Schouwburgbeheerder opgepakt voor corruptie

De voormalig beheerder van de stadsschouwburg en concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen is dinsdag opgepakt op verdenking van het aannemen van giften. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem dinsdag. De 63-jarige man uit Ravenstein is directeur van het bedrijf Mensec, dat de schouwburg en het concertgebouw beheerde. In ruil voor de giften zou hij contracten hebben vergund aan de gevers.

De gemeente Nijmegen, de enige aandeelhouder van het concertgebouw en de schouwburg, deed in januari aangifte. Tijdens het daaropvolgende onderzoek zijn in juni de woning van de verdachte en een cateringbedrijf doorzocht.

De man heeft volgens het OM van januari 2007 tot mei vorig jaar als directeur van Mensec giften aangenomen van twee catering- en horecabedrijven in ruil voor het afsluiten of voortzetten van een contract. In een geval zou hij zich ongeveer vijftigduizend euro hebben laten betalen, in het andere 6500 euro. Ook zou de directeur om een gift hebben gevraagd in ruil voor verlenging van een contract.

Ook de directeur van een van de bedrijven die het geld gaf, een 46-jarige man uit Leur, is aangehouden. Hij wordt verdacht van het betalen van giften. Beide verdachten zitten vast.

De 63-jarige man stapte in april vorig jaar al op, nadat aan het licht kwam dat hij had gelogen over zijn arbeidsverleden. Zo had hij ten onrechte op zijn cv gezet dat hij piloot voor de KLM, wethouder in Rotterdam en topvolleyballer was geweest. Daarvoor lag hij ook al onder vuur vanwege zijn salaris, dat meer dan twee ton zou hebben bedragen. De kwestie rond schouwburgbeheerder leidde tot het aftreden van de Nijmeegse wethouder van financiën, wonen en facilitaire diensten Peter Lucassen (SP).