Wilders informeel betrokken bij keuze ministers

PVV-leider Geert Wilders is informeel betrokken bij het kiezen van bewindslieden voor het eerste kabinet-Rutte. Dat heeft hij gezegd op BNR Nieuwsradio. Volgens hem is bij de onderhandelingen met VVD en CDA afgesproken dat met hem wordt overlegd.

Dat Wilders hier invloed op heeft lag niet voor de hand omdat de PVV zelf niet in het kabinet van VVD en CDA zit, maar alleen gedoogsteun geeft. Een vetorecht is volgens Wilders een 'groot woord'. "Maar het is wel zo dat ik mijn oordeel geef over de namen die ik heb gehoord."

Na verzet van de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier stemde het CDA dinsdag unaniem in met het regeer- en gedoogdakkoord. De Telegraaf schreef woensdag dat de ministersposten al zijn verdeeld. De VVD krijgt de ministeries Algemene Zaken, Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken, Veiligheid, Volksgezondheid en Ruimte. Dat laatste ministerie is een samenvoeging van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Het CDA krijgt de posten Financiën, Economische Zaken, Defensie, Binnenlandse Zaken, Immigratie en Integratie en Onderwijs. Iedere partij krijgt daarmee zes ministeries.