Amsterdam-West keurt protestacties Westermoskee af

Stadsdeel Amsterdam-West keurt protestacties die moskeevereniging Aya Sofia heeft aangekondigd af. De moskeevereniging wil dat het stadsdeel de bouwplannen voor de toekomstige Westermoskee goedkeurt. Aya Sofia kondigde volgens het stadsdeel aan woensdag vanaf 14.00 uur het stadsdeelkantoor te bezetten. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd.

Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer vindt het ongepast dat de vereniging via protesten probeert de goedkeuring van het veiligheidsplan op de bouwplaats af te dwingen. Vorige week werd het stadsdeelkantoor ook al bezet. Toen werden 35 moskeegangers aangehouden en werden maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Kuitenbrouwer begrijpt dat de moskeegangers boos zijn. "Al hun spaargeld zit in die moskee. Ik heb het idee dat deze boosheid en teleurstelling veroorzaakt wordt door verkeerde informatie van de moskeeleiding."

Het stadsdeel vindt dat de veiligheid tijdens de bouw nog niet voldoende gegarandeerd is. De moskeevereniging moet bijvoorbeeld nog aangeven waar de bouwhekken komen te staan en een vergunning voor de bouwkeet aanvragen. Zolang dat niet voor elkaar is, kan de bouw niet beginnen.

Het gesteggel rond de bouw van de moskee loopt al jaren. De eerste symbolische paal op het Riva-terrein werd twee jaar geleden geslagen, maar daarna is er niet verder gebouwd. Aya Sofia was niet bereikbaar voor commentaar.

Manderen, de beleggingsmaatschappij die voor de Turks-islamitische vereniging Milli Görüs aan de moskee werkt, had het stadsdeel volgens Het Parool een ultimatum gesteld. Volgens voorzitter Fatih Dag is geen sprake van een dreigement, maar van een protestactie op openbaar terrein.