Voorlezen processtukken zaak-Wilders duurt uren

Redactie

De rechters in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders lezen woensdag een reeks processtukken, waaronder de verklaringen van drie getuige-deskundigen, integraal voor. Dat gebeurt op verzoek van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz.

De rechters hadden willen volstaan met een samenvatting, maar stemden in met het verzoek van Moszkowicz om de stukken toch integraal voor te lezen. Moszkowicz vindt dat van belang, omdat de verklaringen Wilders vrijpleiten.

Het gaat onder meer om de verklaringen die de door Wilders opgeroepen getuige-deskundigen hebben afgelegd: de arabisten Hans Jansen en Simon Admiraal, en de Amerikaans-Syrische anti-islamactiviste Wafa Sultan. Ook enkele andere stukken uit het dossier worden integraal voorgelezen.

De drie rechters wisselen elkaar af bij het voorlezen van de stukken, dat naar verwachting vijf tot zes uur gaat duren. Eerder op de dag heeft rechtbankvoorzitter Jan Moors de tientallen aangiftes tegen Wilders behandeld. Die werden niet integraal, maar slechts gedeeltelijk voorgelezen.

Wilders staat terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. De zaak draait om zijn antikoranfilm Fitna en om uitspraken in verschillende interviews, waarbij Wilders onder meer de koran vergeleek met Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler.