[Upd] Willem II lijkt gered van acuut faillissement

Olga Kroeders

Willem II lijkt voorlopig te zijn gered. Het college van B&W van de gemeente Tilburg is bereid om de noodlijdende club financieel tegemoet te komen.

De gemeente heeft voorgesteld om de huur voor het stadion flink te verlagen met terugwerkende kracht. Door de huurverlaging vanaf 2004 komt er een bedrag van 2,4 miljoen euro beschikbaar. Willem II heeft een totale schuldenlast van vijf miljoen euro maar is met de hulp van de gemeente wel uit de acute problemen.

Overigens zal de gemeenteraad zich komende maandag over het voorstel van het college buigen.

Update @17:44:

Inmiddels zijn er meer details bekend geworden van het plan dat de gemeente Tilburg opgesteld heeft. De gemeente zal 600.000 euro per direct beschikbaar stellen om de actute financiële problemen op te lossen, per 21 juni zal vervolgens 800.000 euro beschikbaar komen onder voorbehoud de uitwerking van strikte voorwaarden die gesteld zijn. Ook stelt de gemeente voor om het geldbedrag voor het bevriezen van de huur in het seizoen 2009-2010, één miljoen euro te verrekenen. Deze financiële bijdrage is het resultaat van een huurverlaging met terugwerkende kracht tot 2004 van het stadion.

De gemeente wil met de strikte voorwaarden voorkomen dat er weer problemen zullen gaan voortdoen als in de laatste jaren en vond de situatie een uitermate lastig dilemma welke op een zakelijk manier opgelost moest worden, los van alle emoties. Wethouder sportzaken, Jan Hammin, meldt dan ook: "Dit is de eerste stap om te komen tot een definitieve oplossing. Het kan niet zo zijn dat de gemeente alleen de voetbalclub uit de problemen helpt. Ik reken op sponsoren, de stad, de organisatie en voetballers van Willem II om de toekomst van de club verder veilig te stellen." Volgens wethouder Joost Möller van gemeentegebouwen heeft de gemeente ook gekeken naar het maatschappelijk belang van een eredivisieclub en het instituut Willem II: "Een faillissement van Willem II zou iedereen in de stad veel geld kosten. De boekwaarde van het stadion wordt becijferd op tien miljoen euro. Bij de vaststelling van de gemeente steun hebben wij ook alles vergeleken met de andere steden met een eredivisieclub."

Het college heeft de raad voorgesteld om te kiezen voor een nieuwe huursom van 905.000 euro per jaar, inclusief onderhoudskosten en eigenaarlasten welke met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004, de datum waarop de gemeente eigenaar van het stadion werd, in zal gaan. Met dit scenario lost de gemeente de acute geldnoot op en legt het een goede basis voor een gezonde bedrijfsvoering in de toekomst. De club zal echter wel aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

- Willem II gaat akkoord met een ander uit te werken vorm van stringent toezicht.
- Willem II voert een vergaande sanering door, om het nieuwe seizoen met een reële meerjarige sluitende begroting te starten.
- Willem II blijft binnen de door de KNVB gestelde normen voor spelersalarissen
- Willem II richt een nieuwe bestuurs- en toezichtstructuur in, waarbij geen rol is weggelegd voor functionarissen die in de oude bestuurs- en toezichtstructuur actief waren.
- Deze nieuwe structuren worden ingevoerd voor 21 juni.
- Tevens zal Willem II voor 21 juni moeten aantonen dat het restant van het negatief eigen vermogen wordt/is opgelost.

Interim bestuurder Paul Bottelier reageerde positief over het voorstel van de gemeente: "Dit is een fantastische stap op weg naar een gezond Willem II. Dankzij de inspanningen van het college ligt er nu een gedegen voorstel waarmee Willem II de helpende hand gereikt wordt om schoon schip te maken. Uiteraard hoop dat ook de gemeenteraadsleden hiermee akkoord zullen gaan en de club zullen behouden van een faillissement."