'Vechtgame draagt bij aan acceptatie vechtsport'

De release van de vechtgame EA Sports MMA is een hart onder de riem van wereldkampioen Strikeforce Marloes Coenen. Omdat veel Nederlandse vechters in het spel verwerkt zijn, kan de game bijdragen aan een positief imago van de sport. Coenen maakt zich druk over uitspraken van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Begin september maakte de burgemeester kenbaar grote vechtsportevenementen te willen verbieden omdat het volgens hem 'bijeenkomsten van de georganiseerde misdaad' zijn.

De wereldkampioene ziet de uitspraken van Van der Laan als een zwakke aanval. "Hij bouwt zijn reputatie op door groepen aan te pakken waar gemakkelijk kritiek op te uiten is", vertelde Coenen zaterdagavond tegen Novum Nieuws. "Hij gaat er aan voorbij dat vechtsporten in andere gemeenten subsidie krijgen, en dat ontspoorde jongeren dankzij vechtsporten discipline aanleren. Dergelijke projecten werken goed omdat kinderen helden nodig hebben als Melvin Manhoef en Badr Hari. Maar met zulke uitspraken verpest hij het voor heel veel mensen."

Coenen is van mening dat media-aandacht en Nederlands succes in de ring kan bijdragen aan de acceptatie van de Mixed Martial Arts (MMA). "Veel Nederlandse vechters zitten ook in het spel van EA", vertelde de wereldkampioene. Zwaargewicht Alistair Overeem en andere Nederlandse vechters als Bas Rutten, Melvin Manhoef en Gegard Mousasi zijn in het spel voor de Playstation 3 en Xbox 360 verwerkt. Daarnaast kunnen gamers ook de Amerikaan Randy Couture terugvinden, die recentelijk nog een rol speelde in de actiefilm The Expandables.

MMA omarmt een mengelmoes van diverse vechtstijlen, variërend van judo tot en met kickboksen. "In de Verenigde Staten is de sport veel groter en wordt die altijd op televisie uitgezonden", vertelde Coenen. "Over vijf tot tien jaar zal de sport hier net zo groot is als in de VS."

De vechtgame EA Sports MMA is vanaf donderdag 21 oktober verkrijgbaar.