd tegen Milan is een sleutelwedstrijd in Groep G. De winnaar gaat namelijk alleen aan kop en staat met een been in de volgende ronde.

Janssen ziet Feyenoord niet als stap vooruit

Willem Janssen heeft een aflopend contract bij Roda JC. Feyenoord wil hem graag overnemen, maar de speler zit de Rotterdamse club niet zitten.

Janssen ziet Feyenoord niet als een stap vooruit. De nummer vijftien van de Eredivisie hoeft dan ook niet te rekenen op de komst van de middenvelder.

"Ik heb gezegd dat ik niet naar een club ga die geen verbetering is ten opzichte van Roda. En volgens mij staat Feyenoord op dit moment derde van onder", zegt Janssen tegenover L1. Hij voegde daaraan toe nog niets vernomen te hebben van Feyenoord.

Afgelopen zomer toonden al enkele clubs interesse in Janssen. Ook FC Twente had belangstelling, maar tot een akkoord kwam het niet.

Kerk van dominee Schuller in geldnood

Het Amerikaanse kerkgenootschap Crystal Cathedral zit in financiële problemen. De gemeente van tv-dominee Robert H. Schuller, wiens kerkdiensten ook in Nederland op tv worden uitgezonden, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De organisatie kampt met een miljoenenschuld. Dat meldden media in Californië maandag.

De Crystal Cathedral is vooral bekend van het tv-programma Hour of Power, dat wekelijks door tientallen miljoenen mensen wereldwijd wordt bekeken. In Nederland is het programma te zien op RTL5.

Robert H. Schuller, een theoloog van Nederlandse afkomst, stichtte de calvinistische gemeente in 1955. De eerste kerkdiensten werden gehouden in een theater. In 1980 verhuisde de fors gegroeide gemeenschap naar haar huidige gebedshuis, de grote glazen Crystal Cathedral in de Californische plaats Garden Grove, een voorstad van Los Angeles.

Spongebob blijft in handen van THQ

Games rond Spongebob Squarepants blijven in handen van game-uitgever THQ, zo heeft eigenaar Nickelodeon maandag bekendgemaakt. De twee bedrijven hebben het bestaande contract voor meerdere jaren verlengd. THQ maakt sinds 2002 games gebaseerd op Spongebob Squarepants voor verschillende spelcomputers. De gele zeespons met broek is nog steeds erg populair. Zo zijn er wereldwijd meer dan 29 miljoen games verkocht.

De game-uitgever heeft zestien procent van zijn inkomen te danken aan games rond tekenfilms van Nickelodeon. Er verschenen eerder onder meer games van Avatar: The Last Airbender, Back At The Barnyard, Jimmy Neutron Boy Genius en Fairly Odd Parents. De eerstvolgende Spongebob-game moet in 2011 verschijnen. De titel komt onder meer uit op de nog te verschijnen Nintendo 3DS en Xbox 360, waarbij het spel de bewegingsgevoelige Kinect-camera ondersteunt.


Twijfels bij softdrugsbeleid Amsterdam

Als het het aangescherpte drugsbeleid van het nieuwe kabinet Rutte doorgaat, heeft dat grote gevolgen voor de coffeeshops in Amsterdam.

Het kabinet wil met een pasjessysteem toeristen buiten de deur houden en alle coffeeshops sluiten die dichter dan 350 meter bij een school liggen. Dat zou betekenen dat van de 223 coffeeshops in de stad, er enkele tientallen moeten verdwijnen.

De plannen zorgen voor onrust onder coffeeshophouders. Maar ook de gemeenten en toeristen- en congresbureau ATCB hebben grote twijfels. Het ATCB wijst erop dat voor 7 procent van de toeristen de coffeeshop een belangrijke reden om Amsterdam te bezoeken. In de praktijk loopt zo'n 23 procent van alle toeristen even binnen.

De gemeente onderzoekt ondertussen of er ook andere opties zijn om het softdrugsgebruik onder jongeren terug te dringen, zoals strengere handhaving van de leeftijdsgrens en betere voorlichting op scholen. Binnenkort wordt duidelijk of de plannen van het kabinet ook echt uitgevoerd gaan worden.

'Vechtgame draagt bij aan acceptatie vechtsport'

De release van de vechtgame EA Sports MMA is een hart onder de riem van wereldkampioen Strikeforce Marloes Coenen. Omdat veel Nederlandse vechters in het spel verwerkt zijn, kan de game bijdragen aan een positief imago van de sport. Coenen maakt zich druk over uitspraken van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Begin september maakte de burgemeester kenbaar grote vechtsportevenementen te willen verbieden omdat het volgens hem 'bijeenkomsten van de georganiseerde misdaad' zijn.

De wereldkampioene ziet de uitspraken van Van der Laan als een zwakke aanval. "Hij bouwt zijn reputatie op door groepen aan te pakken waar gemakkelijk kritiek op te uiten is", vertelde Coenen zaterdagavond tegen Novum Nieuws. "Hij gaat er aan voorbij dat vechtsporten in andere gemeenten subsidie krijgen, en dat ontspoorde jongeren dankzij vechtsporten discipline aanleren. Dergelijke projecten werken goed omdat kinderen helden nodig hebben als Melvin Manhoef en Badr Hari. Maar met zulke uitspraken verpest hij het voor heel veel mensen."

Coenen is van mening dat media-aandacht en Nederlands succes in de ring kan bijdragen aan de acceptatie van de Mixed Martial Arts (MMA). "Veel Nederlandse vechters zitten ook in het spel van EA", vertelde de wereldkampioene. Zwaargewicht Alistair Overeem en andere Nederlandse vechters als Bas Rutten, Melvin Manhoef en Gegard Mousasi zijn in het spel voor de Playstation 3 en Xbox 360 verwerkt. Daarnaast kunnen gamers ook de Amerikaan Randy Couture terugvinden, die recentelijk nog een rol speelde in de actiefilm The Expandables.

MMA omarmt een mengelmoes van diverse vechtstijlen, variërend van judo tot en met kickboksen. "In de Verenigde Staten is de sport veel groter en wordt die altijd op televisie uitgezonden", vertelde Coenen. "Over vijf tot tien jaar zal de sport hier net zo groot is als in de VS."

De vechtgame EA Sports MMA is vanaf donderdag 21 oktober verkrijgbaar.


VVD: dubbel paspoort geen probleem

De VVD-fractie in de Tweede Kamer ziet er geen probleem in dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid) een dubbel paspoort heeft. Dat heeft een woordvoerder van de fractie maandagavond gezegd.

Veldhuijzen heeft behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit. PVV-leider Geert Wilders, die het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogt, vindt dat de CDA-bewindsvrouw afstand moet doen van haar Zweedse nationaliteit. Volgende week dinsdag zal hij haar in het debat over de regeringsverklaring in een motie oproepen dat te doen.

Voor de VVD-fractie is het dubbele paspoort van de staatssecretaris geen issue. "Wij zien er geen probleem in en wachten de motie en de inhoud van het debat af", zei de woordvoerder van de VVD-fractie.

VVD-fractie: dubbel paspoort geen probleem
VVD-fractie: dubbel paspoort geen probleem (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.