Moszkowicz: OM niet-ontvankelijk

Het Openbaar Ministerie moet niet-ontvankelijk worden verklaard in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft Wilders' advocaat Bram Moszkowicz dinsdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Moszkowicz maakte bezwaar tegen de inhoud van het bevel waarmee het Amsterdamse gerechtshof in januari vorig jaar opdracht gaf aan het OM om vervolging in te stellen. Het hof constateerde dat Wilders schuldig was, terwijl hij tot dat moment nog niet eens verdachte was. Daarmee schond het hof volgens Moszkowicz het principe dat iedereen als onschuldig wordt beschouwd, totdat het tegendeel is bewezen.

Het OM was in eerste instantie tot de conclusie gekomen dat de uitspraken van Wilders niet strafbaar waren. Volgens Moszkowicz had het hof het OM best opdracht mogen geven om alsnog vervolging in te stellen. Dat had alleen 'met tact en voorzichtigheid' gemoeten. In plaats daarvan leest Moszkowicz 'groeiende boosheid en verontwaardiging' in het bevel van het hof.

Omdat Wilders' rechten als verdachte zijn geschonden, moet het OM niet-ontvankelijk worden verklaard, stelde Moszkowicz. Dat houdt in dat de rechtbank besluit dat de zaak tegen Wilders niet verder wordt behandeld.

Vorige week bleek dat het OM niet van gedachten is veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak. Moszkowicz kan zich daarin vinden. Hij is het alleen niet eens met het OM dat het niet ter zake doet of Wilders de waarheid spreekt over de islam. "Wilders maakt haat van anderen zichtbaar, en waarschuwt daar met klem voor. Don't shoot the messenger, zou het motto van deze strafzaak kunnen zijn."

Wilders staat terecht voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. De uitspraak van de rechtbank wordt op 5 november verwacht.


(Foto: Novum)