Frankrijk organiseert EURO 2016

Maikel (WeebI)

Frankrijk is de organisator van het Europees kampioenschap voetbal in 2016. Het EURO-toernooi zal het eerste zijn met 24 landen in het hoofdtoernooi.

UEFA-president Michel Platini maakte vandaag in het Espace Hippomène in het Zwitserse Genève bekend dat zijn vaderland de organisatie heeft voor het toernooi. De Franse organisatie won het van de andere twee overgebleven bids, Italië en Turkije. De stemming was niet unaniem. Van de dertien stemmen gingen er zeven naar Frankrijk en zes naar de Turken, nadat Italië al in de eerste stemronde af was gevallen.

In het bid van de Franse voetbalfederatie (FFF) waren twaalf stadions vermeld. Zeven daarvan moeten flink worden gerenoveerd, vier moeten nieuw worden gebouwd. Deze twaalf stadions zijn verdeeld over elf steden: Parijs (2), Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Nancy, Nice, Marseille, Saint-Étienne, Straatsburg en Toulouse.

26 jaar geleden organiseerden de Fransen al een Europees eindtoernooi. Daarin was het gastland uiteindelijk de winnaar. Dat was ook het geval bij het WK van 1998. In 1938 mochten de Fransen eveneens een wereldkampioenschap organiseren.