Undercoveragenten controleren Amsterdamse horeca

De gemeente Amsterdam zet undercoveragenten in om cafés en discotheken te betrappen op discriminatie aan de deur. Dat bevestigt een gemeentewoordvoerder na berichtgeving hierover in Het Parool. De proef loopt al een tijdje en volgens de gemeente zijn de eerste bevindingen 'zorgwekkend'.

De zogeheten 'mystery guests' proberen in tweetallen bij horecagelegenheden binnen te komen. Het gaat om gemixte koppels van mannen en vrouwen, zowel van allochtone als autochtone afkomst. Om hoeveel agenten het gaat, wil de gemeente niet kwijt.

Discriminatie aan de deur is de gemeente en burgemeester Eberhard van der Laan een doorn in het oog. Met de proef willen gemeente, politie en justitie de omvang van het probleem in kaart brengen. "Bij sommige kroegen en discotheken wordt stelselmatig gediscrimineerd aan de deur", zegt de woordvoerder.

De undercoveragenten letten op alle vormen van discriminatie aan de deur. "Maar meestal worden mensen in de horeca buitengesloten op basis van hun afkomst", weet de zegsman. Vooral Marokkanen komen er volgens de woordvoerder vaak niet in.