China veroordeelt aanval op Zuid-Korea

De Chinese premier Wen Jiabao is vandaag in Seoul aangekomen voor besprekingen met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Morgen voegt ook de Japanse premier Yukio Hatoyama zich bij hen.

De woordvoerder van Lee zei dat Zuid-Korea zich volledig concentreert op diplomatieke inspanningen om Noord-Korea verantwoordelijk te stellen voor het tot zinken brengen van het Zuid-Koreaanse marinekorvet Cheonan in maart, waardoor 46 Zuid-Koreanen om het leven kwamen. Hij zei dat de kwestie vrijdag tussen Wen en Lee, zaterdag ook met Hatoyama en begin juni op een veiligheidsbijeenkomst in Singapore aan de orde zal worden gesteld.

Zuid-Korea wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het Noord-Koreaanse optreden veroordeelt. Daarvoor is de steun nodig van China, dat vetorecht heeft in de raad. China heeft zich tot dusver niet over het incident met de Cheonan uitgesproken, behalve dat de zaak 'hoogst gecompliceerd' is.

Update 12:25: China zal degenen die het Zuid-Koreaanse marineschip hebben doen zinken, niet verdedigen. Dat heeft premier Wen Jiabao duidelijk gemaakt na een gesprek met de Zuid-Koreaanse president.

"China veroordeelt welke actie dan ook, die de stabiliteit en vrede op het Koreaanse schiereiland in gevaar brengt", aldus Wen. De Chinese premier gaf aan geen behoefte te hebben aan het trekken van overhaaste conclusies.

China zal, evenals Rusland, eerst het voorval objectief onderzoeken voor een standpunt omtrent de vermeende actie van Noord-Korea wordt gevormd.

Chinese premier in Seoul
Chinese premier in Seoul (Foto: Novum)