Proces-Wilders dinsdag verder

bennootje

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat volgende week dinsdag verder. Eigenlijk was er vrijdag nog een zittingsdag gepland, maar die is geschrapt.

Wilders beroept zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht. Hij wil geen vragen van de rechters beantwoorden. Daardoor is er minder tijd nodig dan gepland voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Dinsdag gaat het proces verder met het requisitoir van het Openbaar Ministerie. Dan wordt duidelijk wat voor straf het OM eist. Het requisitoir duurt de hele dag. Later is Wilders' advocaat Bram Moszkowicz aan de beurt met zijn pleidooi. Wanneer dat zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Wilders staat terecht in verband met zijn antikoranfilm Fitna en diverse uitspraken in interviews, waarbij hij onder meer de Koran vergeleek het Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler. Wilders wordt verdacht van het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims.

Het OM kwam in 2008 nog tot de conclusie dat Wilders niet hoefde te worden vervolgd. Het gerechtshof was het niet eens met die beslissing, en gaf het OM opdracht om alsnog vervolging in te stellen.

De redenen van het OM om geen vervolging in te stellen, zijn woensdag uitgebreid aan de orde geweest in de rechtszaal. Volgens Moszkowicz wordt het 'een moeilijke zaak' voor het OM om daarop terug te komen, zo zei hij na afloop van de zitting. Moszkowicz verwacht dat het OM vrijspraak zal eisen op in elk geval een deel van de aanklacht, het beledigen van moslims.


(Foto: Novum)