Cameron zet defensiebezuinigingen uiteen

Redactie

Het moderniseren van het Britse nucleaire arsenaal wordt in de ijskast gezet, het aantal militairen wordt verlaagd en er worden minder militairen uitgezonden voor gevechtsmissies. De Britse premier David Cameron kondigde dinsdag de langverwachte stevige bezuinigingen in het Britse leger aan.

Cameron zette dinsdag de eerste herziening van de Britse defensie sinds 1998 uiteen, bedoeld om het begrotingstekort terug te dringen en de Britse militaire strategie, uitgedacht in de tijd voor de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001, te wijzigen. In totaal moeten zeventienduizend militairen, een hele vloot gevechtsvliegtuigen en een verouderd vliegdekschip verdwijnen.

Op de defensiebegroting van 37 miljard pond (42 miljard euro) moet acht procent bezuinigd worden. De Britse defensieuitgaven blijven wel boven de twee procent van het bruto nationaal product, een eis van de NAVO.

In de missie in Afghanistan wordt niet gesnoeid, beloofde Cameron. Wel staat er in de toekomst met dertigduizend man een kleiner contingent militairen gereed voor missies in het buitenland. In 2003 werden er nog 45.000 militairen naar Irak gestuurd.

Bij de landmacht moeten zevenduizend mensen verdwijnen, bij de luchtmacht en de marine elk vijfduizend. Daarnaast is er niet langer plek voor 25.000 man burgerpersoneel. Plannen om de vier Britse kernonderzeeërs te vervangen worden uitgesteld tot 2016.

Toch zijn er wel sectoren waar extra in geïnvesteerd gaat worden. Om een rol te blijven spelen op het wereldtoneel wil Groot-Brittannië de beveiliging tegen cyberaanvallen vergroten en meer geld besteden aan inlichtingendiensten.