Turkije roept Nederland op matje om plannen kabinet

Turkije heeft maandag de Nederlandse zaakgelastigde in Ankara op het matje geroepen. De Turkse regering maakt zich zorgen over passages in het regeerakkoord die gevolgen hebben voor Turken. Ook zorgt de gedoogsteun van de PVV aan de regering voor opgetrokken wenkbrauwen, meldt de Volkskrant dinsdag op basis van ingewijden in de Turkse hoofdstad.

Turkije wil onder meer opheldering over plannen die de sociale zekerheid beperken voor Turken die zijn teruggegaan naar hun vaderland. Daarnaast wil de Turkse regering weten hoe serieus de plannen zijn van het kabinet zich in te zetten voor aanpassing van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Turkije.

Onlangs bepaalde de rechtbank in Rotterdam dat Turkse immigranten met een verblijfsvergunning niet onder de inburgeringsplicht vallen, omdat het verplicht opleggen van een inburgeringsexamen strijdig is met het associatieverdrag. Het kabinet is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan, maar als de uitspraak in hoger beroep worden bevestigd, dan is het kabinet van plan de regels aan te passen, zodat Turken wel onder de inburgeringsplicht vallen.

Volgens een Nederlandse diplomaat worden er ook vragen gesteld over de standpunten van PVV-voorman Geert Wilders over de islam. Daar wordt op geantwoord dat zijn standpunten niet worden gedeeld door de Nederlandse regering.