Thais leger verhoogt toezicht op roodhemden

Redactie

Het Thaise leger heeft samen met de politie het toezicht opgeschroefd op mensen in het noorden van het land van wie vermoed wordt dat ze banden hebben met de roodhemden. Die hielden Bangkok twee maanden in hun greep met demonstraties die tot hevig geweld leidden.

De Thaise veiligheidsdiensten hebben informatie waaruit blijkt dat de demonstranten ondergronds zijn gegaan en aanslagen willen plegen vanuit hun bolwerken in het noorden en noordoosten van het land. Dat zei legerwoordvoerster luitenant Siriya Khuengsirikul. Het leger heeft er volgens haar alle vertrouwen in dat nieuwe uitbarstingen van geweld in de kiem gesmoord worden.

De roodhemden zijn veelal aanhangers van de verdreven premier Thaksin Shinawatra en afkomstig uit arme gebieden. Bij de confrontaties tussen de roodhemden en het Thaise leger kwamen 88 mensen om het leven en raakten meer dan duizend gewond.

De meeste leiders van de roodhemden zijn intussen gearresteerd, maar de beweging zelf is niet ontbonden en verwacht wordt dat vanuit de provinciale bolwerken gehergroepeerd zal worden. Woensdag werden vier politiechefs in het noordoosten van het land op non-actief gesteld nadat het ze niet gelukt was boze roodhemden ervan te weerhouden een lokaal regeringsgebouw in brand te steken.

In Bangkok is de rust wedergekeerd en zal de avondklok na vrijdag opgeheven worden. "We moeten het opheffen van de avondklok een kans geven, want het zijn nu onschuldige mensen en bedrijven die er het meeste last van hebben", zei Siriya. "Dat betekent overigens niet dat de avondklok niet opnieuw ingesteld kan worden."