Even geen politiek meer

Thako (Okaht)

Nee. Ik ga het niet inhoudelijk over de formatie hebben. Niet over het CDA-congres. Niet over  toekomstig premier Mark Rutte. Niet over de PVV. Niet over de rechtszaak tegen arme Geert. Gewoon helemaal niets over politiek. Er is tenslotte zoiets als een overdosis en die heb ik inmiddels wel achter de kiezen. Doodziek word ik van het oeverloze gezever in de media!
Het is al vrijwel onmogelijk geworden om nog een geloofwaardig kabinet neer te zetten. Iedere discussie die je er nu nog aan toevoegt, maakt het alleen nog maar onduidelijker en onoverzichtelijker. Ik weiger dus om hier verder nog enige bijdrage aan te leveren.

Een suggestie van mijn hand. Niemand maakt zich voorlopig nog druk over de landelijke politiek. Wat gebeurt er nu als echt niemand zich druk maakt over wat er in Den Haag gebeurt? Gewoon meteen wegzappen, als er weer een politicus in beeld komt. We luisteren niet meer naar de nieuwszenders. Kranten zijn alleen nog goed voor de regionale secties. En verder kijken we ook niet verder dan dat regionale stukje van je leven.

Iedere Nederlander maakt zijn wereldje gewoon voor een jaar of vier niet groter dan zijn of haar directe omgeving. Het werk. De familie. De buurt. De eigen woonplaats. Laten we zeggen dat we ons concentreren op alles, binnen een straal van een kilometer of dertig, rondom de eigen woning. Maar zelfs als je in Den Haag woont, verklaar je het Binnenhof tot een zwarte vlek op de landkaart, waar niets interessants gebeurt. Wat daar gebeurt doet er gewoon even niet meer toe.

Het zal erop neerkomen dat alles wel een stuk simpeler wordt. Als iedereen zich moet concentreren op die directe omgeving, is de motivatie om het daar samen een beetje leuk en leefbaar te houden wel een stuk groter. Als je het met je buren al niet kunt vinden, heb je wel een oplosbaar probleem. Of je doet hier niets aan en het blijft kut. Of je gaat eens kijken of je er een beetje uit kunt komen. Als het in je wijk een zooitje is op straat, zijn enkele tientallen buurtbewoners voldoende om het een beetje op te ruimen.

Gemeenten krijgen waarschijnlijk flink wat minder geld te besteden. Als je weet dat de beslissing daarover wordt genomen door een instantie, waar je geen interesse ín en geen weet meer ván hebt, zul je er samen toch uit moeten komen. Als de hulpverlening faalt vanwege geldgebrek, is er binnen een kleinere omgeving toch al snel veel te regelen. Als er in een straat een bedlegerige dame hulp nodig heeft, is dat met die ene straat best wel op te vangen. Iedereen bemoeit zich gewoon met de mensen in de directe omgeving, en in die ene stad of dorp verderop doen ze dat ook met hun buurtje.
Daar hebben we het Binnenhof echt niet zo direct bij nodig. Als ze geld willen storten is het prima. Eisen ze belasting, dan zullen we dat moeten betalen. Maar verder doen we het met de beschikbare middelen, in de directe omgeving.

Lekker makkelijk dus. Maak je wereld een stuk kleiner en je problemen worden meteen een stuk beter te behappen. Waarom zou je je druk maken over nationale of internationale bedreigingen, als je al genoeg te doen hebt met de ondersteuning van je buurvrouw?

Maar wat doet dit met de wereld van de dames en heren politici op het Binnenhof? Nou, dat wordt naar mijn idee dus wel lachen.
Mark Rutte zit minister-president te wezen, maar vier jaar lang kijkt er geen Nederlandse staatsburger naar hem om. Maxime gaat op bezoek bij Obama om in diens reet te kruipen, maar haalt daarmee Hart van Nederland of Shownieuws niet eens. Wilders strijdt voor de vrijheid van meningsuiting, maar geen hond die het wat interesseert of hij die rechtszaak wint of niet en niemand die zijn keiharde oppositie volgt. De rest van de oppositie doet haar uiterste best om dit vreselijke, rechtse kabinet de das om te doen, maar er is geen peiling meer om te zien of dit zin heeft. En van een beetje boos gaan zitten zijn, zonder publiek is de lol er ook snel af.
Lachen toch?

Over een paar jaar kijken we wel weer verder. De populisten en de machtswellustelingen in de politiek zijn, bij gebrek aan publiek, tegen die tijd  allang vertrokken en hebben ergens een baantje gevonden in het bedrijfsleven of in het entertainment. Presentator naast Albert Verlinde ofzo. Of ze hebben ergens een sekte opgericht waar ze zichzelf tot Zoon Van God hebben gekroond.

Ik schat dat de Tweede Kamer nog een stuk of tachtig leden over zal houden. Dat zullen dan ofwel de politici zijn die nog wel principes en volharding kennen, of het zijn politici die echt nergens anders meer aan de bak kunnen. We weten wel dat er dan een echte keuze is te maken. Gewoon goede of slechte politici. Mensen met zin en mensen met onzin. En de nieuwelingen kunnen alleen nog maar mensen zijn die zich in de jaren daarvoor gewoon met problemen in de buurt hebben beziggehouden. Echte mensen dus. Net als jij en ik!

Een utopie? Ik denk het wel. Die masochistische neiging om je druk te maken over alles en iedereen, behalve over jezelf, is zo'n beetje een volkssport geworden in Nederland. Geen wonder dat er amper nog geld naar het Nederlandse voetbal gaat.