'Gelijk salaris voor alle specialisten'
Medisch specialisten moeten allemaal hetzelfde gaan verdienen. Dat vindt de Orde van Medisch Specialisten, bevestigt een woordvoerder woensdag. Alle specialisten zouden onder één coöperatie per ziekenhuis moeten gaan vallen, die de specialisten hetzelfde basissalaris betaalt.
Momenteel zijn er grote inkomensverschillen, onder meer omdat veel specialisten in zelfstandige maatschappen werken. In de voorgestelde constructie behouden zij hun 'vrije beroep', hoewel het kabinet wil dat ze onder de ziekenhuisdirecties komen te vallen.
Het plan, dat is opgesteld in samenspraak met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, zou een einde moeten maken aan de discussie over de beloning van specialisten. De orde verwacht stevige reacties op de plannen omdat een aantal grootverdieners fors moet inleveren. Waarschijnlijk wordt het voorstel besproken tijdens een ledenvergadering in november.
Het voorstel is bedoeld als 'oplossingsrichting' voor minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), die eerder met een vergelijkbaar plan kwam. Klink heeft nog niet gereageerd op het voorstel, zegt de woordvoerder.
Over de hoogte van het specialisteninkomen kan zij nog niets zeggen, maar het is meer dan een ton. Specialisten verdienen nu grofweg tussen de anderhalve en vijf ton. "De specialisten zijn het zat om steeds met opmerkingen over hun salaris te worden geconfronteerd."
Woensdag oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat Klink mag doorgaan met het verlagen van de inkomens voor medisch specialisten. De Orde van Medisch Specialisten was naar de rechter gestapt om de invoering tegen te houden. De specialisten beweren dat de kwaliteit van de zorg onder de kortingen, die kunnen oplopen tot ongeveer 25 procent, zou lijden.
Omdat er echter alleen nog maar sprake is van conceptwetgeving die nog door de Kamer moet worden behandeld, kan de rechter er niets aan doen. Volgens de rechter kan een wet niet worden verboden voordat hij bestaat.
De Orde liet weten de uitkomst van het kort geding te betreuren. De organisatie start een bodemprocedure als de overheidsplannen niet van tafel gaan. De specialisten draaien uit protest donderdag zondagsdiensten. Bijna negentig procent van de medisch specialisten in algemene ziekenhuizen hebben zich aangemeld. In de ziekenhuizen die meedoen wordt alleen spoedeisende zorg verleend en zijn de meeste poliklinieken gesloten.