Onderzoeksraad wil tractorrijbewijs verplichten

De Onderzoeksraad voor veiligheid wil dat het kabinet een verplicht rijbewijs invoert voor bestuurders van tractors. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport over de ongelukken die gebeuren met landbouwvoertuigen op de openbare weg.

Jaarlijks vallen gemiddeld zestien doden en honderd gewonden bij verkeersongevallen met tractors. De slachtoffers zijn uitsluitend fietsers, voetgangers of automobilisten, nooit de bestuurders van tractoren.

De ongelukken worden vooral veroorzaakt door het onveilige karakter van het landbouwvoertuig zelf. Zo is het zicht van de bestuurder slecht, maar ook zijn tractoren in het donker vaak slecht herkenbaar en mogen de voertuigen erg breed zijn. Uit het onderzoek blijkt verder dat bestuurders vaak onvoldoende rekening houden met de risico's voor andere verkeersdeelnemers; zo rijden zij vaak op de openbare weg wanneer dit voor het werk niet nodig is.

In de Tweede Kamer woedt al jaren een discussie over de invoering van een verplicht tractorrijbewijs. Nu mag iedereen van 16 jaar en ouder achter het stuur van een tractor kruipen.

De raad van Pieter van Vollenhoven vindt het opmerkelijk dat zo weinig regels gelden voor het besturen van een tractor, terwijl het verkeer in Nederland erg druk is. "Zo wordt niet gecontroleerd of een landbouwvoertuig aan de veiligheidseisen voldoet voordat het wordt toegelaten tot de openbare weg."

Daar moet verandering in komen. Landbouwvoertuigen moeten aan dezelfde regels voldoen als andere motorvoertuigen, vindt de Onderzoeksraad. Dan gaat het om een periodieke keuring, het voeren van een kenteken en een verplicht tractorrijbewijs. Ook bestuurders van 18 jaar en ouder die het B-rijbewijs al hebben, moeten een apart rijbewijs halen voor het besturen van een tractor, vindt de raad.

Het rapport van de raad valt in goede aarde bij brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland, die 'zeer verheugd' reageert. "TLN wijst al jaren op de risico's voor de verkeersveiligheid wanneer beroepsgoederenvervoer met landbouwvoertuigen plaatsvindt." De aanbevelingen en conclusies van de Onderzoeksraad worden dan ook 'volledig onderschreven'.


'Voortaan alleen nog met rijbewijs tractorrijden' (Foto: Novum)