Unicef bezorgd om kindsoldaat Guantanamo

Nog meer kinderen worden het slachtoffer van oorlog als het Amerikaanse leger overgaat op de berechting van 'de laatste kindsoldaat' in de gevangenis Guantanamo Bay. Dat heeft de directeur van Unicef donderdag gezegd.

Unicef maakt zich zorgen over het aankomende proces in juli van een 23-jarige Canadese gevangene die werd opgepakt na gevechten tegen een bolwerk van Al-Qaida.

"Omar Khadr werd in 2002 in Afghanistan gearresteerd voor misdaden die hij zou hebben begaan toen hij een kind van 15 was. Hij is de laatste kindsoldaat die wordt vastgehouden in Guantanamo Bay", aldus Lake. "De vervolging van Omar Khadr kan een gevaarlijk internationaal precedent scheppen voor andere kinderen die het slachtoffer zijn van rekrutering in gewapende conflicten."

Khadr is de zoon van een gedode financier van Al-Qaida. Hij wordt berecht voor het steunen van terrorisme en moord. Hij zou een granaat hebben gegooid met als gevolg een Amerikaanse sergeant die om het leven kwam. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Zijn advocaten ontkennen dat hij een granaat heeft gegooid en zeggen dat Khadr, de laatste westerling in Guantanamo Bay, clementie verdient omdat hij destijds een tiener was.