Woede om winkelbezoek ex-nazi

Joodse groepen in Italië hebben woensdag woedend gereageerd op het bericht dat een voormalige SS-kapitein toestemming heeft om, ondanks zijn huisarrest, zijn huis te verlaten om naar de kerk en uit winkelen te gaan. De oud-nazi, de nu 97-jarige Erich Priebke, is veroordeeld voor zijn rol bij de moord op 335 Italiaanse burgers.

De advocaat van Priebke maakte deze week bekend dat zijn cliënt van de rechtbank zijn huis mag verlaten voor de 'noodzakelijke levensbehoeftes'. De advocaat kondigde het nieuws zelf aan, omdat hij niet wilde dat de media er op eigen houtje achter zouden komen.

De vicevoorzitter van een organisatie voor Holocaust-slachtoffers noemde het besluit van de rechtbank een 'nationale schande'. "Holocaust-overlevenden hebben geschokt en met ongeloof gereageerd op het nieuws dat de veroordeelde nazi-moordenaar mag winkelen en andere uitstapjes mag maken, hoewel hij tot levenslang is veroordeeld voor zijn misdaden", aldus Elan Steinberg.

Riccardo Pacifici, voorzitter van de joodse gemeente in Rome, heeft de minister van justitie opgeroepen de privileges in te trekken en alle pogingen de gevangenschap te vergemakkelijken te verwerpen. "Er is geen verjaringstermijn voor misdaden tegen de menselijkheid", zei hij in de Italiaanse krant Corriera della Sera.

Priebke werd in 1994 door Argentinië uitgeleverd aan Italië. Hij werd drie jaar later veroordeeld voor zijn rol bij de slachtpartij. De moordpartij was een vergelding voor een aanslag van het Italiaanse verzet waarbij 33 leden van een militaire politie-eenheid van de nazi's om het leven kwamen. Priebke gaf toe dat hij twee mensen had doodgeschoten en dat hij had geholpen bij de arrestaties, maar zei slechts bevelen te hebben opgevolgd.


(Foto: Novum)