EC onderzoekt 'ongeoorloofde' staatssteun Eredivisieclubs

Vitesse, NAC en Jupiler League club MVV worden onder de loep genomen door de Europese Commissie in Brussel. De komende tijd zal worden gekeken naar de staatsteun, die deze clubs kregen vanwege de financiële nood waarin zij verkeerden. De Europese Commissie onderzoekt of deze steun wel geoorloofd was. Het onderzoek is gestart nadat er de afgelopen maanden klachten zijn binnengekomen over de overheidssteun.

Een gemeente die een stadion bezit zal dit gebruiken voor meer dan alleen voetbal volgens de Europese regelgeving. Vaak wordt dit echter nagelaten. Maar dat betekent ook dat er niet verdiend mag worden door de betreffende club op een stadion in het bezit van de gemeente.

Als uit het vooronderzoek blijkt dat de klachten gegrond zijn, zal er een vervolgonderzoek komen. Daaruit kunnen sancties komen vanwege de geleverde staatsteun tegen de gemeenten én de clubs. Hetgeen weleens de doodsteek voor de betrokken clubs zou kunnen zijn.

Update 13:49 uur

Het blijkt dat niet NAC maar Willem II onder de loep genomen zal gaan worden door de Europes Commissie. De gemeente Tilburg heeft de noodlijdende Brabantse club een lening van 1,2 miljoen euro verstrekt om een deel van de schulden af te kunnen lossen, iets wat nader onderzocht gaat worden.