Jaar jeugddetentie en tbs in zaak Dirk Post

De rechtbank in Lelystad heeft de 16-jarige Jaap van der H. dinsdag veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, met aftrek van voorarrest, voor de moord op de 14-jarige Dirk Post uit Urk. Daarnaast is Van der H. veroordeeld tot gedwongen behandeling in een inrichting voor jeugdigen.

De rechter achtte overtuigend bewezen dat hij Dirk opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Van der H. stak de jongen met 47 messteken dood. Tijdens het steken heeft hij tijd gehad om over zijn handelen na te denken, maar desondanks is hij doorgegaan, aldus de rechter.

De veroordeelde lijdt aan een ernstige ontwikkelingsstoornis en ook werden kort na zijn aanhouding psychotische verschijnselen vastgesteld, zo stelde de rechtbank. De rechtbank wil deze omstandigheden niet in een mildere straf tot uiting brengen, aangezien verdachte voor zijn ernstige daad al volgens het mildere jeugdrecht wordt berecht. Maar het is wel van groot belang dat Van der H. blijvend hulp krijgt in de vorm van een behandeling, zo stelde de rechtbank.

De straf is volgens de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Van der H. heeft, na eerdere ontkenningen, uiteindelijk toegegeven dat hij zijn plaatsgenoot vorig jaar november heeft vermoord.

Twee andere verdachten, een 13- en een 14-jarige jongen, werden conform de eis van het OM vrijgesproken. In verband met de jeugdige leeftijd van de verdachten heeft de rechtbank de zaak achter gesloten deuren behandeld. De uitspraak dinsdag was openbaar.

Jaar jeugddetentie en tbs in zaak Dirk Post
Jaar jeugddetentie en tbs in zaak Dirk Post (Foto: ANP)