Shell wil East Resources overnemen

Redactie

Royal Dutch Shell zal naar verwachting vrijdag bekendmaken dat het een overeenkomst heeft bereikt om bijna 5,0 miljard dollar te betalen voor het Amerikaanse aardgasbedrijf East Resources Inc, zo stellen personen bekend met de situatie. East Resources is een van de grootste spelers in het aardgasgebied Marcellus Shale en controleert een gebied van 1,25 miljoen hectare van West Virginia tot New York.

Het private investeringsbedrijf Kohlberg Kravis Roberts & Co. nam elf maanden geleden een substantieel belang in East Resources voor 350 miljoen dollar. Bestuursvoorzitter Terrence Pegula van East Resources richtte het bedrijf in 1983 op en controleert het bedrijf nog altijd.

De transactie behelst volgens de personen ook twee andere aardgasvelden in de regio. Een woordvoerder van Shell wilde geen commentaar geven en East Resources was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Hoewel de aardgasprijzen onder druk blijven staan breiden de grote olieconcerns hun belangen in de gasactiviteiten uit vanwege de verwachting dat de vraag naar gas in de komende jaren zal herstellen. In december 2009 bereikte Exxon Mobil Corp een overeenkomst over de aankoop van gasproducent XTO Energy Inc voor ongeveer 30 miljard dollar.

Aardgas uit Noord-Amerika vertegenwoordigt momenteel zo'n 7,8 procent van Shells wereldwijde olie- en gasproductie.