Ziekenhuis daagt CZ voor de rechter

Redactie

Zorgverzekeraar CZ wordt voor de rechter gedaagd door Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Het ziekenhuis, onderdeel van Zorggroep Leveste Middenveld, eist een rectificatie van CZ in een kort geding. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend.

Het ziekenhuis beweert een van de ziekenhuizen te zijn die volgens CZ niet genoeg borstkankeroperaties per jaar uitvoert. CZ zou van ziekenhuizen eisen dat ze minimaal zeventig operaties per jaar moeten verrichten om als 'goed' te worden bestempeld.

Het beleid van CZ is onzorgvuldig en op een onnodig opruiende wijze bekendgemaakt, stelt het ziekenhuis. Ook vindt het ziekenhuis het 'volumecriterium' dat CZ stelt niet wetenschappelijk onderbouwd.

De zorggroep heeft CZ verzocht te rectificeren. De zorgverzekeraar heeft hier geen gehoor aan gegeven. Het ziekenhuis eist nu in een kort geding een rectificatie en schadevergoeding. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Meerdere ziekenhuizen reageerden verontwaardigd op de lijst van CZ, die de verzekeraar overigens niet heeft gepubliceerd. Woensdag besloot het Slotervaartziekenhuis Amsterdam het contract met CZ vanaf 1 januari te verbreken en riep al zijn patiënten op om naar andere een zorgverzekeraar over te stappen.

CZ vindt het opvallend dat het ziekenhuis zelf de media opzoekt. "Wij hebben nooit bevestigd dat Ziekenhuis Bethesda op die lijst staat. Het ziekenhuis is daar zelf mee naar buiten getreden", zegt een woordvoerder van het CZ. De NOS had op basis van eigen onderzoek zelf een lijst naar buiten gebracht van ziekenhuizen die minder dan zeventig borstkankeroperaties uitvoeren.

Vorige week verbood de rechtbank in Breda CZ de lijst met prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker te publiceren. Donderdag bepaalt de rechtbank in Breda wanneer en onder welke voorwaarden dat wel mag. Daarvoor moet de verzekeraar in ieder geval het standpunt van de ziekenhuizen verwerken.