Rapport over ontduiking sancties door Noord-Korea

Noord-Korea exporteert nucleaire en rakettechnologie en maakt gebruik van diverse tussenfiguren, mantelbedrijven en buitenlandse misdaadnetwerken om sancties van de Verenigde Naties te omzeilen. Dat zeggen VN-experts in een rapport over de tenuitvoerlegging van de strafmaatregelen tegen Pyongyang waar het persbureau Associated Press donderdag de hand op heeft weten te leggen.

Het panel stelt dat het regime in Noord-Korea betrokken is bij verboden nucleaire en ballistische activiteiten in Iran, Syrië en Birma. Het pleit voor nader onderzoek naar deze verdachte activiteiten en doet een beroep op alle landen om ze te verhinderen.

De sancties werden door de VN-Veiligheidsraad opgelegd nadat Noord-Korea in 2006 en 2009 atoomproeven had gehouden. Diplomaten bespraken donderdag achter gesloten deuren de bevindingen van de experts uit de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en Zuid-Korea. De bespreking viel samen met verhoogde spanningen op het Koreaanse schiereiland vanwege het incident met het Zuid-Koreaanse korvet Cheonan, dat volgens Zuid-Korea door Noord-Korea is getorpedeerd.