FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 juni 2009

Daryl Hannah gearresteerd bij demonstratie

Actrice Daryl Hannah is gearresteerd bij een demonstratie tegen een kolenfabriek in de Amerikaanse staat West-Virginia. De 48-jarige filmster hoorde bij een groep van 31 activisten die de politie in de boeien sloeg, aldus de BBC vandaag.

De demonstranten protesteerden tegen de fabriek, omdat die met explosieven de top van een berg wil weghalen om die te kunnen ontginnen. De activisten liepen naar de fabriek en probeerden toegang te krijgen tot het fabrieksterrein. Toen ze werden tegengehouden door mijnwerkers, gingen ze midden op de weg zitten. De politie heeft ze allen opgepakt omdat ze het verkeer hinderden.

Hannah, bekend van films als Blade Runner en Kill Bill, maakt zich al jaren sterk voor het milieu en houdt regelmatig voordrachten over het gebruik van biodiesel als duurzame brandstof. Ook in 2006 belandde ze een keer in de cel, toen ze zich had vastgeketend aan een walnotenboom in Los Angeles. Toen wilde ze voorkomen dat de bomen moesten wijken voor een groot pakhuis.

Rhys Meyers opgepakt op vliegveld van Parijs

De Ierse filmster Jonathan Rhys Meyers is zaterdag enkele uren vastgehouden op een vliegveld in Parijs omdat hij een borreltje te veel op had. In een dronken bui zou hij een ober in zijn gezicht hebben geslagen, zeiden bronnen op het vliegveld vandaag.

Rhys Meyers zou hebben uitgehaald na een ruzie in een bar op vliegveld Charles de Gaulle. De 31-jarige acteur is in 2007 ook al eens opgepakt voor openbare dronkenschap, toen op het vliegveld in de Ierse hoofdstad Dublin.

De Golden Globe-winnaar speelt op dit moment Hendrik VIII van Engeland in de tiendelige televisieserie The Tudors. Hij speelde mee in films als Match point, Elvis, Bend it like Beckham en Mission impossible III.

Ryanair: zelf bagage naar vliegtuig dragen

Ryanair blijft nieuwe maatregelen bedenken om de kosten te drukken. Het nieuwste idee is dat de passagiers in het vervolg zelf hun bagage tot het vliegtuig moeten dragen, zo zei Ryanair-baas Michael O'Leary vandaag.

Gewichtsbeperkingen zijn er niet voor de bagage, de koffer moet echter wel aan de afmetingslimiet voldoen. De luchtvaartmaatschappij wil hiermee 20 mijoen euro op jaarbasis besparen. Volgens O'Leary maken we een evolutie mee van check-in bagage naar carry-on bagage.

Het is de bedoeling dat passagiers hun bagage mee het vliegtuig in nemen, en pas als de kastjes vol zijn voorwerpen in de laadruimte gaan stoppen. Dit zijn echter niet de enige geldbesparende plannen van O'Leary. Zo worden vanaf 1 oktober de incheckbalies afgeschaft, en wil hij passagiers gaan laten betalen voor het gebruik van de toiletten.

Uitslagen oefenduels 24 juni

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
VV Staphorst SC Heerenveen
Paulo Henrique (4x), Beda (2x), Wojciechowski,
Dingsdag, Ingelsten
0-9
Gilze NAC Breda
Smith, Idabdelhay, Schilder, Boukhari, Bouman,
Cairo, Gudelj
2-7
Bon Boys FC Twente
Perez (2x), Denneboom, Janssen, N'kufo,
Vidarsson, Hersi, Rukavytysya, Chery
0-9

'Sterrenmeisje' spant kort geding aan tegen tatoeëerder

Kimberley Vlaeminck, beter bekend als het sterrenmeisje, start morgenvroeg een kort geding tegen de man die 56 tatoeages plaatste terwijl ze er maar 3 had gevraagd. Haar advocaat Jan Leysen willen alleen toegeven dat het 18-jarige meisje eisende partij is en dat het te maken heeft met het alom gekende dossier. Rouslan Toumaniantz, de tatoeëerder die de 56 sterretjes heeft gezet, is volgens Leysen op de hoogte van de zaak.

Sterrenmeisje 

 'Sterrenmeisje' spant kort geding aan tegen tatoeëerder

Verleden Benno L. duisterder dan gedacht

Zwemschoolhouder Benno L. uit Den Bosch heeft mogelijk op veel grotere schaal toegeslagen dan tot nu toe bekend was. Al in 1996 kreeg de politie van Noord-Brabant een melding binnen van de moeder van een meisje dat in de jaren tachtig door hem zou zijn misbruikt.

Politiewoordvoerster Marieke Stuart bevestigde vandaag berichtgeving daarover in RTL Nieuws. Omdat het gebeurde in 1981, kon de politie wegens de toen geldende verjaringstermijn van twaalf jaar voor zedendelicten, niets doen. Wel zijn "gesprekken” met Benno L. gevoerd, aldus Stuart.

In 2004 komt de zwemschoolhouder opnieuw in beeld bij de politie wegens vermeend misbruik van kinderen. De aangifte uit 1996 is toen niet aan het licht gekomen, omdat de verdenking destijds niet hard genoeg was.

De 59-jarige Benno L. gaf les in zwembaden van gezondheidsinstellingen in Den Bosch, Vught, Sint-Michielsgestel en Vlijmen. Hij gold als een voorvechter van de integratie van kinderen met een handicap en was onder meer gespecialiseerd in het lesgeven van kinderen met een beperking. Na vermoedelijk een tip van een computerreparateur vond de politie tienduizenden 'belastende' foto's en filmpjes op computers en digitale opslagapparatuur van L. Het materiaal bevat beelden van zeker 98 meisjes in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. Naast 'seksueel getinte' foto's gaat het om ontuchtige handelingen.

Volleybalrivalen staan tegenover elkaar

Ontmoetingen tussen de volleybalploegen van Nederland en Italië staan garant voor spanning en sensatie. Dat was al zo in de jaren negentig, toen Italië de voornaamste concurrent was van de gouden Nederlandse generatie. Komend weekend staan de ploegen tegenover elkaar in de World League 2009.

"Deze twee ploegen zijn echt aan elkaar gewaagd", weet de Nederlandse bondscoach Peter Blangé. "Bovendien kennen veel spelers elkaar goed uit de Italiaanse competitie en dat geeft een bijzondere extra dimensie. Verder ben ik benieuwd naar het duel tussen de buitenaanvallers Robert Horstink en Mateo Martino, een Italiaans toptalent met een vergelijkbare speelstijl. Het wordt in veel opzichten een zeer interessant weekend."

In de nieuwe eeuw is de concurrentie niet anders. Vanaf het jaar 2000 stonden de Europese rivalen zeven keer tegenover elkaar en wist Oranje maar één keer te winnen. Toch moest meer dan eens een vijfde set de beslissing brengen.

De Italianen zijn de grootverdieners van de World League. De Azzurri wonnen de hoofdprijs van deze landencompetitie maar liefst acht keer waarvan zeven keer in de jaren negentig. Nederland ging één keer met de meest waardevolle cheque aan de haal. Dat was in 1996 toen Italië tijdens de finale in Rotterdam met 3-2 werd verslagen (22-20 in de vijfde set).

Het zegt allemaal niets over de huidige krachtsverhoudingen. Net zo min als dat de resultaten tot nu toe in poule A enige voorspellende waarde hebben als het gaat om de komende wedstrijden in Eindhoven. Koploper Oranje - met 10 punten staat Nederland bovenaan - won tijdens de eerste vier speelronden twee wedstrijden meer, maar Italië zal beslist één en ander recht willen zetten. Al was het alleen maar om de aanzwellende kritiek in eigen land te doen verstommen. Italië staat momenteel met 3 punten op de derde plaats in poule A.

Uitslag Spanje - VS

In Bloemfontein hebben de Verenigde Staten voor een stunt gezorgd. De topfavoriet voor het winnen van de Confederations Cup, Spanje, werd met 2-0 verslagen.

De Amerikanen openden het duel verrassend sterk. De Spaanse defensie moest in de openingsfase vaker dan lief toezien hoe vooral Charlie Davies het doel bedreigde. De spits miste echter precisie, en zag zijn pogingen naast het doel van Iker Casillas belanden. De Spanjaarden groeiden echter in de wedstrijd, en waren via Fernando Torres gevaarlijk. De Liverpoolspits miste op een voorzet van Cesc Fàbregas. En juist toen het leek of Spanje de wedstrijd onder controle had, kwamen de Verenigde Staten op voorsprong. Jozy Altidore werd door het midden aangespeeld en zag zijn schot via Casillas in het doel belanden.

De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque bleef vervolgens de betere, maar kreeg zelden een goede kans gecreëerd. Pas vlak voor de thee kwamen de beste kansen op de gelijkmaker. Allereerst miste Sergio Ramos van dichtbij door goed ingrijpen van Jay DeMerit, en vervolgens kwam Torres' poging in de korte hoek niet verder dan doelman Tim Howard. Na rust trachtten de Spanjaarden de Amerikaanse muur te slechten. Vooral door matige voorzetten van Albert Riera en Sergio Ramos kwamen er geen goede kansen.

Dit zorgde uiteindelijk voor de stunt van de VS. Landon Donovan zette voor vanaf rechts, zag zijn voorzet afketsen op Gerard Piqué en Ramos, om vervolgens door Clint Dempsey afgemaakt te worden. De verslagen Spanjaarden konden vervolgens maar weinig meer inbrengen, temeer doordat de Amerikaanse bondscoach Bob Bradley een extra verdediger inbracht. Toch kwamen er nog enkele kansjes, deze leverden echter geen tegentreffer op. Er kwam nog wel een smet op de stunt van de VS. Michael Bradley kreeg in de slotfase rood voor een overtreding op Xabi Alonso.

Zondagavond spelen de VS de finale tegen de winnaar van de andere halve finale, die gaat tussen Brazilië en Zuid-Afrika. De verliezer van dat duel zal tegen Spanje aantreden voor het duel om de derde plaats.

Spanje - Verenigde Staten 0-2
27' Jozy Altidore 0-1
74' Clint Dempsey 0-2
87' Michael Bradley (VS)

Stadion: Free State, Bloemfontein
Arbiter: Jorge Larrionda (URU)
Gele kaart: Joan Capdevila, Gerard Piqué (Spanje), Landon Donovan, Jozy Altidore (VS)

Opstellingen:

Spanje: Casillas; Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila; Xavi, Xabi Alonso, Fàbregas (Cazorla/68), Riera (Mata/78); David Villa, Torres.

Verenigde Staten: Howard; Spector, Onyewu, DeMerit, Bocanegra; Dempsey (Bornstein/88), Clark, Bradley, Donovan; Davies (Feilhaber/69), Altidore (Casey/83).

Speel zwerkbal met Harry Potter and the Half-Blood Prince

Sinds 2001 kunnen we bijna niet meer om de Harry Potter-films heen. We zijn binnenkort toe aan de verfilming van het zesde deel: Harry Potter and the Half-Blood Prince.

Zoals we gewend zijn, komt er ook van deze film een game. Electronic Arts brengt de game naar de DS, de Wii, de PC, de PS2, de PS3, de PSP en de Xbox 360. We kunnen het gehele kasteel verkennen. Electronic Arts geeft zelf aan dat het kasteel en de omgeving completer zijn dan ooit tevoren. Zoals we gewend zijn van Harry Potter is het ook mogelijk om een potje zwerkbal te spelen. Hoe dit in zijn werk gaat, is te zien in de onderstaande video.

75 procent liever relatie dan carrière

Als FOK!kers voor de keuze zouden staan: je relatie opgeven of je carrière, dan kiezen ze massaal voor het laatste. Ruim 73 procent van de 3000 stemmers op de FOK!poll vindt het hebben van een partner belangrijker dan een baan die ze zelf erg leuk vinden.

Uiteraard is in veel gevallen beide goed te combineren. Toch was FOK! benieuwd naar wat men zou kiezen als het er op aan zou komen. Velen gaven als argument: 'Ik heb liever een leven zonder carrière dan een leven zonder relatie.' ReserveBelg zegt: "Geluk in het leven lees ik niet af aan wat ik doe tijdens mijn werk maar wat ik in het leven (lees privé) doe, dus stel ik mijn relatie met mijn vriendin (en tevens beste maat) veel hoger dan een carriere."

Horned-Reaper: "Absoluut mijn relatie! Geluk is mij toch een stuk meer waard dan geld af stand... Dan woon ik liever op een klein hutje in de hei met mijn grote liefde dan dat ik alle geld van de wereld heb maar me iedere dag zo kapot werk dat ik geen tijd voor m'n vrouw en kinderen heb."

Niet afhankelijk
De vrouwelijke user Shayndel denkt er wat nuchterder over na: "Moeilijke vraag, maar ik zal er in elk geval voor zorgen dat ik mijn eigen inkomen heb. Ik wil niet afhankelijk zijn van een man. Heb de laatste jaren veel vrouwen gezien die hun baan opgaven voor hun man en dat de/het relatie/huwelijk stuk ging."

User Marve wist al snel wat de uitslag zou worden: "Relatie zal het hier op FOK! gaan winnen omdat hier veel jonge mensen zitten die nog geen carrière hebben en nog niet genoeg ervaring hebben met relaties. Het scheelt echt heel veel of je dit aan iemand vraagt die 20, 30 of 40 is." En Espabilado meent: "Carriere, want als ik met een carriere zou bezig zijn en dat deel is van m'n leven en ik zou het moeten opgeven voor een relatie dan past die relatie blijkbaar niet bij m'n leven. En gezond voor een relatie is het vaak ook niet als men er iets voor moet opgeven wat men minder happy maakt."

Tot slot de interessante vraag van een AtheistischFundamentalist: "Welke vrouw hier wil er eigenlijk een relatie met een man zonder carrière?" Ook je mening geven? Dat kan hier.

Kikkers trouwen voor regen

De lokale bevolking van Mumbai (India) heeft een twee kikkers met elkaar laten trouwen om zo te proberen de regengoden gunstig te stemmen. Dit was vandaag te lezen in de Times of India.

De ceremonie tussen de kikkers Raja en Rani werd dit weekend in een buitenwijk van het plaatsje Nagpur voltrokken. Dit alles onder het toeziend oog van honderden belangstellenden.

Het gebied heeft door het uitblijven van het regenseizoen te kampen met extreme droogte. Hierdoor loopt onder andere de landbouwsector gevaar.

Nu de kikkers getrouwd zijn is het wachten op de regen.

President Oekraïne somber over EK 2012

Viktor Joestsjenko, president van Oekraïne, is somber over de voortgang van de voorbereidingen op het EK voetbal in 2012. Dat organiseert Oekraïne dan samen met Polen.

"Een half jaar is voorbij. En we hebben nog niet eens een elfde van de plannen voor dit jaar kunnen realiseren" aldus de president van het in een financiële crisis verkerende Oekraïne. Het huidige financiële beleid zou het EK in gevaar brengen. Van de voor dit jaar geplande 239 miljoen euro aan investeringen voor de infrastructuur is slechts 10 procent uitgegeven.

Ook de UEFA volgt het land kritisch. De voetbalbond heeft Oekraïne meerdere malen aangespoord haast te maken met de bouw van stadions, wegen en hotels. Joestsjenko vreest dat zijn land de controle van de UEFA op 30 november niet zal doorstaan.

Horrillo hoopt ooit weer te fietsen

Pedro Horrillo heeft vandaag het ziekehuis in Pamplona verlaten. De renner van Rabobank verbleef daar sinds hij op 16 mei tijdens de Giro in een ravijn reed.

"Ik hoop terug te keren op de fiets. Het zou hard zijn als ik op deze manier afscheid moet nemen van het professionele fietsen", aldus Horrillo vandaag tegen Spaanse media.

Bij zijn val liep de Spanjaard onder meer een bovenbeenbreuk, een gebroken knieschijf en een geperforeerde long op. Hij werd dagenlang kunstmatig in coma gehouden om hersenbeschadiging te voorkomen. "Ik heb geluk dat ik hier vandaag tegen jullie praat", zo blikt Horrillo terug.

Tientallen doden bij aanslag op markt Bagdad

Bij een bomaanslag op een drukbezochte markt in Bagdad zijn vandaag zeker 55 doden en 116 gewonden gevallen. Dat heeft de Iraakse politie laten weten. De aanslag in de voornamelijk sjiitische wijk Sadr City is gepleegd met een motorbom.

Het gaat om een van de zwaarste aanslagen tot nu toe in Irak dit jaar. Op 30 juni moeten de Amerikaanse gevechtstroepen zich volgens afspraak terugtrekken uit de Iraakse steden.

COD: Modern Warfare 2 GSM-versie in de maak

Glu mobile, een van de grootste uitgevers van games voor mobiele telefoons, heeft vandaag bekendgemaakt dat er een telefoonversie van Modern Warfare 2 zal worden ontwikkeld.

Glu mobile gaf in het persbericht aan dat er in een nieuwe, nauwere samenwerking met Activision, een Modern Warfare 2 versie zal komen die zal werken op alle telefoons die Android, Blackberry, BREW, J2ME of Windows Mobile ondersteunen. Het spel zal ongeveer gelijktijdig met zijn 'grote broers' uit worden gegeven. "Glu team is blij dat het een mobiele versie van deze blockbuster mag maken voor de fans van de Call of Duty-serie", aldus Jill Braff, senior vice-president van Glu Mobile.

Over de inhoud van het spel is nog niets bekend, maar de game zal waarschijnlijk net als de console- en pc-versie veel lijken op zijn voorganger, Call of Duty 4: Modern Warfare. De setting zal wederom een hedendaags slagveld worden, waarin online en offline gevochten kan worden. Modern Warfare wordt ontwikkeld door Infinity Ward en Glu Mobile en uitgegeven door Activision. Over de pc- en console-versie lekten al eerder diverse details uit.

Badwater regelen met iPhone

Voor mensen die in het bezit zijn van een iPhone is een applicatie ontwikkeld die het badwater van een afstand kan regelen. De software is gratis, maar de hightech kranen voor in je badkamer kosten samen zo'n vierduizend pond. Wanneer je zowel de kranen als de software in bezit hebt, kun je van een afstand het badwater regelen.

Met deze nieuwe snufjes kun je de temperatuur, de diepte van het water en de geuren bepalen. Ook is het mogelijk het aantal bubbels van te voren vast te stellen, zodat je na een vermoeiende werkdag bij thuiskomst optimaal kunt genieten van een welverdiend bad.

"Met één druk op de knop vult de Bath-o-matic het bad precies zoals jij dat wilt", aldus een woordvoerder. "Je kunt zelfs kiezen hoeveel bubbels en wat voor geurtjes je in het badwater wilt." Volgens de woordvoerder zijn het echter niet enkel de gemakken die het product zo goed maken: "Deze technologie is ook een doorbraak voor het besparen van energie en het voorkomen van een eventuele overstroming in de badkamer." Mensen zonder bad hoeven niet getreurd te zijn: er is ook een versie voor de douche op komst.

Een foto van de software kun je hier bekijken.

Klink: uitbreiding vrije prijzen pas in 2011

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil het rustig aan doen met uitbreiding van vrije prijzen voor behandelingen in ziekenhuizen. Nu gelden die voor 34 procent van de zorg, pas in 2011 komen er eventueel voor de helft van de ziekenhuiszorg vrije prijzen. Volgend jaar maakt het ministerie pas op de plaats.

Dat zei de minister vandaag tijdens overleg met de Tweede Kamer. Het kabinet wil dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen voor steeds meer behandelingen gaan onderhandelen over de prijs. Die zou dan lager kunnen komen te liggen dan nu het geval is. Ook zou de kwaliteit van de zorg inzichtelijker kunnen worden. Van de regeringspartijen is de PvdA beducht voor te grote marktwerking in de ziekenhuizen.

14-jarige rijdt met 101 km/u door Breda

Gisterenmiddag heeft de politie van Breda een 14-jarige wegpiraat van de weg geplukt. De tiener reed in de Audi A4 van zijn oom met een snelheid van 101 kilometer per uur over een weg waar maximaal 50 is toegestaan.

De jongen zat alleen in de auto, en de oom van de tiener was er van op de hoogte dat zijn neefje de auto had meegenomen. De oom is om deze reden dan ook gehoord als verdachte en zijn auto is in beslag genomen.

De politie hield gisteren de hele dag snelheidscontroles op de Kapittelweg en Emerparklaan in Breda, waarbij de 14-jarige niet de enige was die flink de fout in ging. Een 25-jarige motorrijder uit Oosterhout reed namelijk over dezelfde weg 112 kilometer per uur en kon direct zijn rijbewijs inleveren.

Met dank aan Fredo55 voor de submit.

Kamervoorzitter: niet twitteren in parlement

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet stoort zich aan politici die tijdens debatten in de Kamer zitten te twitteren. Ze heeft er al verscheidene mensen op aangesproken en zal dat blijven doen, liet ze vandaag weten.

CDA'ers als Jack de Vries (staatssecretaris van Defensie) en Maxime Verhagen (minister van Buitenlandse Zaken) zijn fervente gebruikers van de internetdienst waarmee korte berichtjes kunnen worden gepubliceerd. Verbeet heeft De Vries er onlangs nog over berispt. Ook stuurde ze de topambtenaren van alle ministeries een briefje met het verzoek hun politieke bazen aan te spreken op hun twittergedrag.

Verbeet vindt dat bewindspersonen en Kamerleden zich uit hoffelijkheid moeten concentreren op het debat. Premier Jan Peter Balkenende sprak Verhagen ook al eens aan, toen hij een foto uit de ministerraad had getwitterd. Ook Kamerleden (vooral PvdA) zijn niet zonder zonde. Zo twitterde PvdA'er Paul Tang onlangs dat hij het jurkje van Femke Halsema "tot dusver" leuker vond dan het debat.

Basisschool krijgt meeste geld ventilatie

Basisscholen krijgen de grootste hap van het extra geld dat het kabinet uittrekt, om de luchtkwaliteit in scholen te verbeteren.

In een voorstel waarover de ministerraad zich vrijdag buigt, is volgens ingewijden sprake van 100 miljoen euro voor het basisonderwijs en 50 miljoen euro voor het voortgezet onderwijs. De extra investeringen maken deel uit van het pakket crisismaatregelen waartoe het kabinet en de coalitiepartijen in maart besloten. In totaal is toen voor verbetering van het binnenmilieu op scholen 165 miljoen euro uitgetrokken.

Uit onderzoek van onderzoeksinstituut TNO bleek eerder dat leerlingen op de basisschool beter presteren bij taal en rekenen in een goed geventileerd lokaal.

Real wil Benzema in ruil voor Nederlanders

Real Madrid ziet de komst van David Villa somber in. Daarom richt de club uit Madrid de pijlen nu op de komst van Karim Benzema.

De spits van Olympique Lyon zou voor veertig miljoen moeten overkomen. Daarbij zou Real ook een aantal Nederlandse spelers erbij doen.

In de strijd om Benzema heeft Real Madrid concurrentie van Manchester United. De club van Alex Ferguson zoekt een opvolger voor de naar Real vertrokken Cristiano Ronaldo. Eerder meldde Goal.com al dat Lyon interesse heeft in Klaas Jan Huntelaar, Arjen Robben en Royston Drenthe.

Djibril Cissé naar Panathinaikos

Djibril Cissé speelt volgend seizoen voor het Griekse Panathinaikos.

De Griekse club van trainer Henk ten Cate is tot een overeenstemming gekomen met Olympique Marseille, de club van Cissé. Donderdagavond zal de Franse aanvaller om 18 uur in Athene arriveren om vervolgens een medische keuring te ondergaan.

Met de transfer is zo'n acht miljoen euro gemoeid. Dit heeft Panathinaikos laten weten aan de Griekse editie van Goal.com.

Cissé begon zijn loopbaan bij het Franse Auxerre. Vervolgens vertrok hij naar Liverpool en kwam daarna uit voor Olympique Marseille. Deze club verhuurde hem aan Sunderland waar hij tot het einde van het afgelopen seizoen heeft gespeeld.

Koeman geeft Donk geen kans

Ryan Donk zal komend seizoen niet in het shirt van AZ te zien zijn. De verdediger werd afgelopen seizoen verhuurd aan West Bromwich Albion.

Onder Ronald Koeman keerde hij terug en mocht proberen een plek in de selectie af te dwingen. Dit is hem echter niet gelukt waardoor hij alle aanbiedingen van buitenlandse clubs op een rijtje kan gaan zetten.

Kees Luijckx zat in dezelfde situatie als Donk, maar is nog niet afgeschreven door Koeman. "Hij ziet nog wel een rol voor mij weggelegd", aldus Luijckx over Koeman in de VI. "Dat pak ik op als uitdaging tijdens deze voorbereiding. We hebben afgesproken de situatie even aan te kijken."

Over interesse hoeft ook Luijckx niet te klagen. Zo zou ADO Den Haag erg geïnteresseerd zijn in de verdedigende middenvelder.

'Rijkaard wil Boulahrouz naar Galatasaray halen'

Galatasaray richt haar pijlen op Khalid Boulahrouz. Ook Stijn Schaars zou in de belangstelling staan. Volgens ELF Voetbal wil de club van hoofdcoach Frank Rijkaard ver gaan om de spelers naar Turkije te halen.

Zo zou Galatasaray naast een geldbedrag ook eigen spelers willen aanbieden. Toch denkt de club niet dat het gemakkelijk wordt om met name AZ-speler Schaars te contracteren. De middenvelder verlengde pas geleden zijn contract nog bij de regerend landskampioen tot en met 2012. Hij wilde op deze manier een signaal afgeven naar zijn ploeggenoten om AZ niet te verlaten.

In de komst van Boulahrouz heeft Galatasaray meer vertrouwen. Het afgelopen seizoen zat de Nederlander bij VFB Stuttgart meer op de bank dan dat hij speelde. Omdat hij in beeld wil blijven voor Oranje staat hij niet onwillig tegenover een vertrek.

Het is al niet de eerste keer dat Nederlandse spelers in verband worden gebracht met Cim Bom Bom. Volgens de Turkse krant Vatan staan ook Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga op het verlanglijstje van Galatasaray, daar eerder ook al Ryan Babel in verband werd gebracht met de club.

Microfoons van Lips binnenkort los verkrijgbaar

Vorig jaar verscheen Lips, het antwoord op Sonys Singstar van Microsoft. De microfonen waarmee de game gebundeld zaten, zijn vooralsnog niet los verkrijgbaar. Hier komt binnenkort echter verandering in. Microsoft heeft namelijk aangegeven dat de microfonen vanaf eind 2009 ook los te koop zijn. De draadloze microfoons zullen ongeveer €50 kosten en bruikbaar zijn in alle muziekgames voor de Xbox 360, waaronder The Beatles: Rock Band, Guitar Hero: Metallica en de nieuwe Lips.


[F3] Van Dam vertrekt bij Kolles

Carlo van Dam zal dit seizoen niet meer uit komen voor het team van Kolles & Heinz Union in de Formule 3 Euro Series.

De Nederlander die in 2007 het Duitse en in 2008 het Japanse Formule 3-kampioenschap won, startte teleurstellend bij het team dat dit jaar voor het eerst mee doet in de Formule 3.

"Dit is een lastige beslissing geweest, maar ik ben blij dat we een oplossing hebben gevonden die het beste is voor beide partijen", aldus Van Dam. De coureur gaf tevens aan nieuwe andere opties te bekijken.

Het team van Kolles had grote problemen om in de top tien te komen van de Euro Series en sloeg de Masters of Formula 3 over om zich te kunnen focussen op het verbeteren van de auto's.

[WTCC] Standaard motoren in 2011

Het World Touring Car Championship zal vanaf 2011 gebruik gaan maken van een standaard specificatie motor.

Het voorstel dat vandaag goedgekeurd werd door de FIA World Council en al eerder door een commissie van WTCC-fabrikanten behelst het rijden met een 1.6 liter benzine turbo motor. Door deze regel in te voeren wordt het huidige probleem opgelost waar het kampioenschap mee kampt.

Het luktte de organisatie namelijk maar niet om de verschillende motoren gelijk te trekken in het kampioenschap. Hierdoor was er constant discussie en was er op de circuits een groot verschil merkbaar tussen de auto's die op benzine reden en die met de turbo diesels.

Vanaf 2011 zal elke nieuwe auto een 1.6 turbo motor moeten hebben om gehomolegeerd te worden voor het kampioenschap. Echter zullen alle auto's die momenteel deelnemen aan het kampioenschap ook gewoon toegelaten worden in 2011. Het FIA Touring Car Bureau zal hierop toezien dat de balans tussen de nieuwe motoren en de huidige gelijk zal zijn.

Scoren op internet? Zet een woedende Wilders in de kop!

Wilders is op internet de populairste politicus. Politieke nieuwsberichten die over de PVV-leider gaan worden verreweg het meeste aangeklikt. Dit blijkt uit scriptieonderzoek van Eelco Snip, masterstudent Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de VU en analist bij Publistat Mediaonderzoek.

Snip onderzocht de politieke headlines van NU.nl - de grootste nieuwssite van Nederland - in het jaar 2008. Alleen headlines met namen van de tien bekendste ministers en Wilders en Verdonk als onderwerp zijn meegenomen in het onderzoek.

Wilders scoort gemiddeld ruim 90.000 pageviews per headline tegenover bijna 29.000 clicks gemiddeld voor de onderzochte ministers. Verdonk, Vogelaar (die vorig jaar aftrad) en Balkenende staan respectievelijk op plaats twee, drie en vier van de internetranglijst 2008, maar worden slechts half zo vaak aangeklikt als Wilders.

Naast de naam van een politicus, trekken headlines die inhoudelijk gaan over emoties, kritiek en conflict de aandacht van de internetbezoeker. Zo werd de headline ‘Wilders woedend op Balkenende na bedreigingen’ met 317.000 clicks ruim viermaal vaker aangeklikt dan de headline ‘Wilders wil debatavonden over Fitna’. Nieuwsberichten over ministers die zich profileren met beleidsthema's worden 73% minder vaak aangeklikt dan headlines over ministers die zijn verwikkeld in een conflict of relletje.

Niet alleen de inhoud, maar ook het taalgebruik van internetberichten is onderzocht door Snip. Headlines waarin affectieve werkwoorden staan - zoals hekelen of vrezen - zijn het meest populair. Headlines waarin emoties van een minister worden omschreven scoren gemiddeld per headline zelfs 86% meer clicks dan wanneer alleen de denkwijze van een minister zichtbaar is. Het fictieve internetbericht ‘Minsiter Plasterk wil nieuw onderwijsbeleid’ heeft volgens Snip bijvoorbeeld minder kans om op internet gelezen te worden. Snip: ‘Het is simpel, een woedende Wilders in de kop leidt tot de meeste internetclicks’.


Scoren op internet? Zet een woedende Wilders in de kop!  (foto: DAG)

[WBD] Federer dendert naar derde ronde

Roger Federer heeft zich voor de derde ronde van Wimbledon gekwalificeerd. De Zwitser, die in Engeland de hoogst geplaatste speler is, won in drie sets van Guillermo García-López uit Spanje. De standen waren 6-2, 6-2 en 6-4.

Federer gaf na afloop van de wedstrijd toe dat hij zich niet veel hoefde in te spannen. "Voor een vol stadion ga je jezelf natuurlijk op het centercourt niet inhouden. Maar ik hoefde inderdaad niet op mijn best te spelen om deze te partij te kunnen winnen. Ik heb goed gespeeld en lekker mijn slagen kunnen maken."

In de derde ronde neemt Federer het op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Duitser Philipp Kohlschreiber en de Tsjech Ivo Minar.

Brutale aap plast Zambiaanse president onder

De Zambiaanse president Rupiah Banda heeft vandaag een onaangename aanvaring gehad met een aap. Tijdens een persconferentie urineerde het dier vanuit een boom op het pak van de politicus.

"Misschien moet ik dit maar als een zegen beschouwen”, reageerde Banda ad rem. De journalisten en diplomaten die aanwezig waren bij de bijeenkomst, schoten in de lach, waarop de president zijn betoog vervolgde.

De residentie van Banda en het omliggende terrein bieden niet alleen onderdak aan de president, maar ook aan een flink aantal dieren. Naast apen leven er onder meer antilopen en vogels.


Brutale aap plast Zambiaanse president onder  (foto: DAG)

Koning van de spam bekent schuld

Alan Ralsky, een van ’s werelds meest beruchte spammers, heeft maandag schuld bekend aan onder meer oplichting en overtreding van de Amerikaanse anti-spamwetgeving, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Amerikaan Ralsky (64) en zijn schoonzoon Scott Bradley (38) belaagden mensen in 2004 en 2005 met ongevraagde reclamemailtjes. Daarin werden goedkope aandelen van onbekende bedrijfjes aangeprezen, zogenoemde ‘penny stocks.’ De gehaaide spammers creëerden zo een koersstijging, waarna ze de aandelen snel weer doorverkochten. Met deze vorm van oplichting verdiende het duo miljoenen, terwijl de slachtoffers met een waardeloze belegging achterbleven.

In januari 2008 werden de oplichters samen met drie medeverdachten aangeklaagd. Nu zowel Ralsky en Bradley schuld hebben bekend, kunnen ze tussen de 6 en 7 jaar celstraf krijgen. Ook kunnen ze een boete verwachten van maximaal een miljoen dollar. De aanklager noemt de rechtszaak een ‘overwinning voor de mensen die hun geld toevertrouwden’ aan de twee.

Volgens Spamhaus, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van spam, was Rallsky in 1997 een van de eerste spammers die gebruik maakte van zogenoemde botnets. Dat zijn netwerken die zonder medeweten van de pc-eigenaar spam en computervirsussen verspreiden.


Koning van de spam bekent schuld  (foto: DAG)

Tieners aangehouden na dode jongen in zeecontainer

De politie heeft vijf jongeren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 16-jarige jongen.

Het slachtoffer werd gisteren gevonden in een zeecontainer op het Apeldoornse bedrijventerrein De Ecofactorij. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de sinds zondag vermiste Tano Jansen uit Apeldoorn.

De arrestanten zijn een minderjarig meisje, een minderjarige jongen, twee jongens van 18 en een jongen van 19 jaar. Ze zijn allen afkomstig uit Apeldoorn.

De politie tast nog in het duister over de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer. De zeecontainer stond op een braakliggend terrein aan de Grote Woudhuizermark. Omdat dat gebied vanaf het spoor is te zien, roept de politie treinreizigers die iets verdachts hebben gezien op zich te melden.

[DSC] Druk programma in de Ardennen

Na twee raceweekenden op Circuit Park Zandvoort is het voor de Dutch Supercar Challenge weer tijd om zijn vleugels uit te slaan. Komend weekend staat namelijk alweer het vijfde raceweekend van dit seizoen op het programma, ditmaal op F1-circuit Spa Francorchamps in België.

Alle divisies van de DSC komen in actie op het ardennencircuit, waardoor de klasse een startveld van maar liefst zestig auto’s kent. Het programma op Spa is komend weekend bomvol, met naast de DSC bijvoorbeeld ook de FIA Formule 2, het International GT Open, de Britcar en het European F3 Open. Bovendien is de toegang tot het evenement gratis.

In de GT-divisie van de Dutch Supercar Challenge gaat de titelstrijd tussen twee zeer ervaren coureurs. Cor Euser met zijn Marcos LM600 en de Engelsman Martin Short met de Mosler MT900 GT3 zijn het gehele seizoen al zeer aan elkaar gewaagd en hebben beiden al enkele overwinningen op hun naam staan. De concurrentie ligt echter op de loer, want tijdens de laatste races op Zandvoort bleek dat de concurrentie op de deur aan het kloppen is bij de koplopers. Zo reed Berry van Elk een tijdje aan kop tijdens de zaterdagrace op Zandvoort en was Francesco Pastorelli in de Ferrari F430 GT3, die hij deelt met Rick Abresch, de absolute smaakmaker tijdens de race op zondag. Op Spa Francorchamps verschijnt Meindert van Buuren aan de start met de Ferrari F430 GT3 van Abresch. Abresch zelf debuteert met zijn nieuwe Porsche 997 RSR. De koplopers in het kampioenschap hebben door hun goede resultaten in de eerste races veel resultaatseconden, waardoor ze een extra handicap hebben tijdens de races op Spa Francorchamps. Alle ingrediënten dus voor een spannend weekend in deze klasse.


De GT-klasse in actie


In de Supersport I-divisie is Henk Thuis nog steeds de te kloppen man. Mister Intrax presteert het gehele seizoen al uitermate goed en wist dit jaar al drie overwinningen te boeken. Twee daarvan waren op Spa Francorchamps, tijdens de eerste races van de DSC dit seizoen. Thuis krijgt vanaf Spa Francorchamps bovendien hulp, want zijn teamgenoot Jochen Habets gaat samen met Thuis een nieuw duo vormen. Dat belooft dus wat voor de races komend weekend, al zal de concurrentie er alles aan gaan doen om Henk Thuis en Jochen Habets van de overwinning af te houden. Die concurrentie bestaat onder andere uit Nol Köhler en Henk Haane, die evenals het duo Thuis/Habets rijden met een Porsche 997 GT3. Tevens mogen Thuis en Habets tegenstand verwachten uit het kamp van Carworld Motorsport, waar Erol Ertan met zijn Renault Megane Trophy op Zandvoort zijn eerste overwinning in de DSC behaalde. Ook het duo Wijnen/Dubois is altijd snel op Spa met de Renault Megane Trophy. Tot slot mag ook zeker Kees Kreijne niet worden uitgevlakt, want Kreijne presteert met zijn verbeterde Aston Martin Vantage zeer goed en behaalde op Zandvoort al een keer het podium.


De Supersport-klassen in actie

De meeste strijd is er momenteel in de Supersport II-divisie van de Dutch Supercar Challenge. Hier zijn namelijk zeer veel kanshebbers op de overwinning. Wat te denken van Bob Herber en Milko Tas in de Saker GT of Bert van de Zweerde en Richard van den Bos in de door JR Motorsport geprepareerde BMW E46 M3 GTR? Het zijn slechts enkele namen die kans hebben op een overwinning op Spa Francorchamps. Naast deze heren zijn namelijk ook Pieter van Soelen, Piet Versluis, Luc de Cock, het duo Van der Voort/Claassen en de Duitser Martin Roos serieuze kanshebbers op de dagzege. Opvallend is dat Bob Herber en Milko Tas momenteel aan de leiding gaan van het kampioenschap maar dit jaar nog geen overwinning hebben weten te boeken. Gaat dat wel gebeuren op Spa Francorchamps?

In de Sport-divisie van de DSC is er één duo dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Nik de Jong en Koen Bogaerts boekten dit jaar al vijf overwinningen en staan dan ook met ruime voorsprong eerste in het kampioenschap. Bij de concurrentie staan de ontwikkelingen echter niet stil. Zo komt men bij Downforce Motorsport steeds dichter aan de tijden van het duo De Jong/Bogaerts en zien we dat Willem van der Kooi en Ben Verwoedt ook steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Bovendien wist Guillaume Schulz ook al enkele malen het podium te bereiken met zijn Lotus. Een foutje is zo gemaakt, Nik de Jong en Koen Bogaerts moeten dus ook op Spa uiterst geconcentreerd blijven om de opgebouwde voorsprong niet uit handen te geven.

Naast de Dutch Supercar Challenge komen er ook tal van andere klassen naar Spa Francorchamps. Eén van de hoogtepunten is het FIA Formule 2 kampioenschap, waarin jonge coureurs zich in de kijker proberen te rijden van de grote F1-teams. Daarnaast verschijnen ook het Euro F3-kampioenschap en het Italiaanse Formule Renault 2.0-kampioenschap aan de start. GT- en toerwagenliefhebbers komen aan hun trekken met het International GT-Open en de Britcar.De toegang tot het evenement is gratis, want via de website van het evenement zijn gratis tickets te downloaden. Reden genoeg dus om komend weekend af te reizen naar Spa Francorchamps.

[SF] Nieuwe hoofdsponsor voor klasse

Superleague Formula gaat een belangrijke nieuwe periode in na het tekenen van een twee-jarig partnerschap met oliegigant Sonangol. De multinational mag zich vanaf nu naamgever noemen van de raceklasse die internationale autosport combineert met de passie van wereldniveau clubvoetbal.

Het 2009 seizoen trapt dit weekend af in Magny-Cours en zal vanaf nu Superleague Formula by Sonangol heten. Sonangol is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich bezig houdt met de olie- en gasproductie in Angola. Het staatsbedrijf is na de Angolese onafhankelijkheid van Portugal in 1975 opgericht en ontving een mandaat voor het beheer van 's lands substantiële gas- en oliereserves. Ondanks dat de staat de enige aandeelhouder is, is Sonangol altijd als privaat bedrijf gerund en staat het onder strikt toezicht voor wat betreft de bewaking van zowel de efficiëntie als productiviteit.

"Nu wij op de drempel staan van de start van ons tweede seizoen zijn wij enorm blij met de aankondiging van deze nieuwe samenwerking met Sonangol. Dit partnerschap zal een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling en groei van Superleague Formula," volgens Alex Andreu, president van Superleague Formula.

"Sonangol is een ambitieus bedrijf met een wereldwijde visie en daarmee een perfecte combinatie met Superleague Formula, die dezelfde doelstellingen nastreeft. We zullen gedurende de volgende twee jaar nauw samenwerken om allebei onze merken verder te ontwikkelen."

Sinds de oprichting heeft Sonangol zijn aandacht en mogelijkheden aangewend om de activiteiten in nieuwe markten te vergroten en verbreden. Door prioriteit te geven aan de ontwikkeling van koolwaterstof, bescherming van het milieu en industriële veiligheid, is Sonangol erin geslaagd een breed ontwikkeld bedrijf op te zetten wat gecentreerd is rond olie. Met het hoofdkantoor in Luanda, is Sonangol er trots op het enige bedrijf te zijn dat in het hele land vertegenwoordigd is.

Buiten Angola heeft het bedrijf kantoren in Kongo, Sao Tome e Principe, Kaap Verdië, China, VS, Engeland en Singapore. Meer dan 10 dochtermaatschappijen en 25 joint ventures vormen momenteel wereldwijd de Sonangol Group.

Vanuit een gemengde economische status heeft Sonangol zijn hoofdtaken op andere terreinen kunnen ontwikkelen en is het vandaag de dag tot een zogenaamde 'self-made multi-national' geworden legt Mr. Rosa Santos, woordvoerder van Sonangol uit. "Wij zijn ervan overtuigd dat deze belangrijke nieuwe samenwerking met Superleague Formula ons het ideale platform zal bieden om niet alleen onze huidige internationale status te promoten maar ook om bij te dragen aan onze toekomstige wereldwijde zakelijke groei. De combinatie van eersteklas autosport en beroemde voetbalmerken heeft een grote uitstraling en een enorm potentieel. Wij zijn er trots op dat we deel uit mogen maken van zo'n innovatieve sportieve serie en verheugen ons heel erg op de eerste ronde van de 2009 Superleague Formula by Synangol in Frankrijk aankomende zondag."

Casillas weet niets van Man. Utd

Iker Casillas heeft een mogelijk vertrek naar Manchester United eigenhandig de kop ingedrukt. De laatste weken werd de keeper van Real Madrid in verband gebracht met de Engelse club, maar hier blijkt dus niets van waar te zijn.

Diverse media suggereerden dat Casillas binnen een aantal weken naar The Mancunians zou vertrekken. Op de website van de Engelse ploeg was zelfs al een spelersprofiel van de eerste keus van De Koninklijke aanwezig. De Spanjaard trekt zich in elk geval niets van de geruchten aan.

"Ik heb helemaal niets gehoord van Manchester United of een andere club. Mijn zaakwaarnemer heeft mij niet op de hoogste gesteld van eventuele interesse. Het is allemaal speculatie wanneer de transfermarkt open is," was het commentaar van Casillas. "Ik heb nog een contract tot 2017 in Madrid en wil die uitdienen. Iedereen weet dat ik een Madrid-hart heb en hier mijn hele leven wil blijven."

Webber onder het mes

Mark Webber zal een kleine operatie ondergaan voorafgaand aan de Grote Prijs van Duitsland op de Nürburgring.

De coureur brak afgelopen winter zijn been tijdens een mountainbike-ongeval en nu zullen er enkele pinnen uit zijn been verwijderd worden. Webber zal echter naar verwachting wel gewoon kunnen deelnemen aan de race omdat het maar een kleine ingreep betreft.

"Komende week zal ik twee stalen pinnen uit mijn rechter scheenbeen laten halen. Op die plaats is het bot voldoende hersteld en zijn de pinnen dus niet meer nodig. Dat is dus erg goed nieuws en gelukkig is het een kleine ingreep. Ik zal plaatselijk verdoofd worden", aldus Webber.

ADO Den Haag wil Wapenaar halen

Harald Wapenaar heeft de interesse van ADO Den Haag gewekt. De sluitpost stond afgelopen seizoen nog bij Sparta Rotterdam onder de lat, maar hij had een aflopend contract bij de tweede club van uit de havenstad.

Bij ADO Den Haag zou Wapenaar de vervanger van Robert Zwinkels moeten worden. De eerste keeper van de Haagse residentieclub is geveld door een zware blessure aan zijn knie en zal vier tot zes maanden niet kunnen spelen. Gino Coutinho is op dit moment de enige fitte goalie in de selectie van de Hagenaren.

Wapenaar ziet ADO Den Haag in elk geval wel zitten. "Ik ben een optie voor ze en voor mijzelf is een club als ADO ook hartstikke welkom," liet hij weten. In het verleden stond de sluitpost ook al bij Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse en het Italiaanse Udinese onder de lat.

Team Garmin zonder Maaskant naar Tour

Team Garmin heeft vandaag haar selectie voor de Tour de France bekend gemaakt. De doelstelling van de wielerformatie is het winnen van de tijdrit. Daarnaast wil men met Tyler Farrar de groene trui binnen te halen.

In de selectie van Team Garmin zijn geen Nederlanders opgenomen. Martijn Maaskant maakte vorig jaar nog zijn debuut in La Grande Boucle, maar zal dit dus geen vervolg kunnen geven. Ook Hans Dekkers, Huub Duyn en Ricardo van der Velde vielen buiten de boot.

Opvallend is de uitverkiezing van Christian Vande Velde. De Amerikaan kwam tijdens de Giro d'Italia hard ten val en brak daarbij twee ribben. Daags na dit incident twijfelde men nog of de Franse wielerronde niet te vroeg zou komen.

Daarnaast zijn ook nog een aantal sprinters aan de selectie toegevoegd. David Millar en David Zabriskie worden inmiddels al getipt als mogelijke winnaar van de proloog, die op 4 juli in Monaco wordt verreden.


Selectie Team Garmin:

Julian Dean, Tyler Farrar, Ryder Hesjedal, Daniel Martin, David Millar, Danny Pate, Christian Vande Velde, Bradley Wiggins en David Zabriskie

Koeien moeten minder gaan boeren

De uitstoot van steeds meer broeikasgassen is volgens sommige wetenschappers de primaire oorzaak van het toenemende broeikaseffect. Hoewel de meesten zich bij het voorkomen van deze toename zich focussen op het reduceren van uitlaatgassen die fabrieken en auto's uitstoten, zijn er ook wetenschappers die naar de koe kijken. Een koe produceert namelijk zo'n driekwart van de totale methaanuitstoot op aarde.

Deze uitstoot wordt vooral veroorzaakt door de boeren die de koe laat. De gassen die het dier hiermee onze atmosfeer in helpt, zijn twintig keer effectiever voor het broeikaseffect dan de beruchte koolstofdioxide die wordt uitgestoten door auto's en fabrieken.

Stephen Moore, een professor aan een universiteit in Edmonton (Canada), bestudeert de genen van de koe die verantwoordelijk zijn voor het produceren van methaangas. Zodoende wil hij het mogelijk maken om koeien te fokken die genetisch milieuvriendelijker zijn dan de gewone koe.

Een manier om koeien minder methaangas te laten produceren is om de koe sneller te laten groeien. Zodoende staat de koe minder lang in de wei en komt ze sneller in de handel terecht. Ook is het volgens Moore mogelijk om de koe in staat te stellen haar voedsel beter om te kunnen zetten in spieren, zodat er minder methaan geproduceerd wordt.

"Als elke boer van de melkveehouderij uit de Verenigde Staten op deze manier de uitstoot met zo'n twaalf procent zou verminderen, zal dat hetzelfde effect leveren als een half miljoen auto's die van de weg worden gehaald", aldus Nancy Hirshberg, vertegenwoordigster van een yoghurtproducent die zich inzet voor een milieuvriendelijkere industrie.

Een koe
Een bruine koe.

 

FOTA schrapt eigen raceklasse

De Formule 1-teams verenigd in de FOTA hebben besloten geen eigen raceklasse op te zetten. Dit zullen ze morgen bekend maken wanneer er een vergadering in Bologna op het programma staat. In plaats daarvan hebben ze een akkoord gesloten met Max Mosley en Bernie Ecclestone.

De FOTA was morgen van plan om verder te praten over het opzetten van een eigen raceklasse. Er zou onder meer worden gesproken wie de promotor zou worden, de inhoud van de reglementen en de nieuwe racekalender. Door het akkoord is dit nu niet meer nodig.

Op het laatste moment zijn FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo, Formule 1-baas Bernie Ecclestone en FIA-president Max Mosley er uit gekomen. Dit houdt wel in dat laatstgenoemde per oktober zijn functie neer zal gaan leggen. "Hij heeft het probleem op een erg goede wijze opgelost," zei Di Montezemolo. "Wanneer je een akkoord bereikt hebt, dan moet iedereen op dezelfde manier helpen."

De Ferrari-president roept iedereen nu op om de politiek achter zich te laten en zich weer op de sport te gaan concentreren. "Zo'n agressief conflict is niet goed voor de Formule 1 en zeker niet voor het publiek. Het is een fantastische sport die opnieuw gelanceerd en niet alleen maar beschermd moet worden."

Mosley zelf beschouwt zijn terugtreden niet als een nederlaag. "Zij hebben de regels en stabiliteit die ze willen, wij de teams en de kostenreductie." De Brit voegde er aan toe dat hij in oktober niet verder gaat als FIA-president. "De teams zouden al van mij af zijn in oktober en dat is nu nog steeds het geval. Of mijn opvolger meer geliefd zal zijn, dat is nog maar de vraag."

Moskeeën A'dam willen transparanter zijn

Tien Marokkaanse moskeeën in Amsterdam willen activiteiten met buurtbewoners gaan organiseren. Ook moet elk gebedshuis een eigen website krijgen. Zo moeten buitenstaanders een beter idee krijgen van wat er allemaal gebeurt en moet de relatie tussen de moskeeën en de buurt verbeteren.

Dat staat in het woensdag verschenen plan 'Voorkomen is beter dan genezen' van de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland (UMMON), de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland en ACB Kenniscentrum. Doel daarvan is het voorkomen van polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen en radicalisering onder moslimjongeren.

Gejuich voor eerste beelden 'Avatar'

Bijna 12 jaar na Titanic komt James Cameron in december (!) met Avatar, zijn eerste speelfilm sinds het botendrama. Met een budget van 300 miljoen dollar moet dit de nieuwe kaskraker worden. En aan de eerste reacties te horen wordt het dat ook.

Cameron liet aan duizend genodigden tijdens de CinemaExpo International in Amsterdam 24 minuten zien van zijn science-fictionfilm. Reacties als 'beste film van het decennium', 'mindblowing' en 'Avatar zal de filmindustrie voorgoed veranderen' waren niet van de lucht. De film is in 3D en zal drie maanden in de Amerikaanse IMAX-bioscopen draaien. Dat Avatar zolang duurde om te maken is omdat Cameron camera's wilde gebruiken die nog gemaakt moesten worden.

Cameron hoefde overigens niet op een houtje te bijten de afgelopen 12 jaar. De regisseur van Aliens en Terminator 1 en 2 verdiende aan de Titanic 200 (!) miljoen dollar. De film bracht alleen in de bioscopen al 1,8 miljard dollar op. En dat was in 1998. Avatar gaat 18 december in Amerika en Nederland draaien.



Helaas voor ons nog de oude teaser...

Groep kankerpatiënten heeft baat bij enzymrem

Bij patiënten met een erfelijke vorm van borst- en eierstokkanker blijken zogeheten PARP-remmers effect te hebben. PARP zijn enzymen die schade aan het erfelijke materiaal DNA kunnen repareren. Een remmer, in dit geval olaparib, zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en dat de schadelijke cel afsterft.

Dit staat in het woensdag uitgekomen gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine. Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam werkten aan het internationale onderzoek mee.

De meerderheid van de onderzochte patiënten, die eerder waren behandeld met diverse standaardtherapieën, reageerde positief op het nieuwe medicijn. De kanker werd kleiner of bleef gelijk. Ze waren minimaal vier maanden stabiel in hun ziektebeeld. Bovendien bleek het middel nagenoeg geen bijwerkingen te hebben.

De onderzoekers wijzen erop dat dit wel de eerste resultaten zijn van een studie naar het medicijn en dat vervolgonderzoek nodig is. Pas als die conclusies eveneens positief zijn, kan olaparib als standaardbehandeling aan deze patiënten worden aangeboden.

Via internet schieten op wetsvoorstellen

Iedereen kan de komende twee jaar via internet aangeven wat ze van bepaalde wetsvoorstellen vinden. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie opende daartoe vandaag in Den Haag een speciale website.

Het gaat om een experiment, waarbij alle ministeries minimaal 10 procent van hun plannen voor nieuwe wetten en regels via de site voorleggen aan belangstellenden. Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties mogen er dan op schieten. Volgens het kabinet is dat goed voor de openheid in het wetgevingsproces en de kwaliteit van wetten. Het kabinet besluit in het najaar van 2010 of deze vorm van internetconsultatie blijft bestaan.

[WBD] Sharapova uitgeschakeld door Dulko

Gisela Dulko heeft tijdens de tweede ronde van Wimbledon voor een grote stunt gezorgd door de Russische Maria Sharapova naar huis te sturen. Dulko win in een prachtige wedstrijd met drie sets van Sharapova; 2-6, 6-3 en 4-6.

In de voorgaande twee ontmoetingen had Dulko in totaal slechts drie games gewonnen van Sharapova, maar dat verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst liet ze dit keer wel blijken. In een mum van tijd had Dulko de eerste set al gewonnen en de Argentijnse liep in de tweede set snel uit naar een 3-0 voorsprong.

Op dat moment liet Dulko duidelijk de teugels varen en Sharapova profiteerde hier optimaal van. De Russische pakte zes games op rij en won de tweede set met 6-3.

In de zeer spannende derde set golfde het spel op en neer. Dulko kon haar ijzersterke spel van de eerste set weer oppakken en brak vroeg in de derde set de opslag van Sharapova. Nadat de Russische, 24e op de plaatsingslijst, had teruggebroken, leverde ze opnieuw haar opslag in. In de zenuwslopende tiende game van de laatste set werkte Sharapova nog wel vier matchpoints weg, maar tijdens de vijfde sloeg ze de bal uit. Daardoor zal Dulko doorgaan naar de derde ronde van Wimbledon.

Na afloop vertelde Dulko: "Het is geweldig om van zo'n speelster te winnen op het centre court van het belangrijkste toernooi ter wereld." Ze vervolgde: "In de tweede set had ik één zwak moment en dan zie je wat zij kan. In de derde set stond ik er gelukkig weer."

Cervélo Test Team presenteert ploeg

Jean-Paul van Poppel, ploegleider van Cervélo Test Team, heeft bekend gemaakt welke negen renners op 4 juli aan de start van de Tour de France mogen verschijnen. Carlos Sastre en Thor Hushovd zullen als kopman gaan fungeren.

"We willen met Sastre minimaal op het eindpodium eindigen, mikken op de groene trui met Thor Hushovd en willen graag een rit winnen," aldus de ambitieuze ploeg. Xavier Florencio, Gabriel Rasch en Simon Gerrans staan op de reservelijst.


Selectie Cervélo Test Team:

Carlos Sastre, Inigo Cuesta, Volodymir Gustov, Heinrich Haussler, Thor Hushovd, Andreas Klier, Brett Lancaster, Jose Angel Gomez Marchante en Hayden Roulston

Nieuwe opzet Jupiler League

De Jupiler League kent komend seizoen vier periodekampioenen en twee degradanten. Dat maakte competitieleider Bert van Oostveen woensdag bekend, tijdens de presentatie van het nieuwe concept-speelschema.

Dit seizoen was de competitie nog opgedeeld in zes periodes en kon geen enkele ploeg degraderen. "We hebben ervoor gekozen om vanaf nu met vier periodes te werken om een kwaliteitsslag te maken en het gat met de Eredivisie te verkleinen", aldus Van Oostveen op de website van de voetbalbond. De periodewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de play-offs om promotie.

De twee laagst geklasseerde teams van de Jupiler League degraderen naar de Topklasse, die in het seizoen 2010/ 2011 ingevoerd wordt. In die Topklasse komen de nummers 1 t/m 4 van de hoofdklassen en de winnaars van de beslissingsduels tussen de nummers 5 en 6 van de hoofdklassen te spelen.

[WBD] Djokovic slaat zich naar derde ronde

Novak Djokovic heeft de derde ronde van Wimbledon bereikt. In zijn tweede ronde-partij tegen de Duitser Simon Greul kwam de Servische tennisser eigenlijk geen moment in de problemen; 7-5, 6-1 en 6-4.

Alleen in de eerste set kende Djokovic de nodige moeite met zijn Duitse opponent. Greul brak al vroeg in de eerste set de opslag van Djokovic, maar de Serviër wist zich vrij snel te herstellen en de set naar zich toe te trekken.

De twee daaropvolgende sets gingen gemakkelijk naar de nummer vier van de wereld. In totaal produceerde Djokovic veertien aces, daar waar qualifier Greul er geen enkele sloeg. In de derde ronde treft de als derde geplaatste Djokovic de Amerikaan Mardy Fish.

FIA publiceert definitieve inschrijflijst F1

Volgend op het nieuws dat de Formule 1-teams vandaag alsnog een akkoord met de FIA hebben bereikt, heeft de FIA de definitieve inschrijflijst voor het Formule 1-seizoen 2010 bekend gemaakt. Eerder nog moest de FIA een voorlopige lijst publiceren.

Er zijn op de lijst geen verassingen te zien. Alle huidige teams zullen in de Formule 1 blijven, aangevuld met Team US F1, Manor Grand Prix en Campos Meta Team.

Daarnaast maakte de FIA bekend dat de reglementen van 2009 volgend jaar zullen blijven gelden, aangevuld met de wijzigingen zoals deze voor 29 april zijn afgesproken. Verder moeten de huidige teams assistentie gaan verlenen aan de nieuwe teams.

In ruil daarvoor hebben de FOTA-teams besloten dat de FIA het controlerende orgaan in de Formule 1 blijft en hebben de teams zich tot eind 2012 gecommitteerd aan de sport. Verder zal er een geüpgrade versie van het Concorde Agreement uit 1998 in werking gaan treden.

TeamConstructeur
Scuderia Ferrari MarlboroFerrari
Scuderia Toro RossoSTR TBA
Red Bull RacingRBR TBA
AT&T WilliamsWilliams Toyota
Force India F1-teamForce India Mercedes
Vodafone McLaren MercedesMcLaren Mercedes
BMW Sauber F1 TeamBMW Sauber
Renault F1-TeamRenault
Panasonic Toyota RacingToyota
Brawn GP Formula One TeamBrawn TBA
Campos Grand PrixCampos Cosworth
Manor Grand PrixManor Cosworth
Team US F1Team US F1 Cosworth

Achter de teams van Scuderia Toro Rosso, Red Bull Racing en Brawn GP staat TBA. Dit betekent dat ze de motor voor volgend seizoen nog bekend moeten maken.

Geëlectrocuteerd tijdens Twitteren

Een 17-jarig meisje uit Roemenië is overleden terwijl ze vanuit haar bad probeerde te Twitteren.

Flavia Boricea is waarschijnlijk geëlectrocuteerd terwijl ze haar laptop in het stopcontact wilde steken om een Twittersessie te vervolgen die bijna werd onderbroken door een lege batterij.

De verhalen over wat er precies is gebeurd zijn echter niet eenduidig. De Roemeense Staatstelevisie meldde dat de tiener geëlectrocuteerd is doordat haar handen nat waren. Andere bronnen zeggen dat de laptop in de badkuip gevallen was. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat Twitteren en in bad gaan geen goede combinatie is.

Flavia is, met haar laptop naast zich, gevonden door haar ouders.

[WBD] Schüttler uitgeschakeld door Sela

Rainer Schüttler is er niet in geslaagd om de derde ronde van Wimbledon te bereiken. De Duitser, die zich vorig jaar nog halve finalist mocht noemen, verloor in drie sets van de Israëliër Dudi Sela. De standen waren 7-6(3), 6-3 en 6-2.

Schüttler kwam er in de partij tegen Sela nauwelijks aan te pas en blonk vooral uit in het maken van onnodige fouten. Zijn Israëlische opponent wist maar liefst 43 winners te produceren. De Duitser kwam niet verder dan 24 winners.

Vorig jaar zette Schüttler zijn beste prestatie op Wimbledon neer. Toen wist hij de halve finales namelijk te bereiken. Uiteindelijk moest de Duitser buigen voor Rafael Nadal, die het toernooi later ook op zijn naam zou schrijven.

ECB pompt 442 miljard euro in banken eurozone

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft commerciële banken in de eurozone van het recordbedrag van 442,2 miljard euro aan nieuw kapitaal voorzien. Het geld werd verstrekt via leningen met een looptijd van een jaar tegen het historisch lage rentetarief van 1 procent. Dat maakte de ECB vandaag bekend.

Het was de eerste keer dat de ECB banken ongelimiteerd liet inschrijven op leningen met zo'n lange looptijd. Voorheen golden voor dergelijke leningen looptijden van een week tot zes maanden. De vorige recordinjectie van de ECB vond in december vorig jaar plaats, toen de centrale bank 348,6 miljard euro uitleende met een looptijd van twee weken.

De ECB hoopt dat de goedkope leningen met een lange looptijd ertoe leiden dat de commerciële banken ook lagere rentetarieven in rekening gaan brengen bij hun leningen aan consumenten en bedrijven. Op die manier moet het herstel van de economie in de eurozone verder op weg worden geholpen.

FC Omniworld huurt Uiterloo van FC Utrecht

FC Omniworld kan komend seizoen beschikken over Rafael Uiterloo. De aanvaller wordt voor één seizoen gehuurd van FC Utrecht.

Volgens technisch manager Jeffrey Kooistra van Omniworld hoopt Uiterloo vooral ervaring op te doen in Almere. De speler zou in Utrecht weinig aan bod komen door de komst van Ricky van Wolfswinkel en Jacob Mulenga. De achttienjarige Amsterdammer debuteerde vorig seizoen onder Willem van Hanegem in het eerste elftal van FC Utrecht tegen PSV. Hij scoorde direct bij zijn debuut. In totaal kwam Uiterloo tot negen optredens in de Eredivisie, waarin hij één keer scoorde.

Rotary steunt onderzoek naar kinderkanker

Rotary Spinoza Amsterdam heeft 100.000 euro geschonken aan het VU medisch centrum in Amsterdam voor onderzoek naar kinderkanker. Dat maakte het ziekenhuis vandaag bekend. Het geld is ingezameld tijdens een diner waarbij ruim driehonderd gasten aanwezig waren.

De afdeling VONK, wat staat voor VUmc Onderzoek naar Kinderkanker, doet al twintig jaar onderzoek en kijkt naar de mogelijkheden om kinderen met kanker meer op maat te behandelen. Tegenwoordig overleeft 75 procent van de kinderen met kanker. Veertig jaar geleden was dat nog slechts 25 procent. VONK is positief over de behandelingen in de toekomst. Zo is er meer kennis over hoe kankercellen in elkaar zitten en komen er nieuwe geneesmiddelen bij.

Kinderoncoloog Gert-Jan Kaspers, eveneens projectleider van VONK, liet weten blij te zijn met de donatie. "Dit betekent weer meer mogelijkheden voor onderzoek om zo meer kinderen met kanker te behandelen met minder bijwerkingen."

De Graafschap haalt ook Terol

De Graafschap deed vandaag goede zaken op de transfermarkt. Na Martijn Meerdink haalde de club ook doelman Joost Terol naar de Vijverberg.

De 29-jarige goalie moet de naar AZ vertrekkende Erik Heijblok vervangen. Sinds de winterstop kwam hij uit voor AGOVV Apeldoorn, dat hem wegplukte bij het Cypriotische AE Paphos. Eerder verdedigde Terol het doel van FC Utrecht, Sparta Rotterdam en het Griekse Veria. In totaal stond de Leidenaar in 99 competitieduels onder de lat.

Godee mist complete voorbereiding

Sparta Rotterdam kan tijdens de voorbereiding geen beroep doen op aanvaller Joey Godee. Hij kampt met een dubbele liesbreuk en is minimaal zes weken uitgeschakeld.

De twintigjarige Godee staat voor de keuze om zich wel of niet te laten opereren: "Als ik niet geopereerd word, dan volgt een hersteltraject van minimaal zes weken. Maar dan blijft het hopen dat de klachten helemaal verdwijnen. Als ik wel voor een operatie kies, dan geneest de blessure volledig. Hoe lang ik er dan uit ben, verschilt volgens onze medische staf per persoon. Maar in dat geval zou ik binnen twee maanden weer volledig fit moeten zijn." De Utrechter debuteerde vorig seizoen in het eerste elftal van Sparta en scoorde vier in vijfentwintig duels in de Eredivisie.

Deeltijd-WW wordt verlengd

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gaat de tijdelijke regeling voor deeltijd-WW voortzetten. Eerder deze week werd nog bekend dat het beschikbare budget van 375 miljoen euro binnen drie maanden volledig is opgesoupeerd voor de regeling, waarbij bedrijven met behulp van WW-uitkeringen hun personeel tijdens de economische crisis minder kunnen laten werken.

Een woordvoerder van Donner zei vandaag dat Donner de nodige "financiële ruimte" heeft gevonden om de deeltijd-WW voort te zetten. In welke vorm dat gebeurt, overlegt de minister nog met werkgevers en de vakbeweging.

Zeer waarschijnlijk zal de regeling met terugwerkende kracht vanaf gisteren worden verlengd. Aanvragen voor de oude crisismaatregel die bedrijven hebben ingediend voor die datum, werden nog door uitkeringsinstituut UWV in behandeling genomen.

Donner heeft nog een geldpotje gevonden (foto: ANP)

Tony Hawk: Ride-board krijgt meer games

Er zullen meerdere games ontwikkeld worden die gebruik gaan maken van de Tony Hawk: RIDE-accessoire. Dat heeft Joshua Tsui, president van ontwikkelaar Robomodo bekendgemaakt.

Deze Tony Hawk: RIDE zal bij meerdere games gebruikt kunnen worden. Er staan al diverse games gepland voor deze controller, het is echter nog niet bekend welke titels dit zijn. Hoogstwaarschijnlijk komt Activision met onder andere een nieuwe snowboardgame.

"Het is heel belangrijk voor ons dat wanneer mensen dit pakket kopen, ze weten dat we ons nu richten op Tony Hawk: RIDE, maar we willen ervoor zorgen dat mensen een goed rendement op hun investering hebben, dus er zijn veel spellen die gepland staan voor deze controller. We kijken er meer naar als een platform dan een randapparaat. De voor de hand liggende opties zijn snowboarden en surfen en dergelijke, maar er zijn een hoop spellen waarvoor deze controller gebuikt kan worden, en we zijn heel enthousiast bezig," aldus Tsui.

We kunnen dus nog wel aardig wat spellen verwachten voor deze controller, die 136 kg kan dragen, maar de eerste game staat in de planning voor november, te weten Tony Hawk: RIDE.

Website Stichting Brein platgelegd

De website van Stichting Brein, die 'waakt' over eigendomsrechten, ligt sinds vandaag plat. Nadat er een dagvaarding is gestuurd naar de eigenaren van The Pirate Bay, om voor de Nederlandse rechter te verschijnen, ligt de website constant onder vuur. Tim Kuik, directeur van Brein, spreekt over "uitzonderlijk grote aanvallen". 

The Pirate Bay is een zoekmachine voor torrents, kleine bestandjes die verwijzen naar onder andere films, muziek en spellen. Afgelopen vrijdag heeft Brein een dagvaarding gestuurd naar de oprichters van de website. De dagvaarding is via het welbekende Twitter en Facebook verstuurd. "We konden hen niet in persoon benaderen. Sinds het versturen van de dagvaarding zijn de aanvallen van hackers met behulp van computers uit verschillende landen begonnen.

Kuik ziet een mogelijk verband tussen de dagvaarding en de aanvallen op de site. "Onze site, anti-piracy.nl, wordt wel vaker platgelegd, maar dit is echt een buitensporig grote aanval". De directeur van Brein verwijt de hackers "een dubbele standaard". "Zij mogen van alles jatten en dat aan anderen aanbieden, maar als wij onze mond opendoen, wordt dat afgestraft met het platleggen van onze website. Dit is de dictatuur van de nerds", aldus Kuik tegenover de Telegraaf.
 
Overigens baseert Kuik zijn uitspraken puur op persoonlijke vermoedens. Een verband tussen de dagvaarding en deze aanval is niet aangetoond.
Met de dagvaarding hoopt Brein Nederlandse rechters te overtuigen vergaande censuur op internet toe te passen door de site van The Pirate Bay te laten blokkeren.
 
Overigens ligt Brein zelf momenteel ook onder vuur.  FTD, de grootste online usenet community van Nederland, is een bodemprocedure gestart tegen Brein.  Brein beweerde onlangs stellig dat FTD illegaal is.  FTD eist rectificatie.  Indien FTD in het gelijk wordt gesteld zal Brein moeten onderkennen dat FTD een legaal initiatief is. 
 
Met dank aan p4zk4l en Ubersjoek voor de submit. 
 

Mosley: Oplossing F1-crisis gevonden

Volgens FIA-president Max Mosley is er een oplossing gevonden voor de crisis die de Formule 1 in twee kampen verdeelt. Door dit akkoord tussen de FIA en de FOTA zal de laatste haar eigen serie mogelijk af gaan blazen.


De ruzie tussen de FIA en de FOTA ging onder meer over de budgetlimiet die ingevoerd zou worden in 2010. Daarom besloten acht van de huidige teams zich af te scheiden en een nieuwe raceklasse op te richten. Met dit akkoord zou de noodzaak daarvoor nu verdwenen zijn. Onderdeel van de deal zou zijn dat Mosley zich niet meer herkiesbaar stelt voor het presidentschap van de FIA.

"Er zal geen splitsing komen. We hebben een akkoord gesloten over de reductie van de kosten," meldde Mosley woensdag. "Er zal één Formule 1-kampioenschap zijn, maar het doel blijft om de budgetten binnen twee jaar te laten dalen naar wat ze begin jaren negentig waren."

De World Motor Sport Council van de FIA is woensdag bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Ook zou Mosley daar zich verkiesbaar stellen voor zijn vierde termijn als president van de FIA, terwijl de teams daar fel op tegen waren. Nu stapt de Brit in oktober op.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone was ook in Parijs en hij is "blij dat het gezonde verstand heeft gewonnen." Bij een eventuele splitsing van de Formule 1 zou hij veel geld zijn kwijt geraakt voor de FOM waarvan hij directeur is. Daarom was hij nauw betrokken bij de onderhandelingen die gevoerd schijnen te zijn met Mosley en FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo.

De teams verenigd in de FOTA zouden morgen vergaderen om verder te gaan met hun plannen om een eigen raceklasse op te zetten. Maar na nieuwe onderhandelingen met de FIA hebben ze toch een akkoord weten te bereiken en kan volgens Mosley de strijdbijl eindelijk begraven worden.

Sulejmani: "Berg lachte toen ik naar Ajax vroeg"

Marcus Berg is momenteel één van de trekpleisters van het EK onder 21 in Zweden. Met zijn vaderland Zweden trad de spits van FC Groningen dinsdag aan tegen Servië, waar Ajacied Miralem Sulejmani speelt.

Ook Sulejmani had lucht gekregen van de berichten dat Berg mogelijk op korte termijn naar Ajax verhuist. "Dus vroeg ik hem in de tunnel voor de wedstrijd of hij naar Ajax komt," vertelde Sulejmani na het duel tegenover Sportweek.

"Ik had op internet gelezen dat Ajax hem wil kopen. Hij lachte alleen maar. Zo’n veelbetekenende glimlach weet je wel. Hij is een goede spits dus ik hoop dat hij komt," aldus Sulejmani. "Ik zou graag rond zo'n slimme, kopsterke aanvaller spelen. Maar ja, misschien betekende die glimlach iets anders. Misschien wist hij wat er komen ging."

Jong Zweden won met 3-1 van de leeftijdsgenoten van Servië. Berg liet zich met twee doelpunten in positieve zin gelden. Sulejmani vond de Zweedse zege echter niet terecht. "Wij hebben een betere ploeg, maar hebben de doelpunten weggegeven. Niet zo slim."

334 konijnen aangetroffen in tuin

Een vrouw uit New Mexico met een voorliefde voor konijnen, kwam in aanraking met de politie toen haar huisdieren zich begonnen te vermenigvuldigen als.. Konijnen.

De Politie van Rio Rancho liet maandag weten dat Nancy Haseman met een verordening te maken heeft die maximaal vijf dieren per huishouden toestaat. De dierenpolitie trof echter 334 rondhuppelende konijnen aan in haar tuin, aldus de lokale tv zender KRQE-TV.

De agent ging een kijkje nemen nadat een buurvrouw had geklaagd dat de konijnen haar tuin leeg aten. Haseman zegt dat haar man een aantal jaar geleden twaalf konijnen had gered die door een buurman achtergelaten waren, waarna het koppel steeds meer verlaten konijnen in huis begon te nemen.

Ze zegt de mannetjes strikt gescheiden te hebben gehouden van de vrouwtjes, maar de mannetjes sprongen over het hek waardoor dingen 'uit de hand' liepen. Het koppel wilde de dieren alleen maar helpen, vertelde Haseman.

Inmiddels zijn er voor de helft van de 334 konijnen al nieuwe baasjes gevonden.

Cagliari strikt topscorer Portugese competitie

Het Italiaanse Cagliari heeft zich weten te verzekeren van de diensten van de Braziliaanse aanvaller Nenê, zo maakte de club uit Sardinië woensdag bekend.

De 25-jarige Nenê komt over van Nacional Funchal, waar hij het afgelopen seizoen aan de lopende band scoorde. Door zijn twintig doelpunten in de competitie wist Nacional op een keurige vierde plaats te eindigen in de Portugese competitie.

Nenê, die eerder dit jaar ook werd gelinkt aan Arsenal, heeft bij Cagliari voor vier seizoenen getekend. In zijn vaderland Brazilië speelde hij voor Cruzeiro en Ipatinga. Cagliari betaalt naar verluidt zo'n 4,5 miljoen euro voor de Braziliaanse doelpuntenmaker.

Iran: 'Nederland, bemoei je niet met ons'

Iran heeft Nederland te kennen gegeven dat het zich niet moet bemoeien met interne Iraanse aangelegenheden. Het land stoort zich volgens de NOS aan het feit dat Nederland de zaakgelastigde en ambassadeur van Iran op het matje heeft geroepen naar aanleiding van de gewelddadige manier waarop het regime de aanhoudende protesten neerslaat.

Minister Verhagen reageerde vanuit Israël, waar hij momenteel op bezoek is. Verhagen omschreef de reactie als stuitend: "Wij doen niet meer dan Iran houden aan normen die het land zelf onderschrijft."

Verhagen wil dat de EU dit weekend een gezamenlijke lijn tegen Iran opstelt. Ook sluit Verhagen het nemen van gezamenlijke maatregelen tegen Iran niet uit. Op wat voor maatregelen de minister van Buitenlandse Zaken doelt is niet beken.


'Nederland, bemoei je niet met ons'  (foto: DAG)

Mosley: "Oplossing F1-crisis gevonden"

Volgens FIA-president Max Mosley is er een oplossing gevonden voor de crisis die de Formule 1 in twee kampen verdeelt. Door dit akkoord tussen de FIA en de FOTA zal de laatste haar eigen serie mogelijk af gaan blazen.

De ruzie tussen de FIA en de FOTA ging onder meer over de budgetlimiet die ingevoerd zou worden in 2010. Daarom besloten acht van de huidige teams zich af te scheiden en een nieuwe raceklasse op te richten. Met dit akkoord zou de noodzaak daarvoor nu verdwenen zijn. Onderdeel van de deal zou zijn dat Mosley zich niet meer herkiesbaar stelt voor het presidentschap van de FIA.

"Er zal geen splitsing komen. We hebben een akkoord gesloten over de reductie van de kosten," meldde Mosley woensdag. "Er zal één Formule 1-kampioenschap zijn, maar het doel blijft om de budgetten binnen twee jaar te laten dalen naar wat ze begin jaren negentig waren."

De World Motor Sport Council van de FIA is woensdag bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Ook zou Mosley daar zich verkiesbaar stellen voor zijn vierde termijn als president van de FIA, terwijl de teams daar fel op tegen waren. Nu stapt de Brit in oktober op.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone was ook in Parijs en hij is "blij dat het gezonde verstand heeft gewonnen." Bij een eventuele splitsing van de Formule 1 zou hij veel geld zijn kwijt geraakt voor de FOM waarvan hij directeur is. Daarom was hij nauw betrokken bij de onderhandelingen die gevoerd schijnen te zijn met Mosley en FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo.

De teams verenigd in de FOTA zouden morgen vergaderen om verder te gaan met hun plannen om een eigen raceklasse op te zetten. Maar na nieuwe onderhandelingen met de FIA hebben ze toch een akkoord weten te bereiken en kan volgens Mosley de strijdbijl eindelijk begraven worden.

Meerdink terug naar De Graafschap

Martijn Meerdink speelt komend seizoen weer voor De Graafschap. De 32-jarige voetballer bracht de afgelopen jaren FC Groningen door. Afgelopen maandag gingen echter geruchten dat een vertrek van de middenvelder aanstaande was.

Meerdink begon zijn actieve carrière als voetballer op 13-jarige leeftijd bij De Graafschap. Hier zou hij later ook vier jaar bij de selectie spelen. "Hij heeft een geweldig verleden hier," liet Leen Looyen, technisch directeur van de ploeg uit Doetinchem, weten. "We hebben enkele goede gesprekken gevoerd en hij is heel gedreven. We zijn heel blij dat hij hier komt spelen. Hij heeft nog volop ambitie."

Ook Hugo Bargas zal komend seizoen bij De Graafschap terugkeren. De Argentijn kwam gedurende het afgelopen seizoen op huurbasis voor FC Zwolle uit.

[Upd] 4 jaar cel voor IKEA-doodrijder

De rechtbank in Amsterdam doet vandaag uitspraak tegen de man die vorig jaar in de parkeergarage van Ikea in Amsterdam een verkeersregelaar zou hebben doodgereden. Justitie heeft vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist wegens doodslag.

Volgens het Openbaar Ministerie reed verdachte Dion G. (26) verkeersregelaar Willem van Koerten (54) opzettelijk en in volle vaart aan. Dat zou zijn gebeurd na een ruzie over een parkeerplek. Van Koerten zou daardoor op de motorkap zijn beland en hard zijn gevallen toen de auto, een Mini Cooper, weer remde. Hij overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan hoofdletsel.

G.'s advocaat betoogde tijdens de rechtszaak dat de verkeersregelaar niet werd geschept door de auto, maar zelf op de motorkap sprong. Zijn cliënt zou nooit de bedoeling hebben gehad Van Koerten iets aan te doen.

Update 14.00 uur
De rechtbank in Amsterdam heeft de man veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zij acht bewezen hij verkeersregelaar Willem van Koerten  opzettelijk aanreed. Volgens de rechtbank is G. schuldig aan doodslag. De rechtbank legde Dion eveneens een ontzegging van de rijbevoegdheid op voor een periode van vijf jaar.

'Marin kiest voor Werder Bremen'

Het Duitse talent Marko Marin zal het komende seizoen te bewonderen zijn bij Werder Bremen, zo meldt Bild woensdag. Werder betaalt volgens het medium 8,2 miljoen euro aan Borussia Mönchengladbach, waar Marin nu nog onder contract staat.

Bij Werder zal Marin een contract voor vier seizoenen tekenen. De kleine technicus was ook in beeld bij Werders rivaal Hamburger SV. De verwachting is dat de UEFA Cup-finalist van het voorbije seizoen de transfer woensdag nog officieel bekend maakt.

De in maart 20 jaar geworden Marin speelde het grootste deel van zijn jeugdjaren voor Eintracht Frankfurt, maar maakte in dienst van Borussia Mönchengladbach zijn debuut in het Duitse profvoetbal. Bij die Fohlen viel Marin meteen op door zijn techniek en dribbels. Marin, een voetballer met Servische roots, is inmiddels ook international van Duitsland.

Team Garmin hengelt naar Vansummeren

Johan Vansummeren heeft naar eigen zeggen een uitstekende aanbieding van Team Garmin ontvangen. De Belg, die nu nog voor Silence-Lotto rijdt, zou ook door Team Katyusha in de gaten worden gehouden.

Het huidige contract van Vansummeren loopt na dit seizoen af. "Het is nog niet zeker dat ik vertrek. Daarvoor heb ik het nog te veel naar mijn zin bij Silence," aldus de Belg, die niet ontkent dat het aanbod van Team Garmin aantrekkelijk is. "Ik ben een profrenner, dus het gaat ook om de cijfertjes. Maar ik zie de belangstelling vooral als een erkenning voor het soort renner dat ik ben."

Jongetje (4) ontsnapt op het nippertje aan de dood

De 4-jarige Muhammet Dirlik ontsnapte zaterdag aan de dood nadat hij hard werd geraakt door een auto.

Muhammet speelde zorgeloos buiten met zijn vriendjes op de trap van een winkel, tot een van de jongetjes plots zag dat er een auto met volle kracht op hen af kwam rijden. Het vriendje was te laat om Muhammet te waarschuwen, die vervolgens werd geschept door de rijdende maniak. Muhammet werd bij zijn kuiten geraakt door de bumper van de auto en vloog drie meter door de lucht. De auto reed vol in de voorruit van de winkel en Muhammet belandde op zijn billen onderaan de trap.

Na een tijdje op de grond te hebben gelegen besloot de Turske jongen toch maar op te staan en iedereen gerust te stellen met de boodschap dat hij in orde was. Muhammet bleek wel een beetje duizelig.

[WBD] Verdachte partij in eerste ronde

Op de partij tussen de Oostenrijker Jürgen Melzer en de Amerikaan Wayne Odesnik zijn verdachte inzetten aan het licht gekomen. Dit meldden Britse gokkantoren dinsdag. Zo werd er twee uur voor aanvang 350.000 ponden op een winst van drie sets door Melzer gezet, en zo geschiedde.

Odesnik moest zich meteen verantwoorden tegen de aanteigingen. Hij denkt dat de abnormale inzetten te maken hebben met zijn summiere voorbereiding op Wimbledon in combinatie met een spierblessure. "Ik ben een Amerikaan en heb geen enkele connectie met Europese gokkantoren," aldus Odesnik.

Een speciale onderzoekseenheid met oud-rechercheurs van Scotland Yard, de Tennis Integrity Unit, is de zaak aan het onderzoeken.

Heijblok voor twee jaar naar AZ

Erik Heijblok zal de komende twee seizoenen in het shirt van AZ spelen. De sluitpost is afkomstig van De Graafschap, dat er vorig seizoen niet in slaagde om zich in de Eredivisie te handhaven.

"Ik ben superblij dat ik de komende seizoenen bij AZ onder contract sta. Voor mij is het een lot uit de loterij. Ik kom uit de regio Noord-Holland en had meteen een goed gevoel bij AZ. Het is geen normale transfer, maar die heb ik nog nooit gemaakt. Dit past wat dat betreft goed bij mijn carrière", liet Heijblok in een reactie weten.

Ook Marcel Brands, directeur voetbalzaken van AZ, was tevreden met de komst van de doelman. "Nu we dit seizoen Champions League spelen, kunnen we drie volwaardige keepers goed gebruiken. Naast Sergio Romero en Joey Didulica zijn we daar met de komst van Erik Heijblok van verzekerd."

Heijblok speelde in het verleden ook nog voor HFC Haarlem, waar hij vier seizoenen speelde. Daarna stond hij ook nog een jaar bij Ajax onder contract. Vervolgens koos de goalie voor een avontuur in Doetinchem.

Paard Werth positief getest

Whisper, een van de paarden van de Duitse Isabell Werth, is positief getest op doping.

Werth, al jaren de grote concurrente van Anky van Grunsven en vijfvoudig olympisch kampioene, heeft inmiddels een contra-expertise aangevraagd. In Peking won Werth nog zilver op het individuele dressuurtoernooi en goud met het Duitse team. Ze deed dit overigens met een ander paard dan de nu positief geteste Whisper.

Sporen van fluphenazine, een kalmerend middel, werden aangetroffen in het paard. Door de Duitse bond is de amazone voorlopig geschorst. Daardoor is ze de komende week niet van de partij op het CHIO in Aken. FN-voorzitter Breido Graf zu Rantzau over het nieuws: "Ik ben geschokt. Dit is een catastrofe voor de paardensport."

'Inhaalverbod op 80-kilometerwegen'

Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil een inhaalverbod op 80-kilometerwegen. De maatregel moet het aantal verkeersdoden terugdringen. Dat stelt VVN-voorzitter Karla Peijs vandaag voor op een internationaal congres in Rotterdam.

Volgens het voorstel van VVN zou inhalen onmogelijk gemaakt kunnen worden door een afscheiding te plaatsen tussen de twee weghelften van een 80-kilometerweg.

Naast het inhaalverbod heeft VVN nog meer ideeën om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Zo wil VVN de snelheidslimiet op gevaarlijke wegen verlagen. Ook wil VVN graag dat er verkeerslessen worden gegeven in de lagere klassen in het middelbaar onderwijs. Tot slot lijkt het VVN een goed idee om de voorrang voor fietsers op rotondes af te schaffen.

Op ons forum wordt al druk over het plan gediscussieerd.

Travestieten willen bij K3

Drie travestieten hebben geprobeerd om de opvolgster te worden van Kathleen bij de kindergroep K3. De verklede mannen in korte roze rokjes en met olijke staartjes verschenen bij de opnames van het programma 'K2 zoekt K3' in Antwerpen.

"Die travestieten zijn een leuke gimmick, maar komen natuurlijk niet in aanmerking", vertelde jurylid Patty Brard aan de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Bij de audities verschenen veel jonge Vlaamse vrouwen. Brard gaf hun allerlei kritiek, veelal tot schrik van de doorgaans bedeesde Vlamingen. "Ik heb intussen wel gemerkt dat Vlamingen veel gevoeliger zijn voor kritiek dan wij Nederlanders", merkte Brard op.

Het programma is vanaf 22 augustus te zien bij SBS6.

'Sollied wil Ruiz als vervanger voor Pranjic'

Nu Danijel Pranjic is verkocht aan Bayern München, moet sc Heerenveen op zoek naar een opvolger voor de linksbenige Kroaat.

In dat verband noemen zowel het Algemeen Dagblad en het Belgische Sportwereld AA Gent-aanvaller Bryan Ruiz. Trainer Trond Sollied wil een vervanger aantrekken voor Pranjic en beschouwt de 23-jarige Ruiz als de juiste speler.

Niet geheel toevallig werkten Sollied en Ruiz al eens samen. In het seizoen 2007/2008 maakte de fijnbesnaarde technicus uit Costa Rica bij Gent een uitstekend jaar door onder de hoede van de Noor. Opvallend detail is dat zowel Heerenveen als Gent binnenkort tegelijkertijd een trainingskamp belegt in Delden.

Kesler: "Er hebben mensen zitten slapen"

De KNVB besloot woensdag de uitspraak van de burgerrechter inzake de licentie van Fortuna Sittard te accepteren. Directeur betaald voetbal Henk Kesler geeft dan ook toe dat de bond niet goed heeft gehandeld in deze kwestie.

De KNVB besloot enkele weken geleden de licentie van Fortuna Sittard voor het seizoen 2009/2010 in te trekken vanwege de financiële problemen bij de club. De Limburgers stapten vervolgens naar de burgerrechter, die hen gelijk gaf en bepaalde dat de bond de licentie moest teruggeven aan Fortuna.

"Mensen hebben gewoon zitten slapen, dat is duidelijk," zei Kesler in Zeist tijdens een persmoment over de licentie- en beroepscommissie van de KNVB. "Er zijn procedurele fouten gemaakt. Dat erkent de KNVB. Hier moeten we lering uit trekken en indien nodig regelementsaanpassingen doen. Dat kan al gebeuren tijdens de najaarsvergadering."

De fouten zullen waarschijnlijk geen al te zware gevolgen hebben voor de betrokkenen, aldus Kesler."Dat gebeurt elke dag. Ook een minister-president moet zich wel eens verantwoorden. Wij zijn geen slechte verliezers."

Dronken man rijdt naar huis in golfkar

Een dronken golfer uit Minnesota is aangehouden nadat hij probeerde naar huis te rijden met een elektrisch golfkarretje . De 47-jarige zuiplap vond het wel een goed idee om een tocht van zestig kilometer in het openbare verkeer te maken. Helaas kwam hij niet verder dan een kilometer of twee, omdat de politie hem met loeiende sirenes tot stoppen bracht.

De golfer zwaaide nog vrolijk naar de politie voordat ze hem van de weg plukten. De agenten troffen "een warrig pratende man met rooddoorlopen ogen" aan en vonden tien lege bierblikjes in het wagentje. De man gaf toe wat gedronken te hebben, maar vond zichzelf niet dronken. 

Per jaar 1.3 miljoen gamingaccounts gestolen

Elk jaar worden er zo'n 1,3 miljoen gamingaanmeldingen van onder meer Xbox Live, Steam, World of Warcraft en Second Life gestolen, zo blijkt uit onderzoek.

" Jaarlijks zorgt de diefstal van deze gegevens voor 5,2 miljoen euro omzet, omdat dieven ook toegang hebben tot persoonlijke en financiële informatie. Toch nemen gamers het probleem niet serieus", zo vertelt Phil Elliott van GamesIndustry.biz.

Maandelijks wisselen in het geval van Xbox Live 35.000 accounts van eigenaar. Elke Xbox Live-account is zes euro waard. Een PlayStation Network-account is overigens slechts 3,5 euro waard en ook het aantal accounts dat verhandeld wordt op het PSN ligt lager, namelijk rond de vijftienduizend.

Second Life is echter veel meer waard. Voor een account kan zo'n 35 euro gevangen worden. Alleen ook dat getal verbleekt bij de prijs van een World of Warcraft-account: een bijzonder account kan wel 770 euro opleveren. En ook bij Valves Steam is het regelmatig raak. Jaarlijks verwisselen een kwart miljoen accounts van eigenaar.

Om diefstal te voorkomen krijgen gamers het advies om elke maand het wachtwoord te wijzigen en om voorzichtig om te gaan met aanmeldgegevens door ze bijvoorbeeld nooit aan iemand uit te lenen.

The Prodigy in Heineken Music Hall

De band The Prodigy geeft maandag 23 november een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De voorverkoop begint zaterdag om 10.00 uur. Dit maakte concertorganisator Mojo vandaag bekend.

The Prodigy stond in maart nog in de Melkweg, een concert dat binnen drie minuten uitverkocht was. In augustus staat de groep op het festival Lowlands in Biddinghuizen.

De Britse dancepioniers Liam Howlett, Keith Flint en Maxim brengen in Amsterdam nieuwe nummers ten gehore van het recent verschenen album Invaders must die, nummers die naadloos aansluiten op klassiekers als Out of space, Voodoo people, Smack my bitch up en Firestarter.

Het Engelse viertal Enter Shikari staat in het voorprogramma.

The Prodigy in Heineken Music Hall  (foto: ANP)

Party zet Sylvie Meis kaal op cover

Het weekblad Party heeft de van borstkanker herstellende Sylvie van de Vaart kaal op de cover van het juninummer gezet. Een weinig respectvolle daad aangezien de voetbalvrouw al haar haren nog heeft.

Sylvie  hoopte juist dat de pers haar met rust zou laten nu ze  deze moeilijke tijd doormaakt. Het roddelblad Party heeft hier kennelijk lak aan. Afgelopen maand werd de tumor al met succes verwijderd.

 


Party zet Sylvie kaal op cover  (foto: DAG)
Kijk ook op het FOK!Forum

Baby kopen? 11.000 euro graag!

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het is sinds kort mogelijk om online een baby te kopen voor 11.000 euro. Een advertentie op een Mexicaanse website brengt je direct op de pagina waar je de baby’s kunt bestellen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De beelden van de advertentie laten een echo van een foetus zien. Het is nog niet duidelijk of het een grap is of dat er werkelijk in baby’s wordt gehandeld. Maar de slogan “ideaal is voor wat u wenst, van pedofilie tot pure familiale liefde” wekt enige argwaan.

Een poging om in contact te komen met de verkoper van de baby’s via het opgegeven internetadres, is mislukt.


Baby kopen? 11.000 euro graag!  (foto: DAG)

Miljuschka wordt mama

Miljuschka Witzenhausen bekend als voormalig TMF-vj en soapactrice is zwanger. De 23-jarige babe maakte het nieuws gisteren bekend in de uitzending van RTL Boulevard. Wel liet ze geheim wie de papa is van het kind.

Witzenhausen heeft ruim twee jaar een relatie met tatoeëerder Tycho Veldhoen. Het is alleen niet duidelijk of het kind van hem is en hoe lang ze al zwanger is. Ze is liever bescheiden over haar zwangerschap: ‘Ik vind het wel heel Dries Roelvink-achtig om bij iedereen aan de bel te trekken. Ik heb zoiets van ‘ach, ze zien het wel’.’

Tevens maakte de presentatrice bekend dat ze een radioprogramma krijgt bij het radiostation KXradio van dj Rob Stenders.


Miljuschka wordt mama  (foto: DAG)

Ook Martens kan verlengen bij AZ

Middenvelder Maarten Martens is de volgende speler die bij AZ op de nominatie staat om een nieuw contract te tekenen, zo weet Voetbal International.

Martens heeft bij de landskampioen een verbintenis tot medio 2012 en kan deze overeenkomst met twee seizoenen verlengen. De Belgische middenvelder zou na Sergio Romero, Héctor Moreno, Niklas Moisander, Stijn Schaars en Sebastien Pocognoli de volgende steunpilaar zijn die zich voor langere tijd aan de Alkmaarders bindt.

AZ wist Martens in 2006 los te weken bij RKC Waalwijk. Tot nu toe staan er 66 competitiewedstrijden en zestien doelpunten achter zijn naam.

Gedurende het seizoen 2007/2008 stond Martens, ooit jeugdspeler van Anderlecht, lange tijd aan de kant vanwege een zware knieblessure.

'IMG organiseert FOTA-races'

Volgens de geruchten gaat International Management Group de FOTA-Series organiseren. Het bureau is in allerlei takken van sport actief en heeft enkele bekende sporters onder contract staan. Ook bezit het bedrijf een televisieafdeling, welke sport en entertainment verslaat.

Het bedrijf is eigendom van Ted Forstmann en is gevestigd in Londen, hoewel het de meeste zaken doet vanuit New York. De directeur van de business in Europa, het Midden-Oosten en Afrika Andrew Hampel heeft in het verleden onder meer Ayrton Senna, Jackie Stewart en Alain Prost vertegenwoordigd.

Het bedrijf heeft in het verleden de Indycar-race in Surfers' Paradise georganiseerd, alsmede de Grands Prix van Detroit en Cleveland. Een van de sporters die nu bij IMG onder contract staat is Danica Patrick en zij wordt in verband gebracht met USF1, wat juist weer in de Formule 1 uit wil komen. Het kan zijn dat als IMG de FOTA-Series gaat organiseren Patrick meegaat naar de nieuwe klasse.

Fortuna Sittard definitief gered

Fortuna Sittard zal komend seizoen in elk geval blijven bestaan. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de voorzieningsrechter, die vorige week werd uitgesproken.

De voorzieningsrechter bepaalde namelijk dat Fortuna Sittard zijn licentie voor komend seizoen moest terugkrijgen. Dat betekent dat de ploeg uit Sittard komend seizoen gewoon in de Jupiler League actief mag zijn.

In eerste instantie nam de KNVB de licentie van Fortuna Sittard af, omdat de Limburgers geen sluitende begroting konden indienen. De Stichting Trots Op Fortuna (TOF) spande daarop een kort geding aan. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de KNVB geen aanmaning naar de club uit Sittard had gestuurd. Hierin zou moeten staan dat er een plan van aanpak moest komen, zodat de financiële problemen konden worden ingedamd. Hiervoor zou de KNVB de licentieprocedure opnieuw moeten doorlopen, maar hier had men geen trek in. De bond ziet in dat geval dus af van een hoger beroep.

Daarnaast werd vandaag ook het nieuwe conceptprogramma van de Jupiler League gepresenteerd. In de eerste versie was Fortuna Sittard nog niet opgenomen. De eerste wedstrijden zullen in augustus worden gespeeld.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Fortuna Sittard definitief gered

Fortuna Sittard zal komend seizoen in elk geval blijven bestaan. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de voorzieningsrechter, die vorige week werd uitgesproken.

De voorzieningsrechter bepaalde namelijk dat Fortuna Sittard zijn licentie voor komend seizoen moest terugkrijgen. Dat betekent dat de ploeg uit Sittard komend seizoen gewoon in de Jupiler League actief mag zijn.

In eerste instantie nam de KNVB de licentie van Fortuna Sittard af, omdat de Limburgers geen sluitende begroting konden indienen. De Stichting Trots Op Fortuna (TOF) spande daarop een kort geding aan. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de KNVB geen aanmaning naar de club uit Sittard had gestuurd. Hierin zou moeten staan dat er een plan van aanpak moest komen, zodat de financiële problemen konden worden ingedamd. Hiervoor zou de KNVB de licentieprocedure opnieuw moeten doorlopen, maar hier had men geen trek in. De bond ziet in dat geval dus af van een hoger beroep.

Daarnaast werd vandaag ook het nieuwe conceptprogramma van de Jupiler League gepresenteerd. In de eerste versie was Fortuna Sittard nog niet opgenomen. De eerste wedstrijden zullen in augustus worden gespeeld.

Team Columbia maakt vijf namen bekend

Team Columbia heeft vijf namen van renners bekend gemaakt, die op 4 juli in Monaco aan de Tour de France zullen beginnen. De overige vier namen zullen op een later moment bekend worden gemaakt.

Mark Cavendish, Michael Rogers, Tony Martin, George Hincapie en Kim Kirchen zijn in elk geval zeker van een plaats in La Grande Boucle. "We willen nog deze week de rest van de selectie bekend maken", aldus Valerio Piva, ploegleider van de formatie, tegenover Infostrada Sports.

Thomas Lövkvist, Bernhard Eisel, Markus Burghardt, Maxime Monfort en Mark Renshaw zitten in onzekerheid, aangezien zij nog niet zeker zijn van deelname aan de Franse wielerronde.

Dames opgelet!

Aanstaande vrijdag 26 juni is het namelijk de officiele BH-loze vrijdag! Martel uw boezem niet langer, gun hem wat ademruimte! Laat je BH voor één maal in de kast en geef je borsten de kans zichzelf te zijn!

Daarbij blijkt uit onderzoek dat vrouwen die de hele dag een BH dragen 113x meer kans hebben op borstkanker dan anderen. Dus doe het voor je gezondheid en voor de 26000 mensen die lid zijn geworden van de op Facebook.

Foto's zijn welkom op weblog@fok.nl.

'Geen loonstijging in de detailhandel'

Werknemers in de detailhandel hoeven de komende periode niet te rekenen op een loonstijging. Deze verwachting sprak de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vandaag uit bij de presentatie van het jaarverslag 2008.

De overkoepelende werkgeversorganisatie stelt voorop dat de werkgelegenheid in de winkels behouden moet blijven. Maar de looneisen van de vakbonden, zoals collectieve loonsverhogingen van meer dan 3 procent, vormen een risico voor bedrijven die het nu moeilijk hebben, aldus de RND. "Een algemene verhoging van loonkosten is nadelig voor de concurrentiepositie van winkeliers." Volgens de werkgeversorganisatie zullen bedrijven dan in de kosten moeten snijden en banen schrappen.

Om dat te voorkomen wil de RND de arbeidsvoorwaarden 'moderniseren'. Zo vindt de organisatie de bepalingen rond toeslagen en werktijdregelingen niet meer van deze tijd. In veel cao's is bijvoorbeeld nog geregeld dat ervaren medewerkers niet op zaterdag mogen werken. De flexibele arbeidsverhoudingen vragen om aanpassing van de cao's, meent de RND. De werkgevers vinden dat de detailhandel ook met minder dan de huidige dertig cao's kan.

Celstraf voor maken van 'hoofd'-gerecht

Gisteren heeft een vrouw in het Chinese Chengdu een voorwaardelijke celstraf gekregen wegens het bereiden van soep met het hoofd van een man. De vrouw, Lin Zongxiu, was er van overtuigd dat de soep met het hoofd van een man en een eend erin een genezende werking zou hebben op de slechte psychische toestand van haar 25-jarige dochter.

Afgelopen december vond Lin een man die bereid was haar te helpen bij het maken van de soep. Zijn hulp bestond uit het vermoorden en onthoofden van een dronken bejaarde voorbijganger. De man is maandag ter dood veroordeeld voor zijn rol in het geheel, maar die straf wordt nog niet voltrokken. De straf zal namelijk volgens het Commerciële Dagblad in Chengdu na een proeftijd van twee jaar worden omgezet in levenslang. De vrouw kreeg alleen een voorwaardelijke straf voor het vernietigen van bewijsmateriaal.

Of de soep nu wel of niet een genezende werking had is niet bekend.

18.000 bedrijven in moeilijkheden

Ongeveer 18.000 Nederlandse bedrijven zitten mogelijk in financiële problemen. Dit concludeert accountancy- en adviesbureau Deloitte op basis van onderzoek onder een doorsnee van het Nederlandse bedrijfsleven.

Voor de helft van de bedrijven hangt het voortbestaan van de onderneming het komende halfjaar af van toegang tot krediet. Maar van deze groep geeft bijna de helft aan dat het moeilijk wordt om nieuwe financiering rond te krijgen. Een derde van de ondernemingen verwacht de komende tijd tegen de grenzen van de afspraken met financiers aan te lopen. Deloitte noemt het opvallend dat van deze bedrijven 37 procent de situatie niet heeft besproken met de banken.

"Niets doen is geen optie", stelt Oscar Snijders van Deloitte. "Bedrijven moeten met de banken om de tafel. Om het proces van het krijgen van krediet soepeler te laten verlopen, moeten bedrijven volledig en tijdig transparantie tonen."

Trulli hoopt op extra snelheid in Duitsland

Op 12 juli strijkt het Formule 1-circus in Duitsland neer. Voor Jarno Trulli en Timo Glock zal dit een belangrijke race worden, aangezien de fabriek van Toyota op enkele tientallen kilometers afstand van het circuit ligt.

Toyota heeft al aangekondigd om in Duitsland met meer nieuwe onderdelen aan de start te verschijnen. "We hadden al een paar nieuwe onderdelen meegenomen naar de Britse Grand Prix, en die hielpen zeker. Het blijft echter lastig om het gat met de rivalen te dichten, omdat ook zij natuurlijk blijven ontwikkelen," lichtte Trulli toe. "Op de Nürburgring zullen we natuurlijk ook wat nieuwe onderdelen op de auto hebben. Hopelijk geven die ons wat extra snelheid."

"De Duitse Grand Prix is natuurlijk niet mijn thuisrace, dat is Monza, maar als Toyota-coureur heb ik een paar 'tweede thuis'-races, en Duitsland is daar één van," ging de Italiaan verder. "De Nürburgring staat dicht bij de fabriek, dus voor veel mensen in het team is het een heel speciale race. Ik bewaar ook goede herinneringen aan deze baan, want in 1999 pakte ik hier mijn eerste podiumplaats in de Formule 1."

Vorig jaar werd de Grand Prix van Duitsland op Hockenheim verreden. Trulli viel toen net buiten de punten en pakte een negende plaats. Glock kende in dat jaar een minder goede race, aangezien hij bij een crash betrokken was. Het rechterachterwiel van de bolide van de coureur brak namelijk af. De Duitser zou uiteindelijk één nachtje in het ziekenhuis moeten blijven, waarna hij weer naar huis mocht.

Valverde niet naar Tour de France

Alejandro Valverde zal dit jaar niet aan de Tour de France deelnemen. Dit is geen besluit van de organisatie van de Franse wielerronde (ASO) of het Court of Arbitration for Sport (CAS), maar van zijn eigen ploeg.

Caisse d'Erpagne, zijn huidige werkgever, wil namelijk geen risico met Valverde nemen. Op dit moment loopt er nog een rechtszaak tussen de wielrenner en het CAS, waarin het Comitato Olimpico Nazionale Italiano (CONI) wordt aangeklaagd. "Maar het CAS zal geen uitspraak doen voor de start van de Tour, op 4 juli in Monaco. Daarom zien wij ons genoodzaakt Valverde thuis te laten," is in een persbericht van de ploeg te lezen.

"Het onrecht dat Valverde wordt aangedaan brengt onze sponsor onherstelbare schade toe. Caisse d'Epargne verdient het niet op deze manier voor zijn inzet voor de sport bedankt te worden. Het is ook jammer voor de supporters, die het in de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar zonder 's werelds nummer een moeten stellen, en voor Valverde zelf, die dit jaar andere doelen opgaf om zich beter op de Tour voor te kunnen bereiden."

In het verleden won Valverde drie ritten in La Grande Boucle en wist de Spanjaard tot twee keer toe in de top tien van deze wielerronde te eindigen.

'Agüero moet Cristiano Ronaldo opvolgen'

Manchester United heeft de beoogde opvolger van de vertrokken sterspeler Cristiano Ronaldo op het oog. De Argentijn Sergio Leonel Agüero moet de leegte opvullen die de Portugees heeft achtergelaten na het vertrek naar Real Madrid.

Atlético Madrid, de huidige club van Kun Agüero, heeft wel oren naar een transfer van hun aanvaller. Onlangs vertelde de voorzitter van de club, Enrique Cerezo, dat hij wel wil luisteren naar interessante aanbiedingen voor hun 21-jarige spits.

Manchester United is van plan om een bod van 52,5 miljoen euro uit te brengen op de ploeggenoot van John Heitinga. Ook Chelsea en Internazionale azen op de schoonzoon van Diego Maradona.

Brandweer moet eigen kazerne blussen

Onlangs ondervond een aantal brandweermannen op Hawaii (Verenigde Staten) dat een brand toch echt makkelijk kan uitbreken.

Het team moest uitrukken voor een brand, en vergat om het eten van het fornuis te halen. Toen ze terug kwamen van het auto-ongeluk, mochten de mannen opnieuw aan de slag omdat hun eigen kazerne in brand stond. De keuken was volledig uitgebrand. De brandweercommandant wist te vertellen dat de schade op zo'n 25.000 dollar (ruim 18.000 euro) zal uitkomen.

Amerikaanse media meldden dat de commandant zijn mannen middels een brief heeft gewaarschuwd voortaan voorzichtiger te zijn tijdens het koken.

'FOTA-kalender 2010 uitgelekt'

Er is mogelijk een blauwdruk uitgelekt van de racekalender zoals deze door de FOTA in de komende tijd opgesteld wordt. De kalender telt zeventien circuits, iets wat in 2009 ook al het geval is met de Formule 1-kalender.

Opvallend is de terugkeer van Indianapolis op de kalender. Deze race zal in een back-to-back worden gecombineerd met Montreal, iets wat de fans zullen waarderen. Ook komen Mexico City en Imola weer terug op de kalender. Daarnaast is er ruimte voor nieuwe banen, zoals in Helsinki of Portimão. Van de huidige Formule 1-kalender staan er vijf banen op het programma.

Wat er van de kalender waar is, is nog maar de vraag. Enkele in de kalender genoemde data vallen niet op een zondag, maar op een andere dag van de week. Daarom lijkt dit op een meer in de haast opgesteld schema, dan op een echte volledige racekalender.

DatumCircuitLand
3 maartBuenos AiresArgentinië
21 maartMexico CityMexico
11 aprilJerezSpanje
25 aprilPortimãoPortugal
2 meiImolaSan Marino
23 meiMonte CarloMonaco
6 juniMontrealCanada
13 juniIndianapolisVerenigde Staten
1 juliSilverstoneGroot-Brittannië
25 juliMagny-CoursFrankrijk
15 augustusLausitzringDuitsland
29 augustusHelsinkiFinland
12 septemberMonzaItalië
26 septemberAbu DhabiVerenigde Arabische Emiraten
10 oktoberMarina BaySingapore
24 oktoberSuzukaJapan
8 novemberAdelaide/Surfers' ParadiseAustralië

Vennegoor of Hesselink gelinkt aan Larissa

De Griekse club Larissa zou aanvaller Jan Vennegoor of Hesselink willen overnemen van Celtic, zo claimt althans The Sun.

Vennegoor of Hesselink heeft een aflopend contract bij Celtic en is nog altijd in afwachting van een nieuwe aanbieding van zijn Schotse werkgever. Celtic heeft de optie het contract van Lange Jan met één seizoen te verlengen, maar dit is tot nu toe niet gebeurd.

Larissa-voorzitter Konstantinos Piladakis geeft toe dat zijn club belangstelling heeft voor Vennegoor of Hesselink. "We hebben de zaakwaarnemer van Vennegoor benaderd, maar nog geen antwoord gekregen", aldus Piladakis.

Ook PSV en FC Twente werden onlangs gelinkt aan Vennegoor of Hesselink.

Berg hoorde nog niets van Ajax

Marcus Berg wordt de laatste dagen hardnekkig in verband gebracht met Ajax, maar zelf heeft de spits van FC Groningen nog niets uit de hoofdstad vernomen.

Tegenover Sportweek wilde Berg niet veel kwijt over de geruchten. De 22-jarige aanvaller zei 'echt helemaal niets' te weten van de belangstelling van Ajax.

"Mijn zaakwaarnemer heeft ook niets gehoord. Het lijkt me dat de clubs, als ze aan het onderhandelen zijn, ook met hem contact opnemen. Ik concentreer me voorlopig op dit EK. En zie het daarna wel", was het commentaar van Berg op de berichten.

Berg maakt momenteel een uitstekend EK onder 21 door in Zweden. De aanvaller van FC Groningen slaagde er in de drie poulewedstrijden in om vijf keer te scoren. Mede door zijn productiviteit plaatste Zweden zich voor de halve finale van het toernooi.

'Van der Vaart terug naar HSV'

Het Franse L'Équipe komt woensdag met het bericht dat Rafael van der Vaart mogelijk terugkeert naar het Duitse Hamburger SV.

Van der Vaart (26) verruilde vorig jaar nog HSV voor Real Madrid. Na een goede start in de Spaanse hoofdstad verdween de aanvallende middenvelder echter steeds meer uit beeld bij De Koninklijke. Evenals de overige Nederlanders bij Real zou Van der Vaart sinds het aantreden van Florentino Perez op de schopstoel zitten bij de club.

Naast HSV, waar hij tussen 2005 en 2008 een belangrijke speler was, zou ook Werder Bremen geïnteresseerd zijn in Van der Vaart. In een eerder stadium werd de Nederlander ook aan het Bayern München van trainer Louis van Gaal gelinkt.

Enkele weken geleden was ook Ajax in beeld als mogelijke nieuwe werkgever voor Van der Vaart, maar de international van het Nederlands elftal maakte daarop duidelijk dat hij het nog te vroeg vond voor een terugkeer naar Amsterdam.

Vanaf nu kost Ronaldo één miljard

De kans dat Cristiano Ronaldo ooit wordt weggekocht bij Real Madrid lijkt nihil. In het contract van de Portugese superster wordt namelijk een clausule opgenomen van maar liefst één miljard euro. Dit bevestigt Jorge Valdano, manager van de Koninklijke, in de Spaanse sportkrant Marca.

Ronaldo is overigens nog steeds niet op persoonlijke basis rond met Madrid. Een eerste voorstel, dat hem tegen het einde van zijn contractduur een weeksalaris van 665.000 euro zou opleveren, vond hij te laag. Onlangs verkaste Ronaldo voor 94 miljoen euro van Manchester United naar de Spaanse hoofdstad. Hij werd hiermee op slag de duurste voetballer uit de geschiedenis.


Vanaf nu kost Ronaldo één miljard  (foto: DAG)

Fleur Wallenburg beste vrouwelijke nieuwslezer

Fleur Wallenburg is de beste vrouwelijke nieuwslezer. Ze kreeg gisteravond in Studio 21 in Hilversum de Radiobitches Award voor beste nieuwslezer. De Awards zijn georganiseerd door de Vereniging Veronica. Het publiek kon de afgelopen weken stemmen in verschillende categoriën. Fleur Wallenburg, nieuwslezer voor NOS Headlines op 3FM, was twee jaar geleden ook al genomineerd. "Ik wilde hem nu echt graag hebben. Dus ik ben er heel blij mee!", zei ze gisteren. Liselot Thomassen (NOS) en Maaike Snoeijer (ANP) waren ook genomineerd in die categorie.

Ook 3FM-dj Annemieke Schollaardt viel opnieuw in de prijzen. Ze werd net als vorig jaar uitgeroepen tot beste vrouwelijke presentatrice. Annemieke liet Lucella Carasso (NOS) en Lara Rense (BNR) achter zich. Vooral die laatste was daar niet zo blij mee. "Kak... Weer Schollaard!", was haar reactie op Twitter.

Beste backstagevrouw werd Kimberly van de Berkt (Radio 538) en Tessel van der Lugt (BNN/3FM) kreeg een award voor beste aanstormende talent. Bij de regionale vrouwen won RTV Utrecht-presentatrice Evelien de Bruijn een prijs.

Afkickklinieken voor Duitse gamers?

Afkickklinieken en drugsvoorlichtingsbureaus moeten binnenkort ook beschikbaar worden voor computerverslaafden. Deze zouden volgens Sabine Bätzing, drugsexpert van de Duitse regering, voorlichtingen moeten geven en gameverslaafden moeten helpen.

Vooral het verslavingsgedrag van de jonge gamer wil de politicus via deze weg verminderen. Het belangrijkste is volgens haar dat er meer aanbod onder een dak komt. De gameverslaafden moeten dus volgens Bätzing samen met drank- en drugsverslaafden behandeld worden. Het probleem van tekort aan mankracht en te weinig ervaring onder de medewerkers zou verholpen worden wanneer de game-verslaafden bij de reguliere klinieken kunnen aankloppen. "Hiervoor zetten wij ons in", aldus Bätzing.


Het probleem in Duitsland is relatief groot. Volgens onderzoek is drie tot zeven procent van de Duitse gamers verslaafd en is eenzelfde getal sterk geneigd verslaafd te raken. De discussie over gameverslavingen raakte pas echt op gang toen Blizzard World of Warcraft lanceerde. Hieraan raakten heel veel mensen verslaafd. Er bestaan tientallen sites met een WoW-afkick-stappenplan, maar dit werkt volgens Bätzing niet goed genoeg.

Begin juli zal de Duitse Bundestag, vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer, over het punt debatteren.

[Gerucht] Microsoft bezig met MMO?

In een recent interview met Industry Gamers, heeft Rob Pardo van Blizzard gezegd dat ze contact hebben gehad met Microsoft over een lopend project. Hoewel nog allemaal nog koffiedik kijken is, zei Pardo wel dat Microsoft advies van Blizzard heeft gevraagd betreffende een MMO-achtig project waar Microsoft mee bezig is. Wat, waarom, wie en hoe is nog allemaal niet bekend, maar het gerucht is dus wel ergens op gebaseerd. Wie weet spelen we over een tijdje World of Master Chief op Xbox Live!



Activision erg zeker over de toekomst

De CEO van Activision/Blizzard, Mike Griffith, heeft heel veel vertrouwen in het komende jaar. Volgens Griffin "is this the best competitive position we've ever had", en "our titels are strong and competitive titles are a little sparser than in the past".

De paradepaardjes die volgens hem de race gaan winnen zijn DJ Hero, Guitar Hero 5, Band Hero en Modern Warfare 2, die volgens hem de grootste Call of Duty ooit gaat worden. Ook noemde hij Tony Hawk's Ride en de racer Blur.

Verder zei hij dat hij totaal niet onder de indruk was van bijvoorbeeld The Beatles: Rock Band. Volgens hem verkoopt Guitar Hero in de USA 4 keer beter dan Rock Band en zelfs 10 keer beter in Europa.

Politici willen afrekenen met Beckham-wet

De linkse politici van Spanje willen dat de zogenaamde Beckham-wet niet langer van kracht blijft. Deze wet verzekert buitenlandse profvoetballers van een interessant belastingvoordeel.

De astronomische bedragen die Real Madrid heeft uitgegeven aan de sterspelers Kaká en Cristiano Ronaldo hebben de betreffende politici wakker geschud. De huidige wetgeving bepaalt dat de gefortuneerde sterren slechts 24 in plaats van de gebruikelijke 43 procent aan loonbelasting betalen.

De parlementsleden van de socialistische partij en de kleine linkse partijen willen dat de buitenlandse grootverdieners in het profvoetbal belasting betalen in een vergelijkbare salarisschaal als die van andere werknemers. Het valt echter te betwijfelen of het voorstel van de linkse politici tot een afschaffing van de Beckham-wet leidt. De linkse partijen hebben in Spanje geen meerderheid.

De wet is vernoemd naar David Beckham, omdat de Engelse vedette in Spanje als eerste van deze wet profiteerde.

'Feyenoord wil Boukhari'

Feyenoord wil aanvaller Nourdin Boukhari toevoegen aan de selectie, zo bericht De Telegraaf woensdag.

De Rotterdammers zijn nog op zoek naar een aanvaller en hebben daarbij het oog laten vallen op de bijna 29-jarige Boukhari. De zaakwaarnemer van de aanvaller, Sören Lerby, is door de Rotterdamse club op de hoogte gebracht van de interesse.

Feyenoord probeerde aanvankelijk Sekou Cissé los te weken bij Roda JC, maar de transfersom die de Limburgers eisen voor de Ivoriaan is de Rotterdammers te gortig. Voor Boukhari hoeft daarentegen geen vergoeding betaald te worden, daar hij een aflopend contract heeft bij NAC Breda. De Bredanaars willen graag verder met de ex-speler van Sparta Rotterdam, Ajax en AZ, maar hebben niet de financiële middelen om Boukhari voor langere tijd vast te leggen. Momenteel traint de linkeraanvaller mee met NAC.

Ondertussen rept men in Portugal over een mogelijke overgang van Milan Purovic naar Feyenoord. De lange spits uit Montenegro mag vertrekken bij zijn huidige club Sporting Lissabon.

Hoofdkwartier onruststokers ontmanteld

De politie in Teheran heeft "het hoofdkwartier van de onruststokers" die na de verkiezingen rellen bevorderden, ontmanteld. Een speciale afdeling voor inlichtingen en veiligheid van de politie heeft dit volgens het persbureau IRNA gisteren laten weten.

De politie deed in de nacht van maandag op dinsdag een inval in een campagnebureau van een ex-presidentskandidaat op het Haft-e-Tirplein in Teheran. Daar zijn arrestaties verricht. Het zou gaan om een kantoor van oppositieleider Mir Hossein Mousavi.

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat er illegale bijeenkomsten werden georganiseerd, dat er onrust werd bevorderd en dat de veiligheid van het land er werd ondermijnd. Daar zijn "buitenlandse elementen" bij betrokken geweest.

Na de verkiezingsoverwinning 12 juni van president Mahmoud Ahmadinejad zijn er betogingen gehouden en braken ongeregeldheden uit. De oproerpolitie, bijgestaan door paramilitaire milities, lijkt de toestand sinds zondag weer onder controle te hebben. De oppositie tegen Ahmadinejad heeft opgeroepen tot een dag van rouw op donderdag.

 


De oproerpolitie in Teheran  (foto: ANP)

België wilde Nederland binnenvallen

De Belgische koning Leopold II (1835-1909) had vergevorderde plannen om Nederland binnen te vallen. Dit blijkt uit documenten in het Koninklijk Huisarchief in Brussel, die zijn gevonden door de Vlaamse journalist en historicus Kris Clerckx, waarover het Nederlands Dagblad vandaag publiceert.

Leopold stuurde onder meer spionnen naar Nederland om de militaire kracht van ons land in kaart te brengen. Ook zette hij een topdiplomaat in om steun van de Fransen te verwerven. Als het aan Leopold lag marcheerde het Belgische leger in korte tijd naar Amsterdam, zodat het nieuws van de aanval gelijktijdig kwam met het nieuws van de Nederlandse overgave. Het Europese evenwicht bleef zo behouden.

Belgische spionnen rapporteerden in 1854 dat het Belgische leger superieur was aan het Hollandse. Zo had Nederland slechts 1397 officieren, waar van de meeste 'oude mannen' waren, tegen 2127 Belgische. Ook had België een aanmerkelijk groter defensiebudget en ging een groot deel van de Nederlandse defensie-uitgaven naar de marine. Een legeronderdeel dat bij een Belgische invasie volkomen nutteloos zou zijn. De hoogste militair in de spionagemissie, kolonel Chauchet, voorzag echter wel problemen met de Hollandse waterlinie en de grote vaderlandsliefde van de Hollanders. Deze zou leiden tot 'fel verzet' tegen de inval.

Uiteindelijk zette Leopold het plan in de ijskast omdat zijn hoogste diplomaat in Frankrijk, de Prins van Chimay, weinig zag in de aanval. Hij slaagde er dan ook niet in  Franse steun voor de invasie te krijgen. Zonder steun van de Europese grootmacht was de aanval gedoemd te mislukken.

 


De Belgische koning Leopold II (1835-1909) had plannen om Nederland binnen te vallen  (foto: DAG)

Extra bescherming voor Phil Spector

Muziekproducent Phil Spector is overgeplaatst naar een speciaal cellenblok in de grootste gevangenis in de Amerikaanse staat Californië. Dat meldden Amerikaanse media.

Volgens een woordvoerder van de Corcoran-gevangenis zit Spector vanwege zijn bekendheid vast op een afdeling waar ook verstoten bendeleden verblijven die extra bescherming nodig hebben. In totaal herbergt de Corcoran ruim 6900 veroordeelden. De 69-jarige Spector werd onlangs tot negentien jaar celstraf veroordeeld voor de moord op actrice Lana Clarkson in zijn huis in het zuiden van Californië.
/
  (foto: ANP)

Liza Minnelli treedt op in HMH

De 63-jarige zangeres en actrice Liza Minnelli geeft vanavond een optreden in de HMH in Amsterdam. Minnelli, dochter van actrice Judy Garland, was in 2006 voor het laatst in Nederland te zien. Toen trad ze op in het Circustheater in Scheveningen.

Ondernemer Harry Mens haalde Minnelli deze keer naar Nederland. Het concert maakt deel uit van een wereldtournee die op 12 juni in de Alte Oper in Frankfurt begon. De twee uur durende show omvat hits als Cabaret, Maybe this time, Liza with a Z, And the world goes 'round en New York New York.

Minnelli toert tot eind dit jaar nog door Europa, Canada, Amerika en Australië. Na een langdurige alcoholverslaving werkt ze weer aan haar zangcarrière. Eind vorig jaar vierde de ster nog triomfen op Broadway met de show Liza at the Palace. Het aantal voorstellingen werd twee keer uitgebreid wegens de enorme vraag naar kaarten.

  (foto: ANP)

Maagverkleining verkleint kans kanker

Een maagverkleining kan het risico op kanker bij vrouwen verkleinen. Volgens wetenschappers lopen vrouwen 42 procent minder kans op de ziekte na een maagverkleining. Bij mannen lijkt het erop dat zo'n operatie geen invloed heeft op het risico op kanker.

Dat schrijven Zweedse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Oncology. De wetenschappers volgden tien jaar lang meer dan tweeduizend zwaarlijvige mensen die een maagverkleining hadden gehad en een even groot aantal zwaarlijvige mensen dat een dieet volgde en veel bewoog.

In totaal kregen 79 vrouwen kanker na een maagverkleining. In de andere groep kregen 130 vrouwen deze ziekte. De artsen denken dat het aan de hormoonhuishouding ligt dat het risico op kanker afneemt. Dat zou ook kunnen verklaren waarom dit bij mannen anders werkt. Uit het onderzoek bleek verder dat mensen die een operatie hadden ondergaan gemiddeld 19,9 kilo afvielen, tegenover 1,3 kilo in de andere groep.

Veel praktijklokalen onderwijs onveilig

In negen van de tien praktijklokalen van scholen wordt door leerlingen en docenten onveilig gewerkt met machines en gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit een gepubliceerd onderzoek door de Arbeidsinspectie bij 236 schoolinstellingen in het voortgezet, middelbaar beroeps en speciaal onderwijs.

De afgelopen jaren blijkt steeds uit controles in het vmbo dat het slecht is gesteld met de veiligheid tijdens praktijklessen. Gemiddeld vinden er volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie vijftien ongevallen per jaar plaats. Het gaat om ongelukken met machines, waarbij slachtoffers een vingertopje kwijtraken tot wel een hele arm. Ook belanden jongeren en leraren met brandwonden door werk met gevaarlijke stoffen op de eerste hulp.

De inspecteurs constateren dat in het (v)mbo voor de metaal, techniek en houtbewerking boor-, slijp- en zaagmachines vaak nog steeds niet goed zijn afgeschermd. Twintig keer is het werk met machines stilgelegd. In de helft van deze gevallen werd een boete opgelegd.

Maar ook in de natuur- en scheikunde lokalen van middelbare scholen worden regels overtreden bij het werken met chemicalien. Vaak zijn gevaarlijke stoffen niet goed opgeslagen, waardoor er brandgevaar ontstaat.

houtstof
Verder waarschuwt de Arbeidsinspectie voor houtstof dat vrijkomt bij houtbewerking. Het gaat volgens de inspectiedienst om een gevaarlijke stof, maar veel scholen blijken niet bekend met het explosiegevaar bij afzuiging ervan. In combinatie met zuurstof kan houtstof een explosief mengsel vormen.

De inspectiedienst noemt het belangrijk dat de risico's in de praktijklokalen eindelijk worden aangepakt, omdat door onervarenheid en onoplettendheid van jongeren sneller ongelukken op de loer liggen. Ook is het van belang toekomstige werknemers te leren hoe ze veilig en gezond werken.

Volgens de Arbeidsinspectie wordt inmiddels in het onderwijs gewerkt aan afspraken om veiliger te werken. De komende tijd blijven inspecteurs controleren op de scholen. Er komt een nader onderzoek naar de veiligheid van praktijklokalen in het speciaal onderwijs voor jongeren met een handicap of gedragsstoornis, omdat er nog te weinig van dit type instellingen op veiligheidsrisico's zijn gecontroleerd.

Obama gooit eerste bal All-Star Game

De Amerikaanse president Barack Obama zal tijdens de All-Star Game van de Major League Baseball de eerste worp doen. Dat heeft een woordvoerder van de president bevestigd.

Obama wordt de vierde president die de prestigieuze ontmoeting tussen de beste honkballers van de Amerikaanse profcompetitie mag openen. John F. Kennedy, Richard Nixon en Gerald Ford gingen hem voor. De wedstrijd wordt op 14 juli gespeeld.

  (foto: ANP)

Krat pils moet niet te goedkoop worden

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP wil dat supermarkten niet langer stunten met prijzen voor kratten bier. STAP is bang dat de lage prijzen leiden tot overmatig drankgebruik, zeker in deze tijd van examenfeestjes. De stichting heeft een brief gestuurd aan Heineken en Albert Heijn om te vragen te stoppen met de lage prijzen. STAP wil het liefst een wettelijke bodemprijs komt voor bier.

Vandaag liet STAP-directeur Wim van Dalen op Radio 1 weten te hopen op 'een goede reactie' van Heineken op de stuntprijzen in supermarkten. Heineken liet op haar beurt weten dat de brouwer de prijs van pils in de supermarkt niet bepaald. "De leverancier heeft geen enkele betrokkenheid bij de verkoopprijs. Die wordt door de supermarkt vastgesteld",aldus algemeen directeur Philip de Ridder.

Zie ook het topic op het forum.

Playstation 3 firmware 2.80 online gegaan

Eens in de zoveel tijd komt Sony met een nieuwe update voor de Playstation 3. Zo zijn onder andere de trophies geïntroduceerd en is ook Home op deze manier beschikbaar gekomen. Sinds vandaag is firmware 2.80 online gegaan die iets minder grote veranderingen met zich mee brengt.

De update zorgt voor een snellere navigatie door de XMB en het synchroniseren van thropies zal ook sneller gebeuren. Mocht je van deze nieuwe functies gebruik willen maken, dan zul je handmatig de Playstation 3 moeten updaten. Het is namelijk niet verplicht om deze nieuwe update te installeren.

DVD: Bedtime Stories

Een film met Adam Sandler waarin hij niet scheldt. Deze film bestaat en is vanaf vandaag te koop op dvd. Bedtime Stories is een familiefilm van Disney waarin de heer Sandler het dus niet kan veroorloven ook maar één scheldwoord uit te brengen. En het staat hem best netjes. Bedtime Stories is een leuke film waarin duidelijk wordt dat je moet blijven dromen, dan komt alles goed. De 'Disney-boodschap' dus.

DVD: Spion van Oranje

De Nederlandse film zit de laatste jaren behoorlijk in de lift. Niet per sé als het gaat om kwaliteit, maar zeker als het gaan om bezoekersaantallen. Enkele bekende oorlogsfilms zoals Zwartboek en Oorlogswinter, maar ook de romantische komedie Alles is Liefde, trokken een miljoenenpubliek naar het witte doek. Zo'n vaart liep het echter niet met de nieuwe komedie van Tim Oliehoek en Paul de Leeuw, Spion van Oranje. De film werd nog voor de première flink afgekraakt in de pers, maar wist desalniettemin toch meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop te trekken. De film is sinds kort op dvd verkrijgbaar.

Verliezer Iran trekt verkiezingsklachten in

De Iraanse verliezende presidentskandidaat Mohsen Rezai heeft zijn klachten over de verkiezingen ingetrokken. Dat heeft het Iraanse persbureau IRNA dinsdagavond gemeld.

Rezai schrijft aan de Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran, dat hij zijn klachten intrekt, omdat de "politieke, sociale en veiligheidssituatie in het land een gevoelige en beslissende fase is ingegaan, die belangrijker is dan de verkiezingen".

De drie verliezende kandidaten hadden 646 klachten ingediend bij de raad. Tot nog toe concludeerde de raad daaruit dat in verschillende delen van het land fouten zijn gemaakt, maar dat die zijn niet erg genoeg zijn om de verkiezingen over te moeten doen.

Eerder waarschuwde een provinciale aanklager dat de leiders van het verzet tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad de doodstraf kunnen krijgen.

Geen gein met Brein

Ik krijg spontaan jeuk en uitslag aan mijn ballen als ik de naam Tim Kuik ergens lees of hoor. Mocht je niet weten wie hij is Tim Kuik is een grotere aandachtshoer dan Gerard Joling en Patty Brard samen, want Tim is de baas van stichting Brein die stichting vind het niet leuk dat we met z´n allen zoveel downloaden.

En nu maakt hij zichzelf ook buiten de landsgrenzen belachelijk door de eigenaars van The Pirate Bay via Twitter op te roepen voor de rechtbank te verschijnen. Meepraten kan in dit topic op het FOK! forum

Film: Transformers: Revenge of the Fallen

Het langverwachte vervolg op de kaskraker Transformers uit 2007 draait sinds gisteren eindelijk in de bios. Het was regisseur Michael Bay (Armageddon, Pearl Harbor, The Rock) toentertijd gelukt zowel de fans van de tekenfilm en speelgoedfiguren alsmede de mensen die onbekend waren met de transformerende robots, naar de zalen toe te trekken. In Transformers: Revenge of the Fallen zien we de belangrijkste karakters uit het eerste deel weer terug, ditmaal aangevuld met een groot aantal nieuwe Transformers. Lukt het Michael Bay ook dit keer de kijker op het puntje van zijn/haar stoel te laten zitten?

Brein eist blokkade The Pirate Bay

De Stichting Brein, die als een dolle hond waakt over eigendomsrechten, eist bij de rechter dat de website The Pirate Bay wordt afgesloten voor Nederland. De site geeft toegang tot films, tv-series, muziek en games zonder toestemming van de rechthebbenden, aldus Brein, die hierin goede reden ziet censuur toe te passen op internet.

Omdat de oprichters van de populaire zoekdienst volgens Brein onvindbaar zouden zijn heeft Brein de drie via facebook en twitter opgeroepen om voor 21 juli voor de Amsterdamse rechtbank te verschijnen.  Brein directeur Tim Kuik wist te melden dat het internet niet alleen voor 'inbreukmakers' werkt, maar ook voor 'handhavers'.

De Zweedse oprichters van de site zijn volgens Brein in eigen land al veroordeeld tot gevangenisstraf en een boete wegens faciliteren van copyrightschending. The Pirate Bay is officiëel niet veroordeeld, noch aangeklaagd.  De oprichters hebben hoger beroep aangetekend en intussen is de website nog steeds online.  Overigens bleek de rechter bij de betreffende rechtzaak partijdig.  Hij neemt ook zitting in een organisatie die zich inzet voor bescherming van auteursrechten.

Mocht de rechter de claim onverhoopt tòch toewijzen zijn dergelijke blokkades overigens kinderlijk eenvoudig te omzeilen. 


Brein eist afsluiten van The Pirate Bay  (foto: ANP)

Geen seks voor de sokkenheld

Het is kwart voor één 's nachts als ik wat gebiologeerd in een boek aan het wegdromen ben. Een auto komt de parkeergarage binnenrijden. Ik kijk even op, maar duik snel weer in het boek. Een kleine minuut later springt een kleine ‘Commisaris Rex’ tegen de ruit. Een agent brult: “Waar is die vent, waar is die vent!” Ik moet de agent met een aan geestelijke handicap grenzende simpelheid hebben aangekeken.

Will.i.am slaat Perez Hilton in elkaar

Bitchfight in Hollywood. Black Eyed Peas-zanger Will.i.am heeft met zijn bodyguards roddelnicht Perez Hilton in elkaar geslagen. Dat gebeurde tijdens de afterparty van een feest in Toronto.

Perez had het album van Will afgekraakt op zijn site en de zanger stapte op de roddelnicht af om te vragen wat zijn problemen waren met de Black Eyed Peas. Een en ander was aanleiding voor een vechtpartij waarbij Perez gewond raakte en Will.i.am niet. Hilton heeft getuigen opgeroepen om zich te melden.

Beiden hebben inmiddels een video gemaakt met hun verklaring. Deze kun je hieronder bekijken.



'Staat niet aansprakelijk brand Catshuis'

De Staat is niet aansprakelijk voor de brand in het Catshuis. Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) vannacht benadrukt in een debat over de nasleep van de brand in de ambtswoning van de premier, waarbij vijf jaar geleden een schilder om het leven kwam.

De oorzaak van de brand blijft het overvloedige gebruik van het verboden oplosmiddel thinner, stelde de bewindsman. D66-leider Alexander Pechtold zei dat de minister toch moet erkennen dat de Staat mede-aansprakelijkheid draagt, omdat uit onderzoek van TNO blijkt dat brandbare wandbekleding mogelijk ook een belangrijke rol heeft gespeeld bij de snelle verspreiding van het vuur. "Wij erkennen de aansprakelijkheid niet", zei Van der Laan. Het schildersbedrijf werd destijds veroordeeld voor het thinnergebruik.

Van der Laan kondigde aan dat hij gaat praten met de vroegere TNO-onderzoeker Peter Reijman, die de toedracht van de brand onderzocht. De minister erkende dat er "iets is misgegaan" in het contact tussen het Rijk en Reijman. "Er valt iets recht te zetten", zei Van der Laan. Hij wil met brandexpert praten over wat in de afgelopen jaren is gebeurd en ook over diens "beleving dat er niet genoeg naar hem is geluisterd".

Het gesprek is ook bedoeld om lessen te trekken voor de toekomst, aldus de minister. Hij vindt het verantwoord om nu een punt te zetten achter de kwestie rond de Catshuisbrand. Dat zal volgens Van der Laan het uitgangspunt zijn voor het gesprek met Reijman.

  (foto: ANP)

'Bodde op weg naar Bolton Wanderers'

Het heeft er alle schijn van dat Ferrie Bodde vanaf volgend seizoen te bewonderen is in de Premier League. Bolton Wanderers heeft zich bij Swansea City gemeld om de middenvelder in te lijven.

De 27-jarige Bodde heeft wel oren naar een overgang van de Championship naar de Premier League. Het is trouwens niet de eerste keer dat Bolton aan komt kloppen om Bodde over te nemen.

Vorig jaar waagde de ploeg ook al een poging om de voormalig speler van ADO Den Haag over te nemen, maar toen liep Bodde een zware knieblessure op en ging de transfer niet door. De Trotters hebben ongeveer drie miljoen euro over voor Bodde.

Observeren is belangrijk in Overlord II

Triumph Studios is druk bezig met het promoten van hun nieuwste game: Overlord II. Over een paar dagen verschijnt de game en dit is dus niet meer dan logisch. Eerder konden we kijken naar een dikzak die dolgraag een minion wil zijn terwijl hij verschillende dingen uitprobeerde. Vandaag hebben we weer zo'n video waarin hij zijn vijanden bestudeert alvorens hij een zet doet. Heel slim kerel!

Samen vechten in launchtrailer Monster Hunter

In Japan is Monster Hunter al jaren een enorm succesvolle serie en nu moet de game dan ook de rest van de wereld gaan veroveren. Capcom is dan ook al een tijdje druk bezig om ons hier enthousiast te krijgen voor de game. Inmiddels is de release op handen en dat betekent ook een releasetrailer waarin je korte flashes van de game te zien krijgt en natuurlijk waar de game om draait: samen met vrienden enorme monsters verslaan.

Benieuwd naar de game? Houd FOK!games dan goed in de gaten voor een review.

Monster Hunter Freedom Unite is de grootste game in de serie tot nu toe met meer dan 400 missies die goed zijn voor 500 uur gameplay. De game draait vooral om de multiplayer waarin je samen met maximaal 3 vrienden kan jagen op veel verschillende monsters. Hierbij is samenwerking en tactiek van levensbelang , want de monsters laten zich zeker niet zomaar vangen. Maar ook in de singleplayer is er genoeg te beleven en sta je niet alleen, je krijgt steun van je vertrouwde huisdier.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.