Dirk Scheringa over aangifte tegen DNB

Marc (MPG)

Voormalig topman van DSB Bank Dirk Scheringa heeft dinsdag aangifte gedaan tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De aangifte is ingediend omdat DNB de op haar rustende geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Daardoor heeft het kunnen gebeuren dat er gelekt is en wereldkundig werd dat DNB de noodregeling voor DSB Bank had aangevraagd.

Het lekincident is niet onderzocht door de Rijksrecherche. De Rijksrecherche heeft vorig jaar de opdracht gekregen om te onderzoeken welke persoon aan de pers zou hebben verteld dat de noodregeling was aangevraagd. Een dergelijk onderzoek is praktisch onmogelijk uit te voeren omdat journalisten zich kunnen beroepen op hun verschoningsrecht. Dit wil zeggen dat journalisten niet verplicht zijn hun bronnen prijs te geven.

Het onderzoek is bovendien irrelevant. De wet bepaalt namelijk dat slechts één instantie de noodregeling mag aanvragen en dat is DNB. Niemand anders kan dat beslissen. Het is daarom aan DNB om een eventuele aanvraag voor een noodregeling geheim te houden.

Dirk Scheringa stelt dat DNB de aanvraag niet geheim heeft gehouden. "Er waren voorafgaand aan de rechtszitting over de noodregeling die op zondagavond 11 oktober 2009 plaatsvond, al ruim 500 personen geïnformeerd over de door DNB ingediende aanvraag. Daartoe behoorden personen die niet van deze aanvraag op de hoogte mochten zijn. Verder is gebleken dat DNB geen maatregelen heeft genomen om het indienen van de aanvraag geheim te houden. DNB beschikte ook niet over een protocol, hoe te handelen bij het indienen van een aanvraag. Van de zijde van DSB Bank waren slechts 16 personen op de hoogte, en aan de zijde van DNB meer dan 300 personen."

Scheringa noemt het schenden van de geheimhouding 'funest' en vindt een onderzoek naar de schending noodzakelijk. "De Commissie Scheltema heeft dit onderzoek niet gedaan omdat aan haar die opdracht niet was gegeven. De Rijksrecherche heeft dit evenmin gedaan, nu aan haar een andere opdracht was gegeven."

"Doordat als gevolg van de bankrun die ontstond na het lekincident de noodregeling alsnog werd toegewezen, zijn talloze mensen gedupeerd. Duizenden medewerkers raakten hun baan kwijt. Veel klanten voor wie we net een regeling hadden getroffen leven nu al een jaar extra in onzekerheid, omdat die regeling na het faillissement niet meer werd uitgevoerd. Ongeveer 4000 mensen met meer dan 100.000 euro op hun DSB-rekening en zo'n 3700 mensen met een achtergesteld deposito zijn hun geld kwijt. Mijn doel is er voor te zorgen dat zij hun geld terugkrijgen. De onderste steen moet dan ook boven wat betreft het lekincident," aldus Scheringa.