FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 mei 2010

Magic: The Gathering komt naar Steam

Wizards of The Coast heeft plannen om Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers op Steam uit te brengen. Helaas hebben ze nog niet aangekondigd wanneer de game uit zou moeten komen. Het zou logisch zijn dat de release niet al te ver weg is, want de game is al beschikbaar voor pre-order op Steam vanaf 1 juni.

Degenen die Planeswalkers pre-orderen voor $9,99 zullen de game met het eerste uitbreidingspakket krijgen, dat vorig jaar op XBLA uitkwam. Op XBLA is inmiddels al een tweede uitbreidingspakket beschikbaar, met een derde pakket op komst.

magic

Ferguson mag flink investeren

Sir Alex Ferguson mag kopen wie hij wil van de directie van Manchester United. De trainer heeft van United-directeur David Gill een vrijbrief gekregen om versterkingen te kopen voor het elftal.

"Hij mag de spelers kopen die hij graag wil hebben", zegt Gill tegen de Daily Mail. Hiermee geeft hij meteen een signaal af aan de buitenwereld dat Manchester United wel degelijk dure aankopen wil doen. Ook gaf hij aan dat de club niet te koop is.

Vorig seizoen kwam er 94 miljoen euro in het laatje, omdat sterspeler Cristiano Ronaldo verkocht werd. De Portugees vertrok naar Real Madrid. De enige speler die als vervanging werd aangetrokken was de Ecuadoriaan José Antonio Valencia. Donderdag legde Manchester United al Javier Hernández vast. De international van Mexico scoorde woensdag nog in het oefenduel tegen Oranje.

Ferguson heeft aangegeven nog meer spelers te willen kopen. Luis Suarez staat hoog op het verlanglijstje van de coach. De vraagprijs van veertig miljoen euro lijkt nu haalbaar door de toezegging van de directie. Ook Rafael van der Vaart wordt genoemd als versterking.

Ferguson mag flink investeren
Ferguson mag flink investeren (Foto: Novum)

Oud-voorzitter Barcelona hoopt dat Mourinho degradeert

Gaspart werkte met Mourinho samen bij de Catalanen. Eerstgenoemde was toen voorzitter, de Portugees was assistent-trainer van Louis van Gaal.

Een succeswens geeft Gaspart niet bepaald aan het adres van Mourinho. "Ik ben er niet van gediend dat hij naar Real gaat. Ik heb een zeer goede relatie met Mourinho", zegt hij. "Maar ik hoop dat hij geen enkel succes boekt bij Real Madrid. Ik hoop dat hij met club naar de Segunda División zakt. Als culé hoop ik dat hij mislukt en met ontzettend veel tegenslagen te maken zal krijgen."

Gaspart kende geen succesvolle tijd als preses van Barça. Zo werd onder meer Luis Figo door Real Madrid gekocht. Floretino Perez was toen bezig aan zijn eerste termijn als voorzitter in Madrid. "Ik vergeet, maar vergeef niet. Ooit zal mijn wraak zoet zijn. Voor de rest respecteer ik Florentino als zakenman en goede vriend."

De Gier assistent bij NEC

Jack de Gier zal komend seizoen assistent-trainer zijn van Wiljan Vloet bij NEC. Dat meldt de club via haar officiële website. De 41-jarige oud-voetballer was al in dienst van NEC als hoofd profscouting. Ook had hij een gedeelte van het voorbije seizoen Jong NEC onder zijn hoede.

De Gier vervangt Wim Rip, die een andere rol binnen de club zal gaan vervullen. De Gier kwam in zijn actieve loopbaan ook uit voor NEC. In 87 wedstrijden voor de Nijmeegse club scoorde hij 28 keer.

NEC heeft ook Anton Janssen aan zich gebonden. De oud-speler van de club zal komend seizoen vooral als stagiair aan het eerste elftal verbonden zijn. Janssen is momenteel bezig met het halen van het diploma Coach Betaald Voetbal.

Horner: "RšikkŲnen was geen optie"

Voor Red Bull Racing-teambaas Christian Horner is Kimi Räikkönen nooit een optie geweest om in te stappen bij zijn Formule 1-team. De Oostenrijkse renstal zal naar verwachting volgend jaar gaan rijden met het huidige rijdersduo Mark Webber en Sebastian Vettel.

Afgelopen winter waren er geruchten dat Räikkönen volgend seizoen uit de rallysport terug zou keren om Webber bij Red Bull te vervangen. Volgens Horner kunnen deze verhalen naar het rijk der fabelen verwezen worden. "Kimi heeft zich volledig toegewijd aan het rally'en, en volgens mij heeft hij het daar naar zijn zin. Bovendien zijn we erg blij met de prestaties van Mark, dus waarom zouden we dat veranderen," zei Horner in een interview.

'MVV start met drie punten in mindering'

De club heeft de spelerssalarissen niet op tijd bepaald en krijgt daardoor drie punten in mindering. Het reddingsplan van de club is wel goedgekeurd, waardoor het voortbestaan niet meer in gevaar is.

Eerder vandaag zei KNVB-voorzitter Henk Kesler al dat hij verwacht dat er vier of vijf clubs het nieuwe seizoen met punten aftrek beginnen. "Ik acht dat zeer denkbaar, ik weet het eigenlijk wel zeker", aldus Kesler vrijdag in Dit is de Dag, een programma van Radio 1.

Welke overige clubs in aanmerking komen, is nog onbekend. Kesler liet echter wel weten dat het om clubs uit zowel de Eredivisie als Jupiler League gaat.

Megadiscotheek Zenith failliet verklaard

Megadiscotheek Zenith in het Limburgse Oostrum vlakbij Venray gaat niet meer open. De zaak is failliet verklaard door de rechtbank. Zenith heeft een schuld van in totaal drie ton.

23 medewerkers raken daardoor werkloos. De megadisco trok de afgelopen jaren weinig bezoekers, waardoor de zaak niet uit de kosten kwam. Drie jaar geleden ging de boel ook al failliet, maar toen was een doorstart mogelijk. In 2009 kwam Zenith negatief in het nieuws na een schietincident.

Kredietwaardigheid Spanje gedaald

De kredietwaardigheid van Spanje is gedaald. Kredietbeoordelaar Fitch heeft de 'rating' voor staatsobligaties in Spanje verlaagd van AAA naar AA+. Een rating is een oordeel over de relatieve kredietwaardigheid van een 'bedrijf' dat waardepapieren uitgeeft. Fitch meent dat eventuele economische groei in Spanje onzeker is.

Het besluit van Fitch is ongetwijfeld niet in goede aarde gevallen bij de Spaanse overheid die uit alle macht tracht de financiële markten gerust te stellen. De regering van premier Zapatero gaat in totaal voor vijftien miljard euro bezuinigen. Het parlement stemde met een kleine meerderheid in voor de drastische voorstellen.

Fitch oordeelt dat de economische groei van Spanje in het nauw komt door de afbouw van schulden aan bedrijven en huishoudens (obligaties) en de schulden aan andere landen. Het besluit viel niet goed op de financiële markten. De euro daalde opnieuw en stond rond 20.45 uur op een koers van 1,23 dollar.

VVD verder omhoog in peiling

De VVD heeft er opnieuw een zetel bij gekregen in de politieke barometer van onderzoeksbureau Synovate. De partij van Mark Rutte komt hiermee uit op 38 zetels. De PvdA en het CDA verliezen allebei een zetel vergeleken met dinsdag. De partij van premier Jan Peter Balkenende zou als er nu verkiezingen zouden zijn 25 zetels binnenslepen, de partij van Job Cohen 29.

Verder zijn alleen de SP en GroenLinks één zetel gestegen naar respectievelijk tien en elf zetels en is de PVV één zetel gedaald. De partij van Geert Wilders komt daarmee uit op zeventien zetels.

De VVD, die als op 9 juni de uitslag er inderdaad zo uitziet als deze peiling voorspelt, kan volgens de cijfers van Synovate kiezen voor zowel een coalitie over links, als over rechts. Een coalitie met de PvdA en D66 heeft een meerderheid van 76 zetels, een coalitie met de PvdA en GroenLinks 78. Een rechtse coalitie met het CDA en de PVV kan zelfs op tachtig zetels rekenen.

Call of Duty Endowment doneert 1 dollar voor elke Facebook 'like'

Call of Duty Endowment, een non-profit liefdadigheidsorganisatie opgericht door Activision Blizzard om veteranen te helpen met het vinden van werk wanneer ze uit het leger gaan, zal 1 dollar aan Hire Heroes USA (deze organisatie helpt ook veteranen) schenken voor elke gebruiker die op de 'like' of 'vind ik leuk' knop drukt van hun Facebook-pagina. Deze actie valt samen met Memorial Day in de US, aankomende maandag. De actie loopt tot 23:59 PDT op maandag 31 mei (9:00 op 1 juni in Nederland), of als ze hun doel van $50 000 hebben bereikt.

Deze donatie komt nog bovenop een ander, onbekend bedrag dat C.O.D.E. al heeft gegarandeerd aan Hire Heroes USA. Tot nu toe vinden al 9945 gebruikers hun Facebook-pagina leuk.

CODE

Oranje-publiek loopt niet warm voor oefenduels

Het Nederlands voetbalpubliek loopt nog niet warm voor de oefenduels van Oranje. Voor zowel het treffen met Ghana als het duel met Hongarije zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. Dat schrijft De Telegraaf.

Vooral het duel met Ghana, aanstaande dinsdag in De Kuip, is geen publiekstrekker. Er zijn tot nu toe 27.000 kaarten verkocht voor de wedstrijd met de WK-ganger. De uitzwaaiwedstrijd in Amsterdam, op 5 juni tegen Hongarije, lijkt meer bekijks te trekken. Er zijn 38.000 kaarten verkocht voor de wedstrijd in de ArenA. Een paar uur na dat duel stapt de selectie van Oranje het vliegtuig in naar Johannesburg.

Overigens is de vuvuzela, het inmiddels bekende Zuid-Afrikaanse blaasinstrument, verboden om het stadion mee in te nemen. De toeter is mogelijk schadelijk voor het gehoor en is daarom volgens de huisregels van de KNVB niet toegestaan.

Broeierige shoarma

Braderieën. Zompige zomeractiviteiten als sfeervolle variatie in doorsnee Holland! Brood en spelen voor inwoners met een linksdraaiend chromosomenpakket of rechtsmanoeuvrerend syndroom van Clown. Tragisch. Om 04.30 uur schiet je trillend uit een natte droom omdat onder je ruiten de kramen luidruchtig in elkaar worden geflikkerd. In de binnenstad kun je als burger voor het college van B & W simpelweg eeuwig inslapen. Je peperdure parkeervergunning is immers betaald!

Hoogste gebouw van Nederland geopend

De Maastoren in Rotterdam, met 165 meter het hoogste gebouw van Nederland, is vrijdag officieel geopend. Het gebouw aan de Nieuwe Maas telt 44 verdiepingen en huisvest vooral kantoren.

De bouw startte oktober 2006 met het bouwrijp maken van de grond. Vervolgens werd in maart 2007 de eerste paal geslagen. In maart dit jaar werd het pand al in gebruik genomen.

De nog onvoltooide wolkenkrabber New Orleans, die eveneens in Rotterdam verrijst, moet met 158 meter de tweede grootste wolkenkrabber van Nederland worden, gevolgd door de Delftse Poort. Dit laatste gebouw is 151 meter lang en staat eveneens in de Maasstad.

Kolossale monsters in White Knight Chronicles 2 intro

Het is alweer twee jaar geleden dat White Knight Chronicles in Japan uitkwam. Hoog tijd voor een vervolg, denkt developer Level 5. Het eerste spel was een Playstation 3-exclusive en telde meer dan 100 uren gameplay.

White Knight Chronicles heeft vele fans (waarvan het merendeel zich in Japan bevindt), en om voor hen het wachten een beetje te verzachten heeft Level 5 alvast de intro van het spel online gezet. Hierin zien we dat de hoofdpersonages van het eerste deel terug op pad gaan om hun epische avontuur verder te zetten. Het spel komt in Japan op 8 juli, maar een Amerikaanse of Europese releasedatum weten we spijtig genoeg nog niet.

Feyenoord sluit seizoen af met vier miljoen verlies

Feyenoord heeft het seizoen 2009/2010 afgesloten met een verlies van vier miljoen euro. Dit bedrag bevat echter nog niet de afschrijvingen en de rente. De Rotterdamse club zal ook komend seizoen geen sluitende begroting hebben en zal naar verwachting in 2010/2011 een verlies van één miljoen euro hebben. Deze cijfers zijn echter wel conform de afspraken die de club met de KNVB heeft gemaakt in verband met de bezuinigingsoperatie die gaande is om de schuld van ruim veertig miljoen op te ruimen.

De club zal echter wel in de categorie 1 van de KNVB blijven, hierdoor zal de club scherp door de KNVB in de gaten gehouden worden. Mogelijk kunnen de Rotterdammers zelfs strafpunten bij de start van het seizoen tegemoet zien. Dit naar aanleiding van uitspraken van de KNVB eerder deze week, waarin gezegd werd dat men streng zou optreden tegen clubs met niet sluitende begrotingen.

Heinenoordtunnel zwaar beschadigd door cementwagen

Een cementwagen heeft vrijdag forse schade aangericht aan de Heinenoordtunnel van Bergen op Zoom naar Rotterdam. Door het ongeval zijn wanden en mogelijk ook het plafond en het wegdek van de tunnel beschadigd geraakt. Vanwege het ongeval is de tunnel in noordelijke richting afgesloten.

De afsluiting van de tunnel, waar de A29 door loopt, duurt mogelijk tot zaterdag 07.00 uur, meldt een politiewoordvoerder. De cementwagen kwam rond 18.15 uur door nog onbekende oorzaak tegen een wand van de tunnel aan. De oplegger kwam bij het ongeval los van de tank gevuld met cementpoeder. De vrachtwagenchauffeur wist hiermee de tunnel uit te rijden. De tank richtte de enorme schade aan.

Bij het ongeval raakte niemand gewond. Ook zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval en de toestand van de tunnel en eventuele herstelwerkzaamheden kunnen flink wat tijd in beslag nemen, meldt de politiewoordvoerder. "Het is een tunnel. Daarmee kunnen we geen risico's nemen."

Vanwege de afsluiting van de tunnel is een omleiding ingesteld. Op de A29 staat vanwege het ongeval rond 20.00 uur zes kilometer file.

Jongen (16) gearresteerd na brand bij autobedrijf

Een 16-jarige jongen is vrijdag gearresteerd na een zeer grote brand in een loods achter een autobedrijf in Dongen. De jongen werd in de omgeving aangehouden op aanwijzing van een getuige. Hij zit vast op een politiebureau en wordt verdacht van betrokkenheid bij de brand, die vermoedelijk is aangestoken. Dat meldt de politie.

De brand woedde in twee aan elkaar grenzende loodsen en twee kleinere gebouwtjes achter het bedrijf aan de Bolkensteeg. Het vuur brak omstreeks 17.45 uur uit. De brandweer was de brand ongeveer een uur later meester, maar het nablussen nam nog enkele uren in beslag. Niemand raakte gewond.

Een auto in een loods brandde uit. Medewerkers van het bedrijf wisten andere auto's nog op tijd naar buiten te krijgen. In de andere loods stond onder meer een caravan. Een van de kleinere gebouwen werd daarnaast gebruikt als opslag voor materialen van de plaatselijke Roparun.

Ook zou in een van de loodsen materiaal voor de Zomerspelen, een festijn voor kinderen in de Brabantse plaats, zijn opgeslagen. Een deel van deze goederen kan ook als verloren worden beschouwd, een deel is gered. De loodsen en gebouwen liepen aanzienlijke schade op. De showroom van het autobedrijf en een naastgelegen tankstation liepen geen gevaar.

Senna: "Breuk met Dallara kan voordeel opleveren"

Bruno Senna vindt het een voordeel dat zijn team Hispania Racing gebroken heeft met chassisbouwer Dallara. Het Spaanse bedrijf maakte het nieuws deze week bekend, waardoor het nu in eigen beheer de bolide moet zien te verbeteren.

"De ontwikkelingen liggen nu in ons eigen handen," zei Senna. "Natuurlijk, als dit eerder het geval was geweest, dan hadden we veel beter kunnen presteren. Nu hebben we in ieder geval de gereedschappen om aan de auto te gaan werken en hopelijk enkele prestatieverbeterende updates te krijgen."

Volgens de Braziliaan kan HRT als alles meezit voor Silverstone met enkele updates komen, maar realistischer is het om voor de race in Duitsland enkele nieuwe delen te introduceren. Tot die tijd blijft het behelpen met de bestaande onderdelen.

Ajax accepteert schorsing Vertonghen

Ajax accepteert de schorsing van Jan Vertonghen. De tuchtcommissie van de KNVB heeft de Belgische verdediger eerder vandaag voor drie duels waarvan één voorwaardelijk geschorst. Tijdens de huldiging na de bekerfinale schold hij Feyenoord-supporters voor 'kakkerlakken' uit.

In eerste instantie kreeg Vertonghen een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden, maar daar ging de Ajacied niet mee akkoord.

[RG] De Bakker: "Zuur gevoel overheerst"

Thiemo de Bakker werd vandaag in de derde ronde van Roland Garros uitgeschakeld. Hoewel zijn tegenstander Jo-Wilfried Tsonga veruit favoriet was en ook veel hoger staat op de wereldranglijst, overheerst bij De Bakker de teleurstelling.

"Ik ben er redelijk zuur over, met name over de tweede set. Als ik die kan pakken is de wedstrijd voorbij," aldus De Bakker. De jonge Nederlander won de eerste set in de tiebreak, maar de tweede ging in de tiebreak verloren. "Als ik die tweede pak sloop ik hem mentaal. Nu ging hij erna juist beter serveren. Ik speelde een paar mindere puntjes en hij neemt de wedstrijd gewoon over."

"Ik speelde wisselvallig, serveerde niet super en had af en toe moeite om de bal te zien. In zo'n stadion zijn de omstandigheden toch anders dan normaal. Ik heb geen superwedstrijd gespeeld en als ik minder serveer ben ik mijn grootste wapen kwijt. Op zich heb ik een goed toernooi gedraaid, maar voorlopig overheerst een zuur gevoel."

Markt hoofdstad Jamaica in vlammen op

Een mysterieuze brand op een markt nabij een door de Jamaicaanse politie bezette sloppenwijk in Kingston heeft vrijdag diverse kramen en koopwaren in de as gelegd. Een fotograaf van Associated Press zag her en der op het marktterrein kogelhulzen liggen.

De Coronation Market lag naast Tivoli Gardens, een complex in een sloppenwijk van Kingston waar de politie eerder deze week binnenviel om drugsbaron Christopher Coke te arresteren. Tientallen mensen kwamen bij de daaropvolgende onlusten om het leven.

Volleyballers kloppen Zweden

De Nederlandse volleyballers zijn het tweede gedeelte goed begonnen. Nadat er vorige week pijnlijk verloren werd van Portugal en Macedonië en alleen gewonnen van Zweden werd vandaag Zweden wederom geklopt, met 3-0 (25-14 25-14 25-18).

"Er moest iets veranderen", aldus uitblinker Jeroen Rauwerdink. "We hebben bij elkaar gezeten en gezegd: dit gaat ons niet meer gebeuren. Zeker niet in eigen land. Als team hebben we goed gereageerd en ons eigen spelletje gespeeld. Al is Zweden niet van zo'n hoog niveau. Tegen Macedonië moet het zaterdag gebeuren." Ook bondscoach Peter Blangé is tevreden: "Dit is wel lekker, ik heb een goed draaiend Nederlands team gezien. Het is heel hard geweest wat er is gebeurd, maar ook zo leerzaam. Tekortkomingen op technisch vlak kun je maar op één manier veranderen, en dat is door hard te trainen."

Morgen is de cruciale wedstrijd tegen Macedonië, die gewonnen moet worden om kans te houden op het EK. "Er staat druk op, maar dat vind ik wel mooi", zegt Blangé. "Macedonië is een team met een hoop emotie. Als je ze daar ruimte in geeft, zijn ze tot grote dingen in staat. Het wordt een zware kluif."

Acteur Gary Coleman (42) overleden

Gary Coleman is vrijdagavond op 42-jarige leeftijd overleden. De acteur werd woensdag na een hersenbloeding opgenomen in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Utah. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat de beademing is beëindigd en dat Coleman om 19.05 Nederlandse tijd stierf.

Coleman was vooral bekend van de comedyserie 'Diff'rent Strokes', die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig te zien was.

Coleman kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen. Hij leed aan een nierziekte waardoor hij nooit langer dan 1.42 meter is geworden. Hij heeft zeker twee niertransplantaties ondergaan en moest dialyseren. In het najaar onderging Coleman een hartoperatie die gecompliceerd werd toen bleek dat hij een longontsteking had. In februari kreeg de acteur een beroerte tijdens een tv-interview.

Naast zijn carrière als televisieacteur haalde Coleman geregeld het nieuws vanwege problemen met politie en justitie. In april werd Coleman gearresteerd wegens huiselijk geweld. Eerder zat hij een nacht in de cel omdat hij niet op was komen dagen bij een rechtszitting.

Schalke-speler Holtby naar Mainz

Lewis Holtby zal niet met VfL Bochum degraderen naar de Tweede Bundesliga. De jonge Duitser werd in januari door Schalke 04 anderhalf jaar verhuurd aan Bochum, maar door de degradatie van het team is dit contract nu ontbonden. 

 De jeugdinternational zou dus moeten terugkeren naar Schalke, maar volgens dat team heeft hij daarvoor nog niet het niveau bereikt. Komend seizoen zal Holtby uitkomen voor FSV Mainz 05, een team dat wel in de hoogste divisie speelt. "Dit is voor mij een juiste stap. Bij Mainz kan ik een volgende stap zetten in mijn ontwikkeling", reageert Holtby op zijn overstap.

Wildplasser vlucht met boeien om voor politie

Een 27-jarige man uit Drachten die donderdag rond middernacht werd aangehouden voor wildplassen, is het gelukt geboeid en al de benen te nemen. Dat meldt de politie vrijdag.

De man was door een agent betrapt op wildplassen op het Eibertsbek in zijn woonplaats. De agent wilde hem bekeuren, maar daar weigerde hij aan me te werken. Nadat de vriendin van de man, een 37-jarige vrouw uit Drachten, zich ermee ging bemoeien werd de man zo kwaad dat hij met gebalde vuisten op de agent afkwam.

De agent hield de man aan en gebruikte pepperspray om hem onder bedwang te krijgen en handboeien om te doen. Tijdens het boeien viel de 37-jarige vrouw de agent aan, bijgestaan door een 54-jarige vrouw uit Drachten die ook bij het incident aanwezig was. Hierop wist de man te vluchten.

De vrouwen werden aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Een zoektocht naar de gevluchte man leverde niets op, maar hij meldde zich korte tijd later zelf. Tegen de drie is proces-verbaal opgemaakt.

Rita Verdonk: Weg met DWDD

Trots op Nederland-lijsttrekker Rita Verdonk vindt het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) veel te links. Ze zou het dan ook niet erg vinden als de tv-show door bezuinigingen wordt geschrapt: "Daar heb ik geen moeite mee", zo zegt de voormalig VVD'er tegenover de NOS.

"DWDD is een reclamezuil geworden voor links Nederland. Ik zag gisteren nog een onderzoek dat er is geweest. Ik geloof dat er de afgelopen weken ruim negentig PvdA'ers in de verschillende publieke omroep-actualiteitenrubrieken gezeten hebben"
, aldus Verdonk.

De lijsttrekker van TON wil twee publieke netten schrappen: "Wat wij vinden is dat er één publieke zender moet komen, die betaald wordt door de belastingbetaler. Een zender voor het Journaal en voor -laat dat heel duidelijk zijn- actualiteitenprogramma's die meerdere kanten van het politieke spectrum bedienen. Dus niet alleen maar linkse programma’s, maar ook voor een helder rechts geluid."

Verdonk, tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt en die in veel peilingen op nul zetels staat, voelt zichzelf ook benadeeld: "Wij mochten ook twee keer aanwezig zijn de afgelopen maanden en that's it. Dat is natuurlijk een zeer slecht beeld." Wel werd het beruchte TON-verkiezingsspotje twee weken geleden uitgezonden bij DWDD en Knevel & Van den Brink.


Rita Verdonk ruim een jaar geleden in DWDD

'Belprobleem T-Mobile duurt nog enkele weken'

T-Mobile verwacht dat klanten nog hooguit twee tot drie weken af en toe plotseling te maken kunnen krijgen met verbroken gesprekken. Dat meldt een woordvoerder van het telefoonbedrijf vrijdag. Vanwege de snelle groei van het gebruik van zogenoemde smartphones raken zendmasten nu sneller overbelast dan normaal, waardoor klanten van het bedrijf problemen kunnen ondervinden.

Hoewel sommige media melden dat mensen hierdoor onbereikbaar zijn of problemen hebben met internet, is er volgens de woordvoerder alleen sprake van gesprekken die opeens worden verbroken. "Mensen moeten dan opnieuw bellen om het gesprek voort te zetten. Dat vinden wij natuurlijk zeer vervelend."

Het bedrijf heeft de afgelopen anderhalve week enkele honderden klachten ontvangen op 4,5 miljoen klanten, stelt de woordvoerder. Uitbreiding van de capaciteit moet de problemen oplossen. "Wij verwachten dat de problemen binnen twee tot drie weken zijn opgelost." Het bedrijf wil de capaciteit uiteindelijk verdubbelen om voorbereid te zijn op verdere groei.

Alleen Ferrari en Renault willen nog Michelin

Het lijkt er op dat alleen Ferrari en Renault nog voor een deal met bandenfabrikant Michelin zijn. De andere tien teams uit de sport hebben hun voorkeur uitgesproken voor het Italiaanse Pirelli, waardoor een deal dit weekend in Turkije mogelijk al beklonken kan worden.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone hoopt hier in ieder geval op. McLaren en Mercedes waren voor een deal met Michelin, maar zijn van standpunt gewisseld en steunen nu het bod van Pirelli. Hierdoor houden alleen Ferrari en Renault nog vast aan het Franse merk, maar de verwachting is dat zij dit weekend ook om zullen gaan, waardoor Pirelli de opvolger van Bridgestone zal worden.

Bankroof in Irak levert 4,5 miljoen op

Bankrovers hebben vrijdag omgerekend 4,5 miljoen euro buitgemaakt in een bank nabij de Iraakse stad Najaf. Een medeplichtige politieagent drogeerde bewakers van de bank door slaapmiddelen in hun thee te stoppen. Dat hebben politie en het provinciebestuur gezegd.

De overval vond plaats tijdens zonsopgang bij de staatsbank Al-Rafidain in het stadje al-Mishkhab, dertig kilometer ten zuiden van Najaf.

De politieman die deelnam aan de roof bewaakte de bank. Donderdagavond bracht hij vier andere bewakers koppen thee met slaapmiddelen erin, zodat zij voor de rest van de nacht waren uitgeschakeld. Vervolgens sloegen de dieven hun slag.

Spaanse stad Lerida stelt boerkaverbod in

De Spaanse stad Lerida heeft een verbod ingesteld voor het dragen van boerka's in overheidsgebouwen. Hiermee is de stad de eerste in Spanje die er dergelijke kledingvoorschriften op nahoudt.

De gemeenteraad van Lerida stemde vrijdag met 23 stemmen voor, één tegen en twee onthoudingen in met het voorstel. Het idee achter het verbod is dat dergelijke kleding vernederend is voor vrouwen.

De regel is grotendeels symbolisch, omdat slechts drie procent van de inwoners van de stad islamitisch is. Van hen draagt bovendien maar een klein deel van de vrouwen een boerka of andere gezichtsverhullende kledij.

FIFA vindt geen bewijs voor corruptie

De FIFA zegt geen bewijs te hebben gevonden voor de beweringen van de voormalig FA-voorzitter David Triesman. Hij zei dat Spanje en Rusland wilden samenwerken om scheidsrechters om te kopen tijdens het WK in Zuid-Afrika. De Spanjaarden zouden hun kandidatuur voor het WK 2018 of 2022 laten vallen en Rusland hun stem geven.

Het spoedonderzoek van de wereldvoetbalbond heeft niks opgeleverd. De ethische commissie van de FIFA zegt niet bijzonders op het spoor te zijn gekomen. "De FIFA heeft niks kunnen vinden wat er op kan wijzen dat Lord Triesman gelijk heeft met zijn beschuldigingen", zegt Claudio Susler van de ethische commissie. De FIFA laat het verder rusten.

De opmerkingen van David Triesman hebben Engeland slecht op de kaart gezet. Veel Engelsen denken nu ook dat ze een uitverkiezing voor een van de twee WK's kunnen vergeten. Ook Nederland en België willen een van de twee eindrondes organiseren.

Hellmund: "Financiering Austin rond"

Eerder deze week werd bekend dat het Formule 1-circus vanaf 2012 de Verenigde Staten weer aan zal gaan doen. De promotor van de race in Austin Tavo Hellmund zegt dat de financiering van het project, ondanks de hoge kosten, rond is.

Voor de Formule 1 wordt er in Texas een gloednieuw circuit ter waarde van 200 miljoen dollar neergelegd. Daarmee is de promotor er nog niet, want ook de races zelf kosten veel geld en na het debacle rondom Donington Park leek het lastig om financiers te vinden.

"We hebben de financiering rond, maar we hebben niet de miljarden om zoiets als Abu Dhabi heeft te bouwen," zei Hellmund tegen Autosport. Hij zegt dat de staat Texas garant staat voor een deel van het bedrag, evenals het Texas Major Events Trust Fund dat grote evenementen financiert.

Er is nog geen ontwerp van het circuit naar buiten gebracht, maar al wel duidelijk is dat de plannen verder gevorderd zijn dan eerder werd aangenomen. Zo heeft huisarchitect Hermann Tilke al een ontwerp klaar op de locatie die slechts enkele kilometers van het vliegveld van Austin vandaan ligt. Alle vergunningen voor de nutsvoorzieningen, evenals die voor de waterafvoer zijn al afgegeven. Daarnaast liggen er in het gebied al wegen, waardoor de bouw redelijk snel aan kan gaan vangen.

'Valencia wil Van Nistelrooy'

Ruud van Nistelrooy staat volgens het Spaanse Radio Marca in de belangstelling van Valencia. Hij moet bij de club de vervanger worden van de naar FC Barcelona vertrokken spits David Villa. De Spanjaard vertrok voor veertig miljoen euro naar de Catalanen.

De Nederlander is momenteel actief bij Hamburger SV. Valencia zou naar verluidt 47 miljoen euro over hebben voor 33-jarige aanvaller. Dit bedrag komt tot stand door het verkoop van Nikola Zigic en David Villa.

Het is niet bekend hoe Van Nistelrooy zelf tegenover een eventueel vertrek staat. De voormalig international staat nog tot de zomer van 2011 onder contract in Hamburg en het is niet bekend of de club mee wil werken aan een vertrek.

'Valencia wil Van Nistelrooij'
'Valencia wil Van Nistelrooy' (Foto: Novum)

Blessure LŲwik na zware valpartij in BelgiŽ

De derde etappe in de Ronde van België werd in de slotkilometers opgeschikt door een massale valpartij in het peloton. Onder de renners die bij de valpartij waren betrokken, waren Lotto-coureur Gerben Löwik zijn ploeggenoot Wilfried Cretskens.

Cretskens heeft zijn sleutelbeen gebroken, Löwik hield kneuzingen in de schaamstreek over aan de duikeling.

Bekijk hier de beelden.

Moratti bevestigt: Capello kandidaat

Zelf heeft Fabio Capello al te kennen gegeven niet op Internazionale te zitten wachten. Bij Inter-voorzitter Massimo Moratti is de bondscoach echter nog een kandidaat.

Nu Mourinho officieel vertrokken is uit het Giuseppe Meazza kan de zoektocht naar een nieuwe oefenmeester gestalte krijgen. De namen van Guus Hiddink en Fabio Capello worden genoemd.

Moratti op Gazetta TV over Capello: "Hij is één van de kandidaten. Maar ik heb mijn besluit nog niet genomen. Het is mijn plicht een professionele coach te vinden met ervaring in bijvoorbeeld de Champions League. Ik denk dat veel trainers de wens hebben om met Inter samen te werken."

Ook Josep Guardiola en Luciano Spalletti zijn voorbij gekomen. Beide heren ziet Moratti niet als kandidaten. "We hebben over Guardiola nagedacht, maar hij voelt zich verbonden met Barcelona. Ik denk niet dat hij voor het geld zou kiezen. Spalletti deed het goed bij AS Roma en doet het nu goed in Rusland (bij Zenit, red). Ik denk alleen dat zijn intentie is om daar te blijven."

Mercedes: "Nieuwe onderdelen lijken te werken"

Mercedes Grand Prix heeft voor de Grand Prix van Turkije wederom enkele nieuwe onderdelen meegenomen. De renstal zat er vandaag na de vrije trainingen goed bij en in combinatie met de nieuwe luchtinlaten en de langere wielbasis lijken de delen te werken.

"We hebben vandaag veel progressie geboekt. Het was alleen geen perfecte dag, want we verloren veel tijd bij het evalueren van de nieuwe onderdelen. Ik ben echter toch wel redelijk blij, want aan het einde van de dag hebben we nog wel een goede balans gevonden. We hebben alleen nog wel wat vraagtekens, dus morgen zullen we nog wel een drukke ochtend hebben," zei Nico Rosberg die zijn teamgenoot Michael Schumacher nipt voorbleef.

Deze houdt nog een slag om de arm. "Het is moeilijk te zeggen hoeveel we onszelf verbeterd hebben. Het is namelijk lastig om de zaken met de vorige race te vergelijken, aangezien we toen in Monaco waren. Het is wel duidelijk dat we de juiste richting op gaan, maar veel hangt natuurlijk ook af van hoe de concurrentie zich ontwikkelt," zei de Duitser voor wie de baan in Turkije nog veel geheimen kent. "Bocht 8 is nog altijd een mooie uitdaging. Het is erg leuk om er doorheen te rijden, ook omdat er nog wat verrassende hobbels in zitten."

'Mihajlovic kan voor twee jaar tekenen bij Fiorentina'

Sinisa Mihajlovic is de belangrijkste kandidaat om Cesare Prandelli op te volgen bij Fiorentina, schrijven diverse Italiaanse media. Prandelli, momenteel nog trainer van Fiorentina, wordt al weken in verband gebracht met het bondscoachschap van Italië. Beide partijen zouden al in gesprek zijn en een akkoord naderen.

De clubleiding van La Viola zit echter niet stil en oriënteert zich op de opvolging van Prandelli. Mihajlovic is de voornaamste kandidaat. De voormalig vrije trappen-specialist leverde vorige week zijn contract in bij Catania.

De onderhandelingen tussen Fiorentina en Mihajlovic liepen vertraging op omdat de vader van Mihajlovic deze week overleed. De Serviër keerde daarom direct terug naar zijn geboorteland, maar zal volgens de berichten volgende week terugkeren om eruit te komen met Fiorentina, waar hij voor twee jaar kan tekenen.

De Treffers doet weer mee na zege bij AFC

De Treffers heeft de kansen op het winnen van de algehele zondagamateurtitel in stand gehouden. Gisteravond won de club uit Groesbeek met 1-4 bij AFC, waardoor de Amsterdammers de titel kunnen vergeten en de strijd zich toespitst op Gemert en De Treffers.

Binnen tien minuten nam De Treffers al de leiding door een goal van Tony de Groot. Die stand bleef tot aan de rust op het scorebord staan, hoewel beide teams nog kansen kregen. De Treffers was na een gelijkopgaand begin de betere ploeg. Kort na rust wist Saïd Echargui de 0-2 te maken, waarna Tony de Groot de voorsprong met zijn tweede treffer van de avond wist te vergroten. Toen Chelton Linger voor 1-3 zorgde, leek AFC nog even aan te dringen. Echt gevaarlijk was dit offensief echter niet. Namens De Treffers gooide Saïd Echargui de wedstrijd vervolgens in het slot: 1-4.

Gemert blijft met 4 punten uit 2 duels koploper en ontvangt zondag op eigen veld AFC, dat uit 3 wedstrijden maar 2 punten verzamelde. De Treffers heeft 4 punten uit 3 wedstrijden. Het doelsaldo van Gemert is momenteel ook beter dan dat van De Treffers, dat af zal moeten wachten wat Gemert zondag doet. Dan is de opdracht voor de laatste wedstrijd, die De Treffers graag op zaterdagavond wil afwerken, helder.

AFC - De Treffers 1-4 (0-1)
0-1 Tony de Groot 0-2 Saïd Echargui 0-3 Tony de Groot 1-3 Chelton Linger 1-4 Saïd Echargui

STAND

1. Gemert 2-4
2. De Treffers 3-4
3. AFC 3-2

'Nieuwe diffuser voor Ferrari'

Het lijkt er op dat Ferrari voor het raceweekend in Turkije een nieuwe diffuser meegenomen heeft. De Italiaanse renstal rijdt komend weekend haar 800e Formule 1-race en alle aandacht is hier middels uitingen op de motorkap op gevestigd. Hierdoor zijn de nieuwe onderdelen die meegenomen zijn minder opvallend.

Ferrari gaf in Barcelona al aan dat het op zoek was naar meer neerwaartse druk, omdat het team een seconde per ronde langzamer was dan Red Bull Racing. Een verslaggever van de Spaanse krant AS zag dan ook in Turkije enkele grotere delen op de diffuser van het Italiaanse team.

Coureur Fernando Alonso heeft niet de illusie dat de bolides van het Oostenrijkse team dit weekend al bijgehaald kunnen worden. "In Barcelona waren ze bijna een seconde sneller dan de rest. In drie weken tijd is het onmogelijk om een dergelijk verschil goed te maken," zei hij tegen El Pais.

Windeieren hebben de onderdelen nog niet gelegd, want Alonso sloot de dag af op een vijfde plaats achter Jenson Button, terwijl teamgenoot Felipe Massa niet verder kwam dan plaats tien.

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

  • Een skater die nog maar net blijft hangen. Met dank aan gebruikersnaam 
  • Kan iemand in een rolstoel 100 kilometer per uur gaan? Met dank aan NorthernStar 
  • Met dit nummer hadden we het songfestival nou wèl gewonnen! Met dank aan Overdrive 
  • Hoe je dus niet moet gaan dansen. Met dank aan Roellie80  

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

Horner: "Webber gaat bijtekenen"

Red Bull-teambaas Christian Horner verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is dat Mark Webber bij het team bij gaat tekenen. De Australiër heeft een aflopend contract bij de Oostenrijkse renstal dat al aangegeven heeft de kampioenschapsleider graag te willen behouden.

"Als we met elkaar rond de tafel gaan, denk ik dat we er snel uit zijn. Als iets niet kapot is, hoeft het ook niet gerepareerd te worden. Onze intenties zijn duidelijk," zei Horner tegen de BBC. Onlangs doken geruchten op dat Webber in beeld zou zijn bij Ferrari, maar de Australiër wil graag bij Red Bull blijven, iets wat Horner beaamt. "Het is puur een kwestie van het afhandelen van het papierwerk."

Een nieuw contract van Webber bij het Oostenrijkse team zal naar verwachting een looptijd hebben van één jaar. "Mark is er de coureur niet naar om te lang door te gaan met racen. Wanneer een coureur op zijn leeftijd komt, bekijkt hij per jaar hoe hij ervoor staat. Dat is prima," zei Horner.

Mocht Webber verlengen, dan is Sebastian Vettel volgend jaar wederom zijn teamgenoot. De Duitser heeft nog een contract tot eind 2011 met een optie om deze met nog een jaar te verlengen.

Pizzareclame met blonde snol verboden

Een Zuid-Afrikaanse pizzaboer heeft een tv-commercial moeten terugtrekken. Een man had bij de Advertising Standards Authority (ASA), de Afrikaanse evenknie van onze Reclame Code Commissie, geklaagd dat het spotje 'een aanval is op blanke, Afrikaanse vrouwen'. Daarnaast vindt de zeur dat de reclame Zuid-Afrikanen neerzet als achterlijk en geobsedeerd door seks.

In de reclame is een rondborstige dame te zien met twee blonde staartjes en felle lippenstift. Ze draagt een superstrak, roze topje met de dubbelzinnige tekst 'Worst is lekker'. Het domme blondje loopt een vestiging van pizzaketen Romans Pizza binnen waarna de man achter de balie vraagt of ze een Boeriezza wil. "Wat is een Boeriezza? Ik heb liever een pizza", antwoordt het blondje. Als de man uitlegt dat dit een pizza met worst is, antwoordt ze: "Ik hou van worst, lekker!"

Vervolgens loopt ze de pizzeria uit maar loopt pardoes tegen de glazen deur op. Volgens de klager zet Romans Pizza hiermee een stereotype dom blondje neer, wat een belediging is voor blanke, Afrikaanse vrouwen. De advocaten van de pizzaketen beweren echter dat het nooit de bedoeling is geweest bepaalde groepen te beledigen.

Volgens de advocaten is hun cliënt gevoelig voor de klachten. De ASA zal verder geen stappen ondernemen als het spotje nooit meer op televisie verschijnt. De advocaten melden dat de commercial in april voor het laatst op tv is geweest.


Gelukkig hebben we YouTube nog...

Reijnen blijft bij Zwolle

FC Zwolle en Etienne Reijnen zijn contractverlenging overeengekomen. De middenvelder tekende voor een jaar en blijft dus tot medio 2011 actief bij de club uit de Jupiler League.

Reijnen komt uit de eigen jeugd van FC Zwolle en begint straks aan zijn zesde seizoen bij de A-selectie. De 23-jarige speler debuteerde in het seizoen 2005/06 voor de club uit zijn geboorteplaats. Sindsdien kwam de langharige middenvelder tot 123 duels in de Jupiler League, waarin hij negen keer het net liet bollen.

[RG] De Bakker onderuit

Thiemo de Bakker is in de derde ronde op Roland Garros uitgeschakeld. De Nederlander ging met 7-6, 6-7, 3-6 en 4-6 onderuit tegen de als achtste geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

In de eerste set kwam De Bakker bij 4-3 in de problemen maar dankzij zijn opslag werd hij niet gebroken. Tsonga werkte in de game daarna twee breekpunten weg. In de tiebreak die volgde pakte de Nederlander de winst. Ook de tweede set leverde een tiebreak op maar ditmaal was de Fransman de betere.

Na zo'n twee uur sloeg de vermoeidheid bij De Bakker langzaam toe. Nadat Tsonga ook de derde set had gewonnen drukte hij in het vierde bedrijf door en trok de partij naar zich toe.

Zwangere Alicia Keys gaat trouwen

Alicia Keys is in verwachting van haar eerste kind. Daarmee houdt het goede nieuws voor de 29-jarige zangeres niet op: Keys stapt later dit jaar in het huwelijksbootje. Aanstaande vader en echtgenoot is producer Swizz Beatz.

Geruchten dat Keys zwanger en verloofd zou zijn, deden al een paar weken de ronde. De tortelduifjes maakten donderdagavond een einde aan de speculaties door hun aanstaande huwelijk en de zwangerschap wereldkundig te maken.

Wanneer Keys haar eerste kind op de wereld zet, is niet bekendgemaakt. Wel lieten woordvoerders los dat Keys en Swizz Beatz elkaar nog dit jaar eeuwige trouw beloven tijdens een privéceremonie.

De zangeres heeft sinds het najaar van 2008 een relatie met producer, dj en rapper Swizz Beatz, die werd geboren als Kasseem Dean. De 31-jarige producer schreef hits voor artiesten als Beyoncé en Jay-Z. Voor Keys is het haar eerste zwangerschap en huwelijk, Dean stond al eens eerder voor het altaar en heeft twee zoons van 9 en 3 uit eerdere relaties.

Zwangere Alicia Keys gaat trouwen
Zwangere Alicia Keys gaat trouwen (Foto: Novum)

Man overleden onder lading veevoer

In Barneveld is vrijdagmiddag een man bedolven onder een partij veevoer. Het 41-jarige slachtoffer uit het Friese Scherpenzeel overleed ter plekke, meldt de Gelderse politie.

De man was de partij veevoer rond 13.30 uur uit een vrachtwagen aan het lossen. Toen hij een laadklep losmaakte, kwam plotseling een partij veevoer vrij die over hem heenviel. De Arbeidsinspectie doet nader onderzoek.

Drukte in vroege vrijdagavondspits

Het verkeer kampte vrijdag met veel drukte op de Nederlandse snelwegen. De files begonnen al vroeg. Om 14.00 uur stond er al bijna honderd kilometer file en even na 15.00 uur was dat opgelopen naar 170 kilometer. Rond 16.30 uur was het hoogtepunt, toen stond er ruim 270 kilometer file, meldt de VerkeersInformatieDienst.

De drukte werd veroorzaakt door aanrijdingen. Zo werden op de A16 van Rotterdam naar Breda drie rijstroken afgesloten na een botsing tussen twee personenauto's en een vrachtwagen. Ook op de A13 en de A20 liep het verkeer in beide richtingen vast.

Op de A28 van Hoogeveen naar Zwolle vond een aanrijding plaats tussen vijf auto's, waarna een rijstrook werd afgesloten en het verkeer al gauw in een file van ruim negen kilometer stond. Richting Hoogeveen ontstond acht kilometer file door kijkers.

Ook op de A58 van Breda naar Tilburg ging het mis en botsten meerdere voertuigen op knooppunt Sint Annabosch op elkaar. Hier ontstond een file van negen kilometer, nadat tussen Bavel en Gilze de rechterrijstrook was afgesloten.

Pinkpop zorgde eveneens voor flinke files. Op de A2 richting Maastricht was het extra druk omdat veel mensen vrijdag afreisden naar Landgraaf. De langste file stond op de A2 van Amsterdam naar Den Bosch. Tussen afrit Breukelen en afrit Beesd reed het verkeer langzaam over in totaal 29 kilometer.

Rond 17.30 uur was het ergste fileleed geleden en stond er nog 205 kilometer file.

Sieneke: ik vergeet dit nooit meer

Sieneke strandde donderdagavond in de tweede halve finale met 'Ik Ben Verliefd (Shala Lie)', maar kijkt met trots terug op haar optreden. "Ik heb nog niet eerder zo'n goed optreden neergezet. Ik ben zo trots op mezelf en het team. Ik vergeet dit nooit meer."

Het publiek liet in ieder geval duidelijk blijken achter Sieneke te staan en scandeerde luid haar naam. "Dat was echt een kick", glimlacht ze. "Ik hoorde iedereen schreeuwen. Het was echt het mooiste optreden ooit." Ook coach Marianne Weber is trots op haar pupil. "Het is niet gelukt, maar het heeft niet gelegen aan de inzet van Sieneke en de voorbereidingen van haar team. Het is een wedstrijd en dan is dit het risico."

Weber belooft dat we nog veel gaan horen van de jonge zangeres. "Sieneke heeft de afgelopen maanden bewezen dat ze een heel sterk meisje is met een stem die klinkt als een klok. We zijn in Nederland van Sieneke gaan houden", zegt ze. "Het is jammer en een grote teleurstelling, want we gingen er echt voor. Maar ze heeft er een mooi platencontract mee verdiend en we gaan nog heel veel van haar horen."

Sieneke: ik vergeet dit nooit meer
Sieneke: ik vergeet dit nooit meer (Foto: Novum)

 

Meer over het Eurovisie Songfestival vind je op ons forum.

Single Borsato en Meeuwis direct op eerste plaats

De nieuwe single 'Schouder aan Schouder' is deze week op de eerste plaats van de Single Top 100 binnengekomen. Marco Borsato is erg blij dat het nummer goed is ontvangen. "En nu staan we op de eerste plek in de hitlijst! Het is mijn vijftiende nummer 1-hit, mijn tiende op een rij. Het is bijna onvoorstelbaar!", laat de 43-jarige zanger weten.

Borsato noemt de topnotering niet alleen een mooie bekroning van de muzikale samenwerking met Guus Meeuwis, maar ook van hun vriendschap. Het lied is volgens de zanger niet bedoeld als WK-nummer, maar hij kan zich goed voorstellen 'dat je kijkend naar het WK 'Schouder aan Schouder' meezingt'.

"We hebben samen gezongen bij de concerten in Eindhoven in 2009. Dat beviel bijzonder goed", zei Meeuwis eerder. Hij begon meteen daarna met schrijven voor het duet. "Er zijn wat dingen tussendoor gekomen, maar daarna hebben we het weer opgepakt."

'Schouder aan Schouder' Sjalalalie (foto: Novum)

Weer overval in Europarlement

In het Europees Parlement in Brussel heeft opnieuw een overval plaatsgevonden. Overvallers zijn er vrijdag vandoor gegaan met geld van het enorme personeelsrestaurant, uitgebaat door cateringbedrijf Sodexo. Een woordvoerster van het parlement heeft dat vrijdag gemeld.

Momenteel worden alle duizenden medewerkers van het parlement bij het verlaten van het gebouw gecontroleerd. Ze moeten hun tassen openen. Niemand mag het parlement in.

In februari vorig jaar vond een gewapende overval plaats op de ING Bank in het parlement. Daarbij werd 60.000 euro buitgemaakt. Naar aanleiding daarvan zou de beveiliging worden verbeterd om te voorkomen dat er nog mensen met een vuurwapen het gebouw in kunnen.

Reactie Teeven over internetpolitie

VVD-kamerlid Fred Teeven die gisteren nog voorstander was om internetverkeer te controleren om zo een eventueel downloadverbod te kunnen handhaven, is geschrokken van de vele reacties op FOK! en Tweakers. Op zijn website probeert Teeven e.e.a. te nuanceren.

"Gedurende de dag, kwamen er vandaag op sites zoals FOK! en Tweakers.net steeds meer reacties binnen over het grote Downloaddebat in de Balie van gisteren. Er wordt nu gesuggereerd dat ik als een soort van Oom agent alles in de gaten wil gaan houden wat er door het keyboard het web op wordt geslingerd. Ik vind dat ik daar op moet reageren. Ook in het debat heb ik duidelijk aangegeven dat de VVD pal staat voor de vrijheid op het internet. Zoals in ons verkiezingsprogramma staat: het internet speelt een belangrijke rol bij de productie en verspreiding van cultuur, kennis en innovatie. En de overheid dient daarom een terughoudende rol te spelen bij het reguleren van internet."

Of deze poging van nuancering danwel damage control nog zin heeft, valt te betwijfelen. Op FOK! zijn de reacties duidelijk: velen wilden de VVD nog voordeel geven van de twijfel, maar na de uitspraken van Teeven blijken veel FOK!kers, maar ook Tweakers hun stem niet meer aan de VVD te geven. Lees hier de hele verklaring van Teeven. Doe ook mee aan de speciale FOK!poll.

'Spionerende' duif opgepakt in India

De politie in India houdt een duif vast die verdacht wordt van spionage voor buurland Pakistan. De vogel wordt bewaakt door gewapende beveiligers. Dat meldden lokale media vrijdag.

De duif had een adres en telefoonnummer uit Pakistan op zijn lichaam gestempeld en een ringetje om zijn poot. De politie denkt dat het beest met een bericht over de grens vloog.

De duif werd gevonden door een bewoner van de Indiase provincie Punjab, gelegen aan de grens met Pakistan. De vogel zou medisch onderzocht zijn.

Het dier mag volgens functionarissen geen bezoek ontvangen.

[RG] Murray verder

Andy Murray heeft de vierde ronde van de open Franse tenniskampioenschappen bereikt. De als vierde geplaatste Schot was op de banen van Roland Garros in Parijs in vier sets te sterk voor de Cyprioot Marcos Baghdatis. Murray won met 6-2 6-3 0-6 6-2.

Murray stuit in de strijd om een plaats in de kwartfinale op de winnaar van het duel tussen de als zeventiende geplaatste Amerikaan John Isner en de als vijftiende gerangschikte Tsjech Jan Berdych.

Chiellini oneens met kritiek op achterhoede ItaliŽ

Giorgio Chiellini is het niet eens met alle kritiek die de Italiaanse selectie krijgt. Volgens sceptici zou de verdediging de zwakke schakel zijn van de regerend wereldkampioen.

"We werken erg hard", vertelt Chiellini tegenover de aanwezige pers in het Italiaanse trainingskamp. "Misschien hebben andere teams wel een betere verdediging dan wij, maar het gaat niet om individuen. Het gaat om teamwork", verdedigt de speler van Juventus zich.

"De achterhoede voert gewoon zijn taak uit en komt niet in de problemen als de rest van het team ook gewoon zijn taak uitvoert. Ik denk niet dat een wedstrijd afhangt van twee, drie of vier verdedigers die spelen. Ik ben ervan overtuigd dat Italië het goed gaat doen op het WK. Alleen al met een goede instelling kunnen we een hoop bereiken in Zuid-Afrika", aldus Chiellini.

Nachtritten: sexy lading (40)

‘Als hij vanaf het begin al gelogen heeft tegen mij, hoeveel tijd moet ik hem dan geven om alles te verklaren? En wat belangrijker is, Max: wat is dan een leugen en wat is de waarheid? Dit zijn geen kleine leugens. Sjaak maakte mij, jou en Bart altijd ondergeschikt aan welke waarheid van hem dan ook. Er zijn duizend momenten voor hem geweest mij in te lichten. Ik zou over zijn waarheid altijd gezwegen hebben, ook tegen jullie, maar ik had het wel moeten weten wie hij was en waarom ik.

[Giro] Basso grijpt macht

De negentiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Michele Scarponi. In de etappe van vandaag, van Brescia naar Aprica over 195 kilometer, mocht Scarponi winnen van Ivan Basso die de nieuwe leider in het algemeen klassement is.

Het eerste deel van de etappe van vandaag verliep rustig maar daarna leverde de zware Mortirolo vuurwerk op. De knechten van Basso bepaalde het straffe tempo van de groep der favorieten en een voor een moesten de concurrenten van Basso passen.

Nadat ook Basso tempo ging maken, konden alleen Scarponi en Nibali volgen. Evans had op de top een minuut verloren, Arroyo zelfs twee minuten. In de gevaarlijke afdaling die volgde maakte Basso geen sterke indruk. Arroyo ging als een bezetene naar beneden en maakte meer dan een minuut goed.

Arroyo, Evans, Gadret, Vinokourov en Sastre vonden elkaar en hadden de drie koplopers nagenoeg in het vizier. Op de slotklim sloegen de Italianen echter weer toe. Op de finish hadden de drie iets meer dan drie minuten voorsprong op de achtervolgende groep.

Uitslag 19e etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Michele Scarponi (Ita) Diquigiovanni-Androni 5.27;04
2 Ivan Basso (Ital) Liquigas z.t.
3 Vincenzo Nibali (Ita)
Liquigas z.t.
4 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +3.05
5 John Gadret (Fra) AG2R- La Mondiale z.t.
6 Cadel Evans (Aus) BMC +3.06
7 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne z.t.
8 Carlos Sastre (Spa)
Cervélo z.t.
11 Bauke Mollema Rabobank +5.27


Klassement na 19e etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Ivan Basso (Ital) Liquigas 81.55;56
2 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne + 0.51
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 2.30
4 Michele Scarponi (Ita) Diquigiovanni-Androni + 2.49
5 Cadel Evans (Aus)
BMC + 4.00
6 Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 5.32
7 Richie Porte (Aus)
Saxo Bank + 6.00
8 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana + 6.02

[Upd] Willem II lijkt gered van acuut faillissement

Willem II lijkt voorlopig te zijn gered. Het college van B&W van de gemeente Tilburg is bereid om de noodlijdende club financieel tegemoet te komen.

De gemeente heeft voorgesteld om de huur voor het stadion flink te verlagen met terugwerkende kracht. Door de huurverlaging vanaf 2004 komt er een bedrag van 2,4 miljoen euro beschikbaar. Willem II heeft een totale schuldenlast van vijf miljoen euro maar is met de hulp van de gemeente wel uit de acute problemen.

Overigens zal de gemeenteraad zich komende maandag over het voorstel van het college buigen.

Update @17:44:

Inmiddels zijn er meer details bekend geworden van het plan dat de gemeente Tilburg opgesteld heeft. De gemeente zal 600.000 euro per direct beschikbaar stellen om de actute financiële problemen op te lossen, per 21 juni zal vervolgens 800.000 euro beschikbaar komen onder voorbehoud de uitwerking van strikte voorwaarden die gesteld zijn. Ook stelt de gemeente voor om het geldbedrag voor het bevriezen van de huur in het seizoen 2009-2010, één miljoen euro te verrekenen. Deze financiële bijdrage is het resultaat van een huurverlaging met terugwerkende kracht tot 2004 van het stadion.

De gemeente wil met de strikte voorwaarden voorkomen dat er weer problemen zullen gaan voortdoen als in de laatste jaren en vond de situatie een uitermate lastig dilemma welke op een zakelijk manier opgelost moest worden, los van alle emoties. Wethouder sportzaken, Jan Hammin, meldt dan ook: "Dit is de eerste stap om te komen tot een definitieve oplossing. Het kan niet zo zijn dat de gemeente alleen de voetbalclub uit de problemen helpt. Ik reken op sponsoren, de stad, de organisatie en voetballers van Willem II om de toekomst van de club verder veilig te stellen." Volgens wethouder Joost Möller van gemeentegebouwen heeft de gemeente ook gekeken naar het maatschappelijk belang van een eredivisieclub en het instituut Willem II: "Een faillissement van Willem II zou iedereen in de stad veel geld kosten. De boekwaarde van het stadion wordt becijferd op tien miljoen euro. Bij de vaststelling van de gemeente steun hebben wij ook alles vergeleken met de andere steden met een eredivisieclub."

Het college heeft de raad voorgesteld om te kiezen voor een nieuwe huursom van 905.000 euro per jaar, inclusief onderhoudskosten en eigenaarlasten welke met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004, de datum waarop de gemeente eigenaar van het stadion werd, in zal gaan. Met dit scenario lost de gemeente de acute geldnoot op en legt het een goede basis voor een gezonde bedrijfsvoering in de toekomst. De club zal echter wel aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

- Willem II gaat akkoord met een ander uit te werken vorm van stringent toezicht.
- Willem II voert een vergaande sanering door, om het nieuwe seizoen met een reële meerjarige sluitende begroting te starten.
- Willem II blijft binnen de door de KNVB gestelde normen voor spelersalarissen
- Willem II richt een nieuwe bestuurs- en toezichtstructuur in, waarbij geen rol is weggelegd voor functionarissen die in de oude bestuurs- en toezichtstructuur actief waren.
- Deze nieuwe structuren worden ingevoerd voor 21 juni.
- Tevens zal Willem II voor 21 juni moeten aantonen dat het restant van het negatief eigen vermogen wordt/is opgelost.

Interim bestuurder Paul Bottelier reageerde positief over het voorstel van de gemeente: "Dit is een fantastische stap op weg naar een gezond Willem II. Dankzij de inspanningen van het college ligt er nu een gedegen voorstel waarmee Willem II de helpende hand gereikt wordt om schoon schip te maken. Uiteraard hoop dat ook de gemeenteraadsleden hiermee akkoord zullen gaan en de club zullen behouden van een faillissement."

Alternatieve Stemwijzers

Stemwijzer, Kieskompas allemaal betrouwbare hulpjes om je keuze te maken, als die te serieus voor je zijn kun je altijd nog voor deze alternatieven kiezen:

Vul in wat jouw favoriete merk is van supermarkt, telefoon, auto en bier en de BrandVoting komt er uit met een partij die voor jouw geschikt is.

Step mee met de Stepwijzer, een speelse manier van kiezen onder vrolijke muziek van Madness.

Tot slot is er de Stomwijzer, voor mensen die te dom zijn voor alle andere stemwijzers.

[RG] Sharapova, V. Williams door

Maria Sharapova heeft zich voor de derde ronde op Roland Garros geplaatst. De Russin versloeg de Belgische Kirsten Flipkens met tweemaal 6-3.

Sharapova moet het in de derde ronde opnemen tegen Justine Henin. Sharapova en Henin speelden negenmaal eerder tegen elkaar, waarvan de Belgische zes partijen won.

Venus Williams bereikte overtuigend de derde ronde. De als tweede geplaatste Amerikaanse versloeg Dominika Cibulkova, vorig jaar nog halve finaliste, met 6-3 en 6-4.

Dagzege Ciolek in Beieren, Perez nieuwe leider

De derde etappe in de Ronde van Beieren is gewonnen door Gerald Ciolek. De Duitser van Team Milram was in Hersbruck de snelste van het eerste deel van het peloton.

Leigh Howard, de leider in het algemeen klassement, kon zich in tegenstelling tot de eerste en de tweede etappe niet in de strijd om de dagzege mengen. Ruben Perez is derhalve de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De vlucht van de dag kwam op naam van Jan Barta en Delio Fernandez Cruz. Zij werden dertig kilometer voor de finish door het peloton ingerekend. In de finale van de etappe brak het peloton door het hoge tempo in stukken en Howard moest hierdoor afhaken.

Eurovision Song Contest: De Finale

We weten het bijna, twee landen zijn nog over die het uit gaan vechten! In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Nog één keer stemmen en dan weten wie morgen de FOK!winnaar is. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De twee Finalekandidaten zijn:

 vs.

Slowakije vs. Turkije

Poll: Wie wint de finale?
 

Morgen om 17.00 uur weten we wie de grote winnaar is!

Schuitema vertrekt als voorzitter PSV

Frits Schuitema treedt per 1 juli af als voorzitter van de raad van commissarissen van PSV. Peter Swinkels volgt hem op bij de Eindhovense club. Schuitema was de afgelopen drie seizoenen preses van PSV.

Hans van Breukelen, voormalig doelman van PSV en het Nederlands elftal, treedt toe tot de raad. Henk Kivits, algemeen directeur van Stage Entertainment, is de tweede nieuweling in de zeskoppige raad van commissarissen. Beiden worden per 1 juli benoemd. Schuitema was tussen 1990 en 2005 vice-voorzitter bij PSV. Zijn opvolger Swinkels is sinds 2006 bestuurslid.

Burgemeester mag belwinkel sluiten

Burgemeesters krijgen de bevoegdheid bedrijven te sluiten waar illegale activiteiten plaatsvinden. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld belwinkels en avondkappers.

Het betreft een uitbreiding van de zogeheten Wet Bibob. Deze wet houdt in dat gemeenten onderzoek kunnen laten doen naar bedrijven die een vergunning aanvragen, zoals bordelen, cafés en coffeeshops. Als blijkt dat er criminelen of schimmige financiële constructies in het spel zijn, wordt de vergunning geweigerd.

In de toekomst kunnen gemeenten ook onderzoek laten doen naar bedrijven die geen vergunning nodig hebben. Als blijkt dat een bedrijf malafide is, moet het de deuren sluiten.

Jacht op neushoorns neemt schrikbarend toe

De illegale jacht op neushoorns in Zuid-Afrika is de afgelopen drie jaar schrikbarend toegenomen. Dat zei David Mabunda vrijdag, het hoofd van de Zuid-Afrikaanse nationale parken (SANParks).

Neushoorns liggen momenteel 'onder vuur' van stropers wereldwijd. In 2008 werden 83 neushoorns gedood, een aanzienlijke toename in vergelijking met de dertien gedode dikhuiden in 2007. Vorig jaar werden 122 neushoorns gedood, het hoogste aantal ooit gemeten in het land. In 2010 zijn vooralsnog 92 dieren gedood.

Castlevania, Harmony of Despair is bevestigd

Het leek eigenlijk al niet meer anders te kunnen, maar de nieuwe Castlevania is nu toch echt bevestigd. Niet direct hoor, dat zou te makkelijk zijn. Het OFLC die de minimale leeftijd bepaalt waarbij de waarbij de game gespeeld mag worden heeft het spel beoordeeld.

De game krijgt een “M” rating en plaatst het in de Xbox categorie. Konami zelf heeft nog niets bekend gemaakt, maar we weten nu vrijwel zeker dat het gaat om een Xbox Live Arcade-spel en dat er een multiplayer-element in zal zitten. Waarschijnlijk bewaart Konami de officiële aankondiging voor de E3, dus we zullen binnenkort wel bevestigd krijgen wat eigenlijk al bevestigd is!


FC Groningen licht optie in contract De Roover

FC Groningen heeft de optie in de aflopende verbintenis van Sepp De Roover gelicht. De Belgische rechtsback zal hierdoor ook de komende twee seizoenen onder contract staan in Euroborg. De Roover is goed herstellende van een zware kruisbandblessure.

FC Groningen was al langer met de 25-jarige vleugelspeler in gesprek over een verlenging van diens contract en heeft vanaf het begin laten weten hem graag bij de selectie te houden. De Roover kwam halverwege het seizoen 2007/2008 over van Sparta Rotterdam en veroverde direct een basisplaats in Groningen.

Afgelopen seizoen startte De Roover in veertien competitiewedstrijden, waarbij zijn laatste optreden op zondag 29 november beperkt bleef tot vijf minuten. In dat duel met NEC kwam De Roover na een actie ongelukkig op zijn standbeen terecht en scheurde hij zijn voorste kruisband af. Zijn herstel van deze zware blessure verloopt uitstekend en de verwachting is dat De Roover bij het begin van het nieuwe seizoen, op maandag 28 juni, zijn opwachting kan maken bij de selectie.

ProRail bepleit harde aanpak criminaliteit op spoor

Dertig procent van de treinvertragingen wordt veroorzaakt door mensen die op het spoor lopen, vandalisme, wangedrag en koperdiefstal. Dit soort incidenten vindt vierduizend keer per jaar plaats, meldt Prorail vrijdag. De spoorbeheerder wil de daders hard aanpakken.

Vorig jaar stalen dieven voor zo'n tien miljoen euro aan koperen leidingen. Prorail-directeur Bert Klerk eist een harde aanpak van de koperdieven. "Door deze hufterigheid komen de onbelemmerde treinenloop en de veiligheid steeds meer in het geding." Als het aan hem ligt, moeten vandalen voortaan niet alleen de directe materiële schade, maar alle schade die zij veroorzaken vergoeden.

Klerk noemt afgelopen Koninginnedag, toen het treinverkeer urenlang stillag vanwege mensen die bij Amsterdam op het spoor liepen, geen incident. "Mensen lijken zich niet te realiseren dat ze met hun leven spelen als ze vanuit de trein op het spoor springen. Daar helpt geen enkel veiligheidssysteem tegen, hoe innovatief ook."

Dagzege Casper in BelgiŽ

De derde etappe in de Ronde van België is gewonnen door Jimmy Casper. Na 192,2 kilometer koersen, van Knokke-Heist naar Mechelen, was de Fransman van Saur-Sojasun Danilo Napolitano en Gert Steegmans te snel af in de massasprint.

Zo'n drie kilometer voor de streep vond er nog een grote valpartij plaats in het peloton. In het algemeen klassement behield Philippe Gilbert de leiding. Hij heeft tien seconden voorsprong op de Fransman Rony Martias en de Litouwer Tomas Vaitkus.

Uitslag derde etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Jimmy Casper (Fra) Saur-Sojasun 4.21,09
2 Danilo Napolitano (Ita) Katusha z.t.
3 Gert Steegmans (Bel) RadioShack z.t.
4 Stefan van Dijk Verandas Willems z.t.
5 Denis Galimzjanov (Rus) Katusha z.t.
6 Kenny van Hummel
Skil-Shimano z.t.
7 Enrique Mata (Spa) Footon z.t.
8 Timothy Dupont (Bel) JVL z.t.

 

Algemeen klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto 11.50,10
2 Rony Martias (Fra) Saur-Sojasun +0,10
3 Tomas Vaitkus (Lit) RadioShack z.t.
4 David Boucher (Fra) Landbouwkrediet +0,14
5 Jam. Vanlandschoot (Bel) Verandas Willems z.t.
7 Kenny van Hummel Skil-Shimano +0,23

Berlusconi citeert Mussolini

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft weer een rel veroorzaakt. Hij citeerde de Italiaanse dictator Mussolini na een OVSE-bijeenkomst in Parijs.

Toen hij de vraag kreeg hoe het voelt om aan de macht te zijn nu de markt het fiscale beleid bepaalt, antwoordde hij met een citaat van de dictator: "Hij zei: Het enige dat ik doen kan is mijn paard naar links of rechts sturen. Dat is mijn macht."

Berlusconi zei dat hij sinds hij premier is nooit het gevoel heeft gehad dat hij macht heeft. "Toen ik een zakenman was met duizenden werknemers, toen voelde ik macht." Het is bepaald niet de eerste keer dat de Italiaanse premier in het nieuws komt met geruchtmakende uitspraken. Zo noemde hij de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw 'zongebruind'.

Kabinet weigert uit testfase JSF te stappen

Het kabinet weigert de wens van de Tweede Kamer om uit de testfase van de Joint Strike Fighter (JSF) te stappen, uit te voeren. Dat verklaarde demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De Kamer stemde vorige week voor een motie van PvdA'er Angelien Eijsink om te stoppen met de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van de JSF. De PvdA vindt het niet langer financieel verantwoord om te blijven meedoen aan de testfase van het jachtvliegtuig, de beoogd opvolger van de F16.

Dat betekent dat het kabinet de aanschaf van een eerste testtoestel, waarvoor de PvdA vorig jaar nog toestemming gaf, ongedaan moet maken.

De kwestie is vrijdag ter sprake gekomen in het kabinet. De ministers hebben geconcludeerd dat zij demissionair zijn en daarom 'niet de vrijheid hebben een onomkeerbare beslissing te nemen voor een nieuw kabinet', zei Van Middelkoop, die eraan toevoegde dat hij het 'signaal van de Kamer' wel serieus neemt.

De bewindsman stuurt later op de dag een brief over de kwestie naar de Tweede Kamer.

[RG] Federer zonder problemen naar vierde ronde

Zonder al te veel problemen heeft Roger Federer de vierde ronde bereikt op Roland Garros. De Zwitser versloeg Julian Reister met 6-4, 6-0 en 6-4.

Federer, die het toernooi vorig jaar wist te winnen, kreeg in de partij tegen Reister geen enkel breekpunt tegen. Op zijn eerste matchpoint sloeg de Zwitser nog wel een dubbele fout, maar die misser bleef zonder verder gevolgen.

'Liverpool wil Sim„o van Atlťtico Madrid overnemen'

Simão staat in de belangstelling van Liverpool. De Engelse club is volgens de Daily Star een bod van acht miljoen euro aan het voorbereiden voor de linkermiddenvelder. De 30-jarige speler van Atlético Madrid heeft nog een contract tot aan de zomer van 2011.

Atlético Madrid zou openstaan voor een vertrek van de Portugees. De Spaanse club wil zich gaan versterken en denkt met de verkoop van de middenvelder wat jongere spelers te kunnen kopen.

De 30-jarige Simão ziet een eventueel vertrek naar de Engelse competitie wel zitten. "Ik heb altijd interesse gehad voor de Premier League, maar op dit moment is mijn hoofd bij het WK. Ik heb een contract met Atlético Madrid", zegt de middenvelder. "Ik heb gehoord van mensen uit Madrid dat de club bezig is met een verkoop, maar meer weet ik niet."

De 79-voudig international van Portugal kwam tot nu toe drie seizoenen in actie voor Atlético Madrid. Hij speelde in totaal 97 competitieduels waarin hij zestien keer doel trof. Dit seizoen won hij met zijn club de Europa League door in de finale Fulham met 2-1 te verslaan.

'Liverpool wil Simao van Atletico overnemen'
'Liverpool wil Simão van Atletico overnemen' (Foto: Novum)

Gamers gemiddeld 32 jaar oud

Uit een onderzoek van NPD blijkt dat gamers gemiddeld 32 jaar oud zijn. Het marktonderzoekbureau heeft met behulp van een online enquête een groot aantal gamers in verschillende categorieën ingedeeld.

De resultaten van de enquête, waar meer dan 19 duizend mensen aan hebben meegedaan, zijn in het rapport 'Gamer Segmentation 2010' samengevat. Het onderzoek laat niet alleen zien dat gamers gemiddeld 32 jaar oud zijn, maar dat leeftijd ook invloed op het speelgedrag heeft. Zo houden de oudste gamers met leeftijden boven de 42 jaar zich gemiddeld het meest met PC-games bezig, terwijl jongere gamers meer tijd op consoles doorbrengen.

Uit het onderzoek van NPD blijkt dat slechts 4 procent van alle deelnemers als een 'Extreme Gamer' bestempeld kan worden. Deze groep besteedt meer dan 48.5 uur per week aan het spelen van games. Het gemiddelde ligt op dertien uur.

Gamers gemiddeld 32 jaar oud
Gamers gemiddeld 32 jaar oud (Foto: Novum)

Obama naar Golf van Mexico

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag opnieuw een bezoek gebracht aan de Golf van Mexico. Hij benadrukte dat hij de leiding heeft over pogingen die worden ondernomen om het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis te dichten.

Obama gaf wel toe dat de Amerikaanse regering de technologie noch de expertise heeft en moet vertrouwen op oliemaatschappij BP. Die liet vrijdag weten dat binnen 48 uur bekend is of de meest recente poging om de olie te stoppen succesvol is geweest. Er wordt nu door middel van de zogenoemde top kill-methode kleiachtige modder in het lek gespoten. Hierdoor zou de oliepijp moeten verstoppen om vervolgens te worden afgedicht met beton. De kans op succes is volgens BP-directeur Tony Hayward zestig tot zeventig procent.

President Obama nam donderdag de leiding over van wat hij een 'vreselijk catastrofe' noemde, na weken van bezoeken van kabinetsleden terwijl via het lek miljoenen liters olie de Golf van Mexico in stroomden. "Ik neem de verantwoordelijkheid. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat al het mogelijke wordt gedaan om dit lek te dichten", zo zei Obama op een persconferentie in het Witte Huis.

Het geduld begint op te raken, helemaal sinds wetenschappers donderdag stelden dat de hoeveelheid olie die uit de put stroomt 2,5 tot vijf keer groter is dan BP en de kustwacht in eerste instantie dachten. Dat zou betekenen dat er in het gunstigste geval 68 miljoen liter ruwe olie de golf in is gestroomd en in het ergste geval 148 miljoen liter. Ter vergelijking: bij de ramp met de tanker Exxon Valdez in Alaska liep 42 miljoen liter olie de zee in. Het Britse oliebedrijf BP heeft tot nog toe 930 miljoen dollar (ruim 752 miljoen euro) uitgegeven.

Ondertussen kunnen de versperringen die zijn geplaatst om te voorkomen dat de klonterige, kleverige olie de kust bereikt, niet alle olie tegenhouden. Harde wind, hoge golven en stroming kunnen de substantie over de versperringen stuwen. Langs de Amerikaanse kust van Alabama tot Louisiana is de olie al aangespoeld. De olie heeft op sommige plekken ook kwetsbaar moerasland bereikt. Bovendien is het moeilijk om voldoende personeel te vinden die de versperringen over zoveel kilometer kunnen onderhouden. Honderden mensen zijn gemobiliseerd om te helpen.

Het opruimen van de olie is niet zonder risico. Zeven arbeiders die meehielpen met het opruimen zijn in het ziekenhuis opgenomen na klachten over duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid terwijl ze aan het werk waren op boten voor de kust van Louisiana. Volgens de doktoren zijn chemische irritatie en uitdroging - ze maakten lange dagen in de hitte - waarschijnlijk de oorzaak van de klachten. De arbeiders zelf denken dat de chemische stof die gebruikt wordt om de olie op te lossen hen ziek heeft gemaakt. De overige boten die er aan het schoonmaken waren moesten het gebied verlaten. De meeste arbeiders zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen.

Regisseur verlaat Kane & Lynch-film

Simon Crane is niet langer de regisseur van de Kane & Lynch-verfilming. Dat schrijft de filmwebsite Latino Review. Slechts twee maanden voor aanvang van de productie is Crane door de producenten van het project gehaald.

In een officiële verklaring laten de producten weten dat Crane wegens 'te grote creatieve meningsverschillen' uiteindelijk geen goede keuze voor de Kane & Lynch-verfilming bleek te zijn. Er is nog geen vervanger benoemd, maar de Zuid-Afrikaanse regisseur Wayne Kramer zou in 'vergevorderde gesprekken' verkeren.

Kramer's eerdere werk bestaat uit films als The Cooler en Crossing Over. De regisseur staat bekend om zijn voorliefde voor conflicten tussen personages. Het bizarre duo Kane en Lynch lijkt wat dat betreft wel goed aan hem besteed te zijn.

Kane & Lynch gaat over de huurling Kane (Bruce Willis), die onterecht in de gevangenis samen met de crimineel Lynch (Jamie Foxx) is beland. Zij worden bevrijd door Kane's oude maten en vanaf dat moment heeft het tweetal 72 uur de tijd om de ontsteker voor een alles vernietigend wapen te vinden.

Kane & Lynch belooft misschien een behoorlijk gewelddadig geheel te worden, maar Bruce Willis liet vorig jaar al weten in de eerste plaats mee te doen omdat het hem "een leuke buddymovie" lijkt.

Regisseur verlaat Kane & Lynch-film
Regisseur verlaat Kane & Lynch-film (Foto: Novum)

Kabinet CDA-VVD-D66 is favoriet

Een coalitie van CDA, VVD en D66 heeft de voorkeur van de kiezers. Dat blijkt uit onderzoek dat peil.nl heeft uitgevoerd in opdracht van persbureau Novum Nieuws.

Van de ondervraagden ziet 25 procent na de verkiezingen van 9 juni het liefst zo'n centrumrechtse coalitie. Een links kabinet van PvdA, D66, GroenLinks en SP heeft de voorkeur van 23 procent, gevolgd door CDA, VVD en PVV (22 procent) en VVD, PvdA, D66 en GroenLinks (19 procent).

Een regering van CDA, VVD en D66 kan rekenen op de instemming van een meerderheid van de kiezers van CDA (68 procent) en VVD (55 procent). Alleen D66-stemmers zien er weinig in: slechts 19 procent is voor.

Problematisch is de coalitie wel. CDA en VVD willen niet tornen aan de aftrek van de hypotheekrente, terwijl D66 juist alleen wil meedoen aan een regering die de woningmarkt wèl op de schop neemt.

Van de PvdA-stemmers heeft precies de helft een voorkeur voor een links kabinet. Van de SP-kiezers is 92 procent voor een linkse regering, Bij de GroenLinksers is dat 55 procent.

Onder de PVV-aanhang is de animo voor samenwerking tussen CDA, VVD en PVV het grootst. Maar liefst 91 procent van de PVV-stemmers is hier voorstander van. Bij de achterban van CDA en VVD is het enthousiasme minder: dertig procent van de VVD'ers en twintig procent van de CDA'ers is daar voorstander van.

D66 is de enige partij waarvan de achterban in meerderheid voor een nieuw paars kabinet is: 69 procent ziet dit als de ideale regering. Van de VVD-stemmers heeft maar elf procent een voorkeur voor paars. Bij de PvdA is dit 44 procent, bij GroenLinks veertig procent.

Voortzetting van de vorige coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie wil slechts vijf procent van alle ondervraagden. Alleen een meerderheid van de ChristenUnie-stemmers (58 procent) ziet hier heil in.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is er volgens de laatste peiling van peil.nl alleen voor VVD, PvdA, GroenLinks en D66 (85 zetels) en VVD, CDA en PVV (78 zetels).

Rapport over ontduiking sancties door Noord-Korea

Noord-Korea exporteert nucleaire en rakettechnologie en maakt gebruik van diverse tussenfiguren, mantelbedrijven en buitenlandse misdaadnetwerken om sancties van de Verenigde Naties te omzeilen. Dat zeggen VN-experts in een rapport over de tenuitvoerlegging van de strafmaatregelen tegen Pyongyang waar het persbureau Associated Press donderdag de hand op heeft weten te leggen.

Het panel stelt dat het regime in Noord-Korea betrokken is bij verboden nucleaire en ballistische activiteiten in Iran, Syrië en Birma. Het pleit voor nader onderzoek naar deze verdachte activiteiten en doet een beroep op alle landen om ze te verhinderen.

De sancties werden door de VN-Veiligheidsraad opgelegd nadat Noord-Korea in 2006 en 2009 atoomproeven had gehouden. Diplomaten bespraken donderdag achter gesloten deuren de bevindingen van de experts uit de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en Zuid-Korea. De bespreking viel samen met verhoogde spanningen op het Koreaanse schiereiland vanwege het incident met het Zuid-Koreaanse korvet Cheonan, dat volgens Zuid-Korea door Noord-Korea is getorpedeerd.

Willem II krijgt hulp van Bayern MŁnchen

Bayern München voelt zich verbonden met het lot van Willem II en schiet daarom te hulp, Andries Jonker voorop.

Andries Jonker heeft diverse spullen beschikbaar gesteld die gebruikt kunnen worden op een veiling. Omroep Brabant meldt dat het gaat om onder meer de officiële wedstrijdbal van de Champions League-finale, trainingspakken en voetbalschoenen.

Van Bommel zou zijn schoenen hebben gesigneerd en Louis van Gaal zou een persoonlijke boodschap op zijn trainingspak hebben geschreven. Jonker hoopt op deze manier een steentje bij te kunnen dragen om Willem II te redden van de ondergang.

Willem II bekijkt de mogelijkheden op welke manier de club gered kan worden. Vast staat dat de organisatiestructuur zal veranderen. Ook is de gemeente Tilburg om een financiële tegemoetkoming gevraagd. Bij veel politici schoot dit in het verkeerde keelgat. Maandag is er een extra raadsvergadering.

VVD wil recht op advocaat inperken

De VVD wil af van de regel dat de politie verdachten pas mogen verhoren als zij bezoek hebben gehad van een advocaat. Volgens VVD-Kamerlid Fred Teeven is de politie nu veel te veel tijd kwijt aan wachten op advocaten.

Sinds april geldt de regel dat verdachten een gesprek met een advocaat moeten voeren voordat zij mogen worden verhoord. De advocaat kan vaak niet meteen komen, waardoor de politie en de verdachte uren moeten wachten, soms zelfs tot de volgende dag. "Dat is totaal onwerkbaar", stelde Teeven vrijdag op een VVD-campagnebijeenkomst.

De VVD vindt telefonisch overleg tussen een verdachte en zijn advocaat ook genoeg. Dat levert de politie veel tijdwinst op, waardoor agenten de straat op kunnen en niet achter hun bureau hoeven te blijven zitten.


VVD-Kamerlid Fred Teeven

Uitslag tweede vrije training Turkije

Jenson Button heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Turkije de snelste tijd neergezet. De Brit was op twee duizendsten na een tiende sneller dan Mark Webber. Sebastian Vettel reed de derde tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

De tweede trainingssessie van vandaag werd door veel teams gebruikt om nieuwe onderdelen te testen, zoals de F-duct. Deze werkte echter bij lang niet alle teams vlekkeloos, aangezien veel mensen door een gebrek aan downforce bij de achtervleugel gebruik moesten maken van de uitloopstroken bij bocht acht.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Button McLaren 1:28.280
30
2 M. Webber Red Bull 1:28.378 +0:00.098 24
3 S. Vettel Red Bull 1:28.590 +0:00.310 27
4 L. Hamilton McLaren 1:28.672 +0:00.392 32
5 F. Alonso Ferrari 1:28.725 +0:00.445 30
6 N. Rosberg Mercedes 1:28.914 +0:00.634 22
7 M. Schumacher Mercedes 1:28.974 +0:00.694 22
8 R. Kubica Renault 1:29.225 +0:00.945 34
9 V. Petrov Renault 1:29.501 +0:01.221 36
10 F. Massa Ferrari 1:29.620 +0:01.340 26
11 A. Sutil Force India 1:29.629 +0:01.349 16
12 N. Hülkenberg Williams 1:29.987 +0:01.707 17
13 K. Kobayashi Sauber 1:30.053 +0:01.773 34
14 P. de la Rosa Sauber 1:30.176 +0:01.896 34
15 S. Buemi Toro Rosso 1:30.386 +0:02.106 32
16 V. Liuzzi Force India 1:30.627 +0:02.347 28
17 R. Barrichello Williams 1:30.766 +0:02.486 32
18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:30.933 +0:02.653 37
19 H. Kovalainen Lotus 1:31.610 +0:03.330 37
20 L. di Grassi Virgin 1:33.013 +0:04.733 28
21 J. Trulli Lotus 1:33.081 +0:04.801 11
22 T. Glock Virgin 1:33.312 +0:05.032 29
23 B. Senna HRT 1:33.420 +0:05.140 35
24 K. Chandhok HRT 1:33.740 +0:05.460 25

Arrestaties na onrust in Ondiep

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 21 aanhoudingen verricht in de Utrechtse wijk Ondiep, nadat na een stille tocht onlusten waren uitgebroken. Er werden vernielingen aangericht, brandjes gesticht en met vuurwerk gegooid. De aangehouden relschoppers zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Rond 02.00 kwamen bij de politie meldingen binnen over onlusten, vooral rond het Boerhaaveplein. Tussen de dertig en veertig personen hadden zich daar verzameld en zorgden voor onrust. De ongeregeldheden hebben volgens een politiewoordvoerder waarschijnlijk te maken met frustratie vanwege de dood van twee jongens bij een verkeersongeval.

Donderdagavond vond in de wijk een stille tocht plaats om de 18- en 20-jarige jongens te herdenken. Deze tocht verliep volgens de politie rustig. Wel werd een camerateam van RTV Utrecht duidelijk gemaakt niet welkom te zijn.

In maart 2007 braken in en om de Utrechtse wijk ook onlusten uit, nadat een agent een buurtbewoner had doodgeschoten, die met een mes zou hebben gedreigd. Bewoners meenden dat de schietpartij voorkomen had kunnen worden als de politie de wijk eerder had bezocht. De buurt werd door de rellen enkele avonden afgesloten.

Voor derde keer wietplantage ontdekt in boerderij

Op een boerderij in het Limburgse Eys is voor de derde keer een wietplantage ontdekt. Zowel in de woning als in de stallen en de gierkelder stonden stekken en planten, in totaal 5135 stuks. Dit meldt de politie vrijdag.

De politie stuitte op de plantage bij een hercontrole van het pand. Beide bewoners, een 51-jarige man en een 53-jarige vrouw, verklaarden de kwekerij te zijn begonnen omdat ze een grote schuld hadden die ze af wilden lossen. Ze zitten vast.

Dierenpark Emmen in financiŽle problemen

Dierenpark Emmen heeft de gemeente Emmen om financiële steun gevraagd. Het gaat om twee tot drie miljoen euro. Het dierenpark kampt al geruime tijd met teruglopende bezoekerscijfers en wordt in zijn voortbestaan bedreigd.

De gemeente laat vrijdag weten dat Dierenpark Emmen erg belangrijk is voor de economie van de gemeente en de regio, onder meer vanwege de werkgelegenheid en het toerisme. De gemeenteraad beslist of er steun komt en in welke vorm.

De noodkreet is opmerkelijk, aangezien demissionair minister van Ruimte Tineke Huizinga (ChristenUnie) elf dagen geleden bekendmaakte 8,5 miljoen euro uit te trekken voor de verplaatsing van de dierentuin naar een andere locatie in de Drentse stad. Het centrum van Emmen gaat de komende jaren ingrijpend op de schop. Om ruimte te maken voor een 'nieuw en aantrekkelijk stadshart', verhuist het dierenpark van het oosten naar het westen van de stad. De dierentuin wordt onderdeel van een zogenoemd Belevenspark van 35 hectare.

[RG] Henin houdt het kort

Justine Henin heeft na een kort optreden op het centrecourt van Roland Garros de derde ronde bereikt van de Open Franse tenniskampioenschappen.

De Belgische begon de partij tegen de Tsjechische Klara Zakopalova, die gisteren was afgebroken, met een voorsprong van 1-0 in sets en 3-2. Vier games later was het gebeurd: 6-3 6-3. Henin komt in de volgende ronde uit tegen haar landgenote Kirsten Flipkens of de Russische Maria Sharapova.

Familie Glazer: "Man. United is niet te koop"

Manchester United is niet te koop. Dat heeft de clubleiding van de Engelse grootmacht via de officiële website naar buiten gebracht.

De Amerikaanse broers Glazer, sinds 2005 clubeigenaren, hebben via een statement duidelijk gemaakt dat ze verbonden blijven aan Manchester United. "De club is niet te koop en de eigenaren zullen geen enkel bod ontvangen."

Supporters van Manchester United zijn ontevreden met de familie Glazer, omdat de club mede dankzij hun beleid met torenhoge schulden te maken heeft. De Red Knights Group, een groep rijke fans, probeerde de club eerder al tevergeefs over te nemen. In Engeland ontstonden ook geruchten dat de koninklijke familie van Qatar een bod van 1,5 miljard pond had uitgebracht. De Glazer-broers doen dat echter af als onzin.

Geheugensteuntje Formule 1-manager: Turkije

Komend weekend wordt de Grand Prix van Turkije verreden. In Istanbul gaat op zaterdag de kwalificatie om 13:00 uur en op zondag de race om 14:00 uur Nederlandse tijd van start. De kwalificatie is zaterdag om 13:00 uur te zien op BBC One en RTL GP, en de race is zondag om 14:00 uur live te zien op BBC One en RTL GP.

Uiteraard doet FOK!sport verslag van zowel de vrije trainingen, kwalificatie, als de race. Dit weekend wordt er live meegeschreven met de race en het laatste nieuws geplaatst, dus kijk vooral eens tijdens de de race op FOK!sport en praat mee met andere users in de reacties!

De FOK! Formule 1-manager is bij de zevende ronde aangekomen, altijd een extra belevenis als je tv zit te kijken om jouw 'team' aan te moedigen. Let op! Vrijdag 28 mei 2010 om 23:59 uur zal de F1-manager weer op slot gaan, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Voor meer uitleg over de FOK! Formule 1-manager lees je [Upd] FOK! Formule 1-manager 2010 gelanceerd of de Speluitleg in de manager. Wil je weten welke prachtige prijzen FOK! heeft geregeld? Lees dan dit bericht even!

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan eerst. Veel succes en vooral plezier gewenst met de FOK! Formule 1-manager!


Meepraten over de FOK! Formule 1-manager 2010? Er is een speciaal topic geopend in het AMS-forum.

Zuid-Afrikaan wil pornoverbod in digitale media

Een Zuid-Afrikaanse regeringsmedewerker heeft een voorstel gedaan om alle digitaal gedistribueerde porno in de ban te doen. De minister van Gezinszaken Malusi Gigaba heeft de Commissie voor de Hervorming van Wetten gevraagd of een wetswijziging mogelijk is. Internetexperts doen het voorstel af als ‘gekte'.

"Auto's zijn al voorzien van remmen en een riem. Er is geen reden waarom het internet zou moeten worden aangeboden zonder het inbouwen van de noodzakelijke beschermende mechanismen", aldus Gigaba. De ‘Justice Alliance for South Africa' (JASA) heeft een eigen wetsontwerp geschreven over de zaak. Zij stellen voor dat internetproviders televisie, internet en mobiele telefoons voorzien van filters.

Graham Cluley van veiligheidsbedrijf Sophos zegt dat eerdere pogingen om porno te verbieden niet succesvol zijn geweest. "Je vraagt je af hoe een democratie als Zuid-Afrika zo'n systeem zou kunnen introduceren. Het is niet alsof de staat honderd procent controle heeft over alle telecommunicatie."

Babel weer helemaal fit

Ryan Babel is weer helemaal fit. De aanvaller verrekte vorige week zijn rechterhamstring en vreesde even dat hij het WK moest missen. Babel werkte enkele dagen een aangepast trainingsprogramma af, maar oefende vandaag weer volledig mee.

Bondscoach Bert van Marwijk stond maar met een klein groepje spelers op het veld. Mark van Bommel, Wesley Sneijder en Arjen Robben merkten dat het op 1.200 meter hoogte anders voetballen is. Nigel de Jong testte zijn gekwetste knie en leek geen last meer te hebben. Ook Sander Boschker en Michel Vorm trainden mee. De doelmannen moesten net als het vijftal nog wennen aan de Jabulani, zoals de speelbal van het WK is gedoopt.

"Zeker op hoogte is het anders schieten met die bal", stelde bondscoach Bert van Marwijk na de training. "De jongens klagen er allemaal over. Gelukkig hebben we nog even om die bal goed onder de knie te krijgen." De overige internationals van het Nederlands elftal trainden in de sportzaal van het spelershotel. Morgen staan weer twee veldtrainingen op het programma.

VVD wil internetverkeer controleren

Als het aan VVD-kamerlid Fred Teeven ligt wordt al het internetverkeer binnenkort gecontroleerd om zo te kijken wie er software, films en muziek downloadt. Teeven zei dat in een speciaal downloaddebat donderdag.

Teeven vindt dat een downloadverbod alleen werkt als er wordt gehandhaafd. Op die manier zal 85 procent van mensen die illegaal spul downloaden al meteen afhaken, aldus Teeven. De VVD'er wil nog net geen blackbox in elke woonkamer maar wil wel op afstand volgen wat internetters zoal doen online. De SP is ook voor een downloadverbod maar ziet niks in handhaving.

Andere partijen vinden handhaving bij een downloadverbod een inbreuk op privacy. Groenlinks wil zelfs dat auteursrechten worden ingekort. "97 procent van de investeringen wordt in de eerste jaren al terugverdiend." Alle partijen waren het er wel over eens dat de entertainmentindustrie zelf eerst moet zorgen voor een volledig legaal aanbod voor er een downloadverbod komt.


VVD-Kamerlid Fred Teeven

Vijf 'Nederlanders' in selectie Denemarken

Bondscoach Morten Olsen heeft de Deense selectie voor het WK in Zuid-Afrika bekendgemaakt. Onder de 23 spelers bevinden zich vijf spelers uit de Eredivisie. Michael Silberbauer gaat niet mee. De middenvelder van FC Utrecht is net als oud-Ajacied Michael Krohn-Dehli een van de vier afvallers.

Dennis Rommedahl (Ajax), Christian Eriksen (Ajax), Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Thomas Enevoldsen (FC Groningen) en Simon Poulsen (AZ) mogen wel mee naar Zuid-Afrika. Het toernooi start voor de Denen op 14 juni met een wedstrijd tegen Nederland.

Opvallend is dat Simon Kjær geselecteerd is voor het eindtoernooi. De verdediger van Palermo is ondanks een blessure opgenomen in de selectie. Kjær liep de blessure gisteren op in het met 2-0 gewonnen oefenduel tegen Senegal.Definitieve selectie Denemarken:

Keepers: Thomas Sørensen (Stoke City), Stephan Andersen (Brøndby IF), Jesper Christiansen (FC Kopenhagen)

Verdedigers: William Kvist Jørgensen (FC Kopenhagen), Lars Jacobsen (Blackburn Rovers), Simon Kjær (Palermo), Per Krøldrup (Fiorentina), Daniel Agger (Liverpool), Patrick Mtiliga (Málaga), Simon Poulsen (AZ)

Middenvelders: Martin Jørgensen (AGF Aarhus), Christian Poulsen (Juventus), Daniel Jensen (Werder Bremen), Jakob Poulsen (AGF Aarhus), Dennis Rommedahl (Ajax), Jesper Grønkjær (FC Kopenhagen), Thomas Kahlenberg (VfL Wolfsburg), Thomas Enevoldsen (FC Groningen), Christian Eriksen (Ajax), Mikkel Beckmann (Randers)

Aanvallers: Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Søren Larsen (MSV Duisburg), Nicklas Bendtner (Arsenal)

Kleine partijen ontstemd over Kieskompas

Kleine politieke partijen liggen in de clinch met de online stemwijzer Kieskompas. De partijen stellen dat het Kieskompas hen heeft aangeboden om geld te betalen om opgenomen te worden in het stemadvies, terwijl dit voor gevestigde partijen kosteloos is. Dat meldt Lijst 17, dat vindt dat nieuwe partijen worden 'gediscrimineerd'.

Volgens politicoloog en ontwikkelaar van Kieskompas Andre Krouwel kunnen partijen niet tegen betaling worden opgenomen, maar moeten zij al vertegenwoordigd zijn in de Kamer of op meer dan een zetel gepeild zijn. Volgens Krouwel bood enkele weken geleden iemand die zich voordeed als onafhankelijk financier aan om veertienduizend euro te betalen, zodat alle kleine partijen in een keer konden worden opgenomen in de stemwijzer.

Uiteindelijk bleek dat de man naar de politieke partijen zelf was gegaan om geld op te halen en hier ook nog aan wilde verdienen. "We zij er ingeluisd", stelt Krouwel vrijdag. Het toevoegen van partijen kost volgens Krouwel geld, omdat de partijprogramma's getoetst moeten worden aan de stellingen op de site, waarna dit weer moet worden geautoriseerd door de partijen.

Als een andere financier zich meldt, kunnen de partijen alsnog worden toegevoegd. Het is nu volgens Krouwel echter wel erg kort dag.

Kleine partijen ontstemd over Kieskompas
Kleine partijen ontstemd over Kieskompas (Foto: Novum)

Investeringen ProRail naar 2 miljard dit jaar

Waar het in de bouw over het algemeen als gevolg van de economische crisis slecht gaat, is het bouwvolume op het spoor ongekend hoog. Het afgelopen jaar werd 1,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud, vernieuwingen en nieuwbouw. In 2010 groeit dit bedrag naar 2 miljard euro. Dat meldde spoorbeheerder ProRail vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag.

Zo wordt er volop gebouwd aan verschillende grote stations zoals dat van Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Amsterdam en Delft. Deze week nog werd een nieuw contract voor de vernieuwing van Den Haag Centraal ondertekend. Ook wordt er gewerkt aan de aanleg van de Hanzelijn, de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle. Verder had ProRail in 2009 zo'n duizend projecten in uitvoering voor provincies en gemeenten zoals ondertunneling en maatregelen tegen geluidsoverlast.

Om de bouwers in de economisch zware tijden tegemoet te komen heeft ProRail in samenspraak met de overheid de geplande productie naar voren gehaald. "Zo is het afgelopen jaar 36 miljoen euro extra uitgegeven bovenop de bestaande investeringen, zowel in nieuwbouw als in onderhoud", aldus ProRail. Er worden bijvoorbeeld versneld extra fietsenstallingen bij stations gebouwd en liften geïnstalleerd.

Frankrijk organiseert EURO 2016

Frankrijk is de organisator van het Europees kampioenschap voetbal in 2016. Het EURO-toernooi zal het eerste zijn met 24 landen in het hoofdtoernooi.

UEFA-president Michel Platini maakte vandaag in het Espace Hippomène in het Zwitserse Genève bekend dat zijn vaderland de organisatie heeft voor het toernooi. De Franse organisatie won het van de andere twee overgebleven bids, Italië en Turkije. De stemming was niet unaniem. Van de dertien stemmen gingen er zeven naar Frankrijk en zes naar de Turken, nadat Italië al in de eerste stemronde af was gevallen.

In het bid van de Franse voetbalfederatie (FFF) waren twaalf stadions vermeld. Zeven daarvan moeten flink worden gerenoveerd, vier moeten nieuw worden gebouwd. Deze twaalf stadions zijn verdeeld over elf steden: Parijs (2), Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Nancy, Nice, Marseille, Saint-Étienne, Straatsburg en Toulouse.

26 jaar geleden organiseerden de Fransen al een Europees eindtoernooi. Daarin was het gastland uiteindelijk de winnaar. Dat was ook het geval bij het WK van 1998. In 1938 mochten de Fransen eveneens een wereldkampioenschap organiseren.

Trulli: "Lotus boekt progressie"

Lotus Racing is op dit moment de beste van de nieuwkomers in de Formule 1. De Maleisische renstal weet keer op keer Virgin Racing en HRT voor te blijven en dankzij de updates lijkt ook het middenveld niet ver meer weg. Coureur Jarno Trulli ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

"Ik denk dat Lotus misschien wel beter presteert dan blijkt uit de resultaten. Ik ben in ieder geval heel erg tevreden en merk dat het team met de dag groeit," zei Trulli vanuit Turkije. "We begonnen het seizoen met een grotere achterstand dan verwacht, dus ik hoop dat men daarom begrip kan opbrengen voor onze keuze om de aandacht vanaf nu te verleggen naar 2011. We willen de aansluiting vinden."

Lotus introduceerde de eerste grote update op de T127 in Spanje. Het hielp het team naar voren en dichter bij de gevestigde teams te brengen. "Maar we zijn er nog niet. We moeten nog een aantal van dat soort stappen zetten," zei de Italiaan. "In zekere zin wordt 2011 gemakkelijker omdat het proces van opstarten dan is afgerond. Maar in ons tweede seizoen wachten andere uitdagingen: dan moeten we namelijk een plek zien te verwerven in de middenmoot."

Zalm: terugbetaling staatssteun onzeker

De Algemene Bank Nederland-Amsterdam Rotterdam (ABN-AMRO) zal mogelijk niet in staat zijn om de 30 miljard euro staatssteun terug te betalen. Gerrit Zalm, huidige topman bij de bank, zei dit vrijdagochtend in een interview op BNR Nieuwsradio.

De bank kwam in de problemen toen de financiële crisis in alle hevigheid toesloeg bij de Nederlandse banken. Er werd meerdere keren aangeklopt bij minister Bos voor staatssteun. Het geld werd keer op keer verstrekt met de plechtige beloftes dat dit voor de volle 100 procent terugbetaald zou worden. Inclusief alle rente.

Gerrit Zalm
Zalm heeft na zijn ministerschap in de kabinetten Kok al wat banen in het bankwezen gehad. De meest opvallende hiervan waren zijn functies bij het gefaalde DSB en zijn topfunctie bij de ABN die hier op volgde.

Zijn aanstelling bij ABN was niet zonder kritiek. Zo was zijn rol binnen DSB niet duidelijk en ook zijn bonusregeling was de reden van veel opgeheven wenkbrauwen.

Terugbetalen
Vrijdagochtend was Zalm te gast bij het radiostation BNR in het kader van de komende verkiezingen. Tijdens het interview kwam de situatie ABN ook aan bod. "Het zal moeilijk haalbaar zijn die 30 miljard terug te halen", volgens de topman.

Welk bedrag de belastingbetaler wel terug zal krijgen, kon de VVD'er niet zeggen. Hij wist er nog wel aan toe te voegen dat niet al het geld in ABN was gestoken. Een gedeelte van de 30 miljard is naar de verzekeraar ASR gegaan.

Reacties
Op de uitspraken van Zalm is vooral met verbazing gereageerd. Diverse politici eisen dat er opheldering komt. PvdA, VVD en SP zullen Kamervragen gaan stellen hierover.

Paul de Krom, Kamerlid voor de VVD, zegt 'verbaasd te zijn' over de uitspraken van Zalm. Zeker na dat toenmalig minister Bos plechtig had beloofd elke cent terug te krijgen.

[RG] Nadal eenvoudig naar derde ronde

Zonder veel problemen heeft Rafael Nadal de derde ronde bereikt op Roland Garros. De Spanjaard versloeg de Argentijn Horacio Zeballos met 6-2, 6-2 en 6-3.

Zeballos, die net als Nadal linkshandig is, liet aardige dingen zien tegen Nadal maar hij kwam klasse te kort om het de Spanjaard echt lastig te maken. De Argentijn bleef wel knokken en in de derde set werd hij daarvoor ook beloond. Hij wist een break goed te maken, maar Nadal antwoordde direct door de laatste twee games naar zich toe te trekken.

Jongen (13) wilde 91-jarige vrouw verkrachten

Een 91-jarige vrouw uit een Amsterdams verzorgingstehuis is vorig jaar bijna verkracht door een 13-jarige jongen. Hij greep haar vast, sleurde haar naar het bed en scheurde de kleding van de vrouw. Hierna dreigde hij dat hij haar zou vermoorden. Ook deed de jongen een poging de bejaarde vrouw, die zich hevig verzette, te verkrachten.

Hoewel dat mislukte, liep de vrouw verwondingen op en voelde zich onteerd en vies. Door middel van vingerafdrukken, bloed en een DNA-onderzoek achtten de rechters een poging tot verkrachting bewezen. Desondanks willen ze nader onderzoek naar de persoonlijkheid en de motieven van de verdachte. Daartoe dient hij te worden geobserveerd in een kliniek. Hij verblijft nu in een justitiële jeugdinrichting.

De jongen was al een aantal keer bij de vrouw langsgeweest en had haar toen gevraagd of hij haar naakt mocht zien. In november 2009 belde hij bij de vrouw aan om ‘excuses te maken'. Daarom deed de vrouw toch open. Ze bood hem zelfs een blikje Fanta aan, maar toen greep de jongen de vrouw bij haar middel.

De jongen ontkent elke betrokkenheid. Hij zegt dat hij op de bewuste dag in november Koranlessen aan het volgen was in de moskee. Dat alibi wordt echter niet ondersteund. Zijn vader ziet een complot tegen zijn zoon in de zaak. Hij geeft vooral de buitenwereld de schuld van de gedragsproblemen van zijn zoon.

VN: 'CIA moet stoppen met drone-aanvallen'

Philip Alston, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties aangaande wederrechtelijke executies, zal komende week de Verenigde Staten verzoeken hun aanvallen op Taliban- en Al-Qaeda-strijders met onbemande CIA-vliegtuigen te stoppen.

Alston geeft aan dat de “macht van leven en dood” die de vliegtuigen hebben, alleen toevertrouwd zou mogen worden aan reguliere troepen, niet aan veiligheidsdiensten. “Onder het ministerie van defensie is aansprakelijkheid wellicht niet perfect, maar wel doorzichtig geregeld, te zien in bijvoorbeeld de onderzoeken die volgen na een foutief bombardement. […] Het hele proces is zeer open. Daartegenover staat de CIA, die na zulke incidenten geen vragen beantwoordt, geen informatie geeft en resultaten van eventueel vervolgonderzoek  verzwijgt."

Onder internationaal oorlogsrecht kunnen traditionele soldaten niet vervolgd worden voor het doden van soldaten van de tegenpartij. De VS zijn van mening dat omdat Al-Qaeda-strijders de Conventies van Genève niet naleven op bijvoorbeeld het punt van onderscheidende uniformen, ze ook niet als volwaardige soldaten gezien hoeven te worden. De CIA-medewerkers die de zogeheten 'drones' vaak op (tien)duizenden kilometers afstand besturen dragen zelf overigens ook geen uniform.

Hoewel Alstons rapportages juridisch niet bindend zijn, en hij geen expliciete beschuldiging van oorlogsmisdaden zal uitspreken, ligt zijn mening in lijn met groeiende internationale zorgen over het gebruik van onbemande vliegtuigen. Sinds Obama's aantreden zijn juristen van de Amerikaanse regering op zoek naar mazen in de wet, om zonder het oorlogsrecht te schenden, alsnog door te kunnen gaan met de aanvallen.

Lovre vertrekt naar Championship-club Barnsley

Goran Lovre vervolgt zijn carrière bij Barnsley. De club uit het Engelse Championship neemt de middenvelder transfervrij over van FC Groningen. De 28-jarige Serviër tekent een contract voor twee seizoenen, meldt Groningen op de website. Eerder ketste een overgang naar West Bromwich Albion af.

Lovre speelde sinds 2001 bij Anderlecht. Bij die club wist hij nooit een basisplaats te veroveren, waarna Groningen hem overnam. Daar groeide hij uit tot een belangrijke kracht en werd hij zelfs aanvoerder. In vier seizoenen speelde hij 149 officiële wedstrijden, waarin hij 28 keer scoorde.

Elektronisch probleem voor Chandhok

Karun Chandhok heeft een groot gedeelte van de eerste vrije training voor de Grand Prix van Turkije gemist. De bolide van de Indiër kampte met een elektronisch probleem, waardoor hij in de ronden die hij wel reed veel langzamer was dan de rest. Pas in de slotfase kon de HRT-coureur zich tussen zijn directe concurrenten mengen.

Chandhok reed in het begin van de training twee ronden, waarna hij erg langzaam naar de pits terug moest rijden. Hij kon slechts met veel moeite de pits halen. "Het was gewoon een poging om lang in beeld te komen. Nee, er was een probleem met een van de sensoren. We hebben hier wel wat baantijd door verloren, maar het circuit was nog heel erg 'groen', dus een heel groot probleem is het niet. We denken dus dat het om een elektronisch probleem gaat. We zullen nu gaan kijken wat er precies aan de hand was," zei Chandhok tegen de BBC.

Door brand getroffen gezin Kampen onder toezicht

Het gezin uit Kampen dat in augustus vier zoontjes verloor door een brand, wordt onder toezicht van een gezinsvoogd gesteld. Een kind wordt uit huis geplaatst. De vader en moeder voeden hun kinderen streng christelijk op. Volgens de rechtbank in Zwolle kunnen zeven kinderen door de leefregels die hun ouders opleggen zich onvoldoende ontwikkelen en de dood van hun broers niet goed verwerken.

Na de brand, waarbij de broers van 1, 4, 6 en 8 jaar oud om het leven kwamen, werd door Kampenaren zo'n negentigduizend euro ingezameld voor het gezin. Vader en moeder bleken op een opmerkelijke manier met het verlies om te gaan. De ouders verklaarden dat na de herdenkingsdienst de rouwperiode was afgesloten, en vonden professionele hulp niet nodig.

De vader en moeder kregen samen vijftien kinderen, vier van hen zijn meerderjarig. Het gezin leeft volgens stringente regels uit de bijbel. Zo mogen de kinderen geen liefdesrelaties hebben tot ze 23 zijn. Een zoon die toch een relatie aanging, liep weg van huis. Volgens zijn ouders was dit het werk van satan en is duivelsuitdrijving een mogelijkheid om hem te genezen.

De vader bleek ook lijfstraffen uit te delen aan zijn kinderen. Twee van hen werden met een riem geslagen, een ander kind werd opgesloten in een kruipruimte en weer een ander kind liep rond met een hersenschudding. De moeder, die momenteel opnieuw zwanger is, kampt met gezondheidsproblemen. Ze raadpleegt hiervoor echter geen dokter, omdat ze zegt zelf aan te voelen wat goed voor haar is.

Kesler: "Paar clubs starten seizoen met punten in mindering"

Komend seizoen zullen vier tot vijf profclubs in de ere- en eerste divisie de competitie beginnen met punten in mindering wegens financieel wanbeleid. Dat zei Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB vandaag in het EO-programma Dit is de Dag op Radio 1.

"Ik acht dat zeer denkbaar, ik weet het eigenlijk wel zeker," aldus Kesler. Hij wilde nog niet bevestigen welke clubs moeten vrezen voor deze maatregel. Wel is bekend dat Willem II, MVV en BV Veendam op het randje van faillissement balanceren. Als de KNVB deze maatregel oplegt, beschikken de getroffen clubs nog wel over de mogelijkheid om in beroep te gaan.

CDA: ontwikkelingsgeld naar militaire operaties

Militaire operaties die plaatsvinden in een ontwikkelingsland moeten kunnen worden betaald uit het budget van Ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vandaag bepleit tijdens een campagnebijeenkomst.

De bewindsman riep op om 'minder dogmatisch' om te gaan met het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) heeft er zich altijd tegen verzet om de kosten van militaire operaties deels te betalen uit zijn budget.

Volgens Verhagen is deze opvatting niet meer houdbaar, nu de inzet van het leger, internationale diplomatie en ontwikkelingssamenwerking steeds meer met elkaar verweven raken. Als voorbeeld noemde de minister de zogenoemde 3D-benadering in Uruzgan, waarmee Nederland internationaal lof heeft geoogst.

"Ik vind het volstrekt verdedigbaar dat de inzet van militaire middelen in ontwikkelingslanden, waarbij de aanwezigheid van militairen een voorwaarde is voor de ontwikkeling van die landen, vallen binnen het budget van Ontwikkelingssamenwerking."

Verhagen verwijt de PvdA in dit opzicht 'kortzichtigheid'. "Het is opvallend dat de PvdA wel de bijl in Defensie zet, maar de bezuiniging op Ontwikkelingssamenwerking of het kijken daarnaar taboe is." Deze opstelling is ook ondermijnend voor het draagvlak dat nodig is voor de komende miljardenbezuinigingen, vindt hij.

Ook de VVD kreeg een sneer. De liberalen willen fors bezuinigen op Ontwikkelingssamenwerking, maar de krijgsmacht ongemoeid laten. Ontwikkelingssamenwerking dient niet alleen een moreel belang, maar ook het eigenbelang. Nederland verdient zeventig procent van het geld over de grens, stelde de minister.

Verhagen pleitte gisteren al voor een minister van Internationale Zaken die verantwoordelijk is voor al het buitenlands beleid, inclusief Ontwikkelingssamenwerking. Dit zou leiden tot minder ambtenaren en efficiëntere besluitvorming. De bewindsman voegde er vandaag aan toe dat Defensie hier niet onder valt, wat hem betreft. Een aparte minister blijft nodig, omdat de krijgsmacht een 'aparte organisatie' is, aldus Verhagen.

CDA-prominent: renteaftrek moet anders

De aftrek van de hypotheekrente moet ook bij het CDA op de agenda. Dat stelt oud-minister van Financiën Frans Andriessen (CDA) in het blad Binnenlands Bestuur.

Volgens Andriessen, minister in het kabinet Van Agt-Wiegel en daarna lange tijd Eurocommissaris, is het 'van de gekke' dat mensen tot zestig procent belastingaftrek krijgen, terwijl de overheid tegelijkertijd miljarden moet bezuinigen.

"Duidelijk is dat de hypotheekrenteaftrek op de helling moet, zij het geleidelijk. Dat zal ook bij het CDA op de agenda moeten", zegt de 81-jarige Andriessen. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende (CDA) zegt juist pal te staan voor het behoud van de renteaftrek.

[Upd] China veroordeelt aanval op Zuid-Korea

De Chinese premier Wen Jiabao is vandaag in Seoul aangekomen voor besprekingen met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Morgen voegt ook de Japanse premier Yukio Hatoyama zich bij hen.

De woordvoerder van Lee zei dat Zuid-Korea zich volledig concentreert op diplomatieke inspanningen om Noord-Korea verantwoordelijk te stellen voor het tot zinken brengen van het Zuid-Koreaanse marinekorvet Cheonan in maart, waardoor 46 Zuid-Koreanen om het leven kwamen. Hij zei dat de kwestie vrijdag tussen Wen en Lee, zaterdag ook met Hatoyama en begin juni op een veiligheidsbijeenkomst in Singapore aan de orde zal worden gesteld.

Zuid-Korea wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het Noord-Koreaanse optreden veroordeelt. Daarvoor is de steun nodig van China, dat vetorecht heeft in de raad. China heeft zich tot dusver niet over het incident met de Cheonan uitgesproken, behalve dat de zaak 'hoogst gecompliceerd' is.

Update 12:25: China zal degenen die het Zuid-Koreaanse marineschip hebben doen zinken, niet verdedigen. Dat heeft premier Wen Jiabao duidelijk gemaakt na een gesprek met de Zuid-Koreaanse president.

"China veroordeelt welke actie dan ook, die de stabiliteit en vrede op het Koreaanse schiereiland in gevaar brengt", aldus Wen. De Chinese premier gaf aan geen behoefte te hebben aan het trekken van overhaaste conclusies.

China zal, evenals Rusland, eerst het voorval objectief onderzoeken voor een standpunt omtrent de vermeende actie van Noord-Korea wordt gevormd.

Chinese premier in Seoul
Chinese premier in Seoul (Foto: Novum)

Nintendo onderzoekt zelfmoorden Wii-fabriek

Nintendo gaat de grote hoeveelheid zelfmoorden in de Foxconn-fabriek onderzoeken. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei. De afgelopen maanden zijn er zestien werknemers van het dak van de Chinese fabriek gesprongen waar onder andere onderdelen voor de Nintendo Wii worden gemaakt.

De afgelopen maanden werd er bijna wekelijks door een werknemer van Foxconn een zelfmoordpoging ondernomen. De zelfmoorden zouden het gevolg van de erbarmelijke werkomstandigheden in de fabriek zijn. Zo hebben diverse humanitaire organisaties in het verleden de Chinese fabriek van het overtreden van mensenrechten beschuldigd.

Volgens Nikkei maakt Nintendo zich grote zorgen over de situatie en wil het bedrijf een zelfstandig onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van de Foxconn-medewerkers instellen. Het bestuur van Foxconn heeft geen officiële reactie naar buiten gebracht.

[Upd] Vertonghen voor drie duels geschorst

De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil Ajacied Jan Vertonghen voor drie duels schorsen vanwege zijn uitlatingen tijdens de huldiging na de finale om de KNVB beker. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Gisteravond kwam de zaak tegen de Belg opnieuw voor nadat Ajax eerder een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden schorsing verwierp. Vertonghen zou gisteravond, tijdens de zitting in Zeist, zijn excuses hebben aangeboden. Dit deed hij al eerder op de website van de Amsterdammers.

Update @ 12:10 uur

Jan Vertonghen is voor drie duels geschorst door de tuchtcommissie van de KNVB, waarvan één voorwaardelijk. De Amsterdammers hebben tot volgende week donderdag 17:00 uur de tijd om bezwaar aan te tekenen.

Nintendo is wederom laatste in Greenpeace ranking

Nintendo produceert meer winst dan ooit en de ze staan dan ook nog steeds bovenaan de console-verkooplijsten. Hoewel de zogenaamde hardcoregamers zich een beetje van de console afwenden blijft het goed gaan met Nintendo. De Greenpeace ‘Guide to Greener Electronics’ laat echter weten dat Nintendo wederom het slechtste heeft gepresteerd in hun ranking.

Het moet gezegd worden dat ze wel verbeterd zijn ten opzichte van vorig jaar toen ze een magere 0.8 scoorde vergeleken met een 1.8 dit jaar (op een schaal van 10).  Greenpeace uitte toch waardering:  "Nintendo scores most points on chemicals; it has put games consoles on the market that have PVC-free internal wiring. It has banned phthalates and is monitoring use of antimony and beryllium. Although it is endeavouring to eliminate the use of PVC, it has not set a timeline for its phase-out."

Schoonheidskoningin ontkent drugssmokkel

Een Colombiaans model dat beschuldigd wordt van het aanzetten tot drugssmokkel, heeft in de rechtbank verklaard dat ze onschuldig is.

De Argentijnse autoriteiten vermoeden dat Angie Sanclemente Valencia (30) mooie, jonge vrouwen rekruteerde om cocaïne naar Cancún in Mexico te smokkelen. Het onderzoek werd in december gestart toen een jonge Argentijnse vrouw op het vliegveld werd gearresteerd met 55 kilo cocaïne in haar bagage. De politie pakte zes mensen op, onder wie de Argentijnse vriend van Sanclemente en diens oom.

De advocaat van Sanclemente, Guillermo Tiscornia, vertelde journalisten donderdag dat hij een aanvraag zal indienen om de zaak tegen zijn cliënte bij gebrek aan bewijs te seponeren. "Er is een enkele aanwijzing van een directe band tussen mevrouw Sanclemente Valencia en deze bende", zei Tiscornia. Sanclemente zei vorige week in een interview met de Colombiaanse krant El Tiempo dat ze denkt dat ze erin is geluisd door familieleden van haar Argentijnse vriend.

Sanclemente werd woensdag aangehouden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar ze onder een valse identiteit woonde. Ze had haar donkere haar roodblond geverfd en vertelde mensen dat ze een Mexicaanse studente was.

De rechter heeft tien dagen om te bepalen of Sanclemente officieel in staat van beschuldiging wordt gesteld.

Schoonheidskoningin ontkent drugssmokkel
Schoonheidskoningin ontkent drugssmokkel (Foto: Novum)

'Verkleining aantal gemeenten levert geen geld op'

Politieke partijen die denken geld te besparen door het aantal gemeenten te verkleinen door fusies komen bedrogen uit. Dat schrijft Maarten Allers, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het economenblad ESB.

De uitgaven van gemeenten die het afgelopen decennium fuseerden, zijn eerder toe- dan afgenomen. Dit komt op korte termijn onder meer door tijdelijke aanpassingskosten. Na zes of zeven jaar is echter nog geen besparing te zien.

Verschillende politieke partijen en een ambtelijke werkgroep denken kosten te besparen als er minder gemeenten en dus minder burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn. Hier staan echter kosten tegenover, zoals extra managementlagen om de activiteiten van een grote organisatie te coördineren. Dat dit ook werkelijk geld oplevert, is op voorhand volgens de onderzoeker niet ze zeggen.

Kleine gemeenten hebben, in tegensteling tot wat vaak wordt gedacht, minder ambtenaren per inwoner, stelt de onderzoeker. Bovendien zijn zij minder vaak ziek. Ook de totale uitgaven per inwoner zijn bij kleine gemeenten lager dan bij grotere gemeenten. Grotere gemeenten hebben vaak te maken met hogere kosten, bijvoorbeeld door achterstandswijken.

Donington Park verhuurd aan Adroit Group

De Androit Group is de nieuwe uitbater van Donington Park. Eigenaar van het circuit Kevin Wheatcroft bevestigde het nieuws gisteren. Eerste doel van de nieuwe leasepartij is het circuit op orde brengen, zodat er weer geracet kan worden.

Dat Donington Park verbouwd moet worden is veroorzaakt door Donington Ventures Leisure Limited. Dit bedrijf had de Formule 1 voor zeventien jaar binnengehaald en was al met de verbouwing van het circuit begonnen voordat de financiering rond was. Het bedrijf ging op de fles, waardoor het circuit er troosteloos bij lag. Met de komst van de Androit Group hoopt het circuit snel weer een licentie te krijgen om races te mogen organiseren.

"De racewereld moet zien dat Donington weer op haar benen kan staan, en dat gaan we ook tonen. Het is een flink karwei en niemand maakt zich enige illusies, maar we willen de locatie weer naar een hoog niveau tillen. We hebben helaas geen toverstok, maar zullen kalm, voorzichtig en verstandig moeten werken. We zijn echter volledig toegewijd om Donington weer omhoog te helpen," zei David Broome namens de Androit Group.

Nederlanders geven minste geld uit aan games

Uit een onderzoek van het internationale Newzoo Games Market Report blijkt dat Nederlanders in vergelijking met andere Europese landen en de VS het minste geld aan games uit geven. Jaarlijks wordt er in Nederland 590 miljoen euro aan games, microtransacties en online abonnementen gespendeerd.

Van de 590 miljoen euro die Nederlanders per jaar uitgeven aan games komt 69 procent uiteindelijk bij de (online) winkeliers terecht. De overige 31 procent gaat naar digitale distributie in vorm van microtransacties, downloadbare games en online abonnementen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er in Nederland in vergelijking met andere landen minder geld op de online netwerken van spelcomputers wordt uitgegeven. Het percentage betalende spelers met een 'mobile device' ligt op 12 procent en bij spelcomputers als de Xbox 360, PS3 en Nintendo DS op 63 procent.

"Het is een kwestie van tijd tot deze online businessmodellen verder aanslaan in Nederland," aldus de directeur van Newzoo. "In de VS en het Verenigd Koninkrijk worden bijvoorbeeld op grote schaal credits in de supermarkten verkocht voor online games en virtuele werelden. Zo pakt retail weer omzet terug waar ze het verliezen op nieuwe verpakte games."

Nederlanders geven minste geld uit aan games
Nederlanders geven minste geld uit aan games (Foto: Novum)

Vettel noemt chassis Randy Mandy

Sebastian Vettel staat er in de Formule 1-wereld om bekend dat hij zijn chassis' namen geeft. Zo reed hij vorig jaar met Kate's Dirty Sister en begon hij dit seizoen met Luscious Liz. Omdat dit chassis beschadigd was heeft Red Bull hem een nieuw chassis gegeven welke nu de naam Randy Mandy draagt.

Vettel was dit seizoen de snellere van Webber, maar in Spanje en in Monaco waste de Australiër zijn teamgenoot de oren. De Duitser vermoedde dat er iets is was met het chassis, iets wat Red Bull na onderzoek bevestigde. "Ik was niet erg gelukkig de afgelopen twee races. Natuurlijk reed Webber geweldig, maar het verschil bij de start en de herstarts was wel erg groot. Het bevestigde mijn vermoedens dat er iets mis was met mijn auto," zei Vettel.

Ondanks de problemen gaat Vettel samen met zijn teamgenoot Webber aan de leiding in het klassement met 78 punten. De Duitser beseft dat deze positie goed is, maar dat ze er nog lang niet zijn. "We moeten nog steeds hard werken. Ik ben blij dat ik er ondanks alle technische tegenslagen nog altijd goed voor sta in het kampioenschap."

Arnhemmer toont geslacht bij opstootje

Een 30-jarige man vond het donderdagavond tijdens een opstootje in Arnhem nodig om zijn geslachtsdeel te laten zien toen agenten de ruzie probeerden te sussen. De man was beschonken, meldt de politie vrijdag.

De agenten waren op het opstootje afgekomen na een melding van de vechtpartij op de Volkerakstraat in de wijk Presikhaaf. Toen de politie aankwam, was de Arnhemmer slechts gekleed in ondergoed en t-shirt, terwijl hij verwikkeld was in een schermutseling. Toen de agenten hem wilden pakken, vertoonde hij zijn geslachtsdeel ten overstaan van omstanders.

De man verzette zich heftig bij de aanhouding, reden voor de agenten om pepperspray te gebruiken. De man is in een cel gezet.

3FM opnieuw stuk populairder

3FM heeft het marktaandeel flink zien groeien. Uit de meest recente luistercijfers van onderzoeksbureau Intomart Gfk dat de publieke popzender van 9,0 naar 9,5 procent marktaandeel stijgt. Daarmee staat de zender op de derde plek na Radio 538 en Radio 2, die allebei iets inleveren.

Opmerkelijk is dat er verder weinig verschuivingen zijn. Voor het eerst sinds 2007 haalt Radio 4 de commerciele rivaal Classic FM in, die inlevert. BNR Nieuwsradio haalde vorige maand nog een record marktaandeel van 1,1 procent, maar de commerciele nieuwszender zakt nu weer.

Aan het luisteronderzoek deden dit keer ruim 10.000 mensen mee. We luisterden met z'n allen gemiddeld 3 uur en 17 minuten per dag naar de radio. Dat is vier minuten minder dan vorige maand.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Ballerina speelde rol in coup Panama

Geheime documenten die vrijdag openbaar zijn gemaakt, tonen aan dat de Britse ballerina Margot Fonteyn in de jaren vijftig diep betrokken was bij de voorbereidingen van een couppoging om de Panamese regering ten val te brengen.

De vertrouwelijke telegrammen en brieven werden vrijdag door het Britse Nationaal Archief onthuld en werpen een blik op het bizarre en bij vlagen komische verhaal van de couppoging. De befaamde danseres en haar echtgenoot Roberto Arias -een diplomaat- riepen de hulp in van Fidel Castro voor de poging, die mislukte door een blunder op het laatste moment.

Fonteyn was 39 en een internationaal vermaarde ballerina toen ze op 20 april 1959 werd gearresteerd en kort werd vastgehouden in Panama. Een paar dagen eerder waren zij en Arias uitgevaren om -zo leek het- op visvakantie te gaan. In werkelijkheid brachten ze mannen en wapens bijeen voor de coup.

Uit de papieren blijkt dat Britse diplomaten in Londen, Panama en New York hun best deden om het incident binnenskamers te houden, om niet de relatie met het Centraal-Amerikaanse land op het spel te zetten. Tegelijkertijd werd ook gedocumenteerd dat ze de gebeurtenissen als een klucht ervaarden.

"Ik moest mezelf tijdens haar bezoek verschillende malen knijpen om zeker te weten dat ik dat komische operaverhaal dat ze ontvouwde niet droomde", zo schreef de Britse minister van buitenlandse zaken John Profumo over het gesprek dat hij met Fonteyn had kort nadat ze was vrijgelaten.

Profumo schreef dat Fonteyn had toegegeven dat zij en haar echtgenoot Castro in Cuba hadden bezocht en dat hij mannen en wapens had toegezegd. "Ze bevestigde dat Castro achter de coup zat. Natuurlijk ontkende die er iets mee te maken te hebben." Profumo kwam in 1963 overigens zelf in opspraak toen bleek dat hij het bed deelde met een prostituee die banden met een Russische spion had.

De diplomaten geloofden dat, ook al zat Fonteyn 'tot aan haar nek in het complot', ze een amateuristische revolutionair was die de hele situatie op een 'romantisch, lichtvaardige manier' bezag. Profumo beschreef dat Fonteyn hem vertelde hoe ze, toen de coup bijna tot een ontknoping kwam, belastende documenten in zee had gegooid. Die documenten, waaronder het adresboek van Arias, werden later teruggevonden.

Volgens Mark Dunton, als historicus verbonden aan het Britse Nationaal Archief, werpen de documenten een opmerkelijk licht op een hoofdstuk van haar leven waar voorheen weinig over bekend was. "Over de mate van persoonlijke betrokkenheid van mevrouw Margot is niet eerder iets openbaar geworden. Dat draagt bij aan de lichtelijk bizarre aard van deze poging tot een revolutie."

Fonteyn, geboren als Peggy Hookham in 1919, steeg tot grote hoogten na haar werkverbintenis met de Russische danser Roedolf Noerejev. Ze keerde jaren later met haar echtgenoot terug naar Panama en stierf daar in 1991.

Ballerina speelde rol in coup Panama
Ballerina speelde rol in coup Panama (Foto: Novum)

1000e Amerikaan sterft in Afghanistan

In de Afghaanse oorlog is de duizendste Amerikaanse militair gevallen, volgens een telling van het persbureau Associated Press. De militair sneuvelde vandaag door een bermbom in het zuiden van Afghanistan.

AP baseert zijn telling op meldingen van het Amerikaanse ministerie van defensie van sterfgevallen die direct verband houden met het conflict in Afghanistan, ook bij eenheden die opereren in Pakistan en Oezbekistan. De AP-telling wijkt af van tellingen van sommige andere nieuwsorganisaties, die alle doden tellen in de operatie Enduring Freedom, die ook operaties in de Filipijnen, de Hoorn van Afrika en de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay omvat.

Dit weekeinde gedenken de Amerikanen al hun oorlogsdoden op Memorial Day. In tegenstelling tot de Westerse troepen, worden geen eenduidige statistieken bijgehouden over het aantal gestorven Afghanen. Schattingen van het aantal gesneuvelde Afghaanse burgers lopen uiteen van tien- tot meer dan dertig duizend, waarvan naar schatting zeker de helft door toedoen van de VS. Omdat Afghanen hun doden vrijwel direct begraven, wordt tellen bemoeilijkt.

Waarschijnlijk liggen de werkelijke aantallen nog veel hoger; de NAVO geeft aan, de afgelopen jaren gemiddeld in ieder geval 7.000 strijders per jaar te hebben gedood.

Grof geld bij WK-winst

Mocht Spanje het WK winnen dan kunnen de spelers uitkijken naar een aardige beloning. Spelers van Duitsland worden een stuk minder beloond mochten zij het WK winnen.

De Spaanse voetbalbond ziet de bonus als een extra stimulans. Per speler heeft de bond een bonus over van 550.000 euro als Spanje de wereldbeker in de lucht mag houden.

Argentinië doet iets 'zuiniger', zij looft haar spelers een bonus uit van 520.000 euro. Engeland biedt elke speler 470.000 euro.

Duitsland doet het beduidend rustiger aan. Als Duits international kun je 250.000 euro verwachten bij een WK-winst. Wat voor een premie Nederland hanteert is nog niet bekend.

'Militaire' cocaÔnelijn vanuit CuraÁao opgerold

De politie heeft een drugslijn tussen Curaçao en Nederland opgerold. Twee mannen en een vrouw zijn dinsdag in Groningen aangehouden in verband met de cocaïnesmokkel. Op 10 mei werden op Curaçao al vier leden van de Antilliaanse bende die de drugs verstuurde aangehouden. De coke werd per militaire post naar Nederland gestuurd, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Bij een controle werd drie kilo cocaïne in enveloppen van de marine gevonden. In de duiventil van de 35-jarige hoofdverdachte trof de marechaussee enkele tientallen grammen coke aan. In de woning van de 26-jarige mannelijke verdachte werd ook drugs aangetroffen. De 20-jarige vrouw is na verhoor door de marechaussee donderdag in vrijheid gesteld.

Via de cocaïnelijn zijn vermoedelijk al langere tijd meerdere kilo's cocaïne naar Nederland gesmokkeld.

Ballan mag weer koersen

Het team van BMC heeft in een persbericht naar buiten gebracht dat Alessandro Ballan weer wedstrijden mag rijden. De Italiaan werd door zijn ploeg op non-actief gezet om zijn vermeende betrokkenheid bij de affaire rond Lampre uit te zoeken.

BMC zegt dat er geen aanwijzingen zijn gevonden voor betrokkenheid van de voormalig wereldkampioen. Daarnaast is er ook geen aanklacht tegen hem. Ballans land- en ploeggenoot Mauro Santambrogio mocht al eerder weer koersen rijden.

Student zwaargewond na val uit raam

Een student is vrijdagochtend zwaargewond geraakt nadat hij uit een raam van een woning in Delft was gevallen. De 24-jarige man viel rond 05.50 uur van één hoog uit het raam van de woning aan de Professor Evertslaan. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de politie, die spreekt van een 'noodlottig ongeval'.

Het slachtoffer is inmiddels buiten levensgevaar. Hij is mogelijk blijvend verlamd vanaf zijn middel.

VS behouden legerbasis Okinawa

Japan heeft met de Verenigde Staten een akkoord bereikt over het behoud van de Amerikaanse militaire basis op het zuidelijke eiland Okinawa. Dat meldden beide partijen vandaag. Bij de Japanse parlementsverkiezingen vorig jaar had premier Yukio Hatoyama beloofd de basis genaamd Futenma te sluiten.

Het kamp is niet erg populair op Okinawa. De eilandbewoners klagen over geluidsoverlast en over wangedrag van Amerikaanse militairen. Hatoyama verklaarde dat in het licht van de opgelopen spanningen rond Noord-Korea de Amerikaanse aanwezigheid in Japan nodig blijft.

De premier bood afgelopen week al zijn excuses aan voor het besluit. "De bezorgdheid en woede van de mensen in Okinawa zijn begrijpelijk", zei Hatoyama, die sprak van 'een hartverscheurende beslissing'. De VS hebben momenteel nog ongeveer 34.000 troepen gestationeerd op verschillende bases in Japan.

Uitslag eerste vrije training Turkije

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Turkije. De Brit was bijna een seconde sneller dan land- en teamgenoot Jenson Button. Michael Schumacher reed de derde tijd, gevolgd door Nico Rosberg en Sebastian Vettel. Adrian Sutil crashte kort voor tijd hard in bocht acht.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:28.653   20
2 J. Button McLaren 1:29.615 +0:00.962 20
3 M. Schumacher Mercedes 1:29.750 +0:01.097 24
4 N. Rosberg Mercedes 1:29.855 +0:01.202 24
5 S. Vettel Red Bull 1:29.867 +0:01.214 30
6 R. Kubica Renault 1:30.061 +0:01.408 23
7 V. Petrov Renault 1:30.065 +0:01.412 24
8 M. Webber Red Bull 1:30.097 +0:01.444 26
9 F. Alonso Ferrari 1:30.294 +0:01.641 20
10 A. Sutil Force India 1:30.501 +0:01.848 17
11 K. Kobayashi Sauber 1:30.615 +0:01.962 20
12 V. Liuzzi Force India 1:30.853 +0:02.200 21
13 F. Massa Ferrari 1:30.867 +0:02.214 22
14 S. Buemi Toro Rosso 1:31.011 +0:02.358 24
15 P. de la Rosa Sauber 1:31.238 +0:02.585 18
16 N. Hülkenberg Williams 1:31.355 +0:02.702 23
17 R. Barrichello Williams 1:31.464 +0:02.811 19
18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:31.735 +0:03.082 27
19 H. Kovalainen Lotus 1:32.161 +0:03.508 24
20 J. Trulli Lotus 1:32.990 +0:04.337 23
21 K. Chandhok HRT 1:34.876 +0:06.223 13
22 L. di Grassi Virgin 1:35.137 +0:06.484 21
23 T. Glock Virgin 1:35.583 +0:06.930 15
24 S. Yamamoto HRT 1:36.137 +0:07.484 26

Willem II door het stof bij Tilburgse raad

Het noodlijdende Willem II probeert op de valreep een wit voetje te halen bij leden van de gemeenteraad van Tilburg die vermoedelijk volgende week beslissen over het lot van de voetbalclub. In een brief aan de kritische SP-fractievoorzitter Veerle Slegers en de overige raadsleden excuseert crisismanager Paul Bottelier zich voor de indruk die hij vorige week wekte dat Willem II door de gemeente is uitgeperst.

"Dat spijt ons enorm", schrijft hij. Bottelier: "Het was zeker niet de intentie om te verdoezelen dat niemand anders schuldig is aan de huidige situatie dan Willem II zelf. Wij hebben geen enkel recht op welke grote broek dan ook. Ik zou het vreselijk vinden als mogelijk ongelukkig gekozen woorden een oplossing in de weg zouden staan of bemoeilijken. Wij hopen voor heel veel mensen dat u eenmalig bereid bent Willem II te helpen en schoon schip te maken."

Willem II kampt met een schuld van 4,8 miljoen euro en kan de salarissen van spelers en medewerkers niet betalen. De hoop is gevestigd op financiële steun van de gemeente. De SP gaat ervan uit dat het college van Tilburg vandaag met een voorstel over Willem II komt en dat er maandag een extra raadsvergadering is. Officiële bronnen bij de gemeente kunnen dat niet bevestigen.

Meer Rock n' Roll in Guitar Hero: Warriors of Rock

Van de week berichtten we dat er op een site tevoorschijn was gekomen dat er een nieuwe Guitar Hero aankwam, deze titel had als subtitel Warriors of Rock. De ontwikkelaars van de Guitar Hero serie hebben bevestigd dat dit het nieuwe deel in de serie zal zijn, dit hebben ze gedaan in een artikel van Nintendo Power, die dit artikel ook hier online heeft gezet.

Guitar Hero: Warriors of Rock zal zich meer gaan richten op ronkende gitaren en echte rock n' roll. De ontwikkelaars hebben besloten de goede elementen uit Guitar Hero 5 te gebruiken zodat ze meer tijd hebben om een goede tracklist samen te stellen.

Nieuw zal zijn de Quest Mode die verteld gaat worden door Gene Simmons, de quest zal beginnen met een filmpje over het gevecht tussen "The Beast" en de "Demigod of Rock". The Beast wint en de Demigod of Rock is gevangen in steen en zijn gitaar is verbannen. Nu is het aan jou om een queste te starten en een leger te bouwen om The Beast te verslaan.

De Wii versie zal een aantal extra/andere features krijgen dan de PS3 en Xbox 360 versie, zo komt de Roadie-mode terug voor mensen of vrienden met een DS.

De Xbox 360- en PS3-versie zullen ontwikkeld worden door Neversoft, de Wii-versie wordt ontwikkeld door Vicarious Visions, die gebruikt weer een aangepaste engine van Neversoft. Een releasedatum is nog niet officieel bekend maar volgens de verkoopsites zou deze op 21-9-2010 zijn.

 

Guitar Hero: Warriors of Rock
ROCK ONNNN!!!!!!

Schaars: "Mijn rol wordt de basisspelers scherp houden"

Stijn Schaars is opgelucht, hij mag naar het WK. "Ik denk dat ik bruikbaar ben op het WK", zegt de middenvelder tegen het Algemeen Dagblad.

"Ik ben elke dag op de training tot het uiterste gegaan. Ik moest en zou naar het WK", klinkt het strijdbaar. "Ik denk dat ik bruikbaar ben op een WK, omdat ik een speler ben met verantwoordelijkheidsbesef. Mijn rol wordt om de basisspelers in Zuid-Afrika scherp te houden."

De Kannibaal, Khalid Boulahrouz, is ook door de laatste schifting gekomen. Het afgelopen seizoen speelde de verdediger maar weinig bij zijn club. "Negatieve ervaringen hebben bij mij geen invloed op de toekomst. Ik druk die dingen weg. Ik zelf voel helemaal geen achterstand. Ik heb het karakter voor deze strijd", is Boulahrouz duidelijk.

Tijdschrift Web Designer

Er zijn talloze tijdschriften te vinden over het maken en onderhouden van websites. Iedereen kan tegenwoordig ook een website maken, maar hoe doe je dit nou goed? Dat blijft een vak apart. Om nou echt een leuk tijdschrift te vinden die ook bij je hobby of vakgebied aansluit is dus vrij lastig. Wij kregen op de redactie van FOK! het tijdschrift Web Designer binnen. Is dit gewoon weer een lullig Nederlands net niet blad? Of gaat Web Designer wel inhoudelijk op zaken in...

[Upd] Rutte woedend op Netwerk

VVD-leider Mark Rutte is woest op Netwerk (NCRV/EO) nadat het actualiteitenprogramma een berekening gaf over hoeveel gezinnen er op achteruit gaan als zijn partij aan de macht komt. De berekeningen zijn volgens de VVD'er tendentieus en kloppen bovendien niet.

Rutte liet donderdagavond in het RTL-programma Wat Kiest Nederland weten de contactgegevens van de mensen die in de uitzending van Netwerk te horen kregen hoeveel zij moeten inleveren, te willen opvragen. Hij wil de gezinnen bezoeken en hen tekst en uitleg geven.

Update 09:46
Netwerk heeft op de eigen website een hoofdredactioneel commentaar geplaatst waarin de situatie wordt toegelicht. Volgens de hoofdredactie heeft Netwerk er alles aan gedaan Rutte tijdig van de berekeningen en toelichtingen erop te hebben voorzien.

Bekijk de Netwerk-uitzending (pop-up) terug via Uitzendinggemist.


Netwerk: altijd journalistiek van hoog niveau

Palestijnse president Abbas naar Witte Huis

De Palestijnse president Mahmoud Abbas bezoekt zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama 9 juni in het Witte Huis in Washington. Dat heeft de perssecretaris van Obama gisteren bekendgemaakt.

Abbas komt zo een week later dan de Israëlische premier Benjamnin Netanyahu bij Obama over de vloer. De Amerikaanse president wil onder meer bekijken hoe de Verenigde Staten kunnen helpen Israëli's en Palestijnen te brengen tot directe gesprekken over een vredesregeling.

Japanse international Inamoto weer fit

Junichi Inamoto is weer fit. De Japanse international, voormalig speler van Arsenal en Fulham, wil zondag meedoen in de vriendschappelijke interland van Japan tegen Engeland. De oefeninterland tegen Zuid-Korea moest hij vanwege een hamstringblessure aan zich voorbij laten gaan.

Inamoto heeft de hoop dat de Japanse ploeg tegen Engeland met een betere instelling het veld zal opgaan dan in de verloren wedstrijd tegen Zuid-Korea. "Fysiek, technisch en mentaal was Zuid-Korea beter. We moeten ook sterker zijn op alle gebieden".

Japan is op het WK een van de tegenstanders van het Nederlandse elftal in de groepsfase.

2,5 Miljoen kijkers zien Sieneke stranden

Bijna 2,5 miljoen Nederlanders zaten donderdagavond voor de buis om naar de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Oslo te kijken. Daarin slaagde de Nederlandse Sieneke er met haar nummer Ik ben verliefd (Sha-la-lie) niet in om genoeg stemmen te trekken voor een plek in de eindstrijd.

De halve finale was veruit het best bekeken programma van donderdag, blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek vrijdag heeft gepubliceerd.

Shell wil East Resources overnemen

Royal Dutch Shell zal naar verwachting vrijdag bekendmaken dat het een overeenkomst heeft bereikt om bijna 5,0 miljard dollar te betalen voor het Amerikaanse aardgasbedrijf East Resources Inc, zo stellen personen bekend met de situatie. East Resources is een van de grootste spelers in het aardgasgebied Marcellus Shale en controleert een gebied van 1,25 miljoen hectare van West Virginia tot New York.

Het private investeringsbedrijf Kohlberg Kravis Roberts & Co. nam elf maanden geleden een substantieel belang in East Resources voor 350 miljoen dollar. Bestuursvoorzitter Terrence Pegula van East Resources richtte het bedrijf in 1983 op en controleert het bedrijf nog altijd.

De transactie behelst volgens de personen ook twee andere aardgasvelden in de regio. Een woordvoerder van Shell wilde geen commentaar geven en East Resources was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Hoewel de aardgasprijzen onder druk blijven staan breiden de grote olieconcerns hun belangen in de gasactiviteiten uit vanwege de verwachting dat de vraag naar gas in de komende jaren zal herstellen. In december 2009 bereikte Exxon Mobil Corp een overeenkomst over de aankoop van gasproducent XTO Energy Inc voor ongeveer 30 miljard dollar.

Aardgas uit Noord-Amerika vertegenwoordigt momenteel zo'n 7,8 procent van Shells wereldwijde olie- en gasproductie.

Twente moet vier ton ophoesten voor Preud'homme

Trainer Michel Preud'homme staat op het punt naar FC Twente te vertrekken. Zijn huidige club, AA Gent, laat hem echter niet zomaar gaan en eist een afkoopsom van 400.000 euro.

Een aardig bedrag voor de trainer, maar het zal geen obstakel zijn voor Twente. De ploeg uit Enschede hoopt de onderhandelingen snel af te kunnen ronden in Gent. Het contract van Preud'homme liep nog tot de zomer 2011.

Preud'homme was twee jaar werkzaam bij Gent en legde afgelopen seizoen beslag op de beker van België.

Brandweer onder vuur om orgie in kazerne

De brandweer in het Belgische Charleroi ligt onder vuur nadat foto's van een orgie in de kazerne op internet waren gezet. Een stel had op een website voor swingers een oproep geplaatst om hun ultieme fantasie te verwerkelijken: seks in een kazerne. Dat meldden Belgische media vrijdag.

Verschillende brandweerlieden kwamen zaterdag naar de kazerne voor het seksfestijn met het koppel. De 41-jarige echtgenoot plaatste daarna tientallen foto's op internet waarop te zien is hoe zijn vrouw seks heeft met brandweerlieden in een brandweerwagen en de sportzaal van het gebouw.

De korpschef en burgemeester van Charleroi zijn inmiddels op de hoogte van de gebeurtenis. Brandweerlieden hebben te kennen gegeven dat er al eerder orgies plaatsvonden in de kazerne van de stad.

Thais leger verhoogt toezicht op roodhemden

Het Thaise leger heeft samen met de politie het toezicht opgeschroefd op mensen in het noorden van het land van wie vermoed wordt dat ze banden hebben met de roodhemden. Die hielden Bangkok twee maanden in hun greep met demonstraties die tot hevig geweld leidden.

De Thaise veiligheidsdiensten hebben informatie waaruit blijkt dat de demonstranten ondergronds zijn gegaan en aanslagen willen plegen vanuit hun bolwerken in het noorden en noordoosten van het land. Dat zei legerwoordvoerster luitenant Siriya Khuengsirikul. Het leger heeft er volgens haar alle vertrouwen in dat nieuwe uitbarstingen van geweld in de kiem gesmoord worden.

De roodhemden zijn veelal aanhangers van de verdreven premier Thaksin Shinawatra en afkomstig uit arme gebieden. Bij de confrontaties tussen de roodhemden en het Thaise leger kwamen 88 mensen om het leven en raakten meer dan duizend gewond.

De meeste leiders van de roodhemden zijn intussen gearresteerd, maar de beweging zelf is niet ontbonden en verwacht wordt dat vanuit de provinciale bolwerken gehergroepeerd zal worden. Woensdag werden vier politiechefs in het noordoosten van het land op non-actief gesteld nadat het ze niet gelukt was boze roodhemden ervan te weerhouden een lokaal regeringsgebouw in brand te steken.

In Bangkok is de rust wedergekeerd en zal de avondklok na vrijdag opgeheven worden. "We moeten het opheffen van de avondklok een kans geven, want het zijn nu onschuldige mensen en bedrijven die er het meeste last van hebben", zei Siriya. "Dat betekent overigens niet dat de avondklok niet opnieuw ingesteld kan worden."

'GroenLinks schrapt studietaks'

GroenLinks heeft het verkiezingsplan om de hele studiebeurs te vervangen door een 'studieloon' geschrapt. Dit loon zou betaald worden uit een nieuw te heffen belasting voor studenten. Na overleg met het Centraal Planbureau (CPB) heeft de partij voor een sociaal leenstelsel gekozen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

De wijziging is meegenomen in de doorrekening van het CPB. Op het verkiezingsprogramma op de website van de partij staat nog steeds het oorspronkelijke plan, schrijft de krant. Het plan is gewijzigd omdat het CPB de partij had gewezen op een aantal 'negatieve aspecten', zegt Kamerlid Tofik Dibi tegen de krant.

De studiebelasting zou lastig te innen zijn als studenten naar het buitenland gaan. Oud-studenten zouden bovendien calculerend gedrag gaan vertonen, omdat de studiebelasting vanaf een bepaald inkomen zou moeten worden betaald. Zij zouden dan proberen onder dit inkomen te blijven, zodat zij geen belasting hoeven te betalen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat GroenLinks een draai heeft gemaakt net als de PvdA over de AOW. Hij vindt dat de partij de kiezers nu verkeerd voorlicht.

Man vermist voor kust Den Helder

Een 28-jarige Filippijnse man is waarschijnlijk vrijdagochtend voor de kust van Den Helder te water geraakt. Hij wordt vermist. De man is een bemanningslid van een 248 meter lange olietanker die onder Griekse vlag vaart. Dat meldt de kustwacht.

Rond 04.45 uur kreeg de kustwacht een melding over de vermissing. Het schip, de Aegean Myth, voer 180 kilometer ten noorden van Den Helder. De kustwacht heeft een helikopter ingezet om de man te zoeken. Duitse en Noorse hulpverleningsdiensten verlenen assistentie.

Pinkpopbezoekers zorgen voor drukte op de weg

Bezoekers van Pinkpop zijn vrijdagochtend al vroeg vertrokken richting het Limburgse Landgraaf. Op de A2 richting Limburg ontstonden korte files, waarvan enkelen een vertraging van twintig minuten opleverden. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

De verkeersdienst adviseert weggebruikers de rest van de ochtend en mogelijk ook de middag rekening te houden met extra verkeersdrukte op de A2, de A76 en de N281. Het festivalterrein ging vrijdagochtend al open. Het openingsconcert begint om 15.00 uur. Pinkpop duurt tot zondag.

Gescheurde kuitspier Bekele

De Ethiopische atleet Kenenisa Bekele heeft een kuitspier gescheurd. Dit heeft onderzoek door Nederlandse artsen uitgewezen.

Jos Hermens, manager van Bekele, zegt dat het seizoen voor de atleet zo goed als zeker is afgelopen. "Hij heeft zeker vier tot zes weken rust nodig en kan dan pas weer de training hervatten. Het seizoen is dus in principe over. Misschien dat hij in augustus nog zijn rentree kan maken," aldus Hermens.

Bekele, olympisch- en wereldkampioen op de 5.000 en 10.000 meter, heeft al geruime tijd last van zijn kuit. Hij meldde zich eerder al af voor de FBK-Games van aankomende zondag

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag de ontmaskering van Mark Rutte.

Ook Mark Rutte is ontmaskerd als leugenaar. Netwerk rekende voor, wat zijn plannen betekenen voor een alleenstaande moeder en voor een gezin meteen Persoonsgebonden Budget. Rutte hield eerder bij hoog en bij laag vol, dat zulke mensen niet in de problemen zouden komen. Dat blijkt dus absoluut wél het geval te zijn.

Op RTL kreeg Rutte een weerwoord. Hij vond de Netwerk-uitzending schandelijk, tendentieus enzovoort. Want, stelde Rutte, het rekenwerk klopte niet. Jammer voor Rutte dat er bij RTL een mevrouw aan tafel zat die kon bevestigen dat het rekenwerk bij Netwerk wél klopte, en dat Rutte dus niet de waarheid spreekt over zijn eigen verkiezingsprogramma, waarop Rutte kwaad de studio uit beende. De voor de hand liggende vraag:

[NBA] Lakers wederom op voorsprong

In de finale van de Western Conference heeft Los Angeles Lakers in de best-of-seven series tegen Phoenix Suns opnieuw een voorsprong genomen. Gisteravond wonnen de Lakers met 103-101 en kwamen daarmee op 3-2.

In de laatse seconde van de wedstrijd zorgde Ron Artest voor de beslissing. Bij de stand 101-101 scoorde hij vanuit de rebound. Kobe Bryant was wederom topscorer met dertig punten en elf rebounds.

Bij de Suns was Steve Nash op dreef met 29 punten. Phoenix wist in het tweede kwart nog een achterstand van zeventien punten goed te maken. De Lakers maakten op het laatste moment echter toch het verschil en de club heeft nog maar één zege nodig om de NBA-finale te bereiken.

Pandora eindelijk bezorgd

De Pandora is een handheld console die in 2007 in de verkoop ging, nu, drie jaar later komt hij eindelijk in de handen van zijn klanten te liggen.

De Pandora lijkt op een Nintendo DS maar is meer dan dat. De handheld die al als vaporware bestempeld was is een open source handheld die op een vorm van Linux draait, dit houdt in dat er geen restricties opzitten zoals de DS of de PSP. Vanwege de open source kan je in principe alles draaien en installeren op de handheld zolang de Pandora het maar kan draaien.

Omdat het open source is, is de handheld het perfecte platform voor emulators, de pandora is onder andere geschikt voor het spelen van NES, SNES, Neo Geo, N64, Dreamcast, PlayStation, Amiga, Game Boy Advance en nog meer.

De handheld heeft een D-Pad, Touch Screen, Duel Analogue Sticks en een volledig toetsenbord. Vanwege de mogelijkheid tot opslag op de handheld zelf en de grote emulatie-mogelijkheden zal Nintendo niet al te blij zijn met dit soort handhelds. Als je er een wilt, moet je wel goed zoeken, er zijn er niet veel van en de prijs is ook rond de 270 euro.

Bekijk hieronder de specs van de handheld en een filmpje ervan.

* ARM® Cortex-A8 600Mhz+ CPU running Linux
* 430-MHz TMS320C64x+ DSP Core
* PowerVR SGX OpenGL 2.0 ES compliant 3D hardware
* 800x480 4.3" 16.7 million colours touchscreen LCD
* Wifi 802.11b/g, Bluetooth & High Speed USB 2.0 Host
* Dual SDHC card slots & SVideo TV output
* Dual Analogue and Digital gaming controls
* 43 button QWERTY and numeric keypad
* Around 10+ Hours battery life

Piquť: "Engeland is een gevaarlijk land op het WK"

Gerard Piqué gelooft dat Engeland een kanshebber is om het WK te winnen. Wayne Rooney zal de spil worden van het verhaal: als hij fit is gaat Engeland ver komen. Althans, dat voorspelt de verdediger van Barcelona.

Naast Rooney denkt Piqué dat ook de rol van bondscoach Fabio Capello aanzienlijk is. "Engeland heeft een geweldig team en Capello heeft enorme invloed op hen. Engeland is een gevaarlijk land op het WK", aldus Piqué tegenover The Mirror.

"Ik ken Rooney goed en hij is erg belangrijk voor Engeland. Tijdens dit soort toernooien stijgt Rooney boven zichzelf uit. Het is echter zaak voor hem om op zijn niveau te komen en volledig fit te raken."

David Beckham is er niet bij voor Engeland. Piqué: "Een speler als Beckham is essentieel voor een land, voornamelijk door zijn geweldige ervaring." Ondanks het gemis van de sterspeler, denkt Piqué dat Engeland ontzettend sterk is en blijft: "Capello beschikt over een goed team. Ook zonder Beckham blijft Engeland goed, dat is zeker."

AustraliŽ naar ICJ over walvisvaart Japan

Australië gaat begin volgende week tegen de Japanse walvisvaart actie ondernemen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. De Australische minister van Milieubescherming, Peter Garrett, heeft dit vrijdag aangekondigd, berichtten Australische media.

De Australische regering heeft beklemtoond dat deze stap betrekking heeft op maar een enkel conflict met Japan. Garrett stelde dat de betrekkingen tussen de landen ondanks de aanklacht verder goed zijn. De minister wil naar eigen zeggen bereiken dat er een einde komt aan de zomerse jacht op walvissen onder het mom van wetenschap.

Japan vangt en doodt iedere zomer op de zuidelijke oceanen walvissen. Internationale afspraken over het uitbannen van de walvisvaart staan wel de walvisvangst voor wetenschappelijk onderzoek toe.

Laatste loodjes voor leerlingen vmbo

Leerlingen van het vmbo maken vrijdag hun laatste toetsen van het centraal examen 2010. Daarna zit voor hen de examenperiode erop en begint het lange wachten. Het lot van al dan niet slagen, ligt dan alleen nog in handen van de leerkracht die het werk nakijkt.

De laatste hobbels die leerlingen van de beroepsgerichte leerweg van het vmbo nemen, zijn Engels en biologie. De vakken aardrijkskunde en Frans staan voor de overige vmbo'ers nog tussen hen en een welverdiende vakantie.

Ongeveer 108.000 leerlingen op het vmbo hebben dit jaar het centraal examen gemaakt. Half juni volgt voor hen de uitslag. Leerlingen van het havo en vwo zijn bijna zover. Een deel van hen moet na vrijdag ook maandag en dinsdag nog aan de bak. Daarna kunnen ook zij gaan genieten van een paar weken vrijaf. In totaal doen ongeveer 204.000 leerlingen examen.

'Snelwegen filedriehoek Utrecht verbreed'

De snelwegen in de drukke verkeersdriehoek Hilversum-Amersfoort-Utrecht worden verbreed. Het kabinet maakt vrijdag bekend achthonderd miljoen euro vrij te maken om de belangrijkste verbinding tussen de Randstad en het noorden en het oosten van Nederland te verbeteren. Dat schrijft De Telegraaf. De verbreding van de wegen moet in 2015 klaar zijn.

Naast de extra rijstroken op de A1, de A27 en de A28 kom er 'een metamorfose' van het knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort. De verbetering van het knooppunt duurt tot 2020. "Dit besluit maakt het centrale knooppunt van mobiel Nederland voor vele jaren bereikbaar", zegt demissionair Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) vrijdag tegen de krant.

De driehoek bij Utrecht is een belangrijke economische doorvoerroute. Een derde van het verkeer heeft geen bestemming in of in de buurt van de drie steden, maar reist verder.

Lens: "Ik zag het totaal niet aankomen"

Teleurstelling en opluchting wisselde elkaar af op het trainingskamp van Nederland. Waar de ene speler opgelucht adem kon halen, was bij andere spelers de teleurstelling groot. Jeremain Lens en Ryan Babel zaten in zo'n situatie.

De aanvaller die deze zomer de overstap maakt naar PSV had duidelijk weinig tot geen rekening gehouden met een vervroegde zomervakantie. "Verschrikkelijk dit. Nee, ik zag het totaal niet aankomen", was de aangeslagen reactie van Lens.

Ryan Babel was de speler die opgelucht kon zijn: "Het voelt voor mij als een opluchting", zei de vleugelspeler tegenover De Telegraaf. "Omdat ik bij Liverpool geen vaste kracht was, kwam ik toch iets onzekerder dan normaal het trainingskamp binnen. Als je dan ook nog eens geblesseerd raakt, ga je helemaal twijfelen. Gelukkig kan ik die onzekerheid nu van me afzetten en me op het WK richten. Al vind ik het zuur voor Jeremain."

Buiten Jeremain Lens moesten ook Ron Vlaar, Vurnon Anita en Orlando Engelaar hun koffers pakken en het WK enkel als toeschouwer ervaren.

Gelijkspel Honduras - Wit-Rusland

Het voetbalelftal van Honduras heeft gisteravond in Villach gelijk gespeeld tegen Wit-Rusland. De WK-deelnemer uit Midden-Amerika kwam in de Oostenrijkse plaats niet verder dan 2-2.

Bij rust prijkte er nog een voorsprong op het scorebord: 1-0. Julio Leon maakte de openingstreffer halverwege de eerste helft. Twee doelpunten van Anton Poetsila, in het verleden een paar jaar actief bij Hamburger SV, kantelden het oefenduel in het voordeel van de Wit-Russen. Georgie Welcome voorkwam in de 71e minuut de Hondurese nederlaag.

Unicef bezorgd om kindsoldaat Guantanamo

Nog meer kinderen worden het slachtoffer van oorlog als het Amerikaanse leger overgaat op de berechting van 'de laatste kindsoldaat' in de gevangenis Guantanamo Bay. Dat heeft de directeur van Unicef donderdag gezegd.

Unicef maakt zich zorgen over het aankomende proces in juli van een 23-jarige Canadese gevangene die werd opgepakt na gevechten tegen een bolwerk van Al-Qaida.

"Omar Khadr werd in 2002 in Afghanistan gearresteerd voor misdaden die hij zou hebben begaan toen hij een kind van 15 was. Hij is de laatste kindsoldaat die wordt vastgehouden in Guantanamo Bay", aldus Lake. "De vervolging van Omar Khadr kan een gevaarlijk internationaal precedent scheppen voor andere kinderen die het slachtoffer zijn van rekrutering in gewapende conflicten."

Khadr is de zoon van een gedode financier van Al-Qaida. Hij wordt berecht voor het steunen van terrorisme en moord. Hij zou een granaat hebben gegooid met als gevolg een Amerikaanse sergeant die om het leven kwam. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Zijn advocaten ontkennen dat hij een granaat heeft gegooid en zeggen dat Khadr, de laatste westerling in Guantanamo Bay, clementie verdient omdat hij destijds een tiener was.

Red Dead Redemption voor je Avatar

Red Dead Redemption is langzaam aan de gamewereld aan het veroveren en Microsoft heeft besloten wat graan mee te pikken van dit succes.

Er zullen voor je avatar namelijk verschillende nieuwe kledingstukken en attributen zijn in het teken van Red Dead Redemption. Er zullen verschillende t-shirts komen met daarop de karakters uit de game, er zullen verschillende hoeden aanwezig zijn, een lasso en zelfs verschillende complete outfits.

Volgens GfK Chart-Track, de organisatie die de Engelse gameverkopen bijhoudt, schijnt de 360-versie van Red Dead Redemption voor 65% van de verkopen voor die game te zorgen, genoeg reden voor Microsoft dus om uit te pakken.

De kledingstukken en attributen zullen allemaal tussen de 80 en 320 MS punten kosten en hier kan je ze bekijken.

 

RDR Avatar
John Marston Outfit

Extra scheidsrechters in Champions League en op EK

Het experiment met extra twee scheidsrechters op de achterlijn, iedereen heeft er wel een mening over. Wat die mening ook is, de UEFA gaat er mee door.

Afgelopen seizoen werden er bij de wedstrijden van de Europa League twee extra scheidsrechters geposteerd op iedere doellijn. Dit experiment wordt volgend seizoen uitgebreid in de Champions League, de EK-kwalificatiewedstrijden en het EK van 2012 in Polen en Oekraïne.

Dat maakte Gianni Infantino, secretaris-generaal van de UEFA bekend. Dit is op 18 mei beslist door de International Football Associaton Board (IFAB). UEFA-voorzitter Michel Platini vindt het experiment geslaagd. De voorzitter is tegen technische hulpmiddelen en ziet dit als een prima vervanging.

 

Telstar profiteert ook volgend seizoen van talenten AZ

AZ verhuurt komend seizoen drie spelers aan Telstar. Het gaat om Jeroen Tesselaar, Kevin Brands en Furdjel Narsingh.

Met deze drie spelers wordt Telstar op iedere linie versterkt. Tesselaar is een talentvolle verdediger, Brands speelt op het middenveld en Narsingh is een aanvaller. Zij kunnen zich volgend seizoen verder ontwikkelen in de Jupiler League. Mogelijk komt er ook nog een vierde speler bij. Ilias Haddad kan volgens het Haarlems Dagblad ook nog aan het rijtje worden toegevoegd.

Telstar mag van geluk spreken dat het nog in de Jupiler League speelt. Afgelopen seizoen werd degradatie maar op het nippertje voorkomen. De club uit Velsen hield FC Oss onder zich op doelsaldo.

Treinen botsen na explosie in oosten India

Twee treinen zijn vrijdag in het oosten van India op elkaar gebotst na een explosie op of langs de rails. Daarbij zijn zeker vijftien doden gevallen, aldus de autoriteiten.

Dertien wagons van een luxueuze langeafstandstrein die onderweg was van Calcutta naar Mumbai (Bombay) ontspoorden ongeveer 100 kilometer ten westen van Calcutta in de deelstaat West-Bengalen. Vervolgens reed een goederentrein uit de tegenovergestelde richting in op de ontspoorde wagons, berichtte vrijdag het persbureau Press Trust of India.

De betrokken spoorwegmaatschappij, South Eastern Railway, vreest veel slachtoffers. De streek waar de exprestrein strandde, wordt geteisterd door extreemlinkse maoïstische rebellen.

Brand treft politiebureau Emmeloord

In een politiebureau aan het Harmen Visserplein in Emmeloord (Flevoland) heeft in de nacht van donderdag op vrijdag korte tijd een brand gewoed. De schade aan het t-vormige pand bleef beperkt: de uitvoering van politietaken wordt niet belemmerd door de gevolgen van de brand, meldde de brandweer.

Het vuur woedde in een voormalig cellenblok, dat dienstdoet als opslagruimte en motorhok. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Tijdens het incident was niemand in het gebouw aanwezig.

[RG] Monfils struikelt over Fognini

Gaël Monfils is op Roland Garros al in de tweede ronde uitgeschakeld. De Franse publiekslieveling, twee jaar geleden nog halve finalist in Parijs, ging in een slopende vijfsetter onderuit tegen de Italiaan Fabio Fognini: 6-2, 6-4, 5-7, 4-6 en 7-9. Monfils was op Roland Garros als dertiende geplaatst.

De partij tussen Monfils en Fognini was maandag al afgebroken wegens de invallende duisternis en kon een dag later door de aanhoudende regen pas 's avonds worden uitgespeeld. Monfils liet drie matchpoints liggen en werd daarvoor enkele games later door Fognini genadeloos afgestraft.

Monfils struikelt over Fognini in Parijs
Monfils struikelt over Fognini in Parijs (Foto: Novum)

 

Van der Vaart pleit voor Afellay bij HSV

Hamburger SV gaat zelf al uit van de komst van Ibrahim Afellay. Rafael van der Vaart vindt de keuze voor HSV een goede van zijn collega bij Oranje.

"De mensen aan de Elbe zullen van Afellay gaan houden", vertelt Van der Vaart tegenover Bild. De speler van Real Madrid kwam zelf ook al uit voor HSV.

"Ibi kan creativiteit aanbrengen in het spel van HSV", vervolgt Van der Vaart. "Hij kan op elke positie op het middenveld spelen, is zeer gevaarlijk voor het doel en hij heeft een goede techniek. Ibi is een rustig type, maar explodeert op het veld."

HSV shopt de laatste jaren regelmatig in de Eredivisie. Andere Nederlanders die de overstap maakte naar de club uit de Bundesliga waren Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Eljero Elia, Romeo Castelen en Joris Mathijsen. Ook Ruud van Nistelrooij staat onder contract bij HSV.

Denemarken met moeite langs Senegal

Denemarken heeft vanavond een kleine oefenzege behaald op Senegal. Door doelpunten van Christian Poulsen en Thomas Enevoldsen werd het 2-0 voor de Denen.

Jon Dahl Tomasson (Feyenoord) en Dennis Rommedahl (Ajax) begonnen in de basis bij de ploeg van bondscoach Morten Olsen. De tegenstander van het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika kwam na een half uur spelen op voorsprong via Poulsen. De middenvelder van Juventus zette de 1-0 op het scorebord.

In de rust koos Olsen ervoor om drie keer te wisselen. Dit zou hij in totaal zes keer doen. Patrick Mtiliga (oud-NAC'er) kwam in de rust in het veld. In de loop van de tweede helft maakte Enevoldsen (FC Groningen), Christian Eriksen (Ajax) en Michael Krohn-Dehli (ex-Ajax) hun opwachting. Vlak voor tijd zagen zij hoe Enevoldsen de eindstand op 2-0 bepaalde.

Denemarken is op het WK in Zuid-Afrika tegenstander van Oranje in de groepsfase. Op 14 juni treft de equipe van bondscoach Bert van Marwijk Denemarken.

[RG] De Bakker vierde partij op Centre Court

De partij tussen Thiemo de Bakker en Jo-Wilfried Tsonga op Roland Garros wordt vrijdag gespeeld op het Court Philippe Chartrier, het Centre Court in Parijs. Het is op die baan de vierde wedstrijd van de dag. De Bakker zal daardoor op zijn vroegst pas aan het eind van de middag in actie komen, als de regen tenminste niet net als donderdag het schema in de war schopt.

Rafael Nadal trapt vrijdag om elf uur af op het Court Philippe Chartrier tegen Horacio Zeballos. Vervolgens staan de donderdag afgebroken partij van Justine Henin tegen Klara Zakopalova en het duel tussen Venus Williams en Dominika Cibulkova op het programma. Daarna mag De Bakker de baan op tegen Tsonga. De Fransman is als achtste geplaatst maar werd eerder dit seizoen in Barcelona uitgeschakeld door De Bakker.

De Bakker vierde partij op Centre Court
De Bakker vierde partij op Centre Court (Foto: Novum)

Dodental Jamaica opgelopen tot 73

Bij de jacht op een drugsbaron die in de Verenigde Staten wordt gezocht zijn inmiddels al 73 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Jamaicaanse politie donderdag gezegd. Alle doden vielen bij de politie-inval in Tivoli Gardens, de schuilplaats van Christopher Coke.

Of Coke zelf nog in Jamaica is, is niet bekend, liet minister van informatie Daryl Vaz weten.

De VS heeft om zijn uitlevering verzocht en noemt hem een van 's wereld gevaarlijkste drugshandelaren.

Dodental jacht drugsbaron Jamaica opgelopen tot 73
Dodental jacht drugsbaron Jamaica opgelopen tot 73 (Foto: Novum)

Pinkpop 2010 van start

Vanaf vrijdagmiddag barst het jaarlijkse feest van Jan Smeets los in het Limburgse Landgraaf. De 41ste editie van het Pinkpop-festival heeft weer een vol programma met een hoop grote namen erin. In dit artikel kun je alle ins & outs lezen over dit festival.

De eerste mensen arriveerden donderdagochtend al met een klapstoeltje onder de armen bij de poorten van de camping A. Deze mensen mogen 24 uur om zich heen gaan zitten staren voordat de hekken open gaan. Deze editie van Pinkpop is overigens niet geheel uitverkocht, dus er zijn nog kaarten beschikbaar.

Dit jaar kun je o.a. Rammstein, Green Day, The Prodigy, Mika en P!nk zien. Ook is er weer een uitvaller bekend, namelijk Wolfmother. De zanger van van de band moet even in bed blijven met de aspirine binnen handbereik. Daarvoor in de plaats zal Triggerfinger zijn ding doen, in plaats van dat ze dat oorspronkelijk op zaterdag zouden doen. Verder zijn er een aantal tijden veranderd in de programmering en is Ryan Shaw erbij gekomen.

Ook is het even afwachten of alle artiesten wel komen opdagen in verband met de aswolk die nog steeds rondzweeft. En even gingen geruchten langs dat Florence + The Machine ook ziek was, maar ze komt toch optreden.

Opbouw Main Stage (Foto: 3FM)

De komende dagen zal FOK! verslag doen en een serie interviews afnemen met artiesten welke op het festival zullen optreden. FOK! zal onder meer Moke, Temper Trap, Epica en Jon Allen interviewen.

'Rebellen Congo heffen illegale belastingen'

Rebellengroepen in het oosten van Congo heffen illegale belastingen op vrachtwagens en voetgangers en ontvangen, in weerwil van VN-sancties, plaatselijke, regionale en internationale steun. Dat stellen deskundigen van de Verenigde Naties in een rapport dat donderdag naar de Veiligheidsraad is gestuurd.

De deskundigen zeggen over documenten te beschikken waaruit blijkt dat 'VN-certificaten' zijn vervalst om de verkoop van Congolees goud in de regio mogelijk te maken. Daarnaast waarschuwen zij voor de opkomst van nieuwe politieke en militaire organisaties in Oost-Congo.

Vrijdag stemt de VN-Veiligheidsraad over verlenging van de vredesmissie in Congo.

Aanklachten wegens miljoenenbedrog

Een Zweed en twee Amerikanen zijn woensdag aangeklaagd voor het oplichten van mensen in meer dan zestig landen. Ze verkochten namaaksoftware door mensen wijs te maken dat hun computers waren geïnfecteerd door kwaadaardige programma's en verdienden daarmee honderd miljoen dollar (tachtig miljoen euro).

De drie verdachten zijn nog op vrije voeten. Ze gebruikten een bedrijf, Innovative Marketing Inc., dat zij in Belize vestigden. Door middel van fictieve reclamebureau's adverteerden zij op websites voor hun producten. Door op deze websites te klikken werden browsers naar websites gestuurd waarop foutmeldingen werden vertoond. Slachtoffers werden op deze wijze misleid dat hun computers waren geïnfecteerd.

Voor dertig tot zeventig dollar kon software van Innovative Marketing worden aangeschaft. Het geld werd overgemaakt op rekeningen overal ter wereld.

Geen LAN mogelijkheden Starcraft II

PC gamers hebben de laatste tijd veel vervelend nieuws te verduren gehad in verband met de vele soorten DRM berichten waardoor games offline spelen steeds lastiger wordt. Ook nu komt er voor sommigen weer een vervelend nieuwtje bij. Er ging al een poosje het gerucht dat je voor Starcraft II eerst via je battle.net account zou moeten inloggen voordat je iets wat op een LAN mogelijkheid kon creëren.

Vice President Game Design Frank Pearce heeft laten weten dat zelfs deze optie er niet in zal zitten. De enige mogelijkheid tot multiplayer zal zijn via de battle.net servers. Dit houdt in dat Starcraft II in de single player te spelen is (na het inloggen via battle.net) en via multiplayer (alleen via battle.net).

Frank Pearce gaf aan dat dit niet gedaan is vanwege de DRM maar vanwege de wens om een gemeenschappelijke online community te creëren via battle.net. Mocht je dus een LANparty organiseren met Starcraft II, wees dan bereid dat je toegang tot het internet moet hebben.

SC II
Geen LAN voor Starcraft II
Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.