Hillen haalt CDA-campagne onderuit

Redactie

De campagne van het CDA in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni ging over 'volstrekt verkeerde dingen'. Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dinsdag bij de presentatie van een evaluatierapport van de jongerenafdeling van zijn partij.

Het CDA werd tijdens de verkiezingen gehalveerd. Dat kwam door een onduidelijke boodschap, weinig vernieuwende mensen op de kandidatenlijst en een gebrek aan sprankelende personen, concludeert het CDJA.

Voorzitter Jeroen van Velzen sprak dinsdag van een 'pijnlijke vorm van verlamming' waaraan zijn partij de afgelopen jaren leed. De boodschap was 'vaag en onduidelijk'. Dat in combinatie met een 'fletse fractie', een 'krampachtig kabinet' en een 'kleurloze campagne' leidde ertoe dat de CDA-kiezers het massaal lieten afweten.

Hillen, die samen met CDA-prominent Frans Andriessen een eerste exemplaar van het rapport in ontvangst nam, zei een 'groot aantal' van de gesignaleerde problemen te delen. Zo ging het tijdens de verkiezingscampagnes vooral over de cijfertjes: hoeveel miljard iedere partij wilde bezuinigen. Dat is verkeerd, omdat de boodschap 'achter de plannen' niet werd verteld. Mensen moeten juist worden overtuigd langs inhoudelijke lijnen, zei de minister.

De commissie-Frissen komt nog met een uitgebreid rapport naar de verkiezingsnederlaag. De CDA-jongeren hebben niettemin 'belangrijke brandstof' geleverd voor het debat over de toekomst van de partij, aldus Hillen.

Andriessen, partijcoryfee die ook betrokken was bij de oprichting van het CDA, schrijft de nederlaag ook toe aan de deelname van de voormalige partijtop in het vorige kabinet van premier Jan Peter Balkenende. Zowel de directeur van het wetenschappelijk instituut - Ab Klink - als de partijvoorzitter - Marja van Bijsterveldt - trad toe tot het kabinet, waarmee de partij werd 'afgeroomd' en het machtsevenwicht werd verstoord.

Zij sloten zich vervolgens af voor de rest van de partij, aldus Andriessen. "Die club rond Jan Peter Balkenende had natuurlijk nooit mogen ontstaan." Dat gebeurt nu opnieuw, zei Andriessen. Vooral bij de VVD, maar ook in mindere mate bij het CDA. "De liberalen zullen daarvoor de rekening gepresenteerd krijgen."