CDA: ontwikkelingsgeld naar militaire operaties
Militaire operaties die plaatsvinden in een ontwikkelingsland moeten kunnen worden betaald uit het budget van Ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vandaag bepleit tijdens een campagnebijeenkomst.
De bewindsman riep op om 'minder dogmatisch' om te gaan met het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) heeft er zich altijd tegen verzet om de kosten van militaire operaties deels te betalen uit zijn budget.
Volgens Verhagen is deze opvatting niet meer houdbaar, nu de inzet van het leger, internationale diplomatie en ontwikkelingssamenwerking steeds meer met elkaar verweven raken. Als voorbeeld noemde de minister de zogenoemde 3D-benadering in Uruzgan, waarmee Nederland internationaal lof heeft geoogst.
"Ik vind het volstrekt verdedigbaar dat de inzet van militaire middelen in ontwikkelingslanden, waarbij de aanwezigheid van militairen een voorwaarde is voor de ontwikkeling van die landen, vallen binnen het budget van Ontwikkelingssamenwerking."
Verhagen verwijt de PvdA in dit opzicht 'kortzichtigheid'. "Het is opvallend dat de PvdA wel de bijl in Defensie zet, maar de bezuiniging op Ontwikkelingssamenwerking of het kijken daarnaar taboe is." Deze opstelling is ook ondermijnend voor het draagvlak dat nodig is voor de komende miljardenbezuinigingen, vindt hij.
Ook de VVD kreeg een sneer. De liberalen willen fors bezuinigen op Ontwikkelingssamenwerking, maar de krijgsmacht ongemoeid laten. Ontwikkelingssamenwerking dient niet alleen een moreel belang, maar ook het eigenbelang. Nederland verdient zeventig procent van het geld over de grens, stelde de minister.
Verhagen pleitte gisteren al voor een minister van Internationale Zaken die verantwoordelijk is voor al het buitenlands beleid, inclusief Ontwikkelingssamenwerking. Dit zou leiden tot minder ambtenaren en efficiëntere besluitvorming. De bewindsman voegde er vandaag aan toe dat Defensie hier niet onder valt, wat hem betreft. Een aparte minister blijft nodig, omdat de krijgsmacht een 'aparte organisatie' is, aldus Verhagen.