EU vreest voor schade elders door Hongaars slib

De Europese Unie is bang dat het giftige slib dat is weggelekt uit een aluminiumfabriek in Hongarije ook in andere landen het milieu zal beschadigen. Gevreesd wordt dat het rode slib in de Donau terechtkomt, die ook door Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne en Moldavië loopt en uitmondt in de Zwarte Zee. De EU liet woensdag weten bereid te zijn hulp te bieden als Hongarije daar om vraagt of als de ramp grotere proporties aanneemt.

EU-woordvoerder John Hennon zei dat er geen aanwijzingen zijn dat er iets niet in orde is met de vergunning van de betrokken aluminiumfabriek, MAL. Wel zal worden bekeken of de drie jaar oude EU-maatstaven aan de hand waarvan de fabriek opereert aangepast moeten worden.

Het bedrijf liet dinsdag weten dat het rode slib volgens de EU-maatstaven niet als giftig afval wordt beschouwd. Dit ontlokte de Hongaarse minister van binnenlandse zaken Sandor Pinter de opmerking: "Ze zouden er eens in moeten zwemmen en zien wat er gebeurt".

Nadat een afvalreservoir van de fabriek maandag was opengebarsten lekte er een miljoen kubieke meter slib weg. Het slijk heeft zich verspreid over een gebied van veertig vierkante kilometer en vier mensen, onder wie twee peuters, zijn om het leven gekomen en drie mensen worden nog vermist.

Hoewel het slib dus niet als giftig geldt, hebben tientallen mensen brandwonden opgelopen. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Britse aluminiumindustrie zeiden niet te kunnen verklaren hoe dit mogelijk is, omdat het slib, als er correct mee wordt omgegaan, niet giftig is.

Volgens de Hongaarse milieuactivist Gergely Simon is het slib echter, doordat het tientallen jaren opgeslagen heeft gelegen, ernstig verzuurd en heeft het een pH-waarde van rond de 13. Milieuorganisatie Greenpeace liet weten dinsdag in een van de getroffen plaatsen, Kolontar, monsters van het slib te hebben genomen en een pH-waarde van 13 te hebben gemeten.


(Foto: Novum)