Celstraf voor weigering afgeven encryptiewachtwoord

Mick (Philosocles)

Een Britse tiener is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien weken omdat hij het encryptiewachtwoord van zijn computer niet aan de politie af wilde staan. De 19-jarige Oliver Drage werd anderhalf jaar geleden gearresteerd in het kader van een onderzoek naar seksuele uitbuiting van minderjarigen.

De pc van de jongeman werd tijdens een huiszoeking in beslag genomen, maar het recherchewerk liep stuk op het vijftig tekens grote wachtwoord waarmee de data was versleuteld. De politie diende een formeel verzoek in bij de tiener voor afgifte van het wachtwoord, maar dat weigerde hij. Daarmee overtrad Drage de Britse wet, om precies te zijn de Regulation of Investigatory Powers Act 2000.

Volgens rechercheur Neil Fowler van de politie van Lancaster is dit Drage's eerste veroordeling, en toont de opgelegde celstraf aan hoe hoog de rechter de zaak opneemt. "De wet is er gekomen om ingezet te worden tegen mensen die het internet gebruiken om misdrijven te plegen", aldus Fowler. "Het zorgt voor een stevige waarschuwing aan hen die van plan zijn om misdadige online activiteiten te verbergen", zo voegde hij eraan toe. De autoriteiten hebben de versleuteling tot dusver niet kunnen kraken.

In Nederland is iemand die in staat van beschuldiging is gesteld, overigens niet verplicht een dergelijke sleutel af te staan. Dit volgt uit het principe dat een verdachte niet kan worden gedwongen mee te werken aan de eigen veroordeling.