FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 mei 2010

DLC Splinter Cell: Conviction vanaf nu te downloaden

Zoals wij al eerder vermeldden was er downloadable content van Splinter Cell: Conviction onderweg, en vanaf vandaag is die DLC te downloaden. Er zullen twee pakketten te downloaden zijn, waarvan er een gratis zal zijn.

Zo zal de gratis DLC een nieuwe gun bevatten, namelijk de P99, die in veel landen als officieel politiewapen wordt gebruikt. De andere DLC kost 800 Microsoft punten, wat ongeveer 10 euro is. Deze DLC bevat vier maps die je kan gebruiken in de Deniable Ops-mode. Ook zal de DLC achievements met zich meenemen, die jouw gamerscore met 250 punten kan verhogen.

Splinter Cell

Bizarre zelfmoord eist twee levens in Chili

Een ogenschijnlijke zelfmoord in Chili heeft per ongeluk twee mensen het leven gekost. Dat heeft de Chileense politie gezegd.

In Antofogasta, in het noorden van Chili, sprong woensdag een vrouw, Josefina Venizela, op de twaalfde verdieping van een hoog kantoorgebouw uit het raam. Ze landde in de patio van het naburige kantoorgebouw op de 56-jarige Luisa Almendares, een moeder van vier kinderen en schoonmaakster, die op dat moment net het vuil buiten zette. Almendares moest nog veertig minuten werken voor haar dienst er voor die dag op zat.

Openbare dronkenschap na drinken haarlak

Een man uit de Amerikaanse plaats Bethlehem is gistermiddag opgepakt wegens dronkenschap. De 39-jarige man beweert dronken te zijn geraakt na het drinken van haarlak.

Samuel Pidale werd dronken uit de voortuin van een woonhuis geplukt. Toen de politie vroeg waar hij te diep in het glaasje had gekeken, noemde hij de naam van een kroeg die al maandenlang blijkt te zijn gesloten.

De beste man kon echter niet meer op zijn benen staan en bekende even later dat hij haarlak had gedronken. En inderdaad, hij toverde plotseling twee bussen haarlak uit zijn broek.

De politie heeft hem direct naar het ziekenhuis afgevoerd. Hier kreeg hij naast een behandeling nog een prent wegens openbare dronkenschap van de agenten.

Atlete Hak geplaatst voor EK

Atlete Yvonne Hak heeft zich geplaatst voor het EK dat komende zomer in Barcelona gehouden wordt. De 800 meterloopster won bij wedstrijden in Ostrava in een tijd van 2:00,53 seconden en bleef hiermee drie tiende van een seconde binnen de limiet die voor het kampioenschap gesteld was.

Hak versloeg in de Tsjechische stad de Litouwse Egle Balciunaite (2.00,55) en de Tsjechische Lenka Masna (2.01,06). Bij de mannen won de Keniaan David Rudisha in 1.44,03. Hij bleef hiermee zijn landgenoot Boaz Lalang (1.45,02) ruim voor.

Alle aandacht ging uit naar sprinter Usain Bolt die op de incourante 300 meter tot een tijd van 30,97 seconden kwam. Hiermee bleef hij 0,12 seconden boven de wereldrecordtijd van Michael Johnson uit 2000. Mede Jamaicaan Asafa Powell lijkt in vorm te zijn, want hij liep op de 100 meter een beste seizoentijd van 9,83 seconden en dat met 0,5 meter per seconde tegenwind. Ook hordenspecialist Dayron Robles is in vorm, want hij liep op de 100 meter horden met 13,12 seconden een beste seizoenstijd.

Erectie van 27 dagen door cokegebruik

Een cocaïneverslaafde uit Santiago heeft maar liefst 27 dagen rondgelopen met een enorm pijnlijke erectie. De artsen hebben hem nu aangeraden per direct te stoppen met snuiven, anders wordt zijn jongeheer hoogstwaarschijnlijk afgehakt.

Volgens chirurgen heeft zijn verslaving geleid tot priapisme, een dagenlange zwelling van de penis zonder opwinding. Als Luis Rodriguez op dezelfde voet blijft doorgaan, sterft zijn penis onherroepelijk af, beweren de artsen.

"Het zou kunnen leiden tot necrose", verklaart urooloog Milton Alvarez Rosa. "Dit vereist helaas een rigoreuze ingreep."

Uitslag tweede halve finale ESF

In Oslo vond donderdagavond de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Onder andere onze eigen Sieneke deed een gooi naar een van de tien te vergeven plekken in de finale, die zaterdag plaatsvindt.

De landen die donderdagavond een plek in de finale hebben veroverd zijn: Georgië, Oekraïne, Turkije, Israël, Ierland, Cyprus, Azerbeidzjan, Roemenië, Armenië en Denemarken. Nederland is er voor het zesde jaar op rij niet in geslaagd door te dringen tot de finale van het Eurovisie Songfestival.

De eerste halve finale vond dinsdag plaats. Toen plaatsten Servië, Wit-Rusland, Portugal, Griekenland, Rusland, Moldavië, Bosnië-Herzegovina, België, Albanië en IJsland zich al voor de finale. Met singer/songwriter Tom Dice staat België voor het eerst sinds 2004 weer in de finale.

Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland en het gastland Noorwegen waren al zeker van een plek in de finale. Deze landen zijn immers traditiegetrouw vrijgesteld van deelname aan de halve finales.


Sieneke - Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie) (Tweede repetitie)

Meer over het Eurovisie Songfestival vind je op ons forum.

Man vindt ondergronds gangenstelsel in tuin

Een man uit Bergen op Zoom is bij het graven in zijn tuin op een onderaards gangenstelsel uit de achttiende eeuw gestuit. Het gemetselde gangenstelsel bleek in uitstekende staat te verkeren en maakte begin 1700 deel uit van de vestingwerken van Bergen op Zoom. De gemeente spreekt van een 'vondst met een bijzonder grote historische waarde'.

Het gangenstelsel, dat was aangelegd als verdedigingslinie, is in totaal zo'n 250 meter lang. De gemetselde gewelven hebben een hoogte en breedte van zo'n 75 centimeter en komen uit op verschillende kamers. De gewelven zitten ongeveer drie meter onder het huidige straatpeil en lopen kriskras onder straten en huizen door.

Boodschap komt hard aan bij Engelaar

Orlando Engelaar kreeg vanochtend van bondscoach Bert van Marwijk te horen dat hij niet mee mag naar het WK in Zuid-Afrika. De middenvelder van PSV is zwaar teleurgesteld in de beslissing van de bondscoach.

De boodschap kwam zo hard aan dat Engelaar niet eens meer weet wat er precies is gezegd. "Ik weet de helft niet meer, zat er als verdoofd", zegt Engelaar tegenover NUsport.

"Toen ik hoorde dat ik op gesprek moest, wist ik het al. Alleen de afvallers kregen zo'n gesprek. De bondscoach zei dat hij voor Stijn (Schaars) heeft gekozen, maar dat ik er wel dichtbij zat, geloof ik. Nou ja, daar heb je niks aan. Ik zit er behoorlijk doorheen."

Engelaar had veel over voor het WK. Zo verruilde hij Schalke 04 voor PSV om meer kans te maken op het WK. "Dat was wel een heel voorname reden ja."

"Op dit moment heb ik het gevoel dat alles voor niets is geweest. Je werkt ergens naartoe, maar bereikt je doel niet. Game over. Twee jaar geleden heb ik gemerkt hoe prachtig het is om zo'n eindtoernooi mee te maken. Dat maakt dit extra pijnlijk."

Goetzke: "Geen haast met privécoach De Bakker"

Thiemo de Bakker moet vooral geen haast maken met het aanstellen van een privécoach. Dat zei Rohan Goetzke, technisch directeur van tennisbond KNLTB, in Parijs waar De Bakker met het bereiken van de derde ronde op Roland Garros de aandacht op zich gericht weet.

Zijn manager, de Amerikaan Ken Meyerson, liet gisteren in NRC Handelsblad optekenen dat buitenlandse trainers van naam geïnteresseerd zouden zijn in de begeleiding van de 21-jarige Nederlandse tennisser. "Thiemo zit op dit moment in een goede situatie, hij moet zich daar nu niet mee bezig houden", vond Goetzke, die samen met Daviscupcaptain Jan Siemerink en de bij Adidas werkende Duitse coach Mats Merkel De Bakker momenteel begeleidt. "Voor een speler die nog niet vast tot de top 50 behoort is een privécoach ook een kostbare zaak."

Liquigas twee jaar langer in wielerpeloton

Sponsor Liquigas zal nog zeker twee jaar in het wielerpeloton te vinden zijn. Paolo Dal Lago, manager van de gelijknamige wielerploeg, maakte dit vandaag bekend na de Giro-etappe.

De beslissing werd al enige tijd geleden genomen aldus L'Equipe. De afgelopen weken werd de ploeg, waarvan Ivan Basso, Roman Kreuziger en Daniele Benatti blikvangers zijn, opgeschrikt door nieuws rond verdachte bloedwaarden van rijder Franco Pellizotti. Ondanks dit nieuws werd besloten het contract dus te verlengen.

Vader Amy Winehouse komt met album

De vader van Amy Winehouse heeft een eigen album uitgebracht. Volgens Mitch Winehouse was het Amy die hem aanspoorde om een album te maken. Toen het weer iets beter ging met de zangeres, vond haar vader de tijd rijp voor een eigen cd.

"Amy en ik hadden het zes of zeven jaar geleden al over een album", vertelt Winehouse aan de BBC. De drugsverslaving van de Britse zangeres hield hem echter tegen. "De timing was niet goed, het ging niet goed met Amy. Nu ze beter is, is de tijd daar."

Mitch Winehouse is zich bewust dat hij mogelijk profiteert van de bekendheid van zijn dochter. "Als het album verkoopt, is dat zo", geeft hij toe. "Maar dat is niet waarom ik het doe. Al kan ik niet ontkennen dat ik het nooit had gedaan als ik Amy's vader niet was geweest."

De cd van de voormalige taxichauffeur bevat elf jazznummers, waarvan vier nieuwe liedjes. Ook dochter Amy moet binnenkort weer komen met een album. "Hopelijk is dat op tijd af voor kerst", aldus Mitch Winehouse.

Vader Amy Winehouse komt met album
Vader Amy Winehouse komt met album (Foto: Novum)

Nieuwe oliewolk ontdekt in Golf van Mexico

Wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Florida hebben op 35 kilometer afstand van de lekkende oliebron in de Golf van Mexico in de diepte een enorme nieuwe oliewolk ontdekt. De oliewolk strekt zich uit van vlak onder de oppervlakte tot duizend meter diepte en is bijna tien kilometer breed.

De wetenschappers vrezen dat dergelijke oliewolken -eerder werd al een vergelijkbare oliewolk ontdekt- het gevolg zijn van de chemicaliën die gebruikt worden om de olie uit het lek op te lossen. Volgens een van hen, David Hollander, is de olie opgelost in het water en niet langer zichtbaar. De oliedeeltjes vormen daardoor een gevaar voor vissenlarven en grote zeezoogdieren die hun voedsel uit het water filteren, zoals de blauwe vinvis.

Sneijder: "Het is nu of nooit"

Wesley Sneijder verkeert in de vorm van zijn leven. De middenvelder van Inter en Oranje beseft dan ook goed dat hij met het Nederlands elftal wereldkampioen kan worden.

Donderdag trainde Sneijder voor het eerst met de Oranje-selectie in Seefeld. Vandaag werden de 23 selectiespelers waarmee Nederland wereldkampioen moet worden. "Daar moeten we wel voor gaan", vertelde Sneijder na afloop van de training tegenover NUsport.

"Dit moet hét toernooi worden van deze lichting. Het is nu of nooit, zeker als het gaat om een WK. We zijn sinds het EK weer twee jaar verder, de spelers zijn nu nog meer gelouterd, hebben meer ervaring, spelen allemaal bij topclubs."

"In 2008 speelden we een goed toernooi, maar waren we niet constant genoeg. We zijn als elftal nu al lange tijd bij elkaar, het kan een mooi toernooi worden. Wat mijn eigen rol betreft: ik wil belangrijk zijn voor dit elftal en ik heb het gevoel dat ik dat kan."

'Ontmoedig besnijdenis van jongens'

Het besnijden van jongens zonder dat daar medische noodzaak voor is, moet worden tegengegaan. Daarvoor pleit de artsenorganisatie KNMG. De organisatie pleit voor een krachtig ontmoedigingsbeleid.

De besnijdenissen zijn volgens de KNMG in strijd met het recht op autonomie en het recht op lichamelijke integriteit van het kind. Bovendien kent de ingreep meer risico op complicaties dan doorgaans wordt aangenomen. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen en paniekaanvallen komen regelmatig voor. Ook gedeeltelijke of volledige penisamputaties komen voor.

De KNMG wil dat ouders beter worden geïnformeerd over de implicaties van de besnijdenis. "De regel is dat je niet in gezonde kinderen snijdt", aldus KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman. Hij is geen voorstander van het verbieden van de ingreep, omdat hij vreest dat de besnijdenissen dan illegaal plaatsvonden.

Besnijdenissen komen veel voor onder joodse en moslimjongens. De KNMG zegt te beseffen dat de traditie van besnijdenis is omgeven met 'diepe religieuze, symbolische en culturele gevoelens' en respecteert dit. Een dialoog over het onderwerp is desondanks nodig, vindt de organisatie.

'Harry Potter'-acteur haat naaktscènes

Rupert Grint vindt het hoogst ongemakkelijk om 'naaktscènes' te spelen in het bijzijn van zijn collega Bill Nighy. Dat is te lezen op de Amerikaanse filmwebsite Digitalspy.

De acteur uit de 'Harry Potter'-films (Ron Weasley) speelt samen met Nighy de hoofdrol in de comedy 'Wild Target' en vertelde dat hij 'niet blij was' dat hij alleen maar ondergoed droeg toen er vlak voor hem gefilmd werd.

Grint verklapte verder dat hij het gênant vond om bijna naakt voor de camera te verschijnen omdat hij niet aan sport doet. "Ik ben niet lui, maar ben altijd aan het werk of bezig met iets anders" vertelde de acteur. "Het is echt een vreemd gevoel om in een onderbroek met ondersteuning in een badkuip vol melk, om het water troebel te laten lijken, te staan."

Grint vond het fijn dat het geen drukbevolkte set was: "Gelukkig waren er weinig anderen naast Bill en mij. Hij zei niet veel, maar het voelde een beetje ongemakkelijk voor ons beiden."

'Wild Target' is al uit in Amerika. Een Nederlandse releasedatum is nog onbekend.

Rupert Grint-acteur vindt naaktscènes maar niks
Rupert Grint vindt naaktscènes maar niks (Foto: Novum)

[RG] Murray en Roddick door

Andy Murray en Andy Roddick hebben de derde ronde bereikt van de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs. Beide spelers hadden op Roland Garros vier sets nodig om zich van hun opponent te ontdoen.

De Schot Murray, nummer vier van de plaatsingslijst, was te sterk voor Juan Ignacio Chela uit Argentinië: 6-2 6-7 (5) 6-3 6-2. De als zesde geplaatste Amerikaan Roddick versloeg de Sloveen Blaz Kavcic: 6-2 5-7 6-4 6-2. Beide partijen werden meerdere malen onderbroken door de regen.

Murray speelt in de derde ronde tegen Marcos Baghdatis uit Cyprus die als 25e is gerangschikt. Roddick stuit op de qualifier Teimoeraz Gabasjvili uit Rusland.

De Franse publiekslieveling Gaël Monfils, als dertiende geplaatst, werd in vijf sets (2-6 4-6 7-5 6-4 9-7) uitgeschakeld door de Italiaan Fabio Fognini.

Toestel VS vliegt hypersonisch

Een Amerikaans experimenteel vliegtuig heeft een record voor een hypersonische vlucht gevestigd. De X-51A Waverider vloog ruim drie minuten Mach 6, ofwel zes keer de snelheid van het geluid.

Het toestel werd woensdagochtend voor de kust van Zuid-Californië gelanceerd door een B-52 Stratofortress, meldt de Amerikaanse luchtmacht op zijn website. De scramjet-motor van het toestel gaf het een snelheid van Mach 6, waarna het tweehonderd seconden autonoom vloog alvorens snelheid te verliezen. Op dat punt werd de test beëindigd.

De directeur van het X-51A-programma, Charlie Brink, toonde zich extatisch over de geslaagde proef. "Wij vergelijken deze sprong in motortechnologie met de overschakeling na de Tweede Wereldoorlog van propellervliegtuigen naar straalvliegtuigen."

De Waverider werd voor de US Air Force gebouwd door Pratt & Whitney Rocketdyne en Boeing. De luchtmacht beschikt over vier testexemplaren.

[RG] Dementieva en Jankovic ronde verder

Elena Dementieva en Jelena Jankovic hebben zich geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. Dementieva had het redelijk eenvoudig tegen de Spaanse Anabel Medina Garrigues: 6-2 en 7-6 (3). De Russin speelt nu tegen de Canadese Aleksandra Wozniak.

Jankovic stond heel wat langer op de baan. De nummer vier van de plaatsingslijst rekende uiteindelijk met 6-2, 3-6 en 6-4 af met de Estse Kaia Kanepi. In de volgende ronde treft de Servische of de Slowaakse Magdalena Rybarikova of de Oekraïense Alona Bondarenko.

[Gerucht] Michael Jordan siert de NBA 2K11 cover

Hoewel er geruchten zijn dat LeBron James of Derrick Rose een kans maken om op de cover van NBA 2K11 te komen, lijkt de nieuwe NBA 2K-game toch een andere kant op te gaan. Verscheidene bronnen zeiden namelijk tegen ESPN dat Michael Jordan op de cover van NBA 2K11 zal komen te staan. Dit zou de eerste keer zijn dat een gestopte speler en eigenaar van een team op de cover van een NBA 2K-spel staat. Michael Jordan is kortgeleden eigenaar geworden van de Charlotte Bobcats.

Verder zou een in-game versie van Jordan goed mogelijk zijn volgens ESPN. Dit zal vermoedelijk leiden tot het zoeken van andere gestopte spelers, door 2K, om zo Jordans hoogtepunten in de game te kunnen zetten. Op de E3 zullen deze geruchten wellicht bevestigd of ontkracht worden.

Michael Jordan

Ubisoft komt met Driver naar de E3

Ubisoft heeft bekend gemaakt dat ze een nieuwe Driver game zullen tonen op de E3, er is verder geen informatie over de game maar deze zal getoond gaan worden naast Shaun White Skateboarding, Assassin's Creed Brotherhood en Tom Clancy's Ghost Recon Future Soldier.

De games zullen getoond gaan worden in de persconferentie van Ubisoft op 14 juni die gepresenteerd wordt door comediant Joel McHale.

Ubi logo
Comedianten en nieuwe games, top combinatie?

Kiss-zanger Gene Simmons vrijgesproken

Gene Simmons is vrijgesproken van betrokkenheid bij een gewelddadig opstootje in een winkelcentrum. De officier van justitie ziet onvoldoende bewijs voor een aanklacht. Dat meldt entertainmentsite TMZ. Simmons zou in december een koppel hebben aangevallen.

Het voorval vond plaats voor een bioscoop in Los Angeles. Simmons' advocaat was getuige van het incident. Hij verklaarde eerder hoe hij de man zag wijzen met een 'klein elektronisch apparaat', wat later een videocamera bleek. De advocaat pakte daarop de camera af en zette de man naar eigen zeggen 'aan de kant', zodat de familie Simmons door kon lopen.

Een paar dagen na de gebeurtenis klaagde het stel Simmons aan wegens het gebruiken van geweld. De klacht werd donderdag afgewezen wegens gebrek aan bewijs.

Het verhaal is echter nog niet afgelopen. De man heeft nog een claim ingediend wegens emotionele schade. Hij zegt zoveel stress door het voorval te hebben dat hij zijn werk in een tattooshop niet meer normaal kan uitvoeren en geen seks meer met zijn vrouw kan hebben.

Kiss-zanger Gene Simmons vrijgesproken
Kiss-zanger Gene Simmons vrijgesproken (Foto: Novum)

Illegale verhuurder krijgt flinke boete

Een man die een pand in Amsterdam illegaal verhuurde heeft een boete van 54.000 euro gekregen. Hij gebruikte zijn woning in het centrum van de stad als pension. Naast de boete is de man verplicht om de tien woningen in zijn pand weer op de juiste manier te verhuren, meldt de gemeente donderdag.

De woningen werden verhuurd voor ongeveer vijfhonderd euro per maand. De bewoners hadden van de man de instructie gekregen om zich tijdens controles van de gemeente niet te laten zien.

Wethouder Freek Ossel (PvdA) denkt dat van de boete een preventieve werking uitgaat. "Ik vind een stevige aanpak van woonfraude erg belangrijk voor de doorstroming op de woningmarkt." Sinds dit jaar kan de gemeente een boete opleggen zonder tussenkomst van de rechter. Inmiddels zijn zo'n 25 bestuurlijke boetes opgelegd voor een totaalbedrag van anderhalve ton.

Van Marwijk selecteert 201 miljoen euro

Nu de selectie van trainer Bert van Marwijk definitief is, is ook de waarde bekend. Het zakenblad Quote berekende dat de selectie die mee naar Zuid-Afrika gaat een waarde herbergt van 201 miljoen euro. Dit is een daling van 65 miljoen euro ten opzichte van de selectie twee jaar geleden.

Deze daling is vooral te danken aan twee spelers, keeper Edwin van der Sar was in 2008 goed voor slordige 33 miljoen euro, terwijl Ruud van Nistelrooy maar liefst 48 miljoen bezat. De koploper van de huidige selectie is aanvaller Arjen Robben met 26 miljoen. De 'Grote vier' vormen ook qua rijkdom de top. Real Madrid-middenvelder Rafael van der Vaart heeft volgens de berekeningen 24 miljoen euro. Robin van Persie volgt op ruime achterstand met vijftien miljoen en Wesley Sneijder bezit 'slechts' elf miljoen euro.

De Bonis en Colom twee jaar geschorst

De wielrenners Francesco De Bonis en Antonio Colom Mas zijn de komende twee jaar geschorst wegens overtreding van het dopingreglement. Dat maakte de internationale wielrenunie UCI vandaag bekend.

De Italiaan De Bonis, aan het begin van het seizoen actief voor PVC Diquigiovanni, is de eerste renner die wordt uitgesloten op basis van afwijkingen in zijn biologische paspoort. De Spanjaard Colom reed voor de Russische formatie Katusha en kreeg naast zijn schorsing een boete van bijna 50.000 euro. Voor De Bonis bleef het bij 13.000 euro.

'Geen nieuwe coureurs bij Ferrari'

In een interview met BBC heeft Stefano Domenicali laten weten dat hij niet verwacht dat Ferrari volgend jaar andere coureurs in dienst neemt.

Al enige tijd gaan er enkele geruchten rond over coureurs die mogelijk overstappen naar Ferrari. Hierbij werden onder andere de namen genoemd van Robert Kubica en Mark Webber. Domenicali spreekt deze geruchten echter tegen. Toen hem gevraagd werd of Ferrari volgend jaar met de huidige coureurs verder gaat, antwoordde hij: "Ja, dat denk ik wel.".

Mourinho doet boekje open over gewenste aankopen

José Mourinho is nog maar net aangesteld als trainer van Real Madrid, maar maakt nu al duidelijk welke spelers hij wil aanschaffen op de transfermarkt. De Portugese coach, die afgelopen zaterdag nog de Champions League met Internazionale won, beëindigde zijn contract in Milaan in ruil voor een verbintenis bij de club uit Madrid.

"Ik houd van spelers die in de laatste fase van hun carrière zitten. Ik wil graag spelers hebben die 33 of 34 zijn. Dat zijn spelers die hun transfersom niet meer terugverdienen, maar als ze nog twee of drie jaar goed zijn, zijn ze hun geld waard. Steven Gerrard en Frank Lampard zijn fantastische spelers die altijd alles geven", meldt de kersverse oefenmeester van Real Madrid tegenover AS.

"Mijn Real Madrid zal altijd goed spelen, aanvallend en met een team vol winnaars. We zullen spelen als een eenheid. We gaan niemand kopiëren. De identiteit zal worden bepaald door de spelers en door mij", verzekert de trainer van de Koninklijke. "Ik wil daarnaast altijd met offensieve backs spelen. In de stijl van Maicon en Ashley Cole."

Eerste trainersklus Peeters bij Cercle Brugge

Bob Peeters is de nieuwe trainer van Cercle Brugge. De voormalig speler van Roda JC en Vitesse heeft overeenstemming bereikt over een contract voor twee jaar met een optie op nog een seizoen. Hij volgt Glen de Boeck op, die in Germinal Beerschot een nieuwe werkgever vond.

De pas 36-jarige Peeters geeft toe dat zijn nieuwe baan een beetje uit de lucht komt vallen. "Het is ook voor mij een verrassing, maar de afgelopen dagen kwam het in een stroomversnelling. Ik heb er heel kort maar krachtig over nagedacht en ben blij dat ik deze kans gekregen heb."

De kersverse oefenmeester heeft door zijn televisiewerk het stempel van een lolbroek gekregen. Zelf ziet hij dat niet als een probleem. "Waarom moet het dan altijd ernstig zijn? De nodige dosis humor kan ook werken. Maar op het moment dat er gewerkt moet worden zal iedereen merken dat ik op-en-top prof ben."

Adriano mondeling akkoord met AS Roma

Adriano speelt volgend seizoen zo goed als zeker voor AS Roma. De Braziliaanse spits heeft een mondeling akkoord met de club uit de Serie A.

Adriano heeft een aflopend contract bij Flamengo. "We hebben gesproken met Adriano en Flamengo en zijn mondeling akkoord", aldus technisch directeur Daniele Prade van AS Roma tegenover O Globo.

De transfer is echter nog niet beklonken. "Laten we het erop houden dat de kans dat Adriano terugkeert naar Italië zeer groot is. Geld is in ieder geval geen obstakel." Verschillende media melden dat Adriano twaalf miljoen euro gaat verdienen in drie jaar tijd.

Vorig jaar speelde Adriano nog in het shirt van Inter. Wegens persoonlijke problemen was er daar voor hem geen toekomst meer en zocht zijn heil bij Flamengo. Daar hoopte hij zelfs op een plek in de WK-selectie. Bondscoach Dunga neemt hem echter niet mee naar Zuid-Afrika. Hij kan zich vanaf zondag volledig richten op volgend seizoen. Dan loopt zijn contract bij Flamengo namelijk af.

Groot tsunami-alarm afgekondigd

Het Pacifische Tsunamiwaarschuwingscentrum heeft een groot alarm afgekondigd. Dat is gebeurd, nadat het zuiden van de Grote Oceaan werd opgeschrikt door een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter.

Dat maakte de Amerikaanse geologische dienst USGS bekend. Het epicentrum van de aardbeving bevindt zich op circa 36 kilometer van de Australische eilandengroep Vanuatu. In 2009 vond daar een aardschok plaats met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Toen ontspon zich een tsunami die huishield op Samoa, Amerikaans Samoa en Tonga. 200 mensen kwamen toen om het leven.

Tekken 7 officieel?

Katsuhiro Harada, de baas die de gehele Tekken serie overziet heeft op een evenement in Madrid het volgende deel in de Tekken een soort van bevestigd.

Harada gaf aan dat Tekken 7 al wel in ontwikkeling was, maar in nog een erg vroeg stadium. Meer informatie heeft Harade niet vrijgegeven maar in oktober vorig jaar gaf Harada nog aan dat ondanks tegenvallende verkopen in Japan de serie het nog goed deed in Europa.

We zullen nog even wachten op nieuws omtrendt de game.

Tekken 7
Tekken 7 met realistische graphics?

Van Marwijk: "Engelaar meest teleurgesteld"

Ron Vlaar, Vurnon Anita, Orlando Engelaar en Jeremain Lens kregen donderdag van Bert van Marwijk te horen dat ze niet mee mogen naar het WK. Die mededeling kwam bij Engelaar het hardst aan, vertelde de bondscoach aan het eind van de middag op een persconferentie. "Hij was het meest teleurgesteld. Dat lijkt me ook logisch."

Engelaar kon twee jaar geleden bijna altijd rekenen op een basisplaats, maar kende daarna vooral bij Schalke 04 een moeilijke periode. "Ook dit jaar heeft hij het lastig gehad, maar aan het eind van het seizoen kwam hij weer terug op zijn oude niveau," legde Van Marwijk uit. "Ik heb vandaag lang met hem gesproken."

Engelaar moest voor zijn plaats als controleur op het middenveld concurreren met Stijn Schaars. "Zij zaten qua niveau erg dicht bij elkaar. Maar we waren unaniem in de technische staf." De oefenwedstrijd van woensdag tegen Mexico, waarbij Engelaar geen al te sterke indruk achterliet, heeft volgens de bondscoach geen rol gespeeld. "We kijken naar het totale plaatje. We hebben iedereen vaak zien spelen."

Anita en Lens hoefden minder lang te treuren. "Zij zijn vooral blij dat ze zover zijn gekomen," weet Van Marwijk. Bij Ron Vlaar gooide een hamstringblessure roet in het eten. "Hij heeft een prima seizoen gehad, maar raakte een week of vijf geleden geblesseerd. Dat herstelde, maar hij kwam onzeker naar het trainingskamp in Seefeld en daar speelde de blessure weer op."

Van Marwijk moet zijn definitieve selectie uiterlijk dinsdag definitief inleveren bij de FIFA. Alleen bij ernstige blessures mag er tot 10 juni nog een vervanger worden opgeroepen.

Camera herkent reiziger met ov-verbod

Rotterdam gaat vandalen en relschoppers uit het openbaar vervoer weren door camera's met gezichtsherkenning. Een proef hiermee gaat later dit jaar van start.

Mensen die herhaaldelijk voor overlast hebben gezorgd, kunnen in Rotterdam een ov-verbod krijgen. De nieuwe camera's moeten ervoor zorgen dat deze groep ook daadwerkelijk buiten de deur blijft. De camera's kunnen mensen met een ov-verbod automatisch herkennen. Het vervoerbedrijf RET krijgt een seintje zodra dit gebeurt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de RET trekken ieder bijna een ton uit voor het project. Eind volgend jaar moet duidelijk zijn of de camera's werken.

50 Cent valt 25 kilo af voor filmrol

50 Cent is nauwelijks meer te herkennen. De goedgebouwde rapper is voor een film een flink aantal kilo's afgevallen. 50 Cent speelt in 'Things Fall Apart' een footballspeler met kanker.

De rapper ging voor zijn rol van 97 kilo naar 72 kilo en dat leverde een schrikbarend dunne 50 Cent op, zo is te zien op foto's die 50 Cent zelf op zijn website plaatste. Voor dit resultaat volgde hij negen weken lang een vloeibaar dieet en stond hij drie uur per dag op de loopband. "Ik was uitgehongerd", zei de artiest tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De 34-jarige Curtis James Jackson, zoals 50 Cent echt heet, heeft zijn muzikale carrière inmiddels weer opgepakt en kijkt ernaar uit om zijn oude gewicht weer terug te krijgen. "Ik eet weer en ben binnen de kortste keren weer in vorm."

50 Cent valt 25 kilo af voor filmrol
50 Cent valt 25 kilo af voor filmrol (Foto: Novum)

Juwelen gestolen uit Zweeds veilinghuis

Drie gemaskerde mannen hebben voor meer dan een miljoen euro aan juwelen geroofd uit een veilinghuis in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Dat heeft een woordvoerster van de politie donderdag gezegd.

De dieven vielen het veilinghuis Bukowskis op klaarlichte dag binnen, gaarden de kostbaarheden bijeen en vluchtten in een auto. Het voertuig werd later teruggevonden in het centrum van de stad.

Op het moment van de roof werden zo'n driehonderd juwelen tentoongesteld. De bandieten namen 'bijna alles' mee.

Robben speelt het liefst op rechterflank

Arjen Robben maakt dit seizoen furore aan de rechterkant van het veld bij Bayern München. Daar komt de Oranje-international het beste tot zijn recht, vindt ook Robben zelf. De sterspeler wil in het Nederlands elftal ook het liefste op de rechterflank spelen.

"Het lijkt me duidelijk dat ik me nu aan de rechterkant prima om mijn gemak voel", aldus Robben na zijn eerste training met het Nederlands elftal in Seefeld. "Maar de bondscoach beslist natuurlijk uiteindelijk wie waar speelt. Het is ook uiteraard niet zo dat ik alleen op de rechterkant wil voetballen. Maar ik denk dat ik daar wel het beste tot mijn recht kom."

"Ik kan op die positie goed naar binnen komen en met links inschieten. Dat heb ik het afgelopen seizoen vaak laten zien", legt Robben uit.

Robin van Persie vertelde reeds dat hij graag speelt met 'de grote vier'. Robben is één van deze spelers. De speler van Bayern München doet zelf geen uitspraken over met wie hij graag wil samenspelen. ''Dan zou ik andere spelers misschien tekort doen. En dat wil ik niet", aldus Robben tegenover NUsport.

Kate Moss halfbloot op het strand

Een fotograaf heeft op de Caraïben een halfblote Kate Moss op de gevoelige plaat vastgelegd. Het 36-jarige fotomodel vermaakte zich op het strand met haar nieuwe vriend Jamie Hince. Moss was slechts gekleed in een bikinibroekje. Haar bovenstukje had ze voor het gemak maar thuisgelaten.

Jamie Hince is gitarist bij de rockband The Kills. Op de foto's is te zien dat Hince zijn liefje een rugmassage geeft. Kate Moss heeft de afgelopen tijd behoorlijk wat pech gehad. Zo werd er bij haar ingebroken en had ze pas nog last van lekkages. De foto's staan op internet, maar helaas voor de FOK!kertjes zijn haar borsten onherkenbaar gemaakt.

Aantal heroïneverslaafden daalt

Het aantal gebruikers van opiaten dat aanklopt bij de verslavingszorg is het afgelopen decennium fors gedaald. In 2008 vroegen 12.711 mensen om hulp, acht procent minder dan in het jaar daarvoor en ruim een kwart minder dan in 2001. Dat staat in het donderdag verschenen jaarbericht van de Nationale Drug Monitor.

Het gebruik van opiaten, zoals heroïne, is het afgelopen decennium gedaald. In 2008 waren er naar schatting 17.700 problematische gebruikers. Tien jaar geleden waren dat er meer, maar hoeveel meer blijkt niet uit het verslag.

Van de heroïnegebruikers is 95 procent ouder dan 30 jaar. De instroom van nieuwe opiaatcliënten in de verslavingszorg is gering. Slechts vijf procent klopte in 2008 voor het eerst aan voor hulp vanwege een drugsprobleem.

Het aantal cannabisgebruikers dat zich meldt bij de verslavingszorg, blijft echter fors stijgen. Tussen 1994 en 2008 steeg dit aantal van 1951 naar 8410. Van de cannabispatiënten is een op de zeven jonger dan 20 jaar. Ongeveer 29 duizend mensen van 18 tot en met 64 jaar zijn verslaafd aan cannabis. Of dit aantal groeit of daalt, is onbekend.

Het aantal ziekenhuisopnames waarbij cannabismisbruik of -afhankelijkheid werd vastgesteld, steeg van 299 in 2005 naar 476 in 2008. Ook het aantal mensen met de vloeibare partydrug GHB achter de kiezen dat bij de spoedeisende hulp werd binnengebracht, steeg tussen 2003 en 2008. In 2008 werden er naar schatting 980 binnengebracht, vier keer meer dan in 2003. GHB is lastig te doseren. Het risico op overdosering is daardoor groot.

GHB lijkt onder de algemene bevolking nauwelijks te worden gebruikt. Ook scholieren gebruiken het nauwelijks: in 2007 had 0,6 procent van de 12- tot 18-jarige scholieren ervaring met de partydrug. De percentages zijn echter hoger onder leerlingen die op speciale scholen zitten en jongeren in de jeugdzorg. Van de 16-jarigen op speciale scholen heeft 7,1 procent ooit GHB gebruikt, van de jongeren in de jeugdzorg zeven procent.

Uit het verslag blijkt verder dat in 2008 een op de tien mensen van 12 jaar en ouder een zware drinker was. In 2001 was veertien procent nog een zware drinker.

Eerste slachtoffers Tripoli geïdentificeerd

De eerste slachtoffers van de vliegramp in Libië zijn geïdentificeerd. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) verwacht dat snel meer slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

De nabestaanden worden op de hoogte gehouden van de resultaten van het identificatieproces. De ANWB gaat over de repatriëring van de stoffelijke resten.

Hoe lang de identificatie van de zeventig Nederlandse doden van de vliegramp gaat duren is nog onduidelijk.

Eerste slachtoffers Tripoli geïdentificeerd
Eerste slachtoffers Tripoli geïdentificeerd (Foto: Novum)

'Kaká staat open voor vertrek naar Chelsea'

Real Madrid en Kaká gaan misschien al na één seizoen uit elkaar. Volgens het Italiaanse Tuttosport staat de Braziliaanse middenvelder open voor een vertrek naar Chelsea.

Kaká zou volgens het medium niet graag samenwerken met Real's nieuwe trainer, José Mourinho. De international kan bij Chelsea herrenigd worden met Carlo Ancelotti. De manager van de club uit Londen was in zijn tijd bij AC Milan ook al trainer van de 28-jarige Kaká.

Ancelotti en Kaká werkten in Milaan zes jaar samen. Zij wonnen in die tijd de Champions League en het landskampioenschap van Italië. Het tweetal vertrok afgelopen zomer tegelijk uit het San Siro. Ancelotti werd manager van Chelsea en Kaká leverde Milan miljoenen op met zijn transfer naar Madrid.

Het eerste seizoen van Kaká bij Real Madrid was ongelukkig te noemen. Door blessures kwam hij niet veel in actie. Toch was hij relatief vaak belangrijk voor de ploeg van trainer Manuel Pellegrini. Hij scoorde acht keer en gaf zes assists in 25 competitiewedstrijden.

Suárez: "Of ik blijf hangt af van WK"

Luis Suárez is over twee weken actief op het WK in Zuid-Afrika met Uruguay. De aanvoerder van Ajax laat zijn toekomst afhangen van dat toernooi. Bij een goed WK lijkt de spits te vertrekken naar een Europese topclub.

"Of ik blijf hangt ook af van het WK, in het voetbal weet je het namelijk nooit", zegt Suárez tegenover OnsOranje. "Een WK is een podium van mijn dromen. Het mooie eraan is, is dat het niet iets alledaags is. Naar een WK gaan is niet hetzelfde als naar de winkel gaan. Iedereen wil op dat podium spelen."

"Mijn land Uruguay heeft een rijke WK-traditie. Wij zijn twee keer wereldkampioen geworden en dat wordt wel eens vergeten", vervolgt de Uruguayaan. "Ook heb ik het idee dat mensen de kracht van het huidige team onderschatten. Het is niet makkelijk om je te plaatsen in Zuid-Amerika, de concurrentie is erg sterk en de wedstrijden zijn zwaar. Ik kan zeggen dat we veel zelfvertrouwen hebben en dat we het WK met hoop tegemoet zien."

"Het sterke van Uruguay is, is dat we een team zijn. Een speler als Diego Forlán, waar ik veel van leer, is een groot speler, maar hij voelt zich niet te groot om het team te helpen. Ik hoop dat Uruguay tijdens het komende WK blauw kleurt, onze nationale kleur. Dat zou betekenen dat wij goed presteren op het WK. Iedereen in mijn land is voetbalgek. Het zou mooi zijn voor ons team als we ver komen."

Bidverbod voor moslimscholieren

De rechtbank in Berlijn heeft bepaald dat een 16-jarige moslimleerling niet mag bidden op het terrein van de school. Ook heeft de jongen geen recht op een aparte gebedsruimte. De scholier zit op een gymnasium in Berlijn. De rechtbank vindt de rust op de onderwijsinstelling belangrijker dan het recht op religievrijheid.

Op de school zitten leerlingen met verschillende islamitische achtergronden, waaronder soennieten, sjieten en alevieten. Tussen deze groepen komt het regelmatig tot conflicten over verschillende onderwerpen waardoor de schoolvrede in gevaar komt. Zo hadden scholieren onenigheid over het wel of niet dragen van een hoofddoek, voorschriften voor het vasten, gebedsrituelen, het wel of niet eten van varkensvlees en de interpretatie van de Koran.

De rechtbank heeft de school gelijk gegeven. Het toestaan van bidden of het inrichten van een gebedsruimte zou voor een geladen sfeer op school zorgen en de verhoudingen onnodig opnieuw op scherp zetten.

[Winnaars] Avatar goodies

 

We weten wie de drie FOK!kers zijn, die wij blij kunnen gaan maken met een mooie 20th Century Fox Home Entertaiment Avatar goodies pakket. Massaal hebben jullie een poging gedaan om de vraag te beantwoorden. 

Het juiste antwoord was uiteraard de smurfen.

Wie zijn dan de gelukkige personen die het volgende gewonnen hebben:

- een glow in the dark t-shirt
- een sleutelhanger
- een cover voor je iPod
- een mooie koerierstas
 
ChopperMick, Smuffer en greavy
 
Alle drie van harte gefeliciteerd met deze prijs!

Man vindt steenmartersgezin onder motorkap

Een man uit het Overijsselse Goor heeft onder de motorkap van zijn jeep een complete steenmartersfamilie gevonden. Toen hij van huis wegscheurde voelde hij iets onder zijn wiel zitten. Hij stopte om te kijken en vond een dode steenmarter.

Voor de zekerheid checkte de man toch nog even zijn motorkap. Daar keken drie paar ogen van jonge steenmartertjes hem zielig aan. Het dode dier was hun moeder. De weesjes probeerden zich te verstoppen tussen de bedrading en de motor van zijn auto. De steenmarters hadden het isolatiemateriaal kapot gevreten.

Medewerkers van de dierenambulance zijn vijf uur in touw geweest om de jongen te vangen. Om de beesten te pakken te krijgen werden de onderdelen tijdelijk van onder de motorkap vandaan gehaald.

Internetadressen bijna op

Het internet zoals wij dat kennen, loopt binnen achttien maanden tegen zijn eigen grenzen aan. De oorzaak? Een gebrek aan nog beschikbare IP-adressen, de unieke cijfercode die aan computers en andere apparaten toegang verschaft tot het internet.

"Het internet dat we nu kennen zal niet langer kunnen groeien", zegt Daniel Karrenberg, hoofdonderzoeker bij het RIPE NCC, dat de IP-adressen in Europa uitgeeft. "Dat betekent niet dat we niet meer kunnen internetten, maar wel dat de toegang voor nieuwe apparaten beperkt kan worden." Volgens sommigen kan dit kritieke punt al in september 2011 bereikt worden.

Voordat de paniek toeslaat: er is een oplossing. Op het moment is het internet gebouwd rondom het IPv4 (Internet Protocol Addressing Scheme), dat zo'n vier miljard adressen kan herbergen. Maar die vier miljard zijn nu dus bijna allemaal in gebruik. Er is echter een vervangend systeem, IPv6, dat nog triljoenen adressen beschikbaar heeft.

Probleem is echter dat bedrijven langzaam zijn met in het in gebruik nemen van het nieuwe systeem. "Hoewel het probleem aardig bekend is, kijken veel bedrijven de kat uit de boom. Ik ben bang dat te veel bedrijven te lang wachten," aldus Karrenberg. "Pas een kwart van de Europese bedrijven gebruikt IPv6."

Hoewel YouTube en Google al wel zijn overgestapt, zijn experts bang dat het lange wachten van bedrijven tot problemen gaat leiden. Karrenberg: "Ik ben voorzichtig pessimistisch. Er is nog relatief veel tijd om over te stappen. Mensen weten dat er een probleem is, maar het omzetten van die kennis in daden, daar ligt het probleem."

Verhaegh gaat naar FC Augsburg

Paul Verhaegh vervolgt zijn loopbaan in Duitsland. De aanvoerder van Vitesse stapt transfervrij over naar FC Augsburg, dat uitkomt in de 2. Bundesliga.

Verhaegh speelde sinds januari 2006 bij Vitesse, waar zijn contract afliep. Eerder kwam de bij PSV opgeleide rechtsback uit voor AGOVV Apeldoorn en FC Den Bosch. Verhaegh speelde 227 competitieduels in Nederland, waarin hij elf keer scoorde.

Het door de Nederlander Jos Luhukay getrainde FC Augsburg is een ambitieuze club. Eerder trok Augsburg ook Gibril Sankoh (FC Groningen) en Marcel de Jong (Roda JC) aan. De 26-jarige Verhaegh tekende voor twee seizoenen in Duitsland.

Caissière doorziet 'geniaal' boevenplan

Een winkeldief probeerde woensdag in Delft een sluw plan in de praktijk te brengen. Op bezoek bij een groothandelscentrum aan de Schieweg verstopte hij 51 sloffen sigaretten in de lege doos van een ander veel goedkoper product.

De bedoeling was dat de caissière de loodzware chipsdoos zonder nadenken af zou tikken, maar helaas voor de slimmerik was ze niet zo ingedut als hij wellicht had gehoopt. Ze vertrouwde het gewicht niet en ontdekte de sigaretten.

De man is aangehouden en meegebracht naar een politiebureau. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden, meldt de politie.

Sieneke: Songfestival geslaagd met finaleplek

Sieneke noemt haar deelname aan het Eurovisie Songfestival geslaagd als ze een finaleplek weet te bemachtigen. Donderdagavond geeft de 18-jarige Nijmeegse alles om zo'n plaats te halen. "Ik hoef alleen nog maar te genieten. En als ik de finale haal, is mijn Songfestival al geslaagd", zegt Sieneke tegen Novum Nieuws.

Voor de tweede halve finale van donderdagavond krijgt Sieneke advies van een ervaringsdeskundige. De Belgische deelnemer Tom Dice veroverde tijdens de eerste halve finale van dinsdag een finaleplaats. Voor het eerst sinds 2004 staat België weer in de finale. "Ik was echt blij voor Tom!", zegt Sieneke, die dinsdag met haar familie in het publiek zat.

De Belg moedigt Sieneke donderdag vanuit de zaal aan. "Ik hoop dat Nederland en Cyprus doorgaan. Dat zijn fraaie liedjes die in de finale horen", oordeelt Dice. De 20-jarige Belg herinnert zich de spanning tijdens uitslag. "Pas bij de achtste enveloppe werd België genoemd. Dat was zenuwslopend, maar daarna was het puur genieten."

Dice genoot met volle teugen van zijn optreden voor een miljoenenpubliek. "Daar krijg je aardig wat adrenaline van." Sieneke kijkt reikhalzend uit naar 'haar' halve finale. "Het is wel een kick als je voor zo'n volle zaal speelt." De Nijmeegse vergeet de vele televisiekijkers niet. "Daarin maak ik geen onderscheid, het maakt niet uit of er miljoenen mensen kijken of een zaal vol. Ik zing omdat ik het leuk vind en om mensen te vermaken."

Tom Dice raadt Sieneke aan vooral te genieten. "Dat ga ik ook doen, hier heb ik naar toegeleefd. Het is heel spannend, maar nee, zenuwen heb ik er niet voor", zegt de 18-jarige Nijmeegse. "Aan zenuwen doe ik niet."

Sieneke's Songfestival is geslaagd met finaleplek
Sieneke's Songfestival is geslaagd met finaleplek (Foto: Novum)


Meer over het Eurovisie Songfestival vind je op ons forum.

Stripfiguur 'Dilbert' krijgt eigen film

De satirische strip Dilbert kreeg eerder al een tv-serie en videogame en wordt nu ook verfilmd. Ken Kwapis ('He's Just Not That Into You') lijkt de juiste man voor de job. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter.

'Dilbert' vertoont veel gelijkenissen met de komische film 'Office Space', dus het is geen grote verrassing dat filmmaatschappij Phoenix Entertainment regisseur Ken Kwapis in de hand heeft genomen. Hij is verantwoordelijk voor 12 afleveringen van de hilarische kantoorserie 'The Office U.S.'.

Drie jaar geleden strandde een poging van Chris Columbus om Dilbert naar het witte doek te brengen. Phoenix Entertainment, dat onder andere 'Shutter Island' en 'Zodiac' maakte, pakt de handschoen nu op en heeft de rechten van de strip gekocht.

Op filmgebied maakte Kwapis tot nu toe vrij zoetsappige films als 'Licence To Wed' en 'The Sisterhood of Travelling Pants'. Wellicht keert hij met de verfilming van 'Dilbert' terug in zijn kantoorhumor-modus.

Over een releasedatum van 'Dilbert' is nog niets bekend.

Stripfiguur ?Dilbert? krijgt eigen film
Ken Kwapis verfilmt Dilbert (Foto: Novum)

CD: Train - Save Me, San Francisco

Train is een flinke tijd uit de hitlijsten geweest. In Nederland was de laatste track ‘Drops of Jupiter', wat een monsterhit werd. Na nog de kleinere track ‘She's on fire' gelanceerd te hebben waren ze verdwenen. Later bleek dat meerdere bandleden verslaafd waren geraakt aan de drank en drugs en een opheffing van de band was zo goed als onvermijdelijk.
Totdat enkele weken terug het nummer ‘Hey, Soul Sister' op de radio voorbij kwam. In eerste instantie klonk dit nummer bij iedereen zeer bekend, maar niemand kon plaatsen welke band erbij hoorde. Is het waar? Luister ik naar de band van vele jaren geleden? Jazeker, Train is terug op de rails.

Save Me San Fransisco

Plet naar Heracles

Heracles Almelo heeft Glynor Plet overgenomen van Telstar. De 23-jarige aanvaller ondertekende vandaag een driejarig contract met een optie voor nog een extra seizoen.

Plet speelde voor de eerstedivisieclub uit Velsen 73 wedstrijden in de voorbije twee seizoenen en scoorde daarin veertig keer. Bas Dost was afgelopen seizoen de aanvalsleider bij Heracles. Hij speelt komend seizoen voor sc Heerenveen.

"Heracles Almelo is een stabiele club waar voor mij kansen liggen. Ik wil een betere speler worden en mezelf doorontwikkelen. Heracles heeft positief publiek dat altijd achter de ploeg staat. Dat past goed bij mijn karakter. Het zal mij helpen succes te hebben", lichtte Plet zijn overstap toe.

Van Marwijk twijfelde lang over Anita

Bondscoach Bert van Marwijk heeft lang getwijfeld of hij Vurnon Anita mee zou nemen naar het WK in Zuid-Afrika. Hij overlegde gisteravond na de oefeninterland tegen Mexico (2-1) nog samen met de andere leden van de technische staf of de keus op Anita of Braafheid moest vallen. Anita was uiteindelijk de ongelukkige.

"Het is geheel mijn verantwoordelijkheid", stelde Van Marwijk vandaag tijdens een persconferentie in Seefeld. "Maar de beslissing was wel unaniem. Braafheid kan ook links in het centrum van de defensie voetballen. Anita kan weliswaar ook op de rechterflank verdedigen, maar daar hebben we voor Gregory van der Wiel en Khalid Boulahrouz gekozen. Boulahrouz heeft dit seizoen inderdaad weinig gespeeld. Maar ik zie hem steeds beter worden op de training. Hij is snel en agressief."

Brits identiteitsbewijzenprogramma exit

De nieuwe Britse regering wil het omstreden programma voor een nationaal identiteitsbewijs binnen honderd dagen schrappen. Alleen buitenlanders van buiten de Europese Unie blijven verplicht het creditcard-grote identiteitsbewijs met biografische en biometrische gegevens altijd bij zich te hebben.

Zowel de Conservatieven als de Liberaal-Democraten hadden beloofd het programma af te schaffen, dat de vorige Labour-regering had ingevoerd om terrorisme en identiteitsfraude te bestrijden. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May noemde het systeem indringerig en overbodig. Met het plan was 5,1 miljard pond (bijna zes miljard euro) gemoeid.

Red Bull vrijdag ook met F-duct

Red Bull zal vrijdag aan de start staan met een F-duct. Beide vrije trainingen worden besteed om het nieuwe systeem te testen, zo liet Mark Webber weten op de persconferentie in Istanbul. 

''Ja, we zullen de F-duct uitproberen, morgen'', vertelde de Australiër, die inmiddels al twee races achter zijn naam heeft staan,''We geven het een kans.''

Red Bull heeft lange tijd gewacht met het gebruik maken van een F-duct, maar het team wist al wel zes polepositions te pakken. Het systeem zorgt ervoor dat de rijwind beter langs de achtervleugel stroomt en zou zo de snelheid van de auto moeten verhogen. 

Keihard terugslaan

Wanneer publieke figuren of instanties aangifte doen tegen andere publieke figuren is de imagoschade niet te overzien. Dat ligt heel anders dan een aangifte van Piet Jansen, timmerman te Vlagtwedde, tegen Anne de Vries, winkelbediende te Vlagtwedde. Niemand die zich dat twee maanden later nog weet te herinneren. Publieke figuren dienen zich de impact van hun handelen dus terdege te realiseren en daarmee terughoudend te zijn. Want in het publiek domein ben je al schuldig voordat een Officier van Justitie of rechter de zaak hebben bekeken.

WK komt te vroeg voor Essien

Ghana zal het op het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika moeten stellen zonder sterspeler Michael Essien. De middenvelder van Chelsea is te geblesseerd om deel uit te maken van de selectie.

Essien kampt al vrijwel het gehele seizoen met blessures. De laatste liep hij op in het shirt van de Ghanese nationale ploeg in de strijd om de African Cup of Nations. De middenvelder was niet geheel fit maar nam toch deel aan het toernooi. Dat komt hem nu duur te staan; er is hem verteld dat hij pas eind juli weer volledig fit is.

De Ghanese voetbalbond heeft in overleg met de eigen medische staf en die van de Londense club besloten Essien niet aan de selectie toe te voegen. De aanvoerder maakte deel uit van de voorlopige selectie van 30 man. Bondscoach Milovan Rajevac moet nu dus nog zes andere spelers laten vallen.

Ghana is op het WK in Groep D ingedeeld met Duitsland, Servië en Australië. Op 13 juni zijn de Serven de eerste tegenstander van het Afrikaanse land.

Rusland onderzoekt marineramp Zuid-Korea

Rusland stuurt onderzoekers naar Zuid-Korea om de ramp met het marineschip Cheonan te onderzoeken. Dat heeft Rusland woensdag bekendgemaakt.

Zuid-Korea zegt dat het in maart gezonken marineschip Cheonan is getorpedeerd door een Noord-Koreaanse torpedo. Bij de aanval kwamen 46 van de 104 opvarenden om het leven. Zuid-Korea wil dat de Verenigde Naties (VN) sancties opleggen aan Noord-Korea. Rusland, dat een permanent lid is van de VN-veiligheidsraad, heeft hier een grote stem in. Het onderzoek van Rusland zal dus een grote invloed hebben op het oordeel van de Verenigde Naties.

Noord-Korea heeft de beweringen van Zuid-Korea afgedaan als 'pure verzinsels' en dreigt met een totale oorlog. Al eerder had Noord-Korea al zijn banden verbroken met Zuid-Korea. Het is dus maar wachten op wat het communistische Noord-Korea zal gaan doen. 

Diamanthandel Zimbabwe binnenkort vrijgegeven

Zimbabwe mag zijn diamant binnenkort internationaal op de markt brengen. Dat verwacht Abbey Chikane, die namens het Kimberley Process Certification Scheme de diamantwinning in het district Marange geïnspecteerd heeft.

Chikane zei donderdag dat Zimbabwe 'op schema' ligt om aan internationale diamantwinningsmaatstaven te voldoen. Hij zei de toezichthouder te zullen aanbevelen de verkoop van diamant uit het land toe te staan.

In Marange werden vier jaar geleden rijke diamantvoorraden ontdekt. Daarna volgden berichten over moorden en schendingen van mensenrechten door militairen en smokkel van 'bloeddiamanten'.

Volgens Chikane is met de autoriteiten in Zimbabwe overeengekomen dat de militairen in Murange blijven totdat de regering een omgeving heeft gecreëerd die veilig genoeg is voor investeerders.

[RG] Ivanovic uitgeschakeld

Ana Ivanovic is in de tweede ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De winnares van 2008 ging met 3-6 en 0-6 kansloos onderuit tegen de als 28e geplaatste Russin Alisa Kleybanova.

Ivanovic serveerde slecht en daar maakte de Russin optimaal gebruik van. De Servische speelster sloeg zeven dubbele fouten en werd vijfmaal gebroken.

Kimoko Date Krumm, die in de eertse ronde Dinara Safina versloeg, werd ook uitgeschakeld. De Japanse veterane ging met 0-6 en 3-6 hard onderuit tegen Jarmila Groth, de Australische nummer 107 van de wereld.

Rotterdam wil toch Dance Parade

De Rotterdamse gemeenteraad wil dat burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat kijken naar mogelijkheden om de Dance Parade toch te laten doorgaan. Donderdag nam de raad een motie van GroenLinks hierover aan.

Aboutaleb verbood naar aanleiding van de rellen tijdens het strandfeest Sunset Grooves alle grootschalige gratis dance-evenementen. Hierop besloot de Dance Parade een alternatief feest te geven in het Zuiderpark. Uiteindelijk ging dit niet door, mede vanwege de hoge kosten voor beveiliging en de tegenvallende kaartverkoop. De gemeente had als voorwaarde gesteld dat er geen kaarten aan de poort verkocht mochten worden.

GroenLinks vroeg in een motie om de veiligheidseisen voor het feest te versoepelen. Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte is Aboutaleb na de rellen in Hoek van Holland 'in een kramp geschoten' en zijn goedwillende mensen het slachtoffer van het zerotolerancebeleid.

De burgemeester moet onderzoeken of het evenement deze zomer toch in aangepaste vorm door kan gaan in het Zuiderpark. Ook moet bekeken worden of de Dance Parade volgend jaar weer in de oorspronkelijke vorm, met een parade door het centrum van Rotterdam, kan plaatsvinden. Voor 10 juni moet hier uitsluitsel over komen.

Franse arbeiders besmet na ongeluk met kobalt-60

Zes arbeiders zijn na een ongeluk met kobalt-60 in een metaalgieterij in Frankrijk radioactief besmet geraakt. Ze zijn voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuiseenheid bij een kerncentrale niet ver van de fabriek. Kobalt-60 is een giftig, radioactief isotoop.

Het ongeluk deed zich woensdagavond voor in Feurs, in het oosten van Frankrijk. Het ongeluk gebeurde toen de arbeiders met behulp van een robot probeerden materiaal dat kobalt-60 bevatte te verwijderen uit een apparaat dat gebruikt wordt om de sterkte van constructies te testen. Het materiaal zat sinds 7 mei vast en een eerdere poging om het los te krijgen was op 10 mei mislukt.

De Franse Nucleaire Veiligheidsautoriteit (ASN) classificeerde het incident op een schaal van zeven op niveau twee.

[Giro] Greipel sprint naar dagzege

De achttiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Andre Greipel. De Duitser van Columbia was na 140 kilometer koersen, van Levico Terme naar Brescia, de snelste in de massasprint.

Twee renners waren verantwoordelijk voor de vlucht van de dag: de Belg Olivier Kaisen en de Italiaan Alan Marangoni ontsnapten na 20 kilometer koers uit het peloton. Het duo kreeg een maximale voorsprong van drie minuten. Kaisen liet zich vier kilometer van de streep in het peloton terugzakken. Marangoni werd niet lang daarna door het peloton gegrepen waardoor de etappe uitmondde in een massasprint.

Uitslag 18e etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Andre Greipel (Dui) Columbia 3.14;59
2 Julian Dean (NZl) Garmin z.t.
3 Tiz. dall'Antonio (Ita)
Liquigas z.t.
4 Greg Henderson (NZl) Sky z.t.
5 Danilo Hondo (Dui) Lampre z.t.
6 Graeme Brown (Aus) Rabobank z.t.
7 Sebastian Haedo (Arg) Saxo Bank z.t.
8 Michiel Elijzen Omega Pharama-Lotto z.t.


Klassement na achttiende etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne 76.26;37
2 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 2.27
3 Richie Porte (Aus) Saxobank + 2.44
4 Cadel Evans (Aus) BMC + 3.09
5 Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 4.41
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 4.53
7 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana + 5.12
8 Michele Scarponi (Ita) Acqua & Sapone + 5.24

Blizzard vindt DRM 'verloren strijd'

Het ontwikkelen van DRM, en dan specifiek de kopieerbeveiliging van een game, is volgens Blizzard een 'verliezende strijd'. Dit in reactie op de vele ontwikkelaars die sinds kort de 'altijd online' -regel hanteren voor hun games. Het is dan onmogelijk om offline de game te spelen.

Voorop staat Ubisoft met deze DRM. De uitwerking was averechts; gamers hadden weken, zo niet maanden problemen met de authenticatieservers van Assassins Creed 2, Settlers 7 en Silent Hunter 5. Hoewel ze nog zo goed bedoelden, het weerhield krakers er ook niet van deze beveiliging te omzeilen. Blizzards mede-oprichter Frank Pearce heeft dit gezien, en vindt dat er een reden moet zijn om 'online te willen zijn'.

StarCraft 2 zal Blizzards eerstvolgende game worden, en die vereist een eenmalige online activatie en een Battle.net account. Daarna is de speler vrij om offline door te spelen. Pearce vindt dat games de gebruiker moet aansporen om online te zijn, zoals nieuwe features, unlocks en een algemene meerwaarde van het bereikbaar zijn.

Daarnaast zei Pearce dat het ontwikkelen van DRM sowieso een verloren strijd is, omdat de groep die hun game wil en zou kunnen kraken altijd vele malen groter is dan zijn ontwikkelteam. Het was volgens hem beter die mankracht in te zetten om de game goed te maken, in plaats van anti-piraterijtechnologie.

DRM

Naughty Dog werkt niet mee aan Killzone 3 graphics-engine

Nadat bekend was gemaakt dat Killzone 3 in de maak was door onze Hollandse trots Guerrilla Games, kwam al snel het gerucht dat Naughty Dog zich bezig zou gaan houden met de graphics-engine van de game. Naughty Dog, verantwoordelijk voor de geweldige graphics in de alom geprezen Uncharted-serie, zou een echte meerwaarde kunnen bieden.

Hermen Hulst heeft echter laten weten dat er helemaal geen sprake is van een partnership met Naughty Dog. Hij zei het volgende op een persevenement in de VS: ”Guerrilla is working on Killzone 3's graphics engine all on its own, confirming Naughty Dog has no hand in its development.“

Eurovision Song Contest: Halve finale #2

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

Stemmen kan tot 28 mei tot 14.00 uur!

De twee kandidaten van deze ronde zijn:

 vs. 

Turkije vs. Denemarken

Poll: Wie is de beste?

[Upd] Lens, Vlaar, Anita en Engelaar vallen af bij Oranje

Vurnon Anita, Orlando Engelaar, Jeremain Lens en Ron Vlaar zullen niet met Oranje meereizen naar Zuid-Afrika om deel te nemen aan het WK. Dit meldt De Telegraaf. Bondscoach Bert van Marwijk zal dit volgens de krant vanmiddag toelichten tijdens een persconferentie.

De spelers zouden inmiddels zijn ingelicht door de bondscoach en zullen vanmiddag nog terugvliegen naar Nederland. Door het afvallen van deze vier spelers is de selectie van 23 spelers voor het WK compleet.

Update @ 17:00 uur

De KNVB heeft zojuist het afvallen van Anita, Engelaar, Lens en Vlaar voor het WK voetbal bevestigd. Het afvallen van Anita komt nog het meest onverwacht. Edson Braafheid krijgt de voorkeur om als tweede linkerverdediger mee te gaan. Stijn Schaars kreeg de voorkeur boven Engelaar, om mee te gaan als controlerende middenvelder.

Ryan Babel is weer fit en krijgt daardoor de voorkeur op de vleugelpositie boven Lens. Ron Vlaar had de pech dat hij op de training een hamstringblessure opliep. Voor zijn positie komen André Ooijer en Khalid Boulahrouz in aanmerking.

De beslissing van Van Marwijk houdt in dat er drie keepers, zeven verdedigers, zeven middenvelders en zes aanvallers meegaan. Op het WK speelt Nederland tegen Denemarken, Kameroen en Japan in Groep E.

Jochie moet slecht rapport opeten

Een twaalfjarig, Frans jongetje kwam onlangs thuis met een slecht rapport. De vader werd zo boos vanwege de slechte schoolprestaties van zoonlief, dat hij het drie pagina's tellende rapport in de mond van het ventje drukte.

Het jongetje begon te kokhalzen. Toen hij weigerde de cijfers door te slikken, duwde zijn vader het rapport nog dieper in zijn keel, waarna hij zijn zoon een paar klappen in zijn gezicht gaf.

De volgende dag merkte een docent het blauwe oog en de gescheurde lip van de jongen op en werd maatschappelijk werk ingeschakeld. De boze vader moest vandaag voorkomen bij de rechtbank van Poitiers. Hij kwam er met een twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf nog goed vanaf. Vaderlief heeft namelijk spijt betuigd en beloofd zijn zoon niet meer af te tuigen.

Olsen: "Kans dat Nederland wereldkampioen wordt"

Morten Olsen acht de kans aanwezig dat Nederland na het WK terugkeert met de wereldbeker. Bondscoach Morten Olsen opent het WK voor Denemarken op 14 juni tegen Nederland.

De trainer kruipt alvast in de rol van underdog. "Het is een team met veel klasse", zegt de voormalig trainer van Ajax. De Deense oefenmeester gaf tegenover TV2 Sports aan dat hij Oranje ver ziet komen op het WK. "Ze zeggen dat ze wereldkampioen willen worden", gaf de bondscoach aan, "en er is een realistische kans dat ze dat ook gaat lukken. Het is een team met veel klasse. En ze hebben vooral een hoop individueel geweldige voetballers", aldus Olsen.

Torres traint weer mee met Spaanse selectie

Fernando Torres doet er alles aan om op tijd topfit te zijn voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Torres heeft vandaag voor het eerst meegetraind met de Spaanse selectie. De speler van Liverpool onderging begin april een operatie aan zijn knie.

Zijn terugkeer op het trainingsveld is een meevaller voor de Spaanse bondscoach Vincent del Bosque. De kans is dan ook groot dat Torres tijdens het WK inzetbaar is.

Spanje vliegt morgen naar Innsbruck voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Saudi-Arabië en belegt in Oostenrijk een trainingskamp tot 3 juni. Torres heeft nog tot 16 juni om helemaal fit te raken. Dan speelt Spanje in Durban de eerste wedstrijd tegen Zwitserland.

Di Carlo nieuwe trainer Sampdoria

Sampdoria heeft Domenico di Carlo aangesteld als trainer. Dat maakte de Italiaanse voetbalclub vandaag bekend op de website. De voormalig coach van Chievo Verona volgt Luigi Del Neri op die naar Juventus vertrok. Di Carlo ondertekende een tweejarig contract.

Sampdoria eindigde afgelopen seizoen knap op de vierde plaats in de Serie A. De ploeg speelt komend seizoen in de voorronde van de Champions League.

Ook dagwinst voor Skil in Beieren

Na dagsucces voor Kenny van Hummel vandaag in Knokke, heeft Robert Wagner voor Skil-Shimano de tweede etappe in de Bayern Rundfahrt op zijn naam geschreven. In de sprint bleef de Duitser na 200,5 kilometer koersen Leigh Howard voor.

Na 30 kilometer koersen vandaag ontsnapten Albert Timmer en de Deen Kasper Klostergard uit het peloton. Twintig kilometer daarna kreeg het duo gezelschap van de Belg Preben van Hecke. De drie wisten een maximale voorsprong van vier minuten op te bouwen. Het leek er even op dat de drie kolopers een gooi konden doen doen naar de dagzege, maar een klimmetje op 30 kilometer voor de finish maakte een einde aan hun aspiraties.

Neale: "Red Bull is te verslaan"

Jonathan Neale, managing director van McLaren voorspelt dat Red Bull niet het hele seizoen de overhand zal hebben, ook al staan ze nu aan kop.

"Ze zijn te verslaan. Ze liggen op sommige circuits zo’n 0,8 seconden per ronde voor, maar vorig jaar hebben we tussen de eerste race en de race in Hongarije een gat van 2,5 seconden per ronde gedicht. Het is dus te doen. Ze hebben de overhand, maar ik denk dat dat halverwege het seizoen niet meer het geval zal zijn.", verklaarde hij tegenover verschillende journalisten.

McLaren krijgt meer downforce en laat de banden beter werken, wat volgens Neale essentieel is: "Dat is de enige manier waarop we het gat kunnen dichten." Ook vind hij dat het team minder fouten moet maken. "Formule 1 is niet tolerant. We hebben de afgelopen twee races punten laten liggen. Dat kan gewoon niet. Maar Red Bull zal hetzelfde zeggen. Als je ziet wat een potentieel hun auto heeft en wat een punten ze misschien zijn misgelopen, zullen ook zij wel de nodige frustraties hebben."

'Injectienaald bij overleden Slipknot-bassist'

Bij het lichaam van Slipknot-bassist Paul Gray lag een injectienaald. Dat beweert de hotelmedewerker die het lichaam vond. De muzikant werd maandag dood aangetroffen in een hotel in Urbandale, Iowa. Er zou ook een pot pillen naast Gray zijn gevonden.

In het telefoontje naar de alarmcentrale, waar TMZ de hand op wist te leggen, is te horen hoe de hotelmedewerker zijn vermoedens over een overdosis uitspreekt. Hij nam poolshoogte na een ongerust telefoontje naar het hotel: Gray was al enkele uren niet te bereiken.

De politie zei eerder geen misdrijf te vermoeden. De resultaten van de autopsie die dinsdag plaatsvond moeten uitsluitsel geven. Gray is 38 jaar geworden.

Dagzege Van Hummel in België

Kenny van Hummel heeft de tweede etappe in de Ronde van België op zijn naam geschreven. De Nederlander van Skil-Shimano was na 162 kilometer koersen, van Eeklo naar Knokke, Borut Bozic van Vacansoleil en de Fransman Jimmy Casper te snel af in de massasprint.

De vlucht van de dag kwam op naam van Benjamin Gourgue, Gregory Habeaux en Nico Eeckhout. Na 25 kilometer koersen demarreerde het drietal uit het peloton. Ze kregen een maximale voorsprong van vijf minuten maar op vijftien kilometer van de meet was het peloton weer compleet.

In de eindsprint leek Oscar Freire ook mee te doen om de dagprijs, maar hij vloog in de voorlaatste bocht door een klapband de bocht uit.

Uitslag tweede etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Kenny van Hummel
Skil-Shimano 3.57,53
2 Borut Bozic (Slo) Vacansoleil z.t.
3 Jimmy Casper(Fra) Saur-Sojasun z.t.
4 Denis Galimzjanov (Rus) Katusha z.t.
5 Samuel Dumoulin (Fra) Cofidis z.t.
6 Enrique Mata (Spa)
Footon z.t.
7 Timothy Dupont (Fra) JVI z.t.
8 Stefan van Dijk Verandas Willems z.t.

Algemeen klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto 7.29,55
2 Rony Martias (Fra) Saur-Sojasun +0,10
3 Tomas Vaitkus (Lit) RadioShack z.t.
4 David Boucher (Fra) Landbouwkrediet +0,14
5 Jam. Vanlandschoot (Bel) Verandas Willems z.t.
6 Kenny van Hummel Skil-Shimano +0,23

Scheidsrechters missen WK dankzij assistenten

Twee scheidsrechterstrio's zijn niet actief op het WK in Zuid-Afrika door fitheidsproblemen. Bij de test bleken van beide trio's de assistenten niet fit genoeg. De Wereldvoetbalbond FIFA maakte dat vandaag bekend. Er is al een vervangend trio aangewezen.

De scheidsrechters Mohamed Benouza (Algerije) en Carlos Amarilla (Paraguay) hebben het aan hun assistenten te danken dat ze straks niet op het WK te bewonderen zijn. Martin Vazquez Broquetas (Uruguay) is aangewezen als vervanger.

De FIFA zegt de arbitrage naar een hoger niveau te willen tillen. Als gevolg hiervan moeten scheidsrechters bij voorkeur uit hetzelfde land of van hetzelfde continent komen als hun assistenten. De minst zware vereiste is dat het arbitrale duo dezelfde taal spreekt. Dit moet communicatieproblemen voorkomen.

Balkenende bereid tot excuses

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft zijn excuses aangeboden voor een opmerking richting RTL-interviewster Mariëlle Tweebeeke, woensdagavond tijdens het Carré-debat.

"U kijkt zo lief", zei Balkenende toen Tweebeeke hem lastige vragen stelde waarop hij geen antwoord wilde geven. Deze opmerking kwam Balkenende op veel kritiek te staan.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema vond dat Balkenende 'een knietje' verdiende. Hoofdredacteur Margriet van der Linden van feministisch maandblad Opzij eiste excuses voor de in haar ogen seksistische opmerking. Tweebeeke zelf zegt in Het Parool dat ze 'perplex' was. "Zoiets was me nog nooit gebeurd."

Tijdens een bezoek aan het dagblad Tubantia in Enschede kwam Balkenende donderdag terug op de kwestie. "Als mevrouw Tweebeke zich onheus bejegend voelt, heb ik er geen enkele moeite mee om excuses aan te bieden", zei de premier volgens Tubantia.

In Enschede voorspelde Balkenende dat het CDA bij de verkiezingen op 9 juni de grootste wordt, ondanks de forse achterstand in de peilingen op VVD en PvdA. Het CDA gaat volgens hem winnen met 34 zetels, gevolgd door de VVD (32 zetels) en de PvdA (28 zetels).

PvdA-leider Job Cohen, donderdag ook op bezoek bij de regionale krant van Twente, ziet zijn eigen partij de grootste worden met 35 zetels, gevolgd door de VVD (34 zetels) en het CDA (27 zetels).


Blunder CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende tijdens het Carré-debat

'Gamen is als cocaïne' blijkt onbewezen

Met het bericht dat 'twee uur gamen gelijk is aan de trip van een lijntje cocaïne' had de Britse therapeut en psycholoog Steve Pope aardig wat stof laten opwaaien bij de gamers en anti-gamers. Want anders dan dat meneer Pope beweert, blijkt hij zijn 'onderzoek' niet met bewijs te kunnen onderbouwen.

Rock Paper Shotgun heeft het voor ons opgenomen en heeft de therapeut het vuur aan de schenen gelegd. Hun (en ook ons) vermoeden blijkt waarheid: volgens Pope 'vertrouwt hij niet op rapporten' en zijn statistieken 'leugens, leugens en nog meer leugens.' Zijn onderzoek blijkt te zijn gebaseerd op eigen ervaringen. "Het gaat over wie er binnen komt wandelen" - aldus Pope. De mensen die bij hem binnenwandelen zijn meestal ook compleet de weg kwijt; in het onderzoek werd een voorbeeld aangedragen van een persoon die leek 'alsof hij bezeten was door de duivel'. Als ze Pope echter onder druk zetten om tastbaar bewijs te leveren over de cocaïne-uitspraak, zei hij dat het nu niet beschikbaar was, maar dat hij het wel had.

Overigens zijn ze bij Rock Paper Shotgun erg fanatiek over gamesverslaving over het algemeen, waarbij ze - met bewijs - weerleggen dat games een aanstichter zou zijn van verslaafd gedrag. Het zou meer onderhevig zijn aan het feit of de persoon in kwestie überhaupt vatbaar is voor verslaving in wat voor vorm dan ook, in plaats van psychologische redenen of games zelf.

Reality

Wekelijkse releaselijst week 21

Releaselijst week 21, 24-05-2010 t/m 30-05-2010

Het beloofd een drukke week te worden deze week, Blur en UFC Undisputed 2010 zijn de twee grote titels die uitkomen, daarnaast komen er nog een hoop andere titels om de hoek kijken.

PC
- Lego Harry Potter: Year 1-4 (De bekende tovenaar in zijn eerste 4 legojaren)
- Darkness Within 2: The Dark Lineage (point & click adventure)
- Tropico 3: Absolute Power (Strategy game)
- Blur (arcade racegame)
- Alpha Protocol (Actie rpg game met een CIA agent)
- Pure Football (een voetbal game van Ubisoft)

PS3
- Blur
- Pure Football
- Clash of the Titans (een game naar aanleiding van gelijknamige film)
- Lego Harry Potter: Year 1-4
- Singstar Kent (singstar editie rond zweeds band Kent)
- Alpha Protocol
- UFC Undisputed 2010 (MMA fighting game)

Xbox 360
- Blur
- Alpha Protocol
- Pure Football
- Clash of the Titans
- Lego Harry Potter: Year 1-4
- UFC Undisputed 2010

DS
- Puzzle Quest 2 (vervolg op de populaire puzzel rpg)
- Lego Harry Potter: Year 1-4

PSP
- UFC Undisputed 2010
- Lego Harry Potter: Year 1-4

Wii
- No more Heroes 2: Desparate Struggle (Actievolle vervolg op deel één)
- Lego Harry Potter: Year 1-4
- In The Mix featuring Armin van Buuren (muziek/mix game met Armin)
- Project Runway (Gameversie van de populaire serie)
- Samurai Warriors 3 (hack & slash samurai game)

De lijst is onder voorbehoud want de uitgevers schuiven soms nogal behoorlijk.

Onrust bij Engeland door Inter

De interesse van Inter voor de bondscoach Fabio Capello zorgt voor onrust in het Engelse kamp. De trainer is volgens voorzitter Massimo Moratti bij de Italiaanse club de ideale opvolger voor de vertrokken Jose Mourinho. Capello zit niet op een overgang naar Italië te wachten.

"Alleen als de bond mij eruit gooit, eindigt mijn contract in Engeland. Mijn naam wordt in verband gebracht met banen in Spanje en Italië, maar ik ben gelukkig hier. Ik wil mij volledig concentreren op het WK." Volgens de Engelse voetbalbond FA heeft Inter zich niet voor Capello gemeld.

De FA maakte vandaag wel bekend dat Engeland op 11 augustus op Wembley oefent tegen Hongarije als voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden in september.

Anita: "Natuurlijk ben ik teleurgesteld"

Het had er lange tijd de schijn van dat Vurnon Anita de bondscoach van het Nederlands elftal had overtuigd, maar vandaag kreeg hij te horen dat hij alsnog afvalt voor de definitieve WK-selectie van Oranje.

Anita was de grootste verrassing in de voorselectie van bondscoach Bert van Marwijk. De Ajacied maakte indruk, maar haalde de laatste 23 niet. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld", zegt hij in een reactie tegen het Algemeen Dagblad. "Maar een maand geleden had ik niet eens gedacht dat ik hier zou zijn", zegt de linksback in een eerste reactie. "Als sportman ben ik natuurlijk teleurgesteld dat ik er niet bij zit, maar ik houd toch een goed gevoel aan deze trip en mijn debuut bij Oranje over."

De veelvoudig international van Jong Oranje mocht gisteravond nog invallen tegen Mexico. "Vanochtend moesten we één voor één bij de bondscoach komen, toen heeft hij uitleg gegeven", aldus Anita.

5 schoolmeisjes zwanger na bizar seksspelletje

Op een middelbare school voor lager onderwijs in Ostrada, een stad in het noorden van Polen, zijn vijf meisjes van veertien en vijftien zwanger geraakt na een bizar seksspelletje. Het spelletje, genaamd 'de zon' of 'een ster', heeft als belangrijkste kenmerk een complete orgie.

Tijdens het spelletje liggen de meisjes met hun benen wijd en hun hoofden naar elkaar, zodat de vorm lijkt op een ster. Terwijl de meisjes hun ogen gesloten houden, worden ze allemaal tegelijk genomen door een groep jongens. De winnaar is degene die erin slaagt als laatste klaar te komen.

Het vieze spelletje heeft al geleid tot een reeks tienerzwangerschappen. "Dit jaar zijn al vijf meisjes zwanger geraakt, twee zijn inmiddels bevallen", aldus schooldirectrice Anna Czarnocka.

De politie heeft de zaak nu in onderzoek. Ze klagen dat zowel de ouders als de leerkrachten niet bereid zijn tot medewerking. Niemand praat over seks op school. Daarnaast is er geen psycholoog die de meisjes erop wijst dat zulke spelletjes kunnen leiden tot een zwangerschap.

Keniaans loopwonder versterkt deelnemersveld FBK-Games

Pamela Jelimo staat aankomende zondag aan de start van de 800 meter voor vrouwen bij de FBK-Games in Hengelo. Dit maakte de organiatie vandaag bekend.

Ze kwam in 2008 uit het niets en maakte tijdens de FBK-Games een onuitwisbare indruk met een schitterende solorace over 800 meter. Jelimo verbeterde met een tijd van 1.55,76 het wereldrecord op die afstand bij de junioren. Het was de voorbode van een bijna ongelooflijke opmars naar de absolute wereldtop. Enkele maanden later werd ze de nieuwe Olympische kampioene op de 800 meter en een miljoen dollar rijker als ongeslagen winnares van de jackpot in de Golden League.

Na het Olympische jaar 2008 was het een tijdje stil rond Pamela Jelimo. Haar stormachtige prestaties maakten van haar een heldin in eigen land. Met die plotselinge status en de daaruit voortvloeiende verworvenheden heeft ze het moeilijk gehad. In 2009 kwam ze nauwelijks in uitslagen voor. Maar Jelimo, twintig nog maar en dus nog vol toekomst, is vastberaden om de draad van twee jaar geleden weer op te pakken.

Ellen van Langen, zelf Olympisch kampioene op de 800 meter in 1992, slaagde erin haar te bewegen opnieuw naar Hengelo te komen. "Dat was best lastig", aldus de atletencoördinator van de FBK-Games, "want Pamela heeft haar planning er behoorlijk voor moeten omgooien. Maar het is natuurlijk prachtig dat ze hier loopt, omdat wij haar in 2008 een kans hebben gegeven in Hengelo en dat eigenlijk het begin was van een heel mooi verhaal."

Schiffmacher wil dode Japanner kopen

Tattookoning Henk Schiffmacher wil graag het lichaam van een dode Japanner hebben voor zijn verzameling met tattoo-curiosa. Dat vertelt de Amsterdammer aan HP/de Tijd.

De huid van deze overleden Japanner is volledig bedekt met tattoo's en inmiddels als kunstwerk te koop. Schiffmacher onderhandelt over de prijs. Overigens staat Schiffmacher open voor donaties van ledematen en lichaamsdelen waarop een tatoeage staat. Ooit kreeg hij van een man zijn been aangeboden met een fraai kunstwerk, maar de arts die het been moest afzetten, weigerde er aan mee te werken.

Schiffmacher zal na zijn dood ook (delen van) zijn lichaam in zijn tattoo-museum laten opnemen, waaronder zijn hand. Wie nu alvast een lichaamsdeel met tattoo wil doneren, kan terecht bij zijn shop Hanky Panky op de Wallen.

Drie squashsters bij laatste acht op EK

Vanessa Atkinson, Annelize Naudé en Orla Noom zijn in het Duitse Saarbrucken doorgedrongen tot de kwartfinales van het EK Squash. Milou van der Heijden werd daarentegen uitgeschakeld in de tweede ronde.

De 34-jarige Atkinson was duidelijk een maatje te groot voor de Française Cyrielle Peltier. De als derde geplaatste Nederlandse hoefde slechts 16 punten af te staan aan haar jonge tegenstandster: 11-3, 11-7, 11-6. Haar landgenoten Naudé en Noom moesten harder werken voor een plek bij de laatste acht. Beide verloren de eerste game tegen respectievelijk Sina Wall (Duitsland) en Linda Hruzikova (Slowakije), maar stelden daarna orde op zaken. Naudé won met 5-11, 11-8, 11-4, 11-8 van haar Duitse opponente, terwijl Noom met 8-11, 11-6, 11-4, 11-8 te sterk was voor Hruzikova.

Van der Heijden kon in haar partij met de als tweede ingeschaalde Camille Serme, de nummer 10 van de wereld, een game lang goed meekomen. Na verlies van de eerste game in een tiebreak was het verzet van de 19-jarige Eindhovense echter gebroken: 11-13, 1-11, 3-11.

In de kwartfinales stuit Atkinson vanavond op de Engelse Dominique Lloyd Walter (5/8), treft Naude de Française Serme (2) en moet Noom het opnemen tegen toernooifavoriete Jenny Duncalf (1) uit Engeland. De vierde kwartfinale gaat tussen Tania Bailey (Engeland) en Isabelle Stoehr (Frankrijk).

1,5 miljoen kijkers zien het Carré-debat

Het Carré-debat met acht lijsttrekkers trok woensdagavond maar liefst 1,5 miljoen kijkers op RTL 4. Dit ondanks zware concurrentie van de oefeninterland Nederland - Mexico op SBS 6. Naar Oranje keken nog iets meer mensen, namelijk 1,8 miljoen kijkers. Dit blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het debat van woensdag scoorde beter dan het eerste premiersdebat onder leiding van politiek verslaggever Frits Wester, waar 1,38 miljoen mensen naar keken. Het Carré-debat werd door critici en veel kiezers op internet als zeer positief ervaren, zeker vergeleken met het rommelige premiersdebat van afgelopen zondag.

Debatleider en RTL-presentator Rick Nieman kreeg veel krediet voor het brengen van orde tussen de acht lijsttrekkers. Zo werd er dit keer een stuk minder door elkaar heen gepraat en was het aanwezige publiek minder fel aanwezig.

Bekijk hier het hele Carré-debat terug.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


1,5 miljoen kijkers voor het Carré-debat

Ruim 160.000 WK-kaartjes over

Meer dan 160.000 kaarten voor het WK in Zuid-Afrika zijn nog steeds niet verkocht. Ook is er nog niet één van de in totaal 64 wedstrijden uitverkocht. Dat maakte Jerome Valcke van de Wereldvoetbalbond FIFA bekend. Valcke noemde de voorbereidingen op het toernooi verder 'bijna perfect'.

Het grote aantal niet verkochte kaartjes wordt mede veroorzaakt door de 90.000 kaarten die de FIFA extra ter beschikking stelde. Die kaarten waren aanvankelijk bestemd voor sponsors en genodigden, maar die waren niet geïnteresseerd.

Het grootste probleem leveren de 'categorie 1' kaartjes op. Deze kaarten zijn duurder dan andere kaartjes en daardoor onbetaalbaar voor de meeste Zuid-Afrikanen. De prijs van zo'n kaartje ligt tussen de 160 dollar en 900 dollar. Van deze kaarten zijn er nog 75.000 beschikbaar.

Kinderen veel minder fit dan 30 jaar geleden

Nederlandse kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool zijn stukken minder fit dan hun leeftijdgenootjes dertig jaar geleden. Ruim tweeduizend kinderen scoorden veel slechter op alle fronten op een fitheidstest die ook in 1980 werd afgenomen.

Zelfs als de kinderen met overgewicht niet worden meegeteld, zijn de 'gezonde' kinderen van nu niet opgewassen tegen de kinderen van toen. Tegenwoordig zijn er overigens ook nog eens meer kinderen met overgewicht dan destijds.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Dorine Collard bij de afdeling sociale geneeskunde van het VU medisch centrum. Collard promoveert vrijdag op haar onderzoek, dat zich eigenlijk richtte op het effect van een door haarzelf en anderen ontwikkeld lesprogramma ter preventie van blessures.

De test werd in 2006 afgenomen bij ruim tweeduizend schoolkinderen van 10 tot 12 jaar. Precies dezelfde test was al eens afgenomen in 1980 onder ruim 2500 schoolkinderen in dezelfde leeftijd. In de test wordt gekeken naar kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie.

De exacte reden van het verlies aan fitheid is niet onderzocht, aangezien het onderzoek zich eigenlijk op iets anders richtte. Collard ziet in de uitkomsten wel een reden om kinderen te stimuleren meer te bewegen. "Sporten en bewegen zou op de basisschool weer meer aandacht moeten krijgen. Kinderen zouden tijdens de gymlessen vaardigheden als kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie moeten verbeteren."

Stewart: "Reputatie Schumacher gaat aan diggelen"

Jackie Stewart, de drievoudig wereldkampioen, vindt dat Michael Schumacher niet terug had moeten keren in de Formule 1. Teamgenoot Rosberg presteert beter en Stewart denkt dat dit de Duitser zijn reputatie kan gaan kosten als er niet snel verbetering optreedt.

Tegenover Press Association verklaarde Stewart: "Ik had liever gezien dat Michael niet was teruggekeerd, vanwege zijn enorme reputatie en prestaties. Het lijdt geen twijfel dat als hij nu niet gaat winnen, hij niet meer de Michael Schumacher is die we kenden. Juan Manuel Fangio heeft misschien één race teveel gereden, maar Michael doet een heel seizoen teveel. Hij loopt nu het risico dat zijn prestaties in een ander daglicht komen te staan. Toen ik stopte, heb ik nooit de drang gehad om terug te keren, ondanks flink wat aanbiedingen, waaronder eentje van zes miljoen. Ik heb het achter me gelaten, iets wat Michael nog niet is gelukt."

EU wil meer concurrentie garagebedrijven

Autofabrikanten moeten vanaf 1 juni meer technische gegevens over hun voertuigen beschikbaar stellen aan onafhankelijke garagebedrijven en fabrikanten van onderdelen.

De maatregel van de Europese Commissie moet de concurrentie voor onderhoudsdiensten vergroten en de prijzen die consumenten voor autoreparaties moeten betalen omlaag brengen.

Autofabrikanten kunnen zich ook niet meer aan hun eigen garantieverplichtingen onttrekken als het voertuig niet door een merkdealer is onderhouden of gerepareerd.

Marechaussee stopt ontvoering

De marechaussee op Schiphol heeft voorkomen dat een Egyptische vader zijn vier Duitse kinderen meenam naar zijn vaderland. De man probeerde vorige week donderdag op een vliegtuig te stappen.

De Duitse moeder had de kinderen als vermist opgegeven en daarbij aangegeven dat de vader hen wellicht probeerde te ontvoeren. De Duitse politie had de marechaussee op Schiphol daarom gevraagd naar de man uit te kijken.

Door dat verzoek liep de Egyptenaar tegen de lamp. De kinderen van 5, 7, 8 en 10 jaar oud zijn overgedragen aan de Duitse autoriteiten. Die hebben hen herenigd met hun moeder. De vader kon niet worden vastgehouden omdat er in Nederland geen verdenking tegen hem is.

"Het is aan de Duitse autoriteiten om te bepalen wat er met hem moet gebeuren", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Tilke ontwerpt Texaans F1-circuit

Hermann Tilke zal het circuit voor de Grand Prix van Amerika ontwerpen. Onlangs werd bekend gemaakt dat dit circuit in Texas zal worden gebouwd. De race wordt vanaf 2012 gehouden en zal tot minimaal 2021 op de kalender blijven staan. 

De Duitser was eerder al verantwoordelijk voor het ontwerp van circuits als Bahrein, Maleisie, China, Turkijke, Abu Dhabi en Valencia. Ook het vernieuwde Hockenheim-circuit komt van zijn hand.

Vacansoleil wel naar Ronde van Zwitserland

Vacansoleil zal tussen 12 en 20 juni deelnemen aan de ronde van Zwitserland, de Tour de Suisse. De ploeg vervolledigd daarmee het deelnemersveld. De ploeg van onder andere de renners Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra is daarmee met Rabobank de Nederlandse vertegenwoordiging in de koers.

Eerder deze week kreeg de ploeg, evenals Skil-Shimano, nog te horen dat het niet is uitgenodigd voor de Dauphiné Libéré. Vorig jaar werd de Ronde van Zwitserland gewonnen door Fabian Cancellara.

D66: aanpak woningmarkt is breekpunt

D66 zal niet in een kabinet stappen dat de woningmarkt niet wil aanpakken. Dat zei D66-lijsttrekker Alexander Pechtold woensdagavond in het Carré-debat. Hij noemde veranderingen op de woningmarkt (D66 wil de hypotheekrenteaftrek geleidelijk beperken tot 30 procent en 'scheefwonen' aanpakken) later in het debat zelfs 'een breekpunt' voor deelname aan een kabinet.

Hiermee lijkt een kabinet van D66 samen met de VVD en het CDA een stuk minder waarschijnlijk. Deze partijen willen namelijk niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Voor CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende is dat een breekpunt, VVD-leider Mark Rutte wil dat woord telkens niet gebruiken, maar stelt wel dat hij pal staat voor de renteaftrek.

Pechtold sprak eerder al een voorkeur uit voor een nieuw Paars kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. De D66-leider zei ook dat hij liever in een kabinet stapt met PvdA-voorman Job Cohen als premier dan VVD-lijsttrekker Mark Rutte.

Meer klachten over discriminatie op werkvloer

Over discriminatie op de werkvloer zijn vorig jaar 473 klachten ingediend. Dat zijn er bijna vijftig meer dan het jaar daarvoor, blijkt uit het jaarverslag van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Over discriminatie op grond van godsdienst werd minder geklaagd. In 2008 kwamen daar nog ruim dertig klachten over binnen, vorig jaar waren dat er minder dan dertig.

Bijna een kwart van de klachten (22 procent) ging over discriminatie op leeftijd. Zeventien procent ging over discriminatie vanwege een handicap of een chronische ziekte. Daarna volgen discriminatie op geslacht met zestien procent en rassendiscriminatie met veertien procent.

De commissie concludeert dat leidinggevenden lang niet altijd in staat zijn voor een werkomgeving zonder discriminatie te zorgen. Volgens voorzitter van de CGB Laurien Koster moet een manager net zo veel verstand van diversiteit als van budgetten hebben.

Condooms te groot voor Indiase mannen

Een studie onder meer dan duizend mannen uit India heeft aangetoond dat condooms gemaakt volgens de internationale standaard voor hen meestal te groot zijn. Meer dan de helft van de gemeten penissen was kleiner dan de standaard die de meeste condoomfabrikanten aanhouden.

Meer dan twaalfhonderd vrijwilligers uit alle hoeken van het land lieten hun penis tot op de millimeter opmeten. De wetenschappers checkten zelfs nog of de mannen representatief waren voor India op het gebied van onder andere religie en woonplaats. Zo konden ze de conclusie trekken dat zestig procent van de Indiase mannen een penis hebben die tussen de drie en vijf centimeter korter is dan de internationale standaard.

Hoewel het onderzoek op de lachspieren werkt, raakt het aan serieus probleem in de Indische maatschappij. In het land met het hoogste aantal HIV-infecties van de wereld gaat het namelijk vaak mis bij het dragen van condooms. Eén op de vijf keer glijdt het condoom namelijk of van de penis af, of scheurt het rubbertje.

Brys verruilt Den Bosch voor KV Mechelen

FC Den Bosch moet op zoek naar een nieuwe trainer. Marc Brys verruilt de Bosschenaren voor KV Mechelen. Hij tekent een contract voor een jaar, meldt de Belgische club op de website. De 48-jarige Belg was pas een seizoen werkzaam bij Den Bosch.

Brys leidde Den Bosch naar de play-offs voor promotie naar de Eredivisie, maar werd in de eerste ronde door Helmond Sport uitgeschakeld na strafschoppen. In Nederland werkte hij in het seizoen 2008/2009 al voor FC Eindhoven. Bij KV Mechelen is Brys de opvolger van Peter Maes, die naar Lokeren vertrekt.

Brys was in eigen land eerder werkzaam voor Berchem Sport, Germinal Beerschot Antwerpen, KSMK Deinze, nogmaals GBA en Excelsior Moeskroen. Met Germinal Beerschot won hij in 2005 de beker.

"Soms heb je dat warme gevoel als je een mooie vrouw ziet, maar ik had dit bij KV Mechelen," beweert Brys. "De club heeft dat Engelse: passie, strijd, een geweldig publiek en ook wel wat dramatiek. Tegelijkertijd staat de club ook voor rust, vertrouwen en stabiliteit. De perfecte combinatie dus."

Grotere benzinetank voor Di Grassi

Lucas di Grassi heeft van Virgin Racing eindelijk de grotere benzinetank in zijn bolide gekregen. Hierdoor kan de Braziliaan zonder problemen de Formule 1-races uitrijden, terwijl dit met de kleinere tank bij enkele Grand Prix niet mogelijk was.

Hoofdontwerper Nick Wirth had zich vergist in de grootte van de tank, omdat de Cosworth-motor minder zuinig is dan werd aangenomen. Hij zou de bolides van Virgin al voor de Grand Prix van Spanje uitrusten met een grotere tank, maar de vulkanische as op IJsland gooide roet in het eten. Daarom werd er voor gekozen om alleen de bolide van Glock uit te rusten met de nieuwe onderdelen en Di Grassi te laten wachten tot de race in Turkije.

"Ik kijk er naar uit om in Turkije te gaan racen met het aangepaste chassis en met de nieuwe onderdelen," zei Di Grassi. "Het is in de laatste twee races lastig geweest omdat je teamgenoot je beste vergelijking is, maar ik heb die vergelijking niet kunnen maken. Het is ook lastig voor het team geweest om twee totaal verschillende auto's te runnen."

Apple overtreft Microsoft in marktwaarde

Apple heeft Microsoft ingehaald als 's werelds grootste technologiebedrijf gemeten naar marktwaarde. Tegen het einde van de handelsdag woensdag bedroeg de waarde van alle aandelen Apple in totaal circa 222 miljard dollar (181 miljard euro).

Microsoft bleef bij sluiting van de handel steken op een totale waarde van 219 miljard dollar (178,6 miljard euro). Apple, producent van de iPod, de iPhone en de iPad, zag de waarde van zijn aandelen sinds 2000 tien keer over de kop gaan. Softwaregigant Microsoft daarentegen daalde in deze periode 20 procent in waarde.

Ironisch genoeg ging Apple in het laatste decennium van de vorige eeuw bijna failliet en bleef het bedrijf in 1997 alleen overeind dankzij een investering van Microsoft van circa 150 miljoen dollar. Microsoft, dat het besturingssysteem Windows levert waarop zo'n 90 procent van alle pc's wereldwijd draait, overtreft Apple nog steeds in verkopen. In het eerste kwartaal van dit jaar meldde Microsoft een omzet van 14,5 miljard dollar (11,8 miljard euro). Apple draaide een omzet van 13,5 miljard dollar.

'Sander V. wurgde Milly Boele met riem'

Het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht verdenkt Sander V. ervan de 12-jarige Milly Boele te hebben gewurgd met een riem. Dat staat volgens een woordvoerster van het OM in de tenlastelegging, zo heeft ze donderdag gemeld.

Volgens de zegsvrouw staat daar ook in dat de 26-jarige agent Milly naar zijn woning heeft gelokt. Vervolgens zou hij de voordeur op slot hebben gedaan, haar mobieltje hebben afgepakt en onklaar hebben gemaakt. Hij zou haar polsen hebben vastgebonden met tie-wraps en haar hebben gedwongen om stil te zijn, op haar knieën te zitten en hem niet aan te kijken.

V. bleef al die tijd in haar buurt, aldus het OM.

Islamitisch College Amsterdam moet sluiten

Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) moet dit jaar definitief zijn deuren sluiten. Dit is door het schoolbestuur besloten, nadat de subsidiekraan is dichtgedraaid door demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Per 1 augustus zal de school geen geld meer ontvangen.

De subsidie wordt stopgezet omdat het aantal leerlingen al drie jaar te laag is. Er zitten ongeveer 500 leerlingen op het ICA, terwijl er een ondergrens van 727 geldt voor middelbare scholen. Desondanks zou er nog wel subsidie uitgetrokken kunnen worden, ware het niet dat de resultaten van de school nu ook onder de maat zijn. 

Het ICA had nog bezwaar aangetekend tegen de sluiting, maar de Raad van State stelde de school niet in het gelijk. Ook een demonstratie in maart deed het tij niet keren. Het ICA is de enige islamitische middelbare school in Amsterdam. Er werd vmbo-, havo- en vwo-niveau door de school aangeboden. Voor de leerlingen wordt een andere school gezocht, zegt directeur Hendrik Verweel.

Eén op de drie heeft een Playstation 3

Sony heeft met de Playstation 3 in het eerste kwartaal van dit jaar een marktaandeel van ruim 31 procent opgebouwd. Dat betekent dat bijna één op de drie verkochte spelcomputers een Playstation 3 is. David Mercer van Strategy Analytics zegt dat Sony deze groei te danken heeft aan de introductie van de dunnere PS3 en de bijbehorende prijsdaling.

In een rapport van onderzoeksbureau Strategy Analytics wordt gesteld dat er dit jaar wereldwijd 14 miljoen Playstation 3's verkocht worden, tegenover 17 miljoen Nintendo Wii's en 10,5 miljoen Xbox 360-spelcomputers.

De groei van de Playstation 3 gaat over de rug van de Xbox 360, suggereert Mercer. De analist verwacht echter dat Microsoft terugslaat in de tweede helft van dit kalenderjaar wanneer Project Natal voor de Xbox 360 op de markt komt.

Eén op de drie heeft een Playstation 3
Eén op de drie heeft een Playstation 3 (Foto: Novum)

Microsoft laat naam Project Natal vallen

Microsoft gaat Project Natal niet als merknaam hanteren. Volgens de website Edge-Online krijgt de bewegingsgevoelige camera van Microsoft straks een andere benaming. Deze wordt tijdens de aankomende E3-beurs in Los Angeles bekend gemaakt.

Edge heeft van een betrouwbare bron vernomen dat tenminste één grote winkelketen in Groot-Brittannië de merknaam al doorgespeeld heeft gekregen voor reclamedoeleinden. Microsoft zou afgelopen april na een halfjaar onderzoek de uiteindelijke titel voor de bewegingsgevoelige camera hebben bepaald.

Verder wist de bron ook de Amerikaanse prijs van het voormalige Project Natal te melden. De bewegingsgevoelige camera zou vanaf oktober voor een prijs van 149 dollar (121 euro) over de toonbank gaan.

Als de informatie klopt, is de camera-controller van Sony een stuk goedkoper. De PlayStation Move komt later dit jaar gebundeld met een game voor minder dan 100 dollar (81 euro) in de winkel te liggen.

Microsoft laat naam 'Project Natal' vallen
Microsoft laat naam Project Natal vallen (Foto: Novum)

[Upd] Flater Balkenende: U kijkt zo lief

De grootste flater van het Carré-debat van woensdagavond kwam dit keer op naam van premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende. In een kritisch één-op-één gesprek met RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeeke zakte Balkenende figuurlijk door het ijs.

Genant moment
Tweebeeke vroeg aan de CDA-leider welke drie partijen het beste konden gaan regeren als het om de economie ging. Balkenende trok anderhalve minuut uit voor het antwoord, maar beantwoordde de vraag niet. Toen Tweebeeke doorvroeg zei de CDA-lijsttrekker als een echte player: "U kijkt zo lief", tot grote ophef en rumoer van het aanwezige publiek.

Balkenende kreeg zelf een rood hoofd van de ietwat genante opmerking. Mogelijk had de premier te veel naar zijn overspelige spindoctor Jack de Vries geluisterd.

Halsema agressief
Debatleider Rick Nieman vertelde in de ochtendshow van radio-dj Edwin Evers dat GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema Balkenende na afloop van het debat tijdens het voorbijlopen liet weten dat zij zo'n opmerking niet zou pikken. "Ik had u een knietje gegeven", zou ze hebben gezegd volgens Nieman.

Update 12:52
RTL Nieuws meldt dat Margriet van der Linden, de hoofdredacteur van het feministische tijdschrift Opzij, excuses eist van Balkenende over zijn opmerking. "Dit was seksistisch, aanmatigend en ongepast", zo zegt Van der Linden.

"Een vrouw staat daar haar werk te doen, en dan is het de minister-president for god's sake die zo'n opmerking maakt. Nee, het is niet leuk, het is ongepast en het past niet in een moderne maatschappij waarin mensen de mond vol hebben van normen en waarden", aldus de gefrustreerde Opzij-hoofdredacteur.

Bekijk hier het hele Carré-debat terug.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


Blunder CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende tijdens het Carré-debat

Opvolger De Blob bevat tweespelermodus

Het vervolg op De Blob krijgt een coöperatieve modus voor twee spelers en 2D platform-elementen. Dat schrijft het Nintendo Power magazine. Tevens werd de titel van de Nintendo Wii-game onthuld: De Blob: The Underground.

In De Blob: The Underground viert de Blob een welverdiende vakantie op Paradise Island, maar eenmaal thuisgekomen blijken er rare dingen in Prisma City te zijn gebeurd. De gemene Comrade Black heeft er voor gezorgd dat de stad opnieuw vervuild en kleurloos is geraakt. Het is aan de Blob om zijn vadsige lichaam tegen gebouwen aan te flatsen en zo de stad weer van kleur te voorzien.

Het vrolijk rondstuiteren met de verfbal kan in De Blob: The Underground ook met twee spelers gebeuren. Daarnaast zorgen nieuwe 2D platform-gedeeltes voor de nodige afwisseling bij het inkleuren van de stad.

De Blob: The Underground komt in 2011 naar de Nintendo Wii en DS.

Opvolger 'De Blob' bevat tweespelermodus
Opvolger De Blob bevat tweespelermodus (Foto: Novum)

Nieuwe Final Fantasy onthuld voor Nintendo DS

Square Enix heeft Final Fantasy: The 4 Heroes of Light onthuld voor de Nintendo DS. Deze nieuwe telg binnen de Final Fantasy-serie verschijnt deze herfst exclusief op de Nintendo DS.

In Final Fantasy: The 4 Heroes of Light krijgt de speler de controle over vier jonge helden. Samen met die helden gaat de speler op avontuur in een verhaal vol draken, koningen, prinsessen en boze heksen. De helden kunnen een hoed dragen, en die hoed is bepalend voor de rol van elk personage. Zo kan er gemakkelijk gewisseld worden tussen een verdedigende, aanvallende of ondersteunende rol.

Het klassieke vechtsysteem van de serie, waarbij speler en vijand om de beurt een actie mogen doen, wordt aangevuld met de mogelijkheid om zelf commando's te verzinnen voor de besturing via het touchscreen van de Nintendo DS. Vier spelers kunnen bovendien via een draadloze verbinding samen op avontuur gaan.

Nieuwe 'Final Fantasy' onthuld voor Nintendo DS
Nieuwe Final Fantasy onthuld voor Nintendo DS (Foto: Novum)

China: kwestie-Korea 'hoogst gecompliceerd'

China heeft ook donderdag geen enkele aanwijzing gegeven hoe het zich ten aanzien van Noord-Korea zal opstellen in de zaak van het in maart gezonken Zuid-Koreaanse marinekorvet Cheonan. Volgens Amerikaanse zegslieden zou China de regering in Pyongyang verantwoordelijk willen stellen en een formele reprimande van Noord-Korea door de VN-Veiligheidsraad niet willen blokkeren.

Maar desgevraagd herhaalde de woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken een eerdere verklaring waarin China zich niet uitlaat over de schuldvraag. "De kwestie is hoogst gecompliceerd. China beschikt niet over informatie uit de eerste hand. Wij bekijken de informatie van alle partijen op omzichtige wijze", zei woordvoerder Ma Zhaoxu. "China's standpunt ten aanzien van het schip blijft ongewijzigd", voegde hij eraan toe.

Het zinken van de Cheonan, volgens Zuid-Korea en zijn bondgenoten het gevolg van een Noord-Koreaanse torpedoaanval, kostte 46 Zuid-Koreanen het leven. Het heeft China in een lastig parket gebracht, nu het zal moeten kiezen tussen zijn traditionele communistische bondgenoot Noord-Korea en zijn belangrijke handelspartner Zuid-Korea. Niets doen zal de relatie met een loyale bufferstaat in stand houden, maar grote schade berokkenen aan China's aspiraties om zich te ontwikkelen tot een verantwoordelijke wereldmacht in opkomst.

Het Cheonan-incident zal naar verwachting een belangrijke plaats innemen in het overleg dat dit weekeinde in Seoul gepland staat tussen de Chinese premier Wen Jiabao en zijn ambtgenoten van Zuid-Korea en Japan. Amerikaanse functionarissen gaan ervan uit dat Wen daar zal aangeven dat China de uitkomsten van het internationale onderzoek dat Noord-Korea de schuld gaf aanvaardt.

Meer controle op online ticketshops

Websites die concertkaarten verkopen worden voortaan strenger gecontroleerd. Sites die niet aangeven dat het om doorverkochte kaarten gaat, riskeren een boete van maximaal 450.000 euro. Dat heeft de Consumentenautoriteit donderdag aangekondigd.

Uit onderzoek van de Consumentenautoriteit is gebleken dat websites die kaarten doorverkopen, zich vaak niet aan de regels houden. Ze bieden niet genoeg informatie. Dat leidt ertoe dat kaartjeskopers achteraf ontdekken dat ze te veel hebben betaald, niet naast elkaar kunnen zitten of helemaal geen toegang krijgen tot een concert.

"Consumenten moeten op basis van juiste en volledige informatie een keuze kunnen maken om iets te kopen", zegt directeur Bernadette van Buchem van de Consumentenautoriteit. Ze voegt eraan toe dat kopers ook zelf goed moeten opletten.

Japanse beer doet aan kungfu

Een beer in een Japanse dierentuin toont zich volgens onderstaand YouTube-filmpje een ware meester van de kungfu. Cloud, zoals de beer heet, speelt met een stok alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. Vorige week verscheen het filmpje op YouTube, inmiddels is het al meer dan vijfhonderdduizend keer bekeken.

"Dit is een prachtig voorbeeld van hoe goed een dier controle heeft over een object", vertelt professor Marc Bekoff van de universiteit van Colorado. "Dit gaat verder dan hoe normale dieren complexe objecten gebruiken. Toch is het mogelijk om dieren dit te leren, net zoals een zeehond een bal balanceert op zijn neus en zoals een olifant schildert met zijn slurf."

Ondanks dat de bewegingen die de beer maakt er heel natuurlijk uit lijken te zien, is het volgens Bekoff onwaarschijnlijk dat de beer het gedrag zelf heeft aangeleerd.

 De nieuwe Kung Fu Panda?

Amnesty hekelt EU om mensenrechten

De Europese Unie houdt zich niet aan de verplichtingen op het gebied van de mensenrechten. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag in een rapport gezegd. Amnesty verwees naar het toestaan van CIA-vluchten en het toestaan van een geheim detentieprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Amnesty zei dat verschillende Europese landen herhaaldelijk de regels van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens over de terugkeer van vermoedelijke terreurverdachten naar landen waar ze mogelijk gemarteld kunnen worden hebben geschonden.

In het donderdag verschenen rapport merkte de mensenrechtenorganisatie ook op dat er 'duidelijke lacunes in de verantwoordelijkheid' zitten in het buitenlandbeleid van de EU. Amnesty verwees naar het 'zwakke en onsamenhangende' antwoord op een rapport van de Verenigde Naties waarin werd gesteld dat Israël oorlogsmisdaden heeft begaan tijdens de Gaza-oorlog in 2009. Ook werd verwezen naar de respons op het begaan van oorlogsmisdaden door regeringstroepen in Sri Lanka.

Jamaicaanse drugsbaron mogelijk gevlucht

De Jamaicaanse drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke is mogelijk het land ontvlucht. Dat heeft de regering van Jamaica woensdag gezegd. Na een inval in de sloppenwijk waar Coke heer en meester was, heeft het leger hem nog niet kunnen vinden.

"Ik kan niet zeggen of hij in Jamaica is", zei minister voor informatie Daryl Vaz. De advocaat van Coke wilde niets zeggen over zijn verblijfplaats.

Een politie- en legermacht is begonnen met een zoektocht van deur tot deur in de Tivoli Gardens, in West Kingston. Volgens de regering is de rust in de wijk weer gekeerd.

De afgelopen vier dagen heeft de politie en het leger strijd geleverd met gangsters in de Tivoli Gardens. Ten minste 44 burgers kwamen hierbij om het leven. Ook vier soldaten en agenten verloren het leven. Het geweld was geen verrassing. Er werd gewaarschuwd dat Coke al maanden bezig was met het verzamelen van wapens en voorbereidingen trof voor zijn verdediging sinds de Verenigde Staten in augustus om zijn uitlevering hadden verzocht. De VS beschouwt Coke als een van de gevaarlijkste drugsbaronnen ter wereld.

Jamaicaanse drugsbaron Coke mogelijk gevlucht
Jamaicaanse drugsbaron Coke mogelijk gevlucht (Foto: Novum)

Verhagen: één minister voor Internationale Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) wil een minister van Internationale Zaken, die verantwoordelijk is voor het totale buitenlandse beleid en ontwikkelingssamenwerking. Dat zei hij donderdag op BNR Nieuwsradio. Het plan kan volgens Verhagen in een volgende kabinetsperiode worden ingevoerd.

Het samenvoegen van de posten is volgens Verhagen een manier om Buitenlandse Zaken efficiënter te laten werken. Verhagen vertelt dat hij na de val van het kabinet de portefeuilles Ontwikkelingssamenwerking en Europese Zaken erbij heeft gedaan. "En ik moet zeggen: dat werkt heel goed. Het ministerie is er ook blij mee, want er worden sneller besluiten genomen."

Activist Sea Shepherd bekent schuld

Peter Bethune, een activist van milieuorganisatie Sea Shepherd die in februari aan boord van een Japanse walvisvaarder klom, heeft donderdag voor de rechtbank in Tokyo schuld bekend aan wederrechtelijke betreding en vernieling, maar ontkende dat hij lichamelijk letsel heeft toegebracht. Hij gaf ook toe dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het verboden bezit van een steekwapen en belemmering van het uitoefenen van een bedrijf.

Bethune (44) klom in februari aan boord van de Shonan Maru 2 om de schipper aan te houden en een rekening van drie miljoen dollar te overhandigen voor de vernieling van een actieschip tijdens een eerder protest. Aanklagers in Tokyo beschuldigen Bethune er echter van samen te zweren met andere leden van Sea Shepherd om 'de Japanse walvisvaart in Arctische wateren te saboteren'.

De Japanners hielden Bethune na zijn actie vast aan boord en namen hem mee terug naar Japan, waar hij bij aankomst op 12 maart gearresteerd werd en sindsdien in hechtenis zit. Als Bethune wordt veroordeeld, kan hij vijftien jaar celstraf krijgen.

Japan wil ook de leider van Sea Shepherd, Paul Watson, arresteren voor zijn aandeel in de zaak.

De Japanse walvisvaart is door de Internationale Walvisvaartcommissie toegestaan. Officieel heet het een wetenschappelijk onderzoeksprogramma te zijn, maar volgens tegenstanders is het een dekmantel voor commerciële walvisvangst, die sinds 1986 verboden is. Japan vangt overwegend potvissen, die geen bedreigde soort vormen. Walvisvlees dat niet nodig is voor onderzoek, wordt in Japan voor consumptie verkocht.

'TomTom-CEO beticht van leugen en bedrog'

Hans van Hoorn, ex-financieel topman van TomTom, beticht de huidige chief executive officer Harold Goddijn van leugen en bedrog. De Financiële Telegraaf (DFT) zegt donderdag processtukken in handen te hebben waaruit dat blijkt.

Van Hoorn werd in 2005 ontslagen. Hij zou te veel lastige vragen hebben gesteld over de toen aanstaande beursgang, zo meldt de krant.

Woensdag diende er in Amsterdam een kort geding van Van Hoorn tegen TomTom. Daarin eiste hij een betaling van 6,3 miljoen euro, hoofdzakelijk de waarde van zijn optieregeling, die TomTom al jaren weigert te betalen. Uitspraak van de rechter is op 8 juni.

In december 2004 haalde Goddijn Van Hoorn naar TomTom om daar financieel bestuurder te worden en de beursgang te begeleiden. Van Hoorn kwam bij TeleAtlas vandaan waar hij al chief financial officer was.

Van Hoorn kreeg een optiepakket van zesduizend aandelen op basis van de waarde van TomTom van 300 miljoen euro, een waardering die bij Goddijn vandaan kwam. Van Hoorn kwam er echter achter dat de werkelijke waarde van TomTom veel hoger lag: 1,1 miljard euro en fiscaal had dit nogal wat negatieve implicaties voor Van Hoorn.

De verschillen in waardering zou ook andere managers en directieleden raken, omdat hun optieplannen ruim voordat de opties konden worden uitgeoefend moesten worden afgerekend met de fiscus.

TomTom ging in mei 2005 voor 1,8 miljard euro naar de beurs. Van Hoorn beweerde toen en beweert nog steeds dat er informatie is achtergehouden, hetgeen in de aanloop naar de beursgang grote consequenties zou kunnen hebben gehad.

Van Hoorn wilde de optieregelingen aanpassen en een deal met de fiscus sluiten, maar daar ging Goddijn niet mee akkoord en ontsloeg Van Hoorn, die daarmee nog geen drie weken voor TomTom heeft gewerkt. Goddijn noch TomTom waren volgens de DFT bereikbaar voor commentaar.

'Makers kinderporno vaak ongestraft'

Door een gebrek aan rechercheurs worden producenten van kinderporno nog te vaak ongemoeid gelaten. Dat schrijft justitie in haar jaarverslag, dat donderdag is gepubliceerd.

Vorig jaar bleven honderden kinderpornozaken op de plank liggen, ook al werden 350 rechercheonderzoeken naar kinderporno gedaan. De werkvoorraad groeit snel. Dat komt vooral doordat creditcardmaatschappijen de ip-adressen doorgeven van mensen die met hun creditcard kinderporno op internet kopen.

Vanuit de maatschappij klinkt volgens justitie de roep om de aandacht vooral te richten op producenten en seksueel misbruikers in plaats van downloaders. Dat is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt, omdat in het begin van een zaak vaak niet duidelijk is of het om een producent of een downloader gaat.

Om dat duidelijk te krijgen moet veel tijdrovend onderzoek worden gedaan, zoals het verhoren van de verdachte en het in kaart brengen van zijn internetverkeer. Ook moeten veel films en foto's worden bekeken. Dan nog kan vaak alleen worden aangetoond dat de verdachte kinderporno in zijn bezit had, niet dat hij het zelf heeft gemaakt.

Een lichtpuntje is volgens het OM dat voor bezit tegenwoordig ook tbs kan worden opgelegd. Dat gebeurde in een zaak waarbij een Sliedrechter een enorme voorraad kinderporno had.

Door de capaciteitsproblemen heeft de intensievere aanpak van kinderporno niet tot een veel hogere instroom van zaken bij het OM geleid. Er werden 443 verdachten aangeleverd, tegenover 393 in 2008. In 2005 werden nog 502 verdachten aangeleverd. Voor 2010 worden wel veel meer verdachten verwacht.

Vorig jaar werden 235 verdachten veroordeeld. In 2008 waren dat er nog 266 en in 2005 nog 288.

Ook bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit blijft volgens het OM door capaciteitsgebrek bij de recherche 'veel op de plank' liggen.

Fàbregas niet te koop

Arsenal lijkt totaal niet mee te willen werken aan de wens van Francesc Fàbregas om terug te gaan naar FC Barcelona. Volgens The Daily Mirror hebben The Gunners de Catalanen laten weten dat de 23-jarige aanvoerder absoluut niet te koop is.

Fàbregas zou manager Arsène Wenger hebben verteld dat hij graag terug wil keren bij de club waar hij opgroeide. Op een persconferentie zei Captain Kid deze week dat het aan Arsenal is om te bepalen of de transfer wel of niet doorgaat. Barcelona heeft nog geen officieel bod uitgebracht, maar de Spaanse kampioen zou naar verluidt 35 miljoen euro overhebben voor de handtekening van Cesc. Die prijs is voor Arsenal echter veel te laag.

In een exclusief interview met Goal.com UK liet voorzitter Peter Hill-Wood vorige week weten dat de club nog niet eens een transfersom voor Fàbregas heeft bepaald. De middenvelder, die zijn beste jaar bij Arsenal achter de rug heeft, beschikt in het Emirates Stadium over een contract tot medio 2015.

Speciale editie Mafia II onthuld

2K Games heeft de verzameleditie van Mafia II onthuld. De Mafia II Collector's Edition wordt geleverd met onder andere een speciaal metalen hoesje met de game, codes voor downloadbare in-game content, de orkestrale soundtrack, een kaart van de spelwereld en een dik boek over het design van de game.

Mafia II wordt ontwikkeld door de gamestudio 2K Czech en neemt spelers mee naar de realistische en duistere wereld van de maffia. Het verhaal speelt zich af in een naoorlogse Amerikaanse stad waarin een kansloze Italiaanse jongeman zich opwerkt van nietsnut tot maffiabaas.

Mafia II is vanaf 27 augustus beschikbaar voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

2K Games onthult speciale editie 'Mafia II'
2K Games onthult speciale editie Mafia II (Foto: Novum)

Fransen staken om verhoging pensioenleeftijd

Franse arbeiders zijn donderdag gaan staken. Ze zijn het niet eens met een verhoging van de pensioenleeftijd. Het treinverkeer rond Parijs heeft vertraging opgelopen en op de vliegvelden Orly en Charles de Gaulle is het vliegverkeer ontregeld. Ook een aantal scholen en kinderdagverblijven hadden last van de staking.

De regering van de Franse president Nicolas Sarkozy heeft een speerpunt gemaakt van de hervorming van het overbelaste pensioenstelsel. Het verhogen van de pensioenleeftijd is volgens de regering een manier om de groeiende kosten van het pensioen te verminderen. Vakbonden zijn gekant tegen deze verhoging.

Google komt met zoekmachine partijprogramma's

Google heeft woensdag een speciale zoekmachine gelanceerd waarmee de volledige programma's van de politieke partijen kunnen worden doorzocht. Met de zoekmachine kunnen gebruikers standpunten van de partijen met elkaar vergelijken.

Volgens directeur van Google Nederland Pim van der Feltz wordt het web door veel belangengroepen en politieke partijen al gebruikt om potentiële kiezers te informeren. "De partijprogramma-zoekmachine maakt het makkelijker voor kiezers om objectieve en gefundeerde keuzes te maken op basis van wat partijen zelf zeggen, zonder hier advies over uit te brengen." De programma's van zestien partijen zijn vanaf donderdag te doorzoeken via www.google.nl/verkiezingsprogrammas2010.

Ook lanceert Google een speciale gadget die online zoektrends rondom de verkiezingen weergeeft. De tool laat zoektrends in drie categorieën zien: lijsttrekkers, grootste partijen en thema's. De grafieken geven inzicht in het zoekgedrag van Nederlanders en zijn gebaseerd op zoekopdrachten die in Nederland zijn uitgevoerd via de Google zoekmachine. Eerder dit jaar maakte Google voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart een soortgelijke tool.

Dost over 'zieke' Verbeek: "Ben benieuwd waar hij is"

Gertjan Verbeek lijkt met een conflict weg te gaan bij Heracles Almelo. De trainer ontbrak woensdagavond bij een oefenduel wegens ziekte, maar in Almelo betwijfelt men of Verbeek wel echt ziek is.

Vorige week, toen Heracles een team-uitje naar Mallorca had, vertrok Verbeek twee dagen later dan de spelers richting het Spaanse eiland. Tot ergernis van de spelers moesten ze bij thuiskomst meteen vol aan de bak, terwijl er niets meer op het spel staat.

De selectie besloot woensdag niet te komen trainen. 's Avonds was er een oefenwedstrijd tegen de amateurs van Saasveldia (7-0), maar Verbeek was afwezig wegens buikgriep. De oefenmeester is echter nooit ziek, merkte TC/Tubantia op.

Aanvaller Bas Dost, die volgend seizoen bij sc Heerenveen speelt, baalt van de situatie. "Het is waardeloos dat Verbeek er niet is, dat moet hij met nog maar eens uitleggen. Ik ben benieuwd waar hij is. Ik heb veel aan hem te danken, maar het is jammer dat het op deze manier eindigt."

Lufia komt naar het westen

Het is ondertussen al weer zeven jaar geleden dat de laatste Lufia-titel uit is gekomen in het westen. Natsume heeft aangekondigd dat het laatste avontuur voor de DS in het Lufia-universum gelokaliseerd gaat worden voor de Amerikaanse markt.

Natsume CEO Hiro Maekawa  zei het volgende: "We're elated that the beloved Lufia series will be making its triumphant return with Lufia: Curse of the Sinistrals later this year. We know players are going to be excited about this title when they get their first peek at it at E3 next month."

Of de game naar Europa gaat komen is nog niet besproken, maar fans kunnen de game natuurlijk altijd importeren. 
 

The Old Republic duurste game EA ooit

De productie van de massively multiplayer online game (MMO) Star Wars: The Old Republic is het duurste project ooit van ontwikkelaar Electronic Arts. Dit zei financieel directeur Eric Brown tijdens een conferentie van marktanalist en investeringsbureau Capital Markets, schreef website Gamasutra woensdag.

Volgens Brown heeft de Star Wars-licentie een enorm bereik. Iedereen heeft de films wel gezien of kent op z'n minst de titel Star Wars. Vanuit deze herkenbaarheid wil men een geloofwaardig universum neerzetten, en dat kost flink wat geld en tijd.

Brown trekt graag een vergelijking met bestaande fantasy online games, het meest populaire genre binnen de MMO's. "In plaats van zwaarden hebben wij lightsabers, en in plaats van ridders gebruiken wij Jedi", zegt Brown.

Alle ogen binnen EA zijn gericht op Star Wars: The Old Republic als het gaat om het MMO-genre. Eén van de invloedrijkste studio's binnen het EA-imperium werkt aan deze game, en men is bereid deze studio alle tijd te gunnen om een volwaardig product af te leveren.

Het is niet bekend wanneer Star Wars: The Old Republic uit komt, hoewel Brown al heeft aangegeven dat de game zeker niet voor maart verschijnt.

'The Old Republic' duurste game EA ooit
The Old Republic duurste game EA ooit (Foto: Novum)

Indiase president brengt staatsbezoek aan China

De Indiase president Pratibha Patil is donderdag in China aangekomen voor een staatsbezoek. Zij zal proberen ruzies over handel bij te leggen en de recente spanningen aan de grens bespreken met de Chinese leiders in Beijing. Het is het eerste staatsbezoek van een Indiaas staatshoofd aan China in tien jaar.

Patil heeft donderdag een gesprek met de Chinese premier Wen Jiabao en president Hu Jintao. Vervolgens zal ze een aantal bilaterale overeenkomsten tekenen. Tijdens het bezoek, dat zes dagen duurt, brengt Patil ook een bezoek aan de Wereldtentoonstelling in Shanghai en aan de stad Luoyang, waar ze een ceremonie zal bijwonen die de komst van het boeddhisme in China herdenkt.

De activiteiten op de agenda van Patil laten zien dat de landen pogingen doen de relatie, die is omgeven door wederzijds wantrouwen en een scherpe rivaliteit, te verbeteren. De twee landen hebben in 1962 een korte, maar bloedige oorlog gevoerd over de gemeenschappelijke grens. Ondanks dertien gespreksrondes over een oplossing van de kwestie heeft India kortgeleden de militaire aanwezigheid in gebied vergroot. Volgens India was dit nodig, omdat Chinese militairen steeds vaker het land binnenvielen.

Horecaomzet lager, prijzen hoger

De omzet van de horeca was in het eerste kwartaal van 2010 bijna 6 procent lager dan in dezelfde periode een jaar geleden, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. De prijzen stegen met 2 procent en het omzetvolume kwam 7,6 procent lager uit, blijkt uit de CBS-cijfers.

Voor het eerst daalde in het eerste kwartaal ook de omzet van cafetaria's op jaarbasis en wel met 3 procent, waar over heel 2009 nog een stijging van 1,4 procent werd gerealiseerd.

Bij restaurants daalde de omzet in het eerste kwartaal op jaarbasis met 7,4 procent tegen een daling van 4,8 procent over heel 2009 en bij de hotels nam de omzetdaling af tot 4,4 procent tegen een daling van 8,8 procent over heel 2009.

Bij de cafés daalde de eerstekwartaalomzet met 7,3 procent tegen een daling van 7,5 procent over het volledige jaar 2009.

Bomaanslag in Rusland kost zeven mensen het leven

Bij een bomaanslag in de zuidelijke Russische stad Stavropol zijn woensdagavond zeven doden gevallen. Ten minste 28 mensen raakten gewond. De aanslag vond kort voor een optreden van een bekende Tsjetsjeense dansgroep plaats bij een café dat dienst deed als cultureel centrum.

Regeringsvertegenwoordigers noemden de aanslag een terreurdaad. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Volgens de Onderzoekscommissie in Rusland werd gebruik gemaakt van een zelfgemaakte bom. Het explosief had een kracht die vergelijkbaar was met 250 gram TNT.

Belg steelt elke week broodbeleg in Maastricht

Een 50-jarige Belg heeft aan de politie opgebiecht elke week naar Maastricht te komen om zijn broodbeleg te stelen. Dat meldt de politie donderdag. De man uit Riemst kwam met zijn bekentenis op de proppen nadat hij tegen de lamp liep.

De man probeerde woensdagmiddag met gestolen kaas en vlees een supermarkt op de Markt in Maastricht te verlaten, maar beveiligingspersoneel betrapte hem en droeg hem over aan de politie. Uit de supermarkt waar hij werd betrapt, stal hij naar eigen zeggen elke week zijn broodbeleg. Hij zei te handelen uit geldgebrek.

Bondscoach Slovenië: "We hebben 23 sterspelers"

Matjaz Kek, bondscoach van Slovenië, heeft over een gebrek aan zelfvertrouwen niet te klagen. De oefenmeester denkt dat zijn ploeg hoge ogen kan gooien op het WK in Zuid-Afrika.

"We hebben als doelstelling om de tweede ronde te halen", zegt Kek op de website van FIFA. De coach is het niet eens met de stelling dat Slovenië weinige bekende spelers heeft. "In Zuid-Afrika zullen we met 23 sterspelers aantreden."

Kek doelt hiermee op het collectief van zijn selectie. "In een 'sterrenteam' moeten de spelers bereid zijn om hun individuele kwaliteiten in te zetten voor het elftal." Slovenië is ingedeeld in poule C met Engeland, de Verenigde Staten en Algerije.

Kek heeft goede hoop dat Slovenië de poulefase zal overleven. "We zijn natuurlijk niet de favoriet in de groep, maar we moeten ons zelf heel goed voorbereiden en dan in de drie wedstrijden het best mogelijk resultaat behalen."

Winnaar American Idol bekend

In Amerika is gisteravond de winnaar bekendgemaakt van talentenjacht American Idol. Na optredens van onder meer Christina Aguilera, Joe Cocker, Alanis Morissette en Janet Jackson maakte presentator Ryan Seacrest bekend dat de 24-jarige Lee DeWyze zichzelf de nieuwe American Idol mag noemen.  Tweede werd de 24-jarige Crystal Bowersox.

Tijdens de show werd ook uitgebreid afscheid genomen van jurylid Simon Cowell, die eerder dit jaar aankondigde uit de jury te stappen. Een vervanger voor hem is nog niet bekend, al gaan er geruchten dat shock-jock Howard Stern zou zijn gevraagd.

Dit seizoen werd voormalig jurylid Paula Abdul al vervangen door komediante en talkshowhost Ellen DeGeneres.

Lee's eerste single zal een cover worden van U2's 'Beautiful Day'.


Lee DeWyze: Winnaar American Idol 2010

 


Nummer 2 : Crystal Bowersox

Marcelis en Donders ook komend seizoen bij Trappers

Met het verlengen van de contracten van Robbert Marcelis (21) en Marc Donders (20) krijgt de selectie van coach Mark Pederson van Tilburg Trappers krijgt steeds meer vorm. Beide aanvallers tekenden voor een jaar bij.

Al eerder maakten Diederick Hagemeijer en Robbert Maas de overstap van Eindhoven Kemphanen naar Tilburg Trappers. Verder staan goalie Ian Meierdres, Jens Engelen, Ritchie van Hulten en de Amerikaan Josh Liebenow komend seizoen onder contract bij de Tilburgse ijshockeyclub. Peter van Biezen en Casey Vanschagen hebben een doorlopend contract en de jonge Rus Aleksey Loginov wordt overgeheveld van de jeugd van Trappers naar de selectie van coach Mark Pederson.

[RG] Tsonga niet blij met De Bakker als opponent

Vooraf was al duidelijk dat de tegenstander van Jo-Wilfried Tsonga in de derde ronde op Roland Garros zou komen uit de partij tussen Thiemo de Bakker en Guillermo Garcia-Lopez. Terwijl het duel gisteren nog bezig was, sprak Tsonga zijn voorkeur al uit.

De Franse tennisser hoopte op de Spanjaard als tegenstander in de derde ronde maar het werd dus De Bakker. "Ik denk dat ik liever tegen Garcia-Lopez speel, De Bakker speelt erg goed. Ik weet wat ik kan verwachten en ik wil graag revanche nemen voor beide nederlagen. Ik zal in ieder geval goed voor de dag moeten komen. De Bakker is misschien nog wel beter dan Garcia-Lopez. Ik zal moeten knokken voor de punten.”

Overigens was de Fransman boos op de organisatie van het toernooi omdat die hem zondag, op de openingsdag, al liet spelen. "In mijn voorbereiding was ik gericht op een eerste partij op maandag of dinsdag. Ik vind het raar dat daar in mijn eigen land geen rekening mee wordt gehouden. Ik kan me niet voorstellen dat Andy Murray op Wimbledon hetzelfde zou overkomen."

Willems dichtbij contract Omega-Pharma Lotto

Frederik Willems rijdt het komende seizoen mogelijk rond in de kleuren van Omega-Pharma Lotto. De Belg, momenteel in Italiaanse dienst bij Liquigas, heeft al diverse gesprekken gevoerd met de leiding van de Belgische ProTour-formatie.

"De ploeg kent mijn eisen, ik ga voor een contract van twee jaar," zei de Belg tegen Sporza. "De deal is nog niet rond, maar het zit wel op de goede weg. Als er nu een positief signaal komt, ligt de weg voor mijn overstap open."

Momenteel revalideert Willems, vorig jaar winnaar van de Driedaagse de Panne, van een knieoperatie en hij wil graag snel zekerheid hebben over zijn toekomst aangezien zijn contract bij Liquigas dit jaar afloopt. "Er zijn nog geïnteresseerde teams, maar een terugkeer naar België in deze omgeving zegt me het meest."

[LMS] Albers opnieuw in 24 uur van Le Mans

 

Oud-Formule 1-coureur Christijan Albers zal opnieuw deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. De inmiddels 31-jarige coureur reed de legendarische race vorig jaar ook al en zal dit jaar eveneens in een Audi voor het fabrieksteam van Colin Kolles mogen rijden. 

Albers, die drie seizoenen in de Formule 1 uitkwam voor teams als Minardi, Midland en Spyker, zal als teamgenoten de Fransman Manuel Rodrigues en de Amerikaan Scott Tucker krijgen, met wie hij zal deelnemen in de LMP1-klasse. Bij de vorige editie van de 24 uur van Le Mans eindigde de Larenaar op de negende plek.

De 78e editie van de 24-uurs race wordt dit jaar op 12 en 13 juni verreden. Albers zal niet de enige Nederlandse afgevaardigde zijn. Dit jaar zullen ook onder anderen Tom Coronel, Jeroen Bleekemolen en Peter Kox deelnemen. 

 

Oudste coach ter wereld (93) neemt afscheid

Ivor Powell vindt het na een voetballoopbaan van tientallen jaren nu mooi geweest. De 93-jarige Welshman, coach van een universiteitsteam van Bath, zet een punt achter zijn trainerscarrière.

Powell was mijnwerker voordat hij voetballer werd. In de jaren '30 en '40 droeg hij het shirt van Queens Park Rangers, Aston Villa en Blackpool. Veertien keer speelde hij een interland namens het nationale team van Wales.

Als manager was Powell actief bij Port Vale, Bradford City en Carlisle United. Daarna was hij ook assistent van Don Revie bij Leeds United. Powell had de eer om getuige te zijn bij het huwelijk van voetballegende Stanley Matthews.

"Ik ben trots op wat ik allemaal heb behaald, maar nu is het mooi geweest. Ik heb een prachtige carrière gehad", reageert Powell tegenover de BBC.

Pellegrini: "Ik had niets te zeggen over tactiek"

Manuel Pellegrini doet na zijn ontslag bij Real Madrid een boekje open over clubvoorzitter Florentino Perez. De oefenmeester zegt onder meer dat hij niet zelf het besluit nam om Wesley Sneijder en Arjen Robben weg te doen.

"Er is mij nooit gevraagd wat ik wilde. Het was Kaká of Sneijder en Cristiano Ronaldo of Robben; het bestuur had die beslissing al gemaakt", zegt Pellegrini in AS. "De voorzitter besloot om Sneijder en Robben te verkopen en ik denk dat dit een grote fout is geweest. De coach moet eigenlijk een grotere rol hebben bij dit soort dingen. Op het moment dat Sneijder en Robben verkocht werden, voelde ik me erg klein."

Volgens Pellegrini was het moeilijk om met Perez een relatie te onderhouden. "Ik heb hem in augustus voor het laatst gesproken, dat zegt wel voldoende. Ik ken hem niet: als persoon en als voorzitter niet. Ik heb dan ook niets goeds of slechts over hem te zeggen. Hij is wel de man die me naar Real heeft gehaald en als ik hem tegenkom zal ik zijn hand schudden en hem bedanken voor de kans."

"Ik geloof dat ik goed werk heb geleverd en zal het avontuur bij Real nooit vergeten. Maar het was hier wel erg lastig werken", vervolgt de 56-jarige Chileen. "Ik heb de spelers die in mijn ogen moesten spelen opgesteld, daar heeft het bestuur zich nooit mee bemoeid. Maar ik had niets te zeggen over de tactiek, die was al bepaald."

Critici lyrisch over Emile Roemer (SP)

Critici zijn lyrisch over het optreden van SP-lijsttrekker Emile Roemer tijdens het Carré-debat van woensdagavond. Roemer volgde SP-leider Agnes Kant twee maanden geleden op als totale nieuweling, maar deed het een stuk beter dan verwacht. Het was het eerste grote lijsttrekkersdebat voor Roemer.

Frits Wester, politiek verslaggever bij RTL: "Ik vond het een verademing. Roemer stond er echt vanavond, hij deed het ontspannen. Ik vond Emile Roemer echt de openbaring van het debat, alsof Sieneke het Songfestival wint zeg maar."

Ook Hans van Beek van BNR Nieuwsradio vond de SP-lijsttrekker woensdagavond het best: "Het was een inhoudelijk sterk optreden, gevaarlijk voor Cohen." De PvdA vreest nu dat de SP weer stemmen op links naar zich toe kan trekken, wat de positie van PvdA-lijsttrekker Job Cohen zal verzwakken.

In een peiling gehouden door onderzoeksbureau Synovate kwam Roemer als derde uit de bus. VVD-lijsttrekker Mark Rutte werd eerste.

Bekijk hier het hele Carré-debat terug.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


SP-lijsttrekker Emile Roemer maakt sterk debuut in debat

Dode bij botsing op spoorwegovergang in Nuland

Bij een botsing tussen een auto en een trein op een spoorwegovergang in Nuland is donderdagochtend een dode gevallen. De auto werd volgens de politie rond 08.15 uur op de Kerkstraat door de trein geschept.

Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Door de botsing lopen de treinen tussen Den Bosch en Oss volgens ProRail een vertraging van een kwartier tot een uur op. Reizigers van Den Bosch naar Nijmegen kunnen via Utrecht reizen.

Aswolk schaadt herstel luchtvaartsector

De ontregelingen in het vliegverkeer, veroorzaakt door de IJslandse aswolk, hebben er in april toe geleid dat de vraag naar vliegreizen wereldwijd met 2,4 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek uit cijfers die de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag publiceerde.

Voor de internationale luchtvaartsector, die bezig is om te herstellen van de economische crisis, was de aswolk een klap in het gezicht. Vooral de Europese luchtvaartmaatschappijen hadden het zwaar. Zij zagen het aantal passagiers dat zij vervoerden in april met 11,7 procent afnemen.

Het vrachtverkeer had minder te lijden onder annuleringen. In april was er sprake van een herstel van 25,2 procent. Dat is een minder grote groei dan een maand eerder; in maart bedroeg de groei nog 28,1 procent.

Uruguay wint met ruime cijfers van Israël

Uruguay heeft in de voorbereiding op het WK met 4-1 van Israël gewonnen. Luis Suárez had een basisplek, terwijl Nicolas Lodeiro mocht invallen.

Suárez speelde niet opvallend en ook Lodeiro kon weinig laten zien. De Ajacieden zagen Diego Forlan de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong brengen. Vlak voor rust viel tegen de verwachting in de gelijkmaker. Lior Rafaëlov zorgde voor de 1-1 ruststand.

In de tweede helft ging het tempo wat omhoog en kon Uruguay overtuigend uitlopen naar 4-1. Maximiliano Pereira stond geen buitenspel toen hij scoorde en vervolgens breidde Sebastián Abreu de voorsprong uit met twee intikkers.

Uruguay neemt het in Zuid-Afrika op tegen Frankrijk, Mexico en het gastland zelf. De eerste poulewedstrijd voor het team van Suárez en Lodeiro is vrijdagavond 11 juni tegen Les Bleus.

[NBA] Orlando verkleint achterstand

In de finale van de Eastern Conference in de NBA heeft Orlando Magic de vijfde wedstrijd tegen Boston Celtics gewonnen. Orlando won met 113-92 en bracht hiermee de achterstand in de best-of-seven series terug tot 3-2.

Orlando verloor de eerste drie duels in de finale maar na de tweede zege op rij is de hoop op de finale van de NBA nog steeds springlevend.

Doc Rivers, de coach van Celtics, zei na afloop dat hij de overwinning van Orlando verdiend vond. "Niemand verdedigt een voorsprong zo goed als Orlando. Bij 84-75 in het vierde kwart moesten we risico nemen. Voor Orlando werd het toen makkelijk om driepunters te scoren."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Gelijke monniken gelijke boerka’s.

Het Islamitisch College Amsterdam werpt de handdoek in de ring. De school gaat definitief dicht, na het terechte besluit van de Christelijke staatssecretaris Bijsterveld om de subsidie stop te zetten. Er zaten te weinig leerlingen op die school, en het onderwijs was van een bedroevend slecht niveau. Ook niet zo vreemd, wanneer volslagen achterhaalde Allahdienstwaanzinnige opvattingen de boventoon voeren op een school. Ook de Raad van State wilde de school niet te hulp schieten. De onderwijswereld zal opgelucht ademhalen. Toch een vraag:

'Aantal gewelddadige overvallen stijgt'

Het aantal gewelddadige overvallen is vorig jaar gestegen naar 2600. Dat zijn er vijfhonderd meer dan in het jaar daarvoor, concludeert het AD donderdag uit de eigen misdaadmeter die zaterdag wordt gepubliceerd.

De daders worden steeds jonger, zegt korpschef Midden en West-Brabant Frans Heeres in de krant. Hij is lid van de taakgroep Overvallen. Ruim een kwart van de overvallers is jonger dan 21. De leeftijd daalt naar 15 en 16 jaar. Een overval is volgens Heeres tegenwoordig een 'beginnersdelict'.

"Vroeger begon je met het stelen van een rolletje drop. Nu doe je een overval om bij de groep te horen." Tankstations en banken zijn tegenwoordig goed beveiligd, daarom richten overvallers zich steeds meer op de detailhandel, woningen en de horeca.

Waar een overval vroeger nog goed werd voorbereid, gaan de daders tegenwoordig impulsief te werk, stelt Heeres. "Ze zitten bij wijze van spreken op een terrasje en besluiten tot een overval."

Duitsland scoort er lustig op los in Italië

Duitsland heeft tijdens het trainingskamp in het Italiaanse Appiano vertrouwen getankt op weg naar het WK. Een samengesteld jeugdteam van vier plaatselijke amateurclubs werd met 24-0 opgerold.

De plaatselijke jongelingen waren geen partij voor Die Mannschaft. Bayern München-spitsen Miroslav Klose en Mario Gomez scoorden beiden vijf maal in het doelpuntenfestijn.

Het tweetal maakte voor het eerst sinds de verloren Champions League-finale hun opwachting bij de Duitse ploeg van bondscoach Joachim Löw. Klose en Gomez speelde overigens een half uur.

Het duel in het noorden van Italië werd zonder publiek gespeeld. Duitsland werkte zijn tweede oefenwedstrijd af op het trainingskamp, maandag werd FC Südtirol met 4-0 verslagen.

Rockstar hoopt tekort RDR snel op te lossen

Onze Noordzeeburen hebben flink te kampen met een tekort aan Red Dead Redemption en Rockstar voelt dat ongetwijfeld in de portemonnee. De ontwikkelaar zegt nu tegen komend weekend de tekorten voor de nieuwe westerngame weg te kunnen werken.

Niet alleen onze Britse vrinden, maar ook wij hebben een flink tekort. Zelfs ik vis achter het net, na vijf winkels te hebben geprobeerd lijkt de hit van de aardbodem verdwenen te zijn. Sterker nog, een hele lading games zou op de zeebodem liggen vanwegen een gezonken transportschip.

Neil Stephen, baas van Rockstar UK, belooft dat de tekorten voor dit weekend opgelost zullen zijn. Games voor beide consoles zullen dan weer volop in de schappen moeten liggen.

RDR
De rest zou op de zeebodem liggen...

Squashers Anjema en Schweertman naar tweede ronde EK

Laurens Jan Anjema en Piedro Schweertman zijn gisteravond doorgedrongen tot de tweede ronde van het EK Squash in Saarbrucken. Het Nederlandse duo rekende in de openingsronde af met respectievelijk de Duitser Carsten Schoor (11-2, 11-3, 11-9) en de Slowaak Tomas Toth (11-8, 11-9, 11-8).

De jongelingen Bart Ravelli en Frank Hartkoren redden het daarentegen niet om de laatste zestien te bereiken van de Europese titelstrijd. Ravelli, die zich via de kwalificaties had geplaatst voor de hoofdronde, moest met 4-11, 7-11, 6-11 zijn meerdere erkennen in de fysiek ijzersterke Fin Olli Tuominen die als vijfde is ingeschaald. Zijn trainingsmaatje Hartkoren kon eveneens geen game afsnoepen van een hoger aangeslagen tegenstander. De Zwitser Nicolas Mueller was met 9-11, 2-11, 7-11 te sterk voor onze landgenoot.

In de tweede ronde moet de 27-jarige Anjema het vanmiddag opnemen tegen Adrian Waller uit Engeland, de één jaar jongere Schweertman treft de Duitse kampioen Simon Roesner.

Noord-Korea schrapt militair pact met Seoul

Noord-Korea zegt het militair akkoord op dat onvoorziene gewapende conflicten met Zuid-Korea moet voorkomen. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag gemeld.

De Noord-Koreaanse generaals waarschuwden in een mededeling aan hun zuiderbuur ook, dat er onmiddellijk een aanval volgt, als Seoul de omstreden zeegrens in de Gele Zee overschrijdt.

Na de Koreaanse oorlog (1950-1953) zijn de buurlanden het nooit eens geworden over het verloop van de zeegrens. Noord-Korea wil dat de maritieme grens verder naar het zuiden opschuift.

Gratis krant Sp!ts deelt donorformulieren uit

Lezers die vandaag een exemplaar van de gratis krant Sp!ts scoren, krijgen daarbij twee donorformulieren cadeau. Met een daarvan kunnen ze zichzelf inschrijven als orgaandonor in het Donorregister, het andere kunnen ze weggeven. Doel van dit initiatief is het vergroten van het aantal orgaandonoren. De actie is een samenwerking tussen Sp!ts en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zo liet het ministerie vandaag weten.

Minister Ab Klink en Sp!ts-hoofdredacteur Willem Schouten deelden de gratis krant vanochtend uit op het Centraal Station in Rotterdam. Sp!ts heeft een oplage van 460.000, dus de krant verspreidt vandaag circa 920.000 donorformulieren. In de krant staat ook een aantal verhalen over orgaandonatie.

De actie van vandaag is onderdeel van de campagne Nederland zegt ja. Die is weer een initiatief van het ministerie en tien gezondheidsfondsen.

'Arts heeft meer aan commercie dan patiënt'

Een arts heeft er meer aan als een ziekenhuis commercieel wordt dan de patiënt. Als het ziekenhuis winst maakt, worden de premies voor de patiënt namelijk niet lager. De winst gaat naar investeerders en wordt gebruikt om de arts meer salaris te geven. Dat concludeert onderzoeker Patrick Jeurissen. Hij deed hier een promotieonderzoek naar aan de Erasmus Universiteit, schrijft het Nederlands Dagblad.

Jeurissen onderzocht het ontstaan van commerciële ziekenhuizen in het buitenland. Omdat Nederland zich terugtrekt uit het betalen van ziekenhuisvesting, ligt het volgens hem voor de hand dat het gat door investeerders wordt opgevuld.

Het is volgens de onderzoeker niet duidelijk of een commercieel ziekenhuis betere of slechtere zorg levert dan een non-profitziekenhuis. Wel is duidelijk dat het goedkoper werken niet voordelig uitpakt voor patiënten of verzekeraars. De winst gaat naar de aandeelhouders en hoogopgeleide artsen gaan meer verdienen. De lager opgeleide verpleegkundigen gaan juist minder verdienen.

Dat komt volgens Jeurissen doordat commerciële ziekenhuizen meer met bonussen werken. Ook verdienen hoger opgeleiden in de commerciële sector in het algemeen beter dan in de publieke sector.

Het commercieel worden van een ziekenhuis heeft volgens de onderzoeker geen invloed op de kwaliteit als het ziekenhuis al goed functioneerde. Bij een slecht presterend ziekenhuis kan het zelfs voor verbetering zorgen. Als voorbeeld geeft hij het IJsselmeerziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis. De overheid had volgens Jeurissen te weinig slagkracht om snel in te grijpen, terwijl investeerders dat wel zouden hebben.

Drie kandidaten voor EURO 2016

Tussen alle voorbereidingen op de komende wereldtitelstrijd in Zuid-Afrika door, beslist de UEFA morgen in Zwitserland ook nog even waar het Europees kamioenschap voetbal van 2016 wordt gehouden. Drie gegadigden zijn nog in de race; Frankrijk, Italië en Turkije. In de wandelgangen wordt gezegd dat Frankrijk de meeste kans maakt.

Waarschijnlijk neemt de UEFA geen enkel risico, na de problemen rond het komende EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Nog steeds is onduidelijk of de twee landen in staat zijn het evenement straks tot een goed einde te brengen. Officieus schijnt het zo te zijn dat Duitsland en Hongarije achter de hand worden gehouden om ook speelsteden te leveren.

Keytar in Rock Band 3?

Afgelopen week berichtte we al dat er mogelijk keyboards in Rock Band 3 zouden zitten. Nu heeft een (betrouwbare) bron verteld aan de website ARS Technica dat er geen keyboard zal zijn maar een keytar. Voor de mensen die de jaren '80 gemist hebben, een keytar is een soort keyboard dat je met een gordel over je schouder heen hangt net als een gitaar. De keytar zal het enige nieuwe instrument worden.

De instrumenten voor Rock Band 3 zullen gemaakt gaan worden door Mad Catz (dit is al zeker), Harmonix zal alleen de software maken en EA gaat de software uitgeven. De bron heeft ook aangegeven dat er mogelijk een PRO mode in Rock Band 3 zal zitten, met deze mode zal je zelfs misschien wel wat echte technieken kunnen leren voor een echt instrument. Het schijnt daarom ook dat Mad Catz de instrumenten zo maakt dat ze meer lijken op een echt instrument.

Mad Catz gaat verschillende bundels met instrumenten uitbrengen zodat je makkelijk de instrumenten kan halen die je wilt hebben, de keytar en de PRO mode blijven geruchten maar waarschijnlijk zal alles op de E3 duidelijk gemaakt gaan worden.

Keytar
Keytar?

Valbuena bezorgt Frankrijk benauwde oefenzege

Frankrijk kende tegen Costa Rica geen goede generale voor het WK. De Franse wisten met veel pijn en moeite een oefenzege te boeken. Mathieu Valbuena maakte in de slotfase de winnende treffer (2-1).

De formatie van bondscoach Raymond Domenech kwam in Lens al vroeg op achterstand tegen Costa Rica, met FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz in de basis. De Costa Ricanen profiteerde optimaal van een counteraanval waarin Marcos Hernandez het eindpunt was: 0-1.

Frankrijk, dat matig acteerde, kwam tien minuten later op een wat gelukkige wijze op gelijke hoogte. Franck Ribéry zag zijn schot via verdediger Douglas Sequeira achter doelman Keylor Navas verschijnen. Na de gelijkmaker golfde het spel op en neer.

Daarin kreeg Ruiz een uitstekende kans om Costa Rica weer op voorsprong te helpen. Maar de lat stond in de weg bij zijn kopbal. Frankrijk had na rust wel de touwtjes in handen en wist uiteindelijk de zege binnen te slepen. Een knap schot van Mathieu Valbuena betekende de 2-1.

Zwemster Dekker voorlopig uitgeschakeld

Er bestaat een mogelijkheid dat Inge Dekker niet aan het zwemtoernooi van Monaco (5 en 6 juni) en de Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven (11-13 juni) zal deelnemen. De Nederlandse heeft te veel last van een blessure aan haar schouder, waardoor ze niet voluit kan trainen.

Marcel Wouda, coach van Dekker, kon gisteren nog niet veel zeggen over de kwetsuur en de duur van een mogelijke revalidatie. De uitslagen van de MRI-scan moeten namelijk nog nader besproken worden. "Het doel is nog steeds om hard te zwemmen op de EK," aldus de trainer, die hiermee naar het EK langebaan in Boedapest refereerde. Dit evenement wordt in augustus gehouden.

Dekker denkt in elk geval dat ze de komende anderhalve maand niet in actie zal komen. Dit liet ze via haar Twitter-pagina weten.

Verbeek botst met spelers Heracles

Kort voor het vertrek van Gertjan Verbeek naar AZ heeft hij nog een flinke botsing gehad met de spelers van Heracles Almelo. Een vijfdaags verblijf op Mallorca zorgde nog even voor flinke commotie bij de Almelose club.

Verbeek meldde zich enkele dagen later dan gepland op het Spaanse eiland. "Daar baalden de spelers van omdat de trainer het hele jaar heeft geroepen: 'Samen uit, samen thuis.' Aangezien Gertjan al snel aan de slag gaat bij AZ, moest hij nog wat zaken regelen voor vertrek naar Mallorca," aldus voorzitter Jan Smit.

De spelers waren zo kwaad over deze gebeurtenis dat zij besloten na terugkomst in Nederland niet te gaan trainen, dat kon Verbeek echter niet waarderen. "Het was een ludieke actie van de spelers," probeerde Smit de rijen gesloten te houden.

Gisterenavond voetbalde Heracles een oefenwedstrijd tegen de amateurs van Saasveldia en daar ontbrak de oefenmeester dan weer. "Gertjan ligt dood- en doodziek op bed. Hij heeft waarschijnlijk iets verkeerds gegeten. Hij kan zelfs geen water binnenhouden," verklaarde Smit de afwezigheid van de scheidende trainer.

Real wilde per se Mourinho contracteren

"Het aantrekken van Mourinho, een van de beste trainers ter wereld, was een mogelijkheid die we niet onbenut konden laten," verklaarde voorzitter Florentino Perez, de komst van Jose Mourinho naar Real Madrid. "Zeker niet voor Real Madrid dat altijd naar het allerhoogste streeft."

Gisteren werd Manuel Pellegrini door 'de Koninklijke' ontslagen. De overgang van de Portugees is nog niet helemaal rond. De coach van Inter, met wie hij dit jaar de nationale titel, de Italiaanse beker en de Champions League won, moet zijn contract bij de Milanese club nog laten ontbinden. Maar dat is nog slechts een formaliteit.

Meer illegale sigaretten onderschept

In Nederland zijn vorig jaar 210 miljoen illegale sigaretten onderschept. Dat zijn er zes miljoen meer dan in 2008, schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een Kamerbrief. In 2007 werden nog 85 miljoen sigaretten in beslag genomen.

Bijna de helft van de sigaretten was bestemd voor doorvoer naar Engeland. Het gaat dan vooral om zogenoemde 'cheap whites', dat zijn sigarettenmerken die in nergens de Europese Unie geregistreerd zijn en dus binnen de EU geen legale thuismarkt hebben. Naast de cheap whites werden 105 miljoen namaaksigaretten ingenomen. Verder zijn vijf miljoen echte sigaretten onderschept.

Ongeveer 1,8 miljoen sigaretten zijn onderschept bij postzendingen of werden gevonden in reizigersbagage op luchthavens. De overige 208 miljoen sigaretten zijn ingenomen bij twintig grotere inbeslagnames.

Van de onderschepte sigaretten waren er 47 miljoen bestemd voor Nederland. Negentig miljoen illegale sigaretten kwamen uit China. Uit het Midden-Oosten kwamen er tien miljoen.

Zwitser Streller mist WK door enkelblessure

Zwitserland mist tijdens het WK in Zuid-Afrika Marco Streller. De aanvaller van FC Basel raakte op de training van de Zwitserse nationale ploeg geblesseerd aan zijn enkel en is niet op tijd hersteld om mee af te reizen.

Streller was een 'concurrent' voor Blaise Nkufo. Bij Basel kende de fysiek sterke aanvaller een uitstekend seizoen. Naast de 'dubbel' in Zwitserland kende Streller ook persoonlijk succes. In achtentwintig competitiewedstrijden scoorde de Zwitsers international eenentwintig doelpunten. De 28-jarige Streller hoopte zijn vorm door te kunnen zetten richting het WK in Zuid-Afrika.

Bondscoach Ottmar Hitzfeld laat weten dat Albert Bunjaku of Nassim Ben Khalifa de vervanger van Streller wordt. Zwitserland treft op het WK Spanje, Honduras en Chili in de groepsfase.

Washington af van veiligheidsdenken van 2001

Militaire overmacht is niet voldoende om de kracht en invloed van de Verenigde Staten in de wereld te handhaven. De VS moeten wereldomvattende instellingen bouwen en internationale bondgenootschappen sluiten, ook buiten de traditionele allianties. Dit staat in het document van het Witte Huis waarmee de strategie van de VS wordt geformuleerd.

Sinds 1986 moet de president dat eigenlijk jaarlijks doen. Voor president Barack Obama is het de eerste uiteenzetting over de strategie. Die wordt formeel donderdag gepresenteerd. De nieuwe strategie breekt met de ideeën over strategie en veiligheid die Obama's voorganger George Bush verwoordde sinds de terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001.

Bush' strategie kwam neer op eenzijdige militaire actie met een militaire overmacht. Zijn 'oorlog tegen terrorisme' lijkt nu voorbij. Onderdeel van de 'Obama doctrine' is ook dat de dreiging van extremisme in de VS zelf, als wezenlijk onderdeel van de bedreigingen van de veiligheid wordt gezien.

Zuid-Korea oefent tegen onderzeeërs

De Zuid-Koreaanse marine heeft donderdag een oefening gehouden om onderzeeërs te bestrijden. Aan de oefening voor de westkust deden tien schepen mee, volgens militaire zegslieden in Seoul.

Het is de eerste oefening sinds een Zuid-Koreaanse korvet, de Cheonan, eind maart werd getorpedeerd bij een Zuid-Koreaans eiland niet ver van de Noord-Koreaanse westkust. Het marineschip is door een Noord-Koreaanse torpedo ten onder gegaan volgens Seoul. Van de ruim honderd opvarenden verloren 46 het leven. Het heeft geleid tot extra spanningen tussen de twee Korea's. Noord-Korea ontkent de Cheonan te hebben getorpedeerd.

'FNV en VNO-NCW akkoord over AOW-leeftijd'

Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben overeenstemming bereikt over het verhogen van de AOW-leeftijd. Dat melden de Volkskrant en De Telegraaf donderdag.

In hun voorstel blijft het voor werknemers mogelijk om met hun 65ste te stoppen met werken, maar dan moeten ze wel 6,5 procent van hun AOW en pensioen inleveren. Wie een jaar langer doorwerkt, krijgt juist 6,5 procent extra.

De AOW- en pensioenleeftijd worden aan elkaar gekoppeld. In 2020 gaan ze allebei omhoog naar 66 jaar. In 2025 moet dit 67 jaar worden.

De leeftijd waarop werknemers mogen stoppen, loopt mee met de levensverwachting. Elke vijf jaar bekijken de sociale partners of de pensioenleeftijd moet worden verhoogd. Ook moet een verhoging minimaal tien jaar van te voren worden aangekondigd.

De AOW stijgt niet meer mee met de cao-lonen, maar met de reële lonen. Daarin worden ook bonussen en extra periodieken meegerekend, waardoor de AOW dus sneller stijgt.

Door de pensioenleeftijden ook te verhogen, besparen de bedrijfspensioenfondsen een hoop geld. Doordat mensen steeds ouder worden, moesten de fondsen steeds langer een pensioen uitkeren. Dat hoeft door de plannen niet meer.

In het plan staat volgens de Volkskrant ook dat de hoogte van de pensioenen deels afhankelijk worden van het beleggingsresultaat. Hoe dit gaat gebeuren, moet nog worden uitgewerkt.

De plannen zouden vier miljard euro opleveren en worden formeel volgende week bekendgemaakt. Dat willen VNO-NCW en FNV nog vóór de verkiezingen doen, in de hoop dat een nieuw kabinet de plannen overneemt. De gedachte is volgens de Volkskrant dat de politiek niet om de plannen heen kan als de grootste vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers overeenstemming hebben bereikt.

FC Oss zet Jupiler League uit het hoofd

FC Oss lijkt niet meer te rekenen op een terugkeer in de Jupiler League. De degradant uit de Eerste Divisie heeft de begroting teruggebracht voor komend seizoen naar 1,2 miljoen euro. Oss maakt zich op voor de Topklasse.

De Brabanders gaan forse bezuinigen op de personeelskosten. Daarnaast vertrekt een aanzienlijk deel van de huidige selectiespelers. Slechts zeven spelers blijven vooralsnog in Oss. Zij hebben een doorlopend contract bij de ploeg van trainer Hans de Koning.

FC Oss past ook de intensiteit van de trainingen aan. In aanloop naar het komend seizoen wordt nog maar vier keer per week getraind. De hoop bestaat nog dat de Ossenaren nog de plaats innemen van het failliete BV Veendam, maar die kans lijkt klein.

De rechter in Leeuwarden doet namelijk op 2 juni uitspraak over het beroep van Veendam. Een dag daarvoor sluit de inschrijving voor de Topklasse. FC Oss moet daarom voor die datum een besluit nemen gezien de overschrijvingsregelen voor amateurs en profs.

[Gerucht] Natal gaat 120 euro kosten

Edge-online heeft van een betrouwbare bron begrepen dat Project Natal wel iets duurder gaat worden dan 50 dollar die Pachter had voorspeld.

De bron wist te melden dat Project Natal 150 dollar zal kosten, wat omgerekend zo'n 123 euro is. De camera zal samen met een Xbox 360 Arcade gebundeld zo'n 300 dollar (247 euro) kosten. Ook voorspelde de bron dat Natal wereldwijd op 26 oktober uitkomt, het kan misschien een weekje meer of minder zijn. Of deze geruchten waar zijn ontdekken we waarschijnlijk bij de E3.

Natal
Zou jij Natal voor 120 euro in huis halen?

Suri Cruise helpt Tom met filmscenario's

Tom Cruise krijgt regelmatig advies van zijn 4-jarige dochter Suri over zijn nieuwe filmscenario's. "Ik vertel haar de verhalen van de scripts die ik aan het schrijven ben", zegt Tom in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Esquire. Suri voorziet hem dan ongeremd van feedback.

"Ik zet haar op een schommel en vertel haar het verhaal van begin tot eind", schetst de 47-jarige acteur en producent. "Ze stelt precies de juiste vragen. Waarom gebeurt dat? Zijn dat de slechteriken? Jij bent toch de held?". Volgens Cruise verbeteren zijn filmscenario's door de kritische blik van zijn 4-jarige dochter.

Ook wil Suri haar vader best kledingadvies geven. "Ze heeft een geweldige smaak", vertelde Cruise zaterdag op de bank bij Oprah Winfrey. Op die bank stond hij vijf jaar geleden te springen om zijn liefde voor actrice Katie Holmes duidelijk te maken. Dit leidde tot veel kritiek.

In dezelfde tijd werd Cruise's contract bij Paramount Pictures niet verlengd. Er werd, volgens Cruise geheel ten onrechte, een verband gelegd met het incident op de sofa bij Oprah. "Mijn contract bij Paramount liep ten einde, en werd niet verlengd. Mensen hebben daar veel verkeerde ideeën over. Sumner Redstone en ik zijn vrienden. Het is een business."

Cruise is momenteel bezig met de voorbereidingen van 'Mission: Impossible IV', waarin hij wederom de hoofdrol van Ethan Hunt vertolkt en waarvan hij ook medescenarist en producent is.

Suri Cruise helpt Tom met filmscenario's
Suri Cruise helpt Tom met filmscenario's (Foto: Novum)

Scorsese wil Pacino als Sinatra

Martin Scorsese wil graag Al Pacino als Frank Sinatra in een film over de zanger en acteur. Dat zegt hij in de Engelstalige Indiase krant The Hindu. Daarnaast zou hij graag Robert de Niro in de rol van Dean Martin zien. In oktober werd nog gespeculeerd dat George Clooney, Leonardo DiCaprio of Johnny Depp de rol van Sinatra zou spelen.

Scorsese loopt naar eigen zeggen al een tijdje rond met het idee van een film over Sinatra, in het bijzonder over zijn tijd in The Rat Pack, met voornamelijk Dean Martin en Sammy Davis Jr. "Er is zelfs al een script", zegt hij.

"Ik moet de eerste acteur nog zien die Sinatra terug kan brengen op het witte doek", vertelt de 67-jarige regisseur. Om daaraan toe te voegen: "Mijn keus is nu Al Pacino, met Robert De Niro als Dean Martin".

Het is nog niet helemaal duidelijk over welk deel van Sinatra's leven de film precies zal gaan. Scorsese maakte eerder al bekend dat het leven van Sinatra te groots was om in één film te vatten.

Daarnaast is het nog maar helemaal de vraag of de film wel gemaakt mag worden. Het fiat ligt namelijk bij dochter Tina Sinatra, die de filmrechten bezit en zelf producente van een eventuele biopic wil zijn. Zij wil dat een dergelijke verfilming niet te ruw wordt, en dus Sinatra's drugs- en alcoholmisbruik omzeilt. Zij kiest voor een zachtere Frank Sinatra, waarbij naar verluidt Clooney nog steeds haar favoriet is.

Ook bestaat de mogelijkheid dat de film meerdere Franks bevat, van verschillende leeftijden. In dat geval zouden meerdere acteurs de rol op zich kunnen nemen.

Scorsese wil Pacino als Sinatra
Scorsese wil Pacino als Sinatra (Foto: Novum)

Neergeschoten agent krijgt volledige compensatie

Een agent die in 2004 zwaargewond raakte bij een schietpartij en sindsdien niet kan werken, krijgt volledige financiële compensatie. De politie Twente laat weten uit 'coulance en uit oogpunt van goed werkgeverschap' de man financieel schadeloos te stellen. De Nederlandse Politiebond (NPB) reageerde opgetogen en spreekt van een 'positief signaal'.

Rogier Fledderus raakte in september 2004 zwaargewond, nadat een 45-jarige Duitser bij een drugscontrole begon te schieten. De Enschedese brigadier Jan Wind overleed, een andere collega raakte ook zwaargewond. Fledderus heeft sindsdien niet meer kunnen werken.

Afgesproken is dat Fledderus tot zijn pensioen in dienst blijft bij de politie. Het invalidenpensioen dat hij van de UWV krijgt, wordt volledig aangevuld. Hierbij is rekening gehouden met zijn carrièrekansen als hij niet gewond was geraakt.

De NPB laat in een reactie weten blij te zijn met de regeling en de manier waarop die tot stand is gekomen. "Het gebeurt niet zo vaak dat een korps uit eigen beweging zo coulant is. Vaker zijn er financiële motieven om dit niet te doen", aldus een woordvoerder.

Hij spreekt van een omslagpunt. "Arresten van de Hoge Raad schuiven ook steeds meer op ten gunste van bescherming van de werknemer." Volgens de CPB zijn het niet alleen mensen die zwaar lichamelijk letsel overhouden aan hun werk die recht zouden hebben op compensatie. Ook werknemers die door hun werk een posttraumatisch stresssyndroom oplopen zouden hiervoor in aanmerking moeten komen.

'Vegan Streaker' hoort jaar cel eisen

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de 24-jarige Peter Janssen, beter bekend als de 'Vegan Streaker'. Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket. Hij stond terecht in de Rotterdamse rechtbank omdat hij vorig voorjaar zo'n 2500 nertsen vrijliet op een Zeeuwse fokkerij. Janssen heeft dat eerder ook bekend.

Medeverdachte Naomi van der P. hoorde dezelfde straf eisen. Tegen beiden werd ook een voorwaardelijke straf van zes maanden geëist.

De dieren werden vorig jaar op 15 maart 'bevrijd' uit de fokkerij in Stavenisse. De meeste dieren werden overigens snel weer gevangen. Janssen werd al snel, op 7 april, aangehouden, maar 30 juni vrijgelaten om voor zijn zieke moeder te zorgen.

Janssen kreeg zijn bijnaam nadat hij in zijn onderbroek een tv-show van Paul de Leeuw binnenliep om aandacht te vragen voor dierenleed. De presentator stelde dat niet op prijs en trok hem de onderbroek van het lijf.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

British Airways in overleg met bonden

British Airways is in overleg met vakbondsleiders om een einde te maken aan de staking door cabinepersoneel. Dat hebben de luchtvaartmaatschappij en bonden woensdag gezegd. Door de staking zijn honderden vluchten geannuleerd.

Een woordvoerder van de vakbond Unite, Tony Woodley, liet weten dat het niet gemakkelijk zal worden om overeenstemming te bereiken over veranderingen in salariëring en arbeidsomstandigheden.

Verwacht wordt dat komende tijd meer stakingen worden gehouden.

Veroordeelde Rwandese arts gepakt in Frankrijk

De Franse politie heeft een Rwandese arts ingerekend die in zijn vaderland bij verstek is veroordeeld voor zijn rol in de Rwandese genocide in 1994. Eugene Rwamucyo werd woensdag opgepakt in Sannois, ten noordwesten van Parijs. Tegen hem was door Rwanda een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Rwamucyo werd op een begrafenis herkend en aangegeven bij de politie. Dat zei een rechterlijke ambtenaar die anoniem wenste te blijven.

De Rwandese arts werd in 2007 in Rwanda bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Als arts werkte hij in het Franse Noorderdepartement, tot hij vorig jaar geschorst werd. Hij woont in België. Donderdag moet hij voor een aanklager verschijnen.

Amnesty heeft kritiek op schikking Trafigura

Door de schikking die Trafigura heeft getroffen met slachtoffers van de afvaldump in Abidjan ontloopt het bedrijf volledige verantwoording. Er moet veel meer worden gedaan om te voorkomen dat bedrijven hun straf ontlopen, stelt Amnesty International in zijn jaarboek 2010.

Na de dump van het afval rond de havenstad Abidjan in Ivoorkust kwamen in 2006 zeker vijftien mensen om. Minimaal tienduizend mensen werden ziek. Voor de dump werd de lading van het schip Probo Koala in Amsterdam aangeboden, maar uiteindelijk geweigerd. Trafigura ontkent dat er gevaarlijk afval is gedumpt, maar schikte wel in een schadeclaim van slachtoffers.

Het bedrijf betaalde 45 miljoen dollar aan ongeveer dertigduizend mensen. Dit soort schikkingen biedt volgens Amnesty slechts enige gerechtigheid. "Maar vaak zijn er ernstige beperkingen aan verbonden. In het geval van Ivoorkust kwamen essentiële aspecten van de gevolgen voor de mensenrechten van het dumpen van giftig afval niet aan bod."

Bedrijven die 'steeds meer' beweren dat ze zich inzetten voor de mensenrechten, moeten dit volgens de mensenrechtenorganisatie ook actief promoten.

Onlangs meldden Nova en de Volkskrant dat chauffeurs die het afval hadden vervoerd, zwijggeld kregen toen ze na het vervoer ziek werden. Ook zouden ze valse verklaringen hebben getekend.

Volgende week start bij de Amsterdamse rechtbank de inhoudelijke behandeling van de Nederlandse strafzaak rondom de kwestie-Proba Koala. Trafigura, de gezagvoerder van de Probo Koala, de Amsterdamse afvalverwerker APS, de oud-directeur van dat bedrijf en de gemeente Amsterdam staan terecht voor overtreding van milieuwetten.

De gemeente Amsterdam deed eerder een beroep op strafrechtelijke immuniteit. In maart van dit jaar bepaalde de Hoge Raad dat de gemeente alsnog moet worden vervolgd voor haar rol als toezichthouder. De inhoudelijke behandeling neemt volgens de planning vijf weken in beslag, laat de rechtbank weten.

15 teams willen plaats op F1-grid

Niet minder dan vijftien partijen zijn geïnteresseerd om in 2011 een plaats op de Formule 1-grid in te gaan nemen. De FIA heeft inmiddels alle partijen aangeschreven die voor 21 juni hun inschrijving door moeten zetten en 12.750 euro aan de autosportfederatie over moeten maken.

Onder de inschrijvers voor volgend jaar zijn GP2-teams ART, Durango en Epsilon Euskadi, maar ook de Amerikaanse Cypher Group en Stefan GP. Naar verluidt zal de FIA in juli niet alleen een team voor het dertiende gridslot aanwijzen, maar ook een reserveteam mocht er nog een renstal voor volgend jaar uitvallen.

Bourdais: "Geen terugkeer in de F1"

Sébastien Bourdais heeft de hoop om ooit terug te keren in de Formule 1 opgegeven. De Fransman reed jarenlang in de Champ Car Series voor hij in 2008 de kans bij Scuderia Toro Rosso kreeg om alsnog F1 te gaan rijden. Daar kreeg hij halverwege vorig seizoen de bons en werd vervangen door Jaime Alguersuari.

"Ik ben 31 jaar oud. Ik zie niet in hoe ik nog terug zou kunnen keren in de F1-cockpit, omdat het niet erg goed ging," zei Bourdais tegen sports.fr. "Als iemand mij een auto aanbiedt, dan waarom niet? Maar persoonlijk jaag ik het niet meer na."

De Fransman geeft toe dat de relatie met Toro Rosso gedoemd was om te mislukken, omdat ze coureurs zochten die hun mond hielden en hard reden. "Ze bepaalden de ontwikkeling van de auto of van de onderdelen niet, dus het was gedoemd om te eindigen op de manier zoals het gebeurde. Ik heb er geen spijt van, maar zou dat wel hebben gehad als ik het niet geprobeerd had," zei Bourdais.

Hij werd afgelopen winter ook gelinkt aan een stoeltje bij Renault, maar de Fransman ontkende gesprekken te hebben gehad met teambaar Eric Boullier. Hij voegde er aan toe dat het lastig is voor Franse coureurs om in de Formule 1 te komen, omdat ze weinig sponsors mee kunnen brengen. In de Superleague Formula waar Bourdais in rijdt komt hij wel landgenoten tegen.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.