Van der Vaart: "Blijven De Jong steunen"

De ophef rondom Nigel de Jong heeft behoorlijk wat indruk gemaakt op Rafael van der Vaart. "Het kwam wel een beetje als een schok", zegt hij over de beslissing van de bondscoach om zijn voormalige ploeggenoot bij Ajax en HSV voorlopig uit de selectie te zetten. "Maar misschien is het niet zo slecht dat Nigel na al die heisa even rust heeft."

Sinds de verbanning van De Jong uit Oranje heeft Van der Vaart nog geen contact met hem gehad. "Maar het is belangrijk dat we hem nu niet laten vallen", zegt de speler van Tottenham Hotspur. "De hele groep blijft hem steunen. Iedereen doet wel eens iets doms. Als speler van HSV heb ik ooit een black-out gehad, maar gelukkig brak die jongen zijn been niet."

De afwezigheid van De Jong biedt Van der Vaart de komende interlands tegen Moldavië en Zweden wel meer uitzicht op een basisplaats. Mogelijk zet Van Marwijk de creatieve middenvelder naast controleur Mark van Bommel. "Er zijn meerdere posities waar ik goed uit de voeten kan", beaamt Van der Vaart. "Soms is dat ook wel mijn pech. Het liefst speel ik op het middenveld achter de spitsen."

De interland van vorige maand tegen Finland leverde nog een akkefietje op tussen Van der Vaart en Van Marwijk. De middenvelder liet duidelijk zijn ongenoegen blijken toen de bondscoach hem wisselde. "Hij heeft me een paar dagen daarna gebeld en hier in Noordwijk hebben we ons gesprek voortgezet. Alles is uit de wereld", zegt de speler die de laatste zeventien interlands nooit de negentig minuten vol maakte.


(Foto: Novum)