Meer steun voor verlaging ontwikkelingsbudget

Het aantal Nederlanders dat vindt dat de overheid minder geld moet uitgeven aan ontwikkelingshulp is gestegen van 34 procent in 2009 naar 45 procent dit jaar. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek in opdracht van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

De reden is niet zozeer dat de hulpmiljarden verkeerd worden besteed, licht onderzoeksbureau Motivaction dinsdag toe in de Volkskrant. "Men vindt dat eerst de economische situatie in eigen land op orde moet worden gebracht." Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd nog maar 0,7 in plaats van 0,8 procent van het nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp te besteden.

De NCDO reageert vrij laconiek op de cijfers. "Nog altijd wil een meerderheid - 55 procent - dat het overheidsbudget gelijk blijft, of zelfs wordt verhoogd", zegt directeur Frans van den Boom in de krant. "Meer dan de helft meent dat de problemen in ontwikkelingslanden zo groot zijn dat we niet kunnen toekijken zonder te helpen." Maar het verbaast hem niet dat mensen zeggen dat in tijden dat het slecht gaat ook bezuinigd moet worden op ontwikkelingssamenwerking.