FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 mei 2010

Twee gezichten bij Virgin Racing

De kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije kende bij Virgin Racing twee gezichten. Timo Glock kon zich meten met de snelheid van de Lotussen, terwijl teamgenoot Lucas di Grassi worstelde met de bolide en achter de HRT van Bruno Senna eindigde.

De aanpassingen die Virgin heeft gedaan lijken hun vruchten af te werpen, terwijl ook Lotus stappen voorwaarts maakt. "We kenden een lastige openingsdag, maar vandaag kwamen we veel sterker voor de dag. Ik was erg gemotiveerd voor de kwalificatie omdat ik wist dat ik een auto had waarmee ik onze directe concurrenten kon verslaan. Helaas lukte dat niet omdat ik een foutje maakte in mijn beslissende ronde. Maar ik ben een stuk gelukkiger met de auto en zie de race met vertrouwen tegemoet," zei Glock.

Di Grassi heeft een pechweekend in Turkije en in de kwalificatie zorgde een motorisch probleem er voor dat hij niet verder kwam dan startplek 23. "Erg frustrerend. Timo heeft het ware potentieel van de auto laten zien. Het is teleurstellend dat ik zo veel tijd heb verloren door een technisch euvel. Hopelijk is morgen meer representatief en kan ik een goede race rijden," zei de Braziliaan.

En de winnaar van X Factor is...

De 25-jarige Jaap van Reesema is de winnaar geworden van de talentenjacht X Factor. In de finale versloeg hij de 19-jarige Maaike Vos. Jaap won met 51% van de stemmen.

Jaap was al lange tijd de torenhoge favoriet, maar verschillende kandidaten zaten hem om de hielen. In de halve finale, die gisteren plaatsvond, waren er nog vier kandidaten over. Dony Vernianto, uit de categorie 26+ van Eric van Tijn, viel als eerst af, gevolgd door Kelvin Muis uit dezelfde categorie als Jaap. In de finale, waarin beide kandidaten vier nummers zongen, bleek de pupil van coach Angela Groothuizen dus de sterkste.

Voor de coach was het haar eerste overwinning in X Factor. Vorig jaar stond ze ook in de finale, destijds met de categorie 26+, maar daarin bleek haar act (Rachel Kramer) niet opgewassen tegen Lisa, die Gordon als coach had.

Met de overwinning wint Jaap een platencontract bij Sony, en brengt hij direct zijn eerste single uit. Deze single bracht hij vanavond al live ten gehore in de finale. het is een cover van het nummer Don't stop believing, oorspronkelijk gezongen door Journey. Ook kreeg Jaap een auto, een trofee, en mag hij binnenkort optreden tijdens de TMF Awards.

Jaap studeerde tot hij aan X Factor meedeed rechten in Rotterdam, en was vroeger bekend als de frontman van de Hermes House Band.

 

Jaap in een eerdere liveshow

Moslims in dialoog op islamcongres

Vooral jonge moslims zijn zaterdag afgekomen op het Nationaal Islam Congres in de RAI in Amsterdam. Op het congres spraken islamgeleerden uit binnen- en buitenland. "Ik zie veel twintigers", zei organisator Saoed Khadjé bij de openingsspeech.

Aan het begin van de avond werd een manifest van verdraagzaamheid voorgedragen in samenwerking met het landelijke Interreligieus Beraad. Het manifest is ondertekend door politici en verschillende voorzitters van religieuze, levensbeschouwelijke en interreligieuze organisaties.

Andere onderdelen van het veelzijdige maar tjokvolle programma waren een boekenbeurs, een special 'Women-only'-hoek met lezingen, stand up comedy en de uitreiking van de Nationaal Islam Awards.

Ali B. maakte een rap van de speeches van de acht islamgeleerden.

'Geen idioot bedrag voor Fàbregas'

FC Barcelona heeft bijzonder veel interesse in Cesc Fàbregas, die momenteel onder contract staat bij Arsenal. Ondanks dat wil de Catalaanse ploeg geen absurd bedrag betalen voor de spelmaker.

De club uit Londen zou zo'n 35 miljoen euro willen zien voor de Spanjaard, die nota bene door Barcelona werd opgeleid. "We gaan niet boven de marktwaarde van een speler betalen. We willen Cesc graag kopen, maar we gaan geen idiote bedragen betalen," aldus de voorzitter van Barcelona.

Fàbregas zelf heeft echter aangegeven graag naar Barcelona te verkassen. Bij Arsenal heeft Fàbregas nog een contract van vijf jaar.

'Onzorgvuldig onderzoek vuurwerkramp'

Het rechercheteam dat onderzoek heeft gedaan naar de vuurwerkramp in Enschede, is onzorgvuldig omgesprongen met getuigenverklaringen. Dat zou blijken uit een reportage die RTV Oost maandag op radio en televisie uitzendt, zo meldt de omroep zaterdag.

RTV Oost stuitte naar eigen zeggen in het dossier van het rechercheteam dat de vuurwerkramp onderzocht, op enkele opmerkelijke zaken. Kort voor de officiële herdenking kwam de regionale zender met een aantal nieuwe getuigenverklaringen over de nasleep van de ramp. Naar aanleiding hiervan besloten politie en het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek naar de ramp opnieuw te openen.

Een vers rechercheteam gaat getuigen horen die hebben vernomen dat medewerkers van S.E. Fireworks voorafgaand aan het 'eerste vlammetje' op het terrein zijn geweest.

Brinkman (PVV): Jullie zijn hier te gast

"Jullie zijn hier te gast. We hebben hier een Nederlandse cultuur en die willen we houden. We willen niet dat allerlei invloeden aan die cultuur gaan knibbelen en dat gaat ook niet gebeuren."

Dat zei PVV-Kamerlid Hero Brinkman zaterdagavond tijdens een debat tussen enkele jonge PVV-aanhangers en (voornamelijk Marokkaans-Nederlandse) jongeren van het bekende jongerencentrum Argan in Amsterdam. Brinkman was daarbij omdat hij een jongerenafdeling van de PVV wil oprichten.

De politicus deed zijn uitspraken tijdens een discussie over de vraag of de multiculturele samenleving een verrijking voor Nederland is. Een andere deelnemer aan het debat wierp woedend tegen dat er nu eenmaal moslims zijn in Nederland en dat ook zij een plek verdienen. "Jij hebt niet meer recht op jouw cultuur dan ik. Loop naar de hel met je integratie."

"De jongeren van de PVV willen niet dat we integreren, maar dat we assimileren", stelde een ander. "Eigenlijk wil je dat we ons haar ook blond verven zoals je leidsman in Den Haag."

Een van de jonge PVV-aanhangers betoogde tijdens het uiterst felle debat dat de islam hoe dan ook een gevaar is voor de westerse samenleving en dat er geen stromingen van die religie zijn die in Nederland zouden kunnen aarden. "Er bestaat geen fundamentalistische of gematigde versie van de islam. De islam is de islam."

Verschillende andere deelnemers probeerden hem van het tegendeel te overtuigen. "Ik ben een Marokkaan. Ik ben een moslim. Maar ik ben ook bang voor die gasten in Saoedi-Arabië. Ik wil ook gewoon met mijn meisje naar de bioscoop zonder stokslagen te krijgen", aldus een van hen.

Een ander nodigde de PVV-aanhangers uit bij hem thuis te komen eten. "Als jullie dan nog zeggen dat de islam niet barmhartig is, weet ik het ook niet meer."

En daar bleef de kritiek op de PVV niet bij. Een deelnemer zei dat de partij de mond vol heeft van de Nederlandse cultuur, maar zelf wil tornen aan typisch Nederlandse waarden als gelijke behandeling. "Zij willen echt een hele grote verandering teweeg brengen."

[RG] Jankovic verder, partij Henin afgebroken

Jelena Jankovic heeft de vierde ronde bereikt van Roland Garros. Ze klopte de Oekraïense Alona Bondarenko. Justin Henin en Maria Sharapova moeten morgen terugkomen om derde set van hun partij te spelen. Die werd wegens de invallende duisternis afgebroken.

Jankovic won vandaag met 6-4 en 7-6 (3) van Bondarenko. Zij treft maandag in de vierde ronde Daniela Hantuchova uit Slowakije. In de partij tussen Henin en Sjarapova is de stand 1-1 in sets. Henin won de eerste set met 6-2, Sjarapova pakte de tweede set met 6-3. Zij moeten morgen terugkomen om hun partij uit te spelen.

Spanje behaalt op valreep oefenzege

Spanje heeft de oefenwedstrijd tegen Saoedi-Arabië maar net weten te winnen. De Spanjaarden wonnen met 3-2.

De Spanjaarden, die met een behoorlijk elftal voor de dag kwamen, scoorden via David Villa en Xabi Alonso. De tegenstander uit het Midden-Oosten bleek echter geducht, aangezien Osama Hawsawi en Sultan Al Numare voor de benodigde tegentreffers zorgden.

Op de valreep was Spanje toch de bovenliggende partij. Fernando Llorente, aanvaller van Athletic Club de Bilbao, zette de 3-2 op het scorebord.

[GP3] Uitslag Turkije Race 1

Esteban Gutierrez heeft op eenvoudige wijze de eerste GP3-race op Istanbul Park op zijn naam geschreven. De Mexicaan bleef James Jakes en Felipe Guimaraes eenvoudig voor. Nigel Melker werd 23e, terwijl Renger van der Zande uitviel. De overwinning voor Gutierrez is nog niet helemaal zeker, omdat hij mogelijk een valse start maakte.

Melker mocht van poleposition vertrekken, maar hij kende een zeer slechte start en viel terug tot in het achterveld. Daarnaast stond zijn auto niet goed op de grid, waardoor hij ook nog een drive-through-penalty te verwerken kreeg. Gutierrez profiteerde hiervan door de leiding over te nemen. Hij wist iedere ronde meer voorsprong te pakken op zijn achtervolgers en zo eenvoudig te winnen voor Jakes en Guimaraes.

Alexander Rossi pakte plaats vier nadat hij in de tweede bocht via een fraaie inhaalactie Daniel Morad passeerde. De resterende punten gingen naar Nico Muller, Miki Monras en Rio Haryanto. Dean Smith leek na een slechte start op weg naar de punten, maar zijn bolide kende in de laatste ronde een probleem, waardoor hij ver terugviel. Van der Zande maakte dit niet meer mee, want nadat hij vanaf de laatste startplaats opgeklommen was naar plaats vijftien kreeg hij een aanrijding met Mikael Aleshin. Hierdoor moest de Nederlander opgeven, terwijl de Rus na een aanrijding met Stefano Coletti de vlag ook niet zag.

Uitslag Turkije race 1:

Pos. Rijder Team Tijd
1 E. Gutierrez ART Grand Prix 26:56.811
2 J. Jakes Manor Racing + 10.513
3 F. Guimaraes Addax Team + 16.321
4 A. Rossi ART Grand Prix + 19.423
5 D. Morad Status Grand Prix + 22.020
6 N. Muller Jenzer Motorsport + 25.416
7 M. Monras MW Arden + 25.586
8 R. Haryanto Manor Racing + 26.615
9 D. Sechelariu Tech 1 Racing + 28.042
10 J. Newgarden Carlin Motorsport + 29.953
11 R. Wickens Status Grand Prix + 37.592
12 O. Oakes Atech CRS GP + 39.103
13 M. Christensen MW Arden + 41.188
14 P. Reiterer Atech CRS GP + 48.641
15 P. Varhaug Jenzer Motorsport + 49.132
16 T. Hegewald Mücke Motorsport + 49.441
17 V. Ghirelli Atech CRS GP + 49.765
18 L. Cordeiro MW Arden + 53.262
19 I. Lukashevich Status Grand Prix + 56.154
20 S. Trummer Jenzer Motorsport + 1:08.306
21 P. Sanchez Lopez Addax Team + 1:12.048
22 D. Smith Carlin Motorsport + 1 ronde
23 N. Melker Mücke Motorsport + 1 ronde
DNF S. Coletti Tech 1 Racing + 2 ronden
DNF M. Bortolotti Addax Team + 2 ronden
DNF M. Aleshin Carlin Motorsport + 3 ronden
DNF R. Van der Zande Mücke Motorsport + 6 ronden
DNF J. Pla Tech 1 Racing + 13 ronden
DNF P. Nunes ART Grand Prix + 13 ronden
DNF A. Quaife-Hobbs Manor Racing + 15 ronden

Pellegrini mogelijk opvolger Mourinho

Volgens de Spaanse krant AS gaat Manuel Pellegrini de vertrokken José Mourinho opvolgen bij Internazionale. Een opvallende overgang, aangezien de gevlogen Portugees de plek van Pellegrini bij Real Madrid juist heeft overgenomen.

De Italiaanse club zou hebben aangegeven interesse te hebben in de kunsten van Pellegrini. De Chileense oefenmeester heeft zelf bekend wel oren te hebben in een overeenkomst met Inter.

Pellegrini is echter niet de enige kandidaat, zo zou ook de Engelse bondscoach Fabio Capello op het lijstje staan van Inter.

Sauber: "Geruchten rond ART onzin"

Afgelopen dagen doken er in de Formule 1-wereld geruchten op dat GP2-team ART mogelijk zou gaan fuseren met Sauber Motorsport. Baas van het Zwitserse bedrijf Peter Sauber heeft inmiddels laten weten dat de verhalen naar het rijk der fabelen kunnen worden verwezen.

Sauber kocht afgelopen winter zijn renstal terug van BMW, maar heeft tot op heden nog geen sterke partner kunnen vinden om de toekomst veilig te kunnen stellen. Volgens El Mundo Deportivo wil de Zwitser zich terugtrekken zodra hij een sterke partner heeft gevonden. Deze zou volgens andere Spaanse media Nicolas Todt van ART kunnen zijn, het team dat een plaats in de Formule 1 wil veroveren. Todt zou dan ook het Zwitserse hoofdkwartier van Sauber bezocht hebben. In Blick is Sauber echter kort maar krachtig: "Ik verkoop mijn team niet!"

Zuid-Afrikaanse munten brengen ruim een ton op

Twee Zuid-Afrikaanse munten zijn zaterdagmiddag in IJsselstein geveild voor ruim 113.000 euro. Een Zuid-Afrikaanse verzamelaar bracht het hoogste bod uit. De munten werden vorig jaar ontdekt toen enkele 'onbeduidende' munten werden getaxeerd. De munten lagen al jaren in een la, meldt de Munten- en Postzegel Organisatie.

Het gaat om twee halve ponden uit 1892 met de beeltenis van oud-president Paul Kruger. De vorige eigenaar, die anoniem wil blijven, is een nakomeling van Willem Leyds, een Nederlandse advocaat die minister van buitenlandse zaken en rechterhand van Kruger werd.

Atkinson loopt EK-titel squash mis

Vanessa Atkinson is er niet in geslaagd om zich voor de tweede keer in haar loopbaan te laten kronen tot beste squashster van Europa. De 34-jarige Nederlandse moest in de finale van het EK-individueel in het Duitse Saarbrucken buigen voor Jenny Duncalf, de nummer twee van de wereld.

De als derde geplaatste Atkinson had in de eindstrijd aanvankelijk weinig in te brengen tegen haar Engelse tegenstandster, die in Saarbrucken de plaatsingslijst aanvoerde. De eerste twee games gingen snel en overtuigend naar de toernooifavoriete, maar aan het begin van het derde bedrijf kantelde de partij.

Atkinson kwam steeds beter in haar spel, domineerde het midden en pakte daardoor de volgende twee games met klein verschil. Een slechte start in het beslissende bedrijf bleek echter cruciaal voor de nummer dertien van de wereld, die uiteindelijk toch moest capituleren: 8-11, 5-11, 11-9, 12-10, 5-11. Duncalf nam hiermee revanche voor de nederlaag die ze eerder deze maand leed tegen Atkinson tijdens het voor Nederland zo succesvol verlopen EK landenteams.

Voor Atkinson was het de derde keer in haar illustere carrière dat ze de finale haalde tijdens het individuele EK. In 2005 veroverde ze de Europese squashtitel, terwijl ze vorig jaar in de eindstrijd haar meerdere moest erkennen in landgenote Natalie Grinham. In 2004 werd ze ook al wereldkampioene ten koste van dezelfde Grinham. Ook voerde de succesvolle Nederlandse in 2005 en 2006 meerdere maanden de wereldranglijst aan.

Oranje na winst op Macedonië zeker van tweede plaats

De mannen van de nationale volleybalploeg zijn in de strijd om kwalificatie voor het EK van 2011 dankzij een 3-0 zege op Macedonië zeker van de tweede plaats in poule F. Dit betekent dat Oranje in september een barrage speelt tegen de nummer twee van poule D (Duitsland of Estland).

De ploeg van bondscoach Peter Blangé nam op knappe wijze revanche voor de 3-2 nederlaag, vorige week in het Macedonische Skopje. In het sfeervolle Topsportcentrum Rotterdam hadden de mannen uit de voormalige Joegoslavische republiek geen schijn van kans: 25-20, 25-16, 25-20.

Oranje maakt in de eerste set nog wel veel servicefouten, maar schakelde bijtijds over naar de floateropslag die doorgaans met minder risico wordt geslagen. Onder aanvoering van diagonaalaanvaller Niels Klapwijk werd de openingsset met ruim verschil gewonnen. In set nummer twee kwam de thuisploeg nog wel met 8-6 achter, maar vervolgens begon de show van aanvaller Dick Kooy die vooral indruk maakte mijn zijn snoeiharde klappen vanachter de driemeterlijn.

Macedonië stribbelde in de derde set nog wel tegen en leidde bij de tweede technische time-out (15-16). Maar vervolgens maakte Dick Kooy zich weer even kwaad en scoorde Klapwijk een paar belangrijke ballen aan de rechterkant: 25-20. Nederland speelt morgen tegen koploper Portugal, maar ook bij een nederlaag kan Macedonië Oranje (dat een veel beter setsado heeft) niet meer achterhalen.

Bondscoach Peter Blangé wil het duel tegen Portugal ook nog graag winnen, maar was na afloop van de wedstrijd tegen Macedonië een tevreden man. "Het was mooi om te zien hoe we onder deze grote druk dit hoge niveau konden laten zien. Er stond vandaag veel op het spel en daar is deze ploeg uitstekend mee om gegaan. Complimenten voor de jongens."

Politie Hongkong confisqueert standbeeld Tiananmen

De politie van Hongkong heeft zaterdag een standbeeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het geweld op het Tiananmenplein in 1989 geconfisqueerd. Ook werden dertien activisten gearresteerd. Critici noemden het een nieuw dieptepunt in de politieke censuur van het semi-autonome Chinese gebied.

In 1989 sloeg het Chinese leger de studentenprotesten voor meer democratie hard neer. Honderden mensen kwamen om het leven. In China is het taboe om over 'Tiananmen' te spreken, maar in Hongkong komen elk jaar tienduizenden mensen bijeen om het te herdenken.

Zaterdag nam de politie het beeld, van een vrouw die een fakkel en een boek met de woorden 'vrijheid', 'democratie' en 'gerechtigheid' vasthoudt, echter mee vlak nadat de activisten het hadden neergezet bij een populair winkelcentrum. Ze waren juist begonnen met hun jaarlijkse herdenkingsceremonie. Het beeld is een replica van het beeld dat tijdens de protesten op het Tiananmenplein werd neergezet.

Volgens de politie hadden de activisten geen vergunning om het beeld te tonen en werden de activisten gearresteerd omdat ze de politie hinderden in haar werk, zo stond in een verklaring. Later op zaterdag is iedereen op borgtocht vrijgelaten.

"We hebben eerder dergelijke activiteiten georganiseerd en we zijn nog nooit zo gewelddadig bejegend", vertelde het pro-democratische parlementslid Albert Ho aan journalisten. "Het is duidelijk de bedoeling om hard op te treden tegen rouwactiviteiten voor Tiananmen."

Ferrari-rijders: "Er zat niet meer in"

De kwalificatie voor de Formule 1-race in Turkije verliep voor Ferrari niet zoals gehoopt. Het Italiaanse team kwam niet verder dan een achtste en een twaalfde startplaats, waardoor het podium morgen ver weg lijkt. Felipe Massa en Fernando Alonso pleiten nu voor een snelle verandering om het tij te keren.

"We zijn langzamer dan onze belangrijkste concurrenten," klaagde Massa. "We zullen erg hard moeten werken om weer om de topposities te kunnen vechten. Daar bestaat geen enkele twijfel over. Zelfs op de baan waar ik van hou kon ik vandaag niet beter dan een achtste plaats. Hier kan het team niet blij mee zijn, maar we moeten rustig reageren en analyseren hoe we in deze situatie terecht zijn gekomen. Nu moeten we ons op de race concentreren en morgen ons best doen."

Teamgenoot Alonso heeft ook geen verklaring waar het mis ging. "Er gebeurde niets vreemds, dus we verdienen vandaag een twaalfde plaats. Ik had niet genoeg snelheid en wanneer er zoals vandaag in Q2 negen rijders binnen een halve seconde zitten dan hoeft er weinig te gebeuren of je bent vierde of zoals in mijn geval twaalfde. Ik denk niet dat ik beter had gekund, want ik reed drie keer praktisch dezelfde tijd."

'Goedkopere autoverzekering is beter'

Mensen die veel premie betalen voor hun autoverzekering zijn niet beter af dan degenen die een goedkope verzekering hebben afgesloten. Goedkope autoverzekeringen hebben vaak zelfs betere voorwaarden dan een duurder alternatief. Dat meldt verzekeringssite.nl op basis van een eigen onderzoek onder 34 autoverzekeringen.

Dure verzekeraars berekenen klanten gemiddeld voor dezelfde dekking drie keer zoveel als een goedkope maatschappij. Het verschil kan volgens de site onder meer ontstaan doordat nieuwkomers op de markt een goede positie willen verwerven en daarom goedkoper zijn. Een autoverzekering is sinds 2008 twaalf procent goedkoper geworden. Mensen die de afgelopen twee jaar niet van verzekeraar zijn gewisseld, kunnen volgens de site tweehonderd euro per jaar beparen op hun verzekering.

Gratie voor homostel Malawi

De president van Malawi heeft een homostel gratie verleend en opdracht gegeven de twee mannen die tot veertien jaar cel veroordeeld waren vrij te laten. Hij deed zijn uitspraken zaterdag op een persconferentie met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

Eerder deze maand werden Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza door de rechter tot een celstraf veroordeeld wegens onnatuurlijke handelingen en onzedig gedrag. De twee werden opgepakt in december, een dag nadat ze hun verloving hadden gevierd.

De zaak trok internationale aandacht en heeft het debat over mensenrechten in het conservatieve Afrikaanse land weer doen oplaaien. Homoseksualiteit is illegaal in tenminste 37 landen in Afrika, waaronder Malawi.

Gratie voor homostel Malawi
Gratie voor homostel Malawi (Foto: Novum)

Fors meer asfalt bij Assen

De verdubbeling van de N33 tussen Assen en het Groningse Zuidbroek is een kwestie van tijd. Zaterdag werd een convenant getekend over het ontwerp en de financiering van de 37 kilometer extra asfalt. Het budget bedraagt 186 miljoen euro. De werkzaamheden kunnen volgend jaar beginnen en zijn naar verwachting in 2014 afgerond.

Dat meldt minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA), die het convenant tekende met de Drentse gedeputeerde Rob Bats. Naast de verdubbeling worden de knooppunten bij Assen en Zuidbroek aangepakt, net als het verkeersplein bij Gieten.

Ook in Friesland kan de schop in de grond, nadat zaterdag bestuurlijke overeenkomsten werden getekend. Er wordt ruim 450 miljoen euro gestoken in onder meer knooppunt Joure, de verdieping van de N31 bij Harlingen en de Haak om Leeuwarden. Het geld was vrijgekomen omdat de Zuiderzeelijn niet doorgaat.

"Deze wegenprojecten zijn van groot economisch belang voor het hele Noorden. Nu kunnen we echt los", jubelt de Friese gedeputeerde Piet Adema. "Deze overeenkomsten bieden ons de mogelijkheid om de uitvoering zo te organiseren dat het Friese bedrijfsleven hier volop aan mee kan doen."

Zwemmer verdronken in Gelderse plas

Een man is zaterdagmiddag verdronken in een plas bij het Gelderse Ophemert. Een visser zag de zwemmer onder water verdwijnen en sloeg alarm. Hulpdiensten wisten het lichaam van het slachtoffer na drie kwartier aan de wal te krijgen. Pogingen om de man nog te reanimeren bleken tevergeefs.

De politie gaat uit van een noodlottig ongeluk, meldt een woordvoerder. De identiteit van de drenkeling is nog niet bekend.

[Upd] Blessure voor Robben

Arjen Robben heeft de training van vanavond niet af kunnen maken. De aanvaller van Bayern München verliet het veld voortijdig, vanwege een blessure aan zijn hamstring. Over de ernst van de kwetsuur is nog niets bekend.

Joris Mathijsen liet zich helemaal niet zien. De verdediger van Hamburger SV had lichte pijntjes aan zijn knie en kreeg rust van bondscoach Bert van Marwijk. De verwachting is dat de speler zich morgen weer bij de groep zal vervoegen.

Update 20:15 uur

Een woordvoerder van de KNVB heeft gezegd dat Robben lichte heupklachten had en daarom uit voorzorg naar de kant ging. "Hij was een beetje stijf. Ik weet niet of hij zondag met de groep kan trainen," aldus Bert van Marwijk.

Dennis Hopper (74) overleden

Dennis Hopper is zaterdag op 74-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Venice in Californië. De Amerikaanse acteur is bezweken aan de gevolgen van prostaatkanker. Hij stierf omringd door familie en vrienden. Dat heeft een vriend van Hopper, Alex Hitz, gemeld aan het Britse persbureau Reuters.

Hopper, vooral bekend van zijn rol in en regie van de film 'Easy Rider' uit 1969, was al een tijd ziek. De terminale acteur was al maanden verwikkeld in een scheiding met zijn echtgenote.

Dennis Hopper overleden
Dennis Hopper overleden (Foto: Novum)

Leids museum koopt laatste schilderij Jan Wolkers

Museum De Lakenhal in Leiden heeft het laatste grote schilderij van Jan Wolkers gekocht, door de in 2007 overleden kunstenaar 'het grote gele doek' genoemd. Hij beschouwde het als de apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar.

Museumdirecteur Meta Knol vindt het 'sleutelstuk' een heel bijzonder werk. "De ziel van Jan Wolkers zit erin. En sleutelstukken uit het oeuvre van Wolkers horen thuis in De Lakenhal." Hoeveel het kunstwerk heeft gekost, is niet bekendgemaakt.

Wolkers' weduwe draagt het schilderij zaterdagmiddag officieel over aan het museum. De goudgele kleur van het doek is geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom naast zijn atelier op Texel, vertelde Wolkers eerder. Hij legde kort voor zijn dood in oktober 2007 de laatste hand aan het schilderij.

De in Oegstgeest geboren Wolkers werd 81 jaar. Hij bezocht De Lakenhal vaak, al vanaf zijn vroegste jeugd. In 2008 bezochten tienduizenden mensen de overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Leidse museum.

Korporaal Luc Janzen begraven

De in Uruzgan omgekomen korporaal Luc Janzen is zaterdagochtend begraven. De uitvaart werd bijgewoond door familie, vrienden en collega's. Dat meldt het ministerie van Defensie. Op de Landmachtdagen wordt ook stilgestaan bij de dood van de korporaal. Op alle defensiecomplexen hangt de Nederlandse vlag zaterdag halfstok.

Militairen van het 42ste Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers vormden een erehaag bij de aankomst in Echt. Acht collega's droegen de kist met het lichaam van de 25-jarige militair de kerk in. Na de dienst werd de kist naar de naastgelegen begraafplaats gebracht. Na het signaal taptoe werd hij in besloten kring begraven.

Janzen kwam vorige week zaterdag door een bermbom om het leven. Hij is de 24ste Nederlander die tijdens de missie in Afghanistan omkwam.

Vrouw bewusteloos langs A17 door GHB

Een 21-jarige vrouw uit Sint Willebrord is vrijdagavond bewusteloos aangetroffen langs de A17 bij het Brabantse Standdaarbuiten. Uit haar tas stak een colaflesje met vermoedelijk GHB. De politie gaat ervan uit dat ze door het gebruik van deze vloeibare 'partydrug' onwel was geraakt.

Een medewerker van Rijkswaterstaat zag de vrouw lopen op de vluchtstrook en plotseling vallen. Ze was niet aanspreekbaar. Nadat de hulpdiensten waren gewaarschuwd, heeft een ambulance de vrouw naar het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal gebracht.

Verwarde man (64) rijdt in op mensen

Een 64-jarige man uit Winschoten is vrijdagavond in Oude Pekela aangehouden omdat hij op een groepje mensen was ingereden. De man maakte een warrige indruk, meldt de politie. Hoewel niemand gewond raakte, worden meerdere aangiften ingediend.

Het voorval gebeurde op de Burgemeester Weringstraat. De 64-jarige beet een 29-jarige man uit Oude Pekela in zijn arm toen die zijn autosleutels wilde afpakken. De Winschoter werd even later ingerekend op de Abraham Kuijperlaan. Zijn rijbewijs is ingenomen en hij is een cel gezet.

Dodental treinramp India opgelopen

Het dodental van de ontspoorde trein in India is opgelopen tot 115. Verwacht wordt dat er nog meer lichamen geborgen zullen worden. Honderden mensen raakten gewond.

De Indiase spoorwegen hebben intussen alle nachttreinen in de staat in het oosten van het land geannuleerd. Wat precies de oorzaak is van de ontsporing is nog niet duidelijk. Maandag komt een veiligheidscommissie bijeen die al het bewijs zal onderzoeken om de oorzaak van de ramp te achterhalen.

Volgens de regering hebben maoïstische rebellen de sporen gesaboteerd. Sommigen denken dat er een bom op het spoor lag, anderen dat een deel van het spoor verwijderd was.

Bhupinder Singh, een hoge politiechef in de regio, zei dat er op de plaats van het ongeluk posters zijn gevonden waarop de verantwoordelijkheid van de aanslag wordt opgeëist door een beweging die nauwe banden heeft met de maoïstische rebellen. Een woordvoerder van de groep ontkent iedere betrokkenheid. De maoïstische rebellen eisen echter zelden de verantwoordelijkheid voor hun aanslagen op.

Dodental treinramp India opgelopen
Dodental treinramp India opgelopen (Foto: Novum)

Remprobleem voor Vettel in kwalificatie

Sebastian Vettel haalde in de kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije door problemen slechts een derde startplaats. De Duitser mocht de afgelopen races samen met zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber van de eerste startrij vertrekken, maar een remprobleem verhinderde dit.

"Mijn eerste ronde was geweldig, tot ik voor bocht 12 instuurde. Mijn voorwiel blokkeerde namelijk zomaar, maar in bocht 13 gingen de wielen weer prima. In bocht 14 begon het weer, en het leek maar niet op te houden. Ik had veel sneller moeten zijn, maar verloor veel tijd. De ronde erna gebeurde het weer. Het was erg frustrerend. Het hele weekend liep lekker en kon ik pushen, tot ik dit probleem kreeg," zei Vettel die zichtbaar baalde.

Toch kan de Duitser niet geheel ontevreden zijn, omdat hij niet op het vuile gedeelte van de baan hoeft te starten. "Er zijn geen pitstops om te tanken meer, en het is dan ook lastig om posities goed te maken. We zullen zien hoe het morgen afloopt."

[RG] Dubbel De Bakker/Wassen uitgeschakeld

Thiemo de Bakker en Rogier Wassen zijn er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken in het dubbeltoernooi bij de Open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros. De Pool Lukasz Kubot en de Oostenrijker Oliver Marach, samen als zesde geplaatst, waren in twee sets te sterk voor het Nederlandse koppel: 6-4 6-3.

De Bakker werd gisteravond al uitgeschakeld in het enkelspel in de derde ronde door de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Limbo blijft Xbox LIVE exclusive

Playdeads Limbo blijft een Xbox LIVE exclusive, zo maakt Dino Patti, werkzaam bij de studio, bekend na de ESRB-classificatie.

De ESRB heeft deze week een pagina voor Limbo aangemaakt op de PlayStation Network en PC-afdelingen, terwijl Playdead dat helemaal niet voornemens is. Patti: 'Limbo blijft een Xbox LIVE exclusive.'

'Je zult geen versie van ons spel tegenkomen op de PS3 of PC', verzekert Patti. 'Wij weten ook niet waar het mis is gegaan en we hebben de ESRB gevraagd de pagina's te verwijderen van hun site.'

Hoe de ESRB er dus bij komt om Limbo voor Sony's digitale download platform en de PC te classificeren, is voorlopig een raadsel.

Limbo

Uitslagen hockey Hoofdklasse play-offs heren

Vanmiddag zijn de play-offs mannen in de Rabo Hoofdklasse hockey van start gegaan. Inzet is tickets voor deelname aan de Euro Hockey League komend seizoen. Hieronder de uitslagen. Morgen treffen de clubs elkaar weer in de tweede wedstrijd.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse play-offs, heren

Laren - Bloemendaal 0-3
0-1  Ronald Brouwer
0-2  Nick Meijer
0-3   Roel Bovendeert

Oranje Zwart - HGC 4-3
1-0 Ashley Jackson (sc)
1-1 Bob de Voogd
2-1 Mink van der Weerden (sc)
3-1 Thomas Briels
4-1 Marc Salles
4-2 Timmo Krnastauber (sc)
4-3 Seve van Ass

[Upd] [GP2] Uitslag Turkije Race 1

Pastor Maldonado heeft op het circuit Istanbul Park de eerste GP2-race van het weekend gewonnen. De Venozolaan kende de beste start en won zo voor Davide Valsecchi en Sam Bird. Giedo van der Garde sloot de race op plaats vijf af.

Polesitter Valsecchi kende een slechte start, waardoor Maldonado hem meteen voorbij kon steken. De Venozolaan sloeg op het Turkse asfalt meteen een gat, waarna hij in het resterende deel van de race niet meer in de problemen kwam, Daarachter had Valsecchi zijn handen vol aan Barwa Addax-coureur Sergio Perez die de Italiaan uiteindelijk via een pitstop wist te passeren.

Jules Bianchi maakte de stops al niet meer mee, want bij een inhaalactie op Charles Pic werd de deur door laatstgenoemde dichtgegooid en was de race voor beiden voorbij. Van der Garde reed ondertussen op plaats zes en dankzij de pitstops wist hij Oliver Turvey te passeren die even later Dani Clos in zijn spiegels op zag duiken.

Perez kon na de pitstops zijn eerdere tempo niet volhouden en Valsecchi haalde hem via een fraaie actie na 26 ronden dan ook in voor plaats twee. Drie ronden later pakte Bird zelfs nog plaats drie af. Van der Garde drong nog bij zijn teamgenoot aan, maar kon hem niet voorbij. Achter het leidende vijftal werd Luiz Razia uiteindelijk zesde. De Braziliaan kende een late pitstop, iets wat hem uiteindelijk de punten opleverde. Michael Herck werd na een inhaalrace zevende, terwijl Christian Vietoris het laatste punt pakte en morgen in de sprintrace van poleposition mag starten.

Update:

Na afloop van de race bleek de auto van Sergio Perez te licht te zijn, waardoor de Addax-rijder gediskwalificeerd is. Hierdoor schuift iedereen vanaf plaats vijf een plek naar voren en mag in race 2 Dani Clos van poleposition starten.

Uitslag Turkije race 1:

Pos. Rijder Team Tijd
1 P. Maldonado Rapax 52:33.219
2 D. Valsecchi iSport International + 19.531
3 S. Bird ART Grand Prix + 23.327
4 S. Perez Addax + 25.953
5 G. van der Garde Addax + 26.129
6 L. Razia Rapax + 26.746
7 M. Herck DPR + 30.444
8 C. Vietoris Racing Engineering + 36.719
9 D. Clos Racing Engineering + 41.469
10 M. Chilton Ocean Racing Technology + 48.582
11 J. d`Ambrosio DAMS + 49.848
12 H. Tung DAMS + 50.315
13 J. Cecotto Jr. Trident Racing + 55.996
14 F. Leimer Ocean Racing Technology + 1:06.801
15 O. Turvey iSport International + 1:08.392
16 J. Kral Super Nova International + 1:22.464
17 R. Gonzalez Arden International + 1:23.789
DNF A. Valerio Coloni Motorsport + 3 ronden
DNF V. Arabadzhiev Coloni Motorsport + 5 ronden
DNF A. Zaugg Trident Racing + 5 ronden
DNF G. Ricci DPR + 7 ronden
DNF M. Ericsson Super Nova International + 21 ronden
DNF C. Pic Arden International + 31 ronden
DNF J. Bianchi ART Grand Prix + 31 ronden

Mathijsen slaat avondtraining over

Joris Mathijsen ontbrak vanavond op de training van het Nederlands elftal. De verdediger van Hamburger SV had lichte knieklachten. Hij kreeg daarom rust van bondscoach Bert van Marwijk. De bedoeling is dat Mathijsen morgen weer aansluit bij de groepstraining. Hij oefende vanmorgen wel volledig mee.

Mathijsen verscheen vanavond voor de training wel even op het veld. Fotografen kregen de kans om portretten van de 23 leden van de Nederlandse WK-selectie te maken. Ook bondscoach Bert van Marwijk en en zijn assistenten werden vereeuwigd.

Halsema wil hogere straf bij antihomogeweld

Geweld tegen mensen vanwege hun seksuele geaardheid, etniciteit, religie, handicap of leeftijd moet harder worden bestraft. De straf bij geweldsdelicten tegen minderheidsgroepen als homo's moet met een derde omhoog als er discriminatie in het spel is.

Dat voorstel lanceerde GroenLinks-leider Femke Halsema vandaag tijdens het lijsttrekkersdebat bij homobelangenorganisatie COC. "De schok die dit soort delicten in de samenleving en de rechtsorde veroorzaakt, maakt een strafverzwaring rechtvaardig. Wij accepteren niet dat de tolerantie in Nederland onder druk staat."

Voor geweld tegen publieke dienstverleners zoals ambulancepersoneel, agenten en ov-personeel geldt al een hogere strafeis. "Minderheden hebben vaak een maatschappelijk kwetsbare positie en moeten altijd kunnen rekenen op bescherming", stelt Halsema. "Met de nieuwe strafnorm zal de rechter hier rekening mee moeten houden."

Tijdens het debat bleek dat een Kamermeerderheid wil dat schoolbesturen homo's niet langer mogen discrimineren. Dat meldt D66, dat hierover een wetsvoorstel had ingediend. Het vorige kabinet wilde dit voorstel niet overnemen, maar PvdA-lijsttrekker Job Cohen zei in het debat het voorstel te steunen. Ook VVD, SP, GroenLinks en PvdD steunen het voorstel, aldus indiener Boris van der Ham. De ChristenUnie is tegen. Het CDA zou nog twijfelen.

In de Algemene wet gelijke behandeling staat dat schoolbesturen homo's niet mogen discrimineren 'om het enkele feit' dat ze homo zijn. Als iemand samenwoont met iemand van hetzelfde geslacht of openlijk uitkomt voor zijn homoseksuele voorkeur, kunnen bijvoorbeeld orthodox-christelijke scholen zo iemand toch weigeren als docent. Zo stelde de leiding van een school in het Gelderse Emst vorig jaar een leraar op non-actief, omdat hij een homoseksuele relatie had.

D66-leider Alexander Pechtold toonde zich 'zeer verheugd'. "Na zeventien jaar is het gelukt om gelijke rechten voor ieder individu, ook homoseksuelen, weer een stapje dichterbij te brengen."

[Giro] Tschopp wint, Basso blijft leiden

De twintigste etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door Johan Tschopp. De 27-jarige Zwitser van Bouygues Telecom bleef na 178 kilometer koersen Cadel Evans en Ivan Basso voor.  Bauke Mollema eindigde als achtste op 49 seconden achterstand van de ritwinnaar. Met nog een etappe voor de boeg blijft Basso leiden in het algemeen klassement.

Vooraf gezien werden er vandaag, met de Passo di Gavia op het programma, aanvallen verwacht op het roze van Basso. Daardoor waren de verwachtingen hooggespannen. Sastre en Vinokourov pakten inderdaad een minuutje op de besneeuwde flanken van de Gavia maar het verschil werd nooit erg groot. Bij de beklimming van de Gavia ontsnapten Simoni, bezig aan zijn laatste Giro en Tschopp uit een kopgroep. In de afdaling reed Tschopp vervolgens bij de Italiaan weg.

Evans ging zo'n drie kilometer voor de finish op de pedalen staan en passeerde onder ander Vino in hoog tempo. Tschopp was voor de wereldkampioen echter net een brug te ver en hij kon Basso maar op negen seconden rijden. Bauke Mollema liet zich in zijn eerste grote ronde weer van voren zien. Hij eindigde vandaag als achtste.

Uitslag 20e etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Johann Tschopp (Zwi) Bouygues 5.26;47
2 Cadel Evans (Aus) BMC + 0.16
3 Ivan Basso (Ita)
Liquigas + 0.25
4 Michele Scarponi (Ita) Diquigiovanni-Androni z.t.
5 David Arroyo (Ita) Caisse d'Epargne + 0.41
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas z.t.
7 John Gadret (Fra) AG2R- La Mondiale + 0.49
8 Bauke Mollema Rabobank z.t.


Klassement na 20e etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Ivan Basso (Ital) Liquigas 87.23;00
2 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne + 1.15
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 2.56
4 Michele Scarponi (Ita) Diquigiovanni-Androni + 2.57
5 Cadel Evans (Aus)
BMC + 3.47
6 Richie Porte (Aus)
Saxo Bank + 7.25
7 Alexandre Vinokourov (Kaz)
Astana + 7.31
8 Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 8.55

Rutte: regeren met PVV mogelijk

VVD-leider Mark Rutte houdt nadrukkelijk de optie open om een rechts kabinet te vormen met het CDA en de PVV van Geert Wilders. Dat heeft Rutte zaterdag gezegd tijdens een campagnebezoek in Harderwijk.

"Een VVD-CDA-PVV-kabinet zou een uitkomst kunnen zijn na 9 juni", aldus de VVD-lijsttrekker. Hij reageert hiermee op uitspraken van Wilders die graag wil regeren in zo'n coalitie. Volgens peilingen kunnen de drie partijen op ongeveer 80 zetels rekenen, een ruime meerderheid.

PvdA-lijsttrekker Job Cohen zei zaterdag in een interview met De Telegraaf na te denken over een nieuw paars kabinet met VVD, PvdA en D66. Rutte wees deze optie in Harderwijk echter opnieuw van de hand: "De afstand tussen de VVD en de PvdA is nog nooit zo groot geweest sinds de jaren zeventig."

Toch heeft Rutte kritiek op de PVV. Hij wees vooral op het economische profiel van de partij: "Die is net zo links als de SP."


VVD-lijsttrekker Mark Rutte: regeren met PVV mogelijk

Kameroen gelijk tegen Slowakije

Kameroen heeft in een vriendschappelijke wedstrijd vanmiddag tegen Slowakije gelijkgespeeld. Dankzij een doelpunt van Ajacied Eyong Enoh eindigde het duel in 1-1. De tegenstander van Oranje op het WK in Zuid-Afrika was de hele wedstrijd beter, maar wist weinig kansen te creëren.

Kameroen scoorde voor het eerst in drie wedstrijden weer een doelpunt. Het moest wel tot de 83e minuut wachten voordat Enoh de gelijkmaker noteerde. In de zesde minuut had middenvelder Kamil Kopunek de Slowaken op voorsprong gezet met een schot vanaf twintig meter. Eto'o, die dreigt niet mee te gaan naar het WK, deed niet mee bij Kameroen. De spits van Internazionale krijgt nog rust na de gewonnen Champions League-finale.

Op het WK speelt Kameroen naast Nederland ook tegen Denemarken en Japan in Groep E. Ook Slowakije komt in actie in Zuid-Afrika. Zij zitten in Groep F met Italië, Paraguay en Nieuw-Zeeland. De Slowaakse Twente-aanvaller Miroslav Stoch speelde tegen Kameroen de eerste helft mee.

Monfort nieuwe leider in Beieren

Maxime Monfort heeft de vierde etappe in de Ronde van Beieren gewonnen. De Belg van Columbia, die de ronde vorig jaar won, was de sterkste in de individuele tijdrit en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement.

De Italiaan Adriana Malori eindigde vanmiddag op twaalf seconden achterstand als tweede. Beste Nederlander was Albert Timmer. De renner van Skil-Shimano werd 22e. Morgen is de afsluitende etappe over 156,6 kilometer van Berching naar Fürstenfeldbruck. 

IJsselmeervogels wint zaterdagkampioenschap

IJsselmeervogels heeft voor de vijftiende keer in de historie de landstitel bij de zaterdagamateurs veroverd. In Rijssen werd de laatst overgebleven concurrent Excelsior '31 met 0-1 verslagen.

Eerder deze week zette IJsselmeervogels op eigen veld Barendrecht buitenspel, door met 4-0 te winnen. Een punt in Rijssen was voldoende. Vooraf was er wat onvrede over het feit dat de schorsingen van Excelsior '31 niet op tijd waren verstuurd door de KNVB en enkele belangrijke spelers bij de thuisploeg toch konden spelen, terwijl de Vogels zelf wel een basisspeler moesten missen.

Al snel bleek dat dit sportief niet van invloed was. IJsselmeervogels was heer en meester en kwam gedurende de hele wedstrijd nauwelijks in problemen. Dankzij een doelpunt van Tony Tol na iets meer dan een half uur, waarbij de doelman van Excelsior '31 niet vrijuit ging, konden de Rooien met een voorsprong gaan rusten. Die kwam in de tweede helft niet meer in gevaar.

IJsselmeervogels is de opvolger van Rijnsburgse Boys als zaterdagkampioen. De ploeg van de tijdens het seizoen aangetrokken trainer Jan Zoutman wil echter meer. In een tweestrijd met de zondagkampioen, vermoedelijk Gemert of De Treffers, hoopt het ook de algehele landstitel te veroveren.

Excelsior '31 - IJsselmeervogels 0-1 (0-1)
35. 0-1 Tony Tol

STAND

1. IJsselmeervogels 4-10
2. Barendrecht 3-2
3. Excelsior '31 3-1

Dubbelslag Cornu in België

Dominique Cornu heeft in de vierde etappe van de België een dubbelslag geslagen. De Belg van Skil-Shimano won de tijdrit over 16,7 kilometer in en rond Herzele. Bovendien pakte hij de leiding in het algemeen klassement.

Philippe Gilbert, tot vandaag leider, zag zijn tijdrit letterlijk in het water vallen. Toen hij het parkoers moest rijden begon het te regenen en steeds harder te waaien. Uiteindelijk kwam hij met een achterstand van bijna een minuut op Cornu over de finish, terwijl hij maar 33 seconden mocht verliezen.

Uitslag vierde etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Dominque Cornu (Bel)
Skil-Shimano 21.13
2 Koos Moerenhout
Rabobank +0.04
3 Stijn Devolder (Bel) Quick Step z.t.
4 Bram Tankink
Rabobank +0.08
5 Nick Nuyens (Bel)
Rabobank +0.14
6 Lieuwe Westra
Vacansoleil +0.15
7 Cyril Lemoine (Fra) Saur-Sojasun z.t.
8 Ben Hermans (Bel) RadioShack +0.18

 

Algemeen klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Dominque Cornu (Bel) Skil-Shimano 12.11,56
2 Koos Moerenhout Rabobank +0.04
3 Stijn Devolder (Bel) Quick Step z.t.
4 Bram Tankink Rabobank +0.08
5 David Boucher (Fra)
Landbouwkrediet +0.14
6 Nick Nuyens (Bel) Rabobank z.t.

[RG] Melzer schakelt Ferrer uit

Jürgen Melzer heeft in de derde ronde op Roland Garros verrassend David Ferrer uitgeschakeld. De Oostenrijker won de partij tegen de als negende geplaatste Spanjaard met 6-4, 6-0 en 7-6.

Ferrer was dit seizoen goed op dreef op gravel en behaalde de finale in Rome. Vanmiddag zag hij zijn tegenstander binnen een uur de eerste twee sets winnen. Ferrer kwam in de derde set beter in zijn spel. In de tiebreak was hij echter met 1-7 kansloos. Melzer deed al zevenmaal mee aan Roland Garros maar wist nooit de achtste finales te bereiken.

Jongens opgepakt voor moord dakloze

De politie heeft in het Duitse Kamp-Lintfort vier jongeren opgepakt voor de moord op een dakloze. De 51-jarige zwerver werd in de nacht van pinksterzondag levenloos en met zware vewondingen aan het hoofd op een parkeerplaats gevonden.

De opgepakte jongeren zijn 16 en 17 jaar oud. De twee zestienjarigen zitten vast in voorarrest. De hoofdverdachte wordt moord ten laste gelegd en de andere 16-jarige wordt vervolgd vanwege zware slagen en verwondingen. De twee jongens hebben de mishandeling en het in hulpeloze toestand achterlaten van een zwaargewonde, de diefstal van een auto en het rijden zonder rijbewijs bekend.

De 17-jarige jongens zijn vrijgelaten, omdat ze de plek vlak voor de moord hadden verlaten. Wel zullen ze zich later bij de rechter moeten verantwoorden, omdat ze de zwerver niet hebben geholpen. De vier jongeren waren uit verveling naar de parkeerplaats gegaan waar de dakloze leefde in zijn auto. Om de man te klieren beschadigde het viertal zijn wagen.

De dakloze greep niet in, maar filmde het viertal met zijn mobieltje. De hoofdverdachte begon de zwerver daarop in elkaar te slaan. De twee 16-jarigen lieten de man in hulpeloze toestand achter en stalen zijn auto. De moord schokte de omgeving van Kamp-Lintfort.

Domenech recordcoach Fransen

Raymond Domenech zit morgen voor de 75e keer als bondscoach van het Franse voetbalelftal op de bank. In de oefenwedstrijd tegen Tunesië evenaart hij daarmee het record van Michel Hidalgo, de coach die met Frankrijk in 1984 de Europese titel veroverde.

De 58-jarige Domenech nam bij de Fransen na Euro 2004 de leiding over van Jacques Santini. Op het vorige WK in Duitsland (2006) bereikte hij met Frankrijk de finale. Die werd verloren omdat Italië de strafschoppen beter nam. Na het Europees kampioenschap in 2008 kreeg de coach veel kritiek te verwerken: Frankrijk sneuvelde toen in de eerste ronde.

Hidalgo was bondscoach tussen 1976 en 1984 en won 41 van zijn 75 wedstrijden. Domenech behaalde evenveel overwinningen en kan Hidalgo morgen op dat gebied al passeren.

KNVB: Stadionverbod Sylvie is onzin

De KNVB ontkent Sylvie van der Vaart een stadionverbod te hebben opgelegd. De Telegraaf schreef vanochtend over het verbod, dat de voetbalvrouw opgelegd zou krijgen als zij in een oranje jurkje van het biermerk Bavaria op zou komen dagen bij de wedstrijden van het Nederlands elftal.

"Onzin", zegt een woordvoerder van de KNVB. "De bond heeft navraag gedaan met betrekking tot de verschillende sponsorovereenkomsten en betrokkenheid van spelersvrouwen." Van een stadionverbod zou geen sprake zijn. Van der Vaart maakt reclame voor het bewuste jurkje van het biermerk. Een van de sponsoren van de voetbalbond is biermerk Heineken.

Volgens de woordvoerder van Sylvie van der Vaart was het dragen van het jurkje een eenmalige reclameklus en zou ze doorgaans toch andere jurken dragen dan die van het biermerk. Voetballer Rafael van der Vaart liet in de ochtendkrant al weten dat het geen makkelijke opgave zou worden zijn vrouw de toegang tot de wedstrijden te ontzeggen. "Je moet wel een grote jongen zijn om Sylvie buiten het stadion te houden."


'Stadionverbod Sylvie van der Vaart onzin' (Foto: Novum)

'Status aparte voor provincie Friesland'

De Friese club 'Frije Fryske Grûn' heeft in de nacht van donderdag op vrijdag actiegevoerd. Op een viaduct bij Akkrum hingen zij een spandoek waarop zij een 'status aparte' vragen voor de provincie Friesland.

De Friese jongeren zijn bang dat politici de provincies willen opheffen. Ze vrezen voor de toekomst van Friesland. Uit protest werden Nederlandstalige plaatsnamen van Joure, Sint Nicolaasga en Oudehaske overplakt met de Friese namen.

[RG] Ook Bartoli klaar in Parijs

Aravane Rezai werd eerder vandaag al uitgeschakeld op Roland Garros en ook haar landgenote en de laatste Française in het damestoernooi, Marion Bartoli, is klaar. Bartoli, de verliezend finaliste van Wimbledon in 2007, ging zojuist met 6-7 en 2-6 onderuit tegen de Israëlische Shahar Peer.

Ook de Belgische Yanina Wickmayer werd uitgeschakeld. De Belgische, als zestiende geplaatst in Parijs, ging met 5-7 en 3-6 onderuit tegen de Slowaakse Daniela Hantuchová.

Piloten helikopter verblind met laserpen

De Koninklijke Marechaussee heeft de zoektocht geopend naar een bewoner uit de Leeuwarder wijk Westeinde die vorige week zaterdag piloten van een reddingshelikopter verblindde met een laserpen. Het incident gebeurde op zaterdagavond rond 21.30 uur.

De piloten zijn zelf ook nog op zoek geweest naar de dader door met hun helikopter laag over Westeinde te vliegen. Ook werden surveillanceauto's van zowel de marechaussee als de politie ingezet in de speurtocht. De piloten hebben aangifte gedaan. De marechaussee heeft een speciaal team opgericht om de Leeuwardenaar te pakken te krijgen.

Het beschijnen van vliegtuigen en helikopters met een laserpen kan levensgevaarlijk zijn. Piloten kunnen tijdelijk verblind raken, waardoor de kans groot is dat hun vliegtoestel neerstort.

De Jong: "Afvallers moeten met rust gelaten worden"

Nigel de Jong vindt dat Vurnon Anita, Orlando Engelaar, Jeremain Lens en Ron Vlaar hun afwezigheid in de WK-selectie van Oranje moeten verwerken. De WK-ganger hoop dat het viertal met rust wordt gelaten.

"Ik ben in 2006 zelf afgevallen voor het WK door een knieblessure. Ik weet precies hoe het is. Iedereen wil je een beetje troosten, maar op zo'n moment moet je iemand gewoon met rust laten", aldus De Jong tegen KNVB TV. Bondscoach Bert van Marwijk maakte de vier afvallers donderdag bekend.

De keuzeheer van Oranje deed dat daags na de gewonnen oefeninterland tegen Mexico (2-1). De Jong was aanvankelijk ingepland voor een basisplaats, maar werd kort voor de wedstrijd toch aan de kant gehouden. Ajacied Demy de Zeeuw was zijn vervanger op het middenveld.

"De dag voor de wedstrijd voelde ik de blessure een beetje opkomen. We wilden geen risico nemen, vandaar dat ik niet meespeelde", verklaart de verdedigende middenvelder van Manchester City zijn afwezigheid. De Jong is met Mark van Bommel de 'controlekamer' van Oranje.

Levenslang voor sokkendiefstal

De Amerikaan Dean Rockmore moet levenslang de gevangenis in, omdat hij een paar sokken stal in de Wal-Mart. Een beveiliger betrapte de dief op heterdaad toen die de kousen in zijn broek propte.

Rockmore probeerde daarop te vluchten, maar de beveiliger rende hem achterna. De boef bedreigde de supermarktmedewerker daarop met een vuurwapen. De rechter in Florida vond een levenslange gevangenisstraf op zijn plaats, omdat Rockmore de diefstal twee maanden na zijn vrijlating uit de gevangenis pleegde. Toen zat hij ook al vast voor een ontvreemding.

Ook tilde de rechter zwaar aan het ellenlange strafblad van Rockmore. De rechtbank wil met de levenslange gevangenisstraf ook voorkomen dat de boef ooit nog toeslaat.

Sith, Korriban en companions in SWTOR

Het is weer tijd voor Star Wars: The Old Republic nieuws! En niet zo'n klein beetje ook, voor een MMO die pas volgend jaar uit moet komen. Wat hebben we voor je in de aanbieding? De planeet Korriban, een klasse genaamd The Sith Warrior en verschillende partners die meegaan op avontuur.

Allereerst een filmpje:

De Sith Warrior klasse is een Sith zoals we hem kennen. Medogenloos, vol haat en nijd en natuurlijk met lightsaberskills waar je u tegen zegt. Hij kan specialiseren in de Juggernaut (een tankklasse die schade opvangt en zijn vijanden verzwakt met The Force) en de Marauder (een Sith met twee sabers, gespecialiseerd in het aanbrengen van zoveel mogelijk schade). Force Grip en een lightsaberworp zijn maar een paar van zijn truukjes.

Een ander, misschien wel interessantere nieuwe feature zijn de zogenaamde companions. Van gare aliens tot piraten en wookies, volgens LucasArts zal elke klasse een scala aan verschillende partners tegenkomen die meewillen op avontuur. Soms worden hun motivaties pas later bekend, maar altijd zullen ze je helpen op je weg met vaardigheden en gevechtstactieken.

We hebben het echter over een Biowaregame, en wat is een Biowaregame zonder diepgaande keuzes en consequenties? Je partners zullen niet alleen je beslissingen beinvloeden, maar kunnen ook je beste vriend of meest gehate vijand worden. De relaties gaan zo ver als jij wil gaan.

De eerste companion is Vette - voorheen een slavin en daarna piraat. De Twi'lek is altijd in voor een grapje en heeft een hekel aan machtsgekke gangsters. Voor zover bekend kan ze de partner worden van een Sith Warrior.

SWTOR
Vette pret!

 

Al-Maliki: ik ben enige premierskandidaat

De Iraakse premier Nouri al-Maliki zegt dat hij de enige kandidaat van zijn politieke coalitie is om de nieuwe regering te leiden. Hij deed zijn uitspraken zaterdag.

De partij van Al-Maliki voert besprekingen met religieuze sjiitische partijen in de hoop voldoende zetels in het parlement te verwerven om een nieuwe regering te kunnen installeren. De onbesliste verkiezingen van 7 maart maken het noodzakelijk een coalitie te vormen.

De opmerkingen van Al-Maliki lijken besprekingen over een kandidaat die voor iedereen aanvaardbaar is echter onmogelijk te maken. De politieke partners zijn bovendien in het gunstigste geval matig enthousiast over de mogelijke voortzetting van het leiderschap van Al-Maliki. De machtige sjiitische geestelijke Ammar al-Hakim, leider van een van de partijen, heeft al gezegd dat hij niet denkt dat Al-Maliki genoeg Iraakse en internationale steun heeft om premier te blijven.

Tegen journalisten antwoordde Al-Maliki zaterdag op de vraag of hij bereid was tot een compromis te komen wat betreft de post van premier dat 'er slechts een kandidaat is voor het premierschap'.

Al-Maliki: ik ben enige premierskandidaat
Al-Maliki: ik ben enige premierskandidaat (Foto: Novum)

Hamilton blij met tweede tijd

Voor het eerst dit seizoen start Lewis Hamilton morgen vanaf de eerste startrij bij een race. Bij de kwalificatie voor Grand Prix van Turkije moest hij alleen zijn meerdere erkennen in Mark Webber. De Brit was blij dat hij Sebastian Vettel wel achter zich wist te houden.

"Zoals altijd probeerde ik zo hard mogelijk te pushen met de auto. Gisteren was ik al tevreden met de balans, maar vandaag was ik er echt heel blij mee. Het team heeft het dit weekend weer geweldig gedaan. Voor het team is dit een prachtig resultaat. We weten dat onze basissnelheid goed zit, en hopelijk weten we in de toekomst nog wat beter te gaan," aldus de coureur van McLaren na afloop van de kwalificatie.

Wilders weigert deelname DWDD

PVV-leider Geert Wilders weigert om deel te nemen aan de serie verkiezingsspecials van De Wereld Draait Door (DWDD) die volgende week maandag begint. In DWDD: De Toegift zal presentator Matthijs van Nieuwkerk samen met PvdA-coryfee Felix Rottenberg dagelijks de politieke actualiteiten bespreken.

"We hebben het drie keer gevraagd, maar Wilders zegt expliciet dat hij DWDD een verschrikkelijk programma vindt. En voor De Toegift wil hij ook niet. Dat hoort ook bij zijn strategie van polarisering", zegt Van Nieuwkerk in De Standaard van zaterdag.

Komende week zal Wilders wel optreden in het entertainmentprogramma RTL Boulevard als gasthoofdredacteur. PvdA-leider Job Cohen weigerde juist om aan RTL Boulevard deel te nemen.


Geert Wilders niet in DWDD, wel in RTL Boulevard

Jongetje verdronken in Veerse Meer

In het Veerse Meer is vrijdagavond een jongetje verdronken. Zijn familie had het kind van ongeveer 5 jaar uit het oog verloren. De jongen was in de buurt van Wolphaartsdijk aan het spelen toen hij uit het zicht verdween. Dat meldt een woordvoerder van de Zeeuwse politie.

De melding van het incident kwam rond 21.30 uur binnen. Omstanders en ambulancepersoneel hebben nog geprobeerd de jongen te reanimeren. Het slachtoffer is met een ambulance naar het Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen gebracht, waar hij rond middernacht overleed in het bijzijn van zijn ouders. Het jongetje woonde met zijn ouders uit de omgeving van Amsterdam een familieweekend bij.

Brood vertrekt bij RKC Waalwijk

RKC Waalwijk moet op zoek naar een nieuwe trainer. Ruud Brood had bij de Waalwijkers een aflopend contract. Beide partijen slaagden er niet in om een akkoord te bereiken over de voorzetting van de samenwerking.

Brood was sinds het seizoen 2008/2009 werkzaam bij RKC Waalwijk. In dat jaar promoveerde de oefenmeester met de Brabanders naar de Eredivisie. Afgelopen seizoen bewandelde de formatie de omgekeerde weg en komt in de nieuwe voetbaljaargang uit in de Jupiler League.

Brood was, voor zijn komst naar Waalwijk, ook nog werkzaam bij Helmond Sport en Heracles Almelo.

[RG] Droom voorbij voor Rezai

Aravane Rezai is in de derde ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De Franse hoop op een verrassing in Parijs verloor vanmiddag met 7-6, 4-6 en 8-10 van de Russin Nadia Petrova.

De wedstrijd was gisteravond afgebroken bij de stand 7-7 in de derde set. Rezai had toen al drie matchpoints van Petrova overleefd. Vandaag leverden de eerste drie games een break op. Petrova wist bij de stand 9-8 haar service te behouden en trok daarna de winst naar zich toe.

In de vierde ronde treft Petrova, die in 2003 en 2005 de halve finales in Parijs bereikte, de Amerikaanse Venus Williams.

Buitenlandse interesse voor Voskamp

Johan Voskamp heeft met zijn goede prestaties bij Helmond Sport de interesse gewekt van een tweetal buitenlandse clubs. Spartak Nalchik uit Rusland en LASK Linz uit Oostenrijk hebben zich bij Helmond Sport gemeld voor de topscorer, die een buitenlands avontuur wel zou zien zitten.

De Westlander kwam afgelopen seizoen over van Excelsior, dat hem sinds de winterstop al had verhuurd aan RKC Waalwijk. De 25-jarige Voskamp kwam transfervrij naar Helmond en scoorde er dit seizoen op los. Hij maakte 22 goals in 33 wedstrijden. Na zijn vakantie neemt Voskamp een beslissing over zijn toekomst. Naar verluidt wil hij wachten op interesse uit Engeland en Duitsland. Een lucratieve verkoop zou Helmond Sport niet slecht uitkomen.

Sjeik uit Qatar koopt Málaga

Een sjeik uit Qatar heeft de Spaanse voetbalclub Málaga gekocht. Dat heeft een woordvoerder van de schatrijke Arabier vandaag bevestigd.

Naar verluidt zou Abdallah Ben Nasser Al-Thani 25 miljoen euro hebben betaald voor de club die ternauwernood degradatie uit de Primera División voorkwam. "Sjeik Abdallah Ben Nasser Al-Thani heeft alle aandelen van voetbalclub Málaga gekocht", vertelde een woordvoerder. "Nadere details worden op 15 juni bekendgemaakt tijdens een persconferentie."

FC Zwolle gunt Guarino en Van der Wal transfervrije status

FC Zwolle stelt geen prijs meer op de diensten van Martin Guarino en Dennis van der Wal. Het duo mag ondanks een doorlopend contract transfervrij vertrekken bij de club uit de Jupiler League.

Dennis van der Wal is al sinds het 2004/05 actief in Zwolle. De 23-jarige speler uit Emmeloord kwam in die periode tot 113 duels in de Jupiler League, waarin hij twee keer scoorde. De twintigjarige Argentijn Guarino dook afgelopen zomer op in Overijssel. Hij kwam slechts elf keer in actie voor Zwolle en kon geen moment overtuigen.

Beide spelers mogen gratis verkassen. Mochten ze er niet in slagen om een andere werkgever te vinden, zijn beide heren wel welkom om aan te sluiten bij de eerste training van FC Zwolle in het nieuwe seizoen.

Terry: "Engeland heeft geleerd van de fouten"

John Terry gaat komende zomer met Engeland een gooi doen naar de wereldtitel. De Engelsen hebben sinds 1966 geen grote prijs meer behaald. Maar Terry denkt dat de ommekeer weleens plaats kan vinden in Zuid-Afrika.

De teleurstellingen uit het verleden maken de spelers van de Engelse ploeg alleen maar sterker denkt Terry. De verdediger van Chelsea, die dit seizoen zijn aanvoerdersband kwijtraakte aan Rio Ferdinand, kende ook moeilijke momenten gedurende zijn interlandloopbaan.

Terry werd met Engeland zowel tijdens het EK in Portugal (2004) en het WK in Duitsland (2006) na een strafschoppenserie uitgeschakeld. Twee jaar later werden de Engelsen al uitgeschakeld voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk daadwerkelijk van start ging.

"Ik was in tranen na de uitschakeling op het WK in 2006", blikt Terry terug tegenover Engelse media. "We voelden dat het hele land achter ons stond tijdens het toernooi. We hadden dan ook het idee dat we iedereen hadden laten zitten nadat we met strafschoppen ten onder gingen.

"Voordeel is dat we er allemaal van hebben geleerd en dat wij die ervaringen mee kunnen nemen. Engeland heeft geleerd van de fouten uit het verleden", besluit de routinier van Chelsea, die met de Engelsen in de groepsfase de Verenigde Staten, Slovenië en Algerije treft.

RBC ontbindt contracten Schot en Pot

RBC Roosendaal heeft afscheid genomen van de middenvelders John Schot en Joran Pot. Het duo had een doorlopend contract in Roosendaal, maar dit is in onderling overleg ontbonden.

Joran Pot kwam afgelopen zomer over van FC Twente. De 21-jarige middenvelder kwam dit seizoen zestien keer in actie voor RBC in de Jupiler League, waarin hij niet wist te scoren. De 26-jarige Schot kwam in de zomer van 2008 van de Zeeuwse zaterdaghoofdklasser Hoek. De kleine middenvelder, die in de jeugd van PSV en NEC speelde, kwam tot 48 duels in de Jupiler League voor RBC. Schot, in zijn tijd bij Kloetinge omgedoopt tot de Wesley Sneijder van het amateurvoetbal, maakte drie doelpunten voor de Brabanders.

RBC trok wel Jörg van Nieuwenhuijzen aan als nieuwe keeperstrainer. De voormalig doelman van RBC, Excelsior en Heracles Almelo gaat deze functie combineren met het keepen bij Hoek, waarmee hij komend seizoen in de nieuwe Topklasse speelt.

[F1] Uitslag kwalificatie Turkije

Mark Webber start morgen tijdens de Grand Prix van Turkije van poleposition. De Australiër was Lewis Hamilton anderhalf tiende te snel af. Sebastian Vettel reed de derde tijd, gevolgd door Jenson Button en Michael Schumacher.

In de eerste sessie was Sebatian Vettel veruit de snelste: de Duitser was bijna 4,5 tienden sneller dan Teamgenoot Mark Webber. Jenson Button reed de derde tijd op vijf honderdsten van Webber. Vitantonio Liuzzi behoorde samen met de gebruikelijke zes rijders van HRT, Lotus en Virgin tot de afvallers.

Vettel was ook in het tweede deel het snelste, opnieuw gevolgd door Webber die dit keer iets minder dan een tiende langzamer was. Lewis Hamilton wist de derde tijd te rijden op twee tienden van de Australiër. Tot de afvallers behoorden Adrian Sutil, Fernando Alonso, Pedro de la Rosa, Sebastien Buemi, Rubens Barrichello, Jaime Alguersuari en Nico Hülkenberg.

Uiteindelijk was het Webber die de snelste tijd neerzette, op 1,5 tienden van Hamilton. Sebastian Vettel brak zijn tweede run af na hevig onderstuur in de eerste bocht, maar wist op basis van zijn eerste run toch nog de derde startplek te veroveren. Michael Schumacher maakte een fout in bocht acht, spinde en kwam in het grind terecht. De Duitser had echter al wel de vijfde tijd staan, achter Button maar voor zijn teamgenoot Nico Rosberg.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:26.295   6
2 L. Hamilton McLaren 1:26.433 +0:00.138 6
3 S. Vettel Red Bull 1:26.760 +0:00.465 5
4 J. Button McLaren 1:26.781 +0:00.486 5
5 M. Schumacher Mercedes 1:26.857 +0:00.562 5
6 N. Rosberg Mercedes 1:26.952 +0:00.657 6
7 R. Kubica Renault 1:27.039 +0:00.744 6
8 F. Massa Ferrari 1:27.082 +0:00.787 6
9 V. Petrov Renault 1:27.430 +0:01.135 7
10 K. Kobayashi Sauber 1:28.122 +0:01.827 3

11 A. Sutil Force India 1:27.525   7
12 F. Alonso Ferrari 1:27.612 +0:00.087 8
13 P. de la Rosa Sauber 1:27.879 +0:00.354 6
14 S. Buemi Toro Rosso 1:28.273 +0:00.748 7
15 R. Barrichello Williams 1:28.392 +0:00.867 6
16 J. Alguersuari Toro Rosso 1:28.540 +0:01.015 8
17 N. Hülkenberg Williams 1:28.841 +0:01.316 6

18 V. Liuzzi Force India 1:28.958   8
19 J. Trulli Lotus 1:30.237 +0:01.279 13
20 H. Kovalainen Lotus 1:30.519 +0:01.561 11
21 T. Glock Virgin 1:30.744 +0:01.786 9
22 B. Senna HRT 1:31.266 +0:02.308 9
23 L. di Grassi Virgin 1:31.989 +0:03.031 9
24 K. Chandhok HRT 1:32.060 +0:03.102 10

Prijzen FOK! WK 2010 Pool bekend

De inschrijving voor de FOK! WK 2010 Pool is al enkele weken open, maar tot op heden waren er nog geen prijzen bekend. Daar is nu verandering ingekomen. Lees dit bericht op je gemak eens door en kom tot de ontdekking wat je allemaal kan winnen.

De winnaar van de WK 2010 Pool mag voor 100 euro gaan winkelen op AvantiSport.nl. De runner-up mag eveneens in de eerdergenoemde webshop gaan winkelen en ontvangt een waardebon van 50 euro!


De nummers drie en vier mogen via de website voetbalschoenen.com een voetbalshirt naar keuze uitkiezen!


De nummers vijf, zes en zeven in het eindklassement van de WK 2010 Pool ontvangen het boek Waarom Zit Ik Niet In Oranje?! Dit boek werd geschreven door Joep van Deudekom, bekend van de theatergroep NUHR, en Rob Urgert en is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar!


Tot slot krijgen de nummers acht tot en met twaalf het boek Onvermijdelijke Voetbaltaal. Dit is geschreven door Jan 't Hart, Kees 't Hart en Hans Vonk en is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Querido!


Hoe doe ik ook alweer mee?

Iedereen, die over een FOK!account beschikt, kan aan de FOK! WK 2010 Pool deelnemen. Het enige wat je moet doen, is de voorspellingen invullen. Je hebt hiervoor nog ruim de tijd, namelijk tot de start van het WK voetbal op 11 juni. Heb je nog geen FOK!account, maar wil je wel meedoen? Klik dan hier!

Namens de hele redactie van FOK!sport veel succes toegewenst met de FOK! WK 2010 Pool!

Doden bij brand Iraanse oliebron

Een brand bij een oliebron in het westen van Iran heeft aan ten minste drie mensen het leven gekost. Twaalf mensen raakten gewond. Dat meldt de Iraanse staatsradio.

De brand brak zaterdagmorgen uit bij een olieboorput in Naft Shahr, bij de grens met Irak. Vermoedelijk is een gaslek de oorzaak van de brand. Reddingswerkers zijn naar het gebied gestuurd.

Iran is het op een na grootste olie-exporterende land van de OPEC en produceert gemiddeld 4,2 miljoen vaten olie per dag.

Tragedie Heizelstadion herdacht

In België is herdacht dat 25 jaar geleden 39 voetbalsupporters om het leven kwamen tijdens de Europa Cup 1-finale in het Brusselse Heizelstadion. Er werd een korte dienst gehouden en er werden kransen gelegd bij het monument voor de slachtoffers.

Tijdens de wedstrijd in 1985 tussen Liverpool en Juventus provoceerden hooligans van beide teams elkaar. Toen ze elkaar te lijf gingen, begaf een muur het onder de druk van de vluchtende supporters. Vooral Juventus-fans kwamen om het leven.

Veertien Liverpool-aanhangers werden vervolgd voor doodslag door het veroorzaken van de ramp en Engelse clubs werden gedurende vijf jaar uitgesloten van UEFA-wedstrijden. Liverpool een jaar langer.

Een uitgebreide beschouwing over het drama in het Heizelstadion lees je natuurlijk op FOK!sport.

Team BMC jaagt op Devolder

Team BMC jaagt op de diensten van Stijn Devolder. Dit heeft de wielerformatie, dat in 2011 tot de ProTour wil toetreden, vandaag laten weten. De Belg zou één van de kopmannen voor het klassieke werk moeten worden en is tevens een goede knecht voor Cadel Evans.

Devolder rijdt momenteel voor Quick-Step, maar de relatie met Patrick Lefévere is niet optimaal. De twee heren zouden elkaar regelmatig in de haren vliegen.

Naast Devolder zou Team BMC ook naar Fabian Cancellara, Andy Schleck en Fränk Schleck  (allen Team Saxo) hengelen.

'Aardbei beschermt tegen welvaartsziekten'

Aardbeien en blauwe bessen zijn heel gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat de kleurstof die zorgt voor de rode dan wel blauwe kleur van de vruchtjes ook ongezonde stoffen uit het lichaam wegvangt.

Aardbeien lijken bovendien extra te beschermen tegen welvaartsziekten als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Op een symposium van zachtfruitkwekers op 17 juni in Venlo presenteren onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit de resultaten van diverse onderzoeken naar de vruchten, die op dit moment volop verkrijgbaar zijn.

Het staat vast dat zowel de aardbei als de blauwe bes veel antioxidanten bevat. Ze vangen stoffen weg die in het lichaam zorgen voor celmutaties, waardoor bijvoorbeeld kanker kan ontstaan. Belangrijkste antioxidant is anthocyaan en dat is precies de kleurstof die aardbeien en blauwe bessen hun uiterlijk geeft, aldus de onderzoekers.

Lampard: "Capello heeft ons bijeen gebracht"

Frank Lampard is lyrisch over de Engelse bondscoach Fabio Capello. Hij heeft een team gesmeed van de Engelse sterrenensemble, zo oordeelt Lampard.

Het was pijnlijk, dat Engeland zich onder Steve McClaren niet voor het EK 2008 wist te plaatsen, maar sinds de aanstelling van Capello loopt  alles op rolletjes. Een perfecte WK-kwalificatiereeks was het logische gevolg.

"We gaan naar het WK met een goede instelling, helemaal als je het vergelijkt met hoe het was. Er was een tijd dat we er niet in geloofden om met Engeland teams te kunnen verslaan. Nu is er dat echte geloof als we het veld betreden", zei Lampard in The Daily Mirror.

Daarvoor was de aanstelling van Capello noodzakelijk. "We waren een groep individuën en we wisten niet wat we deden. Hij heeft ons vanaf de start bijeen gebracht", aldus de aanvallende middenvelder van Chelsea.

[RG] S. Williams naar laatste zestien

Serena Williams is op Roland Garros doorgedrongen tot de vierde ronde. De Amerikaanse had in haar partij tegen Anastasia Pavlyuchenkova drie sets nodig om de zege veilig te stellen. De setstanden waren 6-1, 1-6 en 6-2.

Williams begon de partij uitstekend en sleepte de eerste set zonder grote problemen in de wacht. In het tweede bedrijf haperde de motor van de Amerikaanse. Daarnaast riep de nummer één van de wereld ook een fysiotherapeut bij zich, wat er op leek te wijzen dat ze niet helemaal fit was.

Pavlyuchenkova wist van de problemen bij Williams te profiteren en trok de tweede set uiteindelijk naar zich toen. In de beslissende derde set wist de Amerikaanse zich te herpakken en schaarse zich bij de laatste zestien.

[RG] Roddick onderuit

Andy Roddick is in de derde ronde op Roland Garros uitgeschakeld. De Amerikaan ging met 4-6, 4-6 en 2-6 onderuit tegen de Rus Teimoeraz Gabasjvili.

Vorig jaar bereikte Roddick in Parijs de laatste zestien, zijn beste prestatie op Roland Garros. Tegen de Rus, de nummer 114 van de wereld, had de Amerikaan vandaag geen moment iets in te brengen. Voor Gabasjvili is het de eerste keer dat hij de achtste finales van een grand slam-toernooi bereikt.

Eto'o dreigt met WK-boycot

Samuel Eto'o is boos en heeft inmiddels met een WK-boycot gedreigd. De laatste dagen wordt de aanvaller van Kameroen stevig bekritiseerd, wat de speler in kwestie inmiddels de keel uitkomt. Vooral Roger Milla, een legendarisch Kameroense voetballer, moet het ontgelden.

Milla liet zich eerder deze week ontvallen dat Eto'o de laatste jaren erg goed presteerde bij FC Barcelona en Internazionale. Hij voegde daar wel aan toe dat de prestaties van de aanvaller binnen de nationale ploeg niet te vergelijken zijn. "Is het op deze manier zinvol om naar het WK te gaan?," vroeg de aanvaller zich openlijk af. "Ik heb nog een paar dagen om er over na te denken of ik dit WK kan gebruiken in mijn carrière."

Eto'o voegde daar nog aan toe: "Wat heeft Milla dan gepresteerd? Hij is geen wereldkampioen geworden. Ze stonden in de kwartfinale, maar dat was meer de verdienste van het team. Als je dan de kritiek hoort, vraagt je je af 'zijn dit mijn mensen'?"

Inter-doelman Júlio César vindt WK-bal een ramp

Júlio César hekelt de bal waarmee op het aankomende WK in Zuid-Afrika wordt gespeeld. De Braziliaan vindt de voetbal een ramp.

De doelman van Brazilië zegt dat het leder alle kanten op zwabbert. "Het is verschrikkelijk. De WK-bal lijkt op een bal die je bij iedere supermarkt kunt kopen". De WK-bal, die de naam Jabulani draagt, kost 140 euro in de winkel. "Voor de fans is dit waarschijnlijk geweldig. Zij willen veel goals zien", zegt de doelverdediger in het vervolg van het vraaggesprek.

"Maar voor de keepers is het erg ingewikkeld. De bal maakt gekke bewegingen", oordeelt Júlio César. Kaká is een heel andere mening toegedaan. "Ik heb een goed gevoel met de bal", aldus de Braziliaanse ploeggenoot van de doelman.

Topsponsor NAC: "Einde oefening met Mommers"

NAC Breda heeft onder leiding van directeur Theo Mommers, die momenteel ziek thuis zit, een hoge schuld opgebouwd. Topsponsor Jan Hoppen is ontzet.

Woensdag kwam de schuld van 3,2 miljoen euro aan het licht na een bezoek van de Belastingdienst. Hoppen in BN/De Stem: "Bij NAC moet een frisse wind gaan waaien om het zwaar geschonden vertrouwen te herstellen."

De slechte financiële situatie kwam voor de sponsor volledig onverwacht. "Het was een donderslag bij heldere hemel, ook voor de gemeente. We hebben er zeven jaar voor gevochten om NAC financieel op orde te krijgen. Ik en andere belanghebbenden hebben hun nek uitgestoken met ongelooflijk veel geld."

Mommers wordt aangewezen als schuldige. "We hebben met Mommers afspraken gemaakt dat niet wordt uitgegeven wat er niet is. Zeven jaar heeft hij alle touwtjes aan elkaar geknoopt. Nu heeft hij op eigen houtje spelers als Ferne Snoyl en Leonardo hoge salarissen en tekengelden verstrekt. Ook de verbouwing is fout gelopen, door een slechte voorbereiding. Met Mommers is het wat mij betreft einde oefening."

Spanje pakt voortvluchtige maffiabaas op

Spanje heeft een hoge maffiabaas van het Italiaanse Camorra-syndicaat opgepakt. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken zaterdag bekendgemaakt.

De Spaanse politie arresteerde -in samenwerking met Italiaanse collega's- de 58-jarige Pasquale Claudio Locatelli op het vliegveld van Madrid waar hij zijn zoon zou ontmoeten die vanuit Italië kwam.

Locatelli was op de vlucht sinds hij in 1989 ontsnapte uit een Franse gevangenis tijdens een bezoek aan het ziekenhuis. De Napolitaanse maffiabaas wordt gezocht door de Franse en Italiaanse autoriteiten.

Volgens het Spaanse ministerie is Locatelli een belangrijke Europese schakel voor cocaïne uit Zuid-Amerika en hasjiesj uit Noord-Afrika.

[Upd] Enkelblessure Van Persie

Robin van Persie moest vanmorgen de training van het Nederlands elftal verlaten met een ijszak op zijn rechter enkel. De aanvaller raakte geblesseerd toen hij enkele pass- en trapoefeningen maakte.

Hoe ernstig de kwetsuur van Van Persie is, is nog niet bekend.

Update 12:30 uur

De blessure lijkt mee te vallen. De bedoeling is dat Van Persie, net als Ryan Babel die ook vroegtijdig naar de kant ging, vanavond gewoon weer meetraint. Bondscoach Bert van Marwijk wil in de aanloop naar het WK geen risico met het tweetal nemen.

Rustige nacht na groepsverbod Ondiep

De nacht van vrijdag op zaterdag is in de Utrechtse wijk Ondiep rustig verlopen. De politie laat weten dat er geen meldingen van incidenten zijn binnengekomen. Rond het Boerhaaveplein is een groepsverbod van kracht. Hoe lang dit duurt wordt in de loop van zaterdag geëvalueerd, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Het groepsverbod werd ingesteld nadat er in de nacht van donderdag op vrijdag ongeregeldheden uitbraken, na een stille tocht eerder op de avond. Dit gebeurde ter nagedachtenis aan twee jonge mannen die bij een verkeersongeval omkwamen. De politie arresteerde 21 mensen die onder meer brand stichtten, vuurwerk afstaken en spullen naar de politie gooiden. In maart 2007 waren er in de Utrechtse wijk ernstige ongeregeldheden.

Het groepsverbod dat vrijdag werd ingesteld is in ieder geval tot zaterdagochtend van kracht, maar duurt mogelijk nog het hele weekeinde. Volgens de gemeentewoordvoerder wordt waarschijnlijk zaterdagmiddag besloten of het groepsverbod wordt verlengd.

Rustige nacht na groepsverbod Ondiep
Rustige nacht na groepsverbod Ondiep (Foto: Novum)

'Priester misbruikte comateuze vrouwen'

Een inmiddels overleden Belgische priester heeft in de periode tussen de jaren 60 en 80 in een Vlaams ziekenhuis verschillende vrouwen die in coma verkeerden seksueel misbruikt. De toenmalige ziekenhuisdirectie was hiervan op de hoogte maar greep niet in.

Dat beweert de Belgische priester Norbert Bethune zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Het misbruik van de vrouwen zou hebben plaatsgevonden in een ziekenhuis in de West-Vlaamse plaats Tielt, waar de priester die het misbruik pleegde als pastor werkzaam was.

Hij zou zich niet alleen aan comateuze vrouwen hebben vergrepen maar ook psychiatrische patiënten hebben lastiggevallen. Priester Bethune heeft aangekondigd volgende week met een zwaar dossier naar buiten te zullen komen met getuigenissen van slachtoffers en een schuldbekentenis van de dader.

Vrouw zwaargewond na val tussen perron en trein

Een vrouw van rond de 20 jaar oud is zaterdagochtend op het station Naarden-Bussum tussen het perron en een trein gevallen. Zij raakte hierbij zwaargewond en is naar het ziekenhuis vervoerd, meldt een politiewoordvoerder.

De vrouw viel rond 9:00 uur van het perron, doordat zij vermoedelijk haar evenwicht verloor bij het instappen. Volgens een politiewoordvoerder vertrok de trein na de val van de vrouw. De vrouw haar arm werd afgerukt, een van haar voeten verbrijzeld en ze hield aan het ongeval ook nog een slagaderlijke bloeding over. Een traumahelikopter kwam ter plaatse.

OS: Per land twee tafeltennissers

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen mag elk land nog maar twee tafeltennissers inschrijven voor het enkelspel. Twee jaar geleden, bij de Spelen in Beijing, waren dat er nog drie per land.

De internationale tafeltennisbond wil met de maatregel de dominatie van China beknotten. Bij de Spelen in Beijing behaalde China in de singles alle medailles, maar dat is over twee jaar dus niet meer mogelijk. "We willen meer landen laten deelnemen en vechten om de medailles," aldus Adam Sharara, de voorzitter van de tafeltennisbond. "China was tegen, maar ziet nu ook dat dit beter is voor de sport."

De internationale tennisbond legde eerder al de exodus van Chinese tafeltennissers aan banden. Dit om te voorkomen dat de hele wereldtop uit geëxpatrieerde Chinezen bestaat.

Little League 2010 aangekondigd

Activision heeft bevestigd dat Little League World Series Baseball 2010 komende juli voor het eerst naar de Xbox 360 en PS3 zal komen. De Little League is 's werelds grootste jongerensportorganisatie met meer dan 2.7 miljoen deelnemers, meer dan één miljoen vrijwillige leidinggevenden verdeeld over de 50 staten van Amerika en over 70 landen wereldwijd.

De Little League richt zich op honkbal en softbal, ze proberen deze sport bij kinderen (5 tot 18 jaar) en hun gezin te brengen en hiermee de kinderen teamsport, sportmanschap en eerlijk spelen te leren. Meer dan 1000 Little League spelers hebben het geschopt naar de Major League en sommigen staan zelfs in de Baseball Hall of Fame Museum.

Activision zegt dat de game nu die op de PS3 en Xbox 360 uitkomt er visueel geweldig zal uitzien en daarnaast zal er ook een nieuwe Seizoen- en Carrièremode inzitten.

Het Japanse bedrijf NOW production ontwikkelt de game zoals deze ook de vorige twee delen heeft gedaan, die op de Wii zijn uitgekomen.

De game zal in juli uitkomen en zal rond de $40 gaan kosten.

Logo
Honkballen met de jongeren

Vrouw dood in sloot na verkeersongeval

Een vrouw is zaterdagochtend dood in een sloot gevonden in het Groningse Finsterwolde. De vrouw was betrokken bij een verkeersongeval en is vermoedelijk uit haar auto geslingerd en in het water terechtgekomen. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de vrouw.

Het verkeersongeluk gebeurde op de C.G. Wiegersweg. Een voorbijganger vond de vrouw naast haar auto in de sloot. De vrouw is vermoedelijk met haar auto in de berm terecht gekomen, waarna zij door de klap in de sloot terecht kwam.

'Nibali misschien niet in Tour de France'

La Gazetta dello Sport meldt dat Vincenzo Nibali erover nadenkt om dit jaar de Tour de France aan zich voorbij te laten gaan. De Italiaan van Liquigas zou aanvankelijk niet aan de start van de Giro d'Italia, die nu bezig is, verschijnen. Door het uitsluiten van Franco Pellizotti werd hij echter toch opgesteld.

Nibali is bang dat de combinatie Giro/Tour te zwaar wordt voor hem. Bij de Tour de France van vorig jaar eindigde de jonge Italiaan als zevende.

Uitslag derde vrije training Turkije

Sebastian Vettel heeft tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Turkije de snelste tijd op de klokken gezet. De Duitser was meer dan 2,5 tienden sneller dan landgenoot Nico Rosberg. Lewis Hamilton reed de derde tijd, gevolgd door Mark Webber en Robert Kubica.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:27.086   18
2 N. Rosberg Mercedes 1:27.359 +0:00.273 16
3 L. Hamilton McLaren 1:27.396 +0:00.310 14
4 M. Webber Red Bull 1:27.553 +0:00.467 15
5 R. Kubica Renault 1:27.784 +0:00.698 20
6 F. Alonso Ferrari 1:27.861 +0:00.775 18
7 M. Schumacher Mercedes 1:27.879 +0:00.793 16
8 J. Button McLaren 1:27.963 +0:00.877 17
9 F. Massa Ferrari 1:27.969 +0:00.883 20
10 V. Petrov Renault 1:28.344 +0:01.258 18
11 S. Buemi Toro Rosso 1:28.610 +0:01.524 22
12 P. de la Rosa Sauber 1:28.652 +0:01.566 21
13 J. Alguersuari Toro Rosso 1:28.734 +0:01.648 21
14 K. Kobayashi Sauber 1:29.036 +0:01.950 20
15 N. Hülkenberg Williams 1:29.044 +0:01.958 18
16 V. Liuzzi Force India 1:29.211 +0:02.125 15
17 R. Barrichello Williams 1:29.305 +0:02.219 14
18 J. Trulli Lotus 1:30.618 +0:03.532 19
19 H. Kovalainen Lotus 1:30.884 +0:03.798 22
20 T. Glock Virgin 1:31.341 +0:04.255 21
21 L. di Grassi Virgin 1:32.180 +0:05.094 16
22 B. Senna HRT 1:32.230 +0:05.144 22
23 K. Chandhok HRT 1:32.762 +0:05.676 19
24 A. Sutil Force India -:--.--- -:--.--- 1

Wilders wil met VVD en CDA regeren

PVV-leider Geert Wilders wil het liefst regeren met de VVD en het CDA. Zo'n rechts kabinet is volgens hem het beste om de problemen in Nederland, zoals met immigratie, integratie en veiligheid, op te lossen.

"Wij zijn klaar voor een kabinet VVD-CDA-PVV", stelde Wilders zaterdag. Hij roept VVD-leider Mark Rutte op ook voor deze combinatie te kiezen en publiekelijk afstand te nemen van een paarse optie (VVD, PvdA en D66), waarop PvdA-leider Job Cohen zaterdag in een interview met De Telegraaf zinspeelde.

"Nooit meer paars. Een nieuw paars kabinet is funest voor Nederland", waarschuwt Wilders.

Dood uitdelen in F.3.A.R trailer

Hoe goed en eng F.E.A.R ook was, F.E.A.R 2 stelde de fans een beetje teleur en de hoop is gevestigd op F.3.A.R, het volgende deel in de serie. Dit maal spelen we met Paxton Fettel en de magische krachten kunnen we ook gebruiken. In F.3.A.R  zit een co-op modus, een nieuw cover systeem en nieuwe angstaanjagende momenten. F.3.A.R komt op 20 oktober uit voor de PC, Xbox 360 en de Playstation 3. Hieronder kun je de trailer zien.

'Stadionverbod voor Sylvie v.d. Vaart'

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) wil Sylvie van der Vaart, de vrouw van Rafael van der Vaart, een stadionverbod opleggen. De aanleiding hiervoor is de promotie die Sylvie voor bierbrouwer Bavaria maakt.

Sylvie is namelijk hét uithangbord voor het oranje voetbaljurkje, dat door de Brabantse bierbrouwer aan de man wordt gebracht. Mocht de vrouw van Rafael zich tijdens de oefeninterlands in Amsterdam en Rotterdam laten zien, dan overweegt de KNVB om haar de toegang tot het stadion te ontzeggen. De nationale bond heeft namelijk een contract met Heineken en vindt het niet gepast als Sylvie namens de concurrerende brouwerij op de tribune plaatsneemt.

"Je moet wel een grote jongen zijn om Sylvie buiten het stadion te houden", was de reactie van Rafael op het nieuws. Volgens Robert Geerlings, woordvoerder van Sylvie, ging het om een eenmalige actie en draagt ze doorgaans andere jurken dan die van Bavaria.

Rangers ziet topschutter Boyd gratis de deur uitlopen

Glasgow Rangers zal Kris Boyd transfervrij moeten laten vertrekken. De Schotse aanvaller heeft een aflopend contract bij Rangers en gaat vertrekken volgens manager Walter Smith.

De 26-jarige speler is een gewild object en het zal dan ook niet lang duren voordat Boyd een club heeft gevonden. "Kris gaat weg. Daar is geen twijfel over mogelijk", aldus manager Smith tegenover de BBC. "We wilden niet bevestigen dat hij zou vertrekken, maar dat doen we nu alsnog", vervolgde de keuzeheer. "We hebben hem wel een nieuwe aanbieding gedaan, maar de andere clubs bieden hem veel betere contracten aan."

"Iedereen van Rangers wenst Kris het beste. Hij is heel belangrijk voor ons geweest en zijn scoringsdrift is nauwelijks te evenaren", besloot Smith vol lof over zijn aanvaller, die aan Birmingham City, Newcastle United, Middlesbrough, Kayserispor en Trabzonspor wordt gelinkt.

Sony poetst meer PS2 titels op?

Sony heeft God of War en God of War II opgepoetst en opnieuw samen op één blu-ray disc uitgebracht (God of War Collection). De games hebben opgepoetste graphics gekregen en lopen nu op een hogere framerate. Sony lijkt dit nu ook mogelijk van plan met andere series.

Een van de lezers van de website Kotaku heeft een vragenlijst van Sony gekregen naar aanleiding van een onderzoek bij de God of War Collection en daar zat onder andere een vraag bij welke andere series je zou willen zien in een opgepoetste versie. Je kan zelf opgeven welke games je zou willen zien, dit houdt niet in dat Sony ook van alles werk zal maken maar bij genoeg interesse kunnen we nog wel eens wat tegen gaan komen.

Vraag
Je oude collectie opnieuw spelen?

Ruiz: "Ik sta voor alles open"

De kans is groot dat Bryan Ruiz komend seizoen alweer vertrekt bij FC Twente. De aanvaller van Costa Rica speelde afgelopen seizoen een belangrijke rol in het kampioenschap van FC Twente, maar heeft aangegeven te willen verhuizen.

"Ik sta voor alles open en heb nog een contract van drie jaar," liet Ruiz aan Het Nieuwsblad weten. "De kans bestaat dat ik blijf, maar het is waarschijnlijker dat ik wegga. Om eerlijk te zijn, eigenlijk zou ik het liefste willen vertrekken bij FC Twente. De Primera División is mijn droom. Zeker als ik de kans krijg om bij een ambitieuze club aan de slag te gaan."

FC Twente wil ongeveer vijftien miljoen euro voor Ruiz hebben. De speler was afgelopen seizoen met 24 goals clubtopscorer en gaf acht keer een assist. "Dat bedrag shockeert me niet. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als ik naar mijn statistieken van afgelopen seizoen kijk, dan ben ik dat waard," reageerde de speler.

Ruiz werd in de zomer van 2009 overgenomen van het Belgische AA Gent, maar lijkt na één seizoen dus alweer te vertrekken. Verscheidene ploegen uit Spanje, waaronder Sevilla en Valenica, zouden geïnteresseerd zijn in de diensten van de speler. Ook Stade Renns uit de Franse Ligue 1 zou naar de voetballer hengelen.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 22-05 tot en met 28-05-2010.

Auch, Red Dead Redemption heeft Alan Wake van de eerste plaats afgestoten, erger nog... Alan Wake staat gewoon niet eens meer in de top 10. Modnation Racers komt binnen op drie en de nieuwe Prince of Persia komt binnen op tien. Verder is de rest van de top 10 gevuld met games die er al voor een langere tijd instaan.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
Red Dead Redemption 2
2
2 Xbox 360
Red Dead Redemption
3 2
3 PS3
Modnation Racers
NIEUW 1
4 Wii
New Super Mario Bros 5 26
5 PS3
FIFA 2010 World Cup South Africa 4 3
6 PS3
CoD: Modern Warfare 2  8 8
7 DS
Pokemon Soulsilver
6
9
8 Xbox 360
FIFA 2010 World Cup South Africa 9
4
9 DS
Pokemon Heartgold
7 8
10 PS3 PoP: The Forgotten Sands
NIEUW 1

 

Sneijder verkeert nog steeds in goede vorm

Wesley Sneijder heeft gisteren zijn goede vorm nog eens laten zien. Tijdens een afwerkvorm op de training toonde de middenvelder van Internazionale zijn klasse en liet Sander Boschker en Michel Vorm negen keer achter elkaar kansloos.

Voor deze korte training deed bondscoach Bert van Marwijk alleen beroep op de reservekeepers, de Champions League-finalisten (Arjen Robben, Mark van Bommel en Sneijder) en Ryan Babel en Nigel de Jong. Het laatstgenoemde duo keerde onlangs terug van een blessure.

Het overigde deel van de selectie bleef in het spelershotel achter en werkte een kort programma in de sportschool af of onderging een behandeling. In de middag waren alle spelers vrij.

Vonk: "WK-bal heel moeilijk in te schatten"

Hans Vonk verwacht dat de bal die wordt gebruikt voor het WK doelmannen grote problemen gaat opleveren. "Een bal klemvast pakken op een schot van grotere afstand kun je als keeper bij dit WK vergeten", stelt de keeper in het Algemeen Dagblad. De 40-jarige oud-doelman van sc Heerenveen speelt nu bij Ajax Cape Town.

Hij is derhalve een expert van het land Zuid-Afrika. "Op zeeniveau in Kaapstad valt het nog wel mee. Maar in Bloemfontein gaat een schot van buiten de zestienmeter al zoveel sneller en is de baan van de bal heel moeilijk in te schatten. Dat is ook het geval op 1800 meter in Johannesburg", luidde het vervolg.

Hij wilde ook Maarten Stekelenburg, doelman van Oranje nog wel van een tip voorzien. "Bepaal of je iets langer kunt wachten met je reactie op een ver schot. Maar het blijft moeilijk. Want als je als doelman te lang wacht, krijg je weer het verwijt dat je te laat was met reageren."

Avondklok niet meer van kracht in Bangkok

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zaterdag bekendgemaakt dat het nachtelijk uitgaansverbod in de hoofdstad Bangkok en een reeks provincies komt te vervallen. De avondklok werd ingesteld op woensdag 19 mei, de dag waarop het leger een eind maakte aan de bezetting van een deel van het centrum van Bangkok door antiregeringsbetogers.

De militaire operatie leidde tot rellen en brandstichtingen in Bangkok en in steden in het noorden van het land. Het leger en andere veiligheidsdiensten kregen de situatie later weer onder controle.

In krap twee maanden tijd vonden 85 mensen de dood in Thailand en raakten meer dan tweeduizend mensen gewond als gevolg van het politieke geweld.

Situatie in Bangkok weer onder controle (foto: Novum)

Nieuwe ploeg voor Sinkewitz

Patrik Sinkewitz heeft een nieuwe werkgever gevonden. De voormalig dopingzondaar gaat aan de slag bij een Italiaans continentaal team, namelijk ISD-Neri. De Duister werd in 2007 door T-Mobile de laat uitgestuurd, nadat bleek dat de coureur testosteron had gebruikt.

Sinkewitz kreeg vervolgens een schorsing van een jaar opgelegd, omdat hij de autoriteiten goed hielp. In de periode tussen 2001 en 2005 was de renner actief voor Mapei en Quick Step. In het afgelopen wielerseizoen was de renner actief voor PSK Whirlpool-Author.

Mogelijk fraude rond bouwproject Blauwestad

Rond het prestigieuze project Blauwestad in Groningen is mogelijk sprake van bouwfraude. Oud-directeur van het project Jan Postema en notariskantoor Plas en Bossinade zouden de provincie Groningen benadeeld hebben. Dat meldt het Vpro-programma Argos op basis van openbaar gemaakte verslagen en vertrouwelijke stukken.

De provincie ging met bouwbedrijf Koop in zee om onder meer 1500 woningen te bouwen. Uiteindelijk kwamen er maar 150 woningen. De provincie stak 135 miljoen euro in het project. Nieuwe tegenvallers kunnen volgens Argos oplopen tot 20 miljoen euro. Postema stapte in maart vorig jaar voortijdig op en in januari van dit jaar werd de samenwerking tussen de provincie en het bouwbedrijf beëindigd.

Postema vertegenwoordigde de provincie en het bouwbedrijf. In de zomer van 2008 sluisde de notaris gronden van de provincie door naar het bouwbedrijf, zonder dat daarvoor toestemming voor was gegeven. Ook werden een aantal concept aktes, met een totale waarde van dertig miljoen euro, niet opgestuurd.

Uit een vertrouwelijk document blijkt volgens het programma dat de koopsom van een van de transacties werd verlaagd van 7 miljoen euro, naar 1,7 miljoen. Henk Koop en Jan Postema zouden hier de hand in hebben gehad. De notaris spreekt van 'jammerlijke vergissingen.'

De Noordelijke rekenkamer komt binnenkort met een eindrapport over wat er mis ging in de samenwerking.

Algerije kansloos tegen Ierland

Voor Algerije verloopt de voorbereiding op het WK voetbal in Zuid-Afrika niet naar wens. Gisteren verloren de Afrikanen met 3-0 van Ierland. Robbie Keane (tweemaal) en Paul Green scoorden de goals voor de Ieren.

Algerije speelde slecht. Ze waren aanvallend onmachtig en daarnaast was er in de verdediging geregeld sprake van chaos. In Zuid-Afrika speelt Algerije in de groepsfase tegen Engeland, Slovenië en de Verenigde Staten.

Voorbeschouwing Grand Prix van Turkije

Komend weekend staat in Turkije al weer de zevende Formule 1-race van 2010 op het programma. De afgelopen wedstrijden waren de Red Bulls dominant. Zullen ze het ditmaal ook zijn, of kunnen Ferrari of McLaren eindelijk een vuist maken tegen het Oostenrijkse team? Traditioneel gaat Felipe Massa goed op dit circuit en kan hij eindelijk het opnemen tegen de concurrenten? We weten het zondagmiddag.



Het bijna 5,5 kilometer lange circuit is gebouwd nabij de havenstad Istanbul. De gebouwen rond de baan kennen een typische Turkse architectuur met allerlei bogen en poorten. De baan zelf kent een relatief kort recht stuk bij start en finish, maar door de langzame chicane ervoor is inhalen mogelijk. Ook het lange rechte stuk achterop het circuit biedt goede inhaalmogelijkheden, mits de slipstream goed is. Eerder op de baan ligt bocht acht die voor de coureurs liefst drie instuurmomenten kent.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.338 km
Aantal ronden: 58
Totale lengte: 309.356 km
ronderecord: 1:24.770 (Montoya - McLaren-Mercedes MP4-20, 2005)

Coureurs:

Pos. Naam Team Punten
1 M. Webber Red Bull 78
2 S. Vettel Red Bull 78
3 F. Alonso Ferrari 75
4 J. Button McLaren 70
5 F. Massa Ferrari 61
6 R. Kubica Renault 59
7 L. Hamilton McLaren 59
8 N. Rosberg Mercedes 56
9 M. Schumacher Mercedes 22
10 A. Sutil Force India 20
11 V. Liuzzi Force India 10
12 R. Barrichello Williams 7
13 V. Petrov Renault 6
14 J. Alguersuari Toro Rosso 3
15 N. Hulkenberg Williams 1
16 S. Buemi Toro Rosso 1
17 K. Kobayashi BMW Sauber 0
18 P. de la Rosa BMW Sauber 0
19 H. Kovalainen Lotus Racing 0
20 K. Chandhok HRT 0
21 L. Di Grassi Virgin Racing 0
22 B. Senna HRT 0
23 T. Glock Virgin Racing 0
24 J. Trulli Lotus Racing 0


Constructeurs:

Pos. Team Punten
1 Red Bull 156
2 Ferrari 136
3 McLaren 129
4 Mercedes 78
5 Renault 65
6 Force India 30
7 Williams 8
8 Toro Rosso 4
9 BMW Sauber 0
10 Lotus Racing 0
11 HRT 0
12 Virgin Racing 0


Istanbul Park werd in 2005 voor het eerst aangedaan door het Formule 1-circus. Al vanaf de start rezen er twijfels over de Grand Prix, omdat de bezoekersaantallen tegenvielen. Wel biedt de baan altijd actie en vallen er inhaalacties te noteren. Niet altijd gaat dit goed, want Michael Schumacher kreeg tijdens de eerste race op het circuit met de pechduivel te maken. De Duitser spinde al in de kwalificatie en kende in de race een aanrijding met Mark Webber, zodat hij niet geklasseerd werd.

Overigens moest ook Webber opgeven, maar dit kwam net als bij zijn teamgenoot Nick Heidfeld door problemen met de achterbanden. Kimi Räikkönen had hier overduidelijk geen last van, want hij won eenvoudig de race voor Renault-rijder Fernando Alonso en McLaren-teamgenoot Juan Pablo Montoya. Laatstgenoemde zette de snelste ronde in de race neer waarbij opviel dat die tijd twee seconden sneller was dan de poleposition.

Daarna brak het tijdperk Felipe Massa aan, want de Braziliaanse Ferrari-rijder won liefst drie maal op rij. In 2006 won hij voor Fernando Alonso en Michael Schumacher die bijna zij aan zij over de streep kwamen. Opmerkelijk in de race was de spin van Giancarlo Fisichella in de eerste bocht en het stoppen van Vitantonio Liuzzi op de baan, waardoor er dankzij laatstgenoemde een safety car noodzakelijk was.

Een jaar later wonnen de beide Ferrari's van Massa en Räikkönen eenvoudig, terwijl kampioenschapsleider dankzij een lekke band niet verder kwam dan plaats vijf en zo wat van zijn voorsprong inleverde. In 2008 won Massa voor Hamilton en Räikkönen. Laatstgenoemde raakte in de eerste bocht de achterband van Heikki Kovalainen die hierdoor een lekke band kreeg. Hamilton bleek sneller dan Massa te zijn en haalde de Braziliaan na 24 ronden zelfs in, maar de Brit moest een keer extra stoppen, waardoor Massa eenvoudig kon winnen, voor Hamilton die Räikkönen op zijn hielen wist.

In de kwalificatie van 2009 was Red Bull Racing-rijder Sebastian Vettel de snelste voor Brawn GP-rijder Jenson Button en Rubens Barrichello. Vettel en Button kenden een goede start, terwijl Barrichello door problemen zijn start verprutste en na één ronde pas dertiende lag. Vettel ging echter wijd in de negende bocht, waardoor Button eenvoudig de race in handen kon nemen.

De Brit kon eenvoudig uitlopen en kreeg hulp van Red Bull Racing dat Vettel driemaal liet stoppen, zodat zelfs teamgenoot Mark Webber hem in kon halen. Verder naar achteren wist Jarno Trulli na een goede strategie plaats vier te pakken, voor Nico Rosberg die eerder in de race beide Ferrari's al gepakt had. Voor Barrichello eindigde de race in een misère, want niet alleen had de Braziliaan een aanrijding op de baan, een versnellingsbakprobleem later in de race zorgde er voor dat er voor het eerst geen twee Brawn GP's over de finishstreep kwamen.

Vrijdag 28 mei 2010

09:00 - 10:30 vrije training 1
13:00 - 14:30 vrije training 2

Zaterdag 29 mei 2010

10:00 - 11:00 vrije training 3
13:00 - 14:00 kwalificatie

Zondag 30 mei 2010
14:00 2010 Formula 1 Turkish Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 29 mei 12.55-14.15 uur RTL GP: Formule 1 - Turkije - Kwalificatie
Zo 30 mei 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Turkije - Pre-show
Zo 30 mei 13.55-16.10 uur RTL GP: Formule 1 - Turkije - Race
Zo 30 mei 20.00-20.30 uur RTL GP: Formule 1 - Turkije - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 29 mei 12.10-14.15 uur BBC1: Formule 1 - Turkije - Kwalificatie
Zo 30 mei 13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Turkije - Race
Zo 30 mei 20.00-20.30 uur BBC3: Formule 1 - Turkije - Samenvatting
Nederlandse tijden

Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 19 °C 28 °C 0 % zonnig
Zaterdag 18 °C 28 °C 10 % zonnig
Zondag 18 °C 26 °C 30 % kans op buien
Bron: The Weather Channel

Wekelijkse Japanse Verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 17 mei tot en met 23 mei 2010.

- Tabel 1 laat de top 10 software zien van deze week
- Tabel 2 laat de hardware verkopen zien van deze week, hoeveel minder of meer dan de week ervoor.
- Tabel 3 laat de handhelds bij elkaar zien; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL), alleen van deze week.
- Tabel 4 laat de totaal verkochte software en hardware zien van deze week.
- Tabel 5 laat de hardware verkopen zien van 04-01-2010 tot en met heden en alles in totaal.
- Tabel 6 is hetzelfde als tabel 3 en 5 in elkaar.

Plaats Hardware Game Stuks Verkocht
1 PS3 Lost Planet 2
84.607
2 DS Dragon Quest Monsters: Joker 2 61.998
3 PS3 World Soccer Winning Eleven 2010: Challenge of the Blue Samurai 57.214
4 PSP Metal Gear Solid: Peace Walker 34.267
5 Xbox 360
Lost Planet 2 33.563
6 PSP
World Soccer Winning Eleven 2010: Challenge of the Blue Samurai 21.118
7 PSP
Fullmetal Alchemist: To the Promised Day
20.675
8 Wii New Super Mario Bros 17.657
9 PS2 World Soccer Winning Eleven 2010: Challenge of the Blue Samurai 14.269
10 DS
Friend Collection
14.015

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP 22.462 -2.013
2 PS3 19.075 -1.388
3 Wii
18.465 +895
4 DSi XL
14.108 -1.771
5 DSi 9.356 -634
6 Xbox 360
4.656 +286
7 DS Lite
2.681 -14
8 PS2
1.175 -118
9 PSP Go
851 -20

 

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 76.060 23.313
DS 76.013 26.145

 

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 232.150 43.563
Microsoft 33.563 4.656
Nintendo 93.670 44.610

 

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 924.730 14.592.063
PS3 641.881 5.143.248
Wii 698.939 10.304.138
DSiXL 485.454 992.361
DSi 352.877 4.691.823
DS Lite
93.340 17.941.096
Xbox 360
69.207 1.274.223
PSP GO
32.079 107.834
PS2 36.610 21.646.787

 

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 956.809 14.699.897
DS 931.671 30.210.751

Scolari weg uit Oezbekistan

De Braziliaanse coach Luiz Felipe Scolari heeft de Oezbeekse club Bunyodkor na een jaar verlaten. De trainer wist, ondanks de inbreng van de voormalig Braziliaanse international Rivaldo, geen aansprekende successen te boeken in de Aziatische Champions League. Hij wil daarom zijn carrière ergens anders voortzetten.

De officiële reden van diens vertrek is overigens de studieloopbaan van Scolari's zoon. "Hij is net afgestudeerd en wil nu aan de universiteit studeren", sprak Scolari. "Ik moet hem nu steunen. Mijn gezin is het belangrijkste voor me." Een week geleden leek Scolari nog een stuk eerlijker, toen hij bekende uit Oezbekistan te willen verkassen omdat hij bij een grote Europese of Braziliaanse club wilde gaan werken. "Ik wil naar een goede club waar ik prijzen mee kan pakken."

Prijzen voor Van den Hoogenband, Sauerbreij en De Jong

Oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband is gisteren onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Van den Hoogenband kreeg de onderscheiding uit handen van voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOCNSF.

De zege van Nicolien Sauerbreij (parallel reuzenslalom) bij de Olympische Spelen in Vancouver werd gekozen als Sportmoment van het Jaar. De Young Talent Award ging ook naar een snowboarder, de halfpiper Dimi de Jong.

Heitinga ziet Manchester City wel zitten

John Heitinga kan op de interesse rekenen van Manchester City. Heitinga, nu spelend voor Everton, ziet een eventuele overgang wel zitten. Dit meldt De Telegraaf.

"Natuurlijk hoor ik links en rechts ook wel eens wat. Maar er is nog niets concreet. City heeft ambitie en ik sta open voor een grote club. Maar ik heb nog een vierjarig contract zonder gelimiteerde afkoopsom en richt me dus op Everton. Ik heb het daar bijzonder goed naar mijn zin," aldus de international van het Nederlands elftal.

KNVB te gierig voor extra overnachting Oranje

De KNVB heeft zich de woede op de hals gehaald van de technische staf van Oranje. De Nederlandse voetbalbond weigert een extra overnachting te betalen voor het Nederlands elftal in Zuid-Afrika.

Zondagochtend 6 juni zal Oranje in alle vroegte arriveren in het Hilton Hotel Sandton. De spelers moeten zich van de KNVB in de lobby gaan vermaken totdat de hoteldirectie de kamers vrijgeeft. Ondanks het topsportbeleid en de doelstelling om wereldkampioen te worden is de KNVB niet bereid om extra geld over te maken zodat de spelers en begeleidingsstaf ver voor de inchecktijd hun onderkomen in Zuid-Afrika kunnen betrekken.

Door de weigering van 'Zeist' hebben Frank de Boer en Philip Cocu al aangeboden om de extra kosten voor hun rekening te nemen. Ook Bert van Marwijk heeft al aangegeven extra lezingen te willen geven om de benodigde 35.000 euro op tafel te krijgen. De spelers van Oranje vinden het een principiële zaak, hoewel zij met een geschat vermogen van enkele honderden miljoenen het bedrag gemakkelijk kunnen betalen. De staf en de spelers storen zich aan het gedrag van de KNVB-leiding, die volgens hen met de mond professionalisme predikt, maar ondertussen beknibbelt op randvoorwaarden voor spelers en staf.

Brazilianen krijgen flinke som geld bij WK-winst

Mocht Brazilië het aankomende WK in Zuid-Afrika winnen, dan kunnen de spelers van het land rekenen op een flinke bak met geld. Alle 23 selectiespelers zullen bijna vijf ton krijgen voor winst op het WK (450.000 euro). Dat duidt op een totale investering van 10,5 miljoen euro aan premies voor winst van de wereldtitel.

Verder zijn er geen eisen gesteld. Elke speler, ook al heeft deze niet gespeeld, kan het bedrag tegemoet zien. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen de spelers, die in de definitieve selectie zitten.

Naast de spelers kan ook bondscoach Carlos Dunga het eerder genoemde bedrag op zijn rekening verwachten. Mits hij natuurlijk Brazilië naar de zesde wereldtitel in de historie loodst.

Hiddink: "Hoeveel garanties moet je nog kunnen bieden?"

Guus Hiddink baalt van het feit dat Turkije de organisatie voor het EK 2016 op een haar na heeft gemist. De bondscoach van Turkije begrijpt er weinig van.

Op één stem lukte het Turkije niet om het EK binnen te halen, omdat het uiteindelijk naar Frankrijk ging. "Zo blijkt eens temeer, dat politiek nog altijd het topvoetbal bepaalt", zegt Hiddink in zijn column in De Telegraaf.

"Ik heb met mijn eigen ogen kunnen zien, hoe sterk het Turkse bid in elkaar steekt. Niet alleen is alles gegarandeerd, in veel gevallen is al met de bouw van nieuwe stadions en de vernieuwing van de infrastructuur begonnen. Hoeveel garanties moet je nog kunnen bieden?", vraagt de keuzeheer zich af.

"Toch is het EK naar Frankrijk gegaan, dat het toernooi niet alleen al twee keer heeft gehad, maar in 1998 nog het WK organiseerde. Dit voelt gewoon niet goed, omdat je het gevoel krijgt dat de inhoud van een bid blijkbaar niet het zwaarste weegt. Anders valt de keuze voor Frankrijk, het land van UEFA-president Michel Platini, niet te rijmen", stelt Hiddink.

"De ambities waren er, bovendien had je zo het voetbal in de breedte een geweldige impuls kunnen geven. Helaas blijken in het internationale voetbal andere belangen soms zwaarder te wegen", is de conclusie van de trainer.

[NBA] Boston Celtics naar finale

De basketballers van de Boston Celtics hebben zich geplaatst voor de NBA-finale. De kampioen van 2008 versloeg in eigen huis Orlando Magic met 96-84 en bepaalde daarmee de eindstand in de finale van de Eastern Conference op 4-2. In de NBA-finale wacht Los Angeles Lakers of Phoenix Suns.

Nate Robinson speelde een opmerkelijke rol in de zesde ontmoeting tussen Celtics en Magic. De reservespeler van Celtics kwam in de tweede periode in het veld, nadat Rajon Rondo een lichte blessure had opgelopen. Robinson scoorde 13 punten, vroeg (en kreeg) de steun van het thuispubliek door enthousiast met zijn armen te zwaaien en zette de TD Garden daarmee op zijn kop. Mede dankzij zijn inbreng leidde Boston bij rust met 55-42. In de tweede helft werd die marge vergroot tot 24 punten, waarna Celtics probleemloos de tijd uitspeelde. Celtics-vedette Paul Pierce scoorde 31 punten en 13 rebounds.

'Koningshuis levert miljarden per jaar op'

Het Nederlandse Koningshuis kost ons jaarlijks zo'n veertig miljoen euro. Hoewel we daarmee één van de duurste koningshuizen zijn, levert het meer op dan het ons kost. Dat constateert de Tilburgse econoom Van Dalen in het blad Geld en Beleggen.

Hij vergeleek monarchiën met andere staatsvormen, zoals een republiek of een dictatuur. De afgelopen decennia groeide de economie van monarchiën één procent harder dan die van andere staatsvormen. De professor wijt dit aan de extra stabiliteit die een koningshuis biedt. Dit trekt buitenlandse investeerders aan. Daarnaast levert elk staatsbezoek van de koningin volgens het ministerie van Economische Zaken tweehonderd miljoen euro op.

Directeur van Geld en Beleggen Steven Sarphatie van Wijs en Van Oosteveen Vermogensbeheer liet het onderzoek uitvoeren en publiceren. Volgens hem ondermijnt het roerige jaar dat het koningshuis het afgelopen jaar had - denk aan Karst T. en de vakantievilla van Willem-Alexander in Mozambique - de stabiliteit niet. "Voor buitenlandse investeerders zijn dit interne aangelegenheden. Het gaat hen erom dat het een stabiele monarchie is, waar koningin Beatrix al dertig jaar koningin is. Zij is een merk en benadert miljardenmerken als Philips en Heineken. Als Beatrix blijft zitten, hoeven we minder te bezuinigen."

AD: Eindhoven onveiligste stad

Eindhoven is de onveiligste gemeente van Nederland. Dat blijkt zaterdag uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD. Rotterdam staat op de tweede plaats. Vorig jaar stond Rotterdam op de eerste plaats en Eindhoven op de tweede. Op nummer drie staat Tilburg.

De Misdaadmeter bepaalt de criminaliteit in elke gemeente op basis van politiecijfers uit 2009. Volgens de verstrekte gegevens is het aantal overvallen, woninginbraken, winkeldiefstallen en gevallen van openlijk geweld gestegen. De provincie Zeeland leverde dit jaar geen cijfers. De Friese gemeente Littenseradiel is de veiligste gemeente. Vorig jaar was dat Tubbergen (Overijssel).

'Midden-Oosten moet kernwapenvrij'

Het Midden-Oosten moet een kernwapenvrije regio worden. Daar zal een internationale conferentie in 2012 aan bijdragen. Dit is een van de overeenkomsten die vrijdag staan in de slotverklaring van een conferentie van de Verenigde Naties.

Op de conferentie zal worden gesproken over het veertig jaar oude verdrag dat moet voorkomen dat kernwapens worden verspreid, het non-proliferatieverdrag (NPT). Het Midden-Oosten vormde het belangrijkste twistpunt op de conferentie.

De Verenigde Staten verwelkomen de 'uitgebalanceerde en praktische overeenkomsten' die de conferentie heeft opgeleverd, meldde het Witte Huis.

Congres over de islam in Amsterdam

In de RAI in Amsterdam wordt zaterdag voor de tweede keer het Nationaal Islam Congres gehouden. Het congres is het grootste islamevenement in de Benelux aldus de organisatie, het Instituut voor Islam Studies Dar-al-'Ilm.

Op het programma staan onder meer lezingen van nationale en internationale islamgeleerden, workshops als Islam voor beginners, een boekenbeurs en debatten. Hoogtepunt van de dag is het Grote Islam Debat onder leiding van schrijver Joris Luyendijk. Politici, journalisten en moslimdeskundigen gaan om 18.30 uur in debat over de islam. De belangrijkste vraag in de discussie is hoe de toekomst van moslims in Nederland er na de Tweede Kamerverkiezingen uit zal zien.

Daarnaast worden er voor het eerst Nationaal Islam Awards uitgereikt door zanger Ali B. aan personen of organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor anderen binnen de moslimgemeenschap. Op de site islamcongres.nl kunnen mensen hun stem uitbrengen.

Schumacher: "Ferrari zit in mijn hart"

Michael Schumacher mag dan dit Formule 1-seizoen voor Mercedes GP rijden, Ferrari zal altijd in zijn hart zitten. De Duitser zei dit in Turkije waar het Italiaanse team haar 800e Grand Prix in de F1-historie gaat rijden.

Schumacher was vanaf 1996 tot eind vorig jaar in dienst bij Ferrari en behaalde in zijn rijdersperiode bij het Italiaanse team vijf wereldtitels en vele overwinningen. "Wanneer je veertien jaar onderdeel van een gemeenschap bent heeft dat onherroepelijk een effect op je. Ik zal altijd een deel van Ferrari in me hebben; een deel van mijn hart is rood gekleurd. De Scuderia heeft een speciale manier van het uitoefenen van het bedrijf en het is terecht om het een familie te noemen; een familie waar ik lang deel van heb uitgemaakt."

"Ik heb een fantastische tijd bij Ferrari gekend. Ik heb er vrienden gemaakt en ervaringen beleefd die ik voor geen goud had willen missen. Zaken die ik nooit overwogen had kwamen voor mij tot leven bij Ferrari: legendes, cultuur en historie. Toen ik eindelijk begreep wat Ferrari betekent voor Italië en voor de fans snapte ik dat deze zaken er toe deden. Ze komen voort uit een passie voor motoren en auto's bij zowel de bouwers als de bewonderaars. Ik geef niet graag lyrische uitingen, maar nu begrijp ik die passie. Mijn passie is racen en in dat lijken wij, Ferrari en ik, erg op elkaar."

Ferrari-president Luca di Montezemolo bedankte alle rijders die voor het team gereden hebben en zo bijgedragen hebben aan de geschiedenis. Vanavond zal er in Istanbul een bijeenkomst zijn waarin het heugdelijke feit van de 800e race voor het team uit Maranello gevierd zal gaan worden.

Tunesische voetbalbond: "Geen contact met Domenech"

De Tunesische voetbalbond ontkent dat er een naderend akkoord is met Raymond Domenech. De bondscoach van het Franse elftal zou geïnteresseerd zijn in een avontuur in Tunesië.

"In een enkele publicatie werd dit nieuws gebracht", zegt woordvoerder Anouar Haddad op Mosaique FM. "Wat ik kan zeggen is dat meneer Ali Hafsi (president voetbalbond, red) naar Frankrijk is gereisd om met enkele kandidaten te spreken. Franse kandidaten, voornamelijk. Maar Raymond Domenech was niet één van hen."

"Het is voor tachtig procent zeker dat de volgende bondscoach Frans zal zijn. De benoeming van de coach ligt bij de minister van sport en Ali Hafsi. We hebben aanbiedingen gedaan."

Ontruiming centrum Delfzijl door brand

Door een brand in het centrum van Delfzijl (Groningen) hebben de bewoners van zes appartementen vrijdagavond laat hun woningen enige tijd moeten verlaten. Dat maakte de brandweer bekend.

De brand was uitgebroken in twee schuren van een voormalige vishandel in de Landstraat. Uit voorzorg ontruimde de politie de zes appartementen. De getroffen schuurtjes werden door de brand volledig in as gelegd. Ook liep een aangrenzende kledingwinkel rookschade op. De brand was na ongeveer een uur geblust. De bewoners van de ontruimde woningen konden daarop weer naar huis. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Wereldbank scheldt schuld Haïti kwijt

Om Haïti bij te staan in de wederopbouw van het Caribische land na de verwoestende aardbeving van 12 januari heeft de Wereldbank het land een schuld van 36 miljoen dollar (29 miljoen euro) kwijtgescholden. Dat heeft de Wereldbank vrijdag gezegd.

De kwijtschelding is mogelijk door donaties van Japan, Canada en elf andere Europese landen. Sinds de aardbeving heeft Haïti van de Wereldbank 479 miljoen dollar aan giften ontvangen voor herstel en ontwikkeling.

GroenLinks boos over afscheidsfeesten

GroenLinks eist dat minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) snel actie onderneemt tegen te hoge uitgaven van publieke en semi-publieke overheidsinstellingen aan afscheidsrecepties voor ambtenaren en bestuurders. Dat stelt de partij vrijdag na een uitzending van actualiteitenprogramma Nova.

Het televisieprogramma meldde vrijdag dat de gemeente Rotterdam 200.000 euro neertelde om afscheid te nemen van burgemeester Ivo Opstelten. Het afscheid van commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn kostte 151.000 euro en dat van de Groningse burgemeester Jacques Wallage 138.000 euro. Het feestje van minister Gerrit Zalm van Financiën zorgde uiteindelijk voor rekeningen voor een totaalbedrag van 144.000 euro.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent zegt het te gek voor woorden te vinden dat in tijden van economische crisis en gedwongen ontslagen bestuurders en topambtenaren de kosten van feestjes niet binnen de perken houden. "Een gezellig borreltje is tot daar aan toe, maar brassen is voor ons onbespreekbaar."

De partij heeft over de kwestie vragen gesteld aan Hirsch Ballin en vindt dat hij snel met regels moet komen over de maximaal te besteden bedragen voor afscheidsrecepties.

Ancelotti: "Privézaken links laten liggen"

Carlo Ancelotti kende een zeer succesvol debuutseizoen bij Chelsea. Hij wist onder meer de rust te bewaren bij privé-rellen rondom John Terry en Ashley Cole.

"We hebben altijd de privézaken van de spelers links laten liggen tijdens persconferenties en trainingen", zegt Ancelotti op de website van The Blues. "In Italië is de persconferentie altijd gefocust op de opstellingen. Als je hen dat vertelt, is het klaar."

"Hier (in Engeland) zijn ze ook geïnteresseerd in de privélevens. Ik niet. We hebben dat soort zaken altijd buiten de persconferenties en trainingen gehouden", herhaalde de Italiaan.

Nadat Guus Hiddink vorig seizoen kortstondig de leiding had over Chelsea nam Ancelotti het in de zomer over. Met de ploeg won hij de Premier League en de FA Cup. Alleen in de Champions League bleef succes uit na een domper tegen Internazionale.

Maak onmogelijke banen in de Joe Danger level editor

Joe Danger van Hello Games komt binnenkort uit op PSN. Waarschijnlijk herinneren jullie je de trailer van deze waaghals allang niet meer. In de tussentijd zijn er enkele filmpjes op YouTube gekomen waarin de level editor voor Joe Danger zichtbaar is. PS3-gamers die in LittleBigPlanet wel eens een level gemaakt hebben, zal de interface wel een beetje hetzelfde voelen. Ook hier kan je objecten uit een 'Toolbox' plaatsen in één van de drie lagen van het level.

In het onderstaande filmpje kan je zien hoe de maker van het level Joe het leven moeilijk maakt met lastig te ontwijken vallen. Je zal hem gedood zien worden door stekels en ontploffingen, of een combinatie van de twee.

Pokémon Black and White komt in de lente voor Amerika

Nou de E3 heeft weer een primeur minder. Eerst onthulde Sony al Killzone 3 en nu heeft Nintendo duidelijk gemaakt dat Pokémon Black and White in de lente van 2011 uit zal gaan komen, in ieder geval in Noord-Amerika. In Nederland zullen we waarschijnlijk wel iets langer moeten wachten op de nieuwe pokémons.

We weten niet al te veel over deze nieuwe Pokémon-game. Er is een nieuwe omgeving, de ontwerpen voor de starters zijn al bekend en Black and White moet een soort van "rebirth" van de franchise zijn. Vandaag heeft Nintendo ook nog eens bekend gemaakt dat de legendarische Pokémon Reshiram op het Pokemon Black doosje zal komen en Zekrom op het Pokémon White doosje. Dus als het belangrijk voor je is wat voor soort vleugels je legendarische pokemon heeft, kan je alvast kiezen welke van de twee versies je wilt halen.

pokiemon
Ligt het aan mij of lijkt de Pokémon Zekrom een beetje op Mewto?

Thuisblijver Modric gaat ploeggenoten aanmoedigen

Luka Modric gaat tijdens het komende WK juichen voor Engeland. De spelbepaler van Tottenham Hotspur zit zelf thuis.

Kroatië wist zich niet te kwalificeren voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika. Toch zal Modric met spanning voor de televisie zitten. Zes van zijn teamgenoten bij Tottenham maken deel uit van de voorlopige selectie van Fabio Capello.

Dat zijn Ledley King, Michael Dawson, Tom Huddlestone, Aaron Lennon, Jermain Defoe en Peter Crouch. Modric hoopt dat ze alle zes een kans krijgen. "Ik hoop dat Ledley erbij is, Daws, Tom, Azza, Crouchy, JD", noemt hij ze bij hun bijnaam in het clubmagazine van Tottenham.

"Vanwege deze jongens hoop ik dat Engeland het WK wint of op z'n minst ver gaat komen. Dat is hetzelfde met Wilson (Palacios) voor Honduras en Seb (Sebastien Bassong) en Benout (Assou-Ekotto) bij Kameroen. Ik kijk ernaar uit hun allemaal te zien. Ik denk dat Engeland een goede kans heeft."

Red Bull gebruikt F-duct niet

Red Bull Racing zal de rest van het raceweekend in Turkije geen gebruik maken van de F-duct. Het Oostenrijkse team reed er gisteren in de vrije trainingen in Turkije voor het eerst mee en de eerste indicaties leken positief.

Autosport meldt echter dat Red Bull het onderdeel nog niet helemaal goed vond werken. Zo was weliswaar de snelheid op het rechte stuk hoger, maar moest er op het gebied van downforce een compromis gesloten worden. Hierdoor werkte het geheel niet consistent genoeg om tijdens de kwalificatie en de race ingezet te worden. In Canada zal het systeem waarschijnlijk weer terugkeren op de RB6.

Daarnaast kampte Red Bull nog met een ander probleem in de vrije trainingen, want Mark Webber moest zijn bolide aan het eind van de tweede vrije training met een kapotte motor langs de kant zetten. "Het was een motor met een hoge kilometerstand, dus we wisten dat hij op het randje zat," zei Webber die moeite had met de handelswijze van de marshalls. "Een Formule 1-auto heeft geen handrem, dus ik probeerde ze duidelijk te maken iets achter de wielen te leggen om te voorkomen dat de auto naar beneden zou rollen. Maar dat valt niet mee vanuit de auto."

Finalisten 'X Factor' bekend

Maaike en Jaap hebben vanavond de finale van 'X factor' gehaald. Dony werd na ruim een halfuur, na het zingen van zijn eerste liedje, al weggestemd en ook Kelvin overleefde de halve finale uiteindelijk niet.

Dony was ondanks zijn nederlaag apetrots op zichzelf. "Mijn ouders zijn hier, ik hoop dat ze ook trots op me zijn." Kelvin kwam tot driemaal in de herkansing, maar haalde steeds de volgende ronde. "Ik ga nog heel veel muziek maken, en hoop dat jullie nog lang van me mogen genieten", zei hij lachend.

Presentatrice Wendy van Dijk benadrukte aan het begin van de avond nog eens dat de twee finalisten zijn gekozen door de kijker en niet, zoals in voorgaande afleveringen, door de jury. "Misschien heb je daar als afvaller iets meer vrede mee", zei ze.

Maaike en Jaap mogen het in de finale tegen elkaar opnemen. Deze wordt zaterdagavond live om 20.00 uur uitgezonden op RTL4. De twee finalisten zingen dan maar liefst elk vier nummers: een door henzelf uitgekozen nummer, één gekozen door hun jurylid, hun favoriete optreden uit 'X Factor', en natuurlijk hun eigen single.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.