Mulder: "Baanwielrennen wordt ondergewaardeerd"

Peterselieman

Teun Mulder is niet genomineerd voor de titel Wielrenner van het Jaar, iets wat hem steekt. De baanrenner pakte in maart in Kopenhagen voor de derde keer uit zijn carrière een wereldtitel en voor de tweede keer was dat op de kilometer. Toch werden louter wegrenners genomineerd.

"Wakker lig ik er niet van. Maar ik baal er wel van. Dit geeft eens te meer aan dat baanwielrennen nog steeds niet als volwaardig wordt gezien in ons land," zei Mulder vanuit Amsterdam waar deze week de Zesdaagse gehouden wordt.

Voor dit jaar zijn Robert Gesink, Bauke Mollema en Koos Moerenhout genomineerd. "Niets ten nadele van die jongens. En ik weet ook wel dat niet iedereen het daarmee eens zal zijn, maar het is niet de eerste keer dat het gebeurt. In 2008 veroverde ik goud, zilver en brons op het WK, oftewel drie medailles. Toen zat ik er ook niet bij."

"En helemaal bizar is dat Theo Bos nog nooit verkozen is tot de beste wielrenner van Nederland. Heb je zijn erelijst wel eens bekeken? In 2006 werd hij met overmacht wereldkampioen op de keirin en de sprint. Hij werd zelfs verkozen tot Sportman van het Jaar, maar geen Wielrenner van het Jaar. Dat zegt eigenlijk wel genoeg toch? Ik heb besloten om er ook niet naartoe te gaan."

Bos haakte vanwege ziekte af bij de Zesdaagse. Mulder doet mee op de sprintonderdelen. "De zesdaagsen zijn altijd bijzonder. En het is perfect om me voor te bereiden op de vier Wereldbekers van dit seizoen," zei Mulder die zich al voorbereidt op de Olympische Spelen in Londen die in 2012 gehouden worden. "Op het WK zal ik me richten op de keirin, sprint, teamsprint en kilometer. In Londen zijn de eerste drie olympische onderdelen. Dit jaar werd ik vierde op het WK tijdens de keirin, dus op dat onderdeel behoor ik tot de wereldtop. Op de Spelen zet ik dan ook in op eremetaal."