Obama naar Golf van Mexico

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag opnieuw een bezoek gebracht aan de Golf van Mexico. Hij benadrukte dat hij de leiding heeft over pogingen die worden ondernomen om het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis te dichten.

Obama gaf wel toe dat de Amerikaanse regering de technologie noch de expertise heeft en moet vertrouwen op oliemaatschappij BP. Die liet vrijdag weten dat binnen 48 uur bekend is of de meest recente poging om de olie te stoppen succesvol is geweest. Er wordt nu door middel van de zogenoemde top kill-methode kleiachtige modder in het lek gespoten. Hierdoor zou de oliepijp moeten verstoppen om vervolgens te worden afgedicht met beton. De kans op succes is volgens BP-directeur Tony Hayward zestig tot zeventig procent.

President Obama nam donderdag de leiding over van wat hij een 'vreselijk catastrofe' noemde, na weken van bezoeken van kabinetsleden terwijl via het lek miljoenen liters olie de Golf van Mexico in stroomden. "Ik neem de verantwoordelijkheid. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat al het mogelijke wordt gedaan om dit lek te dichten", zo zei Obama op een persconferentie in het Witte Huis.

Het geduld begint op te raken, helemaal sinds wetenschappers donderdag stelden dat de hoeveelheid olie die uit de put stroomt 2,5 tot vijf keer groter is dan BP en de kustwacht in eerste instantie dachten. Dat zou betekenen dat er in het gunstigste geval 68 miljoen liter ruwe olie de golf in is gestroomd en in het ergste geval 148 miljoen liter. Ter vergelijking: bij de ramp met de tanker Exxon Valdez in Alaska liep 42 miljoen liter olie de zee in. Het Britse oliebedrijf BP heeft tot nog toe 930 miljoen dollar (ruim 752 miljoen euro) uitgegeven.

Ondertussen kunnen de versperringen die zijn geplaatst om te voorkomen dat de klonterige, kleverige olie de kust bereikt, niet alle olie tegenhouden. Harde wind, hoge golven en stroming kunnen de substantie over de versperringen stuwen. Langs de Amerikaanse kust van Alabama tot Louisiana is de olie al aangespoeld. De olie heeft op sommige plekken ook kwetsbaar moerasland bereikt. Bovendien is het moeilijk om voldoende personeel te vinden die de versperringen over zoveel kilometer kunnen onderhouden. Honderden mensen zijn gemobiliseerd om te helpen.

Het opruimen van de olie is niet zonder risico. Zeven arbeiders die meehielpen met het opruimen zijn in het ziekenhuis opgenomen na klachten over duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid terwijl ze aan het werk waren op boten voor de kust van Louisiana. Volgens de doktoren zijn chemische irritatie en uitdroging - ze maakten lange dagen in de hitte - waarschijnlijk de oorzaak van de klachten. De arbeiders zelf denken dat de chemische stof die gebruikt wordt om de olie op te lossen hen ziek heeft gemaakt. De overige boten die er aan het schoonmaken waren moesten het gebied verlaten. De meeste arbeiders zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen.