Door brand getroffen gezin Kampen onder toezicht

Het gezin uit Kampen dat in augustus vier zoontjes verloor door een brand, wordt onder toezicht van een gezinsvoogd gesteld. Een kind wordt uit huis geplaatst. De vader en moeder voeden hun kinderen streng christelijk op. Volgens de rechtbank in Zwolle kunnen zeven kinderen door de leefregels die hun ouders opleggen zich onvoldoende ontwikkelen en de dood van hun broers niet goed verwerken.

Na de brand, waarbij de broers van 1, 4, 6 en 8 jaar oud om het leven kwamen, werd door Kampenaren zo'n negentigduizend euro ingezameld voor het gezin. Vader en moeder bleken op een opmerkelijke manier met het verlies om te gaan. De ouders verklaarden dat na de herdenkingsdienst de rouwperiode was afgesloten, en vonden professionele hulp niet nodig.

De vader en moeder kregen samen vijftien kinderen, vier van hen zijn meerderjarig. Het gezin leeft volgens stringente regels uit de bijbel. Zo mogen de kinderen geen liefdesrelaties hebben tot ze 23 zijn. Een zoon die toch een relatie aanging, liep weg van huis. Volgens zijn ouders was dit het werk van satan en is duivelsuitdrijving een mogelijkheid om hem te genezen.

De vader bleek ook lijfstraffen uit te delen aan zijn kinderen. Twee van hen werden met een riem geslagen, een ander kind werd opgesloten in een kruipruimte en weer een ander kind liep rond met een hersenschudding. De moeder, die momenteel opnieuw zwanger is, kampt met gezondheidsproblemen. Ze raadpleegt hiervoor echter geen dokter, omdat ze zegt zelf aan te voelen wat goed voor haar is.