Rechter in proces-Wilders weer onder vuur

Thom Puiman (Juicyhil)

De rechtbankvoorzitter in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders is woensdagochtend opnieuw onder vuur komen liggen van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. Die maakte opnieuw bezwaar tegen een opmerking van de rechter, Jan Moors.

De zitting begon woensdag met een vertoning van Wilders' antikoranfilm Fitna. Een van de aanwezigen in de zaal kondigde aan dat zij de film niet wilde zien, en vroeg toestemming naar buiten te gaan.

Moors antwoordde daarop dat hij zich kon voorstellen dat iemand de film niet wilde zien. Moszkowicz maakte bezwaar tegen die opmerking, omdat hij er een oordeel over de film in zag. "Ik vind dat u dat niet moet zeggen", zei Moszkowicz.

Moors verweerde zich door te stellen dat het géén oordeel over de film was. Hij zei dat het wel vaker voorkwam dat mensen een deel van een zitting niet willen bijwonen, en dat hij daarop had gedoeld.

Een andere opmerking van Moors leidde maandag tot een poging van Moszkowicz om hem en de andere twee rechters vervangen te krijgen. Moors had toen gezegd dat het erop leek dat Wilders de discussie ontliep door zich te beroepen op zijn zwijgrecht.

De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank wees het verzoek om andere rechters dinsdag af. Wel zei wrakingsrechter Frans Bauduin, zelf bestuurslid van het Marokko-fonds, dat Moors zich 'ongelukkig' had uitgedrukt.

Fitna werd vertoond omdat alle uitingen waarvoor Wilders terechtstaat, in de rechtszaal worden besproken. Verder gaat het vooral om citaten uit interviews die Wilders heeft gegeven. Hij staat terecht voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims.