Christelijke asielzoekers bedreigd

In driekwart van de asielzoekerscentra worden christelijke asielzoekers bedreigd. In een op de drie centra is er sprake van fysiek geweld tegen christenen, blijkt uit een onderzoek van Stichting Gave, een christelijke organisatie die asielzoekers helpt. Een ruime Kamermeerderheid wil opheldering wil van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

In 21 van de 28 onderzochte centra worden christelijke asielzoekers gediscrimineerd. Dit loopt uiteen van bedreigingen tot fysiek geweld, veelal afkomstig van islamitische medebewoners.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil dat Leers een onderzoek instelt naar de omvang van het geweld. Hij noemt de uitkomsten van het onderzoek 'volstrekt onacceptabel'. "Het is verschrikkelijk dat mensen, die vaak vanwege hun geloof vluchten naar Nederland en hier veilig zouden moeten zijn, hier onderdrukt worden."

Voordewind wil dat de daders mogelijk uit de asielprocedure worden gezet. De vragen van Voordewind aan Leers worden gesteund door de VVD, PvdA, PVV, CDA, D66 en SGP.