"Microsoft zou Xbox-divisie af moeten stoten"

Een analist van investeringsbank Goldman Sachs heeft Microsoft aangeraden om haar consumenten-entertainment divisie af te stoten. Dit advies werd gegeven in combinatie met een verlaging van het koopadvies van Microsoft-aandelen naar neutraal.

In een rapportage beweert Goldman Sachs dat een scheiding van de consumentenzaken mogelijk tot vrijkomen van verborgen waarde zou kunnen leiden. Ook is het aannemelijk dat er meer op kosten gelet gaat worden. In beide gevallen kan dit bijdragen in de winstgevendheid en waarde voor de aandeelhouders. Als voorbeeld noemt de investeringsbank dat Xbox-producten als op zichzelf staande entiteit interessant kan zijn gezien de successen uit het verleden en de bekendheid van het merk.

Over Kinect gaf de analist aan dat dit de markt voor Xbox aanzienlijk uitbreidt en dat dit nog wel eens de sleutel zou kunnen zijn om meer winst te kunnen maken. Daarnaast is Xbox Live één van de grootste betaalde Cloud communities, waarmee het bedrijf uit Redmond de alom gewilde huiskamer van de comsument bereikt. De divisie kan echter pas winst gaan maken als de hoeveelheid overhead benoemd en aangepakt wordt.

Goldman Sachs waardeert de divisie waar Xbox onder valt, Entertainment & Devices, het laagste van de verschillende Microsoft-divisies. De investeringsbank waardeert de divisie op 3,6 miljard dollar. Dit is relatief laag vergeleken bij andere divisies als Windows/Windows Live, de zakelijke divisie en de divisie servers en tools die respectievelijk gewaardeerd zijn op 107 miljard dollar, 99 miljard dollar en 43 miljard dollar.

Na het rapport van Goldman Sachs daalde het aandeel Microsoft met twee procent. Microsoft heeft nog geen reactie gegeven op het advies van de investeringsbank.