Weinig vooruitgang bij klimaatoverleg

Redactie

Klimaatgesprekken van de Verenigde Naties die deze week in China plaatsvinden verlopen moeizaam. Rijke en arme landen blijven verdeeld over belangrijke kwesties. Dat hebben onderhandelaars woensdag gezegd.

"Er is op dit moment minder overeenstemming dan men zou mogen hopen en het gaat nog veel werk vereisen om tegen het eind van deze week significante resultaten te boeken", aldus de Amerikaanse onderhandelaar Jonathan Pershing.

Afgevaardigden van meer dan honderdvijftig landen zijn bij elkaar gekomen in de Chinese stad Tianjin voor een week van onderhandelingen, voorafgaand aan een belangrijke klimaattop in december in het Mexicaanse Cancun. De top in Cancun is erop gericht een globaal plan uit te werken om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Vorig jaar waren veel milieuactivisten teleurgesteld toen een VN-klimaattop in Kopenhagen op niets uitliep en politieke leiders niet in staat bleken een juridisch bindend verdrag te sluiten over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide.

In plaats daarvan kwamen de landen een niet-bindende politieke verklaring over de strijd tegen de opwarming van de aarde overeen. Landen deden vrijwillige beloftes om de uitstoot te beperken.

Omdat een wereldwijde overeenkomst grotendeels buiten bereik lijkt te zijn, hebben onderhandelaars zich gericht op kleinere, minder omstreden initiatieven die de basis kunnen vormen voor een juridisch raamwerk dat later kan worden goedgekeurd, mogelijk na gesprekken in Zuid-Afrika in 2011.

Hoewel de verwachtingen dus zijn bijgesteld, blijft er scherpe verdeeldheid bestaan over de verdeling van de lasten van het beperken van de uitstoot en de manier waarop de vermindering wordt vastgesteld.

Ontwikkelingslanden zeggen al langere tijd dat rijke landen meer moeten doen, omdat zij historisch gezien verantwoordelijk zijn voor de meeste uitstoot. Geïndustrialiseerde landen hebben ontwikkelingslanden financiële en technologische hulp aangeboden bij het verminderen van de uitstoot. Zij willen echter wel de beperking kunnen controleren.


(Foto: Novum)