FNV geschokt door 'geniepige' bezuinigingen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is 'geschokt' door de manier waarop het nieuwe kabinet bezuinigt op de uitkeringen voor jonggehandicapten en mensen in de bijstand. Dat schrijft Jongerius in een brief aan de Tweede Kamer. "Dat is gewoon geniepig, een ander woord heb ik er niet voor."

Jongerius heeft in de brief het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV uitgebreid geanalyseerd. Haar conclusie is dat het akkoord 'grotere tegenstellingen tussen arm en rijk, tussen ziek en gezond, tussen markt en overheid en tussen allochtoon en autochtoon' creëert.

Vooral de hervorming van de bijstand en de uitkering voor jonggehandicapten en mensen die in een sociale werkplaats werken raakt Jongerius. Het nieuwe kabinet wil die uitkeringen samenvoegen tot een regeling, met als uitgangspunt dat deze groepen naar vermogen gaan werken. "Mensen mogen niet afhankelijk worden gemaakt van een uitkering", staat in het regeerakkoord.

De hervorming levert ook geld op. Hierdoor komt een 'substantieel deel' van de bezuinigingen terecht op de schouders van de 'allerzwaksten in de samenleving', stelt Jongerius.

De FNV wil verder dat het kabinet kiest voor een 'geleidelijke exitstrategie' uit de financiële crisis, in plaats van achttien miljard te bezuinigen. Op die manier kan niet alleen eerst de werkloosheid worden teruggedrongen, het zorgt ook voor een veel evenwichtiger spreiding van de kosten van de crisis, aldus Jongerius.