VVD draait over dubbele nationaliteit

De VVD heeft zijn standpunt gewijzigd over de onwenselijkheid van dubbele nationaliteit voor bewindslieden, maar weigert uit te leggen waarom. Maandag liet de partij weten het 'geen issue' te vinden dat de nieuwe staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner een Nederlandse en Zweedse nationaliteit heeft.

Rutte zei in 2007 wat anders
In 2007 vond VVD-leider Mark Rutte echter nog dat het toenmalig PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak zou 'sieren' als zij haar Turkse paspoort zou opgeven. Daarmee zou zij 'andere Turkse Nederlanders een signaal' geven.

Het opgeven van een tweede nationaliteit was toen volgens Rutte nog een 'fundamenteel punt' dat aanduidde dat iemand 'voor de volle 100 procent' had gekozen voor Nederland. Een keus die volgens Rutte 'desnoods wettelijk' afgedwongen moest worden.

De PVV van Geert Wilders maakt een groot probleem van de kwestie. De gedoogpartij van het kabinet Rutte-I wil dat Veldhuijzen van Zanten-Hyllner haar Zweedse paspoort opgeeft. De 57-jarige werd in Zweden geboren, en woont meer dan 50 jaar in Nederland. Of Wilders ook nu een motie van wantrouwen indient als zij dat weigert, is onduidelijk.

VVD geeft geen uitleg
De woordvoerder van de VVD-fractie weigert uit te leggen waarom de partij anders denkt over de dubbele nationaliteit van Albyarak dan over die van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Pikant detail is dat Wilders zich eerder specifiek over Zweedse paspoorten voor bewindslieden uitliet in het dubbele nationaliteit-debat met toenmalig PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb. "Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort had ik nu precies hetzelfde gezegd", aldus Wilders over de Marokkaanse nationaliteit van Aboutaleb.

Update 16:48
Niet alleen Rutte, maar de hele VVD lijkt een draai gemaakt te hebben op het issue. Op de VVD-website komt men het volgende standpunt tegen: "Als iemand de Nederlandse nationaliteit wil verwerven, dan moet hij afstand doen van zijn oude nationaliteit. Een dubbele nationaliteit impliceert een loyaliteit naar twee landen. Het verhoudt zich niet tot regels en wetten die uniek zijn per land: dienstplicht, stemrecht, belastingplicht en huwelijksrecht."


Geert Wilders in 2007 over dubbele paspoorten voor bewindslieden