Kleine partijen ontstemd over Kieskompas

Redactie

Kleine politieke partijen liggen in de clinch met de online stemwijzer Kieskompas. De partijen stellen dat het Kieskompas hen heeft aangeboden om geld te betalen om opgenomen te worden in het stemadvies, terwijl dit voor gevestigde partijen kosteloos is. Dat meldt Lijst 17, dat vindt dat nieuwe partijen worden 'gediscrimineerd'.

Volgens politicoloog en ontwikkelaar van Kieskompas Andre Krouwel kunnen partijen niet tegen betaling worden opgenomen, maar moeten zij al vertegenwoordigd zijn in de Kamer of op meer dan een zetel gepeild zijn. Volgens Krouwel bood enkele weken geleden iemand die zich voordeed als onafhankelijk financier aan om veertienduizend euro te betalen, zodat alle kleine partijen in een keer konden worden opgenomen in de stemwijzer.

Uiteindelijk bleek dat de man naar de politieke partijen zelf was gegaan om geld op te halen en hier ook nog aan wilde verdienen. "We zij er ingeluisd", stelt Krouwel vrijdag. Het toevoegen van partijen kost volgens Krouwel geld, omdat de partijprogramma's getoetst moeten worden aan de stellingen op de site, waarna dit weer moet worden geautoriseerd door de partijen.

Als een andere financier zich meldt, kunnen de partijen alsnog worden toegevoegd. Het is nu volgens Krouwel echter wel erg kort dag.

Kleine partijen ontstemd over Kieskompas
Kleine partijen ontstemd over Kieskompas (Foto: Novum)