VN: 'CIA moet stoppen met drone-aanvallen'

Bert (superworm)

Philip Alston, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties aangaande wederrechtelijke executies, zal komende week de Verenigde Staten verzoeken hun aanvallen op Taliban- en Al-Qaeda-strijders met onbemande CIA-vliegtuigen te stoppen.

Alston geeft aan dat de “macht van leven en dood” die de vliegtuigen hebben, alleen toevertrouwd zou mogen worden aan reguliere troepen, niet aan veiligheidsdiensten. “Onder het ministerie van defensie is aansprakelijkheid wellicht niet perfect, maar wel doorzichtig geregeld, te zien in bijvoorbeeld de onderzoeken die volgen na een foutief bombardement. […] Het hele proces is zeer open. Daartegenover staat de CIA, die na zulke incidenten geen vragen beantwoordt, geen informatie geeft en resultaten van eventueel vervolgonderzoek  verzwijgt."

Onder internationaal oorlogsrecht kunnen traditionele soldaten niet vervolgd worden voor het doden van soldaten van de tegenpartij. De VS zijn van mening dat omdat Al-Qaeda-strijders de Conventies van Genève niet naleven op bijvoorbeeld het punt van onderscheidende uniformen, ze ook niet als volwaardige soldaten gezien hoeven te worden. De CIA-medewerkers die de zogeheten 'drones' vaak op (tien)duizenden kilometers afstand besturen dragen zelf overigens ook geen uniform.

Hoewel Alstons rapportages juridisch niet bindend zijn, en hij geen expliciete beschuldiging van oorlogsmisdaden zal uitspreken, ligt zijn mening in lijn met groeiende internationale zorgen over het gebruik van onbemande vliegtuigen. Sinds Obama's aantreden zijn juristen van de Amerikaanse regering op zoek naar mazen in de wet, om zonder het oorlogsrecht te schenden, alsnog door te kunnen gaan met de aanvallen.